casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

757 items

   

Der Klinke interview 1 december 2014 in hun hometown te Oostende
Chesko: je kan muziek maken die geļnspireerd is op iemand anders en je kan muziek maken die anderen inspireert. Dat laatste vind ik heel belangrijk.
09/12/2014, Wim Guillemyn
 Bookmark and Share

09/12/2014 : Der Klinke interview 1 december 2014 in hun hometown te Oostende - Chesko: je kan muziek maken die geļnspireerd is op iemand anders en je kan muziek maken die anderen inspireert. Dat laatste vind ik heel belangrijk.
09/12/2014 : Der Klinke interview 1 december 2014 in hun hometown te Oostende - Chesko: je kan muziek maken die geļnspireerd is op iemand anders en je kan muziek maken die anderen inspireert. Dat laatste vind ik heel belangrijk.
09/12/2014 : Der Klinke interview 1 december 2014 in hun hometown te Oostende - Chesko: je kan muziek maken die geļnspireerd is op iemand anders en je kan muziek maken die anderen inspireert. Dat laatste vind ik heel belangrijk.
Op maandagavond 1 december was ik op weg naar Oostende voor een interview met Der Klinke in hun homestudio. Dit naar aanleiding van hun uitstekende nieuwste release “The Gathering of Hopes”. Benieuwd en een beetje nerveus om op interview te gaan op hun terrein. Het bleek achteraf een ontspannen en vlot gesprek te worden met de band.

Wat is de betekenis van de titel? Wat moeten we erachter zoeken?

Chesko en Marco: die lag eigenlijk al een lange tijd vast. Het nummer “The Gathering of Hopes” bestond al een tijdje en staat eigenlijk voor het feit dat de kinderen de toekomst zijn. Het zijn ook de kinderen van alle bandleden die in de albumcover verwerkt staan. Dit vormde eigenlijk de leidraad voor de verdere ontwikkeling van het album. We proberen altijd in elk album een leidraad te steken, zodat we met al de nummers samen een verhaal kunnen vertellen.

De opnames doen we hier in de studio alsook de mastering.

Het artwork is heel verschillend tegenover die van “The Doll”. Minder donker en ze omvat mooi de inhoud van het album.

Sam: we hebben geluk met Heidi, die heeft in Bredene een fotostudio (Studiografie Heidi) . Zo hebben we iemand in de groep die in staat is om alles rond artwork te ontwikkelen. Bovendien heeft ze ook nog het materiaal om dit alles op een professionele manier uit te werken. Iets wat ze trouwens graag in de toekomst ook voor andere bands zou doen.

Hoe ontstaan nummers bij Der Klinke?

Chesko: ik kom meestal met een basisidee of enkele grote lijnen en dan werken we daar met de groep in de studio verder op. Meestal komen eerst de drums, dan de bas en dan de gitaar. Ondertussen krijgen de keyboards verder vorm. Het is een heel proces vooraleer een nummer klaar is want tijdens de repetities en onze live-concerten evolueert een nummer meestal nog.

Het jammere aan de “scene” is dat er veel met vooraf opgenomen muziek op het podium gewerkt wordt. Soms uit noodzaak (beperkte middelen) of omdat ze er direct moeten staan en dat men geen fouten wil maken. En door de huidige evolutie met de smartphones sta je meteen op de sociale media, inclusiefok je fouten. Wat in principe niet erg is vinden wij zelf. Wij gebruiken ook met backtracks maar die zijn eerder beperkt en het is geen ramp als die wegvallen omdat we vooral live spelen.

Sam: we willen eigenlijk bewust live spelen omdat we daar veel plezier uit halen. Ook bij het maken van videoclips primeert het plezier.

Jullie hebben een extra toetsenist in de band.

Chesko: de komst van “Lollirot” zorgt voor een extra dosis positieve energie binnen de groep en door haar zijn we ook live sterker geworden. Daarnaast vinden we ook onze geluidsman belangrijk om er live te staan. Didier Moens doet het geluid en hij zorgt er telkens voor dat we er op dat vlak altijd staan, wat niet zo makkelijk is vanwege de complexiteit van onze muziek.

Jullie hebben al eens samengewerkt met de zanger van The Bollock Brothers. Met wie zou je nog willen samenwerken?

(Er wordt eens naar elkaar gekeken en gelachen) We kunnen daar nog niet veel over kwijt maar er zitten mooie dingen/plannen aan te komen. We gaan samenwerken met iemand van hoog nationaal niveau waarvan de mensen hopelijk gaan van opkijken. Maar dat is voor 2015.
Chesko: Echozone heeft ons contract met 6 jaar verlengd waarin we ons eigen ding kunnen doen. Toch een blijk van respect en vertrouwen. En daar zijn we blij mee, alsook dat de platenfirma met een hele ploeg vanuit Duitsland gekomen is naar het releaseconcert en alles met professioneel materiaal heeft gefilmd.

De samenwerking met de zanger van The Bollock Brothers is er gekomen omdat ik in het verleden mee op tournee met hen ben geweest als keyboardspeler.

Misschien even over de nummers op het album…We are here” is een goeie opener: snedig en direct.

Marco: het nummer is een beetje een statement.

Chesko: ja vooral naar de mensen die ons in het begin afschreven. Nu willen we zo zeggen van: we zijn er nog steeds en dat hier zijn wij. En we zijn er fier op!

“The Doll” is duidelijk een live favoriet en staat hier ook op het album.

Hazy: ja, het nummer is intussen geëvolueerd, heropgenomen en past zo beter in dit album. Chesko: “The Doll” is begonnen als een instrumentaal nummer die ik meenam als dj en in de set stak. Toen kwamen er al mensen zeggen dat het een vet nummer was. Na een tijdje zijn we een clip beginnen maken voor dat nummer. Hiervoor hadden we een aantal oude attributen bij elkaar genomen, waaronder een pop, een kinderwagen en zo (veel onderling gelach en gemonkel). Marco: door een misverstand liep de camera nog een stuk door terwijl we nog wat stonden na te praten.

Chesko: en van daaruit is de tekst over “The Doll” ontstaan. Want we hadden er nog geen tekst bij. Heel toevallig eigenlijk. En we hebben dat nummer dan op een EP gezet met wat extended mixes, zoals men dat in the eighties deed.

“Night Air” is een cover of bewerking van het gelijknamig nummer van Jamie Woon. Ik vind het vooral knap dat jullie het niet gewoon naspelen maar het herwerkt hebben tot een “Der Klinke” nummer.

Marco: ja dat is wel de bedoeling geweest toen Chesko met het idee afkwam. We wilden het zo doen dat het een meerwaarde gaf en dat het klonk als iets van ons.

Chesko: we zijn ook fier dat we de officiële toestemming van Jamie Woon hebben gekregen, nadat hij onze versie had gehoord.

Sam: het nummer heeft wel potentie denken we. Bijvoorbeeld om in een programma als “Duyster” op Studio Brussel aan bod te komen. Het zou daar goed passen.

“The Facts of Life” heeft ook een sterke tekst vind ik.

Chesko: bij veel teksten probeer ik ze toch universeel te houden. Zo kunnen veel mensen zich erin herkennen. Met deze tekst is dat ook zo. Het gaat over een soldaat tijdens de oorlog. De tekst is vorig jaar geschreven, nog voor ik wist dat men zo een hype rond WO I ging maken. Maar niettemin is de tekst zo geschreven dat het ook over iets anders kan gaan.

“Follow Me” heeft een leuke haast “disco” bas in de intro.

Sam: eigenlijk vind ik dat we als groep toch altijd wat funk invloeden hebben gehad. Iets wat toch uniek is in de gothic-scene. Een beetje gothic meets funk.

Ergens vind ik ook dat jullie voor een deel de gothic-scene overstijgen.

Chesko: het is waar dat we onze roots in de 80’s hebben maar we hebben een heel ruime smaak en dat hoor je ook een beetje in onze muziek.

Marco: dat donker kantje zit er inderdaad in maar we denken toch dat we meer zijn dan dat alleen.
Sam: naar aanleiding van ons releaseconcert heb ik ook die vraag gekregen: “Gaat dat niet te zwart zijn daar op dat optreden?” Maar eenmaal ze ons hoorden stelden ze hun mening achteraf bij.

Marco: we zijn niet echt in een hokje te plaatsen zoals sommige andere groepen. Dat is een voor- en een nadeel. Als ik bijvoorbeeld op Amphi zie wat daar succes heeft dan is het vooral bepaalde electro zoals Project Pitchfork , VNV Nation etc. Daarnaast ook die “metalschlagers” zoals wij dat noemen: Ümbra, Unheilig en Lacrimosa. En wij vallen daar wat tussen.

Sam: dat maakt het wat moeilijker voor ons, maar we kiezen ervoor om ons eigen ding te doen en zo naam te maken. Het is ook wie we zijn. Het is geen rolletje dat we spelen.

Chesko: je kan muziek maken die geïnspireerd is op iemand anders en je kan muziek maken die anderen inspireren. Dat laatste vind ik heel belangrijk.

Wat is jullie favoriete nummer tot nu toe?

Chesko: “The Doll” en “We are Here”

Sam: pff moeilijk, ik hou van alle nummers die we hebben uitgebracht. Maar het titelnummer bezorgt mij toch nog telkens kippenvel.

Heidi: “Las Fabricas”, ik hou van de sfeer in dat nummer.

Marco: “Last Moments”

Hazy: “We are Here” en “In Flames”

Ten slotte: wat hoop je te bereiken met dit album en met deze groep?

Marco: dat het deuren opent naar mooie optredens en hopelijk ook in het buitenland (instemmend geknik van de rest).

Chesko: elk lid heeft zo zijn taak in de groep. We hebben mensen die graag aan de songs werken, mensen die graag optreden en dan mensen die graag de artwork uitwerken. We hopen dat zo verder te kunnen doen.

Dan rest mij enkel jullie nog te bedanken voor dit boeiend gesprek.

Der Klinke speelt live op vrijdag 19 december op BIM-fest te Antwerpen.

Samenstelling Der Klinke

  • “Chesko” Geert Vandekerkhof: zang en synthesizer
  • “Hazy” Chris De Neve: drum en gitaar
  • Heidi Van Tiggelen: synthesizer
  • “Lollirot” Sarah Parmentier: synthesizer (afwezig tijdens het interview)
  • Sam Claeys: bas en zang
  • Marco Varotta: gitaar

HomeContactSitemap
lees meer...
CD BESPREKING : Gert - Alles Is Nog Niet Verloren

Evenals het zeer onlangs besproken Donder, Hel & Hagel hebben we hier nog een act uit de Leuvense antifa scene die al lang geen onbekende meer is voor Dark Entries! Gert maakt al meer dan 18 jaar kritische uptempo Nederlandstalige DIY ‘kleinpunk’. In 2016 bespraken we voor Dark Entries het vijfde album “Ongepast Vrolijk”, ...

lees meer...
CD BESPREKING : L' Appel Du Vide - Abwärtsspirale

Altijd leuk een singel formaat met 4 nummers, aandoenlijk bijna anno 2022, zeker in zwart en grijze lay out en met de veelbelovende bandnaam L’ Appel Du vide en de al even veelbelovende titel “Abwärtsspirale”. Qua stijl en gemoed waan ik mezelf waar aan de vooravond van de jaren 80, een gevoel dat door de muziek van ...

lees meer...
NIEUWS 04/07/2022 : Leeds is gothic city!

U dacht natuurlijk aan Leipzig. Ook. Maar de stad Leeds kent een gothic rock verleden dat als historisch erfgoed moet gekoesterd (denk maar aan bands als The Sisters Of Mercy, The Rose Of Avalanche, March Violets, Salvation, Red Lorry Yellow Lorry,...) Mocht u tussen 7 en 10 juli nog vrij zijn en niks hebben gepland, ga dat horen en zien in ...

lees meer...
NIEUWS 03/07/2022 : Gothic magazine trekt er de stekker uit...

Tenminste grote bezieler en cult figuur bij onze Oosterburen Martin Sprissler besloot recent de stekker uit zijn geesteskind te trekken en biedt zijn titel aan voor overname. Een tweetal jaar geleden was er na een lange pauze sprake van een doorstart maar deze bleek niet helemaal te lopen zoals verwacht. Momenteel is Gothic Magazine 90 in ...

lees meer...
CD BESPREKING : Donder, Hel & Hagel - Kermis In De Hel

In 2019 bespraken we “Lang Genoeg Beleefd Geweest!!!”, het debuutalbum van het Leuvense zootje ongeregeld Donder, Hel & Hagel en heden stellen ze ons hun tweede album voor, “Kermis In De Hel” (11 songs, 43 minuten) met negen studio en twee live songs. Het langverwachte tweede album, uitgesteld door en aangevuld ...

lees meer...
NIEUWS 02/07/2022 : Enzo Kreft met eerste clip als voorbode van het nieuwe album 'Shelter'

De naam Enzo Kreft hoeft geen introductie meer, deze oude krijger werd met de albums “Control” (2019) en “Different World” (2021) weerom ‘wereldberoemd’ in onze scene en scoorde zelfs torenhoog in de eindejaarslijstjes van menig Dark Entries schrijver. Reden, aanstekelijk electro, zowat de overtreffende ...

lees meer...
NIEUWS 02/07/2022 : The Seven Whores Of The Apocalypse, eigentijdse dark electro

De Duitse Dark Dimensions labelgroep ging het trio Chris, Tom en Jason halen in Amerika om hier bij ons hun debuut de ep “Wicked Hands” bij Scanner uit te brengen. Het geluid van deze debuut ep ligt ergens tussen een actuele Placebo Effect en een minder technoïde versie van hun landgenoten Velvet Acid Christ in hun eerste ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Crime and the City Solution @ Can't Live in a Livingroom XIV, Haacht, 11 juni 2022 - ...omdat een cultband in de living nog altijd beter is dan gewoon een avondje TV kijken...

In tussentijd is de tournee van Crime and the City Solution achter de rug en zitten ze alweer in uitvalsbasis Berlijn te broeden op een nieuw studioalbum… Ook de heruitgave van hun backcatalogue door Mute geeft ons iets extra om naar uit te kijken. Voorlopig houden we uw nieuwsgierigheid alvast warm met dit concertverslag van hun huiskamerconcert ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Zondigen op zondag; Sinner’s Day zomert - Als loonslaaf kon ik van deze editie, na veel vijven en zessen, enkel de zondag mee pikken. Gelukkig de dag die mijn goth rockend hartje sneller deed slaan.

Over de vrijdag en zaterdag kan ik hier dus helaas niets kwijt, maar ik twijfel er niet aan dat anderen dat zeker even literair in mijn plaats zullen doen. Laat deze korte review dan ook veeleer een impressie zijn dan een festivalverslag of nog de beleving van één dag. Gelukkig heb ik voor de wintereditie, onder het aloude motto; ...

lees meer...
NIEUWS 27/06/2022 : Sinner’s Day Summer 2023, de eerste namen!

Ja u leest dit goed, de 2022 editie is nog maar net afgelopen en de organisatie gooit nu al een reeks namen voor onze voeten voor volgend jaar en struikelen zult u. Op deze affiche heel wat exclusiviteiten voor 2023; Project Pitchfork, Modern English, When In Rome, Corpus Delicti, Tyske Ludder, Golden Apes, NNHMN, Dorsetshire, Solor Dolorosa, ...

lees meer...
FOTO'S : Within Temptation - @ Graspop 17/06/2022 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Heilung - @ Graspop 17/06/2022 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Amenra - @ Graspop 17/06/2022 door Luc Luyten

lees meer...
CD BESPREKING : Centhron - Fylgja

Dansen. Niet mee niet minder. Al is het dan wel op het eigen graf. Centhron is geen onbekende in aggro tech en endzeit electro middens. De groep werd in 2011 geformeerd door Elmar Schmidt en is vandaag reeds aan zijn 10de album toe,”Fylgja”. Geweldenaars met synths en drummachines zeg maar, die tussen het hacken door even aan het ...

lees meer...
CD BESPREKING : Chainreactor - Techno body Device

Voor de liefhebbers van dark electro of beter nog aggro tech met cyber aspiraties zou de naam Chain Reactor geen onbekende (mogen) zijn. In de maalstorm van vandaag zouden we haast vergeten dat ook dit subgenre, nog altijd alive and kicking, voor het zweet in de underground clubs zorgt. Conclusie; Dark Entries heeft dringend nood aan een kenner ...