casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

757 items

   

QNTAL
QNTAL is terug met frisse energie
23/02/2015, Ron SCHOONWATER
 Bookmark and Share

23/02/2015 : QNTAL - QNTAL is terug met frisse energie
23/02/2015 : QNTAL - QNTAL is terug met frisse energie
23/02/2015 : QNTAL - QNTAL is terug met frisse energie
23/02/2015 : QNTAL - QNTAL is terug met frisse energie
23/02/2015 : QNTAL - QNTAL is terug met frisse energie
De middeleeuwse-muziek-met-beats band Qntal is terug! De sfeervolle band met de vrouwelijke vocalen van Syrah en Mariko heeft een nieuw prachtige album “VII” uitgebracht en een geweldige video opgenomen via Danse Macabre in Duitsland. En ook al was de band intensief op toer, toch vond Michael Popp nog wat tijd om onze vragen te beantwoorden.

Zes jaar is een lange tijd om te wachten op een nieuw album. Waarom duurde het zo lang?

Ik denk dat het zelfs zeven jaar geleden is dat we nog een album uitbrachten. Het is echt een lange tijd, we hebben veel tijd aan onze andere projecten gespendeerd en verschillende albums met Estampie, Al Andaluz Project en Vocame uitgebracht (al met al 6 of zo - als ik het me goed herinner). Ik had een aantal van de nummers voor het nieuwe album van Qntal al enkele jaren geleden geschreven, de meeste van hen in IJsland, waar ik meestal mijn zomervakantie doorbreng, maar om een of andere reden geraakte dat ding maar niet geproduceerd. Fil - onze ex-toetsenist en producer - ging door een moeilijke tijd - persoonlijk dan - en na een lange periode waarin hij toch probeerde om de cd af te werken, besloot hij de band te verlaten in het begin van 2014, ik vermoed, vooral om ons werk niet langer te blokkeren. Nu werken we met Leon Rodt, die eigenlijk een buurman van mij is in München, en dat werkt zeer goed. We zijn net terug van een tour waarbij we veel plezier hadden en ook het publiek de shows wist te appreciëren... of samengevat: Qntal is terug!

Wanneer heb je besloten dat het tijd was om een nieuwe Qntal-album uit te brengen? Kan je ons meer vertellen over het opnameproces?

In het begin van 2014 was de samenwerking met Fil voorbij. Op dat moment sprak ik met mijn buurman Leon over Qntal en gaf ik hem een aantal van mijn composities. Daarna sloot hij zich op in zijn studio en toen hij weer naar buiten kwam en zijn werk presenteerde, wisten we het: dat is onze man! Nadien ging alles heel gemakkelijk en snel. Enkele maanden later was de cd helemaal klaar.

Hoe zijn de reacties tot nu toe op “VII”?

Voor zover ik weet zijn ze heel erg goed. Tijdens de tour was het een geweldige ervaring dat onze fans, die al zeven jaar wachtten, ons weer verwelkomden. Dat was overweldigend. Heel veel dank dus aan jullie allen, dit is echt onze motivatie om door te gaan....

Het gedicht 'Tyger' van William Blake werd ook opgenomen door Tangerine Dream, Jah Wobble en Půlnoc. Kent u deze versies en waarom heb je besloten om dit gedicht op muziek te zetten?

Ik ken de versie van Tangerine Dream uit de jaren tachtig, denk ik. Het gedicht is briljant, vol van geheimzinnige toespelingen, perfect om op muziek te worden gezet. Ik wou dat er veel meer versies waren dan deze die bestaan. Qntal heeft niet de gewoonte z'n eigen teksten te schrijven, maar we doen wel veel onderzoek naar goede literatuur - vooral dan uit vorige eeuwen.

Hoe belangrijk is J.W. Waterhouse voor jullie? Waarom heb je dit bijzondere schilderij gebruikt voor de hoes? En waarom is de wereld toegevoegd in het midden van het schilderij?

Toen we samen zaten om het kunstwerk te bespreken, herinnerde ik me ineens een poster die een vriendin uit mijn jeugdjaren op een muur in haar kamer had hangen. We brachten uren in die kamer door terwijl we naar muziek luisterden, rookten en nog veel meer. Deze poster was precies wat we wilden gebruiken voor het album. Hij is vooral aan een zeer persoonlijke herinnering van mij gerelateerd.

Waar vind je en hoe kies je de middeleeuwse muziek en gedichten die je gebruikt voor Qntal?

Wel, dat is vooral het werk van Syrah. Ze doet veel onderzoek, leest veel literatuur gedurende het hele jaar en dit is de manier waarop ze gedichten en achtergrondteksten verzamelt. Als we beginnen te werken aan een nieuw album, geeft ze me veel materiaal in een zelf samengesteld boek, dat ik dan gedurende de hele productie bij me heb.

Jullie andere projecten Estampie en het Al Andaluz Project zijn middeleeuws georiënteerd, VocaMe is meer middeleeuws/klassiek/hemelse stemmen, en Qntal gebruikt al deze elementen voor z'n elektronische versies. Wat is het verschil in aanpak? Waarvan hou je zelf het meest en hoe beslis je welk gedicht of oud lied geschikt is voor Qntal, Estampie, Al Andaluz of VocaMe?

De muziek van alle andere projecten is meer interpretatie en uitvoering. We brengen veel tijd in de oefenruimte door om dingen uit te proberen en onze muzikale vaardigheden te verbeteren. Qntal is eerder een apart werk. Een groot deel van het werk vindt alleen plaats in ons hoofd en is niet zozeer een concreet muziek/repeteer- werk. Bij Qntal gaat het vooral over de conceptuele aspecten van de muziek.

De prachtige video van 'Tenacious Love' werd via Danse Macabre gedraaid. Kun je ons wat meer over die ervaring vertellen?

Oh, mijn god - wat een geweldige ervaring was dat in het kasteel Heinrichshorst met Fiona en Dirk. Ik wil van deze gelegenheid gebruik maken om hen nogmaals heel erg te bedanken, en bovendien zou ik aan iedereen die een voorliefde heeft voor historische kleding aanraden om een van hun evenementen te bezoeken. Bovendien hadden we enorm geluk met het weer en al de rest. Ik ben zo blij dat we deze video konden maken....

Wat zijn je meest favoriete Qntal albums? Waarom?

Mijn favorieten zijn II, III en VII. Alle drie werden ze gemaakt onder zeer bijzondere omstandigheden. Nr II volgde na de eerste succesvolle. We wisten dat we op dat niveau wilden blijven en staken veel energie in het werk. Na II was er een pauze die te wijten was aan de problemen die we hadden met de combinatie van Deine Lakaien en Qntal. Na de split met Ernst hebben we een aantal jaren naar een nieuwe producent gezocht en zo vond ik Fil, die heel jong was op dat moment, maar alles had wat de muziek van Qntal nodig had. En nu is er Leon, een nieuwe producent, met veel energie en plezier. Wij houden van ons werk en gaan er uiteraard ook mee door.

Welke bands zou je aan fans van Qntal kunnen aanraden?

Goh, vraag me zulke dingen niet. Ten eerste gaat mijn muzikale interesse vooral uit naar klassieke en etnomuziek (ik bedoel echte etnomuziek zoals gezangen van Pygmeeën of Eskimo's of zo - dingen waar niemand anders in geïnteresseerd is). Als je mij deze vraag stelt binnen de meer “populaire” muziekstromingen, ben ik behoorlijk ouderwets. Ik zou de psychedelische tak van Krautrock (zoals Tangerine Dream, Popol Vuh en zo) aanbevelen, maar ook Dead Can Dance, oude dingen zoals My Bloody Valentine of nog ouder: The Incredible String Band. Lieve vrienden, neem mijn antwoorden niet te serieus, jullie weten allicht veel meer over muziek dan ik.

Wat kunnen mensen verwachten van jullie optreden op het Black Easter festival?

Een zeer charmante drummer (zoals een vrouwelijke fan uit Amsterdam schreef op onze Facebook-pagina), Syrah en Mariko, twee charismatische frontvrouwen en mezelf - Dr. Popp - op zeven verschillende instrumenten, en om zeker niet te vergeten ook onze mooie nerd - Leon - op synths en computer tafel.

Iets wat je altijd al wilde zeggen, maar nooit werd gevraagd...

Er werd me altijd al veel meer gevraagd dan ik wilde zeggen - sorry. Maar één ding kan ik je verzekeren: we zijn enthousiast om naar Black Easter te komen. Het is voor ons muzikanten evenzeer een kans om oude en nieuwe vrienden te ontmoeten, net zoals het dat is voor jullie.

Bedankt voor het leuke interview !

www.qntal.de

www.blackeaster.be

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 06/07/2022 : Suikerrock

The Sisters of Mercy komen op vrijdag 29/07/2022 naar het Bietenplein in Tienen samen met White Lies, Therapy? en De Mens.

lees meer...
CD BESPREKING : Gert - Alles Is Nog Niet Verloren

Evenals het zeer onlangs besproken Donder, Hel & Hagel hebben we hier nog een act uit de Leuvense antifa scene die al lang geen onbekende meer is voor Dark Entries! Gert maakt al meer dan 18 jaar kritische uptempo Nederlandstalige DIY ‘kleinpunk’. In 2016 bespraken we voor Dark Entries het vijfde album “Ongepast Vrolijk”, ...

lees meer...
CD BESPREKING : L' Appel Du Vide - Abwärtsspirale

Altijd leuk een singel formaat met 4 nummers, aandoenlijk bijna anno 2022, zeker in zwart en grijze lay out en met de veelbelovende bandnaam L’ Appel Du vide en de al even veelbelovende titel “Abwärtsspirale”. Qua stijl en gemoed waan ik mezelf waar aan de vooravond van de jaren 80, een gevoel dat door de muziek van ...

lees meer...
NIEUWS 04/07/2022 : Leeds is gothic city!

U dacht natuurlijk aan Leipzig. Ook. Maar de stad Leeds kent een gothic rock verleden dat als historisch erfgoed moet gekoesterd (denk maar aan bands als The Sisters Of Mercy, The Rose Of Avalanche, March Violets, Salvation, Red Lorry Yellow Lorry,...) Mocht u tussen 7 en 10 juli nog vrij zijn en niks hebben gepland, ga dat horen en zien in ...

lees meer...
NIEUWS 03/07/2022 : Gothic magazine trekt er de stekker uit...

Tenminste grote bezieler en cult figuur bij onze Oosterburen Martin Sprissler besloot recent de stekker uit zijn geesteskind te trekken en biedt zijn titel aan voor overname. Een tweetal jaar geleden was er na een lange pauze sprake van een doorstart maar deze bleek niet helemaal te lopen zoals verwacht. Momenteel is Gothic Magazine 90 in ...

lees meer...
CD BESPREKING : Donder, Hel & Hagel - Kermis In De Hel

In 2019 bespraken we “Lang Genoeg Beleefd Geweest!!!”, het debuutalbum van het Leuvense zootje ongeregeld Donder, Hel & Hagel en heden stellen ze ons hun tweede album voor, “Kermis In De Hel” (11 songs, 43 minuten) met negen studio en twee live songs. Het langverwachte tweede album, uitgesteld door en aangevuld ...

lees meer...
NIEUWS 02/07/2022 : Enzo Kreft met eerste clip als voorbode van het nieuwe album 'Shelter'

De naam Enzo Kreft hoeft geen introductie meer, deze oude krijger werd met de albums “Control” (2019) en “Different World” (2021) weerom ‘wereldberoemd’ in onze scene en scoorde zelfs torenhoog in de eindejaarslijstjes van menig Dark Entries schrijver. Reden, aanstekelijk electro, zowat de overtreffende ...

lees meer...
NIEUWS 02/07/2022 : The Seven Whores Of The Apocalypse, eigentijdse dark electro

De Duitse Dark Dimensions labelgroep ging het trio Chris, Tom en Jason halen in Amerika om hier bij ons hun debuut de ep “Wicked Hands” bij Scanner uit te brengen. Het geluid van deze debuut ep ligt ergens tussen een actuele Placebo Effect en een minder technoïde versie van hun landgenoten Velvet Acid Christ in hun eerste ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Crime and the City Solution @ Can't Live in a Livingroom XIV, Haacht, 11 juni 2022 - ...omdat een cultband in de living nog altijd beter is dan gewoon een avondje TV kijken...

In tussentijd is de tournee van Crime and the City Solution achter de rug en zitten ze alweer in uitvalsbasis Berlijn te broeden op een nieuw studioalbum… Ook de heruitgave van hun backcatalogue door Mute geeft ons iets extra om naar uit te kijken. Voorlopig houden we uw nieuwsgierigheid alvast warm met dit concertverslag van hun huiskamerconcert ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Zondigen op zondag; Sinner’s Day zomert - Als loonslaaf kon ik van deze editie, na veel vijven en zessen, enkel de zondag mee pikken. Gelukkig de dag die mijn goth rockend hartje sneller deed slaan.

Over de vrijdag en zaterdag kan ik hier dus helaas niets kwijt, maar ik twijfel er niet aan dat anderen dat zeker even literair in mijn plaats zullen doen. Laat deze korte review dan ook veeleer een impressie zijn dan een festivalverslag of nog de beleving van één dag. Gelukkig heb ik voor de wintereditie, onder het aloude motto; ...

lees meer...
FOTO'S : Within Temptation - @ Graspop 17/06/2022 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Heilung - @ Graspop 17/06/2022 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Amenra - @ Graspop 17/06/2022 door Luc Luyten

lees meer...
CD BESPREKING : Centhron - Fylgja

Dansen. Niet mee niet minder. Al is het dan wel op het eigen graf. Centhron is geen onbekende in aggro tech en endzeit electro middens. De groep werd in 2011 geformeerd door Elmar Schmidt en is vandaag reeds aan zijn 10de album toe,”Fylgja”. Geweldenaars met synths en drummachines zeg maar, die tussen het hacken door even aan het ...

lees meer...
CD BESPREKING : Chainreactor - Techno body Device

Voor de liefhebbers van dark electro of beter nog aggro tech met cyber aspiraties zou de naam Chain Reactor geen onbekende (mogen) zijn. In de maalstorm van vandaag zouden we haast vergeten dat ook dit subgenre, nog altijd alive and kicking, voor het zweet in de underground clubs zorgt. Conclusie; Dark Entries heeft dringend nood aan een kenner ...