casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

736 items

   

PEKTOP
Het is geen stonerrock, het is geen psychedelische rock, het is geen metal, het is een mengeling van al deze en nog veel meer.
06/07/2011, Henk Vereecken
 Bookmark and Share

06/07/2011 : PEKTOP - Het is geen stonerrock, het is geen psychedelische rock, het is geen metal, het is een mengeling van al deze en nog veel meer.
06/07/2011 : PEKTOP - Het is geen stonerrock, het is geen psychedelische rock, het is geen metal, het is een mengeling van al deze en nog veel meer.
06/07/2011 : PEKTOP - Het is geen stonerrock, het is geen psychedelische rock, het is geen metal, het is een mengeling van al deze en nog veel meer.
06/07/2011 : PEKTOP - Het is geen stonerrock, het is geen psychedelische rock, het is geen metal, het is een mengeling van al deze en nog veel meer.
06/07/2011 : PEKTOP - Het is geen stonerrock, het is geen psychedelische rock, het is geen metal, het is een mengeling van al deze en nog veel meer.
De band met de intrigerende naam Pektop werd opgericht in Leuven eind 2007. Het is een instrumentale band die stoeit met een veelvoud aan stijlen. Sinds december 2010 hebben ze hun debuutalbum uit en liefhebbers van psychedelische rock en aanverwanten kunnen de band binnenkort live meemaken op het fantastische OcCulTrAnCe festival. Pektop gitarist Adriaan De Raymaeker beantwoordde onze vragen.

Stel Pektop eens voor aan het publiek. Wat is de geschiedenis van de band?

Adriaan De Raymaeker: Wel, we zijn eigenlijk een beetje samengeraapt. Ik zocht een nieuw project op te starten: instrumentaal, stonerrock, psychedelisch... Daarom klopte ik eerst aan bij Steven Eembeek, die zou origineel drums gaan spelen maar was toch meer naar de bas geneigd en dat draait zoals je kan horen mooi strak. Gelukkig vonden we toen ook nog Ivo Rensen die ons snel overtuigde van zijn drumkunsten. We komen alledrie uit een vrij verschillende muzikale achtergrond: ik eerder uit een mix tussen blues en metal, Steven uit de punk en Ivo uit de trash en duistere elektronische muziek. Dit vormt een mooi geheel om zware, donkere drone en psychedelica te gaan spelen!

Hoe komen jullie aan de toch wel vreemde naam Pektop?

Adriaan: Uiteindelijk blijven we er zelf graag nogal vaag over, ik kan je wel zeggen dat de naam op een nogal *kuch* diepzinnige bandmeeting is ontstaan.

Hoe komt een Pektop song tot stand?

Adriaan: Vroeger gewoon jammen, gitaarrifje vinden, basrifje erbij doen passen, dan pas beginnen met de structurering en uitwerking, solootje hier, eens rond op de toms daar, je kent het wel eigenlijk. Nu zijn we er veel aandachtiger mee bezig. We hebben iets in onze kop? Opnemen die boel, al is het maar puur de bas, doorsturen naar de andere leden van de band, of samenkomen bij mij of Ivo om meer op te nemen en uitwerken in de details om een consistent en coherent geheel te vormen waarin je kan opgaan.

Pektop maakt instrumentale muziek. Hoe kies je de titel voor een instrumentaal nummer?

Adriaan: Uiteindelijk komen we meestal op de titel dankzij de sfeer van het nummer, kijk naar “Drowning”, bij dat nummer voel ik me echt alsof ik tegen aanstormend water moet vechten, of “Dusk”, dat heel traag en duister is, net zoals de zon die ondergaat en je in een schemerlicht laat staan.

Waar halen jullie je inspiratie zoal vandaan?

Adriaan: Het zou waarschijnlijk meer rock & roll zijn om te zeggen dat we op een of andere heuvel gaan zitten mediteren onder mescaline bij een volle maan, maar ik denk dat we vooral frustraties uit ons dagelijks leven omzetten in de zware riffs en strakke ritmes. De zachte nummers daarentegen komen op een meer natuurlijke manier in onze kop.

Zijn er bepaalde bands of artiesten die jullie speciale erkenning verdienen?

Adriaan: Goh, we luisteren alledrie naar zoveel verschillende muziek, waarschijnlijk zijn een paar dingen waar we wel allemaal een beetje gek van zijn zoals Sleep, Black Sabbath, Earthless. Qua artiesten (kunst dan), ben ik grote fan van het Italiaanse Malleus, en van de Fransman Johan Jaccob (na de zomer zullen we waarschijnlijk een t-shirt met werk van hem uitgeven).

Hebben jullie al releases op jullie naam?

Adriaan: Jazeker, we hebben sinds december onze eerste plaat uit, “The Antikythera Mechanism”. We kregen al reviews in het belgische magazine RifRaf, en ook op de site Chybuccasounds. We werden hiervoor op Radio Scorpio in Leuven geïnterviewd en worden momenteel op een Ierse Radio (Rascal Radio: Fuzzed Out) gedraaid.

Maar soit, genoeg marketing! De cd is een apocalyptische voorstelling, het Antikythera mechanisme voorspelt de beweging van sterren. Zoals je waarschijnlijk weet hebben de sterren en planeten veel invloed op ons ecosysteem (denk aan eb en vloed met de maanstand). Hoe dan ook kan je heel het album gratis beluisteren op http://www.soundcloud.com/pektop en uiteraard kan je het op het Occultrance festival kopen en toevoegen aan je cd-collectie!

Voor wat voor mensen maken jullie muziek?

Adriaan: Iedereen die wil luisteren! Maar logischerwijs is er een corepubliek, mensen die naar stonerrock en psychedelische rock luisteren, drone liefhebbers... you name it. Ik hoop vooral dat de festivalgangers bij ons om 4 u blijven hangen!

Wat vinden jullie van de affiche van het OcCulTrAnCe festival? Zijn er optredens die jullie zelf zeker niet willen missen?

Adriaan: Wegens nog andere projecten gaan we eigenlijk enkel de dag dat we spelen aanwezig zijn, ik kan iedereen wel Wheel Of Smoke en Rivercrest aanraden op vrijdag, met deze bands hebben we al samengespeeld en dat valt nooit tegen! Zaterdag gaan we toch proberen om Øresund Space Collective te zien, maar als dat niet meer lukt zullen we toch zeker Nukli meegepikt hebben.

Waarom moeten we zeker komen zien naar het Pektop optreden op het OcCulTrAnCe festival?

Adriaan: Het is eens iets anders: het is geen stonerrock, het is geen psychedelische rock, het is geen metal, het is een mengeling van al deze en nog veel meer, iets wat ik denk dat de Occultrance festivalgangers wel kunnen appreciëren. Be different!

http://www.pektop.be

http://www.myspace.com/pektop

HomeContactSitemap
lees meer...
CD BESPREKING : Twice A Man - On The Other Side Of The Mirror

Je eigen uitwendige zelf zie je dagelijks in de spiegel. Maar is er een groot verschil tussen dat wat je daadwerkelijk ziet en dat van je innerlijke ziel ? Twice A Man ziet deze vraag als uitgangspunt van het album On The Other Side Of The Mirror. Eerder dystopisch van aard dan psychologisch. En dat heeft alles met huidige tijden ...

lees meer...
CD BESPREKING : XTR Human - Interior

Het is geleden van 2014 dat er nog eens een nieuw album werd uitgebracht door XTR Human, enkele singles of EP’s niet meegerekend. Goed zes jaren dus om de moeilijke tweede te openbaren. Niet dat Johannes Stabel en de zijnen de hangmat der luiheid hebben opgezocht, neen, vooral omdat het hier gaat over een band die op regelmatige tijden ...

lees meer...
CD BESPREKING : Fotocrime - South Of Heaven

Op zijn paspoort staat nog steeds Ryan Patterson maar als het gaat om de identiteit waarvan hij met zijn band Fotocrime wil aangesproken worden doe je dat best gewoon als R. Er zal wel een reden zijn voor deze bewuste anonimiteit, en wel omdat hij zijn eigen verleden wil laten rusten. Een verleden dat vooral gekenmerkt werd door zijn metal-band ...

lees meer...
CD BESPREKING : Causenation - Promises Of Hope And Fear

Debuutalbum van deze Antwerpse electroband na een reeks demo’s en virtuele singles. Causenation is een duo bestaande uit Vain Sacrosanct en Van Der Goes. Een Dark Entries interview uit 2018 toen Causenation kwam optreden op onze Dark Entries Night in de Gentse Kinky Star, lees je hier. Vain Sacrosanct heeft een verleden als programmamaker ...

lees meer...
CD BESPREKING : Jonas Kasper Jensen - Plasma In DEX Garden

Jonas Kasper Jensen nodigt ons uit in zijn denkbeeldige tuin waarin hij onze oren onderdompelt in geluiden die dit oord tot iets werkelijks zouden omtoveren. Nice try, but close but no cigar. Plasma In DEX Garden schenkt ons 9 nummers die eigenlijk als 1 eentonige drone te aanhoren vallen. Contemplatief voor de ene, stierlijk vervelend ...

lees meer...
NIEUWS 24/01/2021 : Epica zwemt tegen de stroom van het leven in

Epica heeft een nieuwe plaat klaar voor jullie. Op 26 februari komt 'Omega' uit, en dat is de opvolger voor het onder lof bedolven 'The Holographic Principle' uit 2016. Na video's voor 'Abyss Of Time' en 'Freedom - The Wolves Within', is de derde single een mooie ballade op piano: 'Rivers'. '"Rivers" ...

lees meer...
NIEUWS 22/01/2021 : Vaselyne: Waiting to Exhale

Zegt de naam Frank Weyzig u iets? Niet erg als het geen belletje doet rinkelen, maar hij zat in de eerste opstelling van Clan of Xymox en richtte daarna Born For Bliss op, en dat zijn twee groepen waar u hopelijk wel al van gehoord hebt. Sinds jaren heeft hij ook een project met de Nederlandse zangeres Yvette Winkler, die u misschien ook kent ...

lees meer...
NIEUWS 22/01/2021 : Dark Entries zoekt... jou?

Inderdaad, wie weet kan jij ons een dienst bewijzen! Graag houden we ons webzine zo up to date mogelijk, het feit dat we vorig jaar onze 25ste verjaardag mochten vieren bewijst toch wel dat de vrijwilligers die onze redactie telt hiervoor stuk voor stuk telkens weer hun beste beentje voorzetten. Maandelijks worden we bedolven onder de ...

lees meer...
NIEUWS 22/01/2021 : 'All or Nothing', aldus Moonspell

Dark metal sensatie uit Portugal, Moonspell, draait al bijna 30 jaar mee in het vak. Op 26 februari 2021 doet ze opnieuw een gooi naar liefhebbers van donkere goth metalen met album ‘Hermitage’ en dit via metal gigant Napalm Records. Naar eigen zeggen staat dit album symbool voor een epische reis doorheen de donkere dagen van het ...

lees meer...
NIEUWS 21/01/2021 : De link tussen Joe Biden en Ministry: Varicella.

Vandaag neemt nieuwbakken (gezien zijn leeftijd misschien niet de beste woordkeuze, maar kom) president Joe Biden zijn intrek in het Witte Huis. Laat ons dat voorzien van een passend nummertje, zo dacht de Amerikaanse industrial metal band Varicella. Speciaal ter gelegenheid van de inauguratie nam de band, voor de gelegenheid samen ...