casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

736 items

   

Diskonnekted
Met Diskonnekted tast ik grenzen af en wil ik een modern geluid creŽren door nieuwe technieken en genres uit te proberen en in te bedden in een fris geheel.
21/06/2011, Didier Becu
 Bookmark and Share

21/06/2011 : Diskonnekted - Met Diskonnekted tast ik grenzen af en wil ik een modern geluid creŽren door nieuwe technieken en genres uit te proberen en in te bedden in een fris geheel.
21/06/2011 : Diskonnekted - Met Diskonnekted tast ik grenzen af en wil ik een modern geluid creŽren door nieuwe technieken en genres uit te proberen en in te bedden in een fris geheel.
21/06/2011 : Diskonnekted - Met Diskonnekted tast ik grenzen af en wil ik een modern geluid creŽren door nieuwe technieken en genres uit te proberen en in te bedden in een fris geheel.
21/06/2011 : Diskonnekted - Met Diskonnekted tast ik grenzen af en wil ik een modern geluid creŽren door nieuwe technieken en genres uit te proberen en in te bedden in een fris geheel.
21/06/2011 : Diskonnekted - Met Diskonnekted tast ik grenzen af en wil ik een modern geluid creŽren door nieuwe technieken en genres uit te proberen en in te bedden in een fris geheel.
Koppig en strijdvaardig zo beschrijft bezieler Jan Dewulf z’n Diskonnekted project. Een project dat ondertussen internationaal op aardig wat erkenning mag rekenen en volop bezig is met de productie van een vierde album. Op z’n eigenzinnige manier zet Jan Dewulf de Belgische electro traditie verder en dat leverde hem dit jaar een terechte plaats op op het aankomende Shadowplay Festival. Tijd voor een vraaggesprek.

Hallo Jan. Mensen die wat langer in de scène zitten zullen jou in de eerste plaats kennen van Mildreda. Hoe kijk jij terug naar die periode?

Ik voel me gecharmeerd dat mensen Mildreda blijven herinneren. Dat duister randje met zin voor melodie en bombast wisten de mensen wellicht te appreciëren. Maar vergeet niet dat ik nog erg jong was toen ik met Mildreda startte. Ik was zestien toen ik mijn eerste gig deed, en nog geen twintig toen ik voor het eerst in The Steeple stond. Mildreda was fun maar, laten we eerlijk zijn, nog niet matuur genoeg om het verschil te maken. Toen ik dat besefte en mezelf de tijd wilde geven om de sound van Mildreda op punt te stellen, verzwakte langzamerhand mijn eigen interesse en rijpte het plan om met iets nieuws te beginnen. Diskonnekted was eigenlijk die nieuwe start en schone lei die ik mezelf toen wilde geven. Aanvankelijk voor de fun, maar ondertussen met heuse plannen, werd Mildreda als side project opnieuw opgestart. Maar dat hoeft ondertussen niet meer gezegd.

Wat is het wezenlijk verschil tussen Mildreda en Diskonnekted?

Met Diskonnekted tast ik grenzen af en wil ik een modern geluid creëren door nieuwe technieken en genres uit te proberen en in te bedden in een fris geheel. Bij Diskonnekted is het een abolute must om te evolueren, zonder uiteraard mijn roots te verloochenen. Bij Diskonnekted probeer ik dan ook de geest van zowel Fields of the Nephilim, Nine Inch Nails of The Prodigy te vatten in één nummer. Al het vakjes denken mag ontploffen, wat Diskonnekted betreft. Een compleet ander verhaal bij Mildreda waar ik me wel bewust vastpin op een genre: donkere electro. Noem het gerust de tegenpool van Diskonnekted. Mensen die de sound van Placebo Effect, Will of Numb missen, mogen uitkijken naar het eertse Mildreda album. Daar wordt in de kantlijn immers ook aan gesleuteld.

Toen we je vorig jaar interviewden had jij het over plannen van de nieuwe cd. Hoe ver zijn jullie daar mee geraakt?

Ik ben nog steeds volop bezig met het afwerken van die vierde plaat: ‘Hotel Existence’. Ik leg de lat hoog, omdat ik de beste plaat wil maken die ik op dit moment kán maken. Ik weiger om compromissen te sluiten en om op die manier te kiezen voor middelmatigheid, anders had de plaat al lang klaar geweest. Ik geef daarentegen mezelf de tijd om te evolueren en om een maffe plaat te maken. Ik hoop heel binnenkort, nog voor de zomer, al iets los te laten. Het zij een digitale EP of een simpele free download. Of allebei. Die knopen moeten nog worden doorgehakt.

Het is zeker geen makkelijke opgave voor artiesten om labels te overtuigen. Nooit het gevoel gehad dat het vechten tegen de bierkaai is?

Als een label destijds investeerde in een groep, konden ze de winst die ze terug zouden winnen behoorlijk juist inschatten. Nu is die winstmarge niet alleen fameus gekortwiekt, maar bovendien extreem onvoorstelbaar geworden. Dus het valt te begrijpen dat labels veeleer voorzichtig zijn voor ze een band zullen tekenen. En als groep moet je tegenwoordig extra sterk staan want iedereen met een laptop heeft tegenwoordig ook zijn eigen muziekproject. Maar puur artistiek is de uitdaging eigenlijk zowat dezelfde als vroeger: als band wil je het verschil maken en daar moet je hard je best voor doen. Dus te veel compassie met muzikanten zou misplaatst zijn. Een artiest moet gedreven zijn door ambitie, goesting en inspiratie. De crisis in muziekland is een extra horde die we erbij moeten nemen.

Als ik nog iets mag zeggen wat minder leuk is, het is bij Diskonnekted ook geen kwestie van sant in eigen land hé…

We zijn koppig genoeg om ook dat te overleven.

Geloof jijzelf in een muziekindustrie die volledig uit downloads bestaat en kan je dat zelf schelen?

Ik zou het erg jammer vinden mocht het fysieke product verdwijnen. Toch denk ik dat er nog steeds muziekliefhebbers genoeg zijn die een tastbaar exemplaar zullen blijven eisen. Ik zie wel toekomst in mooie gelimiteerde uitvoeringen als fysiek medium. Enerzijds kunnen de fans content zijn want ze hebben iets speciaals, maar anderzijds vinden de mensen die een download verkiezen ook hun gading – en dan hopelijk op legale wijze uiteraard.

Toen ik Diskonnekted op het podium zag, was ik meteen weg van jullie enthousiasme. Ik bedoel maar, ik ga dagelijks naar optredens, en ik zie tegenwoordig veel te vaak groepen die niet met hun zin op een podium staan. Begrijp je zoiets?

We willen het publiek prikkelen. Blij om te horen dat dit lukte. We willen ook dat elk optreden beter is dan het vorige. We doen hard ons best om op dat te vlak te blijven evolueren. We investeerden in maffe nieuwe speeltjes om de live ervaring nog toffer te maken. En we namen ook enkele moeilijke beslissingen die zich vertaalden in de bezetting.

Maar dat een artiest zich volledig ‘smijt’ op een podium, lijkt me een absolute must. Een artiest is tenslotte geen ambtenaar die zich van een saaie job moet kwijten. Op een podium verwacht je rock ’n roll. Dat móet een artiest het publiek geven.

Bijna wekelijks krijg ik cd’s in mijn handen waar er wel een Diskonnekted-remix op staat. Het lijkt wel uit een hand gelopen hobby te zijn!

Toen ik met Diskonnekted startte ben ik op die trein gesprongen omdat het toen een interessante manier was om de naam ‘Diskonnekted’ te verspreiden. Ik heb me er ook aan verbrand: want soms moest ik afrekenen met onmogelijke deadlines of weinig inspirerend bronmateriaal. En dat resulteerde niet altijd in een maf resultaat. Daarom dat ik tegenwoordig een stop op remix uitnodigingen heb gezet. Ik remix enkel nog vrienden of echt interessante projecten. Dat er nu plots in een korte tijd veel Diskonnekted remixes zijn verschenen, heeft vooral met toeval te maken. Die Ghost & Writer bijvoorbeeld lag al bijna drie jaar in hun kast en ziet nu pas het levenslicht door hun uitgestelde albumrelease. Zelfde verhaal voor Liquid Divine: ook dat is een remix die men oprakelde van vroeger.

Naar wat soort dingen luister jijzelf?

Ik ben een allesvreter maar geef niettemin de voorkeur aan dingen met een eigenzinnig en vuil randje. Ik hou erg van elektronica, maar kan net zo genieten van gitaarwerk. Vooral hybride vormen van muziek krijgen mijn voorkeur. Groepen die net als Diskonnekted koppig buiten de randjes kleuren!

Wat is jullie favoriete plaat aller tijden en waarom?

In principe zou ik nu hetzelfde antwoord moeten geven als de vorige keer. Maar ik merk dat mijn mening over favoriete muziek wekelijks wat kan schuiven. Laat ik deze keer dus een andere plaat noemen die zeker in mijn top tien lijstje staat: “Meccano Mind” van Syntax. Wonderbaarlijke plaat van enkele ex-Fluke veteranen met de formidabele stem van Jan Burton. Warme elektronica vol gevoelens in een perfecte productie. Checken die handel!

Met wie zou je het niet erg vinden om 8 uur in een lift vast te zitten en wat zou je doen?

8 uur? Dat is wel heel lang makker. Ik hoop echt dat dit niet zal gebeuren, want ik ben een beetje claustrofobisch. Onlangs zou ik nog Osama Bin Laden hebben gezegd, maar doe nu maar Barack Obama. Richard Dawkins lijkt me ook een boeiende mens om een praatje mee te maken terwijl we wachten op redding. Maar als het een gecamoufleerde vraag is naar wie ik een knappe meid vind, doe dan maar Charlize Theron.

Binnenkort op Shadowplayfestival. Wat mogen we verwachten?

Tegen dan moeten alle nieuwe nummers op punt staan en die zullen we met plezier voorstellen. Oude nummers krijgen een facelift opdat alles kan passen in een mooi sterk geheel. We hebben onlangs enkele zware beslissingen moeten nemen in de groep, dus je mag je ook aan een nieuwe line-up verwachten.

cc) foto's Marquis (pi)X

Diskonnekted

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 22/01/2021 : Vaselyne: Waiting to Exhale

Zegt de naam Frank Weyzig u iets? Niet erg als het geen belletje doet rinkelen, maar hij zat in de eerste opstelling van Clan of Xymox en richtte daarna Born For Bliss op, en dat zijn twee groepen waar u hopelijk wel al van gehoord hebt. Sinds jaren heeft hij ook een project met de Nederlandse zangeres Yvette Winkler, die u misschien ook kent ...

lees meer...
NIEUWS 22/01/2021 : Dark Entries zoekt... jou?

Inderdaad, wie weet kan jij ons een dienst bewijzen! Graag houden we ons webzine zo up to date mogelijk, het feit dat we vorig jaar onze 25ste verjaardag mochten vieren bewijst toch wel dat de vrijwilligers die onze redactie telt hiervoor stuk voor stuk telkens weer hun beste beentje voorzetten. Maandelijks worden we bedolven onder de ...

lees meer...
NIEUWS 22/01/2021 : 'All or Nothing', aldus Moonspell

Dark metal sensatie uit Portugal, Moonspell, draait al bijna 30 jaar mee in het vak. Op 26 februari 2021 doet ze opnieuw een gooi naar liefhebbers van donkere goth metalen met album ‘Hermitage’ en dit via metal gigant Napalm Records. Naar eigen zeggen staat dit album symbool voor een epische reis doorheen de donkere dagen van het ...

lees meer...
CD BESPREKING : Exponentia - Tršnen des Leidens

Vergeef me! Om een of andere reden is deze Franse band Exponentia steeds onder mijn radar gebleven. Toen de perskit binnen viel bij de redactie van Dark Entries, trok de cover van ‘Tränen des Leidens’ meteen de aandacht! Ludovic Dhenry, de man achter dit donkere gothic neo classic project, verraste enkele maanden geleden met ...

lees meer...
CD BESPREKING : Miki Yui - Aperio!

Nee, Miki Yui heeft geen drankprobleem. Althans, voor zover we weten toch niet. De titel van haar zevende langspeler Aperio! is afgeleid van de Latijnse oorsprong van de maand april, “aperire” wat “openen” of “onthullen” betekent. Het is meteen in een notendop een hint naar de manier waarop haar muziek ...

lees meer...
NIEUWS 21/01/2021 : De link tussen Joe Biden en Ministry: Varicella.

Vandaag neemt nieuwbakken (gezien zijn leeftijd misschien niet de beste woordkeuze, maar kom) president Joe Biden zijn intrek in het Witte Huis. Laat ons dat voorzien van een passend nummertje, zo dacht de Amerikaanse industrial metal band Varicella. Speciaal ter gelegenheid van de inauguratie nam de band, voor de gelegenheid samen ...

lees meer...
CD BESPREKING : Labasheeda - Status Seeking

Voor mij werden de jaren 90 voornamelijk ingekleurd door gitaarrock. In een pre-internet tijdperk was het dan ook eerder een kwestie van wat je te pakken kon krijgen, en je hier eerder noodgedwongen verder in te verdiepen. Dit klinkt haast verontschuldigend, maar zo wil ik het geenszins bedoelen aangezien er toch heel wat van deze bands zijn ...

lees meer...
CD BESPREKING : Ulrich Troyer - NOK 2020

Onder de categorie: zot zijn doet geen zeer stellen we u Ulrich Troyer voor. Een lid van het tienkoppige Oostenrijkse Vegetable Orchestra. Een orkest dat muziek maakt met, inderdaad, groenten. Een stijloefening tussen de soep en de patatten, hier letterlijk te nemen: als er tijd over is tussen het koken en vrienden uitnodigen voor het ...

lees meer...
CD BESPREKING : Arurmukha - 14.11.90 -Ein Akustisches Psychogramm

Berlijn met zijn rijke geschiedenis is een stad die tot veler verbeelding spreekt. Indien ook tot de uwe, dan hebben we met deze 14.11.90 -Ein Akustisches Psychogramm van Arurmukha beslist iets wat je nieuwsgierigheid zal prikkelen. Dit is een heruitgave van het album dat Marc Weiser (Rechenzntrum, Zeitkratzer) en Jürgen Hendlmeier ...

lees meer...
NIEUWS 19/01/2021 : Ground Nero: In The Blood

Hij is er gekomen. De nieuwe single van Ground Nero werd gisteren voorgesteld op het radioprogramma De dag des oordeels en werd daarna promt ook op YouTube gedeeld. Het is even wennen aan de stem van de nieuwe zanger, want de single is ook het eerste nummer dat uitkomt sinds Gwijde Wampers de groep verlaten heeft en vervangen werd door een ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Goethes Erben - Online uitzending NCN Special in lockdown

Een online concert van Goethes Erben, en dat terwijl er in Duitsland een strenge lockdown aan de gang is? Neen, dat is het niet. Het concert dat op zaterdag 26 december werd uitgezonden, was eigenlijk al eerder opgenomen, met name op 4 september, toen Goethes Erben optrad op het NCN festival in de buurt van Leipzig. Het gaat om een concert ...