casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

697 items

   

SYLVESTER ANFANG II
‘Ik denk dat we vooral beïnvloed worden door muziek waar een hoek af is, ongeacht het genre.’
17/07/2011, Henk Vereecken
 Bookmark and Share

17/07/2011 : SYLVESTER ANFANG II - ‘Ik denk dat we vooral beïnvloed worden door muziek waar een hoek af is, ongeacht het genre.’
17/07/2011 : SYLVESTER ANFANG II - ‘Ik denk dat we vooral beïnvloed worden door muziek waar een hoek af is, ongeacht het genre.’
17/07/2011 : SYLVESTER ANFANG II - ‘Ik denk dat we vooral beïnvloed worden door muziek waar een hoek af is, ongeacht het genre.’
Hun oorspronkelijke naam Silvester Anfang, haalden ze van een song van de beruchte Noorse black metal band Mayhem. Silvester Anfang werd later herdoopt tot Sylvester Anfang II. Deze Oost-Vlaamse band speelt echter allesbehalve black metal - ze houden er soms wel van om het publiek een beetje op het verkeerde been te zetten - maar eerder een soort dronefolk, al houden ze het zelf liever op ‘psychedelica’. Binnenkort kunt u deze heren aan het werk zien op het OcCulTrAnCe festival in Oosteeklo. Bandlid Glen Steenkiste beantwoordde onze vragen.

Stel Sylvester Anfang II eens voor aan het publiek. Wat is de geschiedenis van de band?

Glen Steenkiste: Silvester Anfang is ontstaan op tweede kerstdag 2004 om de verveling van de kerstdagen te doorbreken. Gewapend met een 4-track, een paar gitaren en effecten en wat andere brol zijn we die middag gewoon beginnen opnemen en tot onze grote verbazing bleken we de opnames achteraf ook goed te vinden, dus zijn we blijven samenspelen. Toen een paar van die opnames in de handen van Clay Ruby (beter bekend als Burial Hex en aanvoerder van het dronecollectief Davenport, nu omgedoopt tot Second Family Band) vielen en hij enthousiast bleek te zijn is de bal aan het rollen gegaan. Clay heeft ons voorgesteld aan Ed Hardy, de man achter het Amerikaanse Eclipse label, die voorstelde om een LP van Silvester Anfang uit te brengen. Daardoor is de plaat op Kraak ook in een versnelling gekomen. En sindsdien zijn we blijven verder spelen, vaak in verschillende bezettingen met verschillende mensen. Ondertussen hebben we een hele reeks van tapes en cd-r’s uitgebracht, vier LP’s, een cd en twee split 7-inchen, één met wijlen Jack Rose en één met Burial Hex.

Wat zijn jullie invloeden? Naar ik vermoed moeten die vooral gezocht worden bij sixties/seventies acid folk, psychedelic rock en acid rock, krautrock etc., maar eventueel ook bij (post)punk en metal. Klopt dit?

Glen: Acid folk, psych rock, krautrock..., het zijn inderdaad allemaal zaken die terugkomen in Sylvester Anfang II, maar met voorkeur wel de versies van de jaren ’60 en de vroege jaren ’70. Punk en metal vind ik persoonlijk een minder grote invloed. Black metal was bij het opstarten van de band wel een invloed, maar meer het esthetische aspect denk ik. Ik denk dat we vooral beïnvloed worden door muziek waar een hoek af is, ongeacht het genre.

Men koppelt Sylvester Anfang II wel eens aan de term ‘drone folk’. Wat vind je van die term?

Glen: Het is een term als een andere, bedacht door mensen die alles willen benoemen. Zelf hebben we het altijd over psychedelica.

Waar halen jullie je inspiratie vandaan?

Glen: De groep bestaat op dit moment uit zes mensen, dus komt de inspiratie ook voort uit die zes personen. Iedereen heeft zo zijn eigen interesses en bezigheden, dus al die verschillende invloeden zijn wel ergens te horen. Maar in feite is het moeilijk om er zo maar een paar dingen uit te pikken. We proberen vooral zaken te maken die we zelf goed en tof vinden. Verder staan we niet zo heel hard stil bij waar we bepaalde zaken oppikken.

Hoe ontstaat een Sylvester Anfang song? Al jammend?

Glen: Elke repetitie wordt alles opgenomen en nadien editen we die opnames en houden we de stukken die we goed vinden langs de kant. Dus alles ontstaat al jammend. We komen gewoon samen, zetten ons gerief op en we beginnen te spelen. Meer hoeft dat niet te zijn.

Op een bepaald moment werd de naam veranderd van Silvester Anfang naar Sylvester Anfang II. Waarom? Is het (ook) een knipoog naar Amon Düül/Amon Düül II?

Glen: Natuurlijk is het een beetje een knipoog naar Amon Düül. We vonden het wel grappig om de mensen wat in verwarring te brengen en de naam lichtjes aan te passen . Maar we hebben de naam vooral veranderd omdat de muziek veranderde. De eerste dingen waren veel meer dronegericht. Naarmate we onze instrumenten wat beter beheersten zijn we ook andere, meer ‘rockgerichte’ muziek beginnen maken en na een tijdje vonden we dat die zaken een andere naam nodig hadden. Maar eigenlijk komt het hier op neer: bij Silvester Anfang zat iedereen op de grond tussen een berg van kabels en effecten, bij Sylvester Anfang II zijn we gaan rechtstaan en hebben we de hoeveelheid effecten wat teruggeschroefd.

Voor wat voor mensen maken jullie muziek? Wie zijn jullie fans? Op een Sylvester Anfang optreden ziet men een bont allegaartje aan hippies, punks, goths, folk-, drone-, stoner- en metalfans. Veel alternatievelingen en freaks in elk geval. En blowers :-). Klopt die indruk zo’n beetje?

Glen: Ik denk dat we in oorsprong muziek voor onszelf zijn beginnen spelen. Muziek die we zelf willen horen. Blijkbaar spreken we daar een divers publiek mee aan. Ik denk dat al de mensen die je hierboven opnoemt wel iets kunnen terugvinden wat hen aanspreekt in onze muziek. Ik denk ook dat het allemaal mensen zijn die houden van ontwrichte muziek, en die is er bij Sylvester Anfang II zeker te vinden.

Hoe zit het intussen met de bekendheid in het buitenland? Treden jullie ook geregeld op buiten België?

Glen: De bekendheid in het buitenland valt wel mee. Het feit dat we hoofdzakelijk platen uitgebracht hebben op Engelse labels (Aurora Borealis en Blackest Rainbow) en een Amerikaans label (Eclipse) heeft er ook wel voor gezorgd dat we vanaf het begin feedback van buiten België kregen. We hebben het geluk gehad om al twee keer door Europa te hebben kunnen touren (in 2007 met Jack Rose en in 2010 op ons eentje) en twee keer in de UK (in 2008 met Burial Hex en in 2010 met US Girls), dus dat zit wel snor. Ik heb in feite de indruk dat we meer optreden in het buitenland dan in België. Ik denk dat we in België misschien alles samen nog geen tien optredens per jaar spelen. Niet zo veel dus, maar zo blijft het ook wat frisser voor ons en voor het publiek.

Wat is de link tussen Sylvester Anfang en het Funeral Folk label? Als ik het goed begrepen heb zit de band zelf achter dat label dat echter ook releases van o.a. Rivercrest en Aqua Nebula Oscillator op zijn naam heeft staan…

Glen: Het zijn inderdaad de mensen die Sylvester Anfang gestart zijn die ook het Funeral Folk label opgericht hebben om op een eenvoudige manier eigen opnames de wereld in te sturen. In plaats van een label te zoeken die onze eerste dingen wilde uitbrengen, zijn we gewoon zelf tapes beginnen dubben en cd-r’s beginnen branden. Naar verloop van tijd zijn we ook zaken buiten onze eigen kring gaan zoeken, zo zijn we terecht gekomen bij groepen als Rivercrest, Alkerdeel en Aqua Nebula Oscillator. Sinds de LP van Aqua Nebula Oscillator zal Funeral Folk zich meer richten op het uitbrengen van vinyl en minder op tapes en cd-r’s. Op dit moment is het redelijk rustig, maar als we elk jaar één of twee dingen kunnen uitbrengen zijn we al tevreden denk ik.

De songtitels van Sylvester Anfang lijken me niet gespeend van humor en knipoogjes naar onder meer paganisme, occultisme, satanisme of zelfs black metal. Klopt dit? In hoeverre is humor en parodie belangrijk bij Sylvester Anfang? En in hoeverre zijn jullie ook echt geïnteresseerd in die dingen?

Glen: Humor is belangrijk, al is het maar omdat een repetitie waar iedereen er met een pruillip bij zit niet direct super plezant is. Parodie is het zeker niet. We willen zeker niet met opzet met zaken lachen of ze belachelijk maken. In onze vormgeving speelt het paganisme en het occulte inderdaad een belangrijke rol, maar het is zeker geen parodie. Langs de andere kant is het zeker ook niet allemaal 100 % serieus en is het vaak wat tongue-in-cheeck. We gebruiken veel van die beelden omdat we zelf vinden dat ze goed aansluiten bij onze muziek. Sommige groepsleden zijn heel oprecht geïnteresseerd in black metal, het occulte e.d. Anderen iets minder. Het behoort gewoon bij één van de invloeden die in Sylvester Anfang terug te vinden zijn.

Ik heb alle Sylvester Anfang video’s op de Funeral Folk site eens bekeken. Een kan echter niet meer afgespeeld worden met als reden “Deze video is verwijderd wegens een schending van het beleid van YouTube op het gebied van naaktheid of seksuele inhoud.” Wat was er te zien?

Glen: Hahaha... Dat was een promofilmpje dat we gemaakt hadden voor de “Buda Rehearsal Tapes” die onlangs uitgekomen is op het Duitse Who Can You Trust? label. De tape bevat opnames van een repetitie voor een optreden in Kortrijk, waar ze ons gevraagd hadden om een soundtrack te spelen bij fragmenten van onze favoriete horror- en b-films. Die fragmenten bevatten een paar blote borsten en ergens werd een kip de keel overgesneden. Voor Youtube reden genoeg om het filmpje offline te halen. Ze blijken nogal preuts te zijn bij Youtube. We hebben de compilatie van fragmenten een tijdje gebruikt tijdens optredens, hier kan je het op de achtergrond zien: http://www.youtube.com/watch?v=eUbdVL4RYzw

Voorlopig nog wel… :-) Wat zijn de toekomstplannen? Toevallig geen plannen voor een nieuw album?

Glen: Als alles meezit komen er nog twee nieuwe albums uit in 2011 en we zijn net beginnen opnemen voor een plaat die hopelijk in 2012 zal uitkomen. We zijn op dit moment ook aan het kijken of we in het najaar nog een weekje op tour kunnen in Europa. Nog plannen genoeg dus. Daarnaast heeft bijna iedereen in de groep ook nog zijn eigen projecten. Er staat nog heel wat te doen voor de komende jaren.

Wat kunnen we verwachten van het Sylvester Anfang II optreden op het OcCulTrAnCe festival?

Glen: Aangezien we om 14u spelen zal het een namiddag raga met veel percussie, dronende harmoniums en snerpende violen worden. Breinmassage voor te ontwaken na een eerste nacht festival.

Wat vind je van de affiche van het OcCulTrAnCe festival? Zijn er optredens die je zelf zeker niet willen missen?

Glen: Om eerlijk te zijn ken ik enkel Etherik, Rivercrest en Wheel Of Smoke. De rest van de groepen die er spelen zijn me onbekend. Dus voor mezelf zal het ook ontdekken worden. Op zondag draaien Shazzula (de vroegere zangeres en toetseniste van Aqua Nebula Oscillator) en DJ Hardrock (de drummer/percussionist/goede-smaak-man van Silvester Anfang) de zotste en obscuurste psychplaten die er zijn. Zwaar aanbevolen want in hun dj-sets zijn er altijd onbekende parels te ontdekken.

En om zelf ook nog wat reclame te maken: na de set van Shazzula en dj Hardrock duikt Moonchild in zijn al even obscure acid en psych rock, acid folk, spacerock en sixties garagepunk verzameling. :-) Heb je nog een laatste boodschap voor onze lezers? Waarom moeten we zeker komen zien naar het Sylvester Anfang II optreden op het OcCulTrAnCe festival?

Omdat jullie lezers op een zaterdagmiddag toch niets beter te doen hebben. ;-) Turn on, tune in, drop out!

Om het met Timothy Leary te zeggen! Tot op het OcCulTrAnCe festival!

http://www.funeralfolk.be

HomeContactSitemap
lees meer...
CD BESPREKING : Delphine Coma - Leaving The Scene

Een band uit Portland USA, die met enige vetraging de redactietafel bereikt. Beter laat dan nooit durf ik dan denken en als ik deze “Leaving The Scene” door mijn cd speler laat opeten schiet het openingsnummer “Touch” al meteen raak. Cold wave badend in een gothisch angstzweet. Hoewel ze zich zelf geen gothic band ...

lees meer...
CD BESPREKING : Joy Disaster - Aeternum

Joy Disaster gaat alweer mee sedert 2005 en de jaartjes dikken dus aardig aan. In al die jaren is de stijl, de groep beleefde haar hoogdagen ten tijde van het debuutalbum “StäyGätôW” (2009), een album dat toen sterk knipoogde naar de hernieuwde belangstelling in het gothic rock en vooral death rock subgenre, een ...

lees meer...
CD BESPREKING : Sofy Major - Total Dump

Met het eerder dit jaar verschenen Blood On The Street, het laatste album van onze eigenste noiserock trots Vandal X, kregen we een portie lawaai zoals we dat graag hebben. Deze plaat kwam er volgens eigen zeggen na een moeilijke periode. Zeggen dat men van iets negatiefs iets positiefs gemaakt heeft, past niet echt in de Vandal X kraam; ...

lees meer...
CD BESPREKING : Chris Brokaw - End Of The Night

De in Boston gevestigde gitarist Chris Brokaw ken je misschien van beeldbepalende bands als Codeine en Come of zijn collaboraties met The Willard Grant Conspiracy, Cobra Verde, Manta Ray, Steve Wynn, Evan Dando, Thalia Zedek, The Lemonheads, Thurston Moore, Hugo Race of Stephen O’Malley. Sinds 2001 is hij ook solo actief en heeft ...

lees meer...
CD BESPREKING : Ash Code - Perspektive

Ik weet het, ik weet het, dit album dateert al van vorig jaar maar er is een wet die zegt, ‘ene review mee ne keer anders weze jij nie objektief nie meer’ (beter gekend als de wet van Ingels) al moet ik toegeven dat het lang duurde vooraleer deze derde Ash Code mij ter ore viel. Maar zoals zo vaak uitstel is geen afstel, en nu ...

lees meer...
NIEUWS 25/06/2019 : Metropolis eert het nieuwe zwart

Dat er anno 2019 nog volop en wereldwijd donkere riedeltjes worden gefabriceerd, dat zu u moeten weten. Zeker als u Dark Entries leest. Het Amerikaanse Metropolis verzamelde nu 24 van de ze bekende en minder bekende nieuwkomers op één compilatie “Dark Nouveau”. De compilatie is enkel digitaal te koop en via onderstaand ...

lees meer...
FOTO'S : Rob Zombie - @ Graspop 23/06/2019 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Ministry - @ Graspop 22/06/2019 door Luc Luyten

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Wave-Gotik-Treffen 2019 (Leipzig, Duitsland, 7 t.e.m. 10 juni) - De dolle avonturen van de electro-redactie

Meer dan een jaar had ik ernaar uitgekeken: de 28ste editie van het Wave-Gotik-Treffen in het pinksterweekend. Persoonlijk vond ik het donkere elektronische deel van de line-up niet echt "wauw", maar dat hield mij niet tegen om mij 4,5 dag lang rot te amuseren. En zoals elk jaar schrijf ik ook nu een verslag over mijn dolle avonturen ...

lees meer...
FOTO'S : Stone Temple Pilots - @ Graspop 21/06/2019 door Luc Luyten

lees meer...
NIEUWS 19/06/2019 : I.M. Nicky Hellemans (°1981-+2019)

Wanneer hier een in memoriam verschijnt handelt deze meestal over een muzikant. Doordat we met ons werk voor Dark Entries met vele muzikanten een sterke band kunnen ontwikkelen, komt het aan als zo iemand ons verlaat. Nog tastbaarder wordt deze pijn wanneer het zoals vandaag geen muzikant betreft (hoewel deze dame ook actief was in de ...

lees meer...
NIEUWS 19/06/2019 : Vrijdag Dark Entries Night met To Avoid (EBM), Dässwat zegt af

Deze vrijdag 21 juni gaat de volgende Dark Entries Night door. Het wordt een EBM-editie met To Avoid. To Avoid is een trio dat intussen al 21 jaar actief is. Ze hebben zich recent hervormd nadat hun stichter GrandT het voor bekeken had gezien. Verwacht je maar aan stevige beats van de oude school. Heel uitzonderlijk zal enkel To Avoid ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Trouwfe(e)st#3 - Eigenzinnigheid en serendipiteit

Trouwfe(e)st#3. Het is ondertussen al lang geen trouwfeest meer, maar de verjaardag van een trouwfeest. Toen Dimi en Sigrid twee jaar geleden in het huwelijksbootje stapten, vonden ze er immers – als liefhebbers van dark ambient en neofolk – niets beter op dan een aantal van hun lievelingsgroepen uit te nodigen om hun hoogdag te ...

lees meer...
NIEUWS 13/06/2019 : Trouwfest: gratis festival met onze goedkeuring.

U kon er onmogelijk naast kijken op onze site: ook dit jaar (aanstaande zaterdag meer bepaald) is er weer een editie van Trouwfest, het festival ter ere van de huwelijksverjaardag van ondergetekende. Nogmaals willen we, de misleidende titel van het evenement indachtig, benadrukken dat dit een openbaar evenement is waar iedereen welkom ...

lees meer...
NIEUWS 12/06/2019 : Een avondje met FolkWorld in België

Een beetje met de hulp van Dark Entries kunnen we het volgende evenement wel noemen. Toen de Duitse neofolk organisatie FolkWorld ons vroeg naar een gepaste locatie voor een concert van Rome en of we en passant ook geen leuke lokale act kende voor het voorprogramma begon onze denktank reeds te bollen, en werden deze vragen vliegensvlug van ...