casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

757 items

   

SCHNEEWITTCHEN
Een typische Schneewittchen-set is luid, intens, verwarrend en wild.
20/02/2015, Ward De Prins
 Bookmark and Share

20/02/2015 : SCHNEEWITTCHEN - Een typische Schneewittchen-set is luid, intens, verwarrend en wild.
20/02/2015 : SCHNEEWITTCHEN - Een typische Schneewittchen-set is luid, intens, verwarrend en wild.
20/02/2015 : SCHNEEWITTCHEN - Een typische Schneewittchen-set is luid, intens, verwarrend en wild.
20/02/2015 : SCHNEEWITTCHEN - Een typische Schneewittchen-set is luid, intens, verwarrend en wild.
20/02/2015 : SCHNEEWITTCHEN - Een typische Schneewittchen-set is luid, intens, verwarrend en wild.
Schneewittchen, het geesteskind van Marianne Iser en Thomas Duda, zal weldra voor de eerste keer in België optreden, op het Black Easter Festival. Hun theatrale optredens met exuberante kostuums, wilde make-up en gevoel voor dramatiek voelen vaak aan als een opera aria, maar dan eentje met een stevige hoek eraf. Dit intrigerend gegeven, alsook hun nakend Belgische optreden, gaven ons het ideale excuus om dit charismatisch duo in de virtuele sofa uit te nodigen.

Hoe zou je zelf Schneewittchen omschrijven voor iemand die jullie nog niet kent?

Marianne: Sterke teksten, goede melodieën en veel verrassingen.

Thomas: Teksten en melodieën, niet met als eerste doel om mensen te behagen, maar eerder om ze te verrassen, of zelf te bezweren. Van zodra iemand op een concert op een relaxte manier geniet van een rustig moment, volgt er eensklaps een flinke paukenslag waarmee hij weer alert is en middenin het concert wordt teruggebracht.

Wat is het verhaal achter jullie naam? Waarom kies je überhaupt de naam van een populair sprookje ?

Marianne: Wel, eigenlijk hebben we die naam niet zelf verzonnen. Het was de krant „Frankfurter Allgemeine Zeitung“ die ons deze naam gaf nadat men één van onze concerten zag en ons nadien omschreef als een gestoorde versie van Sneeuwwitje (“durchgeknallten Schneewittchen”).

Jullie werken vaak met klassieke muziekstructuren (weliswaar met eigen interpretatie en variatie) – zijn jullie beiden klassiek geschoold of hebben jullie alles zelf geleerd?

Thomas: Nee, we hebben geen klassieke schooling genoten, maar we houden wel van klassiek muziek, zoals die van Wolfgang Amadeus Mozart.

Marianne: Soms is het nodig om met klassieke muziek te flirten om dat beetje meer voor je eigen composities te bereiken. Een schitterend voorbeeld daarvan is trouwens Queen.

Het is misschien een persoonlijke interpretatie, maar toen ik jullie albums opnieuw beluisterde viel het me op hoe gaandeweg de elektrische gitaar verdween, net als de hardere benaderingen, en er tegenwoordig een grotere muzikaliteit in jullie composities zit. Zien jullie dat ook zo ?

Thomas: Inderdaad. Wij blijven evolueren en we hebben als band ook altijd alles gedaan wat nodig was om het geluid te bekomen dat we wilden, het geluid dat onze composities perfect zou ondersteunen en invullen, zonder stil te staan bij het imago of zo.

Marianne: We hebben nog steeds geen echt imago en dat geeft ons dan ook de mogelijkheid om verschillende variaties of genres van te kunnen gebruiken, en dat is waarschijnlijk ook de reden waarom wij niet in één lade passen.

In 2015 brengen jullie een nieuw album uit. Jullie zijn er dankzij een zeer succesvolle crowdfunding-campagne in geslaagd om de noodzakelijke fondsen bijeen te krijgen. Is crowdfunding de nieuwe (en misschien enige) methode voor bands in de 21ste eeuw, of was dat eerder een persoonlijke keuze?

Marianne: Wel, het was voor ons een grote verassing dat de campagne zo succesvol verliep en we zoveel geld konden verzamelen. Bovendien was het ook een fantastische bevestiging dat er wel degelijk heel wat mensen zijn die onze muziek écht willen horen. We zijn dan ook heel fier, en zonder enige aarzeling zijn we begonnen aan de productie van ons nieuw album, en ik ben ervan overtuigd dat je dat ook hoort.

Thomas: Internet zal inderdaad de enige weg zijn voor alternatieve bands. Maar om je doel te bereiken zal je toch ook goede songs moeten hebben, dat zal nooit veranderen. Bovendien werkt crowdfunding alleen als je ook een voldoende grote en loyale fanbasis hebt, of veel geduld hebt.

Vertel ons iets meer over dit nieuwe album. Wanneer verschijnt het eigenlijk ?

Thomas: (Al lachend) Het zal ons beste album worden!

Marianne: Ik veronderstel dat men dat altijd zegt.

Thomas: Zonder toegevingen. Marianne en ik zijn heel tevreden met de songs die al klaar zijn. We zijn ontzettend fier op die nieuwe composities.

Marianne: Het nieuwe album zal in mei verschijnen en ik kan jullie – in première – ook al de titel verklappen: „Für die Liebe sterben“.

Jullie treden ook regelmatig op in de Holebi-gemeenschap. Zijn jullie zelf daaraan verknocht of daarmee verbonden of is jullie muziek gewoon populair in bepaalde delen van die scène ?

Thomas: We zijn gesteld op èlke vorm van liefde. Spelen op een evenement van de Holebi-gemeenschap in Duitsland is nog steeds een politiek statement. Er is nog steeds geen 100% gelijkheid en daar protesteren we tegen.

Marianne: Natuurlijk is onze muziek ook geliefd in de Holebi-gemeenschap. En het geeft ons de mogelijkheid om ook op te treden op iets meer kleurrijkere scènes, wat me weer terugbrengt bij het feit dat wij niet passen in één lade….

De afgelopen maanden hebben jullie enkele akoestische optredens gegeven. Dat is toch wel een behoorlijk verschil met jullie albums en meer reguliere shows. Ik veronderstel dat het een stuk moeilijker is om zo op te treden, maar tegelijkertijd vind ik ook dat jullie songs daar uitermate voor geschikt zijn. Hebben jullie er nooit aan gedacht om een volledig akoestisch album op te nemen, of zelfs permanent akoestisch op te treden?

Marianne: (al lachtend) Nee, niet permanent, maar voor sommige songs is het wel een stuk eenvoudiger. Bijvoorbeeld voor "Gemeinsam Untergehen". Dat nummer kreeg pas zijn ware sterkte van zodra we het akoestisch uitvoerden.

Thomas: En bovendien vergeet je dat we zo zijn begonnen, met louter piano en stem.

Marianne: Maar dat is een lange tijd geleden…en ik ben er zeker van dat dat akoestisch album er ooit wel van komt…

Wat mogen we verwachten op het Black Easter Festival ? Zullen jullie akoestisch optreden ?

Thomas: Eén of twee akoestische nummers zullen er wel bij zijn, maar we zullen vooral een typische Schneewittchen-set spelen: luid, intens, verwarrend en wild.

Marianne: Het zal een show worden waarin we alle elementen combineren; oude en nieuwe songs, elektronisch en akoestisch, bedachtzaam, rustig of vol levensvreugde en energie.

Kijken jullie uit naar andere bands op het festival?

Marianne: Ik kijk vooral uit naar Goethes Erben.

Thomas: En ik kijk vooral uit naar de schitterende Lisa Morgenstern.

Als afsluiter, wat is jullie favoriete album? En waarom?

Marianne: Daar kan ik niet op antwoorden, dat zijn er teveel …

Thomas: Van alle tijden? Dat verandert wel eens. Misschien iets van The Beatles of iets van Jacques Brel? Ik weet het eigenlijk ook niet zo…

Hartelijk dank voor het interview. Ik kijk uit naar jullie optreden op Black Easter Festival !

HomeContactSitemap
lees meer...
CD BESPREKING : Gert - Alles Is Nog Niet Verloren

Evenals het zeer onlangs besproken Donder, Hel & Hagel hebben we hier nog een act uit de Leuvense antifa scene die al lang geen onbekende meer is voor Dark Entries! Gert maakt al meer dan 18 jaar kritische uptempo Nederlandstalige DIY ‘kleinpunk’. In 2016 bespraken we voor Dark Entries het vijfde album “Ongepast Vrolijk”, ...

lees meer...
CD BESPREKING : L' Appel Du Vide - Abwärtsspirale

Altijd leuk een singel formaat met 4 nummers, aandoenlijk bijna anno 2022, zeker in zwart en grijze lay out en met de veelbelovende bandnaam L’ Appel Du vide en de al even veelbelovende titel “Abwärtsspirale”. Qua stijl en gemoed waan ik mezelf waar aan de vooravond van de jaren 80, een gevoel dat door de muziek van ...

lees meer...
NIEUWS 04/07/2022 : Leeds is gothic city!

U dacht natuurlijk aan Leipzig. Ook. Maar de stad Leeds kent een gothic rock verleden dat als historisch erfgoed moet gekoesterd (denk maar aan bands als The Sisters Of Mercy, The Rose Of Avalanche, March Violets, Salvation, Red Lorry Yellow Lorry,...) Mocht u tussen 7 en 10 juli nog vrij zijn en niks hebben gepland, ga dat horen en zien in ...

lees meer...
NIEUWS 03/07/2022 : Gothic magazine trekt er de stekker uit...

Tenminste grote bezieler en cult figuur bij onze Oosterburen Martin Sprissler besloot recent de stekker uit zijn geesteskind te trekken en biedt zijn titel aan voor overname. Een tweetal jaar geleden was er na een lange pauze sprake van een doorstart maar deze bleek niet helemaal te lopen zoals verwacht. Momenteel is Gothic Magazine 90 in ...

lees meer...
CD BESPREKING : Donder, Hel & Hagel - Kermis In De Hel

In 2019 bespraken we “Lang Genoeg Beleefd Geweest!!!”, het debuutalbum van het Leuvense zootje ongeregeld Donder, Hel & Hagel en heden stellen ze ons hun tweede album voor, “Kermis In De Hel” (11 songs, 43 minuten) met negen studio en twee live songs. Het langverwachte tweede album, uitgesteld door en aangevuld ...

lees meer...
NIEUWS 02/07/2022 : Enzo Kreft met eerste clip als voorbode van het nieuwe album 'Shelter'

De naam Enzo Kreft hoeft geen introductie meer, deze oude krijger werd met de albums “Control” (2019) en “Different World” (2021) weerom ‘wereldberoemd’ in onze scene en scoorde zelfs torenhoog in de eindejaarslijstjes van menig Dark Entries schrijver. Reden, aanstekelijk electro, zowat de overtreffende ...

lees meer...
NIEUWS 02/07/2022 : The Seven Whores Of The Apocalypse, eigentijdse dark electro

De Duitse Dark Dimensions labelgroep ging het trio Chris, Tom en Jason halen in Amerika om hier bij ons hun debuut de ep “Wicked Hands” bij Scanner uit te brengen. Het geluid van deze debuut ep ligt ergens tussen een actuele Placebo Effect en een minder technoïde versie van hun landgenoten Velvet Acid Christ in hun eerste ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Crime and the City Solution @ Can't Live in a Livingroom XIV, Haacht, 11 juni 2022 - ...omdat een cultband in de living nog altijd beter is dan gewoon een avondje TV kijken...

In tussentijd is de tournee van Crime and the City Solution achter de rug en zitten ze alweer in uitvalsbasis Berlijn te broeden op een nieuw studioalbum… Ook de heruitgave van hun backcatalogue door Mute geeft ons iets extra om naar uit te kijken. Voorlopig houden we uw nieuwsgierigheid alvast warm met dit concertverslag van hun huiskamerconcert ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Zondigen op zondag; Sinner’s Day zomert - Als loonslaaf kon ik van deze editie, na veel vijven en zessen, enkel de zondag mee pikken. Gelukkig de dag die mijn goth rockend hartje sneller deed slaan.

Over de vrijdag en zaterdag kan ik hier dus helaas niets kwijt, maar ik twijfel er niet aan dat anderen dat zeker even literair in mijn plaats zullen doen. Laat deze korte review dan ook veeleer een impressie zijn dan een festivalverslag of nog de beleving van één dag. Gelukkig heb ik voor de wintereditie, onder het aloude motto; ...

lees meer...
NIEUWS 27/06/2022 : Sinner’s Day Summer 2023, de eerste namen!

Ja u leest dit goed, de 2022 editie is nog maar net afgelopen en de organisatie gooit nu al een reeks namen voor onze voeten voor volgend jaar en struikelen zult u. Op deze affiche heel wat exclusiviteiten voor 2023; Project Pitchfork, Modern English, When In Rome, Corpus Delicti, Tyske Ludder, Golden Apes, NNHMN, Dorsetshire, Solor Dolorosa, ...

lees meer...
FOTO'S : Within Temptation - @ Graspop 17/06/2022 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Heilung - @ Graspop 17/06/2022 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Amenra - @ Graspop 17/06/2022 door Luc Luyten

lees meer...
CD BESPREKING : Centhron - Fylgja

Dansen. Niet mee niet minder. Al is het dan wel op het eigen graf. Centhron is geen onbekende in aggro tech en endzeit electro middens. De groep werd in 2011 geformeerd door Elmar Schmidt en is vandaag reeds aan zijn 10de album toe,”Fylgja”. Geweldenaars met synths en drummachines zeg maar, die tussen het hacken door even aan het ...

lees meer...
CD BESPREKING : Chainreactor - Techno body Device

Voor de liefhebbers van dark electro of beter nog aggro tech met cyber aspiraties zou de naam Chain Reactor geen onbekende (mogen) zijn. In de maalstorm van vandaag zouden we haast vergeten dat ook dit subgenre, nog altijd alive and kicking, voor het zweet in de underground clubs zorgt. Conclusie; Dark Entries heeft dringend nood aan een kenner ...