casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

701 items

   

Bart Piette (Dead Man's Hill, The Earth King, Solid Grey...)
Alle projecten waarvan pijn de inspiratiebron is kunnen getransformeerd worden naar iets anders, iets mooiers
07/01/2013, Xavier Kruth
 Bookmark and Share

07/01/2013 : Bart Piette (Dead Man's Hill, The Earth King, Solid Grey...) - Alle projecten waarvan pijn de inspiratiebron is kunnen getransformeerd worden naar iets anders, iets mooiers
07/01/2013 : Bart Piette (Dead Man's Hill, The Earth King, Solid Grey...) - Alle projecten waarvan pijn de inspiratiebron is kunnen getransformeerd worden naar iets anders, iets mooiers
07/01/2013 : Bart Piette (Dead Man's Hill, The Earth King, Solid Grey...) - Alle projecten waarvan pijn de inspiratiebron is kunnen getransformeerd worden naar iets anders, iets mooiers
07/01/2013 : Bart Piette (Dead Man's Hill, The Earth King, Solid Grey...) - Alle projecten waarvan pijn de inspiratiebron is kunnen getransformeerd worden naar iets anders, iets mooiers
07/01/2013 : Bart Piette (Dead Man's Hill, The Earth King, Solid Grey...) - Alle projecten waarvan pijn de inspiratiebron is kunnen getransformeerd worden naar iets anders, iets mooiers
Onlangs kwamen weer twee cd’s uit met medewerking van Bart Piette. De eerste is een samenwerking tussen The Earth King - een nieuw project van Piette - met zijn meest duurzame alter ego Dead Man’s Hill. Hij combineert er de Dark Ambient en Black Metal van Dead Man's Hill met oosterse keelzang en exotische geluiden. De tweede is het debuut van Solid Grey, een project waarmee Piette samen met de Oostenrijker Alex Wieser bombastische synths en diepe zang laten samensmelten tot klassieke donkere wave. En dan hebben we nog niets gezegd over De Kinderen van moeder aarde of Experiments in Darkness. Welke betekenis geeft de man zelf aan al zijn afzonderlijke projecten? We vroegen het hem, en kregen een dieper inzicht in het werk van deze veelzijdige muzikant.

Je output is enorm. Al jaren breng je meerdere cd's per jaar uit. Het aantal projecten waar je in betrokken bent lijkt wel ontelbaar. Laat ons beginnen bij je hoofdproject: Dead Man's Hill. Een tijd geleden schreef je dat je dit project had stopgezet. Waarom?

Zowel de inspiratie als de tijd die ik in dit project wil steken zijn drastisch aan het verminderen. Ik heb inderdaad gezegd dat dit project gestopt is, maar er zijn echter nog 4 afgewerkte nummers voor Dead Man’s Hill (waaronder een cover van Blood Axis), dus het kan altijd zijn dat er nog materiaal onder de naam Dead Man's Hill verschijnt. Het project zal in elk geval een stuk minder actief worden in vergelijking met de laatste jaren.

The Earth King is eveneens jouw project. Je omschreef dit eerder als een combinatie van buitenaardse geluiden, keelzang en harde gitaren. Toch betrek je er terug Dead Man's Hill bij. Volstond het Dead Man's Hill-label niet om je ideeën uit te werken?

Bij The Earth King is de inspiratie, het thema en de manier van werken volledig anders dan bij Dead Man’s Hill. Ook worden er andere instrumenten gebruikt, worden instrumenten en klanken anders gebruikt, en wordt de muziek vergezeld van gutturale zangtechnieken, die sterk aanleunen bij Kargyraa, een specifieke soort van Tuvaanse keelzang. Ik blijf de naam Dead Man's Hill hiervoor voorlopig gebruiken worden aangezien The Earth King uit Dead Man’s Hill geboren is, en uiteindelijk het vervolgproject zal worden.

Experiments in Darkness ging dan weer de neoklassieke richting uit. 'About Facts And Murders' vond ik een uitstekende cd. Krijgt dit een verderzetting of beschouw je ook dit project als afgelopen?

About Facts and Murders zal de laatste cd zijn voor Experiments in Darkness. Hoewel ik nog wel zin heb om ooit neoklassieke muziek te maken, is de inspiratie - zeker qua emoties en dergelijke - voor dit project volledig opgebruikt.

Veel van je projecten zijn buitengewoon somber. In een vorig interview vertelde je over de innerlijke pijnen die je tormenteerden. Heb je daar nog steeds last van?

Nee, daar heb ik gelukkig geen last meer van. De laatste 5 jaar is mijn hele levenspatroon langzamerhand gaan veranderen en daarmee heeft er heel veel genezing kunnen plaatsvinden, en is nog steeds aan het plaatsvinden. Dus al mijn projecten waarvan pijn de inspiratiebron is, kunnen dan ook worden stopgezet of getransformeerd naar iets anders, iets mooiers.

'De kinderen van moeder aarde' is een nieuwe samenwerking van jou. De muziek klinkt heel meditatief en helend. Zie je dit als een breuk met eerdere projecten, of als een synthese van hetgeen je vroeger gedaan hebt?

Ik zie Kinderen van Moeder Aarde niet echt als een breuk met eerdere projecten. Dit project is eerder ontstaan omwille van de drastische verandering in het leven van mij en mijn levenspartner. Langs de ene kant resulteert dit in animistische folkmuziek, met teksten over de Levende Moeder Natuur die ons totale genezing kan brengen als we ons ervoor openstellen, en waarin we een heel andere samenleving kunnen ontdekken, waarin we kunnen ontdekken dat alle andere levende wezens hier op Aarde net zoals wij zijn. De andere kant van dit project is een ritualistische ambient-soundtrack waarin we bijzondere energieën willen verankeren voor healing, meditatie en/of activatie.

Ik zie hier een deel van de 'mindfulness'-filosofie achter. Is dit van belang voor jou? Als een manier om met zwarte gedachten om te gaan, of ben je ook in de mystieke achtergrond geïnteresseerd?

Mindfulness is zeker van groot belang voor mij, maar niet noodzakelijk om met zwarte gedachten om te gaan, eerder om het volle geluk van het leven te ervaren in elk moment, en met elke ademhaling. Zeker als je deze manier van leven in de vrije natuur toepast, brengt dat enorm veel vreugde en een diepe verbinding met zich mee.

Je speelt alle instrumenten op je solo-cd's zelf in. Daar moet enorm veel werk in kruipen. Hoeveel instrumenten beheers je ondertussen?

Goh, als ik alles optel en de zangtechnieken niet meetel, denk ik dat ik aan 8 verschillende instrumenten kom.

Je hebt in het verleden ook meegewerkt aan de eerste cd van het dark ambient-project NDE. Ondertussen gaat dit project solo verder. Heb je bewust niet meegeschreven aan de 'Kampfbereit'-cd?

NDE is een project dat gepaard gaat of een uitlaatklep is voor het ventileren van intense pijn. Alles wat je op deze cd's hoort is echt en levend. Ik ben uit dit project gestapt omdat de muziek en de inhoud ervan niet overeenstemt met wie ik ben en waar ik naartoe wil.

Je samenwerkingen hebben je al tot China en Japan geleid. Je hebt twee cd's opgenomen met de Japanse avant-garde schrijver en kunstenaar Kenji Siratori. Hoe kwam dit tot stand?

Kenji heeft me gecontacteerd met de vraag voor samenwerking, waarbij ik de muziek zou maken en hij voor het vocale gedeelte zou zorgen. Voor mij was het een heel fijne ervaring om muziek te maken die geïnspireerd was door Kenji's teksten, evenals het experimenteren met hoe de stem en de muziek in elkaar te passen. Dergelijke samenwerkingen vind ik echt zeer boeiend.

Een andere samenwerking brengt je naar Oostenrijk. Solid Grey is een project met Alex Wieser - Hrossharsgrani, voor de ingewijdenen - en Inga Whitehouse. Zowel Wieser als jij hebben een Black Metal en Dark Ambient achtergrond. De invloeden van Solid Grey lijken me eerder The Cure en synth-wave uit de jaren 80. Hoe zijn jullie daartoe gekomen?

Ik help Alex af en toe als gastmuzikant in zijn projecten. Op een dag vroeg hij me om 2 van zijn nummers van gitaar, synth en zang te voorzien. Uiteindelijk is de muziek geheel anders uitgedraaid als verwacht, is er inspiratie gekomen om meerdere nummers in deze stijl te schrijven en was Solid Grey geboren.

De cd van Solid Grey blijkt al uit 2010 te stammen. Ook de opnames van Experiments in Darkness kwamen pas een paar jaar na datum uit. Blijkbaar duurt het een tijdje vooraleer een afgewerkte cd ook effectief beschikbaar is. Waaraan ligt dat?

Gezien dit Solid Grey's debuutalbum was, hebben we nog geruime tijd nodig gehad om een passend platenlabel te vinden. Tegen dat we Runenstein Records gevonden hadden, stonden we eigenlijk al 2 jaar verder. De vertraging bij de Experiments in Darkness cd was puur omwille van het drukke schema bij Midnight Records.

Heb je nog andere projecten? Horen we nog iets van de 'Order of the 2nd Attention'?

De Order of the 2nd Attention heeft eigenlijk maar een half jaar of zo bestaan wegens te weinig inspiratie om het boeiend genoeg te houden. Voor de rest heb ik geen andere projecten meer. De tijd gaat tegenwoordig precies zoveel sneller en ik ben ook veel te graag buiten in de Vrije Natuur, dus muziek maken in de studio zit er niet meer zoveel bij tegenwoordig. Wel heb ik nog een klein jamproject met een vriend. We maken experimentele en onklasseerbare akoestische muziek met veel bizarre ritmeverschuivingen, waarin ik didgeridoo speel en hij djembé. Misschien dat er ooit nog wel iets van verschijnt. Momenteel houden we het op stevig uit de bol gaan en plezier maken met de muziekinstrumenten.
---------------------------------
www.myspace.com/theearthking
www.bugscrawlingoutofpeople.com/deadmanshill
www.myspace.com/deadmanshill
www.facebook.com/deadmanshill

www.facebook.com/KinderenVanMoederAarde

HomeContactSitemap
lees meer...
CD BESPREKING : She Past Away - Disko Anksiyete

De groep die ons attent maakte op post punk / dark wave uit Turkije, ondertussen weten u en ik dat er daar wel meer moois te rapen valt zoals Art Diktator, Elz And The Cult, Bewitched As Dark of Dead Man’s Dream... maar het waren vooral zij die met hun debuut “Berlirdi Gece” (2012) een diepe indruk wisten na te laten. Tegenwoordig ...

lees meer...
CD BESPREKING : New Model Army - From Here

Aan de noordwestkust van Noorwegen ligt het kleine eiland Giske, een voormalige haven. Het is omgeven door fjorden en bergen aan de ene zijde en de uitgestrekte Noord-Atlantische oceaan aan de andere kant. Met slechts 700 inwoners is het leven er vaak rustig, ondanks het bijna constante gebrul van de wind. Daar, in de door twee neven en voormalige ...

lees meer...
CD BESPREKING : La Scaltra - The Third Eye

Het derde album van La Scaltra, wiens debuut in 2016 verscheen en bij mij toch wel enige indruk maakte. De missing link tussen minimal en gothic, tussen The Adams Family en Lost Highway. Zoiets. “The Third Eye” is meteen ook de derde langspeler van de dames en heer en klinkt wel, typisch La Scaltra maar minder koud en kil zoals ...

lees meer...
CD BESPREKING : Mirco Magnani & Łukasz Trzciński - Lumiraum

De Italiaan Mirco Magnani, ook bekend als T.C.O. is een momenteel in Berlijn gevestigde componist en videokunstenaar. Hij is onder meer mede-oprichter van Minox, Technophonic Chamber Orchestra, 4Dkiller en de platenlabels Suite Inc. en Suitevision. Na T.C.O. in 2006 begon hij in 2012 onder de naam Undogmatisch aan een nieuw project én ...

lees meer...
FOTO'S : Siglo XX - W-Fest Waregem 16/08/2019 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : VNV Nation - W-Fest Waregem 16/08/2019 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Lebanon Hanover - W-Fest Waregem 16/08/2019 door Luc Luyten

lees meer...
CD BESPREKING : Anatolian Weapons Feat. Seirios Savvaidis - To The Mother Of Gods

Anatolian Weapons, het nieuwste project van de Atheense kunstenaar, DJ en producer Aggelos Baltas (Dream Weapons, Fantastikoi Hxoi) debuteert op Beats In Space met ‘To The Mother Of Gods’. Het is een album gemaakt in samenwerking met volksmuzikant, liedjesschrijver en componist Seirios Savvaidis. Die laatste staat bekend voor zijn ...

Willekeurige selectie 'oudere' CD-besprekingen (zie ook op onze home-page onderaan):
$$$$$$
lees meer...
CONCERT BESPREKING : W-Fest 4 dagen apart festivallen tussen verleden en heden! - W-Fest was er 4 dagen om van te genieten, oude bekenden en minder bekenden terug te zien en niet - zoals sommige reguliere media beweren - je jeugd nog eens opnieuw te beleven. Neen, gewoon om te zijn wie je bent, ...

Het zit er op de 4de editie van W-fest. De eerste keer in Waregem. Oudjes zoals ik herinneren zich ongetwijfeld nog The Steeple, where have the years gone, de club die Waregem op de wereldkaart zette als het om gothic en aanverwanten ging. Op een pisboog van waar ooit The Steeple stond, daar is Waregem Expo. Ik geef toe, de rit naar Wargem, ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : W-fest 14/8 - Irish Coffee & Twisted Nerve (Jirka Liessens)

De eerste avond van het enige wave festival in België begon gek genoeg met het thema Woodstock. Bezoekers werden voorzien van de nodige attributen hiervoor, wat het gekke tafereel opleverde dat de zwartste zielen eens door een roze zonnebril keken, letterlijk dan. Ondanks de flower power bracht de line-up ons heel andere muziek. Er ...

lees meer...
NIEUWS 13/08/2019 : Eerste namen voor M’era Luna 2020

Terwijl men momenteel nog bezig is met de grote opruiming voor hun 2019-editie lost M’era Luna voor hun editie voor volgend jaar al de eerste namen. Het verslag van M’era Luna 2019 lees je zeer binnenkort op deze pagina’s. M’era Luna wil meer zijn dan een ‘Duits’ festival en daarom gaan ze in de toekomst ...

lees meer...
NIEUWS 09/08/2019 : Jubel en juich ! Gothic Magazine terug onder de levenden!

Als oudje uit de scene kent u vast nog het Gothic Magazine. Er was een tijd dat ook deze website op papier werd gedrukt. Het bewijs? Hier onze eerste editie om virtueel te door bladeren. En we hopen tegen het eind van het jaar nog veel meer van onze fysieke edities online te hebben. Maar goed, in het mekka van de goth (Duitsland voor een goed ...

lees meer...
NIEUWS 09/08/2019 : Scary Black bij Secret Sin Records

Het Secret Sin Records label is een serieuze doorstart aan het maken. En wat meer is, regelmatig wordt u verwend met nieuwe namen. Binnenkort komt het Amerikaanse Scary Black bij dit label uit op cd. Nooit van gehoord zegt u? Welaan, onderstaade clip klinkt wat mij betreft beloftevol. Spaghetti westerns en de alternatieve jaren 80 zijn een ...

lees meer...
NIEUWS 08/08/2019 : W-Fest pakt uit met eigen app! Zaterdag uitverkocht!

Het is bijna zover, op 15 augustus schiet W-Fest voor de vierde keer uit de startblokken, dit jaar in Waregem (Expo). Om het voor de bezoeker zo comfortabel mogelijk te maken worden kosten nog moeite gespaard. Dat zal bijken uit de voorzieningen op het festivalterrein maar de organisatie biedt nu ook een eigen app aan om uw bezoek aan het ...

lees meer...
NIEUWS 07/08/2019 : Nieuwe editie van 'The Face Of God' van Militia

Militia heeft opgehouden te bestaan. Hun laatste werk was een uitstekende conceptplaat over het leven van Ambiorix, uit op Old Europa Café. Datzelfde label doet nu een heruitgave van 'The Face Of God', het atheïstisch manifest in muziekvorm dat het eco-anarchistisch metaalslagerscollectief in 2015 uitbracht. Ok, de originele ...