casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

757 items

   

PEKTOP
Het is geen stonerrock, het is geen psychedelische rock, het is geen metal, het is een mengeling van al deze en nog veel meer.
06/07/2011, Henk Vereecken
 Bookmark and Share

06/07/2011 : PEKTOP - Het is geen stonerrock, het is geen psychedelische rock, het is geen metal, het is een mengeling van al deze en nog veel meer.
06/07/2011 : PEKTOP - Het is geen stonerrock, het is geen psychedelische rock, het is geen metal, het is een mengeling van al deze en nog veel meer.
06/07/2011 : PEKTOP - Het is geen stonerrock, het is geen psychedelische rock, het is geen metal, het is een mengeling van al deze en nog veel meer.
06/07/2011 : PEKTOP - Het is geen stonerrock, het is geen psychedelische rock, het is geen metal, het is een mengeling van al deze en nog veel meer.
06/07/2011 : PEKTOP - Het is geen stonerrock, het is geen psychedelische rock, het is geen metal, het is een mengeling van al deze en nog veel meer.
De band met de intrigerende naam Pektop werd opgericht in Leuven eind 2007. Het is een instrumentale band die stoeit met een veelvoud aan stijlen. Sinds december 2010 hebben ze hun debuutalbum uit en liefhebbers van psychedelische rock en aanverwanten kunnen de band binnenkort live meemaken op het fantastische OcCulTrAnCe festival. Pektop gitarist Adriaan De Raymaeker beantwoordde onze vragen.

Stel Pektop eens voor aan het publiek. Wat is de geschiedenis van de band?

Adriaan De Raymaeker: Wel, we zijn eigenlijk een beetje samengeraapt. Ik zocht een nieuw project op te starten: instrumentaal, stonerrock, psychedelisch... Daarom klopte ik eerst aan bij Steven Eembeek, die zou origineel drums gaan spelen maar was toch meer naar de bas geneigd en dat draait zoals je kan horen mooi strak. Gelukkig vonden we toen ook nog Ivo Rensen die ons snel overtuigde van zijn drumkunsten. We komen alledrie uit een vrij verschillende muzikale achtergrond: ik eerder uit een mix tussen blues en metal, Steven uit de punk en Ivo uit de trash en duistere elektronische muziek. Dit vormt een mooi geheel om zware, donkere drone en psychedelica te gaan spelen!

Hoe komen jullie aan de toch wel vreemde naam Pektop?

Adriaan: Uiteindelijk blijven we er zelf graag nogal vaag over, ik kan je wel zeggen dat de naam op een nogal *kuch* diepzinnige bandmeeting is ontstaan.

Hoe komt een Pektop song tot stand?

Adriaan: Vroeger gewoon jammen, gitaarrifje vinden, basrifje erbij doen passen, dan pas beginnen met de structurering en uitwerking, solootje hier, eens rond op de toms daar, je kent het wel eigenlijk. Nu zijn we er veel aandachtiger mee bezig. We hebben iets in onze kop? Opnemen die boel, al is het maar puur de bas, doorsturen naar de andere leden van de band, of samenkomen bij mij of Ivo om meer op te nemen en uitwerken in de details om een consistent en coherent geheel te vormen waarin je kan opgaan.

Pektop maakt instrumentale muziek. Hoe kies je de titel voor een instrumentaal nummer?

Adriaan: Uiteindelijk komen we meestal op de titel dankzij de sfeer van het nummer, kijk naar “Drowning”, bij dat nummer voel ik me echt alsof ik tegen aanstormend water moet vechten, of “Dusk”, dat heel traag en duister is, net zoals de zon die ondergaat en je in een schemerlicht laat staan.

Waar halen jullie je inspiratie zoal vandaan?

Adriaan: Het zou waarschijnlijk meer rock & roll zijn om te zeggen dat we op een of andere heuvel gaan zitten mediteren onder mescaline bij een volle maan, maar ik denk dat we vooral frustraties uit ons dagelijks leven omzetten in de zware riffs en strakke ritmes. De zachte nummers daarentegen komen op een meer natuurlijke manier in onze kop.

Zijn er bepaalde bands of artiesten die jullie speciale erkenning verdienen?

Adriaan: Goh, we luisteren alledrie naar zoveel verschillende muziek, waarschijnlijk zijn een paar dingen waar we wel allemaal een beetje gek van zijn zoals Sleep, Black Sabbath, Earthless. Qua artiesten (kunst dan), ben ik grote fan van het Italiaanse Malleus, en van de Fransman Johan Jaccob (na de zomer zullen we waarschijnlijk een t-shirt met werk van hem uitgeven).

Hebben jullie al releases op jullie naam?

Adriaan: Jazeker, we hebben sinds december onze eerste plaat uit, “The Antikythera Mechanism”. We kregen al reviews in het belgische magazine RifRaf, en ook op de site Chybuccasounds. We werden hiervoor op Radio Scorpio in Leuven geïnterviewd en worden momenteel op een Ierse Radio (Rascal Radio: Fuzzed Out) gedraaid.

Maar soit, genoeg marketing! De cd is een apocalyptische voorstelling, het Antikythera mechanisme voorspelt de beweging van sterren. Zoals je waarschijnlijk weet hebben de sterren en planeten veel invloed op ons ecosysteem (denk aan eb en vloed met de maanstand). Hoe dan ook kan je heel het album gratis beluisteren op http://www.soundcloud.com/pektop en uiteraard kan je het op het Occultrance festival kopen en toevoegen aan je cd-collectie!

Voor wat voor mensen maken jullie muziek?

Adriaan: Iedereen die wil luisteren! Maar logischerwijs is er een corepubliek, mensen die naar stonerrock en psychedelische rock luisteren, drone liefhebbers... you name it. Ik hoop vooral dat de festivalgangers bij ons om 4 u blijven hangen!

Wat vinden jullie van de affiche van het OcCulTrAnCe festival? Zijn er optredens die jullie zelf zeker niet willen missen?

Adriaan: Wegens nog andere projecten gaan we eigenlijk enkel de dag dat we spelen aanwezig zijn, ik kan iedereen wel Wheel Of Smoke en Rivercrest aanraden op vrijdag, met deze bands hebben we al samengespeeld en dat valt nooit tegen! Zaterdag gaan we toch proberen om Øresund Space Collective te zien, maar als dat niet meer lukt zullen we toch zeker Nukli meegepikt hebben.

Waarom moeten we zeker komen zien naar het Pektop optreden op het OcCulTrAnCe festival?

Adriaan: Het is eens iets anders: het is geen stonerrock, het is geen psychedelische rock, het is geen metal, het is een mengeling van al deze en nog veel meer, iets wat ik denk dat de Occultrance festivalgangers wel kunnen appreciëren. Be different!

http://www.pektop.be

http://www.myspace.com/pektop

HomeContactSitemap
lees meer...
CD BESPREKING : Gert - Alles Is Nog Niet Verloren

Evenals het zeer onlangs besproken Donder, Hel & Hagel hebben we hier nog een act uit de Leuvense antifa scene die al lang geen onbekende meer is voor Dark Entries! Gert maakt al meer dan 18 jaar kritische uptempo Nederlandstalige DIY ‘kleinpunk’. In 2016 bespraken we voor Dark Entries het vijfde album “Ongepast Vrolijk”, ...

lees meer...
CD BESPREKING : L' Appel Du Vide - Abwärtsspirale

Altijd leuk een singel formaat met 4 nummers, aandoenlijk bijna anno 2022, zeker in zwart en grijze lay out en met de veelbelovende bandnaam L’ Appel Du vide en de al even veelbelovende titel “Abwärtsspirale”. Qua stijl en gemoed waan ik mezelf waar aan de vooravond van de jaren 80, een gevoel dat door de muziek van ...

lees meer...
NIEUWS 04/07/2022 : Leeds is gothic city!

U dacht natuurlijk aan Leipzig. Ook. Maar de stad Leeds kent een gothic rock verleden dat als historisch erfgoed moet gekoesterd (denk maar aan bands als The Sisters Of Mercy, The Rose Of Avalanche, March Violets, Salvation, Red Lorry Yellow Lorry,...) Mocht u tussen 7 en 10 juli nog vrij zijn en niks hebben gepland, ga dat horen en zien in ...

lees meer...
NIEUWS 03/07/2022 : Gothic magazine trekt er de stekker uit...

Tenminste grote bezieler en cult figuur bij onze Oosterburen Martin Sprissler besloot recent de stekker uit zijn geesteskind te trekken en biedt zijn titel aan voor overname. Een tweetal jaar geleden was er na een lange pauze sprake van een doorstart maar deze bleek niet helemaal te lopen zoals verwacht. Momenteel is Gothic Magazine 90 in ...

lees meer...
CD BESPREKING : Donder, Hel & Hagel - Kermis In De Hel

In 2019 bespraken we “Lang Genoeg Beleefd Geweest!!!”, het debuutalbum van het Leuvense zootje ongeregeld Donder, Hel & Hagel en heden stellen ze ons hun tweede album voor, “Kermis In De Hel” (11 songs, 43 minuten) met negen studio en twee live songs. Het langverwachte tweede album, uitgesteld door en aangevuld ...

lees meer...
NIEUWS 02/07/2022 : Enzo Kreft met eerste clip als voorbode van het nieuwe album 'Shelter'

De naam Enzo Kreft hoeft geen introductie meer, deze oude krijger werd met de albums “Control” (2019) en “Different World” (2021) weerom ‘wereldberoemd’ in onze scene en scoorde zelfs torenhoog in de eindejaarslijstjes van menig Dark Entries schrijver. Reden, aanstekelijk electro, zowat de overtreffende ...

lees meer...
NIEUWS 02/07/2022 : The Seven Whores Of The Apocalypse, eigentijdse dark electro

De Duitse Dark Dimensions labelgroep ging het trio Chris, Tom en Jason halen in Amerika om hier bij ons hun debuut de ep “Wicked Hands” bij Scanner uit te brengen. Het geluid van deze debuut ep ligt ergens tussen een actuele Placebo Effect en een minder technoïde versie van hun landgenoten Velvet Acid Christ in hun eerste ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Crime and the City Solution @ Can't Live in a Livingroom XIV, Haacht, 11 juni 2022 - ...omdat een cultband in de living nog altijd beter is dan gewoon een avondje TV kijken...

In tussentijd is de tournee van Crime and the City Solution achter de rug en zitten ze alweer in uitvalsbasis Berlijn te broeden op een nieuw studioalbum… Ook de heruitgave van hun backcatalogue door Mute geeft ons iets extra om naar uit te kijken. Voorlopig houden we uw nieuwsgierigheid alvast warm met dit concertverslag van hun huiskamerconcert ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Zondigen op zondag; Sinner’s Day zomert - Als loonslaaf kon ik van deze editie, na veel vijven en zessen, enkel de zondag mee pikken. Gelukkig de dag die mijn goth rockend hartje sneller deed slaan.

Over de vrijdag en zaterdag kan ik hier dus helaas niets kwijt, maar ik twijfel er niet aan dat anderen dat zeker even literair in mijn plaats zullen doen. Laat deze korte review dan ook veeleer een impressie zijn dan een festivalverslag of nog de beleving van één dag. Gelukkig heb ik voor de wintereditie, onder het aloude motto; ...

lees meer...
NIEUWS 27/06/2022 : Sinner’s Day Summer 2023, de eerste namen!

Ja u leest dit goed, de 2022 editie is nog maar net afgelopen en de organisatie gooit nu al een reeks namen voor onze voeten voor volgend jaar en struikelen zult u. Op deze affiche heel wat exclusiviteiten voor 2023; Project Pitchfork, Modern English, When In Rome, Corpus Delicti, Tyske Ludder, Golden Apes, NNHMN, Dorsetshire, Solor Dolorosa, ...

lees meer...
FOTO'S : Within Temptation - @ Graspop 17/06/2022 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Heilung - @ Graspop 17/06/2022 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Amenra - @ Graspop 17/06/2022 door Luc Luyten

lees meer...
CD BESPREKING : Centhron - Fylgja

Dansen. Niet mee niet minder. Al is het dan wel op het eigen graf. Centhron is geen onbekende in aggro tech en endzeit electro middens. De groep werd in 2011 geformeerd door Elmar Schmidt en is vandaag reeds aan zijn 10de album toe,”Fylgja”. Geweldenaars met synths en drummachines zeg maar, die tussen het hacken door even aan het ...

lees meer...
CD BESPREKING : Chainreactor - Techno body Device

Voor de liefhebbers van dark electro of beter nog aggro tech met cyber aspiraties zou de naam Chain Reactor geen onbekende (mogen) zijn. In de maalstorm van vandaag zouden we haast vergeten dat ook dit subgenre, nog altijd alive and kicking, voor het zweet in de underground clubs zorgt. Conclusie; Dark Entries heeft dringend nood aan een kenner ...