casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

736 items

   

SCHNEEWITTCHEN
Een typische Schneewittchen-set is luid, intens, verwarrend en wild.
20/02/2015, Ward De Prins
 Bookmark and Share

20/02/2015 : SCHNEEWITTCHEN - Een typische Schneewittchen-set is luid, intens, verwarrend en wild.
20/02/2015 : SCHNEEWITTCHEN - Een typische Schneewittchen-set is luid, intens, verwarrend en wild.
20/02/2015 : SCHNEEWITTCHEN - Een typische Schneewittchen-set is luid, intens, verwarrend en wild.
20/02/2015 : SCHNEEWITTCHEN - Een typische Schneewittchen-set is luid, intens, verwarrend en wild.
20/02/2015 : SCHNEEWITTCHEN - Een typische Schneewittchen-set is luid, intens, verwarrend en wild.
Schneewittchen, het geesteskind van Marianne Iser en Thomas Duda, zal weldra voor de eerste keer in België optreden, op het Black Easter Festival. Hun theatrale optredens met exuberante kostuums, wilde make-up en gevoel voor dramatiek voelen vaak aan als een opera aria, maar dan eentje met een stevige hoek eraf. Dit intrigerend gegeven, alsook hun nakend Belgische optreden, gaven ons het ideale excuus om dit charismatisch duo in de virtuele sofa uit te nodigen.

Hoe zou je zelf Schneewittchen omschrijven voor iemand die jullie nog niet kent?

Marianne: Sterke teksten, goede melodieën en veel verrassingen.

Thomas: Teksten en melodieën, niet met als eerste doel om mensen te behagen, maar eerder om ze te verrassen, of zelf te bezweren. Van zodra iemand op een concert op een relaxte manier geniet van een rustig moment, volgt er eensklaps een flinke paukenslag waarmee hij weer alert is en middenin het concert wordt teruggebracht.

Wat is het verhaal achter jullie naam? Waarom kies je überhaupt de naam van een populair sprookje ?

Marianne: Wel, eigenlijk hebben we die naam niet zelf verzonnen. Het was de krant „Frankfurter Allgemeine Zeitung“ die ons deze naam gaf nadat men één van onze concerten zag en ons nadien omschreef als een gestoorde versie van Sneeuwwitje (“durchgeknallten Schneewittchen”).

Jullie werken vaak met klassieke muziekstructuren (weliswaar met eigen interpretatie en variatie) – zijn jullie beiden klassiek geschoold of hebben jullie alles zelf geleerd?

Thomas: Nee, we hebben geen klassieke schooling genoten, maar we houden wel van klassiek muziek, zoals die van Wolfgang Amadeus Mozart.

Marianne: Soms is het nodig om met klassieke muziek te flirten om dat beetje meer voor je eigen composities te bereiken. Een schitterend voorbeeld daarvan is trouwens Queen.

Het is misschien een persoonlijke interpretatie, maar toen ik jullie albums opnieuw beluisterde viel het me op hoe gaandeweg de elektrische gitaar verdween, net als de hardere benaderingen, en er tegenwoordig een grotere muzikaliteit in jullie composities zit. Zien jullie dat ook zo ?

Thomas: Inderdaad. Wij blijven evolueren en we hebben als band ook altijd alles gedaan wat nodig was om het geluid te bekomen dat we wilden, het geluid dat onze composities perfect zou ondersteunen en invullen, zonder stil te staan bij het imago of zo.

Marianne: We hebben nog steeds geen echt imago en dat geeft ons dan ook de mogelijkheid om verschillende variaties of genres van te kunnen gebruiken, en dat is waarschijnlijk ook de reden waarom wij niet in één lade passen.

In 2015 brengen jullie een nieuw album uit. Jullie zijn er dankzij een zeer succesvolle crowdfunding-campagne in geslaagd om de noodzakelijke fondsen bijeen te krijgen. Is crowdfunding de nieuwe (en misschien enige) methode voor bands in de 21ste eeuw, of was dat eerder een persoonlijke keuze?

Marianne: Wel, het was voor ons een grote verassing dat de campagne zo succesvol verliep en we zoveel geld konden verzamelen. Bovendien was het ook een fantastische bevestiging dat er wel degelijk heel wat mensen zijn die onze muziek écht willen horen. We zijn dan ook heel fier, en zonder enige aarzeling zijn we begonnen aan de productie van ons nieuw album, en ik ben ervan overtuigd dat je dat ook hoort.

Thomas: Internet zal inderdaad de enige weg zijn voor alternatieve bands. Maar om je doel te bereiken zal je toch ook goede songs moeten hebben, dat zal nooit veranderen. Bovendien werkt crowdfunding alleen als je ook een voldoende grote en loyale fanbasis hebt, of veel geduld hebt.

Vertel ons iets meer over dit nieuwe album. Wanneer verschijnt het eigenlijk ?

Thomas: (Al lachend) Het zal ons beste album worden!

Marianne: Ik veronderstel dat men dat altijd zegt.

Thomas: Zonder toegevingen. Marianne en ik zijn heel tevreden met de songs die al klaar zijn. We zijn ontzettend fier op die nieuwe composities.

Marianne: Het nieuwe album zal in mei verschijnen en ik kan jullie – in première – ook al de titel verklappen: „Für die Liebe sterben“.

Jullie treden ook regelmatig op in de Holebi-gemeenschap. Zijn jullie zelf daaraan verknocht of daarmee verbonden of is jullie muziek gewoon populair in bepaalde delen van die scène ?

Thomas: We zijn gesteld op èlke vorm van liefde. Spelen op een evenement van de Holebi-gemeenschap in Duitsland is nog steeds een politiek statement. Er is nog steeds geen 100% gelijkheid en daar protesteren we tegen.

Marianne: Natuurlijk is onze muziek ook geliefd in de Holebi-gemeenschap. En het geeft ons de mogelijkheid om ook op te treden op iets meer kleurrijkere scènes, wat me weer terugbrengt bij het feit dat wij niet passen in één lade….

De afgelopen maanden hebben jullie enkele akoestische optredens gegeven. Dat is toch wel een behoorlijk verschil met jullie albums en meer reguliere shows. Ik veronderstel dat het een stuk moeilijker is om zo op te treden, maar tegelijkertijd vind ik ook dat jullie songs daar uitermate voor geschikt zijn. Hebben jullie er nooit aan gedacht om een volledig akoestisch album op te nemen, of zelfs permanent akoestisch op te treden?

Marianne: (al lachtend) Nee, niet permanent, maar voor sommige songs is het wel een stuk eenvoudiger. Bijvoorbeeld voor "Gemeinsam Untergehen". Dat nummer kreeg pas zijn ware sterkte van zodra we het akoestisch uitvoerden.

Thomas: En bovendien vergeet je dat we zo zijn begonnen, met louter piano en stem.

Marianne: Maar dat is een lange tijd geleden…en ik ben er zeker van dat dat akoestisch album er ooit wel van komt…

Wat mogen we verwachten op het Black Easter Festival ? Zullen jullie akoestisch optreden ?

Thomas: Eén of twee akoestische nummers zullen er wel bij zijn, maar we zullen vooral een typische Schneewittchen-set spelen: luid, intens, verwarrend en wild.

Marianne: Het zal een show worden waarin we alle elementen combineren; oude en nieuwe songs, elektronisch en akoestisch, bedachtzaam, rustig of vol levensvreugde en energie.

Kijken jullie uit naar andere bands op het festival?

Marianne: Ik kijk vooral uit naar Goethes Erben.

Thomas: En ik kijk vooral uit naar de schitterende Lisa Morgenstern.

Als afsluiter, wat is jullie favoriete album? En waarom?

Marianne: Daar kan ik niet op antwoorden, dat zijn er teveel …

Thomas: Van alle tijden? Dat verandert wel eens. Misschien iets van The Beatles of iets van Jacques Brel? Ik weet het eigenlijk ook niet zo…

Hartelijk dank voor het interview. Ik kijk uit naar jullie optreden op Black Easter Festival !

HomeContactSitemap
lees meer...
CD BESPREKING : Twice A Man - On The Other Side Of The Mirror

Je eigen uitwendige zelf zie je dagelijks in de spiegel. Maar is er een groot verschil tussen dat wat je daadwerkelijk ziet en dat van je innerlijke ziel ? Twice A Man ziet deze vraag als uitgangspunt van het album On The Other Side Of The Mirror. Eerder dystopisch van aard dan psychologisch. En dat heeft alles met huidige tijden ...

lees meer...
CD BESPREKING : XTR Human - Interior

Het is geleden van 2014 dat er nog eens een nieuw album werd uitgebracht door XTR Human, enkele singles of EP’s niet meegerekend. Goed zes jaren dus om de moeilijke tweede te openbaren. Niet dat Johannes Stabel en de zijnen de hangmat der luiheid hebben opgezocht, neen, vooral omdat het hier gaat over een band die op regelmatige tijden ...

lees meer...
CD BESPREKING : Fotocrime - South Of Heaven

Op zijn paspoort staat nog steeds Ryan Patterson maar als het gaat om de identiteit waarvan hij met zijn band Fotocrime wil aangesproken worden doe je dat best gewoon als R. Er zal wel een reden zijn voor deze bewuste anonimiteit, en wel omdat hij zijn eigen verleden wil laten rusten. Een verleden dat vooral gekenmerkt werd door zijn metal-band ...

lees meer...
CD BESPREKING : Causenation - Promises Of Hope And Fear

Debuutalbum van deze Antwerpse electroband na een reeks demo’s en virtuele singles. Causenation is een duo bestaande uit Vain Sacrosanct en Van Der Goes. Een Dark Entries interview uit 2018 toen Causenation kwam optreden op onze Dark Entries Night in de Gentse Kinky Star, lees je hier. Vain Sacrosanct heeft een verleden als programmamaker ...

lees meer...
CD BESPREKING : Jonas Kasper Jensen - Plasma In DEX Garden

Jonas Kasper Jensen nodigt ons uit in zijn denkbeeldige tuin waarin hij onze oren onderdompelt in geluiden die dit oord tot iets werkelijks zouden omtoveren. Nice try, but close but no cigar. Plasma In DEX Garden schenkt ons 9 nummers die eigenlijk als 1 eentonige drone te aanhoren vallen. Contemplatief voor de ene, stierlijk vervelend ...

lees meer...
NIEUWS 24/01/2021 : Epica zwemt tegen de stroom van het leven in

Epica heeft een nieuwe plaat klaar voor jullie. Op 26 februari komt 'Omega' uit, en dat is de opvolger voor het onder lof bedolven 'The Holographic Principle' uit 2016. Na video's voor 'Abyss Of Time' en 'Freedom - The Wolves Within', is de derde single een mooie ballade op piano: 'Rivers'. '"Rivers" ...

lees meer...
NIEUWS 22/01/2021 : Vaselyne: Waiting to Exhale

Zegt de naam Frank Weyzig u iets? Niet erg als het geen belletje doet rinkelen, maar hij zat in de eerste opstelling van Clan of Xymox en richtte daarna Born For Bliss op, en dat zijn twee groepen waar u hopelijk wel al van gehoord hebt. Sinds jaren heeft hij ook een project met de Nederlandse zangeres Yvette Winkler, die u misschien ook kent ...

lees meer...
NIEUWS 22/01/2021 : Dark Entries zoekt... jou?

Inderdaad, wie weet kan jij ons een dienst bewijzen! Graag houden we ons webzine zo up to date mogelijk, het feit dat we vorig jaar onze 25ste verjaardag mochten vieren bewijst toch wel dat de vrijwilligers die onze redactie telt hiervoor stuk voor stuk telkens weer hun beste beentje voorzetten. Maandelijks worden we bedolven onder de ...

lees meer...
NIEUWS 22/01/2021 : 'All or Nothing', aldus Moonspell

Dark metal sensatie uit Portugal, Moonspell, draait al bijna 30 jaar mee in het vak. Op 26 februari 2021 doet ze opnieuw een gooi naar liefhebbers van donkere goth metalen met album ‘Hermitage’ en dit via metal gigant Napalm Records. Naar eigen zeggen staat dit album symbool voor een epische reis doorheen de donkere dagen van het ...

lees meer...
NIEUWS 21/01/2021 : De link tussen Joe Biden en Ministry: Varicella.

Vandaag neemt nieuwbakken (gezien zijn leeftijd misschien niet de beste woordkeuze, maar kom) president Joe Biden zijn intrek in het Witte Huis. Laat ons dat voorzien van een passend nummertje, zo dacht de Amerikaanse industrial metal band Varicella. Speciaal ter gelegenheid van de inauguratie nam de band, voor de gelegenheid samen ...