casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

736 items

   

20 JAAR SUICIDE COMMANDO
01/12/2006
 Bookmark and Share

Uniek dubbelinterview met Johan en Tanja

DE: 20 jaar Suicide Commando hoe kijk je erop terug ?

Johan: Als een bijzonder mooie tijd ! Nooit gedacht dat Suicide Commando ooit tot één van de grootste bands in de scene zou behoren, als je me dat in 1986 had gezegd dan had ik je voor gek verklaard ! Het was ook nooit mijn ambitie om zo bekend te worden, het ging me in de eerste plaats om de muziek en het plezier muziek te maken.
Neen, ik ben best wel een beetje fier op wat ik in die 20 jaar heb bereikt met Suicide Commando, ook al lijken het geen 20 jaar te zijn, ergens lijkt het wel of het nog gisteren was toen ik mijn eerste synth (een Roland SH101) kocht.

DE:Wat zijn de grootste veranderingen geweest voor jezelf muzikaal ?

Johan: In die 20 jaar is er uiteraard wel het één en ander verandert, zo was het 20 jaar geleden ondenkbaar om met computers muziek te maken. Een goede synth kostte in die tijd een fortuin en dus was het niet zo evident en simpel om electronische muziek te maken. Ik ben dan ook met heel beperkte middelen begonnen (1 synth en 1 drummachine)en heb zo heel langzaam mijn studio opgebouwd. In die tijd was er ook nog geen sprake van CD's, laat staan DVD's, dus mijn eerste nummertjes werden gewoon op tape uitgebracht. In die tijd was de tape zowat de CD van vandaag, het was een eenvoudige en goedkope manier om je muziek te verspreiden. Je had in die tijd ook heelwat internationale tape netwerken zodat je tapes snel toch de hele wereld rond gingen. En van het één kwam het ander ... in 1988 verscheen een eerste nummertje op een compilatie LP en langzaam was de trein vertrokken. Alles is pas in een echte stroomversnelling terecht gekomen toen ik 1994 een contract kreeg aangeboden van toen één van de grootste duitse labels Off Beat. De eerste Suicide Commando CD (critical stage) verscheen nog datzelfde jaar en was nog volledig opgenomen op de oude manier, ik denk met 2 synths en 2 drummachines. Het was trouwens ook in die tijd dat ik Eric Van Wonterghem (insekt, sonar, monolith) heb leren kennen want die eerste CD is destijds nog bij hem thuis op zolder opgenomen.
Toch duurde het nog tot 1996 voor Suicide Commando echt bekend werd met het onverwachte succes van 'see you in hell', verschenen op mijn 2de cd (stored images). Dat ene nummer heeft toen echt wel voor de grote doorbraak gezorgd. Het heeft geduurt tot 2000 en de release van de 'mindstrip' CD tot ik eindelijk van die 'see you in hell' stempel werd verlost, 'hellraiser' werd toen nog een veel grotere hit en stilaan behoorde Suicide Commando tot de top.

DE: Hoe ben je ermee begonnen en waarom Suicide Commando ?(Naam en ideologie)

Johan: Ik ben opgegroeid met de zogenaamde new and cold wave scene, ik luisterde in die tijd vooral naar groepen als The Cure, Sisters of Mercy, Siglo XX ... tot ik begin jaren tachtig groepen als Front 242 en Klinik ontdekte op de nationale radio (stel je voor, Klinik werd toen gewoon gedraaid op de toenmalige BRT2, nu radio 2, met interviews en al, gewoon op de woensdagnamiddag ! Nu ondenkbaar geworden, maar soit ...). Ik was meteen verkocht ! Die groepen hebben destijds zo een grote invloed op me gehad dat ik ook met muziek ben begonnen. Mijn broer speelde in die tijd al basgitaar, dus was de stap snel gemaakt.
De naam Suicide Commando heb ik destijds ontleend van een oud nummertje van een duitse (?) groep No More. Ik vond dat nummer destijds zo goed, en vond ook de ideologie achter de naam Suicide Commando zo boeiend, dat meteen Suicide Commando geboren was !

DE:Tanya ,hoe lang doe je al mee ? Was je persoonlijk al fan van Suicide Commando

Tanja: Ik denk dat ik nu ongeveer 7 jaar mijn synth op het podium moet vasthouden. Ik zou het niet kunnen doen als ik zelf niet volledig achter de muziek van Suicide Commando zou staan.
Ik was persoonlijk ook fan van Suicide Commando, daarom ook dat ik destijds (1998) Johan vroeg om een remix voor mijn eigen project Ideenflucht te doen ... ik wacht trouwens nog steeds op die remix !
:-)
DE: Johan ,ik ken je een beetje,naast het podium nogal een rustig type en op het podium een geweldig partybeest. Wat is nu de echte Johan ?Tanya vertel eens,hoe is hij (Beiden op antwoorden )

Johan: Beide denk ik. Het lijkt soms inderdaad wel of ik een gespleten persoonlijkheid heb, naast het podium rustig en zelfs verlegen, op het podium is daar gelukkig maar niet veel meer van te merken en transformeer ik tot een echt podiumbeest. Nu, maar goed zo, want niets is zo saai als naar een groep moeten kijken waar niets gebeurt. :-)
Tanja: Hoe Johan echt is kan ik moeilijk in woorden vatten, dat moet je echt eens beleven. Ik kan echter één ding zeggen, indien Johan 24 uur per dag zo zou zijn als op een podium dan zou ik al lang een psychisch wrak zijn :-)
Dus ik ben blij dat er nog de rustige Johan is, want bij mij is het net omgekeerd, ik ben meestal rustig op een podium maar voor de rest eerder een drama.
DE:Zelf geniet je ook van het contact met het publiek tijdens je optredens en de fans appreciëren dat ook,altijd feest.

Johan: Dank je ! Ik vind dat contact ook heel belangrijk, ik wil dat het publiek deel uitmaakt van de show, ik hou niet van groepen die maar wat afstandelijk staan te wezen op een podium, ik hou niet van een grens tussen publiek en groep ... daarom ook dat ik vaak in het publiek terecht kom of de micro gewoon aan het publiek geef.

DE:Tanya en Johan als je een wens mocht doen wat zouden jullie wensen voor de toekomst.

Johan: Euro millions winnen !!! Nee nee, allereerst een goede gezondheid, klinkt misschien oubollig, maar is toch oh zo belangrijk. Met Suicide Commando hebben we zowat alles bereikt wat er te bereiken valt, dus veel wensen heb ik daar niet meer, al probeer ik uiteraard nog wel om met elke nieuwe release beter te doen dan de vorige, verder zou ik graag nog eens een vinyl uitbrengen want dat is toch één van de weinige dingen die in mijn carriere ontbreekt, en hopelijk mogen we nog op veel plaatsen terecht komen en veel optredens doen ...
Tanja: Dat de mensen het dier waarvan ze toch zo graag vlees willen eten eerst zelf moeten doden, en dat de mens de dieren niet meer als iets minderwaardigs zouden bekijken ! Dieren zien lijden doet mij het meeste pijn !
Voor mij persoonlijk mag het uiteraard ook een uitstekende gezondheid en de Euro Millions jackpot zijn !
:-)
DE: 20 jaar Suicide Commando een antal verjaardagsoptredens een speciale box licht eens een typje van de sluier. Mogen we een mix verwachten van nrs van 20 jaar terug en de huidige nrs Johan ?

Johan: Euh, hoe weet je dat ? :-)
Nu, 20 jaar geleden is misschien een beetje overdreven, maar het zal inderdaad een soort van 'best of' worden met alle grote hits uit mijn carriere. Ik ben nog volop aan de live set aan het werken, zal dus een 'close run' worden voor Beernem, maar ik hoop dat we nog tijdig klaar geraken.

DE:Tanya waarom moeten we naar Zwartwerk komen maak eens reclame voor
Tanja: Omdat je daar de unieke kans krijgt (enige concert in België !!!) om één van de speciale 20 jaar Suicide Commando shows te zien ! Van bijna elk album spelen we wel enkele nummers, een unieke gelegenheid dus voor de fans die al vele jaren naar Suicide Commando luisteren, en natuurlijk ook voor de party !

Zo Bedankt voor het interview Johan en Tanya en tot op Zwartwerk.

Christiaan van Pul aka Special Forces

http://www.suicidecommando.be

HomeContactSitemap
lees meer...
CD BESPREKING : Fear Incorporated - Of Nightmares And Strychnine

Twee keer goed nieuws. Vooraleer dit album in de lente van dit jaar aan een gelimiteerde cd release toe is kunt u het deze maand reeds kosteloos (jawel) downloaden via de Sacred Realm Records website. Het andere goede nieuws, indien u voor komende Valentijn op zoek bent naar de passende horror soundtrack, aarzel niet, dit is hem. Fear ...

lees meer...
NIEUWS 13/01/2021 : Manifest van Mantus

In 1997 zag Mantus het levenslicht ergens in Keulen. Twee jaar geleden verscheen het dubbelalbum ‘“Katharsis” / “Pagan Folk Songs. Om dit jaar goed in te zetten heeft Martin Schindler een nieuw album in petto, dat binnen enkele weken verschijnt. ‘Manifest’ staat terug bol van donkere landschappen, gekaderd ...

lees meer...
NIEUWS 13/01/2021 : Sirenia al 20 jaar springlevend!

Het zit nog fris in mijn geheugen. Al een eeuwigheid geleden, verscheen het cultalbum ‘At Sixes and Sevens’ (2001) van Sirenia, de goth metalband rond Morten Veland. Dit nadat hij de band Tristania noodgedwongen diende te verlaten. Nu kondigt dit Frans-Noorse gezelschap hun tiende studioalbum, met de inspirerende titel ‘Riddles, ...

lees meer...
CD BESPREKING : Ikon - The Thirteenth Hour - the singels 2007 -2020

Een band die al mee gaat sedert 1991 en we niet meer hoeven voor te stellen. Vanuit Australië, hun heimat, veroverden ze ook Europa. In de jaren 90 en aanvang van de jaren 2000 zat een florissante labeldeal met het Duitse en al lang verdwenen Apollyon label daar voor veel tussen. Nadien was er nog sporadisch een uithaal waardoor de groep ...

Willekeurige selectie 'oudere' CD-besprekingen (zie ook op onze home-page onderaan):
$$$$$$$$$
lees meer...
CD BESPREKING : CUTS - Unreal

Een paar jaar geleden mocht ik kennismaken met CUTS, die met de twee Exist EP’s toch wel indruk wist te maken. Het daaropvolgende full album A Gradual Decline schoot echter helemaal aan me voorbij, en toen ik de bespreking hier las, was dat achteraf gezien een spijtige zaak. Tijd voor een herkansing, die ik krijg in de vorm van ...

lees meer...
NIEUWS 11/01/2021 : Gary Numan lost eerste single uit nieuwe plaat 'Intruder'

Hij gaat intussen al 42 jaar mee. In zijn begindagen was hij een pionier van de elektronische muziek met Tbeway Army en daarna solo. Hij scoorde hits met 'Cars', 'Are 'Friends Electric' en vele andere pientere popsongs. Halverwege de jaren 90 gaf hij zijn werk een nieuwe draai door de industrial-tour. Hij gaf op zijn oude ...

lees meer...
CD BESPREKING : Penterakt - Conquest Of The Moon

Dit is weer zo een uitgave waarbij je aan het artwork al direct kan zien wat voor muziek je te horen zal krijgen. En met een projectnaam als Penterakt en een albumtitel als “Conquest Of The Moon” kan het ook haast niet anders. Inderdaad klinkt dit als kosmische krautrock zoals we die al kennen van in de jaren 70 van acts als Tangerine ...

lees meer...
CD BESPREKING : Backworld - Sacred And Profane Songs

Ik weet het, voor neo folk en aanverwante activiteiten hebben we een erudiet redactielid. Vandaar dat het voor mij zowat een eeuwigheid geleden is dat ik nog iets uit dit subgenre heb besproken op deze geniale site. Het laatste moet iets van Death In Rome geweest zijn meen ik, maar nu dus deze Backworld die ik best even voor u introduceer. Backworld ...

lees meer...
NIEUWS 08/01/2021 : Death in Rome schrijft hymne bij bestorming van het Capitool

'Het is niet de job van een artiest om politieke statements te maken. Het beste wat we kunnen doen is een soundtrack aanbieden over historische gebeurtenissen.' Aan het woord is Death in Rome, en het historisch evenement dat ze in de verf willen zetten is uiteraard de bestorming van het Capitool twee dagen geleden. Dit doen ze met ...

lees meer...
NIEUWS 08/01/2021 : Hedera helix maakt het weer heel abstract

Wij zijn grote fans van Hedera helix, het gestoorde intellectroproject van Oscar Valerius Kandinsky en Maestro Virgule. We hebben al lang niets meer van hen gehoord, maar in 2016 maakten ze indruk met 'Pastiche', een plaat vol dolgedraaide Nederlandstalige elektronische brouwsels die je vooral in verwarring willen brengen. Nu brengen ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Goethes Erben - Online uitzending NCN Special in lockdown

Een online concert van Goethes Erben, en dat terwijl er in Duitsland een strenge lockdown aan de gang is? Neen, dat is het niet. Het concert dat op zaterdag 26 december werd uitgezonden, was eigenlijk al eerder opgenomen, met name op 4 september, toen Goethes Erben optrad op het NCN festival in de buurt van Leipzig. Het gaat om een concert ...