casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

736 items

   

Lizard Smile
Ik denk dat we in ons opzet geslaagd zijn en een plaat uitbrachten die op slechts een halfuur tijd een krachtige indruk kan nalaten.
09/01/2013, Xavier Kruth
 Bookmark and Share

09/01/2013 : Lizard Smile - Ik denk dat we in ons opzet geslaagd zijn en een plaat uitbrachten die op slechts een halfuur tijd een krachtige indruk kan nalaten.
09/01/2013 : Lizard Smile - Ik denk dat we in ons opzet geslaagd zijn en een plaat uitbrachten die op slechts een halfuur tijd een krachtige indruk kan nalaten.
09/01/2013 : Lizard Smile - Ik denk dat we in ons opzet geslaagd zijn en een plaat uitbrachten die op slechts een halfuur tijd een krachtige indruk kan nalaten.
09/01/2013 : Lizard Smile - Ik denk dat we in ons opzet geslaagd zijn en een plaat uitbrachten die op slechts een halfuur tijd een krachtige indruk kan nalaten.
09/01/2013 : Lizard Smile - Ik denk dat we in ons opzet geslaagd zijn en een plaat uitbrachten die op slechts een halfuur tijd een krachtige indruk kan nalaten.
Lizard Smile treedt op 18 januari op de zesde Dark Entries Night in de Kinky Star, samen met Keiki. Wie de groep al live gezien heeft, weet dat ze heel overtuigend klinken. Bovendien hebben ze een nieuwe cd met 5 ijzersterke nummers mee onder de arm: 'State of Void'.

‘State of Void’ is jullie derde cd. Het is uiteindelijk een mini-cd geworden met vijf nummers. Zijn jullie blij met het resultaat?

Albi : Zeker en vast. Het waren de eerste nummers na Wayward die we de mensheid absoluut niet wilden onthouden. Of beter: het ei moest gelegd worden.

Strobo : “State of Void’ is het resultaat van drie factoren: we wilden niet te veel tijd laten tussen deze en onze vorige release (“Wayward”), we zijn uiterst kritisch geweest in het schrijfproces en de selectie van de nieuwe nummers en hebben heel hard gewerkt aan de opnames. Ik heb het gevoel dat we in het opzet geslaagd zijn en een plaat uitbrachten die op slechts een halfuur tijd een krachtige indruk kan nalaten.

Beatnick : Door er een korte cd van te maken, hopen we ook sneller een nieuw eindproduct uit te brengen.

Voor deze nieuwe cd hebben jullie met een professionele studio samengewerkt. Dat is geen vanzelfsprekende keuze in een tijd waarin studio’s erg duur zijn. Waarom hebben jullie hiervoor gekozen?

Strobo : Grappig dat je de vraag zo stelt. Ook voor onze vorige cd namen we in (dezelfde) professionele studio op. Toen echter alleen voor de zang, ditmaal voor zang en gitaar. Als je streeft naar een zo goed mogelijk geluid kan je eigenlijk niet rond een studio heen. Je kan er bijvoorbeeld gebruik maken van microfoons die je zelf nooit zou kunnen betalen.

Beatnick: We nemen in de studio de analoge geluiden op. De digitale geluiden kunnen we zelf aanleveren en die vormen toch al snel het grootste deel van het nummer. Het voordeel is dat de studio dan een eigen mix maakt die ook voor ons vers klinkt. Het nadeel is dat er meer tijd in kruipt.

Jullie bestaan al sinds 1995. Hoe is het eigenlijk allemaal begonnen?

Strobo : Trouwe lezers van Dark Entries zullen ongetwijfeld al weten dat het allemaal begon toen Albi en ik onze eerste band “This Vale of Tears” verlieten…

Beatnick: Na hun vertrek schreven ze een paar instrumentale nummers en ze gingen vervolgens op zoek naar een zanger. Ik kon me wel vinden in de nummers en we probeerden het een tijdje uit. Dat bleek dus te werken.

Als ik het goed voorheb spelen jullie al 17 jaar in dezelfde bezetting. Dat is erg lang. Hoe komt het dat jullie het zo lang volhouden?

Strobo : Het klinkt heel cliché, maar uiteindelijk wordt een groep doorheen de tijd iets met een eigen identiteit, buiten die van de leden om. Het wordt een manier van werken, een manier van instinctief met klanken en patronen spelen in groep. Als je het gevoel hebt dat je daarin groeit dan wil je daar mee doorgaan.

Albi: En natuurlijk onze goede karakters, toffe persoonlijkheden en onze grote liefde voor muziek.

Jullie cd’s zijn ook steeds via jullie eigen label - Reptile Records - uitgekomen. Waarom hebben jullie deze weg gekozen?

Strobo : Ik kan me niet herinneren dat we ooit een andere optie overwogen. Het leek ons evident om alles zelf te doen. Very punk.

Er zijn steeds grote intervallen geweest tussen de cd’s. Bovendien is deze mini-cd al wat langer aangekondigd. Is dit de prijs voor het combineren van werk en muziek?

Strobo : Dat heeft er zeker mee te maken. En het feit dat we onze tijd nemen om nummers te laten groeien. Je zegt me dat we al 17 jaar bezig zijn – ik was zelf de tel kwijt – dus dat wil zeggen dat we al 17 jaar elke week samenkomen om aan nieuwe nummers te sleutelen, ze uiteindelijk ook allemaal op te nemen, ze te mixen, te zorgen voor mooi artwork,… Dat gaat allemaal niet snel, maar we zijn er wel continu mee bezig.

Albi : Het moet goed zijn als je iets uitbrengt. Nummers groeien naarmate je ze meer speelt. Bepaalde groepen brengen cd’s uit met 16 nummers waarvan: 2 goed en zelfs hits, 5 afkooksels van die hits en 9 total utter crap. Ik voel me dan bedrogen. Die cd gaat dan ook sneller in het rek in. Ik heb de voorkeur aan 5 of 10 goede nummers en wat langer wachten op een volgende release.

‘Kitchen Floored’ is een referentie naar een nummer van jullie eerste cd. Jullie muziek is steeds coherent geweest. Hebben jullie het gevoel trouw te zijn gebleven aan de oorspronkelijke drijfveren?

Strobo : Als je hiermee doelt op onze oorspronkelijke drijfveren, “groupies scoren” en “de rockster uithangen”, denk ik wel dat die wat evolueerden. Als je verwijst naar onze muziek denk ik wel dat we steeds trouw zijn gebleven aan onze manier van werken.

Beatnick: Uiteindelijk hoop je als muzikant dat je hetzelfde gevoel kan opwekken dat je zelf ervaart bij het horen van je favoriete nummers. Dat is voor mij altijd de belangrijkste drijfveer geweest, en ik denk voor de anderen ook?

Waar halen jullie de inspiratie voor de teksten?

Beatnick: De inhoud van de teksten is altijd gebaseerd op de kleur en sfeer van het nummer. Het is meestal een stream-of-consciousness-achtig gebeuren. Als ik de nummers van State of Void overloop, merk ik dat ze behoorlijk deprimerende onderwerpen aansnijden. Het zijn altijd onderwerpen waar ik op de een of andere manier mee worstel en het is een manier voor me om uiting te geven aan die onderstroom, want ik ben voor het overige niet meteen een open boek. Ik neem de inhoud van de teksten in elk geval altijd zeer ernstig.

De goth-scene in België gaat momenteel door een crisis. Meer dan ooit lijkt het onmogelijk om van je muziek te kunnen leven, en zelfs het organiseren van optredens lijkt moeilijk te verlopen. Hoe denken jullie dat het verder zal evolueren?

Albi : Geen idee. We zijn allen wat ouder aan het worden, hebben andere prioriteiten en vele “zwartjassen” onder ons hebben voor huis, vrouw en kind gekozen. Dat maakt het er niet gemakkelijker om elk optreden of feestje mee te pikken. Keuzes moeten gemaakt worden en dat is niet altijd evident. De algemene economische crisis zal er wel voor iets tussen zitten dat mensen gaan besparen op bijvoorbeeld fuiven en concerten.

Elke scene heeft zijn ups en downs of verdwijnt even uit de spotlights om dan terug te komen. Wie had ook gedacht dat er in de jaren 90 een goth-revival ging zijn. Om het te zeggen met een nummer van de Merry Thoughts: “We are the second generation” and I’m damn proud of it.

Strobo : Algemeen zie je dat het aanbod van optredens in de lift zit door dalende platenverkoop. Muziek wordt terug meer “live” geconsumeerd. Anderzijds zie ik in de gothic-scène zo weinig boeiende affiches, steeds dezelfde groepen die langskomen, en dan voornamelijk puur elektronische acts.

Beatnick : Alles heeft een begin en een einde. Dit is misschien het einde van de scene zoals we ze gekend hebben. Toch ben ik ervan overtuigd dat de kernelementen van het gothic-zijn nooit zullen verdwijnen als cultuur. Het is visueel en inhoudelijk te krachtig en zal volgens mij altijd herboren worden.

Lizard Smile heeft zijn eigen geluid en heeft zeker niemand gekopieerd. Ik vraag me af wie jullie zelf als invloeden zouden opsommen?

Albi : Ha de invloedenvraag. Ik was erop aan het wachten.

Ik luister naar verschillende genres en daar pik ik weleens iets op dat ik misschien ergens kan tussenboren in een nummer. Soms werkt dat soms werkt dat niet.

Om alle twijfels in de kiem te smoren : Lacrimosa, Goethes Erben, Das Ich, Rihanna, Lady Gaga, Coldplay (geeuw), De Strangers (alhoewel) en Heino al zeker niet.

Strobo : Heb jij iets tegen Rihanna ?

Beatnick : Ik vind het vreemd dat de groten uit het genre zelden worden vermeld als het over onze invloeden gaat. Nochtans maken we in onze nummers regelmatig een referentie naar de klassiekers. Maar wellicht maken we er genoeg ons eigen ding van?

En wat willen jullie zeker nog waarmaken met Lizard Smile?

Albi : Conquer the world?

Strobo : We lieten ooit, dat moet 2005 geweest zijn, een aanbod schieten om op te treden in CBGB in New York. Voor die keet is het nu te laat, maar ik zou ons toch eens willen zien optreden in the Big Apple.

Beatnick: Ik wil ons gemiddeld aantal release per decennium wat optrekken.

Dark Entries Night VI op 18 januari

Bespreking State of Void

HomeContactSitemap
lees meer...
CD BESPREKING : European Ghost - Pale And Sick (2020 edition)

Dit album verscheen origineel reeds in 2016 bij het Spaanse Unknown Pleasure Records. Eind vorig jaar vond Icy Cold Records het hoog tijd om dit ondertussen niet meer verkrijgbare album in een 2020 versie heruit te geven. Terecht want in 2016 deelde ik een 8,5 op 10 uit voor de prestaties van dit trio uit Bologna. Moderne post punk. Lekker ...

lees meer...
CD BESPREKING : Twice A Man - On The Other Side Of The Mirror

Je eigen uitwendige zelf zie je dagelijks in de spiegel. Maar is er een groot verschil tussen dat wat je daadwerkelijk ziet en dat van je innerlijke ziel ? Twice A Man ziet deze vraag als uitgangspunt van het album On The Other Side Of The Mirror. Eerder dystopisch van aard dan psychologisch. En dat heeft alles met huidige tijden ...

lees meer...
CD BESPREKING : XTR Human - Interior

Het is geleden van 2014 dat er nog eens een nieuw album werd uitgebracht door XTR Human, enkele singles of EP’s niet meegerekend. Goed zes jaren dus om de moeilijke tweede te openbaren. Niet dat Johannes Stabel en de zijnen de hangmat der luiheid hebben opgezocht, neen, vooral omdat het hier gaat over een band die op regelmatige tijden ...

lees meer...
CD BESPREKING : Fotocrime - South Of Heaven

Op zijn paspoort staat nog steeds Ryan Patterson maar als het gaat om de identiteit waarvan hij met zijn band Fotocrime wil aangesproken worden doe je dat best gewoon als R. Er zal wel een reden zijn voor deze bewuste anonimiteit, en wel omdat hij zijn eigen verleden wil laten rusten. Een verleden dat vooral gekenmerkt werd door zijn metal-band ...

lees meer...
CD BESPREKING : Causenation - Promises Of Hope And Fear

Debuutalbum van deze Antwerpse electroband na een reeks demo’s en virtuele singles. Causenation is een duo bestaande uit Vain Sacrosanct en Van Der Goes. Een Dark Entries interview uit 2018 toen Causenation kwam optreden op onze Dark Entries Night in de Gentse Kinky Star, lees je hier. Vain Sacrosanct heeft een verleden als programmamaker ...

lees meer...
NIEUWS 24/01/2021 : Epica zwemt tegen de stroom van het leven in

Epica heeft een nieuwe plaat klaar voor jullie. Op 26 februari komt 'Omega' uit, en dat is de opvolger voor het onder lof bedolven 'The Holographic Principle' uit 2016. Na video's voor 'Abyss Of Time' en 'Freedom - The Wolves Within', is de derde single een mooie ballade op piano: 'Rivers'. '"Rivers" ...

lees meer...
NIEUWS 22/01/2021 : Vaselyne: Waiting to Exhale

Zegt de naam Frank Weyzig u iets? Niet erg als het geen belletje doet rinkelen, maar hij zat in de eerste opstelling van Clan of Xymox en richtte daarna Born For Bliss op, en dat zijn twee groepen waar u hopelijk wel al van gehoord hebt. Sinds jaren heeft hij ook een project met de Nederlandse zangeres Yvette Winkler, die u misschien ook kent ...

lees meer...
NIEUWS 22/01/2021 : Dark Entries zoekt... jou?

Inderdaad, wie weet kan jij ons een dienst bewijzen! Graag houden we ons webzine zo up to date mogelijk, het feit dat we vorig jaar onze 25ste verjaardag mochten vieren bewijst toch wel dat de vrijwilligers die onze redactie telt hiervoor stuk voor stuk telkens weer hun beste beentje voorzetten. Maandelijks worden we bedolven onder de ...

lees meer...
NIEUWS 22/01/2021 : 'All or Nothing', aldus Moonspell

Dark metal sensatie uit Portugal, Moonspell, draait al bijna 30 jaar mee in het vak. Op 26 februari 2021 doet ze opnieuw een gooi naar liefhebbers van donkere goth metalen met album ‘Hermitage’ en dit via metal gigant Napalm Records. Naar eigen zeggen staat dit album symbool voor een epische reis doorheen de donkere dagen van het ...

lees meer...
NIEUWS 21/01/2021 : De link tussen Joe Biden en Ministry: Varicella.

Vandaag neemt nieuwbakken (gezien zijn leeftijd misschien niet de beste woordkeuze, maar kom) president Joe Biden zijn intrek in het Witte Huis. Laat ons dat voorzien van een passend nummertje, zo dacht de Amerikaanse industrial metal band Varicella. Speciaal ter gelegenheid van de inauguratie nam de band, voor de gelegenheid samen ...