casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

757 items

   

WALHALLA RECORDS - LIEVEN DE RIDDER
VARIOUS - UNDERGROUND WAVE VOLUME 4
22/05/2014, Kris Nagels
 Bookmark and Share

22/05/2014 : WALHALLA RECORDS - LIEVEN DE RIDDER - VARIOUS - UNDERGROUND WAVE VOLUME 4
22/05/2014 : WALHALLA RECORDS - LIEVEN DE RIDDER - VARIOUS - UNDERGROUND WAVE VOLUME 4
22/05/2014 : WALHALLA RECORDS - LIEVEN DE RIDDER - VARIOUS - UNDERGROUND WAVE VOLUME 4
22/05/2014 : WALHALLA RECORDS - LIEVEN DE RIDDER - VARIOUS - UNDERGROUND WAVE VOLUME 4
22/05/2014 : WALHALLA RECORDS - LIEVEN DE RIDDER - VARIOUS - UNDERGROUND WAVE VOLUME 4
Walhalla Records verwent de liefhebbers van obscure SynthWave tracks met het samenstellen van een 4 de compilatie album, wederom een schot in de roos.

In een fancy café in Antwerpen – een plek die niet direct strookt met de spirit van deze LP - neem ik plaats aan den toog naast Lieven de Ridder “the godfather of Minimal Synth” om het te hebben over zijn nieuwe release op Walhalla Records, een album vol obscure SynthWave tracks uit godvergeten tijden, maar ook enkele nieuwe tracks. De man heeft niet alleen een gigantische databank aan muziek in zijn hoofd opgeslagen, hij heeft bij elke release dan ook nog een boeiend verhaal te vertellen.

Lieven proficiat met de release van wederom een pareltje van een compilatie. Waar blijven die nummers toch in hemelsnaam vandaan komen?

In de jaren ‘80 had je een underground cassette scene in België met labels zoals 3Rio Tapes, Central Tapes, Cauchy Productions, Mad Tapes, Insane Music, The Cassette Factory, …

Door mijn interesse voor analoge synthwave was ik er als eerste bij om de Climax K7 te ontdekken op het Belgisch cultlabel ‘Climax Productions’, een label dat ook de verzamelelpee ‘Climax Productions Presents’ heeft uitgebracht. De LP is vrij gezocht maar de cassette is eigenlijk veel beter en behoort tot de topreleases in zijn genre. Algauw verwierf deze cassette een cultstatus bij verzamelaars. Voor mijn eerste compilatie album ‘Underground Belgian Wave vol. 1’ nam ik contact op met Rudi Huybrechts van de band Schicksal en kreeg ik het akkoord om de nummers ‘Time’ en ‘Saturday’ van deze Climax Tape uit te brengen. Ik raakte goed bevriend met Rudi en een heel pakket Demo Tapes werden me toegestuurd. Hieruit heb ik het nummer ‘Power, Hate, Destruction’ gekozen voor de nieuwe compilatie, een perfecte combinatie tussen EBM, Acid en New Beat.

Op die Climax Cassette had je ook die nummers van Ratbau staan

Ja dat klopt 2 van zijn tracks heb ik op vinyl gezet. Ik ken Dirk Serries van zijn ambient project ‘Vidna Obmana’ en hij heeft voor mij Underground Belgian Wave vol. 1’ geremastered. Maar Dirk had met Ratbau ook nog 2 aparte K7tes gemaakt: ‘Foto’ & ‘Industrial Works’. Ratbau heeft ooit nog live opgetreden in ’85 in de roemruchte Antwerpse Tom Tom Club. Het nummer ‘Ordinateur’ komt van dit live optreden.

Ooit was er een website van enkele fans van het roemruchte radioprogramma ‘Liaisons Dangereuses’ en deze website had een forum. Op een dag verscheen daar een bericht van een zekere John Weyden die vroeg ‘kent er iemand Ordinateur van Ratbau’ ?’ Nu dacht ik alle nummers van Ratbau te kennen, maar van Ordinateur had ik nog nooit gehoord, totdat ik die Live in Tom Tom Club opname had beluisterd, het nummer daarop ontdekte en van mijnen stoel viel van bewondering. Nu prijkt het op Underground Wave 4!

Over het radioprogramma Liaisons Dangereuses gesproken, er is ook een link tussen dat programma en Palais des Bauzards ?

Harry van Loen was één van de mensen die de heren van dit programma van obscure tracks voorzag, Dark Day, Der Plan, Die Partei, allemaal van de hand van den Harry! We deelden dezelfde passie voor muziek en wisselden geregeld cassetjes uit. Op één van die cassetjes stond het nummer ‘It’s disgusting’ van Bauzards Productions, een nummer van de compilatiecassette ‘Evergreens 2’ (Central Tapes). Ik heb toen de man achter Central Tapes gecontacteerd en die heeft met de originele opnames van Evergreens 1, 2 & 3 bezorgd, alsook de OB Minimax K7. Later heb ik nog de originele K7 ‘Art Complications’ van Palais des Bauzards gevonden. Ik ben toen letterlijk van mijn stoel gevallen, van hoe goed die nummers waren, heb Danny Jacobs gecontacteerd en zo is de bal aan het rollen gegaan om het nummer ‘It’s disgusting’ op de compilatie nummer 4 te krijgen.

White House White en Danton’s Voice zijn zo van die groepen, wiens muziek door New Beat fanatics wordt aanbeden, maar Dirk Desaever had nog een 3de belangrijk project ?

‘A Thunder Orchestra’ was zijn lievelingsproject. Dirk is de man achter Climax Productions en raar maar waar ik kocht zijn releases aan via zijn moeder die conciërge was ergens in een kasteel nabij Hoboken. Later sprak ik met Dirk zelf af en via hem heb ik de ‘Messe Noire’ cassette leren kennen, waarop ‘Shall I do it’ staat. Het is een nummer in pure new beat stijl.

Op ‘Underground Belgian Wave vol. 1’ staat reeds het nummer ‘Easy Life’ van Danton’s Voice. Een ander nummer van hen ‘I hear the bells’ is op een New Yorkse verzamelaar terechtgekomen. Het nummer is nu zelfs opgepikt door een Italiaanse filmmaker en waarschijnlijk gaat die het gebruiken in zijn film.

Leuke verhalen Lieven, waar komt de term Minimal Synth trouwens vandaan ?

Maar dat is een heel verhaal (lacht)! Ik ga het kort houden. Begin jaren ‘90 zochten bepaalde verzamelaars achter obscure analoge synth tracks. Eerst was deze muziek enkel te vinden op platenbeurzen en via bepaalde mailorders, zoals bijvoorbeeld ‘Rund Um Den Watzmann’ uit Nederland. Deze noemde het ‘minimal electronics’ maar met de komst van Ebay veranderde de term al vlug in ‘minimal synth’. Op de platenbeurs in Heist Op Den Berg leerde ik Bert Verreth kennen. Bert had voor mij een cassette opgenomen met o.a. ‘Elektronische Machine’ en dat nummer heb ik zotgedraaid als dj, niemand die het kende, ze werden er allemaal gek van en nu mogen ze het weten, het staat op de compilatie (lacht).

Er was toen niet enkel de opkomst van ebay, maar gratis downloadsites zoals ‘Soulseek’ schoten als paddestoelen uit de grond.

M. Bryo is zo de wereld rondgegaan. Marc Burghgraeve woonde toen op het Zuid in Antwerpen. Begin jaren ’90 heeft hij voor mij een compilatie CD gemaakt met nummers van M. Bryo en Somnambulist, sommige nummers zaten vol met vervelende clicks. Ik heb deze CD toen eens aan iemand uitgeleend en een week later stond deze op Soulseek, met vervelende clicks en al. Die muziek is toen de wereld rondgegaan en overal waar je kwam werden die nummers gespeeld, met vervelende clicks in. Grappig verhaal en ik heb voor ‘Underground Belgian Wave vol. 1’ de nummers ‘Shift’ en ‘Shrinking Room’ van M. Bryo erop mogen zetten. Van de ‘Withered Land’ cassette van Somnambulist heb ik een full album uitgebracht en nu prijkt mijn lievelingsnummer ‘Let’s go to War’ op volume 4.

The Arch dan, die kennen we allemaal van Babsi ist Tot

Das een heel ander verhaal, zij hebben mij gecontacteerd, dus Lou de Buyser belde me op en vroeg of er een nummer van The Arch op de nieuwe compilatie mocht komen. Ik vond dat een leuk idee maar het moest wel een nummer zijn dat nog nooit was verschenen en dat bij het concept van dit album paste. Zo is ‘Eyes in Your Eyes’ op de compilatie terechtgekomen, een nummer waar ze in de jaren ‘80 hun optredens mee afsloten.

De eerste 2 releases waren ‘Underground Belgian Wave’ releases, nu zijn het ‘Underground Wave’ releases, hoe is dat gekomen ?

Daar zit ‘Spleen’ voor iets tussen ! Je had toen in Holland ‘Spleen’ en ‘Radionome’, 2 uitstekende radioshows uit de jaren ‘80. Er bestaat een compilatie elpee en die noemt ‘Radionome’ met nummers van o.a. Nine Circles, S.M. Nurse en Van Kaye & Ignit. Van die groepen zijn nummers op ‘Underground Wave 3’ terechtgekomen, omdat het Nederlandse groepen zijn.

Bij de release party van volume 3 stond plots Richard Zeilstra voor mijn neus, niemand minder dan de samensteller van ‘Spleen’ en ‘Radionome’, mijn dag kon niet meer stuk. Van Kaye & Ignit hadden Richard gestuurd om hun copies van het album af te halen en die dag had Richard demo’s bij van zijn project ‘Genetic Factor’ en zo is ‘Lizard King’ uit ‘82 op ‘Underground Wave vol. 4’ terechtgekomen.

Je hebt onlangs in de Kleine Hedonist te Antwerpen een optreden georganiseerd van No Honey From These, een éénmalig optreden ter gelegenheid van volume 4, vertel ons daar eens wat meer over ?

Een memorabel optreden ! Menko Konings is ook de man achter S.M. Nurse. In mijn verzameling zat een cassette van een live optreden van S.M. Nurse, er stonden geen titels op, enkel S.M. Nurse. Eén van mijn favoriete nummers op deze cassette was ‘My Greedy Policeman’. Ik heb Menko gecontacteerd en ik heb als eerste S.M. Nurse op plaat gezet.

Nu terug naar ‘No Honey From These’, dat is een ander project van Menko samen met Robby Horsfall. Doordat S.M. Nurse terug aandacht kreeg, is Menko terug beginnen repeteren met zijn band ‘No Honey From These’. Dat optreden in de Kleine Hedonist was uniek, hij wou slechts 2 optredens doen en dat was het (red. het eerste optreden was in Nederland op het Grauzone Festival). Menko is een groot Suicide fan en dat hoor je in zijn nummers en daarom is het nummer ‘Dreams’ op volume 4 gezet. Het is ook een beetje een tribute aan Robby, die spijtig genoeg in maart 2013 overleden is.

Paschen’s Law, een buitenbeentje op de elpee of niet ?

In zekere zin wel, in zekere zin dan weer niet. Mijn doel was om op deze compilatie ook nieuwe muziek te zetten. Ik heb Michael Stordeur van Paschen’s Law leren kennen in Wally’s Groove World, de platenwinkel van Koenie. Michael is een vinylverzamelaar en maakt al sinds de New Beat periode muziek. Hij vertelde me over een nummer dat hij had gemaakt, een nummer dat enorm veel leek op muziek van ‘Prothese’ (pre-Front 242). ‘Magnifying Transmitter’ is zo goed dat elke dj het in zijn set zou moeten draaien.

Dan zijn we bij de laatste groep op de compilatie aangekomen, Nadine Bal en Alain Neffe van Bene Gesserit

Ook een nieuw nummer. Nadine & Alain maken nog steeds muziek en hebben een brede fanbasis, trouwe volgelingen van hier tot in Japan. Zij zijn in België de pioniers op vlak van experimentele elektronische muziek, met tal van releases op hun ‘Insane Music’ label. Samen met Arbeid Adelt! is er van hen een split single uitgekomen op Walhalla Records, origineel verschenen op één van de FM BXL tapes.

Ik heb van hen onlangs demo’s van nieuwe nummers gekregen en ik hou enorm van de stem van Nadine en daarom heb ik ‘Les Aliens’ gekozen voor op volume 4.

Laatste vraag Lieven, wat heeft Walhalla Records nog in petto voor ons ?

Ik ben volop bezig met volume 5 alsook met een verzamelelpee met nummers die op 7” verschenen zijn, obscure plaatjes dus en om al een tipje van de sluier op te lichten, Tipical Me, Solid State en Van Lukas zullen erop staan. Maar verwacht jullie ook aan een full album van het legendarische ‘Asmodaeus’.

Dank voor het interview Lieven en blijf ons verblijden met zulke releases !

HomeContactSitemap
lees meer...
CD BESPREKING : Gert - Alles Is Nog Niet Verloren

Evenals het zeer onlangs besproken Donder, Hel & Hagel hebben we hier nog een act uit de Leuvense antifa scene die al lang geen onbekende meer is voor Dark Entries! Gert maakt al meer dan 18 jaar kritische uptempo Nederlandstalige DIY ‘kleinpunk’. In 2016 bespraken we voor Dark Entries het vijfde album “Ongepast Vrolijk”, ...

lees meer...
CD BESPREKING : L' Appel Du Vide - Abwärtsspirale

Altijd leuk een singel formaat met 4 nummers, aandoenlijk bijna anno 2022, zeker in zwart en grijze lay out en met de veelbelovende bandnaam L’ Appel Du vide en de al even veelbelovende titel “Abwärtsspirale”. Qua stijl en gemoed waan ik mezelf waar aan de vooravond van de jaren 80, een gevoel dat door de muziek van ...

lees meer...
NIEUWS 04/07/2022 : Leeds is gothic city!

U dacht natuurlijk aan Leipzig. Ook. Maar de stad Leeds kent een gothic rock verleden dat als historisch erfgoed moet gekoesterd (denk maar aan bands als The Sisters Of Mercy, The Rose Of Avalanche, March Violets, Salvation, Red Lorry Yellow Lorry,...) Mocht u tussen 7 en 10 juli nog vrij zijn en niks hebben gepland, ga dat horen en zien in ...

lees meer...
NIEUWS 03/07/2022 : Gothic magazine trekt er de stekker uit...

Tenminste grote bezieler en cult figuur bij onze Oosterburen Martin Sprissler besloot recent de stekker uit zijn geesteskind te trekken en biedt zijn titel aan voor overname. Een tweetal jaar geleden was er na een lange pauze sprake van een doorstart maar deze bleek niet helemaal te lopen zoals verwacht. Momenteel is Gothic Magazine 90 in ...

lees meer...
CD BESPREKING : Donder, Hel & Hagel - Kermis In De Hel

In 2019 bespraken we “Lang Genoeg Beleefd Geweest!!!”, het debuutalbum van het Leuvense zootje ongeregeld Donder, Hel & Hagel en heden stellen ze ons hun tweede album voor, “Kermis In De Hel” (11 songs, 43 minuten) met negen studio en twee live songs. Het langverwachte tweede album, uitgesteld door en aangevuld ...

lees meer...
NIEUWS 02/07/2022 : Enzo Kreft met eerste clip als voorbode van het nieuwe album 'Shelter'

De naam Enzo Kreft hoeft geen introductie meer, deze oude krijger werd met de albums “Control” (2019) en “Different World” (2021) weerom ‘wereldberoemd’ in onze scene en scoorde zelfs torenhoog in de eindejaarslijstjes van menig Dark Entries schrijver. Reden, aanstekelijk electro, zowat de overtreffende ...

lees meer...
NIEUWS 02/07/2022 : The Seven Whores Of The Apocalypse, eigentijdse dark electro

De Duitse Dark Dimensions labelgroep ging het trio Chris, Tom en Jason halen in Amerika om hier bij ons hun debuut de ep “Wicked Hands” bij Scanner uit te brengen. Het geluid van deze debuut ep ligt ergens tussen een actuele Placebo Effect en een minder technoïde versie van hun landgenoten Velvet Acid Christ in hun eerste ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Crime and the City Solution @ Can't Live in a Livingroom XIV, Haacht, 11 juni 2022 - ...omdat een cultband in de living nog altijd beter is dan gewoon een avondje TV kijken...

In tussentijd is de tournee van Crime and the City Solution achter de rug en zitten ze alweer in uitvalsbasis Berlijn te broeden op een nieuw studioalbum… Ook de heruitgave van hun backcatalogue door Mute geeft ons iets extra om naar uit te kijken. Voorlopig houden we uw nieuwsgierigheid alvast warm met dit concertverslag van hun huiskamerconcert ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Zondigen op zondag; Sinner’s Day zomert - Als loonslaaf kon ik van deze editie, na veel vijven en zessen, enkel de zondag mee pikken. Gelukkig de dag die mijn goth rockend hartje sneller deed slaan.

Over de vrijdag en zaterdag kan ik hier dus helaas niets kwijt, maar ik twijfel er niet aan dat anderen dat zeker even literair in mijn plaats zullen doen. Laat deze korte review dan ook veeleer een impressie zijn dan een festivalverslag of nog de beleving van één dag. Gelukkig heb ik voor de wintereditie, onder het aloude motto; ...

lees meer...
NIEUWS 27/06/2022 : Sinner’s Day Summer 2023, de eerste namen!

Ja u leest dit goed, de 2022 editie is nog maar net afgelopen en de organisatie gooit nu al een reeks namen voor onze voeten voor volgend jaar en struikelen zult u. Op deze affiche heel wat exclusiviteiten voor 2023; Project Pitchfork, Modern English, When In Rome, Corpus Delicti, Tyske Ludder, Golden Apes, NNHMN, Dorsetshire, Solor Dolorosa, ...

lees meer...
FOTO'S : Within Temptation - @ Graspop 17/06/2022 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Heilung - @ Graspop 17/06/2022 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Amenra - @ Graspop 17/06/2022 door Luc Luyten

lees meer...
CD BESPREKING : Centhron - Fylgja

Dansen. Niet mee niet minder. Al is het dan wel op het eigen graf. Centhron is geen onbekende in aggro tech en endzeit electro middens. De groep werd in 2011 geformeerd door Elmar Schmidt en is vandaag reeds aan zijn 10de album toe,”Fylgja”. Geweldenaars met synths en drummachines zeg maar, die tussen het hacken door even aan het ...

lees meer...
CD BESPREKING : Chainreactor - Techno body Device

Voor de liefhebbers van dark electro of beter nog aggro tech met cyber aspiraties zou de naam Chain Reactor geen onbekende (mogen) zijn. In de maalstorm van vandaag zouden we haast vergeten dat ook dit subgenre, nog altijd alive and kicking, voor het zweet in de underground clubs zorgt. Conclusie; Dark Entries heeft dringend nood aan een kenner ...