casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

717 items

   

SIEBEN
Ik heb de 'Sieben'-sound veranderd. Het nieuwe geluid is veel meer punchy en direct.
17/02/2015, Ron SCHOONWATER
 Bookmark and Share

17/02/2015 : SIEBEN - Ik heb de 'Sieben'-sound veranderd. Het nieuwe geluid is veel meer punchy en direct.
17/02/2015 : SIEBEN - Ik heb de 'Sieben'-sound veranderd. Het nieuwe geluid is veel meer punchy en direct.
17/02/2015 : SIEBEN - Ik heb de 'Sieben'-sound veranderd. Het nieuwe geluid is veel meer punchy en direct.
17/02/2015 : SIEBEN - Ik heb de 'Sieben'-sound veranderd. Het nieuwe geluid is veel meer punchy en direct.
17/02/2015 : SIEBEN - Ik heb de 'Sieben'-sound veranderd. Het nieuwe geluid is veel meer punchy en direct.
Matt Howden oftewel Sieben is het mooiste Britse eenmans-orkest dat u zich kan voorstellen. Zijn briljante viool loops, bekijvende teksten en inventieve songstructuren maken zijn optredens zeer uniek. Aangezien hij binnenkort op het Black Easter Festival speelt, hadden we een gezellig gesprek met hem.

We vallen met de deur in huis. Je laatste album "Each Divine Spark" (2014) noemde je zelf je mooiste en meest volledige album tot nu toe.

Een album opnemen is altijd het hoogtepunt van een hoop voorafgaandelijk werk. Je probeert er alle elementen waarnaar je streeft samen te brengen: de nummers, uiteraard, maar ook de arrangementen van de instrumenten en hun gevoel en kracht. Vervolgens moet je een heel proces doorlopen - het opnemen van het hele verdomde ding - waarbij je met veel te kampen krijgt. Ik wilde met deze opname de best klinkende plaat realiseren die ik ooit heb gemaakt, en ik denk ook dat ik dat heb bereikt - ze werd opgenomen in een mooie met oude bakstenen gewelfde kelder, gebouwd in 1798, in de oude stijl: op 2 inch reel-to-reel en analoge tape. Hoe meer albums ik maak, hoe meer ik het gevoel krijg dat ik de 'ruimte tussen de instrumenten' goed krijg in het productieproces.

We kennen je als Sieben, maar sinds No Less Than All uit 2012 zien we de naam The Mighty Sieben verschijnen. Waarom?

Voor de lol. Ik ben zo ooit door iemand genoemd en dat is blijven hangen. Officieel is het nog steeds Sieben, veronderstel ik. En ik denk dat ik de naam de eerste keer heb gebruikt ten tijde van de release van “Star Wood Brick Firmament”, toen ik in mijn boosaardige-tovenaar-snor-fase verkeerde, die niet al te lang heeft geduurd, maar destijds wel leek te passen bij de sfeer van dat album.

Sieben speelt ook covers, zoals 'Transmission' (Joy Division) en 'Heroes' (David Bowie). Zijn dat idolen van je? Wanneer is een nummer goed genoeg om een Sieben behandeling te krijgen?

Ik heb niet echt 'idolen', hoewel ik Bowie en Joy Division geweldig vind, en ik hou dan ook heel veel van hun muziek. Ik breng af en toe covers, vooral omdat mensen het leuk lijken te vinden en omdat het ze entertaint. En ik geniet ervan, want het is een uitdaging om andermans lied, z'n vibe, z'n geest trachten te vatten en te respecteren terwijl je het omzet in je eigen stijl. Ik geniet van de uitdaging, al staat het brengen van covers niet hoog op mijn lijst van belangrijke dingen, verre van zelfs…

Kan je onze lezers vertellen wat het verschil is tussen een Matt Howden-project en Sieben?

Sieben is mijn belangrijkste werk; liederen, met behulp van viool loops in meerdere lagen en stem. Ik breng dat dan ook allemaal live. Onder Matt Howden breng ik eerder studio werk, en is in principe “al het andere dat ik niet doe als Sieben”, bijv. het werken met mijn vader en zijn poëzie, of als ik remix voor een band, of een filmscore – dat doe ik allemaal onder mijn eigen naam.

Je hebt samengewerkt (live) met acts als Leaf en Folk Noir. Hoe is deze samenwerking begonnen? Kunnen we meer Sieben met andere bands de komende jaren verwachten?

De Leaf-samenwerking kwam tot stand door te toeren met Faun. Ik reisde met hen op hun Europese tournee in 2007 (of ergens rond die tijd). Lieve mensen, en heerlijk om mee te werken, en dus zal ik altijd tijd hebben voor eender welk nieuw muzikaal project van hun.

Kunt je ons meer vertellen over de samenwerking met Job Karma op het (interessante) 7JK project?

Ik wil graag een aantal uitlaatkleppen hebben voor de verschillende dingen die ik doe, en dit was een typisch voorbeeld daarvan; met 7JK kan ik materiaal verkennen dat meer elektronisch is en nogmaals, het is een uitdaging om de juiste insteek voor deze nummers te vinden. Als je zoals ik een nogal 'melodische' zanger bent, dan kan dergelijke zang vaak een beetje vreemd klinken op elektronische muziek. Dus was het een leuke uitdaging voor mij om mezelf in te werken in die muziek. En nogmaals, ik hou van de samenwerking met Maciek en Aurel van Job Karma.

Je werkt samen met je vader, die poëzie schrijft. Het moet een plezier, maar ook een uitdaging zijn om samen met je vader te werken, of net niet? Kun je ons er wat meer over vertellen?

Het was zeker een uitdaging om alles op te nemen, het lezen van de gedichten door mijn vader, waarbij hij de hele tijd wegdook van de microfoon of rammelde met de sleutels in zijn broekzak (wat de opname bedierf) en die in het algemeen niet gewoon was aan de langdurige aard van een opnameproces. Vaak zag hij ook het nut niet in om alles weer een extra keer te lezen! Maar het was ook leuk, zeker als je zoiets met je vader mag doen. Na de opname van zijn stem heb ik alleen verder gewerkt aan de muziek, en nadien bezorgde ik het afgewerkte geheel aan hem. De woorden van zijn gedichten hebben zo'n gewicht en kracht, dat het een genot was om ze op muziek te zetten. Binnen dit proces waren er zulke muzikale uitdagingen, om altijd te proberen om de woorden de focus van de luisteraar te laten zijn, maar ze toch te voorzien van achtergrondmuziek die niet gewoon saai of eenvoudige drone is.

Wat zijn je plannen voor 2015? Nieuwe projecten, nieuwe muziek?

Ik heb de 'Sieben'-sound veranderd, gericht op verdere ontwikkeling van wat ik doe. Dat wordt geholpen door een nieuwe, modieuze Pigtronix state-of-the-art looper en een aantal nieuwe pedalen, in-ear-monitors en een nieuwe aanpak. Bereid je voor op de nieuwe, zware Sieben, mensen! Ik ben intussen ook wel bezig met de creatie van een nieuw Sieben-album, maar dat zal niet snel verschijnen. Ik heb al veel materiaal uitgebracht en wilde daarom een pauze inlassen, doch ook verder werken aan het beste album dat ik ooit heb gemaakt. Maar dat zal het daglicht dus ook niet zien totdat ik dat bereikt heb...

Wat zijn jouw meest favoriete albums? Waarom?

Ik heb allerlei favoriete albums voor allerlei gelegenheden. Ik vind opruimen of stofzuigen op de tonen van The Birthday Partys Prayers On Fire erg leuk. Ik vind het ook leuk om mee te zingen met Kate Bush, maar niet voor een optreden, daarvoor is dat veel te belastend! Joy Division en Magazine zijn altijd 'ergens aanwezig', net zoals (misschien meer verrassend voor mijn luisteraars) Die Antwoord en Sage Francis, in het bijzonder zijn “A healthy Distrust”. Momenteel luister ik dan weer veel naar My Bloody Valentines Loveless, een mooi, bevreemdend en gestoord album.

Welke bands zou je aanraden aan Sieben fans?

Ik kan zeker Jo Quail (www.joquail.co.uk), aanraden en niet alleen omdat ik onlangs een nieuw project met haar heb gedaan, namelijk RASP. We schreven en namen een heel album op in twee dagen, allemaal voor een live publiek. Maar het is haar eigen werk dat ik aanbeveel: prachtige, beklijvende, doordachte muziekstukken, gedreven door de looping van haar cello. Ik zou ook aan een lokale band uit Sheffield willen aanraden die luister naar de naam Nachthexen. Ze hebben nog niets uitgebracht, maar hebben een zware Grinderman-stijl en sterke songs.

Wat kunnen mensen verwachten van je show op het Black Easter festival?

Sieben als nooit tevoren! (OK, ik zal een aantal oude favorieten misschien wel spelen, maar het nieuwe geluid is veel meer punchy en direct). Meer dan ooit tevoren kan ik veel nauwkeuriger loopings doorvoeren, voornamelijk als gevolg van de in-ear-monitors, en ik kan veel meer interessante geluiden maken dan ooit tevoren. Het nieuwe materiaal en het nieuwe geluid drijven je tot dansen (jullie, niet ik)!

Iets wat je altijd al wilde zeggen, maar nooit werd gevraagd...

Ik kijk er echt naar uit om weer naar Antwerpen te komen, en het terugzien van een aantal goede vrienden van zowel de andere bands alsook de festivalgangers, natuurlijk. Ik ben zo opgewonden om te spelen met mijn nieuwe set-up en geluid. En wie denkt dat ie weet hoe Sieben klinkt, denk opnieuw...

Tot slot zou ik graag suggesties krijgen voor nummers die mensen willen horen van mij op het festival. Ik zal maar enkele tracks van mijn backcatalogue uitvoeren en vooral werken uit mijn nieuwe album “Each Divine Spark”, alsook gloednieuwe, nog ongehoorde Sieben-songs. Dus stuur me een suggesties voor nummers op de Facebook-pagina van het festival of op mijn Sieben-pagina en ik overwegen om het nummer opnieuw te repeteren om het zo in Antwerpen te kunnen brengen ! Ik kijk er naar uit, ik zie jullie daar !

Wij kijken er ook naar uit !

www.matthowden.com

​www.blackeaster.be

Ron Schoonwater

Vertaling: William Liénard

HomeContactSitemap
lees meer...
CD BESPREKING : Hecker - Inspection II

Een album dat ons geduld danig op de proef heeft gesteld, deze Inspection II van (Florian) Hecker. De man gaat verder met het onderzoeken van computationele technieken voor analyse en hersynthese. Inderdaad, het is weer zo een plaatje... Wanneer men met zulke termen komt aandraven is het voor de goede verstaander vaak al voldoende om te weten ...

lees meer...
CD BESPREKING : Korinthians - Chaos/Control

In 2016 volstonden 5 songs als eerste sublieme kennismaking met het Gentse Korinthians. Verzameld op de in eigen beheer uitgebrachte EP ‘Olympus’. Melodieus, toegankelijk, toegeeflijk aan eigen muzikale opvoeding. Maar volgens eigengereide geestdrift. Nu, 3 jaren later, is het tijd voor het allereerste full-album : Chaos/Control. ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Downhill XIV - Best Of Edition - 30/11/2019 Nieuwe Nor Heerlen

Het is al sedert 2004 een feit dat een kleiner festival ook groots kan zijn. Het bewijs wordt eens te meer geleverd door de Downhill-organisatie dat er telkens in slaagt om bands te programmeren die je zelden of nooit tegenkomt op een podium waar dan ook in de Lage Landen. Voor de inmiddels veertiende editie van Downhill werd geopteerd ...

lees meer...
NIEUWS 11/12/2019 : R.I.P. Bodo Staiger (Rheingold) (27 oktober 1949 – 4 december 2019)

Bodo Staiger is dood. De zanger-gitarist van de Neue Deutsche Welle (NDW) band Rheingold is dinsdag (4 december 2019) overleden, de doodsoorzaak is nog niet bekend. Rheingold schrijft over een plotselinge en onverwachte dood. Met "Dreiklangsdimensionen" had het Duitse new wave trio, naast zanger en gitarist Bodo Staiger nog bestaande ...

lees meer...
CD BESPREKING : Craven Faults - Erratics & Unconformities

Qua sound ergens halverwege de kosmische krautrock van Tangerine Dream (‘Berlin School’) en het minimalisme van Philip Glass (die van onder meer “Koyaanisqatsi”) of Steve Reich vinden we Craven Faults, een Brits project gevestigd in een oude textielfabriek in Yorkshire. Na drie EP’s in de periode 2017-2019, ...

lees meer...
CD BESPREKING : Empusae - Iter In Tenebris

We hebben het er al uitgebreid over gehad: onze vrienden van Consouling Sounds kwamen dit jaar met een zeer prestigieus project aanzetten, waarbij men actief in vraag wil stellen hoe een platenlabel anno 2019 weerstand kan bieden aan het snel veranderende muzikale landschap. Men riep Consouling in Residence in het leven, en voor de eerste ...

lees meer...
CD BESPREKING : Stigmata - Dust, Nothingness And Light

Eerder, vorig jaar, besprak ik reeds “Dark One”, waarbij enig speurwerk mij en u leerde dat deze Stigmata reeds tussen 1989 en 1993 een eerste leven kende en nu vooral het solo project van David Aboucaya betreft. Met deze “Dust, Nothingness And Light” wordt nu een vervolg gepresenteerd, opnieuw in eigen beheer en ...

lees meer...
NIEUWS 08/12/2019 : Kent u Dead Souls Rising nog?

Als u al enige tijd mee gaat in de scene (lees een eeuwigheid) en dus niet zomaar een hipstertje of meelopertje bent dan zegt u deze naam vast nog iets. Dit duo rond Laurent en de feërieke verschijning Alastrelle is, zoals het goeie goths betaamt, weer onder de levenden. Hier bij ons was dit duo live een graag geziene gast, en hun albums ...

lees meer...
NIEUWS 08/12/2019 : Engelsstaub klopt weer op de deur.

Deze groep was ooit relatief populair, een off shoot van Madre Del Vizio, veel meer dark wave en zelfs folk invloeden, licht tribaal en zelfs een beetje heidens. De groep werd vooral populair met de albums “Malleus Mallficarum”(1993) en “Ignis Fatus;Irrlichter”(1994). Nadien waren er nog wel tekenen van leven, zo was ...

lees meer...
NIEUWS 03/12/2019 : R.I.P. Keith Brewer (°1970-+2019)

Keith Brewer, de man achter het geliefde power electronics project Taint is vorige week overleden ten gevolge van een zeer agressieve darmkanker. Door de uitzaaiingen werd zijn doodsvonnis reeds na enkele maanden getekend. Taint was al een tijdje niet meer actief, maar de man uit Texas bracht onder de naam Mania nog muziek uit. Taint ...

lees meer...
FOTO'S : Dässwat - @ C.C. Palethe Pelt, 03/12/2019 door Luc Luyten

lees meer...
NIEUWS 03/12/2019 : Zaterdag HerrNia en WÜLF7 op Dark Entries Nights, gratis...

Toegegeven, onze Dark Entries Nights hebben in 2019 nogal een elektronische draai gekregen. We willen andere donkere genres uiteraard niet verwaarlozen, maar we herinneren er graag aan dat België zijn naam gemaakt heeft in de electro, en wie er laatst bij was op het optreden van IC 434 zal ons niet tegenspreken. De laatste Dark Entries ...

lees meer...
FOTO'S : Linea Aspera - @ Ceremony #3 Brussel, 30/11/2019 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Desperate Journalist - @ Ceremony #3 Brussel, 30/11/2019 door Luc Luyten