We zijn geen laptop muzikanten op het podium. We spelen de meeste stukken live en dat is onze sterkte.
19/09/2012, Henk Vereecken![]() |
|||||
Stel In Trance 95 eens voor aan het Belgische publiek? En waar komt de bandnaam vandaan?
Alex Machairas: De band vond zijn oorsprong in het midden van de jaren ’80 toen Nik en ik onze eerste synthesizers en drummachines kochten omdat we beiden geïnteresseerd waren in elektronische muziek. Toen we elkaar ontmoetten, speelde Nik al in een new wave band en ik experimenteerde met het schrijven van mijn eerste songs. Begin 1988 werd dan In Trance 95 opgericht nadat Nik en ik elkaar toevallig ontmoetten op een optreden. We raakten aan de praat en ontdekten dat we een gemeenschappelijke interesse deelden, namelijk muziek ineenknutselen met elektronische instrumenten. Het ‘In Trance’ deel van onze bandnaam komt van een sci-fi boek dat we toen lazen. ‘95’ komt van het straatnummer van onze studio.
Wat vind je van de termen ‘minimal wave’, ’minimal synth’ en ‘cold wave’? Zijn ze en goede beschrijving van de sound van the band?
Alex: We geven niet veel om labels voor onze sound maar ik neem aan dat het nuttig is muziek te categoriseren zodat het publiek je gemakkelijker kan identificeren. We zijn in hoofdzaak een synth band - dat is wel duidelijk - en de term ‘minimal’ heeft te maken met onze manier van werken toentertijd, het was heel erg ‘do it yourself’ elektronische muziek. In 1988 beschouwden we onszelf als een experimentele band met een synth pop sensibiliteit voor bepaalde tracks. Onze vroege uitrusting bestond uit een paar portable analoge synths en drummachines, een delaypedaal en een vier track recorder en dat was in feite het instrumentarium van het merendeel van de minimal wave bands. Maar daar waren we ons toen geenszins van bewust. Later kochten we meer gerief en samplers en sequencers maar het is die eerste, primitieve elektronische periode die ons de dag van vandaag het best representeert en die de tand des tijds ook het best doorstond. Onze set up van vandaag maakt gebruik van diezelfde synths en drummachines maar de four track recorder is vervangen door Logic en een Macbook pro.
Nu, andere, meer specifieke termen zoals ‘cold wave’ zijn gepast om onze eerste single “Desire To Desire / Brazilia” te omschrijven, maar andere tracks zoals onze tweede single “21st CET” hebben een andere sound en zijn meer vroege electronic body music. In elk geval zouden we onze sound nooit tot één specifiek genre begrenzen, we willen de vrijheid hebben om altijd ons gevoel te volgen. Wat wel zeker is, is dat de sound van In Trance 95 gebaseerd is op synthesizers. We zijn een elektronisch duo uit Griekenland, zeg maar.
Kan je ons iets meer vertellen over het nieuwe album?
Alex: “Shapes In A New Geometry” komt uit op Minimal Wave eind deze maand. Het album werd vroeger dit jaar opgenomen en gemixt, tussen februari en april, en we geloven dat we het op een redelijk goede manier hebben ineengestoken. Een interessante factor is dat we de meeste tracks een paar keer live konden performen voordat we de finale mix deden en daar hebben tracks als “Triangular Square” zeker van geprofiteerd. Een ander ding is dat “Shapes In A New Geometry” eerst bedoeld was als een 4 track EP omdat we sinds onze reformatie in 2010 al aan een ander album bezig waren dat bijna af was. Maar tijdens het creatieve proces waren we zo hyperproductief dat we ineens genoeg materiaal hadden waar we tevreden over waren voor een full album. Dat wil dus zeggen dat er al heel gauw een andere release zit aan te komen. Als album heeft het hier en daar wat donkerder randjes en het is ook wat losser geworden. Ik denk dat dat onze stemming weergeeft tijdens de creatie ervan.
Wat is je favoriete In Trance 95 song?
Alex: Een favoriet om naar te luisteren heb ik niet echt want dat verandert steeds. Je zou kunnen zeggen dat mijn favoriet steeds de laatste song is die we maakten. Van ons vroege werk hou ik van al het materiaal op de compilatie "Cities Of Steel And Neon". Ik heb lange tijd niet meer naar die tracks willen luisteren en op de een of andere manier moesten we nu door dat album dat verre verleden herbeleven en ik was prettig verrast hoe modern en relevant het nog altijd klinkt. Nu realiseer ik me pas de sterkte van die vroege songs. “Brazilia” zal voor mij altijd speciaal zijn, als ik er één moet uitkiezen.
Door welke bands of artiesten zijn jullie beïnvloed?
Alex: In de jaren ’80 toen ik opgroeide hebben bepaalde albums van bepaalde artiesten zeker een belangrijke rol gespeeld als invloeden. Om er een paar te noemen: ik denk aan “Radioactivity” van Kraftwerk, “Metamatic” van John Foxx, OMD's debuut, het vroege werk van Cabaret Voltaire, “Geography” van Front 242, de tape “Space Museum” van Solid Space en natuurlijk vele andere.
Tegenwoordig zijn we duidelijk een eind weg geëvolueerd van deze vroege invloeden. Pas op, die invloeden zijn nog altijd aanwezig als deel van ons DNA zeg maar, maar het is nooit op de manier van ‘laat ons dit eens proberen dat lijkt op dat op album zus’. We werken nu instinctief en heel spontaan. Als er een bewuste referentie naar het verleden inzit, dan is het altijd naar iets dat we probeerden in de vroege dagen van In Trance 95. Die periode bezit een bijzondere charme en een tikkeltje nostalgie is ons niet vreemd want het was een opwindende periode, in het bijzonder de eerste twee jaar van de bandgeschiedenis. We hebben een persoonlijke sound en dat vinden we belangrijk.
Wat is de laatste cd die je kocht?
Alex: De laatste geluidsdrager die ik kocht moet de 12” van Tropic Of Cancer geweest zijn. Cd’s koop ik niet echt. Het is ofwel vinyl ofwel downloads. En alles dat uitkomt op ons label Minimal Wave heeft mijn bijzondere interesse. Nu wacht ik op de 12” van Deux op goudkleurig vinyl.
Hoe ontstaat een In Trance 95 song? Hoe gaan jullie te werk bij het songschrijven?
Alex: Gewoonlijk trekken we naar de studio en beginnen we samen aan een nieuwe idee te werken beginnend van niets. Nadat de eerste demo klaar is, geven we het een paar dagen om beiden elk apart naar de track te luisteren tot we terugkeren naar de studio om de eindmix te doen nadat we elk onze opmerkingen hebben gegeven over wat we willen behouden en wat we willen veranderen. Meestal starten we met het ritmegedeelte en voegen dan de baslijn toe, we bouwen dus voort op de ritmesectie en voegen er de riffs en de melodie naderhand aan toe. De dag dat we de track schrijven, doen we gewoonlijk ook al een ruwe mix, zodanig dat we een basis arrangement hebben waaraan dan de lyrics kunnen worden toegevoegd. De vocals komen dus op het einde pas en later kunnen we er dan nog het een of het ander aan toevoegen als we denken dat de track het nodig heeft of als we het een goed idee vinden. Maar regelmatig werken we juist andersom en vertrekken we van de melodie of de vocals. Uitzonderlijk is een track door een van ons op zijn eentje gemaakt en hebben we die dan samen afgewerkt. Gewoonlijk werken we dus samen aan ons materiaal van begin tot eind en we vinden het heel goed op deze manier, we houden van de interactie in de studio.
Waar vind je de inspiratie voor de lyrics?
Alex: Inspiratie komt uit het leven, uit interesses en uit bepaalde emoties. Natuurlijk moet je soms woorden vervangen omdat ze beter bij de melodie passen en zo kan de betekenis veranderen. Ik hou er wel van wanneer het een beetje meer abstract is en niet zo duidelijk. In elk geval kan een song voor verschillende mensen een verschillende betekenis hebben.
Vertel eens wat over de new wave/gothic/industrial scene in Griekenland. Zijn er elk weekend party’s en concerten? In welke steden is de scene geconcentreerd?
Alex: De scene is geconcentreerd rond drie clubs in het centrum van Athene, maar veel artiesten komen van Thessaloniki, de tweede grootste stad van Griekenland. Ik zou niet zeggen dat de scene gigantisch groot is, maar toch komt een aanzienlijk aantal mensen samen op deze party’s en deze lui hielden de scene gedurende al deze jaren levend. Anderzijds is de minimal synth scene kleiner, maar op een of andere manier lijkt het wel dat de overkoepelende dark wave scene tegenwoordig meer open staat voor synths. Ook concertgewijs komen er regelmatig bands optreden, er is eigenlijk altijd wel iets te doen.
Heb je een mening over de economische en politieke situatie in Griekenland? Wil je die met ons delen? Tast deze crisis je dagelijkse leven aan en je leefcomfort?
Alex: Het is triest. Het is een vreselijke situatie waar we allemaal van te lijden hebben. Zonder in details te treden, is al wat ik kan zeggen dat de gewone Griek dit niet heeft veroorzaakt, maar toch accepteerden en voedden vele mensen dat corrupte systeem. Er is nu een nieuwe generatie die de mogelijkheid heeft om anders te denken, anders te handelen en andere dingen te suggereren.
Is dit jullie eerste optreden in België? Wat weet je over België?
Alex: ‘t Is inderdaad de eerste keer dat we in België spelen en we kijken er al erg naar uit. Nik speelde al in Brussel met andere projecten en is er ook al op vakantie geweest. Voor mij is het de eerste keer dat ik in België kom. België is altijd een belangrijk land geweest voor In Trance 95. Het is het thuisland van Front 242 en ik herinner me ook andere goede bands uit de jaren ’80 zoals The Neon Judgement en The Names. Het platenlabel Play It Again Sam had er zijn thuisbasis en dat was een label waar ik veel releases van kocht.
Wat kunnen we verwachten van het concert in België?
Alex: We gaan een mix brengen van tracks van ons “Cities Of Steel And Neon” album en van het nieuwe materiaal van “Shapes In A New Geometry”.
Waarom moeten onze lezers zeker komen kijken naar het optreden van In Trance 95 in het gekraakt neogotisch klooster in de Ploegstraat 25 te Antwerpen?
Alex: Onze sterkte als live act is dat - hoewel we een elektronische band zijn - we toch niet al te veel terugvallen op backing tapes. We zijn geen laptop muzikanten op het podium. We spelen de meeste stukken live en we stoppen veel energie in een optreden. Er is dus een goede dynamiek. Waarom naar ons komen zien? Wel, mijn beste advies voor de lezers is om eens naar onze beide albums te luisteren en als ze het materiaal dat erop staat goed vinden, dan is er dus nu een unieke kans om ons aan het werk te zien! En we kijken uit naar een meet and greet met al wie na het optreden met ons een praatje wil komen slaan! ’t Is zo simpel als dat.
Erg overtuigend! In Trance 95 staan op de affiche met Lebanon Hanover, Bloodygrave & Die Lust en Die Selektion. Ben je bekend met de andere bands?
Alex: De zanger van Die Selektion en ikzelf zijn deze zomer met een paar vrienden gaan zwemmen in Athene. Lucas was daar voor een optreden van een zijproject en we hebben samen wat rondgehangen. Lebanon Hanover zijn cool, ze speelden samen met ons op het GGP festival in Leipzig.
Wat kunnen we van In Trance 95 verwachten in de nabije toekomst?
Alex: We hebben een nieuw album dat bijna gereed is en dat betekent binnenkort meer releases. Hoewel “Shapes In A New Geometry” nog vers van de pers is, zullen we weer nieuw materiaal uit hebben begin 2013, waarschijnlijk eerst een single. Volgende maand spelen we weer in Berlijn met Kas Product en Low Sea op het Drop Dead festival en meer live dates zullen volgen. Dat voor de nabije toekomst.
Heb je nog een laatste boodschap voor het Belgische new wave/gothic publiek?
We kijken er naar uit om bij jullie te spelen en om naar jullie land te komen! Dank je voor Front 242, Absolute Body Control, The Neon Judgement en nog veel meer. Belgische bands hebben ons zeker beïnvloed. Bedankt ook voor Lio en Vive La Fête! Ook voor hen hebben we een plaatsje in ons hart. ;-) Bedankt voor het interview! http://www.facebook.com/groups/intrance95 http://www.myspace.com/intrance95
|
Volgende interviews:
Bloodygrave & Die Lust - Ons doel is de mensen tot dansen te brengen tijdens de show, ze zullen gewoon niet kunnen blijven stilstaan!
Lebanon Hanover - nodigen je graag uit in hun wereld van hopeloze nostalgie
Gavin Friday - Wanneer je muziek maakt moet je elke keer opnieuw weer zo gepassioneerd, zo kwetsbaar, zo vurig en zo verliefd zijn als toen je je eerste single of album maakte. Anders is het bullshit...
Die Sektor - 'We hebben zeker en vast een bocht van 180° gemaakt qua richting, maar als ik erop terugkijk was het de beste keuze die we konden maken.'
Echo Us - Mijn muziek brengt sommige mensen in de war, waarschijnlijk omdat ze meer conventionele of genre-gebaseerde muziek gewoon zijn.
Dine on Ashes - Een compact muzikaal werk blijft langer hangen
Destiny Day - 25 februari 2012 - Vlaamse Opera, Gent - Gothic en zwarte romantiek in de opera: een impressie
Psy'Aviah - Introspection ~ Extrospection biedt nog meer variatie en crossovers dan onze vorige albums
Lula Sweet - 'Het is een drang, iets dat we moeten doen. Ons eigen kruimelspoortje creëren.’
Vomito Negro - Als je geld hebt geraak je met alles weg, heb je geen geld moet je in de lijn lopen, anders hang je.