casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

736 items

   

EXPONENTIA
Ik wou een onwerkelijke atmosfeer overbrengen, iets spookachtigs, afkomstig uit de meest deerniswekkende duisternis.
02/05/2014, Xavier Kruth
 Bookmark and Share

02/05/2014 : EXPONENTIA - Ik wou een onwerkelijke atmosfeer overbrengen, iets spookachtigs, afkomstig uit de meest deerniswekkende duisternis.
02/05/2014 : EXPONENTIA - Ik wou een onwerkelijke atmosfeer overbrengen, iets spookachtigs, afkomstig uit de meest deerniswekkende duisternis.
02/05/2014 : EXPONENTIA - Ik wou een onwerkelijke atmosfeer overbrengen, iets spookachtigs, afkomstig uit de meest deerniswekkende duisternis.
02/05/2014 : EXPONENTIA - Ik wou een onwerkelijke atmosfeer overbrengen, iets spookachtigs, afkomstig uit de meest deerniswekkende duisternis.
02/05/2014 : EXPONENTIA - Ik wou een onwerkelijke atmosfeer overbrengen, iets spookachtigs, afkomstig uit de meest deerniswekkende duisternis.
Exponentia is het eenmansproject van Ludovic Dhenry, een Fransman die onder deze naam reeds drie cd’s heeft uitgebracht vol treurige, neoklassieke gothic. Het is muziek die zich niet zo gemakkelijk laat omschrijven, en daarom hebben we Dhenry zelf even aangesproken om ons uit te leggen waar hij naartoe wil met zijn project, wat zijn invloeden zijn en hoe hij alles op zijn eentje gedaan krijgt.

Exponentia is reeds je derde project, na Zauber en Eleventh Fear. Daarentegen is het het enige project waar je meer dan één cd voor gemaakt hebt. Exponentia heeft er ondertussen als drie. Mogen we hieruit afleiden dat Exponentia je hoofdproject geworden is?

Exponentia is mijn enige project. Voor Exponetia was ik beginnen schrijven onder de naam Zauber en Eleventh Fear, twee electro-goth projecten. Dat waren mijn eerste stappen. Ik heb een paar concerten gespeeld in België, Frankrijk, Zwitserland en Engeland. Ik heb mijn eigen label ‘Neris Records’ opgericht om deze cd’s uit te brengen. Ik heb ook deelgenomen aan verzamelaars voor de labels BLC Productions (VS) en Caustic Records (Spanje).

Zauber en Eleventh Fear waren eerder electro gericht, terwijl je met Exponentia radicaal gekozen hebt voor het neoklassieke pad. Vanwaar deze stijlverandering?

Ik hou heel erg van klassiek en barok, en ik wou dit absoluut integreren in mijn muziek. Het was dus een natuurlijke stap voor mij om aan dit project te beginnen. Het was gewoon een evidentie. Om er te geraken heb ik hard moeten werken als autodidact, dan heb ik lessen in muziektheorie gevolgd en mijn diploma van geluidsingenieur behaald. Dat heeft me in staat gesteld om Exponentia op te zetten.

Exponentia is geen zuiver neoklassiek project. In de instrumentatie vind je ook akoestische drums, elektrische bas, synthesizers en drumcomputers. In de toekomst is het mogelijk dat er nog andere instrumenten bij komen, zoals gitaar, electro-achtige geluiden en andere zaken, dit alles met het behoud van de grote plaats die de klassieke muziek nu heeft.

Je hebt drie cd’s in drie jaar gemaakt, en er waren slechts zes maanden tussen de uitgave van ‘Sadness’ en van ‘Ghost’. Je hebt duidelijk geen gebrek aan inspiratie…

Geen gebrek aan inspiratie, dat is waar. Ik heb al heel wat ideeën in mijn hoofd voor toekomstige composities. Muziek is in mijn gedachten aanwezig, constant. Ik neem vaak een blad papier bij de hand om ideeën op te schrijven, thema’s. Ik neem mijn eerste demo’s op in de studio en ik experimenteer veel. Ik breng verschrikkelijk veel uren per dag in mijn studio door, het is mijn habitat. Ik kan het gewoon niet laten om muziek te componeren, om teksten te schrijven, nieuwe geluiden op te zoeken op synthesizers, effecten te manipuleren, te veranderen…

Op ‘Ghost’ kan je bijvoorbeeld synthetische klankvelden beluisteren. Ik wou een vreemde, nevelige sfeer creëren, soms ook meer elektrisch. Ik wou een onwerkelijke atmosfeer overbrengen, iets spookachtigs, afkomstig uit de meest deerniswekkende duisternis. Iets dat laat aanvoelen dat er een aparte entiteit aanwezig is op deze plaats. Om dat te bereiken programmeer ik zelf de synthesizer en de effecten. Ik regel alles zelf. Ik gebruik nooit voorgeprogrammeerde geluiden in Exponentia. Het is een echt plezier om leven te geven aan een geluid dat uit je verbeelding geboren wordt, en soms kom je op iets totaal onverwachts uit, een mooie verrassing.

Het ‘Ghost’-album is conceptueel. Alles is gebaseerd op entiteiten. Het vorige album daarentegen - ‘Sadness’ - had droefheid als concept. Voor ‘Ghost’ moest ik de sfeer opdrijven met synthesizers. Het is bovendien een instrument waar ik erg veel van hou, en dat ik niet gebruikt had op ‘Sadness’. Ik denk dat ik er diep in mij naar verlangde. Trouwens, ik ben al beginnen werken aan de volgende plaat. Er zijn veel meer elektronische texturen voorzien, maar ze zullen een andere sfeer onderlijnen. Zoals je wellicht gemerkt hebt, klinkt elke cd van Exponentia anders. Ik probeer mezelf niet te herhalen. Er vallen zoveel dingen uit te drukken in muziek. Ik hou ervan om te werken aan het ‘geluid’ van een plaat, dat een geheel moet vormen, een coherentie voor elk werk.

Maar ondertussen werk je ook verder aan Eleventh Fear. Wanneer kunnen we een nieuwe cd verwachten van dit project?

Ik heb daar een tijd aan gedacht, maar ik denk niet meer dat het er van komt. Enfin, god alleen weet het.

Je doet werkelijk alles alleen, van de opnames tot de distributie. Dat moet toch veel werk zijn, niet?

Inderdaad, dat is enorm veel werk. Als je iets wil realiseren, moet je niet wachten tot iemand anders het in je plaats doet. Als de nummers opgenomen zijn, begint een ander deel van het wet werk. Ik zit uren in de studio om alles te mixen, en dan volgt nog het hele label- en productiegedeelte.

Ik hou ervan om artistiek alleen te werken. Exponentia is een zeer persoonlijk project. Het is niet mogelijk dat een andere persoon tussenkomt in het creatieproces. Dat zou de geest van Exponentia ontvreemden. Ik heb Neris Records opgericht om mijn eigen muziek te kunnen uitbrengen, maar ik blijf open staan voor voorstellen van andere labels.

Je hebt ook je eigen studio, waar je ook andere groepen als The Curse Of The Vampire producet. Krijg je veel aanvragen? Hoe verloopt de samenwerking met andere groepen?

Ja, een paar jaar geleden onderhield ik een eigen opnamestudio. Maar nu niet meer. Ik heb de studio verhuist en een nieuwe studio opgezet voor Exponentia. Destijds deed ik opnames, mixing en mastering voor enkele groepen in gevarieerde stijlen als rock, metal, electro en techno. De samenwerking was zuiver technisch. Ze wilden een geluidsingenieur hebben om hun plaat op te nemen. Ik gaf hen eveneens wat raad rond de administratieve stappen die ze moesten ondernemen en voor het realiseren van hun cd-project.

Je bent manifest een grote fan van Lacrimosa, een groep waar ik ook heel veel van hou. Daarnaast hoor ik ook invloeden van Sopor Aeternus en van de vroege Das Ich. Vertel eens wat meer over je invloeden?

Ja, ik hou heel erg van de groepen die je net opnoemt, ook al kom ik wel 20 jaar na hen. Ik luister ook heel veel naar barok en naar klassieke muziek, dat zijn allemaal dingen die me beïnvloeden. Literatuur, legendes, oude monumenten, oorden die doordrongen zijn van een sfeer die me raakt… Dat beïnvloedt me ook om in mijn liederen een sfeer te scheppen waarin het fantastische en het emotionele elkaar ontmoeten.

Je zei ooit in een interview dat je je eigen concept hebt van wat ‘gothic-muziek’ moet zijn, dat jij bijvoorbeeld onderscheidt van Batcave. Vertel me eens wat je als ‘gothic’ beschouwt? Valt Exponentia onder je definitie?

Ja, helemaal. Exponentia is geen Batcave. Iedereen heeft zijn eigen concept van gothic. Er zijn veel verschillende stijlen: gothic rock, electro, batcave, klassiek… Wat mij betreft maken de instrumenten of het genre weinig uit. Het mag viool zijn, gitaar, clarinet, elektronische synthesizers of eender welk ander instrument. Ik denk dat het de emotie is, de sfeer die uit de muziek spreekt die het al dan niet als ‘gothic’ definieert, en niet het genre. Dit gezegd zijnde, Exponentia kadert niet in classificaties als gothic rock en batcave…

Wil je nog iets zeggen op het einde van dit gesprek?

Ja, nog een klein woordje. Elk album van Exponentia is ontworpen om in alle rust te beluisteren, van begin tot eind. Ik wil hiermee zeggen dat je om ten volle te genieten van de reis die ik voorstel, je je in de sfeer moet onderdompelen van de plaat, dat elk nummer tot een ander leidt, dat er een logica achter dit alles is.

Wel, bedankt voor dit interview!

Jij ook heel erg bedankt.

Exponentia

HomeContactSitemap
lees meer...
CD BESPREKING : Fear Incorporated - Of Nightmares And Strychnine

Twee keer goed nieuws. Vooraleer dit album in de lente van dit jaar aan een gelimiteerde cd release toe is kunt u het deze maand reeds kosteloos (jawel) downloaden via de Sacred Realm Records website. Het andere goede nieuws, indien u voor komende Valentijn op zoek bent naar de passende horror soundtrack, aarzel niet, dit is hem. Fear ...

lees meer...
NIEUWS 13/01/2021 : Manifest van Mantus

In 1997 zag Mantus het levenslicht ergens in Keulen. Twee jaar geleden verscheen het dubbelalbum ‘“Katharsis” / “Pagan Folk Songs. Om dit jaar goed in te zetten heeft Martin Schindler een nieuw album in petto, dat binnen enkele weken verschijnt. ‘Manifest’ staat terug bol van donkere landschappen, gekaderd ...

lees meer...
NIEUWS 13/01/2021 : Sirenia al 20 jaar springlevend!

Het zit nog fris in mijn geheugen. Al een eeuwigheid geleden, verscheen het cultalbum ‘At Sixes and Sevens’ (2001) van Sirenia, de goth metalband rond Morten Veland. Dit nadat hij de band Tristania noodgedwongen diende te verlaten. Nu kondigt dit Frans-Noorse gezelschap hun tiende studioalbum, met de inspirerende titel ‘Riddles, ...

lees meer...
CD BESPREKING : Ikon - The Thirteenth Hour - the singels 2007 -2020

Een band die al mee gaat sedert 1991 en we niet meer hoeven voor te stellen. Vanuit Australië, hun heimat, veroverden ze ook Europa. In de jaren 90 en aanvang van de jaren 2000 zat een florissante labeldeal met het Duitse en al lang verdwenen Apollyon label daar voor veel tussen. Nadien was er nog sporadisch een uithaal waardoor de groep ...

lees meer...
CD BESPREKING : CUTS - Unreal

Een paar jaar geleden mocht ik kennismaken met CUTS, die met de twee Exist EP’s toch wel indruk wist te maken. Het daaropvolgende full album A Gradual Decline schoot echter helemaal aan me voorbij, en toen ik de bespreking hier las, was dat achteraf gezien een spijtige zaak. Tijd voor een herkansing, die ik krijg in de vorm van ...

lees meer...
NIEUWS 11/01/2021 : Gary Numan lost eerste single uit nieuwe plaat 'Intruder'

Hij gaat intussen al 42 jaar mee. In zijn begindagen was hij een pionier van de elektronische muziek met Tbeway Army en daarna solo. Hij scoorde hits met 'Cars', 'Are 'Friends Electric' en vele andere pientere popsongs. Halverwege de jaren 90 gaf hij zijn werk een nieuwe draai door de industrial-tour. Hij gaf op zijn oude ...

lees meer...
CD BESPREKING : Penterakt - Conquest Of The Moon

Dit is weer zo een uitgave waarbij je aan het artwork al direct kan zien wat voor muziek je te horen zal krijgen. En met een projectnaam als Penterakt en een albumtitel als “Conquest Of The Moon” kan het ook haast niet anders. Inderdaad klinkt dit als kosmische krautrock zoals we die al kennen van in de jaren 70 van acts als Tangerine ...

lees meer...
CD BESPREKING : Backworld - Sacred And Profane Songs

Ik weet het, voor neo folk en aanverwante activiteiten hebben we een erudiet redactielid. Vandaar dat het voor mij zowat een eeuwigheid geleden is dat ik nog iets uit dit subgenre heb besproken op deze geniale site. Het laatste moet iets van Death In Rome geweest zijn meen ik, maar nu dus deze Backworld die ik best even voor u introduceer. Backworld ...

lees meer...
NIEUWS 08/01/2021 : Death in Rome schrijft hymne bij bestorming van het Capitool

'Het is niet de job van een artiest om politieke statements te maken. Het beste wat we kunnen doen is een soundtrack aanbieden over historische gebeurtenissen.' Aan het woord is Death in Rome, en het historisch evenement dat ze in de verf willen zetten is uiteraard de bestorming van het Capitool twee dagen geleden. Dit doen ze met ...

lees meer...
NIEUWS 08/01/2021 : Hedera helix maakt het weer heel abstract

Wij zijn grote fans van Hedera helix, het gestoorde intellectroproject van Oscar Valerius Kandinsky en Maestro Virgule. We hebben al lang niets meer van hen gehoord, maar in 2016 maakten ze indruk met 'Pastiche', een plaat vol dolgedraaide Nederlandstalige elektronische brouwsels die je vooral in verwarring willen brengen. Nu brengen ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Goethes Erben - Online uitzending NCN Special in lockdown

Een online concert van Goethes Erben, en dat terwijl er in Duitsland een strenge lockdown aan de gang is? Neen, dat is het niet. Het concert dat op zaterdag 26 december werd uitgezonden, was eigenlijk al eerder opgenomen, met name op 4 september, toen Goethes Erben optrad op het NCN festival in de buurt van Leipzig. Het gaat om een concert ...