casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

747 items

   

DOGANOV
Of de zaal heel blijft? Als het van ons afhangt niet...
01/03/2014, Xavier Kruth
 Bookmark and Share

01/03/2014 : DOGANOV - Of de zaal heel blijft? Als het van ons afhangt niet...
01/03/2014 : DOGANOV - Of de zaal heel blijft? Als het van ons afhangt niet...
01/03/2014 : DOGANOV - Of de zaal heel blijft? Als het van ons afhangt niet...
01/03/2014 : DOGANOV - Of de zaal heel blijft? Als het van ons afhangt niet...
01/03/2014 : DOGANOV - Of de zaal heel blijft? Als het van ons afhangt niet...
Doganov zal liefhebbers van de combinatie harde beats en gitaren zeker bekoren. Toen we hun demo ‘Pre1ncarnat1on’ hoorden, wisten we meteen dat we hier met een groep met een groot potentieel te maken hadden. Het is dan ook met plezier dat we het viertal uitnodigen op onze volgende Dark Entries Night, op 14 maart in de Kinky Star in Gent. Maar vooraleer het zo ver is drong zich een gesprek met de heren op.

Vertel eens, hoe is Doganov ontstaan?

Doganov is ontstaan uit de ideeën van Karl en Fré. Zij schreven al langer samen muziek. Van daaruit kwam de logische vraag: 'Wat gaan we ermee doen?' Live spelen bleek het antwoord.

Jullie werken in een formatie met twee gitaristen, een toetsenist/programmateur en een zanger. Beschouwen jullie het gebrek aan een bassist en een drummer als een gemis, of net als een opportuniteit om de zaken anders aan te pakken?

We hebben geprobeerd met live drum en bas, maar dat was toch niet helemaal hoe het moest klinken. Elektronica is onze solide basis. En hoewel de gitaren erg prominent aanwezig zijn hebben ze regelmatig ook een "dienende" functie. Dat evenwicht is wat voor een groot stuk de sound van Doganov bepaalt en maakt. Dus als antwoord op je vraag: zeker dat tweede. Als je ervoor kiest om geen bassist en geen drummer te hebben, MOET je de zaken anders aanpakken. En niet enkel live, maar ook tijdens het schrijfproces. En zoals we juist al zeiden... Deze bezetting komt de muziek het meest ten goede.

Bij jullie muziek denk ik aan een combinatie van Rammstein en Nine Inch Nails. Kunnen jullie daarmee leven?

Ja dat kunnen we zeker. Dat zijn niet de minste. Mensen zeggen regelmatig dat ze combinaties horen in onze muziek. Nooit één specifieke band, en dat vinden we wel goed. En sommige bandnamen komen af en toe terug, andere zijn verrassend.

Rammstein wordt het vaakst genoemd, wat we wel kunnen begrijpen. En we kunnen ons ook voorstellen welke nummers. 'I am the dark' zal het niet zijn... om daar Rammstein in te horen moet je moeite doen.

Welke andere - mogelijk verassende - invloeden zijn nog belangrijk voor Doganov?

We proberen ons niet te zeer te laten beïnvloeden door andere bands en ons eigen ding te doen, los van trends of wat hip is. We luisteren natuurlijk wel naar andere muziek, maar ook daar zijn we niet trouw aan één genre. De invloed op onze muziek is dan ook niet erg specifiek en/of duidelijk. Er zijn invloeden van elektro, metal, dance, gewone rock... En de lyrics kunnen dat dan weer volledig omgooien, want daarmee creëer je ook een zekere sfeer. Door gewoon ons eigen gevoel in onze muziek te leggen komen we tot Doganov.

Ieder vogeltje zingt zoals het gebekt is en als deze vogeltjes samen spelen en zingen heb je Doganov. De invloed van de ornithologie is niet te onderschatten...

Jullie motto is ‘Something dark to dance to’. Ik begrijp ook dat jullie connecties hebben met de dance-scene. Dansbaarheid is dus een belangrijk criterium voor een geslaagde Doganovsong?

Als een song "gedoganoved" is, dan is het altijd op de één of andere manier dansbaar. Dansbaarheid is eerder een gevolg dan een criterium. Het zelf goed vinden, onszelf verliezen en geraakt worden terwijl spelen of maken: dat is het belangrijkste criterium. En dat is niet enkel zo met muziek maar met alle kunsten. En een Doganovsong is gemiddeld van lengte. Geen uitgesponnen composities van 10 minuten of langer.

De verschillende leden van Doganov hadden al heel wat ervaring in andere projecten. Ik lees ook dat jullie productie en songwriting deden voor andere artiesten. Is Doganov nu jullie hoofdproject? Welke nevenprojecten zijn nog aan de gang?

Doganov is ons hoofdproject en er zijn momenteel geen zijprojecten aan de gang. Het laatste wapenfeit op dat gebied was een remix van een nummer van I:Scintilla. Dat is een band uit Chicago, US. We hebben ook geen vraag meer gekregen om muziek te schrijven voor iemand anders. Maar het is wel leuk om te doen.

‘Pre1ncarnat1on’ is jullie eerste uitgave. Jullie brachten het in eigen beheer uit. Het is een vrij korte ep met zes nummers geworden. Zijn jullie tevreden over het resultaat? Hoe zijn de reacties?

Ja we zijn tevreden. En we weten waar we nog kunnen verbeteren en bijstellen als er meer budget zou zijn. We hebben tenslotte alles zelf gedaan. Opnames, mixen, artwork... En de reacties zijn overweldigend goed. Niet enkel in België: we hebben ook al wat goede buitenlandse recensies.

We hebben in 2013 ook een paar keer in Nederland opgetreden. Ook daar erg positieve, opbouwende reacties. Men zegt dat het fijn is dat er eindelijk iets donker zwaars is waar toch melodie inzit en je eens goed op kan dansen en headbangen tegelijkertijd. En dat horen we maar al te graag!

Als ik me niet vergis hebben jullie nog materiaal dat niet op ‘Pre1ncarnat1on’ is uitgekomen. Houden jullie dat achter voor een volgende uitgave? Wat zijn trouwens de toekomstplannen van Doganov?

We houden vanalles achter voor een volgende uitgave. En de toekomstplannen tot nu toe voor 2014: Optreden, nieuwe nummers maken en groeien.

En wat mogen we live van jullie verwachten? Jullie laten de zaal toch nog heel?

Live staat Doganov als een huis en dat vinden we heel belangrijk. We steken veel tijd in het live goed laten klinken. Doganov raast als een trein over je.

En of de zaal heel blijft... als het van ons afhangt niet.

Nog een laatste boodschap voor onze lezers?

Laat niks van de zaal heel!

Foto’s: © dark.edge photography

Doganov valt live te bewonderen op de Dark Entries Night van 14 maart in de Kinky Star (Vlasmarkt 9, Gent).

Officiële website

Facebook

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 27/10/2021 : Sinner’s Day; the final call!

Aftellen nu! Straks is het zover een eerste editie van Sinner’s Day 2.0, drie dagen en twee podia alsook een heuse danskeet die naar de naam The Batcave luistert. Tickets zijn nog altijd beschikbaar voor de volle drie dagen (beter koop), voor twee dagen naar keuze of gewoon een dagticket. Al kan ik geen goede reden bedenken waarom u ...

lees meer...
CD BESPREKING : Ton Globiter - KITNL Dark Hour Reprise (vinyl ep)

Ton Globiter, geboren als Domenikas Blazevicius (niet meteen een 'artiestennaam'), is een Litouwse dj/producer die vooral in de edm/techno en dance scene al enig succes wist te oogsten. Zo verscheen begin 2021 een digitale versie van “Kaunas Is The New London” bij Wrong Era dat werd opgepikt door Oraculo Records. Doch ...

lees meer...
NIEUWS 25/10/2021 : Enter the Batcave op Sinner’s Day!

Sinner’s Day komt nu wel zeer dichtbij, rep je dus voor een ticket, u krijgt er drie dagen van 30 oktober tem 1 november maar liefst 54 bands op twee podia. Als u het allemaal niet kunt bij houden kunt u ook de Sinner’s Day app installeren. Stel je eigen tijdstabel samen met deze app en de app laat je ook toe met vriendinnetjes ...

lees meer...
CD BESPREKING : Glasgow Coma Scale - Sirens

Deze band komt niet uit Schotland zoals de naam zou kunnen laten vermoeden, maar wel uit het Duitse Frankfurt. De bandnaam is afkomstig uit de neurologie. De Glasgow Coma Scale is een internationaal erkende schaal waarmee de graad van bewustzijn van een persoon wordt gemeten. Glasgow Coma Scale laten een hoofdzakelijk instrumentale sound ...

lees meer...
CD BESPREKING : Abraxas - Embrace Capitalism (Until It Strangles You) Remixed

Dansmuziek opnieuw een geweten schoppen en bevrijden van de commerciële mentaliteit waaraan het zich heeft overgegeven. Dansen met lijf en verstand. Anarchisme en rebellie op beat. Dat is waar deze Abraxas kortweg voor staat. Scherp en lekker militant zoals het ooit was. Abraxas is ook het project van de Spaanse Damià Llorens, ...

Willekeurige selectie 'oudere' CD-besprekingen (zie ook op onze home-page onderaan):
$$$$$$$$$
lees meer...
CD BESPREKING : Here-X - You're Coming Home ep (vinyl)

Here-X is een vrij nieuw soloproject uit Griekenland rond multi-instrumentalist en zanger Stavros Nikolau die zich voor de teksten laat bij staan door verschillende personen, zo ook Roger Waters (Pink Floyd) van wie hij het nummer “Hey You” (zie clip) even leende om er een goede eigentijdse post punk cover uit te puren. Post ...

lees meer...
FOTO'S : Front 242 - @ Depot Leuven, 22/10/2021 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Radical G - @ Depot Leuven, 22/10/2021 door Luc Luyten

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Flying Horseman en Peenoise (voorprogramma) - ...weer op de bühne én op de kaart met een geslaagde thuismatch...

Om redenen ons allen wel gekend moest de Antwerpse band Flying Horseman wachten om hun album Mothership, hun zesde album in een zo goed als vlekkeloze carrière, in levende lijve aan ons voor te stellen. Wanneer dat ook nog eens achter mijn hoek, in De Roma, gebeurt dan zeg ik geen nee… Tijdens gekeuvel met oude bekenden kwamen ...

lees meer...
CD BESPREKING : TRAITRS - Horses In The Abattoir

Hippe post punk uit Canada met goth mascara en pop lipstick in een existentialistische nauw aansluitende outfit die past bij deze geconformeerde depressietijden. Zie, ik kan het ook een bio maken om het nieuwe album “Horses In The Abattoir” van het niet meer geheel onbekende TRAITRS aan te kondigen. Een charmant zagend stemmetje ...

lees meer...
NIEUWS 20/10/2021 : Sinner’ Day, zwart heeft veel tinten (deel 3 Allerheiligen)

Mijn persoonlijke voorkeuren voor de derde dag Sinner’s Day, we zitten immers in de laatste rechte lijn want nog 10 keer slapen en het is zover. Feest. Een ‘Alle Heiligen’ feesten mee op maandag 1 november in Heusden Zolder en wel op twee podia. Hopelijk hebt u dag 1 en dag 2 overleefd. Want ook op 1 november valt er één ...

lees meer...
NIEUWS 19/10/2021 : 25 jaar Whispers In The Shadow: video voor 'Back To The Wound'

Whispers In The Shadow blaast 25 kaarsjes uit. In de afgelopen kwarteeuw hebben ze 10 platen uitgebracht. En dat willen ze in de kijker brengen door een uitstekende compilatie: 'Gilding the Lily - A Restrospective'. Daarop hebben ze niet enkel hun beste nummers verzameld, maar ze hebben ook verschillende nummers terug onder handen ...

lees meer...
NIEUWS 19/10/2021 : A Slice Of Life: Coraline (The Foreing Resort Remix)

Hoe zat het weer met A Slice Of Life? Oh ja, ze hebben in 2018 een prachtig debuut uitgegeven: 'Restless'. We weten uit goede bron dat ze sindsdien heel wat nieuwe nummers geschreven hebben en zelfs dat ze aan een nieuwe plaat werken. In de tussentijd verrassen ze ons nu en dan met een remix uit hun debuut, zoals 'Sweet Sin' ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Aksak Maboul - ...met een nostalgische sound tegelijk de toekomst in @ Het Bos, Antwerpen, 14 oktober 2021

Aksak Maboul is al sinds 1977 onder ons, maar heeft in die tussentijd slechts 4 albums uitgebracht. Een en ander heeft te maken met het feit dat oprichter (en enige oorspronkelijk lid) Marc Hollander daarnaast ook nog zijn label Crammed Disc (voor onze scène vooral bekend van Tuxedomoon) te runnen heeft. Crammed Discs is bekend om zijn ...

lees meer...
FOTO'S : Sovjet War - @ Depot Leuven, Breaking Barriers 09/10/2021 door Luc Luyten