casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

757 items

   

SYLVESTER ANFANG II
‘Ik denk dat we vooral beïnvloed worden door muziek waar een hoek af is, ongeacht het genre.’
17/07/2011, Henk Vereecken
 Bookmark and Share

17/07/2011 : SYLVESTER ANFANG II - ‘Ik denk dat we vooral beïnvloed worden door muziek waar een hoek af is, ongeacht het genre.’
17/07/2011 : SYLVESTER ANFANG II - ‘Ik denk dat we vooral beïnvloed worden door muziek waar een hoek af is, ongeacht het genre.’
17/07/2011 : SYLVESTER ANFANG II - ‘Ik denk dat we vooral beïnvloed worden door muziek waar een hoek af is, ongeacht het genre.’
Hun oorspronkelijke naam Silvester Anfang, haalden ze van een song van de beruchte Noorse black metal band Mayhem. Silvester Anfang werd later herdoopt tot Sylvester Anfang II. Deze Oost-Vlaamse band speelt echter allesbehalve black metal - ze houden er soms wel van om het publiek een beetje op het verkeerde been te zetten - maar eerder een soort dronefolk, al houden ze het zelf liever op ‘psychedelica’. Binnenkort kunt u deze heren aan het werk zien op het OcCulTrAnCe festival in Oosteeklo. Bandlid Glen Steenkiste beantwoordde onze vragen.

Stel Sylvester Anfang II eens voor aan het publiek. Wat is de geschiedenis van de band?

Glen Steenkiste: Silvester Anfang is ontstaan op tweede kerstdag 2004 om de verveling van de kerstdagen te doorbreken. Gewapend met een 4-track, een paar gitaren en effecten en wat andere brol zijn we die middag gewoon beginnen opnemen en tot onze grote verbazing bleken we de opnames achteraf ook goed te vinden, dus zijn we blijven samenspelen. Toen een paar van die opnames in de handen van Clay Ruby (beter bekend als Burial Hex en aanvoerder van het dronecollectief Davenport, nu omgedoopt tot Second Family Band) vielen en hij enthousiast bleek te zijn is de bal aan het rollen gegaan. Clay heeft ons voorgesteld aan Ed Hardy, de man achter het Amerikaanse Eclipse label, die voorstelde om een LP van Silvester Anfang uit te brengen. Daardoor is de plaat op Kraak ook in een versnelling gekomen. En sindsdien zijn we blijven verder spelen, vaak in verschillende bezettingen met verschillende mensen. Ondertussen hebben we een hele reeks van tapes en cd-r’s uitgebracht, vier LP’s, een cd en twee split 7-inchen, één met wijlen Jack Rose en één met Burial Hex.

Wat zijn jullie invloeden? Naar ik vermoed moeten die vooral gezocht worden bij sixties/seventies acid folk, psychedelic rock en acid rock, krautrock etc., maar eventueel ook bij (post)punk en metal. Klopt dit?

Glen: Acid folk, psych rock, krautrock..., het zijn inderdaad allemaal zaken die terugkomen in Sylvester Anfang II, maar met voorkeur wel de versies van de jaren ’60 en de vroege jaren ’70. Punk en metal vind ik persoonlijk een minder grote invloed. Black metal was bij het opstarten van de band wel een invloed, maar meer het esthetische aspect denk ik. Ik denk dat we vooral beïnvloed worden door muziek waar een hoek af is, ongeacht het genre.

Men koppelt Sylvester Anfang II wel eens aan de term ‘drone folk’. Wat vind je van die term?

Glen: Het is een term als een andere, bedacht door mensen die alles willen benoemen. Zelf hebben we het altijd over psychedelica.

Waar halen jullie je inspiratie vandaan?

Glen: De groep bestaat op dit moment uit zes mensen, dus komt de inspiratie ook voort uit die zes personen. Iedereen heeft zo zijn eigen interesses en bezigheden, dus al die verschillende invloeden zijn wel ergens te horen. Maar in feite is het moeilijk om er zo maar een paar dingen uit te pikken. We proberen vooral zaken te maken die we zelf goed en tof vinden. Verder staan we niet zo heel hard stil bij waar we bepaalde zaken oppikken.

Hoe ontstaat een Sylvester Anfang song? Al jammend?

Glen: Elke repetitie wordt alles opgenomen en nadien editen we die opnames en houden we de stukken die we goed vinden langs de kant. Dus alles ontstaat al jammend. We komen gewoon samen, zetten ons gerief op en we beginnen te spelen. Meer hoeft dat niet te zijn.

Op een bepaald moment werd de naam veranderd van Silvester Anfang naar Sylvester Anfang II. Waarom? Is het (ook) een knipoog naar Amon Düül/Amon Düül II?

Glen: Natuurlijk is het een beetje een knipoog naar Amon Düül. We vonden het wel grappig om de mensen wat in verwarring te brengen en de naam lichtjes aan te passen . Maar we hebben de naam vooral veranderd omdat de muziek veranderde. De eerste dingen waren veel meer dronegericht. Naarmate we onze instrumenten wat beter beheersten zijn we ook andere, meer ‘rockgerichte’ muziek beginnen maken en na een tijdje vonden we dat die zaken een andere naam nodig hadden. Maar eigenlijk komt het hier op neer: bij Silvester Anfang zat iedereen op de grond tussen een berg van kabels en effecten, bij Sylvester Anfang II zijn we gaan rechtstaan en hebben we de hoeveelheid effecten wat teruggeschroefd.

Voor wat voor mensen maken jullie muziek? Wie zijn jullie fans? Op een Sylvester Anfang optreden ziet men een bont allegaartje aan hippies, punks, goths, folk-, drone-, stoner- en metalfans. Veel alternatievelingen en freaks in elk geval. En blowers :-). Klopt die indruk zo’n beetje?

Glen: Ik denk dat we in oorsprong muziek voor onszelf zijn beginnen spelen. Muziek die we zelf willen horen. Blijkbaar spreken we daar een divers publiek mee aan. Ik denk dat al de mensen die je hierboven opnoemt wel iets kunnen terugvinden wat hen aanspreekt in onze muziek. Ik denk ook dat het allemaal mensen zijn die houden van ontwrichte muziek, en die is er bij Sylvester Anfang II zeker te vinden.

Hoe zit het intussen met de bekendheid in het buitenland? Treden jullie ook geregeld op buiten België?

Glen: De bekendheid in het buitenland valt wel mee. Het feit dat we hoofdzakelijk platen uitgebracht hebben op Engelse labels (Aurora Borealis en Blackest Rainbow) en een Amerikaans label (Eclipse) heeft er ook wel voor gezorgd dat we vanaf het begin feedback van buiten België kregen. We hebben het geluk gehad om al twee keer door Europa te hebben kunnen touren (in 2007 met Jack Rose en in 2010 op ons eentje) en twee keer in de UK (in 2008 met Burial Hex en in 2010 met US Girls), dus dat zit wel snor. Ik heb in feite de indruk dat we meer optreden in het buitenland dan in België. Ik denk dat we in België misschien alles samen nog geen tien optredens per jaar spelen. Niet zo veel dus, maar zo blijft het ook wat frisser voor ons en voor het publiek.

Wat is de link tussen Sylvester Anfang en het Funeral Folk label? Als ik het goed begrepen heb zit de band zelf achter dat label dat echter ook releases van o.a. Rivercrest en Aqua Nebula Oscillator op zijn naam heeft staan…

Glen: Het zijn inderdaad de mensen die Sylvester Anfang gestart zijn die ook het Funeral Folk label opgericht hebben om op een eenvoudige manier eigen opnames de wereld in te sturen. In plaats van een label te zoeken die onze eerste dingen wilde uitbrengen, zijn we gewoon zelf tapes beginnen dubben en cd-r’s beginnen branden. Naar verloop van tijd zijn we ook zaken buiten onze eigen kring gaan zoeken, zo zijn we terecht gekomen bij groepen als Rivercrest, Alkerdeel en Aqua Nebula Oscillator. Sinds de LP van Aqua Nebula Oscillator zal Funeral Folk zich meer richten op het uitbrengen van vinyl en minder op tapes en cd-r’s. Op dit moment is het redelijk rustig, maar als we elk jaar één of twee dingen kunnen uitbrengen zijn we al tevreden denk ik.

De songtitels van Sylvester Anfang lijken me niet gespeend van humor en knipoogjes naar onder meer paganisme, occultisme, satanisme of zelfs black metal. Klopt dit? In hoeverre is humor en parodie belangrijk bij Sylvester Anfang? En in hoeverre zijn jullie ook echt geïnteresseerd in die dingen?

Glen: Humor is belangrijk, al is het maar omdat een repetitie waar iedereen er met een pruillip bij zit niet direct super plezant is. Parodie is het zeker niet. We willen zeker niet met opzet met zaken lachen of ze belachelijk maken. In onze vormgeving speelt het paganisme en het occulte inderdaad een belangrijke rol, maar het is zeker geen parodie. Langs de andere kant is het zeker ook niet allemaal 100 % serieus en is het vaak wat tongue-in-cheeck. We gebruiken veel van die beelden omdat we zelf vinden dat ze goed aansluiten bij onze muziek. Sommige groepsleden zijn heel oprecht geïnteresseerd in black metal, het occulte e.d. Anderen iets minder. Het behoort gewoon bij één van de invloeden die in Sylvester Anfang terug te vinden zijn.

Ik heb alle Sylvester Anfang video’s op de Funeral Folk site eens bekeken. Een kan echter niet meer afgespeeld worden met als reden “Deze video is verwijderd wegens een schending van het beleid van YouTube op het gebied van naaktheid of seksuele inhoud.” Wat was er te zien?

Glen: Hahaha... Dat was een promofilmpje dat we gemaakt hadden voor de “Buda Rehearsal Tapes” die onlangs uitgekomen is op het Duitse Who Can You Trust? label. De tape bevat opnames van een repetitie voor een optreden in Kortrijk, waar ze ons gevraagd hadden om een soundtrack te spelen bij fragmenten van onze favoriete horror- en b-films. Die fragmenten bevatten een paar blote borsten en ergens werd een kip de keel overgesneden. Voor Youtube reden genoeg om het filmpje offline te halen. Ze blijken nogal preuts te zijn bij Youtube. We hebben de compilatie van fragmenten een tijdje gebruikt tijdens optredens, hier kan je het op de achtergrond zien: http://www.youtube.com/watch?v=eUbdVL4RYzw

Voorlopig nog wel… :-) Wat zijn de toekomstplannen? Toevallig geen plannen voor een nieuw album?

Glen: Als alles meezit komen er nog twee nieuwe albums uit in 2011 en we zijn net beginnen opnemen voor een plaat die hopelijk in 2012 zal uitkomen. We zijn op dit moment ook aan het kijken of we in het najaar nog een weekje op tour kunnen in Europa. Nog plannen genoeg dus. Daarnaast heeft bijna iedereen in de groep ook nog zijn eigen projecten. Er staat nog heel wat te doen voor de komende jaren.

Wat kunnen we verwachten van het Sylvester Anfang II optreden op het OcCulTrAnCe festival?

Glen: Aangezien we om 14u spelen zal het een namiddag raga met veel percussie, dronende harmoniums en snerpende violen worden. Breinmassage voor te ontwaken na een eerste nacht festival.

Wat vind je van de affiche van het OcCulTrAnCe festival? Zijn er optredens die je zelf zeker niet willen missen?

Glen: Om eerlijk te zijn ken ik enkel Etherik, Rivercrest en Wheel Of Smoke. De rest van de groepen die er spelen zijn me onbekend. Dus voor mezelf zal het ook ontdekken worden. Op zondag draaien Shazzula (de vroegere zangeres en toetseniste van Aqua Nebula Oscillator) en DJ Hardrock (de drummer/percussionist/goede-smaak-man van Silvester Anfang) de zotste en obscuurste psychplaten die er zijn. Zwaar aanbevolen want in hun dj-sets zijn er altijd onbekende parels te ontdekken.

En om zelf ook nog wat reclame te maken: na de set van Shazzula en dj Hardrock duikt Moonchild in zijn al even obscure acid en psych rock, acid folk, spacerock en sixties garagepunk verzameling. :-) Heb je nog een laatste boodschap voor onze lezers? Waarom moeten we zeker komen zien naar het Sylvester Anfang II optreden op het OcCulTrAnCe festival?

Omdat jullie lezers op een zaterdagmiddag toch niets beter te doen hebben. ;-) Turn on, tune in, drop out!

Om het met Timothy Leary te zeggen! Tot op het OcCulTrAnCe festival!

http://www.funeralfolk.be

HomeContactSitemap
lees meer...
CD BESPREKING : Gert - Alles Is Nog Niet Verloren

Evenals het zeer onlangs besproken Donder, Hel & Hagel hebben we hier nog een act uit de Leuvense antifa scene die al lang geen onbekende meer is voor Dark Entries! Gert maakt al meer dan 18 jaar kritische uptempo Nederlandstalige DIY ‘kleinpunk’. In 2016 bespraken we voor Dark Entries het vijfde album “Ongepast Vrolijk”, ...

lees meer...
CD BESPREKING : L' Appel Du Vide - Abwärtsspirale

Altijd leuk een singel formaat met 4 nummers, aandoenlijk bijna anno 2022, zeker in zwart en grijze lay out en met de veelbelovende bandnaam L’ Appel Du vide en de al even veelbelovende titel “Abwärtsspirale”. Qua stijl en gemoed waan ik mezelf waar aan de vooravond van de jaren 80, een gevoel dat door de muziek van ...

lees meer...
NIEUWS 04/07/2022 : Leeds is gothic city!

U dacht natuurlijk aan Leipzig. Ook. Maar de stad Leeds kent een gothic rock verleden dat als historisch erfgoed moet gekoesterd (denk maar aan bands als The Sisters Of Mercy, The Rose Of Avalanche, March Violets, Salvation, Red Lorry Yellow Lorry,...) Mocht u tussen 7 en 10 juli nog vrij zijn en niks hebben gepland, ga dat horen en zien in ...

lees meer...
NIEUWS 03/07/2022 : Gothic magazine trekt er de stekker uit...

Tenminste grote bezieler en cult figuur bij onze Oosterburen Martin Sprissler besloot recent de stekker uit zijn geesteskind te trekken en biedt zijn titel aan voor overname. Een tweetal jaar geleden was er na een lange pauze sprake van een doorstart maar deze bleek niet helemaal te lopen zoals verwacht. Momenteel is Gothic Magazine 90 in ...

Willekeurige selectie 'oudere' CD-besprekingen (zie ook op onze home-page onderaan):
$$$$$$
lees meer...
CD BESPREKING : Donder, Hel & Hagel - Kermis In De Hel

In 2019 bespraken we “Lang Genoeg Beleefd Geweest!!!”, het debuutalbum van het Leuvense zootje ongeregeld Donder, Hel & Hagel en heden stellen ze ons hun tweede album voor, “Kermis In De Hel” (11 songs, 43 minuten) met negen studio en twee live songs. Het langverwachte tweede album, uitgesteld door en aangevuld ...

lees meer...
NIEUWS 02/07/2022 : Enzo Kreft met eerste clip als voorbode van het nieuwe album 'Shelter'

De naam Enzo Kreft hoeft geen introductie meer, deze oude krijger werd met de albums “Control” (2019) en “Different World” (2021) weerom ‘wereldberoemd’ in onze scene en scoorde zelfs torenhoog in de eindejaarslijstjes van menig Dark Entries schrijver. Reden, aanstekelijk electro, zowat de overtreffende ...

lees meer...
NIEUWS 02/07/2022 : The Seven Whores Of The Apocalypse, eigentijdse dark electro

De Duitse Dark Dimensions labelgroep ging het trio Chris, Tom en Jason halen in Amerika om hier bij ons hun debuut de ep “Wicked Hands” bij Scanner uit te brengen. Het geluid van deze debuut ep ligt ergens tussen een actuele Placebo Effect en een minder technoïde versie van hun landgenoten Velvet Acid Christ in hun eerste ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Crime and the City Solution @ Can't Live in a Livingroom XIV, Haacht, 11 juni 2022 - ...omdat een cultband in de living nog altijd beter is dan gewoon een avondje TV kijken...

In tussentijd is de tournee van Crime and the City Solution achter de rug en zitten ze alweer in uitvalsbasis Berlijn te broeden op een nieuw studioalbum… Ook de heruitgave van hun backcatalogue door Mute geeft ons iets extra om naar uit te kijken. Voorlopig houden we uw nieuwsgierigheid alvast warm met dit concertverslag van hun huiskamerconcert ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Zondigen op zondag; Sinner’s Day zomert - Als loonslaaf kon ik van deze editie, na veel vijven en zessen, enkel de zondag mee pikken. Gelukkig de dag die mijn goth rockend hartje sneller deed slaan.

Over de vrijdag en zaterdag kan ik hier dus helaas niets kwijt, maar ik twijfel er niet aan dat anderen dat zeker even literair in mijn plaats zullen doen. Laat deze korte review dan ook veeleer een impressie zijn dan een festivalverslag of nog de beleving van één dag. Gelukkig heb ik voor de wintereditie, onder het aloude motto; ...

lees meer...
NIEUWS 27/06/2022 : Sinner’s Day Summer 2023, de eerste namen!

Ja u leest dit goed, de 2022 editie is nog maar net afgelopen en de organisatie gooit nu al een reeks namen voor onze voeten voor volgend jaar en struikelen zult u. Op deze affiche heel wat exclusiviteiten voor 2023; Project Pitchfork, Modern English, When In Rome, Corpus Delicti, Tyske Ludder, Golden Apes, NNHMN, Dorsetshire, Solor Dolorosa, ...

lees meer...
FOTO'S : Within Temptation - @ Graspop 17/06/2022 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Heilung - @ Graspop 17/06/2022 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Amenra - @ Graspop 17/06/2022 door Luc Luyten

lees meer...
CD BESPREKING : Centhron - Fylgja

Dansen. Niet mee niet minder. Al is het dan wel op het eigen graf. Centhron is geen onbekende in aggro tech en endzeit electro middens. De groep werd in 2011 geformeerd door Elmar Schmidt en is vandaag reeds aan zijn 10de album toe,”Fylgja”. Geweldenaars met synths en drummachines zeg maar, die tussen het hacken door even aan het ...

lees meer...
CD BESPREKING : Chainreactor - Techno body Device

Voor de liefhebbers van dark electro of beter nog aggro tech met cyber aspiraties zou de naam Chain Reactor geen onbekende (mogen) zijn. In de maalstorm van vandaag zouden we haast vergeten dat ook dit subgenre, nog altijd alive and kicking, voor het zweet in de underground clubs zorgt. Conclusie; Dark Entries heeft dringend nood aan een kenner ...