casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

757 items

   

SOL19
Op 1 februari live in De Wommel te Wommelgem!
29/01/2014, Henk Vereecken
 Bookmark and Share

29/01/2014 : SOL19 - Op 1 februari live in De Wommel te Wommelgem!
29/01/2014 : SOL19 - Op 1 februari live in De Wommel te Wommelgem!
29/01/2014 : SOL19 - Op 1 februari live in De Wommel te Wommelgem!
29/01/2014 : SOL19 - Op 1 februari live in De Wommel te Wommelgem!
29/01/2014 : SOL19 - Op 1 februari live in De Wommel te Wommelgem!
Het Antwerpse SOL19 ontstond in 1986 min of meer als solo-project van zanger/programmer ka, maar groeide intussen uit tot een driekoppige band met naast ka ook zanger/programmer Rat-Project en bassist Roefke. In de loop der tijden schreef SOL19 een indrukwekkend oeuvre aan songs bijeen, die deels terug te vinden waren op hun website. Na wel heel lang wachten verscheen eind 2013 "From The Inside Out", de eerste ‘officiële’ cd van SOL19. En er is nog een enorm potentieel voor releases, want er is materiaal voor in totaal 12 (!) albums. Binnenkort kan je SOL19aan het werk zien samen met True Zebra en Hybryds in De Wommel in Wommelgem!

Stel SOL19 eens voor aan degenen die jullie nog niet zouden kennen.

ka: SOL19 is een driekoppig ensemble dat moeilijk te plaatsen is, maar toch voornamelijk electronische muziek brengt. Synthesizers en drumcomputers spelen de hoofdrol. Een coldwave-achtige zang, maar soms ook instrumentale liedjes. Afgewisseld met basgitaar, soms elektrische gitaar, samples en zo.

Stel het album “From The Inside Out” eens voor?

ka: Het album bevat 10 songs, waarvan de meeste met een hoog 80’s (coldwave) gehalte. Drie instrumentale songs bevatten echter trance, tribal en space invloeden, maar blijven toch een zelfde donkere sfeer als de andere songs behouden. Het allerlaatste nummer klinkt dan weer klassikaal, maar opnieuw met dezelfde typische sfeer.

Dit is toch het eerste echte ‘officiële’ cd album van SOL19 niet? Waarom heeft het zolang geduurd?

ka: Klopt, het betreft een eerste officiële persing in digipak formaat. Het heeft lang geduurd om verscheidene redenen. Vooreerst omdat onze opnames eigenlijk altijd al demo’s waren en ze dus nooit volledig ‘af’. Door de jaren heen, hebben we ongelofelijk veel opnames verzameld, maar er moest altijd nog wel iets aangepast worden. We zijn in de eerste plaats steeds muzikanten geweest in plaats van geluidstechniekers en een album afmixen is toch weer een vak apart, maar we moesten erdoorheen en het heeft ons ook 9 maanden bezig gehouden. Anderzijds natuurlijk ook het financiële aspect. Zoals iedere groep hoopten we op een uitgever of producer, maar het werd nu echt wel hoog tijd om het zelf te realiseren.

Ik herinner mij dat je eigenlijk 12 albums af had die deels online stonden op jullie website. “From The Inside Out” is dan eigenlijk het eerste album uit de reeks dat nu dus ook in de vorm van een fysieke cd beschikbaar is. Klopt dat zowat? Mogen we dan in de toekomst ook de andere albums op cd verwachten?

ka: Er is materiaal voor 12 albums, maar zij dienen nog afgemixt te worden en ik weet dus wat te doen de komende jaren. “From The Inside Out” is inderdaad de eerste uit de reeks. Het blijft de bedoeling om de reeks online te vervolledigen en het is misschien mijn persoonlijke droom om deze te kunnen uitbrengen op cd, maar hoelang zal de cd nog bestaan? Aan de andere kant zijn we ook met nieuwe nummers bezig en indien het geld en de tijd daarvoor bestaan, kan het goed zijn dat we iets uitbrengen dat niet persé de online volgorde zal volgen. Dat is voorlopig nog even koffiedik kijken.

Heb je een favoriet nummer op het album? Zelf twijfel ik tussen “Selection” en “Legislature”.

ka: “Target One”, “The Spacemen” en “Acta Est Fabula” mag je daarbij optellen, wat mij betreft. Het album probeert een verhaal te vertellen en ikzelf vind de volgorde en afwisseling prima. Ik zal het album zo goed als nooit random afspelen.

Hoe komt een SOL19 nummer tot stand en wat is de input van de drie groepsleden?

ka: Ondertussen na 23 jaar van opnames, zijn songs al op allerhande manieren ontstaan. Ik herinner me hier in een eerder interview diep op in gegaan te hebben.

Roel en ikzelf zijn het feitelijk brein achter het ontstaan van de songs.

Verklaar de titel eens van het album "From The Inside Out"?

ka: Het is een deel van de tekst ‘Coming From The Inside Out’ uit “The Spacemen”. Je zou het ‘van binnenuit’ vertalen en daar draait het ook om. Het betreft spontaneïteit, geboorte, het uiten van gevoelens, jezelf een alien voelen op deze planeet en (eerste) ervaringen in het ‘sociale’ leven.

Alle songs en teksten sluiten hierbij aan en dit geeft het geheel album ook een conceptueel karakter. Mogelijk een beetje puberaal, omdat de songs dan ook uit onze jeugd stammen. Echter vind ik wel dat het album nu volwassener is geworden. Het heeft dan ook de nodige jaren liggen rijpen.

En misschien nog een uitleg over het artwork? Wat stelt het eigenlijk voor? Het doet me denken aan een sterrennevel ofzo…

ka: Het betreft inderdaad een zwaar bewerkte NASA foto van een nevel of stelsel waar zogezegd een ster wordt geboren. Het past uiteraard binnenin het conceptuele kader en ook al klinkt ‘conceptual art’ een beetje ‘arty farty’, er moet nu eenmaal toch een beetje een link zijn met het verhaal.

Wat zijn de muzikale invloeden van SOL19? Ik hoor er zowel electro in als cold wave en ook wel spacerock, vooral in “The Spacemen”.

ka: Een lijst van invloeden zou al snel een top 100 opleveren, maar de groepen met de meeste impact zijn toch wel o.a. The Cure, Joy Division, Front242, NIN, Dead Can Dance, Sisters of Mercy, Siouxsie And The Banshees, Pink Floyd, etc.

“The Spacemen” valt ook op in die zin dat het inhoudelijk het enige ‘positieve’ nummer is op het album. Ben je daarmee akkoord?

ka: Neen, integendeel zelfs. De essentie van de tekst doelt er voornamelijk op dat je je een alien voelt tussen de andere mensen. Het feit dat de spreker in meervoudsvorm spreekt, duidt ook op enige schyzofrenie, hoewel je dit ook als Das Es en Das Ich en zelfs een beetje Uber-Ich kan zien. Het typische Nietze/Freud voorbeeld.

Nu ja, het beschrijft ook wel hoe een idee, geboren vanuit het onbewuste, het bewustzijn verrast met een specifieke ingeving. Dat op zich is natuurlijk wel positief.

Ok, ik heb de lyrics volledig verkeerd geïnterpreteerd blijkbaar. Ik dacht eigenlijk dat de song ging over aliens die de aardlingen wat hogere morele waarden kwamen bijbrengen en de aardse maatschappij kwamen verheffen tot een hoger niveau. Waar gaan bij SOL19 de lyrics eigenlijk zoal over? Je hebt blijkbaar een voorliefde voor teksten over problemen in sociale relaties me dunkt: liefde, vriendschap... Klopt dat zo’n beetje?

ka: Ja absoluut. Ik weet niet of je het een voorliefde kan noemen, maar de behoefte om iets neer te schrijven, gebeurt meestal na een onaangename ervaring, hetzij in de liefde, vriendschap of maatschappij. Het eindresultaat is op deze manier meestal iets zwaarder, maar ook diepzinniger dan de ‘I love you so’s’ en ‘I’m so happy’s’. In ons geval dan toch.

Naar welke muziek luister je tegenwoordig zoal?

ka: Het album “Conatus” van Zola Jesus was een aangename verrassing en heb ik redelijk grijs gedraaid. Er passeert veel nieuwe muziek, maar vaak overheersen toch enkele klassiekers als je me vraagt een plaatje te spelen.

Wat kunnen we verwachten van het optreden in De Wommel en zal het enkel materiaal van “From The Inside Out” zijn dat we gaan horen of ook andere dingen?

ka: Zeker ook andere dingen. Sommige nummers blijven terugkomen, maar we trachten toch steeds voor enige verandering te zorgen, zoals het mijn inziens toch nog nooit tweemaal hetzelfde is geweest. Je mag een drietal nummers van “From The Inside Out” toch nog verwachten, maar daarnaast nog een drietal nieuwe en een drietal stevige, die je mogelijk al zal kunnen meezingen ;-)

De verwachtingen zijn hooggespannen! Waarom moeten de lezers van dit interview zeker komen kijken in De Wommel?

ka: Wat SOL19 betreft, omdat het weer net iets anders zal zijn. Daarnaast staan ook True Zebra en Hybryds op de affiche, hetgeen deze avond toch uniek en onvergetelijk zal maken. Mogelijk zal er een bom in de bunker ontploffen...

THE SPACEMEN

we are the spacemen

we come from above

we are the spacemen

that talk about love

we are the black jack

coming from the inside out

we are the spacemen

we talk about love

in songs from above

we are the spacemen

that talk about love

this is divergency

of the audience

we from the upmost

coming from the sidereal down

we are the spacemen

we've come from the grove

to talk about love

Website

Facebook

Myspace

HomeContactSitemap
lees meer...
CD BESPREKING : Gert - Alles Is Nog Niet Verloren

Evenals het zeer onlangs besproken Donder, Hel & Hagel hebben we hier nog een act uit de Leuvense antifa scene die al lang geen onbekende meer is voor Dark Entries! Gert maakt al meer dan 18 jaar kritische uptempo Nederlandstalige DIY ‘kleinpunk’. In 2016 bespraken we voor Dark Entries het vijfde album “Ongepast Vrolijk”, ...

lees meer...
CD BESPREKING : L' Appel Du Vide - Abwärtsspirale

Altijd leuk een singel formaat met 4 nummers, aandoenlijk bijna anno 2022, zeker in zwart en grijze lay out en met de veelbelovende bandnaam L’ Appel Du vide en de al even veelbelovende titel “Abwärtsspirale”. Qua stijl en gemoed waan ik mezelf waar aan de vooravond van de jaren 80, een gevoel dat door de muziek van ...

lees meer...
NIEUWS 04/07/2022 : Leeds is gothic city!

U dacht natuurlijk aan Leipzig. Ook. Maar de stad Leeds kent een gothic rock verleden dat als historisch erfgoed moet gekoesterd (denk maar aan bands als The Sisters Of Mercy, The Rose Of Avalanche, March Violets, Salvation, Red Lorry Yellow Lorry,...) Mocht u tussen 7 en 10 juli nog vrij zijn en niks hebben gepland, ga dat horen en zien in ...

lees meer...
NIEUWS 03/07/2022 : Gothic magazine trekt er de stekker uit...

Tenminste grote bezieler en cult figuur bij onze Oosterburen Martin Sprissler besloot recent de stekker uit zijn geesteskind te trekken en biedt zijn titel aan voor overname. Een tweetal jaar geleden was er na een lange pauze sprake van een doorstart maar deze bleek niet helemaal te lopen zoals verwacht. Momenteel is Gothic Magazine 90 in ...

lees meer...
CD BESPREKING : Donder, Hel & Hagel - Kermis In De Hel

In 2019 bespraken we “Lang Genoeg Beleefd Geweest!!!”, het debuutalbum van het Leuvense zootje ongeregeld Donder, Hel & Hagel en heden stellen ze ons hun tweede album voor, “Kermis In De Hel” (11 songs, 43 minuten) met negen studio en twee live songs. Het langverwachte tweede album, uitgesteld door en aangevuld ...

lees meer...
NIEUWS 02/07/2022 : Enzo Kreft met eerste clip als voorbode van het nieuwe album 'Shelter'

De naam Enzo Kreft hoeft geen introductie meer, deze oude krijger werd met de albums “Control” (2019) en “Different World” (2021) weerom ‘wereldberoemd’ in onze scene en scoorde zelfs torenhoog in de eindejaarslijstjes van menig Dark Entries schrijver. Reden, aanstekelijk electro, zowat de overtreffende ...

lees meer...
NIEUWS 02/07/2022 : The Seven Whores Of The Apocalypse, eigentijdse dark electro

De Duitse Dark Dimensions labelgroep ging het trio Chris, Tom en Jason halen in Amerika om hier bij ons hun debuut de ep “Wicked Hands” bij Scanner uit te brengen. Het geluid van deze debuut ep ligt ergens tussen een actuele Placebo Effect en een minder technoïde versie van hun landgenoten Velvet Acid Christ in hun eerste ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Crime and the City Solution @ Can't Live in a Livingroom XIV, Haacht, 11 juni 2022 - ...omdat een cultband in de living nog altijd beter is dan gewoon een avondje TV kijken...

In tussentijd is de tournee van Crime and the City Solution achter de rug en zitten ze alweer in uitvalsbasis Berlijn te broeden op een nieuw studioalbum… Ook de heruitgave van hun backcatalogue door Mute geeft ons iets extra om naar uit te kijken. Voorlopig houden we uw nieuwsgierigheid alvast warm met dit concertverslag van hun huiskamerconcert ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Zondigen op zondag; Sinner’s Day zomert - Als loonslaaf kon ik van deze editie, na veel vijven en zessen, enkel de zondag mee pikken. Gelukkig de dag die mijn goth rockend hartje sneller deed slaan.

Over de vrijdag en zaterdag kan ik hier dus helaas niets kwijt, maar ik twijfel er niet aan dat anderen dat zeker even literair in mijn plaats zullen doen. Laat deze korte review dan ook veeleer een impressie zijn dan een festivalverslag of nog de beleving van één dag. Gelukkig heb ik voor de wintereditie, onder het aloude motto; ...

lees meer...
NIEUWS 27/06/2022 : Sinner’s Day Summer 2023, de eerste namen!

Ja u leest dit goed, de 2022 editie is nog maar net afgelopen en de organisatie gooit nu al een reeks namen voor onze voeten voor volgend jaar en struikelen zult u. Op deze affiche heel wat exclusiviteiten voor 2023; Project Pitchfork, Modern English, When In Rome, Corpus Delicti, Tyske Ludder, Golden Apes, NNHMN, Dorsetshire, Solor Dolorosa, ...

lees meer...
FOTO'S : Within Temptation - @ Graspop 17/06/2022 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Heilung - @ Graspop 17/06/2022 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Amenra - @ Graspop 17/06/2022 door Luc Luyten

lees meer...
CD BESPREKING : Centhron - Fylgja

Dansen. Niet mee niet minder. Al is het dan wel op het eigen graf. Centhron is geen onbekende in aggro tech en endzeit electro middens. De groep werd in 2011 geformeerd door Elmar Schmidt en is vandaag reeds aan zijn 10de album toe,”Fylgja”. Geweldenaars met synths en drummachines zeg maar, die tussen het hacken door even aan het ...

lees meer...
CD BESPREKING : Chainreactor - Techno body Device

Voor de liefhebbers van dark electro of beter nog aggro tech met cyber aspiraties zou de naam Chain Reactor geen onbekende (mogen) zijn. In de maalstorm van vandaag zouden we haast vergeten dat ook dit subgenre, nog altijd alive and kicking, voor het zweet in de underground clubs zorgt. Conclusie; Dark Entries heeft dringend nood aan een kenner ...