casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

699 items

   

SIEBEN
Ik heb de 'Sieben'-sound veranderd. Het nieuwe geluid is veel meer punchy en direct.
17/02/2015, Ron SCHOONWATER
 Bookmark and Share

17/02/2015 : SIEBEN - Ik heb de 'Sieben'-sound veranderd. Het nieuwe geluid is veel meer punchy en direct.
17/02/2015 : SIEBEN - Ik heb de 'Sieben'-sound veranderd. Het nieuwe geluid is veel meer punchy en direct.
17/02/2015 : SIEBEN - Ik heb de 'Sieben'-sound veranderd. Het nieuwe geluid is veel meer punchy en direct.
17/02/2015 : SIEBEN - Ik heb de 'Sieben'-sound veranderd. Het nieuwe geluid is veel meer punchy en direct.
17/02/2015 : SIEBEN - Ik heb de 'Sieben'-sound veranderd. Het nieuwe geluid is veel meer punchy en direct.
Matt Howden oftewel Sieben is het mooiste Britse eenmans-orkest dat u zich kan voorstellen. Zijn briljante viool loops, bekijvende teksten en inventieve songstructuren maken zijn optredens zeer uniek. Aangezien hij binnenkort op het Black Easter Festival speelt, hadden we een gezellig gesprek met hem.

We vallen met de deur in huis. Je laatste album "Each Divine Spark" (2014) noemde je zelf je mooiste en meest volledige album tot nu toe.

Een album opnemen is altijd het hoogtepunt van een hoop voorafgaandelijk werk. Je probeert er alle elementen waarnaar je streeft samen te brengen: de nummers, uiteraard, maar ook de arrangementen van de instrumenten en hun gevoel en kracht. Vervolgens moet je een heel proces doorlopen - het opnemen van het hele verdomde ding - waarbij je met veel te kampen krijgt. Ik wilde met deze opname de best klinkende plaat realiseren die ik ooit heb gemaakt, en ik denk ook dat ik dat heb bereikt - ze werd opgenomen in een mooie met oude bakstenen gewelfde kelder, gebouwd in 1798, in de oude stijl: op 2 inch reel-to-reel en analoge tape. Hoe meer albums ik maak, hoe meer ik het gevoel krijg dat ik de 'ruimte tussen de instrumenten' goed krijg in het productieproces.

We kennen je als Sieben, maar sinds No Less Than All uit 2012 zien we de naam The Mighty Sieben verschijnen. Waarom?

Voor de lol. Ik ben zo ooit door iemand genoemd en dat is blijven hangen. Officieel is het nog steeds Sieben, veronderstel ik. En ik denk dat ik de naam de eerste keer heb gebruikt ten tijde van de release van “Star Wood Brick Firmament”, toen ik in mijn boosaardige-tovenaar-snor-fase verkeerde, die niet al te lang heeft geduurd, maar destijds wel leek te passen bij de sfeer van dat album.

Sieben speelt ook covers, zoals 'Transmission' (Joy Division) en 'Heroes' (David Bowie). Zijn dat idolen van je? Wanneer is een nummer goed genoeg om een Sieben behandeling te krijgen?

Ik heb niet echt 'idolen', hoewel ik Bowie en Joy Division geweldig vind, en ik hou dan ook heel veel van hun muziek. Ik breng af en toe covers, vooral omdat mensen het leuk lijken te vinden en omdat het ze entertaint. En ik geniet ervan, want het is een uitdaging om andermans lied, z'n vibe, z'n geest trachten te vatten en te respecteren terwijl je het omzet in je eigen stijl. Ik geniet van de uitdaging, al staat het brengen van covers niet hoog op mijn lijst van belangrijke dingen, verre van zelfs…

Kan je onze lezers vertellen wat het verschil is tussen een Matt Howden-project en Sieben?

Sieben is mijn belangrijkste werk; liederen, met behulp van viool loops in meerdere lagen en stem. Ik breng dat dan ook allemaal live. Onder Matt Howden breng ik eerder studio werk, en is in principe “al het andere dat ik niet doe als Sieben”, bijv. het werken met mijn vader en zijn poëzie, of als ik remix voor een band, of een filmscore – dat doe ik allemaal onder mijn eigen naam.

Je hebt samengewerkt (live) met acts als Leaf en Folk Noir. Hoe is deze samenwerking begonnen? Kunnen we meer Sieben met andere bands de komende jaren verwachten?

De Leaf-samenwerking kwam tot stand door te toeren met Faun. Ik reisde met hen op hun Europese tournee in 2007 (of ergens rond die tijd). Lieve mensen, en heerlijk om mee te werken, en dus zal ik altijd tijd hebben voor eender welk nieuw muzikaal project van hun.

Kunt je ons meer vertellen over de samenwerking met Job Karma op het (interessante) 7JK project?

Ik wil graag een aantal uitlaatkleppen hebben voor de verschillende dingen die ik doe, en dit was een typisch voorbeeld daarvan; met 7JK kan ik materiaal verkennen dat meer elektronisch is en nogmaals, het is een uitdaging om de juiste insteek voor deze nummers te vinden. Als je zoals ik een nogal 'melodische' zanger bent, dan kan dergelijke zang vaak een beetje vreemd klinken op elektronische muziek. Dus was het een leuke uitdaging voor mij om mezelf in te werken in die muziek. En nogmaals, ik hou van de samenwerking met Maciek en Aurel van Job Karma.

Je werkt samen met je vader, die poëzie schrijft. Het moet een plezier, maar ook een uitdaging zijn om samen met je vader te werken, of net niet? Kun je ons er wat meer over vertellen?

Het was zeker een uitdaging om alles op te nemen, het lezen van de gedichten door mijn vader, waarbij hij de hele tijd wegdook van de microfoon of rammelde met de sleutels in zijn broekzak (wat de opname bedierf) en die in het algemeen niet gewoon was aan de langdurige aard van een opnameproces. Vaak zag hij ook het nut niet in om alles weer een extra keer te lezen! Maar het was ook leuk, zeker als je zoiets met je vader mag doen. Na de opname van zijn stem heb ik alleen verder gewerkt aan de muziek, en nadien bezorgde ik het afgewerkte geheel aan hem. De woorden van zijn gedichten hebben zo'n gewicht en kracht, dat het een genot was om ze op muziek te zetten. Binnen dit proces waren er zulke muzikale uitdagingen, om altijd te proberen om de woorden de focus van de luisteraar te laten zijn, maar ze toch te voorzien van achtergrondmuziek die niet gewoon saai of eenvoudige drone is.

Wat zijn je plannen voor 2015? Nieuwe projecten, nieuwe muziek?

Ik heb de 'Sieben'-sound veranderd, gericht op verdere ontwikkeling van wat ik doe. Dat wordt geholpen door een nieuwe, modieuze Pigtronix state-of-the-art looper en een aantal nieuwe pedalen, in-ear-monitors en een nieuwe aanpak. Bereid je voor op de nieuwe, zware Sieben, mensen! Ik ben intussen ook wel bezig met de creatie van een nieuw Sieben-album, maar dat zal niet snel verschijnen. Ik heb al veel materiaal uitgebracht en wilde daarom een pauze inlassen, doch ook verder werken aan het beste album dat ik ooit heb gemaakt. Maar dat zal het daglicht dus ook niet zien totdat ik dat bereikt heb...

Wat zijn jouw meest favoriete albums? Waarom?

Ik heb allerlei favoriete albums voor allerlei gelegenheden. Ik vind opruimen of stofzuigen op de tonen van The Birthday Partys Prayers On Fire erg leuk. Ik vind het ook leuk om mee te zingen met Kate Bush, maar niet voor een optreden, daarvoor is dat veel te belastend! Joy Division en Magazine zijn altijd 'ergens aanwezig', net zoals (misschien meer verrassend voor mijn luisteraars) Die Antwoord en Sage Francis, in het bijzonder zijn “A healthy Distrust”. Momenteel luister ik dan weer veel naar My Bloody Valentines Loveless, een mooi, bevreemdend en gestoord album.

Welke bands zou je aanraden aan Sieben fans?

Ik kan zeker Jo Quail (www.joquail.co.uk), aanraden en niet alleen omdat ik onlangs een nieuw project met haar heb gedaan, namelijk RASP. We schreven en namen een heel album op in twee dagen, allemaal voor een live publiek. Maar het is haar eigen werk dat ik aanbeveel: prachtige, beklijvende, doordachte muziekstukken, gedreven door de looping van haar cello. Ik zou ook aan een lokale band uit Sheffield willen aanraden die luister naar de naam Nachthexen. Ze hebben nog niets uitgebracht, maar hebben een zware Grinderman-stijl en sterke songs.

Wat kunnen mensen verwachten van je show op het Black Easter festival?

Sieben als nooit tevoren! (OK, ik zal een aantal oude favorieten misschien wel spelen, maar het nieuwe geluid is veel meer punchy en direct). Meer dan ooit tevoren kan ik veel nauwkeuriger loopings doorvoeren, voornamelijk als gevolg van de in-ear-monitors, en ik kan veel meer interessante geluiden maken dan ooit tevoren. Het nieuwe materiaal en het nieuwe geluid drijven je tot dansen (jullie, niet ik)!

Iets wat je altijd al wilde zeggen, maar nooit werd gevraagd...

Ik kijk er echt naar uit om weer naar Antwerpen te komen, en het terugzien van een aantal goede vrienden van zowel de andere bands alsook de festivalgangers, natuurlijk. Ik ben zo opgewonden om te spelen met mijn nieuwe set-up en geluid. En wie denkt dat ie weet hoe Sieben klinkt, denk opnieuw...

Tot slot zou ik graag suggesties krijgen voor nummers die mensen willen horen van mij op het festival. Ik zal maar enkele tracks van mijn backcatalogue uitvoeren en vooral werken uit mijn nieuwe album “Each Divine Spark”, alsook gloednieuwe, nog ongehoorde Sieben-songs. Dus stuur me een suggesties voor nummers op de Facebook-pagina van het festival of op mijn Sieben-pagina en ik overwegen om het nummer opnieuw te repeteren om het zo in Antwerpen te kunnen brengen ! Ik kijk er naar uit, ik zie jullie daar !

Wij kijken er ook naar uit !

www.matthowden.com

​www.blackeaster.be

Ron Schoonwater

Vertaling: William Liénard

HomeContactSitemap
lees meer...
CD BESPREKING : The Staches - This Lake Is Pointless

Ze komen uit Genève, Zwitserland maar verkasten intussen naar Leipzig, Duitsland. Hun eerste LP “Machine” kwam uit in 2014 en in 2016 volgde “Placid Faces”. De band bestaat uit twee jongens en twee meisjes en ze mixen al tien jaar de sound van girl punk, wavepunk of poppunk met zelfs garagerock of de psychedelische ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : W-fest 14/8 - Irish Coffee & Twisted Nerve (Jirka Liessens)

De eerste avond van het enige wave festival in België begon gek genoeg met het thema Woodstock. Bezoekers werden voorzien van de nodige attributen hiervoor, wat het gekke tafereel opleverde dat de zwartste zielen eens door een roze zonnebril keken, letterlijk dan. Ondanks de flower power bracht de line-up ons heel andere muziek. Er ...

lees meer...
CD BESPREKING : The Membranes - What Nature Gives…Nature Takes Away

Na hun comeback plaat ‘Dark Matter / Dark Energy’ in 2015 komen The Membranes als opvolger meteen met een dubbelelpee. Een groots opgevat conceptalbum waar ze een twintig vrouwen sterk koor (van het British & Irish Modern Music Institute) laten opdraven en die gastoptredens bevat van de kranige, vierentachtig jaar oude ...

lees meer...
CD BESPREKING : Local Store - Magpie And The Moon

Local Store is het nieuwe project van Needlepoint zanger en gitarist Bjørn Klakegg. Met 61 jaar op de teller is hij nog niet van plan om op te houden met muziek maken. Na het vorig jaar verschenen ‘The Diary Of Robert Reverie’ had Klakegg al meteen een nieuw project op stapel staan waarvoor hij muzikanten zocht. Bjørn ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Rebellion 2019 - Malcolm ging naar het Rebellion festival 2019

Ook dit jaar verzamelden duizenden punks van over heel de wereld zich in het Britse stadje Blackpool voor vier dagen lawaai, alcoholmisbruik en slaapgebrek. Aangezien ik hiervoor in voorgaande jaren al lange en hopelijk zelfs een beetje informatieve recensies heb geschreven, zie ik het niet zitten opnieuw een lange inleiding neer te pennen. ...

Willekeurige selectie 'oudere' CD-besprekingen (zie ook op onze home-page onderaan):
$$$$$$$$$
lees meer...
CD BESPREKING : Lčche Moi - A6

De groepsnaam van dit Frans duo staat voor ‘lik me’. Een naam met een erotische bijklank wat ook aan de oppervlakte komt in hun muzikale escapades, inclusief hun expliciete teksten en video’s. Het duo Lasido Ladore en Mika Pusse brengt een duistere en ranzige vorm van electro met daaraan toegevoegd sterke naar industrial ...

lees meer...
NIEUWS 13/08/2019 : Eerste namen voor M’era Luna 2020

Terwijl men momenteel nog bezig is met de grote opruiming voor hun 2019-editie lost M’era Luna voor hun editie voor volgend jaar al de eerste namen. Het verslag van M’era Luna 2019 lees je zeer binnenkort op deze pagina’s. M’era Luna wil meer zijn dan een ‘Duits’ festival en daarom gaan ze in de toekomst ...

lees meer...
CD BESPREKING : Supersimmetria - Abiogenesis

Het verschil tussen ritmische industrial (ofte powernoise) en techno is tegenwoordig vaak enkel nog met een vergrootglas waar te nemen. Maar in een tijd waarin men (gelukkig) veel minder in hokjes denkt dan vroeger het geval was is dat al lang geen bezwaar meer. Waarom immers het beste van twee werelden niet verenigen? Een mooi voorbeeld ...

lees meer...
FOTO'S : Motor!k - @ De Smoutpot Zwijndrecht, 09/08/2019 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Allez Allez - @ Fonne Feesten Lokeren, 08/08/2019 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Red Zebra - @ Fonne Feesten Lokeren, 08/08/2019 door Luc Luyten

lees meer...
NIEUWS 09/08/2019 : Jubel en juich ! Gothic Magazine terug onder de levenden!

Als oudje uit de scene kent u vast nog het Gothic Magazine. Er was een tijd dat ook deze website op papier werd gedrukt. Het bewijs? Hier onze eerste editie om virtueel te door bladeren. En we hopen tegen het eind van het jaar nog veel meer van onze fysieke edities online te hebben. Maar goed, in het mekka van de goth (Duitsland voor een goed ...

lees meer...
NIEUWS 09/08/2019 : Scary Black bij Secret Sin Records

Het Secret Sin Records label is een serieuze doorstart aan het maken. En wat meer is, regelmatig wordt u verwend met nieuwe namen. Binnenkort komt het Amerikaanse Scary Black bij dit label uit op cd. Nooit van gehoord zegt u? Welaan, onderstaade clip klinkt wat mij betreft beloftevol. Spaghetti westerns en de alternatieve jaren 80 zijn een ...

lees meer...
NIEUWS 08/08/2019 : W-Fest pakt uit met eigen app! Zaterdag uitverkocht!

Het is bijna zover, op 15 augustus schiet W-Fest voor de vierde keer uit de startblokken, dit jaar in Waregem (Expo). Om het voor de bezoeker zo comfortabel mogelijk te maken worden kosten nog moeite gespaard. Dat zal bijken uit de voorzieningen op het festivalterrein maar de organisatie biedt nu ook een eigen app aan om uw bezoek aan het ...

lees meer...
NIEUWS 07/08/2019 : Nieuwe editie van 'The Face Of God' van Militia

Militia heeft opgehouden te bestaan. Hun laatste werk was een uitstekende conceptplaat over het leven van Ambiorix, uit op Old Europa Café. Datzelfde label doet nu een heruitgave van 'The Face Of God', het atheïstisch manifest in muziekvorm dat het eco-anarchistisch metaalslagerscollectief in 2015 uitbracht. Ok, de originele ...