casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

736 items

   

SOL19
Op 1 februari live in De Wommel te Wommelgem!
29/01/2014, Henk Vereecken
 Bookmark and Share

29/01/2014 : SOL19 - Op 1 februari live in De Wommel te Wommelgem!
29/01/2014 : SOL19 - Op 1 februari live in De Wommel te Wommelgem!
29/01/2014 : SOL19 - Op 1 februari live in De Wommel te Wommelgem!
29/01/2014 : SOL19 - Op 1 februari live in De Wommel te Wommelgem!
29/01/2014 : SOL19 - Op 1 februari live in De Wommel te Wommelgem!
Het Antwerpse SOL19 ontstond in 1986 min of meer als solo-project van zanger/programmer ka, maar groeide intussen uit tot een driekoppige band met naast ka ook zanger/programmer Rat-Project en bassist Roefke. In de loop der tijden schreef SOL19 een indrukwekkend oeuvre aan songs bijeen, die deels terug te vinden waren op hun website. Na wel heel lang wachten verscheen eind 2013 "From The Inside Out", de eerste ‘officiële’ cd van SOL19. En er is nog een enorm potentieel voor releases, want er is materiaal voor in totaal 12 (!) albums. Binnenkort kan je SOL19aan het werk zien samen met True Zebra en Hybryds in De Wommel in Wommelgem!

Stel SOL19 eens voor aan degenen die jullie nog niet zouden kennen.

ka: SOL19 is een driekoppig ensemble dat moeilijk te plaatsen is, maar toch voornamelijk electronische muziek brengt. Synthesizers en drumcomputers spelen de hoofdrol. Een coldwave-achtige zang, maar soms ook instrumentale liedjes. Afgewisseld met basgitaar, soms elektrische gitaar, samples en zo.

Stel het album “From The Inside Out” eens voor?

ka: Het album bevat 10 songs, waarvan de meeste met een hoog 80’s (coldwave) gehalte. Drie instrumentale songs bevatten echter trance, tribal en space invloeden, maar blijven toch een zelfde donkere sfeer als de andere songs behouden. Het allerlaatste nummer klinkt dan weer klassikaal, maar opnieuw met dezelfde typische sfeer.

Dit is toch het eerste echte ‘officiële’ cd album van SOL19 niet? Waarom heeft het zolang geduurd?

ka: Klopt, het betreft een eerste officiële persing in digipak formaat. Het heeft lang geduurd om verscheidene redenen. Vooreerst omdat onze opnames eigenlijk altijd al demo’s waren en ze dus nooit volledig ‘af’. Door de jaren heen, hebben we ongelofelijk veel opnames verzameld, maar er moest altijd nog wel iets aangepast worden. We zijn in de eerste plaats steeds muzikanten geweest in plaats van geluidstechniekers en een album afmixen is toch weer een vak apart, maar we moesten erdoorheen en het heeft ons ook 9 maanden bezig gehouden. Anderzijds natuurlijk ook het financiële aspect. Zoals iedere groep hoopten we op een uitgever of producer, maar het werd nu echt wel hoog tijd om het zelf te realiseren.

Ik herinner mij dat je eigenlijk 12 albums af had die deels online stonden op jullie website. “From The Inside Out” is dan eigenlijk het eerste album uit de reeks dat nu dus ook in de vorm van een fysieke cd beschikbaar is. Klopt dat zowat? Mogen we dan in de toekomst ook de andere albums op cd verwachten?

ka: Er is materiaal voor 12 albums, maar zij dienen nog afgemixt te worden en ik weet dus wat te doen de komende jaren. “From The Inside Out” is inderdaad de eerste uit de reeks. Het blijft de bedoeling om de reeks online te vervolledigen en het is misschien mijn persoonlijke droom om deze te kunnen uitbrengen op cd, maar hoelang zal de cd nog bestaan? Aan de andere kant zijn we ook met nieuwe nummers bezig en indien het geld en de tijd daarvoor bestaan, kan het goed zijn dat we iets uitbrengen dat niet persé de online volgorde zal volgen. Dat is voorlopig nog even koffiedik kijken.

Heb je een favoriet nummer op het album? Zelf twijfel ik tussen “Selection” en “Legislature”.

ka: “Target One”, “The Spacemen” en “Acta Est Fabula” mag je daarbij optellen, wat mij betreft. Het album probeert een verhaal te vertellen en ikzelf vind de volgorde en afwisseling prima. Ik zal het album zo goed als nooit random afspelen.

Hoe komt een SOL19 nummer tot stand en wat is de input van de drie groepsleden?

ka: Ondertussen na 23 jaar van opnames, zijn songs al op allerhande manieren ontstaan. Ik herinner me hier in een eerder interview diep op in gegaan te hebben.

Roel en ikzelf zijn het feitelijk brein achter het ontstaan van de songs.

Verklaar de titel eens van het album "From The Inside Out"?

ka: Het is een deel van de tekst ‘Coming From The Inside Out’ uit “The Spacemen”. Je zou het ‘van binnenuit’ vertalen en daar draait het ook om. Het betreft spontaneïteit, geboorte, het uiten van gevoelens, jezelf een alien voelen op deze planeet en (eerste) ervaringen in het ‘sociale’ leven.

Alle songs en teksten sluiten hierbij aan en dit geeft het geheel album ook een conceptueel karakter. Mogelijk een beetje puberaal, omdat de songs dan ook uit onze jeugd stammen. Echter vind ik wel dat het album nu volwassener is geworden. Het heeft dan ook de nodige jaren liggen rijpen.

En misschien nog een uitleg over het artwork? Wat stelt het eigenlijk voor? Het doet me denken aan een sterrennevel ofzo…

ka: Het betreft inderdaad een zwaar bewerkte NASA foto van een nevel of stelsel waar zogezegd een ster wordt geboren. Het past uiteraard binnenin het conceptuele kader en ook al klinkt ‘conceptual art’ een beetje ‘arty farty’, er moet nu eenmaal toch een beetje een link zijn met het verhaal.

Wat zijn de muzikale invloeden van SOL19? Ik hoor er zowel electro in als cold wave en ook wel spacerock, vooral in “The Spacemen”.

ka: Een lijst van invloeden zou al snel een top 100 opleveren, maar de groepen met de meeste impact zijn toch wel o.a. The Cure, Joy Division, Front242, NIN, Dead Can Dance, Sisters of Mercy, Siouxsie And The Banshees, Pink Floyd, etc.

“The Spacemen” valt ook op in die zin dat het inhoudelijk het enige ‘positieve’ nummer is op het album. Ben je daarmee akkoord?

ka: Neen, integendeel zelfs. De essentie van de tekst doelt er voornamelijk op dat je je een alien voelt tussen de andere mensen. Het feit dat de spreker in meervoudsvorm spreekt, duidt ook op enige schyzofrenie, hoewel je dit ook als Das Es en Das Ich en zelfs een beetje Uber-Ich kan zien. Het typische Nietze/Freud voorbeeld.

Nu ja, het beschrijft ook wel hoe een idee, geboren vanuit het onbewuste, het bewustzijn verrast met een specifieke ingeving. Dat op zich is natuurlijk wel positief.

Ok, ik heb de lyrics volledig verkeerd geïnterpreteerd blijkbaar. Ik dacht eigenlijk dat de song ging over aliens die de aardlingen wat hogere morele waarden kwamen bijbrengen en de aardse maatschappij kwamen verheffen tot een hoger niveau. Waar gaan bij SOL19 de lyrics eigenlijk zoal over? Je hebt blijkbaar een voorliefde voor teksten over problemen in sociale relaties me dunkt: liefde, vriendschap... Klopt dat zo’n beetje?

ka: Ja absoluut. Ik weet niet of je het een voorliefde kan noemen, maar de behoefte om iets neer te schrijven, gebeurt meestal na een onaangename ervaring, hetzij in de liefde, vriendschap of maatschappij. Het eindresultaat is op deze manier meestal iets zwaarder, maar ook diepzinniger dan de ‘I love you so’s’ en ‘I’m so happy’s’. In ons geval dan toch.

Naar welke muziek luister je tegenwoordig zoal?

ka: Het album “Conatus” van Zola Jesus was een aangename verrassing en heb ik redelijk grijs gedraaid. Er passeert veel nieuwe muziek, maar vaak overheersen toch enkele klassiekers als je me vraagt een plaatje te spelen.

Wat kunnen we verwachten van het optreden in De Wommel en zal het enkel materiaal van “From The Inside Out” zijn dat we gaan horen of ook andere dingen?

ka: Zeker ook andere dingen. Sommige nummers blijven terugkomen, maar we trachten toch steeds voor enige verandering te zorgen, zoals het mijn inziens toch nog nooit tweemaal hetzelfde is geweest. Je mag een drietal nummers van “From The Inside Out” toch nog verwachten, maar daarnaast nog een drietal nieuwe en een drietal stevige, die je mogelijk al zal kunnen meezingen ;-)

De verwachtingen zijn hooggespannen! Waarom moeten de lezers van dit interview zeker komen kijken in De Wommel?

ka: Wat SOL19 betreft, omdat het weer net iets anders zal zijn. Daarnaast staan ook True Zebra en Hybryds op de affiche, hetgeen deze avond toch uniek en onvergetelijk zal maken. Mogelijk zal er een bom in de bunker ontploffen...

THE SPACEMEN

we are the spacemen

we come from above

we are the spacemen

that talk about love

we are the black jack

coming from the inside out

we are the spacemen

we talk about love

in songs from above

we are the spacemen

that talk about love

this is divergency

of the audience

we from the upmost

coming from the sidereal down

we are the spacemen

we've come from the grove

to talk about love

Website

Facebook

Myspace

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 22/01/2021 : Vaselyne: Waiting to Exhale

Zegt de naam Frank Weyzig u iets? Niet erg als het geen belletje doet rinkelen, maar hij zat in de eerste opstelling van Clan of Xymox en richtte daarna Born For Bliss op, en dat zijn twee groepen waar u hopelijk wel al van gehoord hebt. Sinds jaren heeft hij ook een project met de Nederlandse zangeres Yvette Winkler, die u misschien ook kent ...

lees meer...
NIEUWS 22/01/2021 : Dark Entries zoekt... jou?

Inderdaad, wie weet kan jij ons een dienst bewijzen! Graag houden we ons webzine zo up to date mogelijk, het feit dat we vorig jaar onze 25ste verjaardag mochten vieren bewijst toch wel dat de vrijwilligers die onze redactie telt hiervoor stuk voor stuk telkens weer hun beste beentje voorzetten. Maandelijks worden we bedolven onder de ...

lees meer...
NIEUWS 22/01/2021 : 'All or Nothing', aldus Moonspell

Dark metal sensatie uit Portugal, Moonspell, draait al bijna 30 jaar mee in het vak. Op 26 februari 2021 doet ze opnieuw een gooi naar liefhebbers van donkere goth metalen met album ‘Hermitage’ en dit via metal gigant Napalm Records. Naar eigen zeggen staat dit album symbool voor een epische reis doorheen de donkere dagen van het ...

lees meer...
CD BESPREKING : Exponentia - Tränen des Leidens

Vergeef me! Om een of andere reden is deze Franse band Exponentia steeds onder mijn radar gebleven. Toen de perskit binnen viel bij de redactie van Dark Entries, trok de cover van ‘Tränen des Leidens’ meteen de aandacht! Ludovic Dhenry, de man achter dit donkere gothic neo classic project, verraste enkele maanden geleden met ...

lees meer...
CD BESPREKING : Miki Yui - Aperio!

Nee, Miki Yui heeft geen drankprobleem. Althans, voor zover we weten toch niet. De titel van haar zevende langspeler Aperio! is afgeleid van de Latijnse oorsprong van de maand april, “aperire” wat “openen” of “onthullen” betekent. Het is meteen in een notendop een hint naar de manier waarop haar muziek ...

lees meer...
NIEUWS 21/01/2021 : De link tussen Joe Biden en Ministry: Varicella.

Vandaag neemt nieuwbakken (gezien zijn leeftijd misschien niet de beste woordkeuze, maar kom) president Joe Biden zijn intrek in het Witte Huis. Laat ons dat voorzien van een passend nummertje, zo dacht de Amerikaanse industrial metal band Varicella. Speciaal ter gelegenheid van de inauguratie nam de band, voor de gelegenheid samen ...

lees meer...
CD BESPREKING : Labasheeda - Status Seeking

Voor mij werden de jaren 90 voornamelijk ingekleurd door gitaarrock. In een pre-internet tijdperk was het dan ook eerder een kwestie van wat je te pakken kon krijgen, en je hier eerder noodgedwongen verder in te verdiepen. Dit klinkt haast verontschuldigend, maar zo wil ik het geenszins bedoelen aangezien er toch heel wat van deze bands zijn ...

lees meer...
CD BESPREKING : Ulrich Troyer - NOK 2020

Onder de categorie: zot zijn doet geen zeer stellen we u Ulrich Troyer voor. Een lid van het tienkoppige Oostenrijkse Vegetable Orchestra. Een orkest dat muziek maakt met, inderdaad, groenten. Een stijloefening tussen de soep en de patatten, hier letterlijk te nemen: als er tijd over is tussen het koken en vrienden uitnodigen voor het ...

lees meer...
CD BESPREKING : Arurmukha - 14.11.90 -Ein Akustisches Psychogramm

Berlijn met zijn rijke geschiedenis is een stad die tot veler verbeelding spreekt. Indien ook tot de uwe, dan hebben we met deze 14.11.90 -Ein Akustisches Psychogramm van Arurmukha beslist iets wat je nieuwsgierigheid zal prikkelen. Dit is een heruitgave van het album dat Marc Weiser (Rechenzntrum, Zeitkratzer) en Jürgen Hendlmeier ...

lees meer...
NIEUWS 19/01/2021 : Ground Nero: In The Blood

Hij is er gekomen. De nieuwe single van Ground Nero werd gisteren voorgesteld op het radioprogramma De dag des oordeels en werd daarna promt ook op YouTube gedeeld. Het is even wennen aan de stem van de nieuwe zanger, want de single is ook het eerste nummer dat uitkomt sinds Gwijde Wampers de groep verlaten heeft en vervangen werd door een ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Goethes Erben - Online uitzending NCN Special in lockdown

Een online concert van Goethes Erben, en dat terwijl er in Duitsland een strenge lockdown aan de gang is? Neen, dat is het niet. Het concert dat op zaterdag 26 december werd uitgezonden, was eigenlijk al eerder opgenomen, met name op 4 september, toen Goethes Erben optrad op het NCN festival in de buurt van Leipzig. Het gaat om een concert ...