casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

757 items

   

SIEBEN
Ik heb de 'Sieben'-sound veranderd. Het nieuwe geluid is veel meer punchy en direct.
17/02/2015, Ron SCHOONWATER
 Bookmark and Share

17/02/2015 : SIEBEN - Ik heb de 'Sieben'-sound veranderd. Het nieuwe geluid is veel meer punchy en direct.
17/02/2015 : SIEBEN - Ik heb de 'Sieben'-sound veranderd. Het nieuwe geluid is veel meer punchy en direct.
17/02/2015 : SIEBEN - Ik heb de 'Sieben'-sound veranderd. Het nieuwe geluid is veel meer punchy en direct.
17/02/2015 : SIEBEN - Ik heb de 'Sieben'-sound veranderd. Het nieuwe geluid is veel meer punchy en direct.
17/02/2015 : SIEBEN - Ik heb de 'Sieben'-sound veranderd. Het nieuwe geluid is veel meer punchy en direct.
Matt Howden oftewel Sieben is het mooiste Britse eenmans-orkest dat u zich kan voorstellen. Zijn briljante viool loops, bekijvende teksten en inventieve songstructuren maken zijn optredens zeer uniek. Aangezien hij binnenkort op het Black Easter Festival speelt, hadden we een gezellig gesprek met hem.

We vallen met de deur in huis. Je laatste album "Each Divine Spark" (2014) noemde je zelf je mooiste en meest volledige album tot nu toe.

Een album opnemen is altijd het hoogtepunt van een hoop voorafgaandelijk werk. Je probeert er alle elementen waarnaar je streeft samen te brengen: de nummers, uiteraard, maar ook de arrangementen van de instrumenten en hun gevoel en kracht. Vervolgens moet je een heel proces doorlopen - het opnemen van het hele verdomde ding - waarbij je met veel te kampen krijgt. Ik wilde met deze opname de best klinkende plaat realiseren die ik ooit heb gemaakt, en ik denk ook dat ik dat heb bereikt - ze werd opgenomen in een mooie met oude bakstenen gewelfde kelder, gebouwd in 1798, in de oude stijl: op 2 inch reel-to-reel en analoge tape. Hoe meer albums ik maak, hoe meer ik het gevoel krijg dat ik de 'ruimte tussen de instrumenten' goed krijg in het productieproces.

We kennen je als Sieben, maar sinds No Less Than All uit 2012 zien we de naam The Mighty Sieben verschijnen. Waarom?

Voor de lol. Ik ben zo ooit door iemand genoemd en dat is blijven hangen. Officieel is het nog steeds Sieben, veronderstel ik. En ik denk dat ik de naam de eerste keer heb gebruikt ten tijde van de release van “Star Wood Brick Firmament”, toen ik in mijn boosaardige-tovenaar-snor-fase verkeerde, die niet al te lang heeft geduurd, maar destijds wel leek te passen bij de sfeer van dat album.

Sieben speelt ook covers, zoals 'Transmission' (Joy Division) en 'Heroes' (David Bowie). Zijn dat idolen van je? Wanneer is een nummer goed genoeg om een Sieben behandeling te krijgen?

Ik heb niet echt 'idolen', hoewel ik Bowie en Joy Division geweldig vind, en ik hou dan ook heel veel van hun muziek. Ik breng af en toe covers, vooral omdat mensen het leuk lijken te vinden en omdat het ze entertaint. En ik geniet ervan, want het is een uitdaging om andermans lied, z'n vibe, z'n geest trachten te vatten en te respecteren terwijl je het omzet in je eigen stijl. Ik geniet van de uitdaging, al staat het brengen van covers niet hoog op mijn lijst van belangrijke dingen, verre van zelfs…

Kan je onze lezers vertellen wat het verschil is tussen een Matt Howden-project en Sieben?

Sieben is mijn belangrijkste werk; liederen, met behulp van viool loops in meerdere lagen en stem. Ik breng dat dan ook allemaal live. Onder Matt Howden breng ik eerder studio werk, en is in principe “al het andere dat ik niet doe als Sieben”, bijv. het werken met mijn vader en zijn poëzie, of als ik remix voor een band, of een filmscore – dat doe ik allemaal onder mijn eigen naam.

Je hebt samengewerkt (live) met acts als Leaf en Folk Noir. Hoe is deze samenwerking begonnen? Kunnen we meer Sieben met andere bands de komende jaren verwachten?

De Leaf-samenwerking kwam tot stand door te toeren met Faun. Ik reisde met hen op hun Europese tournee in 2007 (of ergens rond die tijd). Lieve mensen, en heerlijk om mee te werken, en dus zal ik altijd tijd hebben voor eender welk nieuw muzikaal project van hun.

Kunt je ons meer vertellen over de samenwerking met Job Karma op het (interessante) 7JK project?

Ik wil graag een aantal uitlaatkleppen hebben voor de verschillende dingen die ik doe, en dit was een typisch voorbeeld daarvan; met 7JK kan ik materiaal verkennen dat meer elektronisch is en nogmaals, het is een uitdaging om de juiste insteek voor deze nummers te vinden. Als je zoals ik een nogal 'melodische' zanger bent, dan kan dergelijke zang vaak een beetje vreemd klinken op elektronische muziek. Dus was het een leuke uitdaging voor mij om mezelf in te werken in die muziek. En nogmaals, ik hou van de samenwerking met Maciek en Aurel van Job Karma.

Je werkt samen met je vader, die poëzie schrijft. Het moet een plezier, maar ook een uitdaging zijn om samen met je vader te werken, of net niet? Kun je ons er wat meer over vertellen?

Het was zeker een uitdaging om alles op te nemen, het lezen van de gedichten door mijn vader, waarbij hij de hele tijd wegdook van de microfoon of rammelde met de sleutels in zijn broekzak (wat de opname bedierf) en die in het algemeen niet gewoon was aan de langdurige aard van een opnameproces. Vaak zag hij ook het nut niet in om alles weer een extra keer te lezen! Maar het was ook leuk, zeker als je zoiets met je vader mag doen. Na de opname van zijn stem heb ik alleen verder gewerkt aan de muziek, en nadien bezorgde ik het afgewerkte geheel aan hem. De woorden van zijn gedichten hebben zo'n gewicht en kracht, dat het een genot was om ze op muziek te zetten. Binnen dit proces waren er zulke muzikale uitdagingen, om altijd te proberen om de woorden de focus van de luisteraar te laten zijn, maar ze toch te voorzien van achtergrondmuziek die niet gewoon saai of eenvoudige drone is.

Wat zijn je plannen voor 2015? Nieuwe projecten, nieuwe muziek?

Ik heb de 'Sieben'-sound veranderd, gericht op verdere ontwikkeling van wat ik doe. Dat wordt geholpen door een nieuwe, modieuze Pigtronix state-of-the-art looper en een aantal nieuwe pedalen, in-ear-monitors en een nieuwe aanpak. Bereid je voor op de nieuwe, zware Sieben, mensen! Ik ben intussen ook wel bezig met de creatie van een nieuw Sieben-album, maar dat zal niet snel verschijnen. Ik heb al veel materiaal uitgebracht en wilde daarom een pauze inlassen, doch ook verder werken aan het beste album dat ik ooit heb gemaakt. Maar dat zal het daglicht dus ook niet zien totdat ik dat bereikt heb...

Wat zijn jouw meest favoriete albums? Waarom?

Ik heb allerlei favoriete albums voor allerlei gelegenheden. Ik vind opruimen of stofzuigen op de tonen van The Birthday Partys Prayers On Fire erg leuk. Ik vind het ook leuk om mee te zingen met Kate Bush, maar niet voor een optreden, daarvoor is dat veel te belastend! Joy Division en Magazine zijn altijd 'ergens aanwezig', net zoals (misschien meer verrassend voor mijn luisteraars) Die Antwoord en Sage Francis, in het bijzonder zijn “A healthy Distrust”. Momenteel luister ik dan weer veel naar My Bloody Valentines Loveless, een mooi, bevreemdend en gestoord album.

Welke bands zou je aanraden aan Sieben fans?

Ik kan zeker Jo Quail (www.joquail.co.uk), aanraden en niet alleen omdat ik onlangs een nieuw project met haar heb gedaan, namelijk RASP. We schreven en namen een heel album op in twee dagen, allemaal voor een live publiek. Maar het is haar eigen werk dat ik aanbeveel: prachtige, beklijvende, doordachte muziekstukken, gedreven door de looping van haar cello. Ik zou ook aan een lokale band uit Sheffield willen aanraden die luister naar de naam Nachthexen. Ze hebben nog niets uitgebracht, maar hebben een zware Grinderman-stijl en sterke songs.

Wat kunnen mensen verwachten van je show op het Black Easter festival?

Sieben als nooit tevoren! (OK, ik zal een aantal oude favorieten misschien wel spelen, maar het nieuwe geluid is veel meer punchy en direct). Meer dan ooit tevoren kan ik veel nauwkeuriger loopings doorvoeren, voornamelijk als gevolg van de in-ear-monitors, en ik kan veel meer interessante geluiden maken dan ooit tevoren. Het nieuwe materiaal en het nieuwe geluid drijven je tot dansen (jullie, niet ik)!

Iets wat je altijd al wilde zeggen, maar nooit werd gevraagd...

Ik kijk er echt naar uit om weer naar Antwerpen te komen, en het terugzien van een aantal goede vrienden van zowel de andere bands alsook de festivalgangers, natuurlijk. Ik ben zo opgewonden om te spelen met mijn nieuwe set-up en geluid. En wie denkt dat ie weet hoe Sieben klinkt, denk opnieuw...

Tot slot zou ik graag suggesties krijgen voor nummers die mensen willen horen van mij op het festival. Ik zal maar enkele tracks van mijn backcatalogue uitvoeren en vooral werken uit mijn nieuwe album “Each Divine Spark”, alsook gloednieuwe, nog ongehoorde Sieben-songs. Dus stuur me een suggesties voor nummers op de Facebook-pagina van het festival of op mijn Sieben-pagina en ik overwegen om het nummer opnieuw te repeteren om het zo in Antwerpen te kunnen brengen ! Ik kijk er naar uit, ik zie jullie daar !

Wij kijken er ook naar uit !

www.matthowden.com

​www.blackeaster.be

Ron Schoonwater

Vertaling: William Liénard

HomeContactSitemap
lees meer...
CD BESPREKING : Gert - Alles Is Nog Niet Verloren

Evenals het zeer onlangs besproken Donder, Hel & Hagel hebben we hier nog een act uit de Leuvense antifa scene die al lang geen onbekende meer is voor Dark Entries! Gert maakt al meer dan 18 jaar kritische uptempo Nederlandstalige DIY ‘kleinpunk’. In 2016 bespraken we voor Dark Entries het vijfde album “Ongepast Vrolijk”, ...

lees meer...
CD BESPREKING : L' Appel Du Vide - Abwärtsspirale

Altijd leuk een singel formaat met 4 nummers, aandoenlijk bijna anno 2022, zeker in zwart en grijze lay out en met de veelbelovende bandnaam L’ Appel Du vide en de al even veelbelovende titel “Abwärtsspirale”. Qua stijl en gemoed waan ik mezelf waar aan de vooravond van de jaren 80, een gevoel dat door de muziek van ...

lees meer...
NIEUWS 04/07/2022 : Leeds is gothic city!

U dacht natuurlijk aan Leipzig. Ook. Maar de stad Leeds kent een gothic rock verleden dat als historisch erfgoed moet gekoesterd (denk maar aan bands als The Sisters Of Mercy, The Rose Of Avalanche, March Violets, Salvation, Red Lorry Yellow Lorry,...) Mocht u tussen 7 en 10 juli nog vrij zijn en niks hebben gepland, ga dat horen en zien in ...

lees meer...
NIEUWS 03/07/2022 : Gothic magazine trekt er de stekker uit...

Tenminste grote bezieler en cult figuur bij onze Oosterburen Martin Sprissler besloot recent de stekker uit zijn geesteskind te trekken en biedt zijn titel aan voor overname. Een tweetal jaar geleden was er na een lange pauze sprake van een doorstart maar deze bleek niet helemaal te lopen zoals verwacht. Momenteel is Gothic Magazine 90 in ...

lees meer...
CD BESPREKING : Donder, Hel & Hagel - Kermis In De Hel

In 2019 bespraken we “Lang Genoeg Beleefd Geweest!!!”, het debuutalbum van het Leuvense zootje ongeregeld Donder, Hel & Hagel en heden stellen ze ons hun tweede album voor, “Kermis In De Hel” (11 songs, 43 minuten) met negen studio en twee live songs. Het langverwachte tweede album, uitgesteld door en aangevuld ...

lees meer...
NIEUWS 02/07/2022 : Enzo Kreft met eerste clip als voorbode van het nieuwe album 'Shelter'

De naam Enzo Kreft hoeft geen introductie meer, deze oude krijger werd met de albums “Control” (2019) en “Different World” (2021) weerom ‘wereldberoemd’ in onze scene en scoorde zelfs torenhoog in de eindejaarslijstjes van menig Dark Entries schrijver. Reden, aanstekelijk electro, zowat de overtreffende ...

lees meer...
NIEUWS 02/07/2022 : The Seven Whores Of The Apocalypse, eigentijdse dark electro

De Duitse Dark Dimensions labelgroep ging het trio Chris, Tom en Jason halen in Amerika om hier bij ons hun debuut de ep “Wicked Hands” bij Scanner uit te brengen. Het geluid van deze debuut ep ligt ergens tussen een actuele Placebo Effect en een minder technoïde versie van hun landgenoten Velvet Acid Christ in hun eerste ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Crime and the City Solution @ Can't Live in a Livingroom XIV, Haacht, 11 juni 2022 - ...omdat een cultband in de living nog altijd beter is dan gewoon een avondje TV kijken...

In tussentijd is de tournee van Crime and the City Solution achter de rug en zitten ze alweer in uitvalsbasis Berlijn te broeden op een nieuw studioalbum… Ook de heruitgave van hun backcatalogue door Mute geeft ons iets extra om naar uit te kijken. Voorlopig houden we uw nieuwsgierigheid alvast warm met dit concertverslag van hun huiskamerconcert ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Zondigen op zondag; Sinner’s Day zomert - Als loonslaaf kon ik van deze editie, na veel vijven en zessen, enkel de zondag mee pikken. Gelukkig de dag die mijn goth rockend hartje sneller deed slaan.

Over de vrijdag en zaterdag kan ik hier dus helaas niets kwijt, maar ik twijfel er niet aan dat anderen dat zeker even literair in mijn plaats zullen doen. Laat deze korte review dan ook veeleer een impressie zijn dan een festivalverslag of nog de beleving van één dag. Gelukkig heb ik voor de wintereditie, onder het aloude motto; ...

lees meer...
NIEUWS 27/06/2022 : Sinner’s Day Summer 2023, de eerste namen!

Ja u leest dit goed, de 2022 editie is nog maar net afgelopen en de organisatie gooit nu al een reeks namen voor onze voeten voor volgend jaar en struikelen zult u. Op deze affiche heel wat exclusiviteiten voor 2023; Project Pitchfork, Modern English, When In Rome, Corpus Delicti, Tyske Ludder, Golden Apes, NNHMN, Dorsetshire, Solor Dolorosa, ...

lees meer...
FOTO'S : Within Temptation - @ Graspop 17/06/2022 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Heilung - @ Graspop 17/06/2022 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Amenra - @ Graspop 17/06/2022 door Luc Luyten

lees meer...
CD BESPREKING : Centhron - Fylgja

Dansen. Niet mee niet minder. Al is het dan wel op het eigen graf. Centhron is geen onbekende in aggro tech en endzeit electro middens. De groep werd in 2011 geformeerd door Elmar Schmidt en is vandaag reeds aan zijn 10de album toe,”Fylgja”. Geweldenaars met synths en drummachines zeg maar, die tussen het hacken door even aan het ...

lees meer...
CD BESPREKING : Chainreactor - Techno body Device

Voor de liefhebbers van dark electro of beter nog aggro tech met cyber aspiraties zou de naam Chain Reactor geen onbekende (mogen) zijn. In de maalstorm van vandaag zouden we haast vergeten dat ook dit subgenre, nog altijd alive and kicking, voor het zweet in de underground clubs zorgt. Conclusie; Dark Entries heeft dringend nood aan een kenner ...