casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

736 items

   

DARK POEM
Uniek zijn of ergens 'de eerste' in zijn vinden we niet belangrijk, dat is toch maar egotripperij
12/02/2015, Didier Becu
 Bookmark and Share

12/02/2015 : DARK POEM - Uniek zijn of ergens 'de eerste' in zijn vinden we niet belangrijk, dat is toch maar egotripperij
12/02/2015 : DARK POEM - Uniek zijn of ergens 'de eerste' in zijn vinden we niet belangrijk, dat is toch maar egotripperij
12/02/2015 : DARK POEM - Uniek zijn of ergens 'de eerste' in zijn vinden we niet belangrijk, dat is toch maar egotripperij
12/02/2015 : DARK POEM - Uniek zijn of ergens 'de eerste' in zijn vinden we niet belangrijk, dat is toch maar egotripperij
12/02/2015 : DARK POEM - Uniek zijn of ergens 'de eerste' in zijn vinden we niet belangrijk, dat is toch maar egotripperij
Op het Black Easter-festival hoort natuurlijk ook Belgische kwaliteit te staan, en die krijg je met de electronische composities van Hatchling, de gothrock van Lizard Smile en The Breath Of Life, maar zeker ook met de onbeschrijfelijke (maar wondermooie) klanken van Dark Poem. Tijd voor een gezellig theekransje met Raya en Sophie dus!

Dag Raya en Sophie. Ik heb het jullie al eerder gevraagd, maar bij ieder interview hoop ik dat er nieuwe fans bijkomen. Hoe zouden jullie Dark Poem omschrijven en staat de groepsnaam voor de muziek die jullie brengen?

Raya: Het ‘Dark’ in onze naam staat voor de Yin-kant: het duistere, nachtelijke, gevoelige, dromerige, dualistische, vrouwelijke.‘Poem’ verwijst niet alleen naar het belang dat we hechten aan woorden, maar ruimer gezien ook naar de poëzie van het leven. We proberen in alles het verhaal te zien en zijn steeds op zoek naar schoonheid en samenhang.

Zelf moet ik altijd aan Tim Burton denken als ik jullie hoor. Het is sprookjesachtig, maar tegelijkertijd een tikkeltje gevaarlijk. Waren artiesten zoals Burton een inspiratie of hebben die niks met Dark Poem te maken?

Raya: Sprookjesachtig en een tikkeltje gevaarlijk, dat is een mooie omschrijving.

Sophie: Mijn favoriete Tim Burton film is Edward Scissorhands.

Raya: De mijne ook!

Sophie: Die heb ik als tiener toch zo’n 15 keer gezien, schat ik.

Raya: Ja, ik ook! Ik zou best wel filmmuziek willen maken voor Tim Burton. Hij heeft natuurlijk de geniale Danny Elfman, maar als wij van Burtons werk houden bestaat er een kans dat hij ook het onze apprecieert. Misschien moeten we hem toch eens een cd sturen... Ik zou ook een andere film willen noemen die heel erg aansluit bij hoe ik de wereld zie: Dark City van Alex Proyas. Waar de onderliggende boodschap van die film volgens mij op neerkomt is dat we door geestkracht zelf onze werkelijkheid creëren of tenminste kunnen sturen. In het echte leven zit het veranderen van de realiteit vooral in de kleine dingen, maar door samen te werken en onze wilskracht te bundelen, kunnen mensen echt bijzondere dingen verwezenlijken.

Muziek is wel een internationale taal, toch kunnen we er niet omheen dat jullie een Vlaamse groep zijn. Erg is dat niet, maar ik ken geen enkele landgenoot die muziek maakt die in het verlengde van Dark Poem ligt. Zijn jullie uniek in België?

Raya: Uniek zijn of ergens ‘de eerste’ in zijn vinden we niet belangrijk, dat is toch maar egotripperij. Het gebeurt zo vaak dat meerdere mensen tegelijkertijd op hetzelfde idee komen zonder dat ze het van elkaar weten en dan ontstaat die hele zinloze discussie over wiens idee het eigenlijk was. Maar ideeën hangen gewoon in de lucht, ze vallen in iemands hoofd. Nu ben ik één van de gelukkigen wiens hoofd wijd openstaat voor invallende ideeën en daar ben ik dankbaar voor. Het zou kunnen dat anderen, in België of elders, soortgelijke ideeën hebben, maar hoe uniek iemand is, dat valt toch niet te meten, of wel? Wat belangrijk is, is dat wat je doet en wat je creëert in overeenstemming is met wie je bent.

En wat andere artiesten betreft. Houden jullie rekening met andere artiesten? Ik bedoel luisteren jullie naar hoe anderen het doen of is Dark Poem exclusief het wereldje van Sophie en Raya?

Raya: Ik vertrek meestal vanuit een gevoel of een idee, vanuit mijn innerlijke wereld, en probeer dat te vertalen in muziek. Tegenwoordig luister ik veel naar Radio Klara en uit de klassieke muziek haal ik soms wel ideeën.

Sophie: Aangezien ik technisch een leek ben, vertrek ik meestal vanuit het idee een bepaalde sfeer uit het buikgevoel te creëren. Ik luister heel veel naar muziek, maar ik ga het niet zitten analyseren. Vanzelfsprekend zal het wel een invloed hebben op de muziek die wij maken.

Sommige mensen vinden dat jullie geïnspireerd zijn door de psychedelica uit de jaren 70. Wat denken jullie daar zelf van? En hoe vreemd deze vraag ook mag klinken, wat betekent psychedelica voor jullie?

Raya: Ik heb niet echt iets met de jaren 70. Omdat ik toen nog niet geboren was, is het voor mij een beetje een abstracte periode die ik associeer met bruin en oranje. Zwembroeken met oranje bollen, behangselpapier met oranje bollen... dat soort dingen. Ongetwijfeld was het een even interessante periode als eender ander tijdperk, maar ik weet er gewoon heel weinig over.

Sophie: Ik kan niet echt een link zien, alhoewel: ik ben opgegroeid met de 70s platen van mijn vader en de repetitieve ritmes, de vele reverb, de door Arabische toonaarden beïnvloede melodieën en het gebruik van exotische instrumenten vind je ook wel terug in onze muziek.

Wie doet eigenlijk wat bij Dark Poem?

Sophie: Raya is voornamelijk degene die de ideeën uit de hemel plukt en ik werk ze verder uit en mix de muziek. Maar het kan ook omgekeerd... Het gebeurt allemaal heel spontaan en natuurlijk. Dat is het geluk als je al 20 jaar beste vriendinnen bent.

Raya: En verder hebben we een legertje vrienden klaarstaan die bereid zijn hun creatieve of andere vaardigheden aan Dark Poem te lenen: Traumasutra, Ka van Sol XIX, Laura, Kolja, Alain, Mark, Sven,... ze spelen allemaal hun rol in het creëren van de Dark Poem-magie.

De laatste keer dat ik jullie sprak hadden jullie het over een nieuw album. Hoe ver staan jullie daar mee en zal dat verschillen van jullie debuut?

Raya: Eigenlijk wilden we dat album al lang af hebben, maar we moeten het de tijd geven die het nodig heeft om te worden wat het wil zijn. We hebben vorig jaar hard gewerkt aan de nieuwe liedjes, maar we hadden ook andere dingen te doen. Zo hebben we bijvoorbeeld meegewerkt aan het mysterieuze project van Jean-Marc Lederman, The Last Broadcast On Earth. En we hebben ook veel tijd gestoken in het maken van de Euphoria-videoclip, die je nu kan bekijken via YouTube. Ik hoop dat er veel mensen naar zullen kijken, want de wereld heeft dringend nood aan een stevige portie vrolijke waanzin.

We kennen jullie vooral in Vlaanderen, maar is er ook respons vanuit het buitenland gekomen?

Raya: Dankzij het internet hebben we nu fans over de hele wereld.

Jullie hechten ook veel belang aan visuals. Jullie hebben een beperkt budget, maar spenderen toch geld aan het draaien van video’s? Hoe belangrijk is dat allemaal voor jullie?

Raya: Het visuele aspect van onze shows vinden we heel belangrijk. Je mag gerust komen luisteren met je ogen dicht, maar voor de mensen met open ogen zal er ook iets te zien zijn.

Sophie: We hebben het geluk omringd te worden door artistiek begaafde vrienden die hun ideeën graag met ons delen en uitwerken. Dit geeft ons de kans meer te zijn dan enkel een muziekgroep en het geeft ons een breder draagvlak om ons verhaal te vertellen.

Wat zijn jullie muzikale dromen? Je moet geen rekening houden met realiteitszin…

Sophie: Optreden in een prachtige balzaal met de ideale akoestiek, bijgestaan door een koor en een groep dansers.

Raya: Ja! Of zo’n theaterzaal met rood fluwelen zetels en engeltjes op het plafond. En onbeperkte soundchecktijd.

Binnenkort staan jullie op Black Easter. De naam alleen al lijkt geschapen te zijn voor Dark Poem. Ik veronderstel dat dit festival heel belangrijk voor jullie is?

Raya: Het is een tijdje geleden dat we nog op een Belgisch festival gespeeld hebben en Black Easter is echt iets voor ons, dus we kijken er erg naar uit. We gaan er een mooie show van maken.

Naar wie zullen Raya en Sophie zeker kijken tijdens Black Easter?

Raya: Het is een ongelooflijk interessante affiche. Ik zou alles willen zien, maar bovenaan mijn lijstje staat natuurlijk Sieben. Matt Howden is één van mijn grote idolen. Ik kan echt in extase raken van de klank van een viool, vooral als die op zo’n fantastische manier bespeeld wordt.

Aangezien jullie toch in sprookjes geloven ben ik voor één keer de goede fee. Jullie mogen elk drie wensen uitspreken. Zeg ze vooraleer ik me bedenk!

Raya: Onze echte dromen en wensen houden we nog even geheim, Didier, want we gaan er zelf voor zorgen dat die uitkomen. Je zult wel zien. Het is nog een verrassing.

Didier Becu

Vertaling: William Liénard

HomeContactSitemap
lees meer...
CD BESPREKING : Twice A Man - On The Other Side Of The Mirror

Je eigen uitwendige zelf zie je dagelijks in de spiegel. Maar is er een groot verschil tussen dat wat je daadwerkelijk ziet en dat van je innerlijke ziel ? Twice A Man ziet deze vraag als uitgangspunt van het album On The Other Side Of The Mirror. Eerder dystopisch van aard dan psychologisch. En dat heeft alles met huidige tijden ...

lees meer...
CD BESPREKING : XTR Human - Interior

Het is geleden van 2014 dat er nog eens een nieuw album werd uitgebracht door XTR Human, enkele singles of EP’s niet meegerekend. Goed zes jaren dus om de moeilijke tweede te openbaren. Niet dat Johannes Stabel en de zijnen de hangmat der luiheid hebben opgezocht, neen, vooral omdat het hier gaat over een band die op regelmatige tijden ...

lees meer...
CD BESPREKING : Fotocrime - South Of Heaven

Op zijn paspoort staat nog steeds Ryan Patterson maar als het gaat om de identiteit waarvan hij met zijn band Fotocrime wil aangesproken worden doe je dat best gewoon als R. Er zal wel een reden zijn voor deze bewuste anonimiteit, en wel omdat hij zijn eigen verleden wil laten rusten. Een verleden dat vooral gekenmerkt werd door zijn metal-band ...

lees meer...
CD BESPREKING : Causenation - Promises Of Hope And Fear

Debuutalbum van deze Antwerpse electroband na een reeks demo’s en virtuele singles. Causenation is een duo bestaande uit Vain Sacrosanct en Van Der Goes. Een Dark Entries interview uit 2018 toen Causenation kwam optreden op onze Dark Entries Night in de Gentse Kinky Star, lees je hier. Vain Sacrosanct heeft een verleden als programmamaker ...

lees meer...
CD BESPREKING : Jonas Kasper Jensen - Plasma In DEX Garden

Jonas Kasper Jensen nodigt ons uit in zijn denkbeeldige tuin waarin hij onze oren onderdompelt in geluiden die dit oord tot iets werkelijks zouden omtoveren. Nice try, but close but no cigar. Plasma In DEX Garden schenkt ons 9 nummers die eigenlijk als 1 eentonige drone te aanhoren vallen. Contemplatief voor de ene, stierlijk vervelend ...

lees meer...
NIEUWS 24/01/2021 : Epica zwemt tegen de stroom van het leven in

Epica heeft een nieuwe plaat klaar voor jullie. Op 26 februari komt 'Omega' uit, en dat is de opvolger voor het onder lof bedolven 'The Holographic Principle' uit 2016. Na video's voor 'Abyss Of Time' en 'Freedom - The Wolves Within', is de derde single een mooie ballade op piano: 'Rivers'. '"Rivers" ...

lees meer...
NIEUWS 22/01/2021 : Vaselyne: Waiting to Exhale

Zegt de naam Frank Weyzig u iets? Niet erg als het geen belletje doet rinkelen, maar hij zat in de eerste opstelling van Clan of Xymox en richtte daarna Born For Bliss op, en dat zijn twee groepen waar u hopelijk wel al van gehoord hebt. Sinds jaren heeft hij ook een project met de Nederlandse zangeres Yvette Winkler, die u misschien ook kent ...

lees meer...
NIEUWS 22/01/2021 : Dark Entries zoekt... jou?

Inderdaad, wie weet kan jij ons een dienst bewijzen! Graag houden we ons webzine zo up to date mogelijk, het feit dat we vorig jaar onze 25ste verjaardag mochten vieren bewijst toch wel dat de vrijwilligers die onze redactie telt hiervoor stuk voor stuk telkens weer hun beste beentje voorzetten. Maandelijks worden we bedolven onder de ...

lees meer...
NIEUWS 22/01/2021 : 'All or Nothing', aldus Moonspell

Dark metal sensatie uit Portugal, Moonspell, draait al bijna 30 jaar mee in het vak. Op 26 februari 2021 doet ze opnieuw een gooi naar liefhebbers van donkere goth metalen met album ‘Hermitage’ en dit via metal gigant Napalm Records. Naar eigen zeggen staat dit album symbool voor een epische reis doorheen de donkere dagen van het ...

lees meer...
NIEUWS 21/01/2021 : De link tussen Joe Biden en Ministry: Varicella.

Vandaag neemt nieuwbakken (gezien zijn leeftijd misschien niet de beste woordkeuze, maar kom) president Joe Biden zijn intrek in het Witte Huis. Laat ons dat voorzien van een passend nummertje, zo dacht de Amerikaanse industrial metal band Varicella. Speciaal ter gelegenheid van de inauguratie nam de band, voor de gelegenheid samen ...