casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

736 items

   

SIEBEN
Ik heb de 'Sieben'-sound veranderd. Het nieuwe geluid is veel meer punchy en direct.
17/02/2015, Ron SCHOONWATER
 Bookmark and Share

17/02/2015 : SIEBEN - Ik heb de 'Sieben'-sound veranderd. Het nieuwe geluid is veel meer punchy en direct.
17/02/2015 : SIEBEN - Ik heb de 'Sieben'-sound veranderd. Het nieuwe geluid is veel meer punchy en direct.
17/02/2015 : SIEBEN - Ik heb de 'Sieben'-sound veranderd. Het nieuwe geluid is veel meer punchy en direct.
17/02/2015 : SIEBEN - Ik heb de 'Sieben'-sound veranderd. Het nieuwe geluid is veel meer punchy en direct.
17/02/2015 : SIEBEN - Ik heb de 'Sieben'-sound veranderd. Het nieuwe geluid is veel meer punchy en direct.
Matt Howden oftewel Sieben is het mooiste Britse eenmans-orkest dat u zich kan voorstellen. Zijn briljante viool loops, bekijvende teksten en inventieve songstructuren maken zijn optredens zeer uniek. Aangezien hij binnenkort op het Black Easter Festival speelt, hadden we een gezellig gesprek met hem.

We vallen met de deur in huis. Je laatste album "Each Divine Spark" (2014) noemde je zelf je mooiste en meest volledige album tot nu toe.

Een album opnemen is altijd het hoogtepunt van een hoop voorafgaandelijk werk. Je probeert er alle elementen waarnaar je streeft samen te brengen: de nummers, uiteraard, maar ook de arrangementen van de instrumenten en hun gevoel en kracht. Vervolgens moet je een heel proces doorlopen - het opnemen van het hele verdomde ding - waarbij je met veel te kampen krijgt. Ik wilde met deze opname de best klinkende plaat realiseren die ik ooit heb gemaakt, en ik denk ook dat ik dat heb bereikt - ze werd opgenomen in een mooie met oude bakstenen gewelfde kelder, gebouwd in 1798, in de oude stijl: op 2 inch reel-to-reel en analoge tape. Hoe meer albums ik maak, hoe meer ik het gevoel krijg dat ik de 'ruimte tussen de instrumenten' goed krijg in het productieproces.

We kennen je als Sieben, maar sinds No Less Than All uit 2012 zien we de naam The Mighty Sieben verschijnen. Waarom?

Voor de lol. Ik ben zo ooit door iemand genoemd en dat is blijven hangen. Officieel is het nog steeds Sieben, veronderstel ik. En ik denk dat ik de naam de eerste keer heb gebruikt ten tijde van de release van “Star Wood Brick Firmament”, toen ik in mijn boosaardige-tovenaar-snor-fase verkeerde, die niet al te lang heeft geduurd, maar destijds wel leek te passen bij de sfeer van dat album.

Sieben speelt ook covers, zoals 'Transmission' (Joy Division) en 'Heroes' (David Bowie). Zijn dat idolen van je? Wanneer is een nummer goed genoeg om een Sieben behandeling te krijgen?

Ik heb niet echt 'idolen', hoewel ik Bowie en Joy Division geweldig vind, en ik hou dan ook heel veel van hun muziek. Ik breng af en toe covers, vooral omdat mensen het leuk lijken te vinden en omdat het ze entertaint. En ik geniet ervan, want het is een uitdaging om andermans lied, z'n vibe, z'n geest trachten te vatten en te respecteren terwijl je het omzet in je eigen stijl. Ik geniet van de uitdaging, al staat het brengen van covers niet hoog op mijn lijst van belangrijke dingen, verre van zelfs…

Kan je onze lezers vertellen wat het verschil is tussen een Matt Howden-project en Sieben?

Sieben is mijn belangrijkste werk; liederen, met behulp van viool loops in meerdere lagen en stem. Ik breng dat dan ook allemaal live. Onder Matt Howden breng ik eerder studio werk, en is in principe “al het andere dat ik niet doe als Sieben”, bijv. het werken met mijn vader en zijn poëzie, of als ik remix voor een band, of een filmscore – dat doe ik allemaal onder mijn eigen naam.

Je hebt samengewerkt (live) met acts als Leaf en Folk Noir. Hoe is deze samenwerking begonnen? Kunnen we meer Sieben met andere bands de komende jaren verwachten?

De Leaf-samenwerking kwam tot stand door te toeren met Faun. Ik reisde met hen op hun Europese tournee in 2007 (of ergens rond die tijd). Lieve mensen, en heerlijk om mee te werken, en dus zal ik altijd tijd hebben voor eender welk nieuw muzikaal project van hun.

Kunt je ons meer vertellen over de samenwerking met Job Karma op het (interessante) 7JK project?

Ik wil graag een aantal uitlaatkleppen hebben voor de verschillende dingen die ik doe, en dit was een typisch voorbeeld daarvan; met 7JK kan ik materiaal verkennen dat meer elektronisch is en nogmaals, het is een uitdaging om de juiste insteek voor deze nummers te vinden. Als je zoals ik een nogal 'melodische' zanger bent, dan kan dergelijke zang vaak een beetje vreemd klinken op elektronische muziek. Dus was het een leuke uitdaging voor mij om mezelf in te werken in die muziek. En nogmaals, ik hou van de samenwerking met Maciek en Aurel van Job Karma.

Je werkt samen met je vader, die poëzie schrijft. Het moet een plezier, maar ook een uitdaging zijn om samen met je vader te werken, of net niet? Kun je ons er wat meer over vertellen?

Het was zeker een uitdaging om alles op te nemen, het lezen van de gedichten door mijn vader, waarbij hij de hele tijd wegdook van de microfoon of rammelde met de sleutels in zijn broekzak (wat de opname bedierf) en die in het algemeen niet gewoon was aan de langdurige aard van een opnameproces. Vaak zag hij ook het nut niet in om alles weer een extra keer te lezen! Maar het was ook leuk, zeker als je zoiets met je vader mag doen. Na de opname van zijn stem heb ik alleen verder gewerkt aan de muziek, en nadien bezorgde ik het afgewerkte geheel aan hem. De woorden van zijn gedichten hebben zo'n gewicht en kracht, dat het een genot was om ze op muziek te zetten. Binnen dit proces waren er zulke muzikale uitdagingen, om altijd te proberen om de woorden de focus van de luisteraar te laten zijn, maar ze toch te voorzien van achtergrondmuziek die niet gewoon saai of eenvoudige drone is.

Wat zijn je plannen voor 2015? Nieuwe projecten, nieuwe muziek?

Ik heb de 'Sieben'-sound veranderd, gericht op verdere ontwikkeling van wat ik doe. Dat wordt geholpen door een nieuwe, modieuze Pigtronix state-of-the-art looper en een aantal nieuwe pedalen, in-ear-monitors en een nieuwe aanpak. Bereid je voor op de nieuwe, zware Sieben, mensen! Ik ben intussen ook wel bezig met de creatie van een nieuw Sieben-album, maar dat zal niet snel verschijnen. Ik heb al veel materiaal uitgebracht en wilde daarom een pauze inlassen, doch ook verder werken aan het beste album dat ik ooit heb gemaakt. Maar dat zal het daglicht dus ook niet zien totdat ik dat bereikt heb...

Wat zijn jouw meest favoriete albums? Waarom?

Ik heb allerlei favoriete albums voor allerlei gelegenheden. Ik vind opruimen of stofzuigen op de tonen van The Birthday Partys Prayers On Fire erg leuk. Ik vind het ook leuk om mee te zingen met Kate Bush, maar niet voor een optreden, daarvoor is dat veel te belastend! Joy Division en Magazine zijn altijd 'ergens aanwezig', net zoals (misschien meer verrassend voor mijn luisteraars) Die Antwoord en Sage Francis, in het bijzonder zijn “A healthy Distrust”. Momenteel luister ik dan weer veel naar My Bloody Valentines Loveless, een mooi, bevreemdend en gestoord album.

Welke bands zou je aanraden aan Sieben fans?

Ik kan zeker Jo Quail (www.joquail.co.uk), aanraden en niet alleen omdat ik onlangs een nieuw project met haar heb gedaan, namelijk RASP. We schreven en namen een heel album op in twee dagen, allemaal voor een live publiek. Maar het is haar eigen werk dat ik aanbeveel: prachtige, beklijvende, doordachte muziekstukken, gedreven door de looping van haar cello. Ik zou ook aan een lokale band uit Sheffield willen aanraden die luister naar de naam Nachthexen. Ze hebben nog niets uitgebracht, maar hebben een zware Grinderman-stijl en sterke songs.

Wat kunnen mensen verwachten van je show op het Black Easter festival?

Sieben als nooit tevoren! (OK, ik zal een aantal oude favorieten misschien wel spelen, maar het nieuwe geluid is veel meer punchy en direct). Meer dan ooit tevoren kan ik veel nauwkeuriger loopings doorvoeren, voornamelijk als gevolg van de in-ear-monitors, en ik kan veel meer interessante geluiden maken dan ooit tevoren. Het nieuwe materiaal en het nieuwe geluid drijven je tot dansen (jullie, niet ik)!

Iets wat je altijd al wilde zeggen, maar nooit werd gevraagd...

Ik kijk er echt naar uit om weer naar Antwerpen te komen, en het terugzien van een aantal goede vrienden van zowel de andere bands alsook de festivalgangers, natuurlijk. Ik ben zo opgewonden om te spelen met mijn nieuwe set-up en geluid. En wie denkt dat ie weet hoe Sieben klinkt, denk opnieuw...

Tot slot zou ik graag suggesties krijgen voor nummers die mensen willen horen van mij op het festival. Ik zal maar enkele tracks van mijn backcatalogue uitvoeren en vooral werken uit mijn nieuwe album “Each Divine Spark”, alsook gloednieuwe, nog ongehoorde Sieben-songs. Dus stuur me een suggesties voor nummers op de Facebook-pagina van het festival of op mijn Sieben-pagina en ik overwegen om het nummer opnieuw te repeteren om het zo in Antwerpen te kunnen brengen ! Ik kijk er naar uit, ik zie jullie daar !

Wij kijken er ook naar uit !

www.matthowden.com

​www.blackeaster.be

Ron Schoonwater

Vertaling: William Liénard

HomeContactSitemap
lees meer...
CD BESPREKING : Ulrich Troyer - NOK 2020

Onder de categorie: zot zijn doet geen zeer stellen we u Ulrich Troyer voor. Een lid van het tienkoppige Oostenrijkse Vegetable Orchestra. Een orkest dat muziek maakt met, inderdaad, groenten. Een stijloefening tussen de soep en de patatten, hier letterlijk te nemen: als er tijd over is tussen het koken en vrienden uitnodigen voor het ...

lees meer...
CD BESPREKING : Arurmukha - 14.11.90 -Ein Akustisches Psychogramm

Berlijn met zijn rijke geschiedenis is een stad die tot veler verbeelding spreekt. Indien ook tot de uwe, dan hebben we met deze 14.11.90 -Ein Akustisches Psychogramm van Arurmukha beslist iets wat je nieuwsgierigheid zal prikkelen. Dit is een heruitgave van het album dat Marc Weiser (Rechenzntrum, Zeitkratzer) en Jürgen Hendlmeier ...

lees meer...
CD BESPREKING : Chromb! - Le Livre Des Merveilles

Deze Franse band brengt een eclectische mix van prog met genres als jazz en kamermuziek over krautrock tot noise met invloeden van John Zorn tot King Crimson. Het heeft wel iets van een meer noisegetinte Magma, zeker ook in de meerstemmige, koorzangachtige vocals, niet in het Kobaïaans nochtans – de verzonnen Magma taal – ...

lees meer...
CD BESPREKING : Legowelt - Unconditional Contours

Als een kind in een snoepwinkel, zo voelde Noorderbuur Danny Wolfers zich tijdens zijn bezoek aan het SMEM, oftewel het Swiss Museum for Electronic Music Instruments, alwaar hij uitgenodigd was als eerste artiest in residentie voor het Playroom project van deze instelling. Kenners van de betere beats zullen Wolfers ongetwijfeld kennen ...

lees meer...
CD BESPREKING : Geins't Naďt & L. Petitgand - Like This Maybe Or This

Toen Peter De Koning enkele jaren geleden Oublier van Geins’t Naït & L. Petitgand besprak, besloot hij zijn tekst met de frustratie die hij ervoer bij het aanvoelen van de genialiteit van het album zonder dit onmiddellijk te kunnen plaatsen. Wel, een soortgelijk gevoel was aan de orde bij Like This Or Maybe This. Je zou dus ...

lees meer...
NIEUWS 19/01/2021 : Ground Nero: In The Blood

Hij is er gekomen. De nieuwe single van Ground Nero werd gisteren voorgesteld op het radioprogramma De dag des oordeels en werd daarna promt ook op YouTube gedeeld. Het is even wennen aan de stem van de nieuwe zanger, want de single is ook het eerste nummer dat uitkomt sinds Gwijde Wampers de groep verlaten heeft en vervangen werd door een ...

lees meer...
NIEUWS 17/01/2021 : Nieuwe single van Ground Nero met nieuwe zanger

Ground Nero heeft zich met hun vorige plaat 'Divergence' tot de top van de Belgische gothic rock verheven. Twee jaar later staat er een nieuwe plaat in de steigers. De eerste single uit de nieuwe plaat, die vooralsnog in een dichte waas van geheimzinnigheid omhuld is, wordt maandagavond op het radioprogramma De dag des oordeels voorgesteld. Het ...

lees meer...
NIEUWS 17/01/2021 : Xtort ziet alles zwart

Hopelijk bent u al vertrouwd met Xtort, het Nederlandse industrialproject van Piet Snijders. Xtort is onder meer de drijvende kracht achter Wave Invasion, een organisatie die verschillende groepen uit de Nederlandse en Belgische wave scene promoot. Wel, die Xtort heeft nu een nieuwe single: 'Zwart'. Xtort had tot nu toe al liedjes ...

lees meer...
NIEUWS 17/01/2021 : 32 Ohm maakt nummer over Dunkirk Beach

Blijven we nog even bij Wave Invasion. Een andere groep uit de Wave Invasion-stal is 32 Ohm. 32 Ohm, dat is die groep Nederlanders die hun muziek 'Meuse-Rhine Delta Wave' noemen. Al sinds 1992 maken ze aangename new wave, en ze deinzen er niet voor terug ernstige onderwerpen aan te snijden in hun nummers. In hun nieuwe single 'Dunkirk ...

lees meer...
NIEUWS 13/01/2021 : Manifest van Mantus

In 1997 zag Mantus het levenslicht ergens in Keulen. Twee jaar geleden verscheen het dubbelalbum ‘“Katharsis” / “Pagan Folk Songs. Om dit jaar goed in te zetten heeft Martin Schindler een nieuw album in petto, dat binnen enkele weken verschijnt. ‘Manifest’ staat terug bol van donkere landschappen, gekaderd ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Goethes Erben - Online uitzending NCN Special in lockdown

Een online concert van Goethes Erben, en dat terwijl er in Duitsland een strenge lockdown aan de gang is? Neen, dat is het niet. Het concert dat op zaterdag 26 december werd uitgezonden, was eigenlijk al eerder opgenomen, met name op 4 september, toen Goethes Erben optrad op het NCN festival in de buurt van Leipzig. Het gaat om een concert ...