casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

757 items

   

20 JAAR SUICIDE COMMANDO
01/12/2006
 Bookmark and Share

Uniek dubbelinterview met Johan en Tanja

DE: 20 jaar Suicide Commando hoe kijk je erop terug ?

Johan: Als een bijzonder mooie tijd ! Nooit gedacht dat Suicide Commando ooit tot één van de grootste bands in de scene zou behoren, als je me dat in 1986 had gezegd dan had ik je voor gek verklaard ! Het was ook nooit mijn ambitie om zo bekend te worden, het ging me in de eerste plaats om de muziek en het plezier muziek te maken.
Neen, ik ben best wel een beetje fier op wat ik in die 20 jaar heb bereikt met Suicide Commando, ook al lijken het geen 20 jaar te zijn, ergens lijkt het wel of het nog gisteren was toen ik mijn eerste synth (een Roland SH101) kocht.

DE:Wat zijn de grootste veranderingen geweest voor jezelf muzikaal ?

Johan: In die 20 jaar is er uiteraard wel het één en ander verandert, zo was het 20 jaar geleden ondenkbaar om met computers muziek te maken. Een goede synth kostte in die tijd een fortuin en dus was het niet zo evident en simpel om electronische muziek te maken. Ik ben dan ook met heel beperkte middelen begonnen (1 synth en 1 drummachine)en heb zo heel langzaam mijn studio opgebouwd. In die tijd was er ook nog geen sprake van CD's, laat staan DVD's, dus mijn eerste nummertjes werden gewoon op tape uitgebracht. In die tijd was de tape zowat de CD van vandaag, het was een eenvoudige en goedkope manier om je muziek te verspreiden. Je had in die tijd ook heelwat internationale tape netwerken zodat je tapes snel toch de hele wereld rond gingen. En van het één kwam het ander ... in 1988 verscheen een eerste nummertje op een compilatie LP en langzaam was de trein vertrokken. Alles is pas in een echte stroomversnelling terecht gekomen toen ik 1994 een contract kreeg aangeboden van toen één van de grootste duitse labels Off Beat. De eerste Suicide Commando CD (critical stage) verscheen nog datzelfde jaar en was nog volledig opgenomen op de oude manier, ik denk met 2 synths en 2 drummachines. Het was trouwens ook in die tijd dat ik Eric Van Wonterghem (insekt, sonar, monolith) heb leren kennen want die eerste CD is destijds nog bij hem thuis op zolder opgenomen.
Toch duurde het nog tot 1996 voor Suicide Commando echt bekend werd met het onverwachte succes van 'see you in hell', verschenen op mijn 2de cd (stored images). Dat ene nummer heeft toen echt wel voor de grote doorbraak gezorgd. Het heeft geduurt tot 2000 en de release van de 'mindstrip' CD tot ik eindelijk van die 'see you in hell' stempel werd verlost, 'hellraiser' werd toen nog een veel grotere hit en stilaan behoorde Suicide Commando tot de top.

DE: Hoe ben je ermee begonnen en waarom Suicide Commando ?(Naam en ideologie)

Johan: Ik ben opgegroeid met de zogenaamde new and cold wave scene, ik luisterde in die tijd vooral naar groepen als The Cure, Sisters of Mercy, Siglo XX ... tot ik begin jaren tachtig groepen als Front 242 en Klinik ontdekte op de nationale radio (stel je voor, Klinik werd toen gewoon gedraaid op de toenmalige BRT2, nu radio 2, met interviews en al, gewoon op de woensdagnamiddag ! Nu ondenkbaar geworden, maar soit ...). Ik was meteen verkocht ! Die groepen hebben destijds zo een grote invloed op me gehad dat ik ook met muziek ben begonnen. Mijn broer speelde in die tijd al basgitaar, dus was de stap snel gemaakt.
De naam Suicide Commando heb ik destijds ontleend van een oud nummertje van een duitse (?) groep No More. Ik vond dat nummer destijds zo goed, en vond ook de ideologie achter de naam Suicide Commando zo boeiend, dat meteen Suicide Commando geboren was !

DE:Tanya ,hoe lang doe je al mee ? Was je persoonlijk al fan van Suicide Commando

Tanja: Ik denk dat ik nu ongeveer 7 jaar mijn synth op het podium moet vasthouden. Ik zou het niet kunnen doen als ik zelf niet volledig achter de muziek van Suicide Commando zou staan.
Ik was persoonlijk ook fan van Suicide Commando, daarom ook dat ik destijds (1998) Johan vroeg om een remix voor mijn eigen project Ideenflucht te doen ... ik wacht trouwens nog steeds op die remix !
:-)
DE: Johan ,ik ken je een beetje,naast het podium nogal een rustig type en op het podium een geweldig partybeest. Wat is nu de echte Johan ?Tanya vertel eens,hoe is hij (Beiden op antwoorden )

Johan: Beide denk ik. Het lijkt soms inderdaad wel of ik een gespleten persoonlijkheid heb, naast het podium rustig en zelfs verlegen, op het podium is daar gelukkig maar niet veel meer van te merken en transformeer ik tot een echt podiumbeest. Nu, maar goed zo, want niets is zo saai als naar een groep moeten kijken waar niets gebeurt. :-)
Tanja: Hoe Johan echt is kan ik moeilijk in woorden vatten, dat moet je echt eens beleven. Ik kan echter één ding zeggen, indien Johan 24 uur per dag zo zou zijn als op een podium dan zou ik al lang een psychisch wrak zijn :-)
Dus ik ben blij dat er nog de rustige Johan is, want bij mij is het net omgekeerd, ik ben meestal rustig op een podium maar voor de rest eerder een drama.
DE:Zelf geniet je ook van het contact met het publiek tijdens je optredens en de fans appreciëren dat ook,altijd feest.

Johan: Dank je ! Ik vind dat contact ook heel belangrijk, ik wil dat het publiek deel uitmaakt van de show, ik hou niet van groepen die maar wat afstandelijk staan te wezen op een podium, ik hou niet van een grens tussen publiek en groep ... daarom ook dat ik vaak in het publiek terecht kom of de micro gewoon aan het publiek geef.

DE:Tanya en Johan als je een wens mocht doen wat zouden jullie wensen voor de toekomst.

Johan: Euro millions winnen !!! Nee nee, allereerst een goede gezondheid, klinkt misschien oubollig, maar is toch oh zo belangrijk. Met Suicide Commando hebben we zowat alles bereikt wat er te bereiken valt, dus veel wensen heb ik daar niet meer, al probeer ik uiteraard nog wel om met elke nieuwe release beter te doen dan de vorige, verder zou ik graag nog eens een vinyl uitbrengen want dat is toch één van de weinige dingen die in mijn carriere ontbreekt, en hopelijk mogen we nog op veel plaatsen terecht komen en veel optredens doen ...
Tanja: Dat de mensen het dier waarvan ze toch zo graag vlees willen eten eerst zelf moeten doden, en dat de mens de dieren niet meer als iets minderwaardigs zouden bekijken ! Dieren zien lijden doet mij het meeste pijn !
Voor mij persoonlijk mag het uiteraard ook een uitstekende gezondheid en de Euro Millions jackpot zijn !
:-)
DE: 20 jaar Suicide Commando een antal verjaardagsoptredens een speciale box licht eens een typje van de sluier. Mogen we een mix verwachten van nrs van 20 jaar terug en de huidige nrs Johan ?

Johan: Euh, hoe weet je dat ? :-)
Nu, 20 jaar geleden is misschien een beetje overdreven, maar het zal inderdaad een soort van 'best of' worden met alle grote hits uit mijn carriere. Ik ben nog volop aan de live set aan het werken, zal dus een 'close run' worden voor Beernem, maar ik hoop dat we nog tijdig klaar geraken.

DE:Tanya waarom moeten we naar Zwartwerk komen maak eens reclame voor
Tanja: Omdat je daar de unieke kans krijgt (enige concert in België !!!) om één van de speciale 20 jaar Suicide Commando shows te zien ! Van bijna elk album spelen we wel enkele nummers, een unieke gelegenheid dus voor de fans die al vele jaren naar Suicide Commando luisteren, en natuurlijk ook voor de party !

Zo Bedankt voor het interview Johan en Tanya en tot op Zwartwerk.

Christiaan van Pul aka Special Forces

http://www.suicidecommando.be

HomeContactSitemap
lees meer...
CD BESPREKING : Gert - Alles Is Nog Niet Verloren

Evenals het zeer onlangs besproken Donder, Hel & Hagel hebben we hier nog een act uit de Leuvense antifa scene die al lang geen onbekende meer is voor Dark Entries! Gert maakt al meer dan 18 jaar kritische uptempo Nederlandstalige DIY ‘kleinpunk’. In 2016 bespraken we voor Dark Entries het vijfde album “Ongepast Vrolijk”, ...

lees meer...
CD BESPREKING : L' Appel Du Vide - Abwärtsspirale

Altijd leuk een singel formaat met 4 nummers, aandoenlijk bijna anno 2022, zeker in zwart en grijze lay out en met de veelbelovende bandnaam L’ Appel Du vide en de al even veelbelovende titel “Abwärtsspirale”. Qua stijl en gemoed waan ik mezelf waar aan de vooravond van de jaren 80, een gevoel dat door de muziek van ...

lees meer...
NIEUWS 04/07/2022 : Leeds is gothic city!

U dacht natuurlijk aan Leipzig. Ook. Maar de stad Leeds kent een gothic rock verleden dat als historisch erfgoed moet gekoesterd (denk maar aan bands als The Sisters Of Mercy, The Rose Of Avalanche, March Violets, Salvation, Red Lorry Yellow Lorry,...) Mocht u tussen 7 en 10 juli nog vrij zijn en niks hebben gepland, ga dat horen en zien in ...

lees meer...
NIEUWS 03/07/2022 : Gothic magazine trekt er de stekker uit...

Tenminste grote bezieler en cult figuur bij onze Oosterburen Martin Sprissler besloot recent de stekker uit zijn geesteskind te trekken en biedt zijn titel aan voor overname. Een tweetal jaar geleden was er na een lange pauze sprake van een doorstart maar deze bleek niet helemaal te lopen zoals verwacht. Momenteel is Gothic Magazine 90 in ...

Willekeurige selectie 'oudere' CD-besprekingen (zie ook op onze home-page onderaan):
$$$$$$
lees meer...
CD BESPREKING : Donder, Hel & Hagel - Kermis In De Hel

In 2019 bespraken we “Lang Genoeg Beleefd Geweest!!!”, het debuutalbum van het Leuvense zootje ongeregeld Donder, Hel & Hagel en heden stellen ze ons hun tweede album voor, “Kermis In De Hel” (11 songs, 43 minuten) met negen studio en twee live songs. Het langverwachte tweede album, uitgesteld door en aangevuld ...

lees meer...
NIEUWS 02/07/2022 : Enzo Kreft met eerste clip als voorbode van het nieuwe album 'Shelter'

De naam Enzo Kreft hoeft geen introductie meer, deze oude krijger werd met de albums “Control” (2019) en “Different World” (2021) weerom ‘wereldberoemd’ in onze scene en scoorde zelfs torenhoog in de eindejaarslijstjes van menig Dark Entries schrijver. Reden, aanstekelijk electro, zowat de overtreffende ...

lees meer...
NIEUWS 02/07/2022 : The Seven Whores Of The Apocalypse, eigentijdse dark electro

De Duitse Dark Dimensions labelgroep ging het trio Chris, Tom en Jason halen in Amerika om hier bij ons hun debuut de ep “Wicked Hands” bij Scanner uit te brengen. Het geluid van deze debuut ep ligt ergens tussen een actuele Placebo Effect en een minder technoïde versie van hun landgenoten Velvet Acid Christ in hun eerste ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Crime and the City Solution @ Can't Live in a Livingroom XIV, Haacht, 11 juni 2022 - ...omdat een cultband in de living nog altijd beter is dan gewoon een avondje TV kijken...

In tussentijd is de tournee van Crime and the City Solution achter de rug en zitten ze alweer in uitvalsbasis Berlijn te broeden op een nieuw studioalbum… Ook de heruitgave van hun backcatalogue door Mute geeft ons iets extra om naar uit te kijken. Voorlopig houden we uw nieuwsgierigheid alvast warm met dit concertverslag van hun huiskamerconcert ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Zondigen op zondag; Sinner’s Day zomert - Als loonslaaf kon ik van deze editie, na veel vijven en zessen, enkel de zondag mee pikken. Gelukkig de dag die mijn goth rockend hartje sneller deed slaan.

Over de vrijdag en zaterdag kan ik hier dus helaas niets kwijt, maar ik twijfel er niet aan dat anderen dat zeker even literair in mijn plaats zullen doen. Laat deze korte review dan ook veeleer een impressie zijn dan een festivalverslag of nog de beleving van één dag. Gelukkig heb ik voor de wintereditie, onder het aloude motto; ...

lees meer...
NIEUWS 27/06/2022 : Sinner’s Day Summer 2023, de eerste namen!

Ja u leest dit goed, de 2022 editie is nog maar net afgelopen en de organisatie gooit nu al een reeks namen voor onze voeten voor volgend jaar en struikelen zult u. Op deze affiche heel wat exclusiviteiten voor 2023; Project Pitchfork, Modern English, When In Rome, Corpus Delicti, Tyske Ludder, Golden Apes, NNHMN, Dorsetshire, Solor Dolorosa, ...

lees meer...
FOTO'S : Within Temptation - @ Graspop 17/06/2022 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Heilung - @ Graspop 17/06/2022 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Amenra - @ Graspop 17/06/2022 door Luc Luyten

lees meer...
CD BESPREKING : Centhron - Fylgja

Dansen. Niet mee niet minder. Al is het dan wel op het eigen graf. Centhron is geen onbekende in aggro tech en endzeit electro middens. De groep werd in 2011 geformeerd door Elmar Schmidt en is vandaag reeds aan zijn 10de album toe,”Fylgja”. Geweldenaars met synths en drummachines zeg maar, die tussen het hacken door even aan het ...

lees meer...
CD BESPREKING : Chainreactor - Techno body Device

Voor de liefhebbers van dark electro of beter nog aggro tech met cyber aspiraties zou de naam Chain Reactor geen onbekende (mogen) zijn. In de maalstorm van vandaag zouden we haast vergeten dat ook dit subgenre, nog altijd alive and kicking, voor het zweet in de underground clubs zorgt. Conclusie; Dark Entries heeft dringend nood aan een kenner ...