casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

736 items

   

DOGANOV
Of de zaal heel blijft? Als het van ons afhangt niet...
01/03/2014, Xavier Kruth
 Bookmark and Share

01/03/2014 : DOGANOV - Of de zaal heel blijft? Als het van ons afhangt niet...
01/03/2014 : DOGANOV - Of de zaal heel blijft? Als het van ons afhangt niet...
01/03/2014 : DOGANOV - Of de zaal heel blijft? Als het van ons afhangt niet...
01/03/2014 : DOGANOV - Of de zaal heel blijft? Als het van ons afhangt niet...
01/03/2014 : DOGANOV - Of de zaal heel blijft? Als het van ons afhangt niet...
Doganov zal liefhebbers van de combinatie harde beats en gitaren zeker bekoren. Toen we hun demo ‘Pre1ncarnat1on’ hoorden, wisten we meteen dat we hier met een groep met een groot potentieel te maken hadden. Het is dan ook met plezier dat we het viertal uitnodigen op onze volgende Dark Entries Night, op 14 maart in de Kinky Star in Gent. Maar vooraleer het zo ver is drong zich een gesprek met de heren op.

Vertel eens, hoe is Doganov ontstaan?

Doganov is ontstaan uit de ideeën van Karl en Fré. Zij schreven al langer samen muziek. Van daaruit kwam de logische vraag: 'Wat gaan we ermee doen?' Live spelen bleek het antwoord.

Jullie werken in een formatie met twee gitaristen, een toetsenist/programmateur en een zanger. Beschouwen jullie het gebrek aan een bassist en een drummer als een gemis, of net als een opportuniteit om de zaken anders aan te pakken?

We hebben geprobeerd met live drum en bas, maar dat was toch niet helemaal hoe het moest klinken. Elektronica is onze solide basis. En hoewel de gitaren erg prominent aanwezig zijn hebben ze regelmatig ook een "dienende" functie. Dat evenwicht is wat voor een groot stuk de sound van Doganov bepaalt en maakt. Dus als antwoord op je vraag: zeker dat tweede. Als je ervoor kiest om geen bassist en geen drummer te hebben, MOET je de zaken anders aanpakken. En niet enkel live, maar ook tijdens het schrijfproces. En zoals we juist al zeiden... Deze bezetting komt de muziek het meest ten goede.

Bij jullie muziek denk ik aan een combinatie van Rammstein en Nine Inch Nails. Kunnen jullie daarmee leven?

Ja dat kunnen we zeker. Dat zijn niet de minste. Mensen zeggen regelmatig dat ze combinaties horen in onze muziek. Nooit één specifieke band, en dat vinden we wel goed. En sommige bandnamen komen af en toe terug, andere zijn verrassend.

Rammstein wordt het vaakst genoemd, wat we wel kunnen begrijpen. En we kunnen ons ook voorstellen welke nummers. 'I am the dark' zal het niet zijn... om daar Rammstein in te horen moet je moeite doen.

Welke andere - mogelijk verassende - invloeden zijn nog belangrijk voor Doganov?

We proberen ons niet te zeer te laten beïnvloeden door andere bands en ons eigen ding te doen, los van trends of wat hip is. We luisteren natuurlijk wel naar andere muziek, maar ook daar zijn we niet trouw aan één genre. De invloed op onze muziek is dan ook niet erg specifiek en/of duidelijk. Er zijn invloeden van elektro, metal, dance, gewone rock... En de lyrics kunnen dat dan weer volledig omgooien, want daarmee creëer je ook een zekere sfeer. Door gewoon ons eigen gevoel in onze muziek te leggen komen we tot Doganov.

Ieder vogeltje zingt zoals het gebekt is en als deze vogeltjes samen spelen en zingen heb je Doganov. De invloed van de ornithologie is niet te onderschatten...

Jullie motto is ‘Something dark to dance to’. Ik begrijp ook dat jullie connecties hebben met de dance-scene. Dansbaarheid is dus een belangrijk criterium voor een geslaagde Doganovsong?

Als een song "gedoganoved" is, dan is het altijd op de één of andere manier dansbaar. Dansbaarheid is eerder een gevolg dan een criterium. Het zelf goed vinden, onszelf verliezen en geraakt worden terwijl spelen of maken: dat is het belangrijkste criterium. En dat is niet enkel zo met muziek maar met alle kunsten. En een Doganovsong is gemiddeld van lengte. Geen uitgesponnen composities van 10 minuten of langer.

De verschillende leden van Doganov hadden al heel wat ervaring in andere projecten. Ik lees ook dat jullie productie en songwriting deden voor andere artiesten. Is Doganov nu jullie hoofdproject? Welke nevenprojecten zijn nog aan de gang?

Doganov is ons hoofdproject en er zijn momenteel geen zijprojecten aan de gang. Het laatste wapenfeit op dat gebied was een remix van een nummer van I:Scintilla. Dat is een band uit Chicago, US. We hebben ook geen vraag meer gekregen om muziek te schrijven voor iemand anders. Maar het is wel leuk om te doen.

‘Pre1ncarnat1on’ is jullie eerste uitgave. Jullie brachten het in eigen beheer uit. Het is een vrij korte ep met zes nummers geworden. Zijn jullie tevreden over het resultaat? Hoe zijn de reacties?

Ja we zijn tevreden. En we weten waar we nog kunnen verbeteren en bijstellen als er meer budget zou zijn. We hebben tenslotte alles zelf gedaan. Opnames, mixen, artwork... En de reacties zijn overweldigend goed. Niet enkel in België: we hebben ook al wat goede buitenlandse recensies.

We hebben in 2013 ook een paar keer in Nederland opgetreden. Ook daar erg positieve, opbouwende reacties. Men zegt dat het fijn is dat er eindelijk iets donker zwaars is waar toch melodie inzit en je eens goed op kan dansen en headbangen tegelijkertijd. En dat horen we maar al te graag!

Als ik me niet vergis hebben jullie nog materiaal dat niet op ‘Pre1ncarnat1on’ is uitgekomen. Houden jullie dat achter voor een volgende uitgave? Wat zijn trouwens de toekomstplannen van Doganov?

We houden vanalles achter voor een volgende uitgave. En de toekomstplannen tot nu toe voor 2014: Optreden, nieuwe nummers maken en groeien.

En wat mogen we live van jullie verwachten? Jullie laten de zaal toch nog heel?

Live staat Doganov als een huis en dat vinden we heel belangrijk. We steken veel tijd in het live goed laten klinken. Doganov raast als een trein over je.

En of de zaal heel blijft... als het van ons afhangt niet.

Nog een laatste boodschap voor onze lezers?

Laat niks van de zaal heel!

Foto’s: © dark.edge photography

Doganov valt live te bewonderen op de Dark Entries Night van 14 maart in de Kinky Star (Vlasmarkt 9, Gent).

Officiële website

Facebook

HomeContactSitemap
lees meer...
CD BESPREKING : Fear Incorporated - Of Nightmares And Strychnine

Twee keer goed nieuws. Vooraleer dit album in de lente van dit jaar aan een gelimiteerde cd release toe is kunt u het deze maand reeds kosteloos (jawel) downloaden via de Sacred Realm Records website. Het andere goede nieuws, indien u voor komende Valentijn op zoek bent naar de passende horror soundtrack, aarzel niet, dit is hem. Fear ...

lees meer...
NIEUWS 13/01/2021 : Manifest van Mantus

In 1997 zag Mantus het levenslicht ergens in Keulen. Twee jaar geleden verscheen het dubbelalbum ‘“Katharsis” / “Pagan Folk Songs. Om dit jaar goed in te zetten heeft Martin Schindler een nieuw album in petto, dat binnen enkele weken verschijnt. ‘Manifest’ staat terug bol van donkere landschappen, gekaderd ...

lees meer...
NIEUWS 13/01/2021 : Sirenia al 20 jaar springlevend!

Het zit nog fris in mijn geheugen. Al een eeuwigheid geleden, verscheen het cultalbum ‘At Sixes and Sevens’ (2001) van Sirenia, de goth metalband rond Morten Veland. Dit nadat hij de band Tristania noodgedwongen diende te verlaten. Nu kondigt dit Frans-Noorse gezelschap hun tiende studioalbum, met de inspirerende titel ‘Riddles, ...

lees meer...
CD BESPREKING : Ikon - The Thirteenth Hour - the singels 2007 -2020

Een band die al mee gaat sedert 1991 en we niet meer hoeven voor te stellen. Vanuit Australië, hun heimat, veroverden ze ook Europa. In de jaren 90 en aanvang van de jaren 2000 zat een florissante labeldeal met het Duitse en al lang verdwenen Apollyon label daar voor veel tussen. Nadien was er nog sporadisch een uithaal waardoor de groep ...

Willekeurige selectie 'oudere' CD-besprekingen (zie ook op onze home-page onderaan):
$$$$$$$$$
lees meer...
CD BESPREKING : CUTS - Unreal

Een paar jaar geleden mocht ik kennismaken met CUTS, die met de twee Exist EP’s toch wel indruk wist te maken. Het daaropvolgende full album A Gradual Decline schoot echter helemaal aan me voorbij, en toen ik de bespreking hier las, was dat achteraf gezien een spijtige zaak. Tijd voor een herkansing, die ik krijg in de vorm van ...

lees meer...
NIEUWS 11/01/2021 : Gary Numan lost eerste single uit nieuwe plaat 'Intruder'

Hij gaat intussen al 42 jaar mee. In zijn begindagen was hij een pionier van de elektronische muziek met Tbeway Army en daarna solo. Hij scoorde hits met 'Cars', 'Are 'Friends Electric' en vele andere pientere popsongs. Halverwege de jaren 90 gaf hij zijn werk een nieuwe draai door de industrial-tour. Hij gaf op zijn oude ...

lees meer...
CD BESPREKING : Penterakt - Conquest Of The Moon

Dit is weer zo een uitgave waarbij je aan het artwork al direct kan zien wat voor muziek je te horen zal krijgen. En met een projectnaam als Penterakt en een albumtitel als “Conquest Of The Moon” kan het ook haast niet anders. Inderdaad klinkt dit als kosmische krautrock zoals we die al kennen van in de jaren 70 van acts als Tangerine ...

lees meer...
CD BESPREKING : Backworld - Sacred And Profane Songs

Ik weet het, voor neo folk en aanverwante activiteiten hebben we een erudiet redactielid. Vandaar dat het voor mij zowat een eeuwigheid geleden is dat ik nog iets uit dit subgenre heb besproken op deze geniale site. Het laatste moet iets van Death In Rome geweest zijn meen ik, maar nu dus deze Backworld die ik best even voor u introduceer. Backworld ...

lees meer...
NIEUWS 08/01/2021 : Death in Rome schrijft hymne bij bestorming van het Capitool

'Het is niet de job van een artiest om politieke statements te maken. Het beste wat we kunnen doen is een soundtrack aanbieden over historische gebeurtenissen.' Aan het woord is Death in Rome, en het historisch evenement dat ze in de verf willen zetten is uiteraard de bestorming van het Capitool twee dagen geleden. Dit doen ze met ...

lees meer...
NIEUWS 08/01/2021 : Hedera helix maakt het weer heel abstract

Wij zijn grote fans van Hedera helix, het gestoorde intellectroproject van Oscar Valerius Kandinsky en Maestro Virgule. We hebben al lang niets meer van hen gehoord, maar in 2016 maakten ze indruk met 'Pastiche', een plaat vol dolgedraaide Nederlandstalige elektronische brouwsels die je vooral in verwarring willen brengen. Nu brengen ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Goethes Erben - Online uitzending NCN Special in lockdown

Een online concert van Goethes Erben, en dat terwijl er in Duitsland een strenge lockdown aan de gang is? Neen, dat is het niet. Het concert dat op zaterdag 26 december werd uitgezonden, was eigenlijk al eerder opgenomen, met name op 4 september, toen Goethes Erben optrad op het NCN festival in de buurt van Leipzig. Het gaat om een concert ...