casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

736 items

   

QNTAL
QNTAL is terug met frisse energie
23/02/2015, Ron SCHOONWATER
 Bookmark and Share

23/02/2015 : QNTAL - QNTAL is terug met frisse energie
23/02/2015 : QNTAL - QNTAL is terug met frisse energie
23/02/2015 : QNTAL - QNTAL is terug met frisse energie
23/02/2015 : QNTAL - QNTAL is terug met frisse energie
23/02/2015 : QNTAL - QNTAL is terug met frisse energie
De middeleeuwse-muziek-met-beats band Qntal is terug! De sfeervolle band met de vrouwelijke vocalen van Syrah en Mariko heeft een nieuw prachtige album “VII” uitgebracht en een geweldige video opgenomen via Danse Macabre in Duitsland. En ook al was de band intensief op toer, toch vond Michael Popp nog wat tijd om onze vragen te beantwoorden.

Zes jaar is een lange tijd om te wachten op een nieuw album. Waarom duurde het zo lang?

Ik denk dat het zelfs zeven jaar geleden is dat we nog een album uitbrachten. Het is echt een lange tijd, we hebben veel tijd aan onze andere projecten gespendeerd en verschillende albums met Estampie, Al Andaluz Project en Vocame uitgebracht (al met al 6 of zo - als ik het me goed herinner). Ik had een aantal van de nummers voor het nieuwe album van Qntal al enkele jaren geleden geschreven, de meeste van hen in IJsland, waar ik meestal mijn zomervakantie doorbreng, maar om een of andere reden geraakte dat ding maar niet geproduceerd. Fil - onze ex-toetsenist en producer - ging door een moeilijke tijd - persoonlijk dan - en na een lange periode waarin hij toch probeerde om de cd af te werken, besloot hij de band te verlaten in het begin van 2014, ik vermoed, vooral om ons werk niet langer te blokkeren. Nu werken we met Leon Rodt, die eigenlijk een buurman van mij is in München, en dat werkt zeer goed. We zijn net terug van een tour waarbij we veel plezier hadden en ook het publiek de shows wist te appreciëren... of samengevat: Qntal is terug!

Wanneer heb je besloten dat het tijd was om een nieuwe Qntal-album uit te brengen? Kan je ons meer vertellen over het opnameproces?

In het begin van 2014 was de samenwerking met Fil voorbij. Op dat moment sprak ik met mijn buurman Leon over Qntal en gaf ik hem een aantal van mijn composities. Daarna sloot hij zich op in zijn studio en toen hij weer naar buiten kwam en zijn werk presenteerde, wisten we het: dat is onze man! Nadien ging alles heel gemakkelijk en snel. Enkele maanden later was de cd helemaal klaar.

Hoe zijn de reacties tot nu toe op “VII”?

Voor zover ik weet zijn ze heel erg goed. Tijdens de tour was het een geweldige ervaring dat onze fans, die al zeven jaar wachtten, ons weer verwelkomden. Dat was overweldigend. Heel veel dank dus aan jullie allen, dit is echt onze motivatie om door te gaan....

Het gedicht 'Tyger' van William Blake werd ook opgenomen door Tangerine Dream, Jah Wobble en Půlnoc. Kent u deze versies en waarom heb je besloten om dit gedicht op muziek te zetten?

Ik ken de versie van Tangerine Dream uit de jaren tachtig, denk ik. Het gedicht is briljant, vol van geheimzinnige toespelingen, perfect om op muziek te worden gezet. Ik wou dat er veel meer versies waren dan deze die bestaan. Qntal heeft niet de gewoonte z'n eigen teksten te schrijven, maar we doen wel veel onderzoek naar goede literatuur - vooral dan uit vorige eeuwen.

Hoe belangrijk is J.W. Waterhouse voor jullie? Waarom heb je dit bijzondere schilderij gebruikt voor de hoes? En waarom is de wereld toegevoegd in het midden van het schilderij?

Toen we samen zaten om het kunstwerk te bespreken, herinnerde ik me ineens een poster die een vriendin uit mijn jeugdjaren op een muur in haar kamer had hangen. We brachten uren in die kamer door terwijl we naar muziek luisterden, rookten en nog veel meer. Deze poster was precies wat we wilden gebruiken voor het album. Hij is vooral aan een zeer persoonlijke herinnering van mij gerelateerd.

Waar vind je en hoe kies je de middeleeuwse muziek en gedichten die je gebruikt voor Qntal?

Wel, dat is vooral het werk van Syrah. Ze doet veel onderzoek, leest veel literatuur gedurende het hele jaar en dit is de manier waarop ze gedichten en achtergrondteksten verzamelt. Als we beginnen te werken aan een nieuw album, geeft ze me veel materiaal in een zelf samengesteld boek, dat ik dan gedurende de hele productie bij me heb.

Jullie andere projecten Estampie en het Al Andaluz Project zijn middeleeuws georiënteerd, VocaMe is meer middeleeuws/klassiek/hemelse stemmen, en Qntal gebruikt al deze elementen voor z'n elektronische versies. Wat is het verschil in aanpak? Waarvan hou je zelf het meest en hoe beslis je welk gedicht of oud lied geschikt is voor Qntal, Estampie, Al Andaluz of VocaMe?

De muziek van alle andere projecten is meer interpretatie en uitvoering. We brengen veel tijd in de oefenruimte door om dingen uit te proberen en onze muzikale vaardigheden te verbeteren. Qntal is eerder een apart werk. Een groot deel van het werk vindt alleen plaats in ons hoofd en is niet zozeer een concreet muziek/repeteer- werk. Bij Qntal gaat het vooral over de conceptuele aspecten van de muziek.

De prachtige video van 'Tenacious Love' werd via Danse Macabre gedraaid. Kun je ons wat meer over die ervaring vertellen?

Oh, mijn god - wat een geweldige ervaring was dat in het kasteel Heinrichshorst met Fiona en Dirk. Ik wil van deze gelegenheid gebruik maken om hen nogmaals heel erg te bedanken, en bovendien zou ik aan iedereen die een voorliefde heeft voor historische kleding aanraden om een van hun evenementen te bezoeken. Bovendien hadden we enorm geluk met het weer en al de rest. Ik ben zo blij dat we deze video konden maken....

Wat zijn je meest favoriete Qntal albums? Waarom?

Mijn favorieten zijn II, III en VII. Alle drie werden ze gemaakt onder zeer bijzondere omstandigheden. Nr II volgde na de eerste succesvolle. We wisten dat we op dat niveau wilden blijven en staken veel energie in het werk. Na II was er een pauze die te wijten was aan de problemen die we hadden met de combinatie van Deine Lakaien en Qntal. Na de split met Ernst hebben we een aantal jaren naar een nieuwe producent gezocht en zo vond ik Fil, die heel jong was op dat moment, maar alles had wat de muziek van Qntal nodig had. En nu is er Leon, een nieuwe producent, met veel energie en plezier. Wij houden van ons werk en gaan er uiteraard ook mee door.

Welke bands zou je aan fans van Qntal kunnen aanraden?

Goh, vraag me zulke dingen niet. Ten eerste gaat mijn muzikale interesse vooral uit naar klassieke en etnomuziek (ik bedoel echte etnomuziek zoals gezangen van Pygmeeën of Eskimo's of zo - dingen waar niemand anders in geïnteresseerd is). Als je mij deze vraag stelt binnen de meer “populaire” muziekstromingen, ben ik behoorlijk ouderwets. Ik zou de psychedelische tak van Krautrock (zoals Tangerine Dream, Popol Vuh en zo) aanbevelen, maar ook Dead Can Dance, oude dingen zoals My Bloody Valentine of nog ouder: The Incredible String Band. Lieve vrienden, neem mijn antwoorden niet te serieus, jullie weten allicht veel meer over muziek dan ik.

Wat kunnen mensen verwachten van jullie optreden op het Black Easter festival?

Een zeer charmante drummer (zoals een vrouwelijke fan uit Amsterdam schreef op onze Facebook-pagina), Syrah en Mariko, twee charismatische frontvrouwen en mezelf - Dr. Popp - op zeven verschillende instrumenten, en om zeker niet te vergeten ook onze mooie nerd - Leon - op synths en computer tafel.

Iets wat je altijd al wilde zeggen, maar nooit werd gevraagd...

Er werd me altijd al veel meer gevraagd dan ik wilde zeggen - sorry. Maar één ding kan ik je verzekeren: we zijn enthousiast om naar Black Easter te komen. Het is voor ons muzikanten evenzeer een kans om oude en nieuwe vrienden te ontmoeten, net zoals het dat is voor jullie.

Bedankt voor het leuke interview !

www.qntal.de

www.blackeaster.be

HomeContactSitemap
lees meer...
CD BESPREKING : European Ghost - Pale And Sick (2020 edition)

Dit album verscheen origineel reeds in 2016 bij het Spaanse Unknown Pleasure Records. Eind vorig jaar vond Icy Cold Records het hoog tijd om dit ondertussen niet meer verkrijgbare album in een 2020 versie heruit te geven. Terecht want in 2016 deelde ik een 8,5 op 10 uit voor de prestaties van dit trio uit Bologna. Moderne post punk. Lekker ...

lees meer...
CD BESPREKING : Twice A Man - On The Other Side Of The Mirror

Je eigen uitwendige zelf zie je dagelijks in de spiegel. Maar is er een groot verschil tussen dat wat je daadwerkelijk ziet en dat van je innerlijke ziel ? Twice A Man ziet deze vraag als uitgangspunt van het album On The Other Side Of The Mirror. Eerder dystopisch van aard dan psychologisch. En dat heeft alles met huidige tijden ...

lees meer...
CD BESPREKING : XTR Human - Interior

Het is geleden van 2014 dat er nog eens een nieuw album werd uitgebracht door XTR Human, enkele singles of EP’s niet meegerekend. Goed zes jaren dus om de moeilijke tweede te openbaren. Niet dat Johannes Stabel en de zijnen de hangmat der luiheid hebben opgezocht, neen, vooral omdat het hier gaat over een band die op regelmatige tijden ...

lees meer...
CD BESPREKING : Fotocrime - South Of Heaven

Op zijn paspoort staat nog steeds Ryan Patterson maar als het gaat om de identiteit waarvan hij met zijn band Fotocrime wil aangesproken worden doe je dat best gewoon als R. Er zal wel een reden zijn voor deze bewuste anonimiteit, en wel omdat hij zijn eigen verleden wil laten rusten. Een verleden dat vooral gekenmerkt werd door zijn metal-band ...

lees meer...
CD BESPREKING : Causenation - Promises Of Hope And Fear

Debuutalbum van deze Antwerpse electroband na een reeks demo’s en virtuele singles. Causenation is een duo bestaande uit Vain Sacrosanct en Van Der Goes. Een Dark Entries interview uit 2018 toen Causenation kwam optreden op onze Dark Entries Night in de Gentse Kinky Star, lees je hier. Vain Sacrosanct heeft een verleden als programmamaker ...

lees meer...
NIEUWS 24/01/2021 : Epica zwemt tegen de stroom van het leven in

Epica heeft een nieuwe plaat klaar voor jullie. Op 26 februari komt 'Omega' uit, en dat is de opvolger voor het onder lof bedolven 'The Holographic Principle' uit 2016. Na video's voor 'Abyss Of Time' en 'Freedom - The Wolves Within', is de derde single een mooie ballade op piano: 'Rivers'. '"Rivers" ...

lees meer...
NIEUWS 22/01/2021 : Vaselyne: Waiting to Exhale

Zegt de naam Frank Weyzig u iets? Niet erg als het geen belletje doet rinkelen, maar hij zat in de eerste opstelling van Clan of Xymox en richtte daarna Born For Bliss op, en dat zijn twee groepen waar u hopelijk wel al van gehoord hebt. Sinds jaren heeft hij ook een project met de Nederlandse zangeres Yvette Winkler, die u misschien ook kent ...

lees meer...
NIEUWS 22/01/2021 : Dark Entries zoekt... jou?

Inderdaad, wie weet kan jij ons een dienst bewijzen! Graag houden we ons webzine zo up to date mogelijk, het feit dat we vorig jaar onze 25ste verjaardag mochten vieren bewijst toch wel dat de vrijwilligers die onze redactie telt hiervoor stuk voor stuk telkens weer hun beste beentje voorzetten. Maandelijks worden we bedolven onder de ...

lees meer...
NIEUWS 22/01/2021 : 'All or Nothing', aldus Moonspell

Dark metal sensatie uit Portugal, Moonspell, draait al bijna 30 jaar mee in het vak. Op 26 februari 2021 doet ze opnieuw een gooi naar liefhebbers van donkere goth metalen met album ‘Hermitage’ en dit via metal gigant Napalm Records. Naar eigen zeggen staat dit album symbool voor een epische reis doorheen de donkere dagen van het ...

lees meer...
NIEUWS 21/01/2021 : De link tussen Joe Biden en Ministry: Varicella.

Vandaag neemt nieuwbakken (gezien zijn leeftijd misschien niet de beste woordkeuze, maar kom) president Joe Biden zijn intrek in het Witte Huis. Laat ons dat voorzien van een passend nummertje, zo dacht de Amerikaanse industrial metal band Varicella. Speciaal ter gelegenheid van de inauguratie nam de band, voor de gelegenheid samen ...