casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

721 items

   

QNTAL
QNTAL is terug met frisse energie
23/02/2015, Ron SCHOONWATER
 Bookmark and Share

23/02/2015 : QNTAL - QNTAL is terug met frisse energie
23/02/2015 : QNTAL - QNTAL is terug met frisse energie
23/02/2015 : QNTAL - QNTAL is terug met frisse energie
23/02/2015 : QNTAL - QNTAL is terug met frisse energie
23/02/2015 : QNTAL - QNTAL is terug met frisse energie
De middeleeuwse-muziek-met-beats band Qntal is terug! De sfeervolle band met de vrouwelijke vocalen van Syrah en Mariko heeft een nieuw prachtige album “VII” uitgebracht en een geweldige video opgenomen via Danse Macabre in Duitsland. En ook al was de band intensief op toer, toch vond Michael Popp nog wat tijd om onze vragen te beantwoorden.

Zes jaar is een lange tijd om te wachten op een nieuw album. Waarom duurde het zo lang?

Ik denk dat het zelfs zeven jaar geleden is dat we nog een album uitbrachten. Het is echt een lange tijd, we hebben veel tijd aan onze andere projecten gespendeerd en verschillende albums met Estampie, Al Andaluz Project en Vocame uitgebracht (al met al 6 of zo - als ik het me goed herinner). Ik had een aantal van de nummers voor het nieuwe album van Qntal al enkele jaren geleden geschreven, de meeste van hen in IJsland, waar ik meestal mijn zomervakantie doorbreng, maar om een of andere reden geraakte dat ding maar niet geproduceerd. Fil - onze ex-toetsenist en producer - ging door een moeilijke tijd - persoonlijk dan - en na een lange periode waarin hij toch probeerde om de cd af te werken, besloot hij de band te verlaten in het begin van 2014, ik vermoed, vooral om ons werk niet langer te blokkeren. Nu werken we met Leon Rodt, die eigenlijk een buurman van mij is in München, en dat werkt zeer goed. We zijn net terug van een tour waarbij we veel plezier hadden en ook het publiek de shows wist te appreciëren... of samengevat: Qntal is terug!

Wanneer heb je besloten dat het tijd was om een nieuwe Qntal-album uit te brengen? Kan je ons meer vertellen over het opnameproces?

In het begin van 2014 was de samenwerking met Fil voorbij. Op dat moment sprak ik met mijn buurman Leon over Qntal en gaf ik hem een aantal van mijn composities. Daarna sloot hij zich op in zijn studio en toen hij weer naar buiten kwam en zijn werk presenteerde, wisten we het: dat is onze man! Nadien ging alles heel gemakkelijk en snel. Enkele maanden later was de cd helemaal klaar.

Hoe zijn de reacties tot nu toe op “VII”?

Voor zover ik weet zijn ze heel erg goed. Tijdens de tour was het een geweldige ervaring dat onze fans, die al zeven jaar wachtten, ons weer verwelkomden. Dat was overweldigend. Heel veel dank dus aan jullie allen, dit is echt onze motivatie om door te gaan....

Het gedicht 'Tyger' van William Blake werd ook opgenomen door Tangerine Dream, Jah Wobble en Půlnoc. Kent u deze versies en waarom heb je besloten om dit gedicht op muziek te zetten?

Ik ken de versie van Tangerine Dream uit de jaren tachtig, denk ik. Het gedicht is briljant, vol van geheimzinnige toespelingen, perfect om op muziek te worden gezet. Ik wou dat er veel meer versies waren dan deze die bestaan. Qntal heeft niet de gewoonte z'n eigen teksten te schrijven, maar we doen wel veel onderzoek naar goede literatuur - vooral dan uit vorige eeuwen.

Hoe belangrijk is J.W. Waterhouse voor jullie? Waarom heb je dit bijzondere schilderij gebruikt voor de hoes? En waarom is de wereld toegevoegd in het midden van het schilderij?

Toen we samen zaten om het kunstwerk te bespreken, herinnerde ik me ineens een poster die een vriendin uit mijn jeugdjaren op een muur in haar kamer had hangen. We brachten uren in die kamer door terwijl we naar muziek luisterden, rookten en nog veel meer. Deze poster was precies wat we wilden gebruiken voor het album. Hij is vooral aan een zeer persoonlijke herinnering van mij gerelateerd.

Waar vind je en hoe kies je de middeleeuwse muziek en gedichten die je gebruikt voor Qntal?

Wel, dat is vooral het werk van Syrah. Ze doet veel onderzoek, leest veel literatuur gedurende het hele jaar en dit is de manier waarop ze gedichten en achtergrondteksten verzamelt. Als we beginnen te werken aan een nieuw album, geeft ze me veel materiaal in een zelf samengesteld boek, dat ik dan gedurende de hele productie bij me heb.

Jullie andere projecten Estampie en het Al Andaluz Project zijn middeleeuws georiënteerd, VocaMe is meer middeleeuws/klassiek/hemelse stemmen, en Qntal gebruikt al deze elementen voor z'n elektronische versies. Wat is het verschil in aanpak? Waarvan hou je zelf het meest en hoe beslis je welk gedicht of oud lied geschikt is voor Qntal, Estampie, Al Andaluz of VocaMe?

De muziek van alle andere projecten is meer interpretatie en uitvoering. We brengen veel tijd in de oefenruimte door om dingen uit te proberen en onze muzikale vaardigheden te verbeteren. Qntal is eerder een apart werk. Een groot deel van het werk vindt alleen plaats in ons hoofd en is niet zozeer een concreet muziek/repeteer- werk. Bij Qntal gaat het vooral over de conceptuele aspecten van de muziek.

De prachtige video van 'Tenacious Love' werd via Danse Macabre gedraaid. Kun je ons wat meer over die ervaring vertellen?

Oh, mijn god - wat een geweldige ervaring was dat in het kasteel Heinrichshorst met Fiona en Dirk. Ik wil van deze gelegenheid gebruik maken om hen nogmaals heel erg te bedanken, en bovendien zou ik aan iedereen die een voorliefde heeft voor historische kleding aanraden om een van hun evenementen te bezoeken. Bovendien hadden we enorm geluk met het weer en al de rest. Ik ben zo blij dat we deze video konden maken....

Wat zijn je meest favoriete Qntal albums? Waarom?

Mijn favorieten zijn II, III en VII. Alle drie werden ze gemaakt onder zeer bijzondere omstandigheden. Nr II volgde na de eerste succesvolle. We wisten dat we op dat niveau wilden blijven en staken veel energie in het werk. Na II was er een pauze die te wijten was aan de problemen die we hadden met de combinatie van Deine Lakaien en Qntal. Na de split met Ernst hebben we een aantal jaren naar een nieuwe producent gezocht en zo vond ik Fil, die heel jong was op dat moment, maar alles had wat de muziek van Qntal nodig had. En nu is er Leon, een nieuwe producent, met veel energie en plezier. Wij houden van ons werk en gaan er uiteraard ook mee door.

Welke bands zou je aan fans van Qntal kunnen aanraden?

Goh, vraag me zulke dingen niet. Ten eerste gaat mijn muzikale interesse vooral uit naar klassieke en etnomuziek (ik bedoel echte etnomuziek zoals gezangen van Pygmeeën of Eskimo's of zo - dingen waar niemand anders in geïnteresseerd is). Als je mij deze vraag stelt binnen de meer “populaire” muziekstromingen, ben ik behoorlijk ouderwets. Ik zou de psychedelische tak van Krautrock (zoals Tangerine Dream, Popol Vuh en zo) aanbevelen, maar ook Dead Can Dance, oude dingen zoals My Bloody Valentine of nog ouder: The Incredible String Band. Lieve vrienden, neem mijn antwoorden niet te serieus, jullie weten allicht veel meer over muziek dan ik.

Wat kunnen mensen verwachten van jullie optreden op het Black Easter festival?

Een zeer charmante drummer (zoals een vrouwelijke fan uit Amsterdam schreef op onze Facebook-pagina), Syrah en Mariko, twee charismatische frontvrouwen en mezelf - Dr. Popp - op zeven verschillende instrumenten, en om zeker niet te vergeten ook onze mooie nerd - Leon - op synths en computer tafel.

Iets wat je altijd al wilde zeggen, maar nooit werd gevraagd...

Er werd me altijd al veel meer gevraagd dan ik wilde zeggen - sorry. Maar één ding kan ik je verzekeren: we zijn enthousiast om naar Black Easter te komen. Het is voor ons muzikanten evenzeer een kans om oude en nieuwe vrienden te ontmoeten, net zoals het dat is voor jullie.

Bedankt voor het leuke interview !

www.qntal.de

www.blackeaster.be

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 16/02/2020 : Jubel en juich! Then Comes Silence kondigt nieuw album aan!

Veel te onderschat, tenminste dat is mijn oordeel over deze Zweedse Then Comes Silence, die met “Machine” een nieuw album aankondigt, dat vooraf wordt gegaan door de single ”We Lose The Night”, waarmee u via onderstaande clip kunt kennismaken. Voor Europa staat SPV in voor deze release. Op 25 april speelt Then Comes ...

lees meer...
NIEUWS 16/02/2020 : Quasar is de naam van de nieuwe van Ataraxia

De lente klopt al aardig op de deur, al zult u nog een beetje geduld moeten hebben vóór de nieuwe Ataraxia - die zowel digitaal als fysiek in een digipak en op vinyl verschijnt én als hard cover digibook gelimiteerd op 400 exemplaren - uw muziekverzameling kan aanvullen. Mysterieus als vanouds, maar opgebouwd rond een ...

lees meer...
NIEUWS 16/02/2020 : 14 maart E-Tropolis Festival in Oberhausen

Voor de grotere festivals moet u af en toe ook een keertje bij de oosterburen naar binnen kijken. Traditiegetrouw vindt in de late winter het E-Tropolis Festival plaats, dit jaar op zaterdag 14 maart met in een glansrol (headliner) onze eigenste Front 242. Plaats van het gebeuren: de Turbinenhalle in Oberhausen (niet zo heel ver weg van ...

lees meer...
NIEUWS 15/02/2020 : Jesus And Mary Chain brengt 'Darklands' integraal in de AB

The Jesus And Mary Chain zijn rzanedsnel bekend geworden, midden in de jaren 80. Hun debuut 'Psychocandy' werd onmiddelijk een succes. De muziek is dan ook zeer aanstekelijk. Een paar eenvoudige akkoorde overstemd door noise en feedback, en daarachter zeemzoete melodiën en weemoedige teksten. Het succes kende evenwel ook een weerzijde. ...

lees meer...
CD BESPREKING : Sons Of Alpha Centauri - Buried Memories (vinyl)

Om meteen met de deur in huis te vallen: ik ben eigenlijk helemaal niet zo’n fan van remixen of remix albums. Ik vind ze eigenlijk enkel interessant als er echt iets origineels wordt gedaan met het bronmateriaal en dat is globaal genomen veel te weinig het geval. Onder de weinige artiesten die daar wel in slagen, reken ik Rummelsnuff ...

lees meer...
CD BESPREKING : Spank The Nun - Initial Decay Control

Ebm / industrial uit Dallas, Amerika. Deze Spank The Nun waagt via het New Dark Ages promo agentschap ook zijn kans bij ons en dan moet gezegd dat de labeling toch een beetje misleidend kan zijn. Uiteraard is dit electro, monotone en droge beats maar naar m.i. meestal met iets te weinig tempo om onder de ebm vlag te kunnen varen, al kunt ...

lees meer...
CD BESPREKING : Feu Follet - Le Champ Des Morts

Een nieuw eenmansproject uit Nancy, Frans-Lotharingen, dat is Feu Follet. Alban Blaising heet de man achter Feu Follet. Hij maakt in eerste instantie een soort synthwave of coldwave, maar er zitten ook duidelijke invloeden in van atmosferische shoegaze en post-rock. New Order meets Mogwai en Slowdive? Zoiets… M83 is ook nog een deftige ...

lees meer...
NIEUWS 10/02/2020 : Spits uw antennes voor AntennA.

De term experimentele muziek is een vlag die vele ladingen dekt. De kans dat u binnen deze weelderige wildgroei de bomen door het bos niet meer ziet, is dan ook niet gering. Gelukkig bestaan er dan evenementen zoals het AntennA Festival alwaar men ons laat kennismaken met een uitgebreide staalkaart van wat je onder de noemer experimentele ...

lees meer...
CD BESPREKING : Netherworld - Algida Bellezza

Plaatsen die de mens vergeten is, ijzige landschappen, bloemenvelden die eeuwig met ijs bedekt zijn, ijsbergen die tegen elkaar opbotsen. Glacial Movements is een label dat ontstaan is om deze gedachten en beelden door geluid te beschrijven en te verspreiden. Dat je dan genregewijs al snel bij dark ambient en drone uitkomt, zal menig lezer ...

lees meer...
CD BESPREKING : Espen Sommer Eide - The Waves

Als 15-jarige was ik in de platenzaak geïntrigeerd door het werkje Slaapkamers Met Slagroom van Sonic Youth. Hoewel ik me enorm afvroeg hoe dit wil zou mogen klinken, mijn kennis betreffende experimentele muziek was in die tijd nog maar povertjes, heb ik het toen nooit durven kopen. Het platenbudget was beperkt, in tegenstelling tot mijn ...

lees meer...
FOTO'S : Fx8:Sd8 - @ Downhill CD Release Party, Oefenbunker Landgraaf 25/01/2020 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Grausame Tchter - @ Downhill CD Release Party, Oefenbunker Landgraaf 25/01/2020 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Lapis Exilis - @ Downhill CD Release Party, Oefenbunker Landgraaf 25/01/2020 door Luc Luyten

lees meer...
CONCERT BESPREKING : 40 jaar Joy Division in Plan K - Verrassingsoptreden Ground Nero op mythische plek

Plan K is een zaal die met geschiedenis beladen is. 40 jaar na het optreden van Joy Division in deze zaal wordt een speciale avond gehouden, die slechts voor weinigen bestemd is. Op 17 januari 1980 speelde de groep rond Ian Curtis hier immers voor de tweede en laatste keer. Een van de aanwezigen was Philippe Carly, die foto’s nam van ...