casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

757 items

   

BACIO DI TOSCA
Een tekst kiezen gebeurt vaak als ik oude poŽzie lees en een gedicht vind dat me diep raakt.
30/11/2014, Xavier Kruth
 Bookmark and Share

30/11/2014 : BACIO DI TOSCA - Een tekst kiezen gebeurt vaak als ik oude poŽzie lees en een gedicht vind dat me diep raakt.
30/11/2014 : BACIO DI TOSCA - Een tekst kiezen gebeurt vaak als ik oude poŽzie lees en een gedicht vind dat me diep raakt.
30/11/2014 : BACIO DI TOSCA - Een tekst kiezen gebeurt vaak als ik oude poŽzie lees en een gedicht vind dat me diep raakt.
30/11/2014 : BACIO DI TOSCA - Een tekst kiezen gebeurt vaak als ik oude poŽzie lees en een gedicht vind dat me diep raakt.
Bacio di Tosca heeft met ‘Was ich liebe (ist seltsam und krank)’ opnieuw een schitterende cd afgeleverd - de vierde ondertussen - en daarmee weer wat opzien gebaard onder liefhebbers van neoklassieke muziek. Verrassend veel opzien, want zowel muzikaal als tekstueel - Bacio di Tosca vertoont klassieke gedichten - is deze muziek best veeleisend. Dörthe Flemming en Joerg Knieschewski waren zo vriendelijk om tekst en uitleg te geven bij hun inspiratie, hun manier van werken en hun ambities.

Gefeliciteerd met je nieuwe cd ‘Was ich liebe (ist seltsam und krank)’. We houden er erg veel van. Het lijkt erop dat je meer en meer succes en erkenning krijgen met elke cd dat je uitgeven. Ben je het ermee eens? En wat zou de oorzaak kunnen zijn.

Dörthe: Ik apprecieer heel erg dat je de nieuwe cd goed vindt. Maar als we het over succes hebben: om eerlijk te zijn, ben ik bang dat mijn muziek altijd een tip voor kenners zal , maar dat is voor mij fijn! Er zijn gewoon niet zoveel mensen daar buiten die interesse hebben in oude gedichten en ambigue inhoud. Het is spijtig, maar de meerderheid houdt van meer eenvoudige muziek: drie akkoorden, een drumlijn en wat stemmen met effecten blijken genoeg te zijn… Dat is zeker niets voor mij, maar als het hen gelukkig maakt - fijn!

Poëzie neemt een belangrijke plaats in in je project. Bijna al je liederen zijn gecomponeerd op gedichten van Duitse romantische dichters. Hoe kies je de teksten waarop je componeer?

Dörthe: Vanuit een artistiek standpunt word ik vooral aangetrokken tot de romantische tijd. Ik zie vandaag een parallel met de vele mensen die aangetrokken zijn door mystiek als alternatief voor de realistische ‘gedigitaliseerde’ wereld. Een gedicht kiezen gebeurt vaak als ik oude poëzie lees en een gedicht vind dat me diep raakt, omdat het perfect omschrijft wat ik zelf voel of iets beschrijft dat ik zelf meegemaakt heb. Deze emotioneel relatie is voor mij het criterium om muziek te maken op deze teksten.

De nieuwe cd bevat een hoop vernieuwing. Voor de eerste keer bevat ‘Was ich liebe’ ook teksten die je zelf geschreven hebt. Waarom heb je gekozen om je eigen poëzie te schrijven en te gebruiken?

Dörthe: Aanvankelijk was Bacio di Tosca gewijd aan het romantische kunstlied, waarin het typisch is om gedichten te gebruiken. In het verleden heb ik al eigen teksten gebruikt voor mijn vorige groep ‘Charitona’. Dit is dus niet nieuw voor mij. Maar sinds een tijdje heb ik het idee om een plaat te maken in de ‘chanson noir’ stijl, met mijn eigen teksten. De twee nummers op de huidige cd zijn als testballonnen, en ik ben erg benieuwd naar de reacties op deze nummers… Misschien zal er meer materiaal in deze stijl zijn in de toekomst!

Ik hou bijzonder van ‘Bleib bei mir’. Het werd gecomponeerd en gespeeld door de pianist Rainer Bielfeldt. Ik hou ook van ‘Die Eichen’, waarin live cello en piano voorkomt. Ik vind dat je vaker met andere muzikanten zou moeten spelen. Wat vind jij ervan? Heb je plannen in deze richting?

Dörthe: Sinds het begin is Bacio di Tosca een project waarin ik en Joerg de enige contacten zijn. We houden er allebei van om met gastmuzikanten te spelen, en daarom is en zal dit project altijd open staan voor samenwerking met andere muzikanten. In het geval van het nummer ‘Bleib bei mir’ was de samenwerking met Rainer niet gepland. Ik heb hem toevallig ontmoet op een poëziewedstrijd waarop hij een nummer componeerde als sjabloon. Ik schreef een tekst voor dit nummer, en toen het af was vonden we het resultaat allebei zo aantrekkelijk dat ik besloot om het op te nemen op de cd. In dit geval schreef ik dus de tekst en componeerde iemand anders de muziek - een nieuwe maar zeer goede ervaring voor mij!

Andere innovaties zijn de reliëf-cd - waar je blijkbaar twee jaar aan gewerkt hebt - en de optredens op M’era Luna. In de plaats van een groot concert te geven traden jullie elk uur op aan jullie stand op de markt. Jullie lijken de manier waarop dingen gedaan worden constant in vraag te stellen en permanent te zoeken naar nieuwe wegen om de dingen te doen. Zijn jullie et eens met deze beschrijving? En wat is jullie motivatie om dit te doen?

Joerg: De motivatie is steeds om dingen te doen die niet eerder gedaan zijn. De reliëf-cd is een goed voorbeeld (we hebben een patent aangevraagd), die het mogelijk maakt om versiering op de cd aan te brengen op het cd-oppervlak. Elke cd is versierd met een glanzend rode Swarovski ™ steen die deze echt uniek maakt. Onze stand op M’era Luna is een ander voorbeeld. Dörthe trad daar verschillende keren op de dag op met een ‘stil concert’. Je kon naar de muziek luisteren door hoofdtelefoons, waardoor het een aangrijpende gebeurtenis wordt. Alle storende geluiden worden gedempt, hetgeen een perfecte geluid geeft voor de luisteraars. We noemen het ‘democratie voor het publiek’!

Ik vond het concept van jullie cd heel gewaagd. Twee jaar lang hebben jullie zelf documentaires gemaakt over literatuur en cultuur op Bacio di Tosca TV. Elke film werd begeleid door een nieuwe compositie die verband hield met het onderwerp van de documentaire. Dat moet een hoop werk geweest zijn, niet?

Joerg: Inderdaad! Het gaat niet enkel om het nummer en de video. Er kruipen een hoop uren in de afwerking en in de voorbereiding. Ik ben soms zelf verrast over hoe we dit allemaal hebben kunnen rondkrijgen. Dat is pure toewijding aan het project.

En hoe voelen jullie zich bij het gratis verdelen van de films en de muziek?

Dörthe: Enkel de eerste 100 downloads zijn gratis. Je moet dus snel zijn om een gratis download te krijgen. Aangezien deze limiet snel bereikt is, hebben we besloten om er een nieuwe plaat mee te maken. We kregen daar een hoop vragen voor. Voor de cd hebben we een hoop tijd gestoken in het herwerken van de nummers, die vaak haastig opgenomen waren, en in het professioneel laten masteren van de muziek. Maar dit was niet voldoende voor ons. We hebben ook de club intro en de chansons als extra toegevoegd. Als extra verrassing kreeg eenieder die minstens vijf euro had besteed op Bacio di Tosca TV de cd twee weken voor de verschijningsdatum, zonder verzendingskosten.

Hoe verdien je je leven? Ben je een professionele muzikante.

Dörthe: Ik ben afgestudeerd als klassieke zangeres en heb drie jaar in het theater gewerkt. Het werk in het theater was zeer interessant, maar gaf weinig voldoening aangezien je er niet je eigen ideeën tot leven kunt brengen. Nadat mijn twee kinderen geboren werden heb ik ervoor gekozen om het theater te verlaten en het Bacio di Tosca project op te starten. Om eerlijk te zijn is het heel hard om te leven van dit beroep.

Bacio di Tosca is een mix tussen een zeer intellectuele ingesteldheid en DIY-attitude. Toch lijkt het vrij succesvol voor zo’n veeleisende kunst. Wat zijn je hopen voor Bacio di Tosca? En voor de mensheid?

Dörthe: ‘Intellectuele ingesteldheid en DIY-attitude’ - geweldig! Dat klinkt fantastisch! Mijn hoop voor Bacio di Tosca? Het zou fijn zijn indien we op dezelfde manier kunnen verder werken en dat mensen kunnen genieten van wat we doen. Voor de mensheid: ik hoop nog steeds dat de mensheid zal leren van zijn fouten om van de aarde een fijne plaats te maken voor ons allen en voor onze kinderen.

Bacio di Tosca

PS: Er loopt op dit eigenste ogenblik een wedstrijd om een video te maken op het nummer 'Liebe' van de laatste cd. Bacio di Tosca heeft al beeldmateriaal gefilmd en stelt dit tot je beschikking om er je eigen ding mee te doen. De winnende video wordt verkozen door het publiek dat aanwezig zal zijn op de vertoning van alle video's. Zin om mee te doen? Lees het reglement op de website van Bacio di Tosca (Duits en Engels).

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 06/07/2022 : Suikerrock

The Sisters of Mercy komen op vrijdag 29/07/2022 naar het Bietenplein in Tienen samen met White Lies, Therapy? en De Mens.

lees meer...
CD BESPREKING : Gert - Alles Is Nog Niet Verloren

Evenals het zeer onlangs besproken Donder, Hel & Hagel hebben we hier nog een act uit de Leuvense antifa scene die al lang geen onbekende meer is voor Dark Entries! Gert maakt al meer dan 18 jaar kritische uptempo Nederlandstalige DIY ‘kleinpunk’. In 2016 bespraken we voor Dark Entries het vijfde album “Ongepast Vrolijk”, ...

lees meer...
CD BESPREKING : L' Appel Du Vide - Abwšrtsspirale

Altijd leuk een singel formaat met 4 nummers, aandoenlijk bijna anno 2022, zeker in zwart en grijze lay out en met de veelbelovende bandnaam L’ Appel Du vide en de al even veelbelovende titel “Abwärtsspirale”. Qua stijl en gemoed waan ik mezelf waar aan de vooravond van de jaren 80, een gevoel dat door de muziek van ...

lees meer...
NIEUWS 04/07/2022 : Leeds is gothic city!

U dacht natuurlijk aan Leipzig. Ook. Maar de stad Leeds kent een gothic rock verleden dat als historisch erfgoed moet gekoesterd (denk maar aan bands als The Sisters Of Mercy, The Rose Of Avalanche, March Violets, Salvation, Red Lorry Yellow Lorry,...) Mocht u tussen 7 en 10 juli nog vrij zijn en niks hebben gepland, ga dat horen en zien in ...

lees meer...
NIEUWS 03/07/2022 : Gothic magazine trekt er de stekker uit...

Tenminste grote bezieler en cult figuur bij onze Oosterburen Martin Sprissler besloot recent de stekker uit zijn geesteskind te trekken en biedt zijn titel aan voor overname. Een tweetal jaar geleden was er na een lange pauze sprake van een doorstart maar deze bleek niet helemaal te lopen zoals verwacht. Momenteel is Gothic Magazine 90 in ...

lees meer...
CD BESPREKING : Donder, Hel & Hagel - Kermis In De Hel

In 2019 bespraken we “Lang Genoeg Beleefd Geweest!!!”, het debuutalbum van het Leuvense zootje ongeregeld Donder, Hel & Hagel en heden stellen ze ons hun tweede album voor, “Kermis In De Hel” (11 songs, 43 minuten) met negen studio en twee live songs. Het langverwachte tweede album, uitgesteld door en aangevuld ...

lees meer...
NIEUWS 02/07/2022 : Enzo Kreft met eerste clip als voorbode van het nieuwe album 'Shelter'

De naam Enzo Kreft hoeft geen introductie meer, deze oude krijger werd met de albums “Control” (2019) en “Different World” (2021) weerom ‘wereldberoemd’ in onze scene en scoorde zelfs torenhoog in de eindejaarslijstjes van menig Dark Entries schrijver. Reden, aanstekelijk electro, zowat de overtreffende ...

lees meer...
NIEUWS 02/07/2022 : The Seven Whores Of The Apocalypse, eigentijdse dark electro

De Duitse Dark Dimensions labelgroep ging het trio Chris, Tom en Jason halen in Amerika om hier bij ons hun debuut de ep “Wicked Hands” bij Scanner uit te brengen. Het geluid van deze debuut ep ligt ergens tussen een actuele Placebo Effect en een minder technoïde versie van hun landgenoten Velvet Acid Christ in hun eerste ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Crime and the City Solution @ Can't Live in a Livingroom XIV, Haacht, 11 juni 2022 - ...omdat een cultband in de living nog altijd beter is dan gewoon een avondje TV kijken...

In tussentijd is de tournee van Crime and the City Solution achter de rug en zitten ze alweer in uitvalsbasis Berlijn te broeden op een nieuw studioalbum… Ook de heruitgave van hun backcatalogue door Mute geeft ons iets extra om naar uit te kijken. Voorlopig houden we uw nieuwsgierigheid alvast warm met dit concertverslag van hun huiskamerconcert ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Zondigen op zondag; Sinnerís Day zomert - Als loonslaaf kon ik van deze editie, na veel vijven en zessen, enkel de zondag mee pikken. Gelukkig de dag die mijn goth rockend hartje sneller deed slaan.

Over de vrijdag en zaterdag kan ik hier dus helaas niets kwijt, maar ik twijfel er niet aan dat anderen dat zeker even literair in mijn plaats zullen doen. Laat deze korte review dan ook veeleer een impressie zijn dan een festivalverslag of nog de beleving van één dag. Gelukkig heb ik voor de wintereditie, onder het aloude motto; ...

lees meer...
FOTO'S : Within Temptation - @ Graspop 17/06/2022 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Heilung - @ Graspop 17/06/2022 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Amenra - @ Graspop 17/06/2022 door Luc Luyten

lees meer...
CD BESPREKING : Centhron - Fylgja

Dansen. Niet mee niet minder. Al is het dan wel op het eigen graf. Centhron is geen onbekende in aggro tech en endzeit electro middens. De groep werd in 2011 geformeerd door Elmar Schmidt en is vandaag reeds aan zijn 10de album toe,”Fylgja”. Geweldenaars met synths en drummachines zeg maar, die tussen het hacken door even aan het ...

lees meer...
CD BESPREKING : Chainreactor - Techno body Device

Voor de liefhebbers van dark electro of beter nog aggro tech met cyber aspiraties zou de naam Chain Reactor geen onbekende (mogen) zijn. In de maalstorm van vandaag zouden we haast vergeten dat ook dit subgenre, nog altijd alive and kicking, voor het zweet in de underground clubs zorgt. Conclusie; Dark Entries heeft dringend nood aan een kenner ...