casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

757 items

   

Lento
Muziek, beeldend van aard
05/07/2011, Paul Van de gehuchte
 Bookmark and Share

05/07/2011 : Lento - Muziek, beeldend van aard
05/07/2011 : Lento - Muziek, beeldend van aard
05/07/2011 : Lento - Muziek, beeldend van aard
05/07/2011 : Lento - Muziek, beeldend van aard
Het Italiaanse Lento bracht in mei jongstleden met ‘Icon’ een tweede langspeler uit als opvolger voor het eind 2007 verschenen debuut ‘Earthen’. Tijdens de release maand van ‘Icon’ waren ze op tournee en het heeft heel wat moeite gekost om één van de heren te pakken te krijgen voor een interview. Het was uiteindelijk gitarist/bassist Lorenzo Stecconi die ons te woord stond.

Op welke leeftijd kwamen jullie voor het eerst in contact met rockmuziek?

Al op heel jonge leeftijd. Zelf kocht ik mijn eerste gitaar toen ik zeven jaar oud was. Muziek heeft in ons leven altijd een belangrijke plaats ingenomen. Dat geldt voor ieder van ons.

Waarom heb jullie gekozen voor deze muziek en bijvoorbeeld niet voor metal, gothic, punk of popmuziek?

We luisterden naar alle soorten muziek, ook naar de genres die je opsomt. Waar we voor kozen was het beste wat bij ons paste, zowel wat betreft de vorm als het denkpatroon. We voelden ons daar ook comfortabel bij. Sinds het prille begin van Lento zochten we niet naar een specifieke stijl, doch eerder naar een klank of toon. Door de jaren heen zijn we geëvolueerd en representeert ons huidige geluid waar we vandaag als groep voor staan.

Waarom instrumentale muziek? Nooit overwogen om op zoek te gaan naar een zanger?

Ja, toch wel. Spijtig was er niemand die aan onze verwachtingen beantwoordde. Onder meer omdat we live meestal in kleine clubs en heel erg luid spelen. Een zanger moet daarboven uit kunnen stijgen en dat lijkt me niet altijd evident.

Jullie hebben geen behoefte aan teksten om jullie gevoelens uit te drukken?

Tot nu toe niet, maar dat kan ooit nog wel het geval zijn. We zullen later wel zien … .

Waarom noemt jullie nieuwe album ‘Icon’?

Giuseppe was de eerste om dit aan te brengen. Hij is er bedreven in het vinden van concepten en woorden die wonderwel passen bij de suggestieve uitdrukking van onze muziek. Wanneer we op het punt waren gekomen dat we een albumtitel moesten kiezen, mikten we op een formulering met een ‘grafische betekenis’ eerder dan de echte zin van het woord. Bovendien was ‘Icon’ de eerste song die we voor deze plaat hadden gecomponeerd en dit nummer gaf meteen de weg aan die we met dit werkstuk wilden bewandelen.

Schrijf je voortdurend nieuw materiaal of zijn er periodes tijdens dewelke je meer inspiratie hebt dan anders?

Bij ons is het eerder dat laatste. Het schrijfproces verloopt altijd moeizaam en lastig. Op het einde zijn we altijd helemaal uitgeput en hebben dan dringend nood aan een soort van adempauze. We moeten stoom aflaten en het kan zijn dat we dan live concerten gaan spelen of voor een bepaalde periode helemaal niet meer spelen.

Op welke manier zijn alle groepsleden betrokken in het schrijfproces?

Het speelt zich af op verschillende niveaus en het verschilt van persoon tot persoon. Meestal zijn het Giuseppe en Donato die met invallen, riffs en drumpatronen op de proppen komen. Als laatste komen dan nog de partijen voor derde gitaar en basgitaar. Hoe dan ook, iedereen is betrokken bij de finale uitwerking en draagt een deel van de verantwoordelijkheid om het juiste evenwicht tussen instrumenten en compositie te vinden.

Zijn jullie naast Lento betrokken bij andere muzikale projecten?

Donato heeft, samen met Paolo Tornitore, een vriend van ons, nog een ander project lopen onder de naam Lloyd Turner. Zelf ben ik hun producer en speel basgitaar als ze gaan optreden.

Hoeveel tijd spenderen jullie aan repeteren?

We repeteren lang en vaak. Als we werken aan nieuwe nummers is dat meestal in sessies van drie uur en dat vier keer per week. Tijdens het schrijfproces moeten we gefocust blijven en dus is het aangeraden om zoveel mogelijk tijd samen door te brengen in de repetitieruimte. We gaan daar mee door tot wanneer iedereen tevreden is met het resultaat.

Waar halen jullie de inspiratie en zijn er artiesten die de muziek van Lento beïnvloeden of waar jullie naar opkijken?

De bezieling en muze komt een beetje van overal. We proberen om onze persoonlijke waarnemingen en belevenissen zowel individueel en als groep in onze muziek te laten doordringen. Als ik een paar namen van artiesten moet opnoemen dan denk ik in de eerste plaats aan Swans, Neurosis, Ennio Morricone en Angelo Badalamenti. Maar algemeen gezien hebben we een heel ruime smaak en komt een brede waaier van acts in aanmerking gaande van Darkthrone tot Death en Stars Of The Lid.

Zijn jullie professionele muzikanten? Hebben jullie muziek gestudeerd?

Nee, helemaal niet. Enkele van ons hebben in het verleden wel eens een paar lessen theorie gevolgd, maar we zijn geen van allen geschoolde muzikanten.

Wat doen jullie voor werk?

Ieder van ons heeft een baan. Als muzikant is het in Italië bijna onmogelijk om van je muziek comfortabel te leven. Misschien als je 200 dagen per jaar gaat optreden, maar dat is, voor ons toch, onbegonnen werk.

Hoe zwaar is het om het gezinsleven te combineren met een muziekcarrière?

Dat is niet op ons van toepassing. We zijn allemaal single en hebben (nog) geen kinderen. Wij zijn nog piepjong, maatje!

Hoe moeilijk is het voor een groep als Lento om zich te handhaven in het steeds snel veranderende muzikale landschap?

We geven geen ene moer om wat er gebeurt in de muziek business. We proberen op een eerlijke en oprechte manier onze eigen weg te gaan. We zijn niet geïnteresseerd in de nieuwste hype of een nieuwbakken en hip muziekgenre. Persoonlijk hou ik er van om op zoek te gaan naar nieuw talent ‘underground’. Liever dat dan te moeten luisteren naar de door de majors gedirigeerde wereldsterren.

Voor de release van ‘Icon’ zijn jullie overgestapt naar een ander label. Wat was er mis met SuperNatural Cat en op welke manier is Denovali anders?

We zijn nog altijd goed bevriend met de mensen van Scat. Alleen waren ze het niet helemaal eens met ons huidige concept en de richting die we daarmee willen uitgaan. Denovali deed ons een voorstel dat we niet konden afslaan en we houden van hun aanpak als label. Die ligt helemaal in de lijn van wat we zelf voor ogen hebben. We waren reeds vertrouwd met hun catalogus en we houden wel van de artiesten die ze al onder dak hebben. En het zijn bovendien koele kikkers.

Heb je buiten muziek nog andere interesses?

Ik werk als audio ingenieur en studiotechnicus, dus ik ben elke dag met muziek bezig en dit beheerst ongeveer 80% van wat ik doe. Mijn voornaamste hobby is rond toeren in Rome op mijn stalen ros. Heb je ooit al eens in Rome rond gereden? De verkeersdrukte is enorm. Pure chaos. Ja, je moet een beetje gek zijn om daar tussen te gaan laveren.

Verzamel je dingen? Heb je een grote collectie?

Het liefst van al koop ik vinylplaten en cd's. En ja, mijn verzameling mag gezien worden. (lacht)

Weet je nog welke de eerste plaat was die je kocht met je eigen geld?

Dat moet de cassette geweest zijn ‘Live After Death’ van Iron Maiden. Dat was denk ik in 1992.

Italië wordt sinds enige tijd geconfronteerd met een toestroom van duizenden Afrikaanse vluchtelingen die met gammele bootjes zo in Europa proberen te geraken. Bestaat er een oplossing voor dit immense probleem?

Laatst ben ik naar een tentoonstelling geweest met als thema Italië en immigratie. 90% van de Italianen is blijkbaar vergeten dat vele tienduizenden van hen aan het begin van de vorige eeuw zelf vluchtelingen waren… .

Er is ook veel te doen rond de minister-president Silvio Berlusconi. Seksschandalen, fraude, omkoping, zijn controle over de media. Toch zijn er nog veel Italianen die in hem blijven geloven en hem zouden herverkiezen. Tot welk kamp behoor jij?

De laatste keer dat ik ben gaan stemmen was ik nog heel jong. Ik heb geen vertrouwen in de autoriteiten. Links of rechts, het is allemaal één pot nat.

Een ander heet hangijzer is het inzamelen van het afval in Napels. Of liever dat dit niet gebeurt en het vuil zich opstapelt in de straten… .

Ja, dat is een probleem dat dringend moet aangepakt worden. Tegelijk is het een krachtig instrument dat politieke partijen tegen elkaar kunnen gebruiken. De enige manier om dit op te lossen is de bevolking te sensibiliseren en hen te leren adequater om te gaan met afval door bijvoorbeeld te beginnen met sorteren en door hun aankoopgedrag aan te passen met recycleerbare en milieuvriendelijke producten te kopen.

Rome is de hoofdstad van de katholieke kerk. Ben jezelf katholiek? Hoe sta je tegenover godsdiensten in het algemeen? En wat vind je ervan dat men de vroegere paus Johannes Paulus II (Karol Józef Wojtyła) heilig wil verklaren? (pikant detail: zelf heeft hij als paus meer mensen heilig verklaart dan al zijn voorgangers).

Wel hij lijkt goed op weg, want hij is toch al zalig verklaard! Met al dat gedoe wil ik niks te maken hebben. Ik denk dat het christendom de bron is van heel wat problemen in de wereld. Het heeft alles te maken met intellectuele controle en het uitoefenen van macht.

Als uitsmijter: de grote rampen van de laatste maanden zetten opnieuw veel mensen aan het denken. Is de mensheid goed op weg om zichzelf uit te roeien of zal de natuur binnen afzienbare tijd het evenwicht herstellen en krijgen we een scenario in de stijl van ‘survival of the fittest’?

‘Niets zal de menselijke gezondheid en de kans op het voortbestaan van het leven op aarde zoveel verhogen als de evolutie naar een vegetarisch dieet’. Het is een citaat van Albert Einstein. Beter kan ik het niet zelf verwoorden.

Bezetting:

Lorenzo Stecconi

Giuseppe Caputo

Donato Loia

Emanuele Massa

Federico Colella

Discografie:

Ufomammut–Lento: Supernaturals Record One – SuperNatural Cat (2007)

Lento: Earthen - SuperNatural Cat (2007)

Lento: Icon (cd/lp) – Denovali (2011)

www.myspace.com/lento

www.lento-icon.blogspot.com/

www.facebook.com/lento.icon/

denovali.com/

HomeContactSitemap
lees meer...
CD BESPREKING : Gert - Alles Is Nog Niet Verloren

Evenals het zeer onlangs besproken Donder, Hel & Hagel hebben we hier nog een act uit de Leuvense antifa scene die al lang geen onbekende meer is voor Dark Entries! Gert maakt al meer dan 18 jaar kritische uptempo Nederlandstalige DIY ‘kleinpunk’. In 2016 bespraken we voor Dark Entries het vijfde album “Ongepast Vrolijk”, ...

lees meer...
CD BESPREKING : L' Appel Du Vide - Abwärtsspirale

Altijd leuk een singel formaat met 4 nummers, aandoenlijk bijna anno 2022, zeker in zwart en grijze lay out en met de veelbelovende bandnaam L’ Appel Du vide en de al even veelbelovende titel “Abwärtsspirale”. Qua stijl en gemoed waan ik mezelf waar aan de vooravond van de jaren 80, een gevoel dat door de muziek van ...

lees meer...
NIEUWS 04/07/2022 : Leeds is gothic city!

U dacht natuurlijk aan Leipzig. Ook. Maar de stad Leeds kent een gothic rock verleden dat als historisch erfgoed moet gekoesterd (denk maar aan bands als The Sisters Of Mercy, The Rose Of Avalanche, March Violets, Salvation, Red Lorry Yellow Lorry,...) Mocht u tussen 7 en 10 juli nog vrij zijn en niks hebben gepland, ga dat horen en zien in ...

lees meer...
NIEUWS 03/07/2022 : Gothic magazine trekt er de stekker uit...

Tenminste grote bezieler en cult figuur bij onze Oosterburen Martin Sprissler besloot recent de stekker uit zijn geesteskind te trekken en biedt zijn titel aan voor overname. Een tweetal jaar geleden was er na een lange pauze sprake van een doorstart maar deze bleek niet helemaal te lopen zoals verwacht. Momenteel is Gothic Magazine 90 in ...

lees meer...
CD BESPREKING : Donder, Hel & Hagel - Kermis In De Hel

In 2019 bespraken we “Lang Genoeg Beleefd Geweest!!!”, het debuutalbum van het Leuvense zootje ongeregeld Donder, Hel & Hagel en heden stellen ze ons hun tweede album voor, “Kermis In De Hel” (11 songs, 43 minuten) met negen studio en twee live songs. Het langverwachte tweede album, uitgesteld door en aangevuld ...

lees meer...
NIEUWS 02/07/2022 : Enzo Kreft met eerste clip als voorbode van het nieuwe album 'Shelter'

De naam Enzo Kreft hoeft geen introductie meer, deze oude krijger werd met de albums “Control” (2019) en “Different World” (2021) weerom ‘wereldberoemd’ in onze scene en scoorde zelfs torenhoog in de eindejaarslijstjes van menig Dark Entries schrijver. Reden, aanstekelijk electro, zowat de overtreffende ...

lees meer...
NIEUWS 02/07/2022 : The Seven Whores Of The Apocalypse, eigentijdse dark electro

De Duitse Dark Dimensions labelgroep ging het trio Chris, Tom en Jason halen in Amerika om hier bij ons hun debuut de ep “Wicked Hands” bij Scanner uit te brengen. Het geluid van deze debuut ep ligt ergens tussen een actuele Placebo Effect en een minder technoïde versie van hun landgenoten Velvet Acid Christ in hun eerste ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Crime and the City Solution @ Can't Live in a Livingroom XIV, Haacht, 11 juni 2022 - ...omdat een cultband in de living nog altijd beter is dan gewoon een avondje TV kijken...

In tussentijd is de tournee van Crime and the City Solution achter de rug en zitten ze alweer in uitvalsbasis Berlijn te broeden op een nieuw studioalbum… Ook de heruitgave van hun backcatalogue door Mute geeft ons iets extra om naar uit te kijken. Voorlopig houden we uw nieuwsgierigheid alvast warm met dit concertverslag van hun huiskamerconcert ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Zondigen op zondag; Sinner’s Day zomert - Als loonslaaf kon ik van deze editie, na veel vijven en zessen, enkel de zondag mee pikken. Gelukkig de dag die mijn goth rockend hartje sneller deed slaan.

Over de vrijdag en zaterdag kan ik hier dus helaas niets kwijt, maar ik twijfel er niet aan dat anderen dat zeker even literair in mijn plaats zullen doen. Laat deze korte review dan ook veeleer een impressie zijn dan een festivalverslag of nog de beleving van één dag. Gelukkig heb ik voor de wintereditie, onder het aloude motto; ...

lees meer...
NIEUWS 27/06/2022 : Sinner’s Day Summer 2023, de eerste namen!

Ja u leest dit goed, de 2022 editie is nog maar net afgelopen en de organisatie gooit nu al een reeks namen voor onze voeten voor volgend jaar en struikelen zult u. Op deze affiche heel wat exclusiviteiten voor 2023; Project Pitchfork, Modern English, When In Rome, Corpus Delicti, Tyske Ludder, Golden Apes, NNHMN, Dorsetshire, Solor Dolorosa, ...

lees meer...
FOTO'S : Within Temptation - @ Graspop 17/06/2022 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Heilung - @ Graspop 17/06/2022 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Amenra - @ Graspop 17/06/2022 door Luc Luyten

lees meer...
CD BESPREKING : Centhron - Fylgja

Dansen. Niet mee niet minder. Al is het dan wel op het eigen graf. Centhron is geen onbekende in aggro tech en endzeit electro middens. De groep werd in 2011 geformeerd door Elmar Schmidt en is vandaag reeds aan zijn 10de album toe,”Fylgja”. Geweldenaars met synths en drummachines zeg maar, die tussen het hacken door even aan het ...

lees meer...
CD BESPREKING : Chainreactor - Techno body Device

Voor de liefhebbers van dark electro of beter nog aggro tech met cyber aspiraties zou de naam Chain Reactor geen onbekende (mogen) zijn. In de maalstorm van vandaag zouden we haast vergeten dat ook dit subgenre, nog altijd alive and kicking, voor het zweet in de underground clubs zorgt. Conclusie; Dark Entries heeft dringend nood aan een kenner ...