casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

725 items

   

Bart Piette (Dead Man's Hill, The Earth King, Solid Grey...)
Alle projecten waarvan pijn de inspiratiebron is kunnen getransformeerd worden naar iets anders, iets mooiers
07/01/2013, Xavier Kruth
 Bookmark and Share

07/01/2013 : Bart Piette (Dead Man's Hill, The Earth King, Solid Grey...) - Alle projecten waarvan pijn de inspiratiebron is kunnen getransformeerd worden naar iets anders, iets mooiers
07/01/2013 : Bart Piette (Dead Man's Hill, The Earth King, Solid Grey...) - Alle projecten waarvan pijn de inspiratiebron is kunnen getransformeerd worden naar iets anders, iets mooiers
07/01/2013 : Bart Piette (Dead Man's Hill, The Earth King, Solid Grey...) - Alle projecten waarvan pijn de inspiratiebron is kunnen getransformeerd worden naar iets anders, iets mooiers
07/01/2013 : Bart Piette (Dead Man's Hill, The Earth King, Solid Grey...) - Alle projecten waarvan pijn de inspiratiebron is kunnen getransformeerd worden naar iets anders, iets mooiers
07/01/2013 : Bart Piette (Dead Man's Hill, The Earth King, Solid Grey...) - Alle projecten waarvan pijn de inspiratiebron is kunnen getransformeerd worden naar iets anders, iets mooiers
Onlangs kwamen weer twee cd’s uit met medewerking van Bart Piette. De eerste is een samenwerking tussen The Earth King - een nieuw project van Piette - met zijn meest duurzame alter ego Dead Man’s Hill. Hij combineert er de Dark Ambient en Black Metal van Dead Man's Hill met oosterse keelzang en exotische geluiden. De tweede is het debuut van Solid Grey, een project waarmee Piette samen met de Oostenrijker Alex Wieser bombastische synths en diepe zang laten samensmelten tot klassieke donkere wave. En dan hebben we nog niets gezegd over De Kinderen van moeder aarde of Experiments in Darkness. Welke betekenis geeft de man zelf aan al zijn afzonderlijke projecten? We vroegen het hem, en kregen een dieper inzicht in het werk van deze veelzijdige muzikant.

Je output is enorm. Al jaren breng je meerdere cd's per jaar uit. Het aantal projecten waar je in betrokken bent lijkt wel ontelbaar. Laat ons beginnen bij je hoofdproject: Dead Man's Hill. Een tijd geleden schreef je dat je dit project had stopgezet. Waarom?

Zowel de inspiratie als de tijd die ik in dit project wil steken zijn drastisch aan het verminderen. Ik heb inderdaad gezegd dat dit project gestopt is, maar er zijn echter nog 4 afgewerkte nummers voor Dead Man’s Hill (waaronder een cover van Blood Axis), dus het kan altijd zijn dat er nog materiaal onder de naam Dead Man's Hill verschijnt. Het project zal in elk geval een stuk minder actief worden in vergelijking met de laatste jaren.

The Earth King is eveneens jouw project. Je omschreef dit eerder als een combinatie van buitenaardse geluiden, keelzang en harde gitaren. Toch betrek je er terug Dead Man's Hill bij. Volstond het Dead Man's Hill-label niet om je ideeën uit te werken?

Bij The Earth King is de inspiratie, het thema en de manier van werken volledig anders dan bij Dead Man’s Hill. Ook worden er andere instrumenten gebruikt, worden instrumenten en klanken anders gebruikt, en wordt de muziek vergezeld van gutturale zangtechnieken, die sterk aanleunen bij Kargyraa, een specifieke soort van Tuvaanse keelzang. Ik blijf de naam Dead Man's Hill hiervoor voorlopig gebruiken worden aangezien The Earth King uit Dead Man’s Hill geboren is, en uiteindelijk het vervolgproject zal worden.

Experiments in Darkness ging dan weer de neoklassieke richting uit. 'About Facts And Murders' vond ik een uitstekende cd. Krijgt dit een verderzetting of beschouw je ook dit project als afgelopen?

About Facts and Murders zal de laatste cd zijn voor Experiments in Darkness. Hoewel ik nog wel zin heb om ooit neoklassieke muziek te maken, is de inspiratie - zeker qua emoties en dergelijke - voor dit project volledig opgebruikt.

Veel van je projecten zijn buitengewoon somber. In een vorig interview vertelde je over de innerlijke pijnen die je tormenteerden. Heb je daar nog steeds last van?

Nee, daar heb ik gelukkig geen last meer van. De laatste 5 jaar is mijn hele levenspatroon langzamerhand gaan veranderen en daarmee heeft er heel veel genezing kunnen plaatsvinden, en is nog steeds aan het plaatsvinden. Dus al mijn projecten waarvan pijn de inspiratiebron is, kunnen dan ook worden stopgezet of getransformeerd naar iets anders, iets mooiers.

'De kinderen van moeder aarde' is een nieuwe samenwerking van jou. De muziek klinkt heel meditatief en helend. Zie je dit als een breuk met eerdere projecten, of als een synthese van hetgeen je vroeger gedaan hebt?

Ik zie Kinderen van Moeder Aarde niet echt als een breuk met eerdere projecten. Dit project is eerder ontstaan omwille van de drastische verandering in het leven van mij en mijn levenspartner. Langs de ene kant resulteert dit in animistische folkmuziek, met teksten over de Levende Moeder Natuur die ons totale genezing kan brengen als we ons ervoor openstellen, en waarin we een heel andere samenleving kunnen ontdekken, waarin we kunnen ontdekken dat alle andere levende wezens hier op Aarde net zoals wij zijn. De andere kant van dit project is een ritualistische ambient-soundtrack waarin we bijzondere energieën willen verankeren voor healing, meditatie en/of activatie.

Ik zie hier een deel van de 'mindfulness'-filosofie achter. Is dit van belang voor jou? Als een manier om met zwarte gedachten om te gaan, of ben je ook in de mystieke achtergrond geïnteresseerd?

Mindfulness is zeker van groot belang voor mij, maar niet noodzakelijk om met zwarte gedachten om te gaan, eerder om het volle geluk van het leven te ervaren in elk moment, en met elke ademhaling. Zeker als je deze manier van leven in de vrije natuur toepast, brengt dat enorm veel vreugde en een diepe verbinding met zich mee.

Je speelt alle instrumenten op je solo-cd's zelf in. Daar moet enorm veel werk in kruipen. Hoeveel instrumenten beheers je ondertussen?

Goh, als ik alles optel en de zangtechnieken niet meetel, denk ik dat ik aan 8 verschillende instrumenten kom.

Je hebt in het verleden ook meegewerkt aan de eerste cd van het dark ambient-project NDE. Ondertussen gaat dit project solo verder. Heb je bewust niet meegeschreven aan de 'Kampfbereit'-cd?

NDE is een project dat gepaard gaat of een uitlaatklep is voor het ventileren van intense pijn. Alles wat je op deze cd's hoort is echt en levend. Ik ben uit dit project gestapt omdat de muziek en de inhoud ervan niet overeenstemt met wie ik ben en waar ik naartoe wil.

Je samenwerkingen hebben je al tot China en Japan geleid. Je hebt twee cd's opgenomen met de Japanse avant-garde schrijver en kunstenaar Kenji Siratori. Hoe kwam dit tot stand?

Kenji heeft me gecontacteerd met de vraag voor samenwerking, waarbij ik de muziek zou maken en hij voor het vocale gedeelte zou zorgen. Voor mij was het een heel fijne ervaring om muziek te maken die geïnspireerd was door Kenji's teksten, evenals het experimenteren met hoe de stem en de muziek in elkaar te passen. Dergelijke samenwerkingen vind ik echt zeer boeiend.

Een andere samenwerking brengt je naar Oostenrijk. Solid Grey is een project met Alex Wieser - Hrossharsgrani, voor de ingewijdenen - en Inga Whitehouse. Zowel Wieser als jij hebben een Black Metal en Dark Ambient achtergrond. De invloeden van Solid Grey lijken me eerder The Cure en synth-wave uit de jaren 80. Hoe zijn jullie daartoe gekomen?

Ik help Alex af en toe als gastmuzikant in zijn projecten. Op een dag vroeg hij me om 2 van zijn nummers van gitaar, synth en zang te voorzien. Uiteindelijk is de muziek geheel anders uitgedraaid als verwacht, is er inspiratie gekomen om meerdere nummers in deze stijl te schrijven en was Solid Grey geboren.

De cd van Solid Grey blijkt al uit 2010 te stammen. Ook de opnames van Experiments in Darkness kwamen pas een paar jaar na datum uit. Blijkbaar duurt het een tijdje vooraleer een afgewerkte cd ook effectief beschikbaar is. Waaraan ligt dat?

Gezien dit Solid Grey's debuutalbum was, hebben we nog geruime tijd nodig gehad om een passend platenlabel te vinden. Tegen dat we Runenstein Records gevonden hadden, stonden we eigenlijk al 2 jaar verder. De vertraging bij de Experiments in Darkness cd was puur omwille van het drukke schema bij Midnight Records.

Heb je nog andere projecten? Horen we nog iets van de 'Order of the 2nd Attention'?

De Order of the 2nd Attention heeft eigenlijk maar een half jaar of zo bestaan wegens te weinig inspiratie om het boeiend genoeg te houden. Voor de rest heb ik geen andere projecten meer. De tijd gaat tegenwoordig precies zoveel sneller en ik ben ook veel te graag buiten in de Vrije Natuur, dus muziek maken in de studio zit er niet meer zoveel bij tegenwoordig. Wel heb ik nog een klein jamproject met een vriend. We maken experimentele en onklasseerbare akoestische muziek met veel bizarre ritmeverschuivingen, waarin ik didgeridoo speel en hij djembé. Misschien dat er ooit nog wel iets van verschijnt. Momenteel houden we het op stevig uit de bol gaan en plezier maken met de muziekinstrumenten.
---------------------------------
www.myspace.com/theearthking
www.bugscrawlingoutofpeople.com/deadmanshill
www.myspace.com/deadmanshill
www.facebook.com/deadmanshill

www.facebook.com/KinderenVanMoederAarde

HomeContactSitemap
lees meer...
CD BESPREKING : Niels Gordon - Land

‘Organische elektronische muziek uit de donkere wouden van Zweden’, zo omschrijft deze artiest zijn muziek op zijn facebook pagina. “Land” (8 tracks, 44 minuten) is het debuutalbum op vinyl van de synthesizerwizard Niels Gordon, die als een volleerde Klaus Schulze met een uitgebreide batterij analoge synthesizers, keyboards ...

lees meer...
CD BESPREKING : Madeleine Cocolas - Ithaca

Na vele jaren in Melbourne, Seattle en New York te hebben gewoond nam Madeleine Cocolas terug haar intrek in geboortestad Brisbane. Het vormde meteen de aanzet voor het schrijven van Ithaca. Meteen ook een rauwe, persoonlijke en louterende ervaring waarin ze de complexe en gevarieerde emoties onderzoekt die ze gewaar werd sinds ze terug ...

lees meer...
CD BESPREKING : Lawrence English - Lassitude

Wanneer we aan een orgel denken krijgen we het visioen van een prachtige kerk die gevuld wordt met barokke klanken er gratis bovenop. Qua sfeerschepping is het immers een instrument dat kan tellen, daarom is het niet verwonderlijk dat het bij tal van gothic en Neue Deutsche Todeskunst artiesten zijn weg vond (Sopor Aeternus, Rosa Crux, ...

lees meer...
CD BESPREKING : Black Angel - Kiss Of Death

“Kiss Of Death” is na “Widow” het tweede album in eigen beheer (gepromoot via New Dark Ages) van deze Engelse gothic rock formatie rond Matt Vowles, hoewel deze meneer al enige tijd z’n stek in Los Angeles heeft. Daar doet ie wat ie van zijn oudere broer leerde, of tenminste, hij maakt de muziek waarmee zijn broer ...

lees meer...
CD BESPREKING : The Legendary Pink Dots - Kleine Krieg

Je zal maar fan zijn van Legendary Pink Dots en willens nillens werkelijk alles van je favoriete groep in huis willen hebben. Indien u daarenboven niet vies bent van een gezonde dosis snobisme prefereert u de originele uitgaves. We moeten er zelfs geen rekensommetje voor maken om te besluiten dat u dit een flink pak duiten armer zal maken. Niet ...

Willekeurige selectie 'oudere' CD-besprekingen (zie ook op onze home-page onderaan):
$$$$$$$$$
lees meer...
NIEUWS 03/08/2020 : Goethes Erben: tijd voor een nieuw album!

Corona legt veel stil, maar Oswald Henke krijg je niet zomaar klein. Sinds juli 2020 kon je regelmatig op de facebookpagina van Goethes Erben fragmenten van hun repetities bijwonen. Volledig Corona-proof werd er geknutseld aan nieuw materiaal. Het resultaat hiervan heet ‘Flüchtige Küsse’ en is vanaf september te koop! ...

lees meer...
NIEUWS 22/07/2020 : Nieuwe Evanescence-video 'The Game Is Over' nu online.

De Amerikaanse rockband Evanescence heeft zojuist de video van de albumtrack 'The Game Is Over' online gezet, afkomstig van het eerste studio-album in negen jaar, getiteld 'The Bitter Truth'. Afgelopen woensdag kwam deze song al als 2e single uit. Volgend jaar september (2021 dus) geeft de band vijf shows in de Benelux, samen ...

lees meer...
NIEUWS 21/07/2020 : The Cure belooft het beste album ooit!

Mocht u zich afvragen hoe het zit met het nieuwe album van The Cure dat reeds voor eind vorig jaar, begin dit jaar werd aangekondigd, wel er is eindelijk nog eens nieuws. Van de twee of zelfs drie albums die oorspronkelijk werden beloofd is niet meteen sprake meer. Bij monde van Roger O’ Donnel, de man achter de toetsen wordt het nieuwe ...

lees meer...
NIEUWS 21/07/2020 : Online vertier; release the bats!

Zo, nu het einde van de wereld schoorvoetend als covid19 - ik stond erbij en keer er naar - op ons afkomt kunnen we virtueel elke vierde vrijdag terecht bij de "release the bats show" en dit tot de wereld weer normaal wordt of gewoon ophoudt te bestaan. Gothic en death rock recht uit Amerika (Californië) tot in je huiskamer, ...

lees meer...
NIEUWS 21/07/2020 : Gratis avant! Records compilatie!

Nu u geniet van uw wel verdiend verlof hoort daar uiteraard een passend muziekje bij. Dark Entries wil u hierbij graag attenderen op de gratis compilatie “Year Of The Mask” van het Avant! Label. Een leuke portie underground uit eigen stal die je beslist eens moet gehoord hebben! Om het u niet al te moeilijk te maken heb ik hierbij ...