casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

736 items

   

LIZARD SMILE
Volgens mij is de mp3 een symbool van de wegwerpmaatschappij.
03/03/2015, Didier Becu
 Bookmark and Share

03/03/2015 : LIZARD SMILE - Volgens mij is de mp3 een symbool van de wegwerpmaatschappij.
03/03/2015 : LIZARD SMILE - Volgens mij is de mp3 een symbool van de wegwerpmaatschappij.
03/03/2015 : LIZARD SMILE - Volgens mij is de mp3 een symbool van de wegwerpmaatschappij.
03/03/2015 : LIZARD SMILE - Volgens mij is de mp3 een symbool van de wegwerpmaatschappij.
03/03/2015 : LIZARD SMILE - Volgens mij is de mp3 een symbool van de wegwerpmaatschappij.
Wat zou Black Easter zonder een flinke portie gothrock zijn? En waarom zouden we voor één keer niet chauvinistisch mogen zijn en er gewoon één van de bands uitpikken die het langst meegaat in de Belgische gothrockscène? En tja, zo kom je bijna automatisch bij Lizard Smile terecht!

Dag heren. Als mijn lijstje klopt dan vieren jullie dit jaar jullie tienjarig bestaan. Hoe zouden jullie dit decennium omschrijven, zowel hoogtes als laagtes.

Strobo: Is niet helemaal correct. Onze eerste plaat namen we op in 1999, dus vijftien jaar geleden. Er lopen ongetwijfeld nog mensen rond die ons zelfs in de jaren daarvoor nog hebben zien optreden. Als ik terugblik op het voorbije decennium, dan valt me vooral op hoe snel de technische middelen om muziek te maken geëvolueerd zijn. Als ik me bedenk dat onze laatste plaat gemastered is in Berlijn (door Erik Van Wonterghem) en dat we alles via het internet konden opsturen en ontvangen…

Albi: Neen, we zijn 20 jaar bezig (lacht). Persoonlijk hoogtes: support voor The Mission en Red Lorry Yellow Lorry, Gotham Fest, optreden in overvolle Devonshire Arms, als 500 meter verder The Sisters Of Mercy spelen, Carl McCoy tegen komen in de backstage op Shadowplay Fest en dan vergeet ik er nog veel. Laagtes: kapotte snaren en kabels, gesleur met versterkers en veel te weinig optredens.

In alle eerlijkheid kijk ik op naar de drang die groepen zoals jullie hebben. Je moet er keihard voor knokken, de persaandacht is miniem, je wordt er zeker niet rijk van en toch doe je door. Ik veronderstel dat er maar één reden is: de liefde voor muziek, niet?

Albi: check!

Strobo: Vooral het ontwikkelen van nieuwe songs, in de repetitieruimte. Dat is een onstilbare honger die ons voordurend voortdrijft. Ook het optreden, dat is iets verslavends. Jammer genoeg zijn daar de laatste jaren steeds minder kansen toe.

Over die liefde gesproken. Er is zoveel veranderd. Alles is digitaal geworden, een muziekverzamelaar is tegenwoordig zeldzamer dan een filatelist. Hoe zien jullie als muziekfanaten deze evolutie?

Albi: Volgens mij is de mp3 een symbool van de wegwerpmaatschappij. Het motto ‘ik ben het beu, deleten die handel’ is moeilijker met een kast lp’s niet waar? Natuurlijk heeft het digitaal zijn van muziek ook het voordeel dat alles gemakkelijker te vinden, te beluisteren, te kopen is... Je mag het directe en mondiaal bereik dat je creëert niet onderschatten. Vroeger was dat minder evident. Dan moest je gaan leuren met je tape, singletje, cd of naar de post. Ik zelf ben eerder een man van het fysieke. I love the smell of vinyl in the morning!

Strobo: Hoezeer de dragers van muziek ook veranderen of zelfs verdwijnen, de muziek in haar essentie, live gespeeld voor een publiek, dat is iets dat toch moeilijk weg te denken is.

Beatnick: De mens is een lui beest en je kan de evolutie nu eenmaal niet stoppen. Het is gemakkelijker, populairder. Dit gezegd zijnde, het is niet omdat je een object in je handen kan houden dat het daarom meer officieel of echt is.

Als mijn geheugen mij niet in de steek laat, is Lizard Smile ontstaan uit This Vale Of Tears. Dat maar om te zeggen dat jullie één van de vaandeldragers zijn van het Belgische gothrockgenre. Was vroeger echt zo veel beter als men zegt?

Albi: Gothic Rock is volgens mij dood of het scheelt niet veel. Op festivals zoals WGT zou je zeggen van niet, maar toch halfdood. Maar alles komt terug. Kijk bijvoorbeeld naar EBM. Begin jaren 90 had je ook plots een gothic revival. Het was vroeger niet beter, maar anders.

Strobo: Ik kan me de periode 2004 – 2008 toch als een heel goeie periode herinneren. Optredens in Paradiso, Amsterdam, support voor The Mission en Red Lorry Yellow Lorry, optredens in Londen… Ook een paar heel leuke optredens mogen doen op de festivals van Bernd in Waregem en Kortrijk… Het lijkt er wel op dat de scène de laatste vijf jaar gekrompen is, en dat er minder mensen bezig zijn met de organisatie van dingen.

Beatnick: Gothmuziek is nooit populair geweest in onze contreien, zeker niet in Antwerpen.

Ik ben zelf een chagrijnige oude man, vergeef mij. Maar nu zijn er de sociale media, heb je honderdduizend sites en evenveel groepen. Iedereen vindt zichzelf fantastisch en het resultaat is dat je in het bos de bomen niet meer ziet. Hoe kun je je als groep vandaag nog profileren? Hoe kun je opvallen? Iedereen beweert wel dat hij dat doet, zelf hoor ik dat niet meer….

Strobo: Eerlijk gezegd, denk ik niet dat Lizard Smile zich zo veel bezig houdt met profileren, en dat nooit veel gedaan heeft. Dat is misschien een gebrek aan marketinginstinct. We maken gewoon muziek die zo puur mogelijk onze gemeenschappelijke smaak en inspiratie weergeeft, en hopen dat er mensen zijn die door deze muziek geraakt kunnen worden.

Beatnick: Het is misschien ons grootste gebrek, maar we kunnen onszelf niet verkopen.

Zelf ben ik ook een fervent gothrockliefhebber. Het valt mij op dat ik bij “serieuze” muziekkenners dit genre steeds moet verdedigen. Ik veronderstel dat dat als muzikant nog meer het geval is. Hoe komt het dat men zo neerkijkt op dit genre? En ik veronderstel ook dat jullie zich daar ook niet veel van aantrekken…

Albi : Neen eigenlijk niet. Ik kan het er wel van op mijn systeem krijgen dat een niet nader te noemen radiostation, dat zich profileert als “alternatief”, een “week van eigen kweek” doet, maar massa’s Belgische groepen gewoon negeert. Elke dag wel dezelfde groepen met hetzelfde liedje, maar ik denk niet dat ik The Klinik (en aanverwanten), Siglo XX, Insekt, The Juggernauts, Stin Scatzor en Lizard Smile op Stu Fucking Bru – oeps nu verspreek ik me - heb gehoord. Triestig eigenlijk. Ofwel doe je het goed of wel helemaal niet.

Strobo: Ik merk gewoon dat hoe langer hoe minder mensen zich nog iets kunnen voorstellen bij de term “goth”. Stilaan wordt het een genre dat niet alleen in de underground moet gezocht worden, maar hoe langer hoe meer in de sectie “archeologie”. Iets voor underground archeologen dus.

Beatnick: Het stigma waar jij het over hebt verdwijnt stilletjes aan. We hebben er ons nooit iets van aangetrokken, zoals jij al veronderstelde.

Op tien jaar tijd hebben jullie drie cd’s uitgebracht. Iedere muzikant heeft de gewoonte om zijn laatste release ook zijn beste te vinden. Wat vinden jullie zelf van jullie discografie?

Strobo: Inderdaad, ik vond de laatste release ook de beste.

Beatnick: Ik denk dat het gewoon logisch is dat je je laatste werk het beste vind. Welke zin heeft het anders om die te maken. Een tijdje geleden waren Strobo en ik aan het discussiëren. Als ik naar een bepaalde oude opnames luister, dan vraag ik me af waarmee we bezig waren. Maar Strobo stelde daar gewoon tegenover dat da normaal is omdat we ons op dat moment zo voelden. Dat was het geluid van wie we toen waren, en dat is nog niet eens zo slecht!

Fans willen natuurlijk weten of er een nieuw album op komst is.

Strobo: Ik zou eerder zeggen: kom kijken en luisteren, want er komen voortdurend nieuwe nummers bij en die hoor je voor het eerst als we optreden. Het opnemen van die nieuwe nummers, weten we uit ervaring, kan nog een tijdje duren.

Beatnick: We hebben wat nieuwe nummers klaar, genoeg voor een mini-album!

Jullie doen ook alles via jullie eigen Reptile Records. Ik snap wel dat de labels niet meer wakker liggen van groepen als Lizard Smile. Maar toch, veronderstel ik dat indien jullie morgen aan de slag mogen bij een groot platenlabel (we zullen er zelfs meteen Sony van maken), jullie dat zouden doen, of blijf je trouw aan die punk DIY-attitude?

Strobo: Ik verwijs naar mijn vorige antwoord. Als een label ervoor zorgt dat we meteen genoeg studiotijd in een goeie studio hebben om sneller een plaat op te nemen, graag.

Beatnick: Ik zie geen reden waarom ik zo’n aanbod in de wind zou slaan. Onze manier van werken is geen principiële regel, het is gewoon omdat we zelf onze dingen kunnen uitbrengen, en liever dat dan wachten tot wanneer iemand bereid is om dat te doen.

Wij kennen jullie als een Belgische band. Is er ook interesse uit het buitenland? Ik bedoel, ik zou jullie perfect zien passen bij pakweg een label als Manic Depression…

Strobo: We worden inderdaad al een tijdje verkocht via Manic Depression. Al heel lang is ook Resurrection Records (eerst via de winkel in Camden, Londen, en nu nog via mailorder) ons aan het verdelen. En het is via die laatste dat je onze cd’s regelmatig ook in andere landen op webwinkels vindt. Wat Manic Depression betreft: we hebben al in al onze buurlanden gespeeld, behalve in Frankrijk, dus als er nog een opening is op een affiche in Parijs, laat maar weten.

Jullie staan binnenkort op Black Easter. Wat mogen we van jullie verwachten en naar welke groepen gaan jullie zelf zeker kijken?

Strobo: Als alles geluidstechnisch goed afgesteld wordt, er een lap gitaar/electro/goth van heb-ik-jou-daar op geven. Meteen vanaf het begin van onze set.

Albi: We zullen een “Antwerps gothic poepje” laten ruiken met een mix van nieuwe nummers en oude en misschien nog een verrassing. Zelf kijken hmmm... geen idee. Grausame Tochter en Breath of Life. Die laatste, het is lang geleden dat ik ze heb gezien, eens checken wat die momenteel aan het doen zijn.

Veronderstel (op Pasen is nu eenmaal alles mogelijk) dat de paus tussen het publiek staat. Wat zouden jullie hem zeggen?

Albi: Heb jij alle platen van Christian Death? (Wel de Valor-platen te verstaan hé).

Beatnick: We hebben al ergere pauzen gehad dan degene die we nu hebben. Het is duidelijk dat hij de moed heeft om dingen te veranderen, dus ik zou misschien zeggen: hé, Francis, jij bent de eerste paus die ik eigenlijk interessant vind.

En wat ik me afvraag, waarom gaan goths op Pasen naar zwarte optredens en eten ze gewoon geen bruine chocolade-eieren?

Albi: Ik zal wat eieren in mijn rugzak steken zodat chocoladefreaks er eentje kunnen komen vragen. Als ze lief lachen en 1 Lizard Smile-cd kopen, krijgen ze er één, koop je 2 cd’s 2, enz. Met veel geluk – dat hangt er vanaf of ik uitgeslapen ben van dag 1 - kunnen ze me ook een spiegeleitje laten bakken (lacht).

Merci, heren!HomeContactSitemap
lees meer...
CD BESPREKING : Twice A Man - On The Other Side Of The Mirror

Je eigen uitwendige zelf zie je dagelijks in de spiegel. Maar is er een groot verschil tussen dat wat je daadwerkelijk ziet en dat van je innerlijke ziel ? Twice A Man ziet deze vraag als uitgangspunt van het album On The Other Side Of The Mirror. Eerder dystopisch van aard dan psychologisch. En dat heeft alles met huidige tijden ...

lees meer...
CD BESPREKING : XTR Human - Interior

Het is geleden van 2014 dat er nog eens een nieuw album werd uitgebracht door XTR Human, enkele singles of EP’s niet meegerekend. Goed zes jaren dus om de moeilijke tweede te openbaren. Niet dat Johannes Stabel en de zijnen de hangmat der luiheid hebben opgezocht, neen, vooral omdat het hier gaat over een band die op regelmatige tijden ...

lees meer...
CD BESPREKING : Fotocrime - South Of Heaven

Op zijn paspoort staat nog steeds Ryan Patterson maar als het gaat om de identiteit waarvan hij met zijn band Fotocrime wil aangesproken worden doe je dat best gewoon als R. Er zal wel een reden zijn voor deze bewuste anonimiteit, en wel omdat hij zijn eigen verleden wil laten rusten. Een verleden dat vooral gekenmerkt werd door zijn metal-band ...

lees meer...
CD BESPREKING : Causenation - Promises Of Hope And Fear

Debuutalbum van deze Antwerpse electroband na een reeks demo’s en virtuele singles. Causenation is een duo bestaande uit Vain Sacrosanct en Van Der Goes. Een Dark Entries interview uit 2018 toen Causenation kwam optreden op onze Dark Entries Night in de Gentse Kinky Star, lees je hier. Vain Sacrosanct heeft een verleden als programmamaker ...

lees meer...
CD BESPREKING : Jonas Kasper Jensen - Plasma In DEX Garden

Jonas Kasper Jensen nodigt ons uit in zijn denkbeeldige tuin waarin hij onze oren onderdompelt in geluiden die dit oord tot iets werkelijks zouden omtoveren. Nice try, but close but no cigar. Plasma In DEX Garden schenkt ons 9 nummers die eigenlijk als 1 eentonige drone te aanhoren vallen. Contemplatief voor de ene, stierlijk vervelend ...

lees meer...
NIEUWS 24/01/2021 : Epica zwemt tegen de stroom van het leven in

Epica heeft een nieuwe plaat klaar voor jullie. Op 26 februari komt 'Omega' uit, en dat is de opvolger voor het onder lof bedolven 'The Holographic Principle' uit 2016. Na video's voor 'Abyss Of Time' en 'Freedom - The Wolves Within', is de derde single een mooie ballade op piano: 'Rivers'. '"Rivers" ...

lees meer...
NIEUWS 22/01/2021 : Vaselyne: Waiting to Exhale

Zegt de naam Frank Weyzig u iets? Niet erg als het geen belletje doet rinkelen, maar hij zat in de eerste opstelling van Clan of Xymox en richtte daarna Born For Bliss op, en dat zijn twee groepen waar u hopelijk wel al van gehoord hebt. Sinds jaren heeft hij ook een project met de Nederlandse zangeres Yvette Winkler, die u misschien ook kent ...

lees meer...
NIEUWS 22/01/2021 : Dark Entries zoekt... jou?

Inderdaad, wie weet kan jij ons een dienst bewijzen! Graag houden we ons webzine zo up to date mogelijk, het feit dat we vorig jaar onze 25ste verjaardag mochten vieren bewijst toch wel dat de vrijwilligers die onze redactie telt hiervoor stuk voor stuk telkens weer hun beste beentje voorzetten. Maandelijks worden we bedolven onder de ...

lees meer...
NIEUWS 22/01/2021 : 'All or Nothing', aldus Moonspell

Dark metal sensatie uit Portugal, Moonspell, draait al bijna 30 jaar mee in het vak. Op 26 februari 2021 doet ze opnieuw een gooi naar liefhebbers van donkere goth metalen met album ‘Hermitage’ en dit via metal gigant Napalm Records. Naar eigen zeggen staat dit album symbool voor een epische reis doorheen de donkere dagen van het ...

lees meer...
NIEUWS 21/01/2021 : De link tussen Joe Biden en Ministry: Varicella.

Vandaag neemt nieuwbakken (gezien zijn leeftijd misschien niet de beste woordkeuze, maar kom) president Joe Biden zijn intrek in het Witte Huis. Laat ons dat voorzien van een passend nummertje, zo dacht de Amerikaanse industrial metal band Varicella. Speciaal ter gelegenheid van de inauguratie nam de band, voor de gelegenheid samen ...