casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

757 items

   

DARK POEM
Uniek zijn of ergens 'de eerste' in zijn vinden we niet belangrijk, dat is toch maar egotripperij
12/02/2015, Didier Becu
 Bookmark and Share

12/02/2015 : DARK POEM - Uniek zijn of ergens 'de eerste' in zijn vinden we niet belangrijk, dat is toch maar egotripperij
12/02/2015 : DARK POEM - Uniek zijn of ergens 'de eerste' in zijn vinden we niet belangrijk, dat is toch maar egotripperij
12/02/2015 : DARK POEM - Uniek zijn of ergens 'de eerste' in zijn vinden we niet belangrijk, dat is toch maar egotripperij
12/02/2015 : DARK POEM - Uniek zijn of ergens 'de eerste' in zijn vinden we niet belangrijk, dat is toch maar egotripperij
12/02/2015 : DARK POEM - Uniek zijn of ergens 'de eerste' in zijn vinden we niet belangrijk, dat is toch maar egotripperij
Op het Black Easter-festival hoort natuurlijk ook Belgische kwaliteit te staan, en die krijg je met de electronische composities van Hatchling, de gothrock van Lizard Smile en The Breath Of Life, maar zeker ook met de onbeschrijfelijke (maar wondermooie) klanken van Dark Poem. Tijd voor een gezellig theekransje met Raya en Sophie dus!

Dag Raya en Sophie. Ik heb het jullie al eerder gevraagd, maar bij ieder interview hoop ik dat er nieuwe fans bijkomen. Hoe zouden jullie Dark Poem omschrijven en staat de groepsnaam voor de muziek die jullie brengen?

Raya: Het ‘Dark’ in onze naam staat voor de Yin-kant: het duistere, nachtelijke, gevoelige, dromerige, dualistische, vrouwelijke.‘Poem’ verwijst niet alleen naar het belang dat we hechten aan woorden, maar ruimer gezien ook naar de poëzie van het leven. We proberen in alles het verhaal te zien en zijn steeds op zoek naar schoonheid en samenhang.

Zelf moet ik altijd aan Tim Burton denken als ik jullie hoor. Het is sprookjesachtig, maar tegelijkertijd een tikkeltje gevaarlijk. Waren artiesten zoals Burton een inspiratie of hebben die niks met Dark Poem te maken?

Raya: Sprookjesachtig en een tikkeltje gevaarlijk, dat is een mooie omschrijving.

Sophie: Mijn favoriete Tim Burton film is Edward Scissorhands.

Raya: De mijne ook!

Sophie: Die heb ik als tiener toch zo’n 15 keer gezien, schat ik.

Raya: Ja, ik ook! Ik zou best wel filmmuziek willen maken voor Tim Burton. Hij heeft natuurlijk de geniale Danny Elfman, maar als wij van Burtons werk houden bestaat er een kans dat hij ook het onze apprecieert. Misschien moeten we hem toch eens een cd sturen... Ik zou ook een andere film willen noemen die heel erg aansluit bij hoe ik de wereld zie: Dark City van Alex Proyas. Waar de onderliggende boodschap van die film volgens mij op neerkomt is dat we door geestkracht zelf onze werkelijkheid creëren of tenminste kunnen sturen. In het echte leven zit het veranderen van de realiteit vooral in de kleine dingen, maar door samen te werken en onze wilskracht te bundelen, kunnen mensen echt bijzondere dingen verwezenlijken.

Muziek is wel een internationale taal, toch kunnen we er niet omheen dat jullie een Vlaamse groep zijn. Erg is dat niet, maar ik ken geen enkele landgenoot die muziek maakt die in het verlengde van Dark Poem ligt. Zijn jullie uniek in België?

Raya: Uniek zijn of ergens ‘de eerste’ in zijn vinden we niet belangrijk, dat is toch maar egotripperij. Het gebeurt zo vaak dat meerdere mensen tegelijkertijd op hetzelfde idee komen zonder dat ze het van elkaar weten en dan ontstaat die hele zinloze discussie over wiens idee het eigenlijk was. Maar ideeën hangen gewoon in de lucht, ze vallen in iemands hoofd. Nu ben ik één van de gelukkigen wiens hoofd wijd openstaat voor invallende ideeën en daar ben ik dankbaar voor. Het zou kunnen dat anderen, in België of elders, soortgelijke ideeën hebben, maar hoe uniek iemand is, dat valt toch niet te meten, of wel? Wat belangrijk is, is dat wat je doet en wat je creëert in overeenstemming is met wie je bent.

En wat andere artiesten betreft. Houden jullie rekening met andere artiesten? Ik bedoel luisteren jullie naar hoe anderen het doen of is Dark Poem exclusief het wereldje van Sophie en Raya?

Raya: Ik vertrek meestal vanuit een gevoel of een idee, vanuit mijn innerlijke wereld, en probeer dat te vertalen in muziek. Tegenwoordig luister ik veel naar Radio Klara en uit de klassieke muziek haal ik soms wel ideeën.

Sophie: Aangezien ik technisch een leek ben, vertrek ik meestal vanuit het idee een bepaalde sfeer uit het buikgevoel te creëren. Ik luister heel veel naar muziek, maar ik ga het niet zitten analyseren. Vanzelfsprekend zal het wel een invloed hebben op de muziek die wij maken.

Sommige mensen vinden dat jullie geïnspireerd zijn door de psychedelica uit de jaren 70. Wat denken jullie daar zelf van? En hoe vreemd deze vraag ook mag klinken, wat betekent psychedelica voor jullie?

Raya: Ik heb niet echt iets met de jaren 70. Omdat ik toen nog niet geboren was, is het voor mij een beetje een abstracte periode die ik associeer met bruin en oranje. Zwembroeken met oranje bollen, behangselpapier met oranje bollen... dat soort dingen. Ongetwijfeld was het een even interessante periode als eender ander tijdperk, maar ik weet er gewoon heel weinig over.

Sophie: Ik kan niet echt een link zien, alhoewel: ik ben opgegroeid met de 70s platen van mijn vader en de repetitieve ritmes, de vele reverb, de door Arabische toonaarden beïnvloede melodieën en het gebruik van exotische instrumenten vind je ook wel terug in onze muziek.

Wie doet eigenlijk wat bij Dark Poem?

Sophie: Raya is voornamelijk degene die de ideeën uit de hemel plukt en ik werk ze verder uit en mix de muziek. Maar het kan ook omgekeerd... Het gebeurt allemaal heel spontaan en natuurlijk. Dat is het geluk als je al 20 jaar beste vriendinnen bent.

Raya: En verder hebben we een legertje vrienden klaarstaan die bereid zijn hun creatieve of andere vaardigheden aan Dark Poem te lenen: Traumasutra, Ka van Sol XIX, Laura, Kolja, Alain, Mark, Sven,... ze spelen allemaal hun rol in het creëren van de Dark Poem-magie.

De laatste keer dat ik jullie sprak hadden jullie het over een nieuw album. Hoe ver staan jullie daar mee en zal dat verschillen van jullie debuut?

Raya: Eigenlijk wilden we dat album al lang af hebben, maar we moeten het de tijd geven die het nodig heeft om te worden wat het wil zijn. We hebben vorig jaar hard gewerkt aan de nieuwe liedjes, maar we hadden ook andere dingen te doen. Zo hebben we bijvoorbeeld meegewerkt aan het mysterieuze project van Jean-Marc Lederman, The Last Broadcast On Earth. En we hebben ook veel tijd gestoken in het maken van de Euphoria-videoclip, die je nu kan bekijken via YouTube. Ik hoop dat er veel mensen naar zullen kijken, want de wereld heeft dringend nood aan een stevige portie vrolijke waanzin.

We kennen jullie vooral in Vlaanderen, maar is er ook respons vanuit het buitenland gekomen?

Raya: Dankzij het internet hebben we nu fans over de hele wereld.

Jullie hechten ook veel belang aan visuals. Jullie hebben een beperkt budget, maar spenderen toch geld aan het draaien van video’s? Hoe belangrijk is dat allemaal voor jullie?

Raya: Het visuele aspect van onze shows vinden we heel belangrijk. Je mag gerust komen luisteren met je ogen dicht, maar voor de mensen met open ogen zal er ook iets te zien zijn.

Sophie: We hebben het geluk omringd te worden door artistiek begaafde vrienden die hun ideeën graag met ons delen en uitwerken. Dit geeft ons de kans meer te zijn dan enkel een muziekgroep en het geeft ons een breder draagvlak om ons verhaal te vertellen.

Wat zijn jullie muzikale dromen? Je moet geen rekening houden met realiteitszin…

Sophie: Optreden in een prachtige balzaal met de ideale akoestiek, bijgestaan door een koor en een groep dansers.

Raya: Ja! Of zo’n theaterzaal met rood fluwelen zetels en engeltjes op het plafond. En onbeperkte soundchecktijd.

Binnenkort staan jullie op Black Easter. De naam alleen al lijkt geschapen te zijn voor Dark Poem. Ik veronderstel dat dit festival heel belangrijk voor jullie is?

Raya: Het is een tijdje geleden dat we nog op een Belgisch festival gespeeld hebben en Black Easter is echt iets voor ons, dus we kijken er erg naar uit. We gaan er een mooie show van maken.

Naar wie zullen Raya en Sophie zeker kijken tijdens Black Easter?

Raya: Het is een ongelooflijk interessante affiche. Ik zou alles willen zien, maar bovenaan mijn lijstje staat natuurlijk Sieben. Matt Howden is één van mijn grote idolen. Ik kan echt in extase raken van de klank van een viool, vooral als die op zo’n fantastische manier bespeeld wordt.

Aangezien jullie toch in sprookjes geloven ben ik voor één keer de goede fee. Jullie mogen elk drie wensen uitspreken. Zeg ze vooraleer ik me bedenk!

Raya: Onze echte dromen en wensen houden we nog even geheim, Didier, want we gaan er zelf voor zorgen dat die uitkomen. Je zult wel zien. Het is nog een verrassing.

Didier Becu

Vertaling: William Liénard

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 06/07/2022 : Suikerrock

The Sisters of Mercy komen op vrijdag 29/07/2022 naar het Bietenplein in Tienen samen met White Lies, Therapy? en De Mens.

lees meer...
CD BESPREKING : Gert - Alles Is Nog Niet Verloren

Evenals het zeer onlangs besproken Donder, Hel & Hagel hebben we hier nog een act uit de Leuvense antifa scene die al lang geen onbekende meer is voor Dark Entries! Gert maakt al meer dan 18 jaar kritische uptempo Nederlandstalige DIY ‘kleinpunk’. In 2016 bespraken we voor Dark Entries het vijfde album “Ongepast Vrolijk”, ...

lees meer...
CD BESPREKING : L' Appel Du Vide - Abwärtsspirale

Altijd leuk een singel formaat met 4 nummers, aandoenlijk bijna anno 2022, zeker in zwart en grijze lay out en met de veelbelovende bandnaam L’ Appel Du vide en de al even veelbelovende titel “Abwärtsspirale”. Qua stijl en gemoed waan ik mezelf waar aan de vooravond van de jaren 80, een gevoel dat door de muziek van ...

lees meer...
NIEUWS 04/07/2022 : Leeds is gothic city!

U dacht natuurlijk aan Leipzig. Ook. Maar de stad Leeds kent een gothic rock verleden dat als historisch erfgoed moet gekoesterd (denk maar aan bands als The Sisters Of Mercy, The Rose Of Avalanche, March Violets, Salvation, Red Lorry Yellow Lorry,...) Mocht u tussen 7 en 10 juli nog vrij zijn en niks hebben gepland, ga dat horen en zien in ...

lees meer...
NIEUWS 03/07/2022 : Gothic magazine trekt er de stekker uit...

Tenminste grote bezieler en cult figuur bij onze Oosterburen Martin Sprissler besloot recent de stekker uit zijn geesteskind te trekken en biedt zijn titel aan voor overname. Een tweetal jaar geleden was er na een lange pauze sprake van een doorstart maar deze bleek niet helemaal te lopen zoals verwacht. Momenteel is Gothic Magazine 90 in ...

lees meer...
CD BESPREKING : Donder, Hel & Hagel - Kermis In De Hel

In 2019 bespraken we “Lang Genoeg Beleefd Geweest!!!”, het debuutalbum van het Leuvense zootje ongeregeld Donder, Hel & Hagel en heden stellen ze ons hun tweede album voor, “Kermis In De Hel” (11 songs, 43 minuten) met negen studio en twee live songs. Het langverwachte tweede album, uitgesteld door en aangevuld ...

lees meer...
NIEUWS 02/07/2022 : Enzo Kreft met eerste clip als voorbode van het nieuwe album 'Shelter'

De naam Enzo Kreft hoeft geen introductie meer, deze oude krijger werd met de albums “Control” (2019) en “Different World” (2021) weerom ‘wereldberoemd’ in onze scene en scoorde zelfs torenhoog in de eindejaarslijstjes van menig Dark Entries schrijver. Reden, aanstekelijk electro, zowat de overtreffende ...

lees meer...
NIEUWS 02/07/2022 : The Seven Whores Of The Apocalypse, eigentijdse dark electro

De Duitse Dark Dimensions labelgroep ging het trio Chris, Tom en Jason halen in Amerika om hier bij ons hun debuut de ep “Wicked Hands” bij Scanner uit te brengen. Het geluid van deze debuut ep ligt ergens tussen een actuele Placebo Effect en een minder technoïde versie van hun landgenoten Velvet Acid Christ in hun eerste ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Crime and the City Solution @ Can't Live in a Livingroom XIV, Haacht, 11 juni 2022 - ...omdat een cultband in de living nog altijd beter is dan gewoon een avondje TV kijken...

In tussentijd is de tournee van Crime and the City Solution achter de rug en zitten ze alweer in uitvalsbasis Berlijn te broeden op een nieuw studioalbum… Ook de heruitgave van hun backcatalogue door Mute geeft ons iets extra om naar uit te kijken. Voorlopig houden we uw nieuwsgierigheid alvast warm met dit concertverslag van hun huiskamerconcert ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Zondigen op zondag; Sinner’s Day zomert - Als loonslaaf kon ik van deze editie, na veel vijven en zessen, enkel de zondag mee pikken. Gelukkig de dag die mijn goth rockend hartje sneller deed slaan.

Over de vrijdag en zaterdag kan ik hier dus helaas niets kwijt, maar ik twijfel er niet aan dat anderen dat zeker even literair in mijn plaats zullen doen. Laat deze korte review dan ook veeleer een impressie zijn dan een festivalverslag of nog de beleving van één dag. Gelukkig heb ik voor de wintereditie, onder het aloude motto; ...

lees meer...
FOTO'S : Within Temptation - @ Graspop 17/06/2022 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Heilung - @ Graspop 17/06/2022 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Amenra - @ Graspop 17/06/2022 door Luc Luyten

lees meer...
CD BESPREKING : Centhron - Fylgja

Dansen. Niet mee niet minder. Al is het dan wel op het eigen graf. Centhron is geen onbekende in aggro tech en endzeit electro middens. De groep werd in 2011 geformeerd door Elmar Schmidt en is vandaag reeds aan zijn 10de album toe,”Fylgja”. Geweldenaars met synths en drummachines zeg maar, die tussen het hacken door even aan het ...

lees meer...
CD BESPREKING : Chainreactor - Techno body Device

Voor de liefhebbers van dark electro of beter nog aggro tech met cyber aspiraties zou de naam Chain Reactor geen onbekende (mogen) zijn. In de maalstorm van vandaag zouden we haast vergeten dat ook dit subgenre, nog altijd alive and kicking, voor het zweet in de underground clubs zorgt. Conclusie; Dark Entries heeft dringend nood aan een kenner ...