casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

756 items

   

DOGANOV
Of de zaal heel blijft? Als het van ons afhangt niet...
01/03/2014, Xavier Kruth
 Bookmark and Share

01/03/2014 : DOGANOV - Of de zaal heel blijft? Als het van ons afhangt niet...
01/03/2014 : DOGANOV - Of de zaal heel blijft? Als het van ons afhangt niet...
01/03/2014 : DOGANOV - Of de zaal heel blijft? Als het van ons afhangt niet...
01/03/2014 : DOGANOV - Of de zaal heel blijft? Als het van ons afhangt niet...
01/03/2014 : DOGANOV - Of de zaal heel blijft? Als het van ons afhangt niet...
Doganov zal liefhebbers van de combinatie harde beats en gitaren zeker bekoren. Toen we hun demo ‘Pre1ncarnat1on’ hoorden, wisten we meteen dat we hier met een groep met een groot potentieel te maken hadden. Het is dan ook met plezier dat we het viertal uitnodigen op onze volgende Dark Entries Night, op 14 maart in de Kinky Star in Gent. Maar vooraleer het zo ver is drong zich een gesprek met de heren op.

Vertel eens, hoe is Doganov ontstaan?

Doganov is ontstaan uit de ideeën van Karl en Fré. Zij schreven al langer samen muziek. Van daaruit kwam de logische vraag: 'Wat gaan we ermee doen?' Live spelen bleek het antwoord.

Jullie werken in een formatie met twee gitaristen, een toetsenist/programmateur en een zanger. Beschouwen jullie het gebrek aan een bassist en een drummer als een gemis, of net als een opportuniteit om de zaken anders aan te pakken?

We hebben geprobeerd met live drum en bas, maar dat was toch niet helemaal hoe het moest klinken. Elektronica is onze solide basis. En hoewel de gitaren erg prominent aanwezig zijn hebben ze regelmatig ook een "dienende" functie. Dat evenwicht is wat voor een groot stuk de sound van Doganov bepaalt en maakt. Dus als antwoord op je vraag: zeker dat tweede. Als je ervoor kiest om geen bassist en geen drummer te hebben, MOET je de zaken anders aanpakken. En niet enkel live, maar ook tijdens het schrijfproces. En zoals we juist al zeiden... Deze bezetting komt de muziek het meest ten goede.

Bij jullie muziek denk ik aan een combinatie van Rammstein en Nine Inch Nails. Kunnen jullie daarmee leven?

Ja dat kunnen we zeker. Dat zijn niet de minste. Mensen zeggen regelmatig dat ze combinaties horen in onze muziek. Nooit één specifieke band, en dat vinden we wel goed. En sommige bandnamen komen af en toe terug, andere zijn verrassend.

Rammstein wordt het vaakst genoemd, wat we wel kunnen begrijpen. En we kunnen ons ook voorstellen welke nummers. 'I am the dark' zal het niet zijn... om daar Rammstein in te horen moet je moeite doen.

Welke andere - mogelijk verassende - invloeden zijn nog belangrijk voor Doganov?

We proberen ons niet te zeer te laten beïnvloeden door andere bands en ons eigen ding te doen, los van trends of wat hip is. We luisteren natuurlijk wel naar andere muziek, maar ook daar zijn we niet trouw aan één genre. De invloed op onze muziek is dan ook niet erg specifiek en/of duidelijk. Er zijn invloeden van elektro, metal, dance, gewone rock... En de lyrics kunnen dat dan weer volledig omgooien, want daarmee creëer je ook een zekere sfeer. Door gewoon ons eigen gevoel in onze muziek te leggen komen we tot Doganov.

Ieder vogeltje zingt zoals het gebekt is en als deze vogeltjes samen spelen en zingen heb je Doganov. De invloed van de ornithologie is niet te onderschatten...

Jullie motto is ‘Something dark to dance to’. Ik begrijp ook dat jullie connecties hebben met de dance-scene. Dansbaarheid is dus een belangrijk criterium voor een geslaagde Doganovsong?

Als een song "gedoganoved" is, dan is het altijd op de één of andere manier dansbaar. Dansbaarheid is eerder een gevolg dan een criterium. Het zelf goed vinden, onszelf verliezen en geraakt worden terwijl spelen of maken: dat is het belangrijkste criterium. En dat is niet enkel zo met muziek maar met alle kunsten. En een Doganovsong is gemiddeld van lengte. Geen uitgesponnen composities van 10 minuten of langer.

De verschillende leden van Doganov hadden al heel wat ervaring in andere projecten. Ik lees ook dat jullie productie en songwriting deden voor andere artiesten. Is Doganov nu jullie hoofdproject? Welke nevenprojecten zijn nog aan de gang?

Doganov is ons hoofdproject en er zijn momenteel geen zijprojecten aan de gang. Het laatste wapenfeit op dat gebied was een remix van een nummer van I:Scintilla. Dat is een band uit Chicago, US. We hebben ook geen vraag meer gekregen om muziek te schrijven voor iemand anders. Maar het is wel leuk om te doen.

‘Pre1ncarnat1on’ is jullie eerste uitgave. Jullie brachten het in eigen beheer uit. Het is een vrij korte ep met zes nummers geworden. Zijn jullie tevreden over het resultaat? Hoe zijn de reacties?

Ja we zijn tevreden. En we weten waar we nog kunnen verbeteren en bijstellen als er meer budget zou zijn. We hebben tenslotte alles zelf gedaan. Opnames, mixen, artwork... En de reacties zijn overweldigend goed. Niet enkel in België: we hebben ook al wat goede buitenlandse recensies.

We hebben in 2013 ook een paar keer in Nederland opgetreden. Ook daar erg positieve, opbouwende reacties. Men zegt dat het fijn is dat er eindelijk iets donker zwaars is waar toch melodie inzit en je eens goed op kan dansen en headbangen tegelijkertijd. En dat horen we maar al te graag!

Als ik me niet vergis hebben jullie nog materiaal dat niet op ‘Pre1ncarnat1on’ is uitgekomen. Houden jullie dat achter voor een volgende uitgave? Wat zijn trouwens de toekomstplannen van Doganov?

We houden vanalles achter voor een volgende uitgave. En de toekomstplannen tot nu toe voor 2014: Optreden, nieuwe nummers maken en groeien.

En wat mogen we live van jullie verwachten? Jullie laten de zaal toch nog heel?

Live staat Doganov als een huis en dat vinden we heel belangrijk. We steken veel tijd in het live goed laten klinken. Doganov raast als een trein over je.

En of de zaal heel blijft... als het van ons afhangt niet.

Nog een laatste boodschap voor onze lezers?

Laat niks van de zaal heel!

Foto’s: © dark.edge photography

Doganov valt live te bewonderen op de Dark Entries Night van 14 maart in de Kinky Star (Vlasmarkt 9, Gent).

Officiële website

Facebook

HomeContactSitemap
lees meer...
CD BESPREKING : Mark E Moon - Lux Vindictae ep

Mark E Moon zou intussen geen onbekende meer morgen zijn, de groep rond Phil Reynolds en Mark Sayle, tegenwoordig uitgebreid met George Parson en Shelly Rourke, bracht reeds twee gewaardeerde albums uit en presenteert met deze “Lux Vindictae” een eerste ep in afwachting van het derde album waar momenteel hard aan wordt gewerkt. Meer ...

lees meer...
CD BESPREKING : Dead Lights - Doom Doom Trash ep

De pientere lezer herinnert zich misschien nog mijn review van vorig jaar van deze Londense Dead Lights, dat wordt geleid door de uitgeweken Nederlander Richard Van Kruysdijk (Solar Lodge, Phallus Die, Palais Ideal, ...). Ik kwam toen op de term androgyne electro goth en deze nieuwe ep “Doom Doom Trash” lijkt dit alleen maar te ...

lees meer...
CD BESPREKING : Svntax Error - Message

Een vierkoppige gitaarband uit Sydney, Australië. Hun sound zit ergens tussen psychedelische post-rock en dark prog. De bezetting van Svntax Error bestaat uit Ben Aylward (gitaar en vocals), Matthew Syres (gitaar en theremin), Peter Yates (bass) en Ben Eadie (drums). Het lijkt wel of we bij Dark Entries tegenwoordig meer post-rock ...

Willekeurige selectie 'oudere' CD-besprekingen (zie ook op onze home-page onderaan):
$$$$$$$$$
lees meer...
NIEUWS 16/05/2022 : Lacrimosa-zijproject Snakeskin brengt nummer tegen oorlog uit

'No More War', zo heet de nieuwe single van Lacrimosa-zijproject Snakeskin. Het is natuurlijk een reactie op de vreselijke oorlog die nu aan de gang is in Oekraïne. Het is een opmerkelijk nummer, want meesterbrein Tilo Wolff heeft zijn projecten altijd als apolitiek beschouwd. Op zich kan je wel wat maatschappijkritiek terugvinden ...

lees meer...
NIEUWS 16/05/2022 : Porta Nigra: 'Another bodymoving passage' afgelast; 'neofolk/industrial' editie gaat door

Nog maar net vierden we het tienjarig bestaan van Porta Nigra. We zijn blij om u te melden dat de organisatie uit Aarschot ook na een decennium doorgaat met het organiseren van topoptredens. De komende twee weken kan je in JH De Klinker in Aarschot terecht voor twee heel interessante edities van het festival. Op zaterdag 21 mei werd 'Another ...

lees meer...
FOTO'S : Red Zebra - @ This is not a dark fest. Lessines, 14/05/2022 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : The Ultimate Dreamers - @ This is not a dark fest. Lessines, 14/05/2022 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Ultra Sunn - @ This is not a dark fest. Lessines, 14/05/2022 door Luc Luyten

lees meer...
CD BESPREKING : Cinemascope - A Crack On The Wall

Maar liefst 8 jaar zit er tussen het debuut van deze Cinemascope, het project van de Griekse dj en concert promotor Leo Skiadas en deze “A Crack On The Wall”. De kans is dan ook zeer groot dat u nog nooit van dit project heeft gehoord maar Wave Records gooit het nieuwe album bij Dark Entries binnen en dat ze gelijk hebben. Voor ...

lees meer...
CD BESPREKING : 7 Rainbows In Excile - Twilight Gymnastics

Een debuut en dus een band waarvan ik nooit eerder had gehoord deze 7 Rainbows In Exile, het project van een zekere Dancing Shade uit Servië, die in volle covid isolatie aan de praat raakte met een dubbel gehoornde demon. Hoorns, waarvan één paar vervaarlijk naar de buitenwereld reikt maar evenzeer een paar hoorns die de ...

lees meer...
NIEUWS 12/05/2022 : Leden van Pussy Riot ontvluchten Rusland

Ze spelen op vrijdag 20 mei in Het Depot in Leuven. Pussy Riot werd wereldberoemd als feministische punkgroep met radicale performances nadat ze een anti-Poetin gebed opdroegen in de Christus Verlosserkathedraal in Moskou. Pussy Riot had het licht gezien in 2011 en was deel van de omvangrijke protesten die in 2011 en 2012 ontstonden toen Poetin ...

lees meer...
NIEUWS 12/05/2022 : IC3PEAK stelt nieuwe plaat 'Kiss of Death' voor in de Botanique

Een Russische groep die u best in het oog houdt is IC3PEAK. Dit duo – dat eerder in de experimentele elektronica en witchhouse opereert – heeft het al aan de stok gehad met de Russische overheid. De tekst van het nummer ‘Смерти больше нет’ ...

lees meer...
NIEUWS 12/05/2022 : Russische avantgardegroep Shortparis komt naar de Botanique

De Botanique heeft duidelijk een oog op interessante Russische groepen uit de tegencultuur. Shortparis is zo’n grensverleggende groep, en ze komen op 24 september naar de Brusselse concertzaal. De groep ontstaat in 2012 in Sint-Petersburg en had van meet af aan de ambitie om een nieuwe muzikale taal te ontwikkelen. Dat deden ze door ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Dead Can Dance - ...Return of the Dancing Dead... Dead Can Dance in de Stadsschouwburg, Antwerpen, 20 april 2022

Het was geleden van in 2005 dat ondergetekende Dead Can Dance nog in levende lijve had gezien. De doortocht in 2013, in Vorst ‘Galmpaleis’ Nationaal -prima livealbum, dat wel- had ik immers gemist, evenals het concert in Cirque Royal in 2019... Ook deze keer scheelde het niet veel, doordat DCD wegens de Covid-pandemie zich genoodzaakt ...