casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

736 items

   

Lizard Smile
We zijn ons goed bewust van de traditie waarin we muziek maken, maar in het schrijfproces proberen we te streven naar een aparte identiteit voor elk nummer.
20/06/2011, Didier Becu
 Bookmark and Share

20/06/2011 : Lizard Smile - We zijn ons goed bewust van de traditie waarin we muziek maken, maar in het schrijfproces proberen we te streven naar een aparte identiteit voor elk nummer.
20/06/2011 : Lizard Smile - We zijn ons goed bewust van de traditie waarin we muziek maken, maar in het schrijfproces proberen we te streven naar een aparte identiteit voor elk nummer.
20/06/2011 : Lizard Smile - We zijn ons goed bewust van de traditie waarin we muziek maken, maar in het schrijfproces proberen we te streven naar een aparte identiteit voor elk nummer.
20/06/2011 : Lizard Smile - We zijn ons goed bewust van de traditie waarin we muziek maken, maar in het schrijfproces proberen we te streven naar een aparte identiteit voor elk nummer.
20/06/2011 : Lizard Smile - We zijn ons goed bewust van de traditie waarin we muziek maken, maar in het schrijfproces proberen we te streven naar een aparte identiteit voor elk nummer.
Deze Antwerpse reptielen worden al sinds jaar en dag onderschat, niet in het minst door het Belgische publiek. De groep werkt ondertussen al zowat 15 jaar aan hun carrière en dat leverde hen terecht een stek op op het komende Shadowplay Festival. Lizard Smile dat is eigentijdse gothic rock en batcave. Dark Entries sprak met openhartig met dit bezielde trio.

Lizard Smile, vijftien jaar of zoiets. Vertel ons, hoe zien jullie dat?

Strobo: Ik sta er totaal niet bij stil dat het al vijftien jaar of langer is. We zijn nu bezig sinds eind jaren negentig (onze eerste plaat kwam uit in 2000), en ik vind het nog steeds vanzelfsprekend dat de groep er is. We hebben een jaartje stilgelegen, in 2005, maar afgezien van die periode blijven we continu samenkomen om aan nieuwe nummers te werken. Dat is wat ons gaande houdt, elke keer opnieuw experimenteren met nieuwe nummers. En ze loslaten op een nietsvermoedend publiek. En met een grote grijns het podium afkomen.

BN: Naar mijn gevoel zijn we in de loop van de voorbije 15 jaar sterk geëvolueerd in onze sound. Onze sound is duidelijker gedefinieerd, meer ‘eigen’. We hebben ook een natuurlijke manier van samenwerken ontwikkeld.

Ik herinner mij toen ik me bezig hield met fanzines, u zult zich misschien herinneren dat ik jullie ooit reviewde voor mijn eigen zine The Original Sin, herinnerde ik mij dat Lizard Smile een groep was die vooral in de DIY-cultuur geloofde. Ik veronderstel dat dit niet echt veranderd is na al die jaren.

Strobo: Nee, da’s nog niks veranderd. Bepaalde delen van onze laatste plaat, en de nieuwe mini-LP die er zit aan te komen, zijn wel in een professionele studio opgenomen, waardoor een deel van de opnames en vooral mixing in handen zijn van iemand buiten de groep. De eerste plaat hebben we nog volledig zelf opgenomen en gemixt, maar eerlijk gezegd, dat hoor je ook, een “eerlijk onbeholpen plaat”. Grijns. Voor de rest hebben we het hele proces nog steeds volledig zelf in handen. We bepalen samen met de technieker in de studio het geluid van elk nummer, en Beatnick is nog steeds de drijvende kracht achter alle visuele aspecten van Lizard Smile.

BN: De laatste ‘finishing touch’ om je songs op het niveau van een commerciële release te brengen is echt nodig. Je kan dat gewoon niet achterwege laten. Het is ook belangrijk dat het in handen van een buitenstaander ligt, want zelf hoor je bepaalde dingen in je nummers niet meer.

Jullie hebben een goth geluid, zoveel is zeker, maar wel een eigen goth geluid vind ik.

Strobo: Dank je. We zijn ons goed bewust van de traditie waarin we muziek maken, maar in het schrijfproces proberen we te streven naar een aparte identiteit voor elk nummer. En dat brengt mee dat qua sound en structuur alles mogelijk is. Als het goed klinkt, als het werkt, blijft het er in. Als er dan iets refereert naar een andere groep uit het goth genre is dat zo, maar da’s zeker geen must.

BN We hebben wel degelijk onze inspiraties en ik vindt dat je ook citaten in onze nummers, maar dat zijn eerder ‘knipogen’ en zeker geen bewuste keuze. We werken overigens zeker niet bewust aan een goth geluid. Het komt natuurlijk.

Albi: Merci! Meestal worden we vergelijken met bepaalde namen die allen wel bekend zijn voor het referentiekader. Ik ga niet ontkennen dat onze “roots” in de muziek zitten. Zeker weten!

Hoe belangrijk is dat hokjes denken voor jullie?

BN Lizard Smile heeft uiteraard haar roots, maar we houden ons er niet op zo’n manier mee bezig.

Albi: Doet er me aan denken dat de belastingsbrief weer ingevuld moet worden. Ik denk door niet in hokjes te denken en uit andere genres (hoe zijn die er!?) hier en daar leuke dingen mee te pikken dat dit net is wat Lizard Smile, Lizard Smile maakt.Het komt er eigenlijk op neer dat niemand zit te wachten op de nieuwe Christian Death, VNV, Suicide Commando of Sisters.

Laten we een kat een kat noemen, maar wie zich bezig houdt in België met muziek moet het in de eerste plaats voor het plezier doen, want geld valt er niet met te rapen...niet dat dit hoeft!

Strobo: Da’s juist. We hebben het geluk gehad de voorbije vijftien jaar al fantastische optredens te kunnen doen. We speelden het voorprogramma van The Mission en Red Lorry Yellow Lorry, speelden voor het eerst buiten België in de Paradiso in Amsterdam, traden verschillende keren op in London, … ’t Zijn de plaatsen waar we komen en de mensen die we er ontmoeten, zowel organisatoren als publiek, die maken dat muziek spelen zo’n plezier kan opleveren. Als we iemand kunnen raken met onze muziek, en je kan dat delen, da’s onbeschrijflijk. Voor wat geld betreft: zie de vorige vraag over DIY-cultuur – door alles zelf onder controle te houden kunnen we perfect blijven investeren in de groep.

BN Het zal ondertussen wel duidelijk zijn dat we dit doen omdat we het leuk vinden. Geld verdienen aan muziek lijkt bijna utopisch. We hebben gemerkt dat we met de inkomsten van onze cd en optredens de aankoop van materiaal en studiotijd kunnen garanderen, en dat is het belangrijkste.

Als je zelf de evolutie binnen de Belgische underground ziet, merk jij dan een negatieve of positieve evolutie?

Strobo: Ik merk dat de goth scene op een bepaald moment heel in zichzelf beginnen evolueren is. Op zich is dat geen slechte zaak, ik ben altijd benieuwd naar het resultaat, maar ik wordt minder verrast dan vroeger. De thema’s, de gevoelens en klanken die altijd thuis zijn geweest in de underground scene vind ik wel regelmatig terug in groepen die niet onder het label “gothic” passen. Een groep die ik enorm kan aanraden zijn WARPAINT. Ook RAVEONETTES en YEAH YEAH YEAHS zijn groepen die me iedere keer opnieuw bij mijn nekvel grijpen, net zoals dat is als ik BAUHAUS, SISTERS OF MERCY, ALIEN SEX FIEND hoor…

Albi: Strobo heeft hier een punt. Het verrassingseffect is weg van wat bijvoorbeeld 20 jaar geleden de Virgin Prunes, Nitzer Ebb zelfs Das Ich (voor 5 minuten) op ons hadden. We worden ouder zeker??

Er zijn inderdaad zeer goede bands buiten de noemer “goth” die de sfeer van weleer dragen.De Belgische scène is altijd meer electro gericht geweest. Er zijn voor de moment wel een hoop leuke dingen te zien, te horen en te ontdekken.

Jullie stonden ook met grote namen op een podium...denk je nooit..dedjuu: moest ik dat nu eens kunnen zijn!

BN Niet echt..Als ik een goed optreden zie, kriebelt het soms. Maar dat kan evengoed bij de lokale band in het café om de hoek zijn.

Strobo: Niet echt, nee. Ik ben al heel aangenaam verrast door een paar grote namen, de manier waarop ze zich backstage gedragen. Langs de andere kant blijkt ook vaak dat die groepen vooral een job doen, en een zware job.

Albi: We mogen allemaal eens dromen he. Eerlijk? Niet echt want gelijk Strobo zegt voor die groepen is het soms een job. Voor ons blijft muziek maken nog steeds een passie naast onze deskjockey dagtaak van 9 tot 5.

Ik dacht dat er ook steeds een buitenlandse interesse was voor Lizard Smile. Hoe is dat anno 2011?

Strobo: Wel, we waren onlang nog geboekt voor een festival dat in april in Sheffield (UK) zou doorgaan, dat dan verplaatst werd naar Whitby, en nu integraal afgelast is. Er is zeker interesse vanuit het buitenland, dat merken we aan reacties op onze myspacesite (www.myspace.com/lizardsmile), en we worden wereldwijd verdeeld door Resurrection Records in London. Well, as the saying goes: have instruments, will travel.

Binnenkort op Shadowplayfestival, ik neem aan dat je dit ziet als één van de hoogtepunten uit jullie carrière, niet?

Strobo: Ik kijk altijd uit naar een nieuw hoogtepunt, en het leuke is dat je nooit op voorhand kan weten wanneer dat er komt. Op dit moment zijn we heel gretig om onze nieuwe nummers te spelen. Ze werden opgenomen eind 2010, worden momenteel gemixed, en ik kijk enorm uit naar de reactie.

BN: Yep. Een optreden waarvan je niet veel verwacht kan geweldig goed uitdraaien en omgekeerd. Het valt echt niet te voorspellen en het haalt niet veel uit je er druk om te maken.

Albi : Ik kijk er alvast naar uit om er een stevige lap op te geven.

Twee vragen die ik steeds stel;

Wat is jullie favoriete plaat aller tijden en waarom?

Albi: Dat is een heel moeilijke vraag daar dat constant veranderd. Voor de moment steekt de nieuwe van The Raveonettes al 2 weken continu in de cd- speler. Als ik dan toch moet kiezen ga ik voor de plaat die me totaal van mijn sokken blies toen ik ze de eerste keer oplag en dat was “Earth Inferno” van Fields Of The Nephilm.

BN: Inderdaad. Je speelt een plaat een bepaalde periode en daarna komen er andere in de plaats. Als ik er een moet uitkiezen, dan maar “First and Last and Always”. Ze heeft me door een lastige periode geholpen.

Met wie zou je het niet erg vinden om 8 uur in een lift vast te zitten en wat zou je doen?

Strobo: Selma Hayek en een boa constrictor. Say more … ?

Albi: Met die rosse vampirella Jessica uit True Blood en Shirley Manson van Garbage. Doen? Tja laat uw verbeelding eens gaan.

BN: Een paar jaar geleden had ik Brittany Murphy gekozen. Ik spendeer echter liever niet 8 uur met haar in een lift in haar huidige conditie…

Een boodschap voor de lezer is…..

Strobo: Sport regelmatig.

BN: Het is waarschijnlijk niet zo erg als het lijkt.

Albi : Drink met mate(n).

(c) foto's Marquis(pi)X

Lizard Smile

HomeContactSitemap
lees meer...
CD BESPREKING : Fear Incorporated - Of Nightmares And Strychnine

Twee keer goed nieuws. Vooraleer dit album in de lente van dit jaar aan een gelimiteerde cd release toe is kunt u het deze maand reeds kosteloos (jawel) downloaden via de Sacred Realm Records website. Het andere goede nieuws, indien u voor komende Valentijn op zoek bent naar de passende horror soundtrack, aarzel niet, dit is hem. Fear ...

lees meer...
NIEUWS 13/01/2021 : Manifest van Mantus

In 1997 zag Mantus het levenslicht ergens in Keulen. Twee jaar geleden verscheen het dubbelalbum ‘“Katharsis” / “Pagan Folk Songs. Om dit jaar goed in te zetten heeft Martin Schindler een nieuw album in petto, dat binnen enkele weken verschijnt. ‘Manifest’ staat terug bol van donkere landschappen, gekaderd ...

lees meer...
NIEUWS 13/01/2021 : Sirenia al 20 jaar springlevend!

Het zit nog fris in mijn geheugen. Al een eeuwigheid geleden, verscheen het cultalbum ‘At Sixes and Sevens’ (2001) van Sirenia, de goth metalband rond Morten Veland. Dit nadat hij de band Tristania noodgedwongen diende te verlaten. Nu kondigt dit Frans-Noorse gezelschap hun tiende studioalbum, met de inspirerende titel ‘Riddles, ...

lees meer...
CD BESPREKING : Ikon - The Thirteenth Hour - the singels 2007 -2020

Een band die al mee gaat sedert 1991 en we niet meer hoeven voor te stellen. Vanuit Australië, hun heimat, veroverden ze ook Europa. In de jaren 90 en aanvang van de jaren 2000 zat een florissante labeldeal met het Duitse en al lang verdwenen Apollyon label daar voor veel tussen. Nadien was er nog sporadisch een uithaal waardoor de groep ...

lees meer...
CD BESPREKING : CUTS - Unreal

Een paar jaar geleden mocht ik kennismaken met CUTS, die met de twee Exist EP’s toch wel indruk wist te maken. Het daaropvolgende full album A Gradual Decline schoot echter helemaal aan me voorbij, en toen ik de bespreking hier las, was dat achteraf gezien een spijtige zaak. Tijd voor een herkansing, die ik krijg in de vorm van ...

lees meer...
NIEUWS 11/01/2021 : Gary Numan lost eerste single uit nieuwe plaat 'Intruder'

Hij gaat intussen al 42 jaar mee. In zijn begindagen was hij een pionier van de elektronische muziek met Tbeway Army en daarna solo. Hij scoorde hits met 'Cars', 'Are 'Friends Electric' en vele andere pientere popsongs. Halverwege de jaren 90 gaf hij zijn werk een nieuwe draai door de industrial-tour. Hij gaf op zijn oude ...

lees meer...
CD BESPREKING : Penterakt - Conquest Of The Moon

Dit is weer zo een uitgave waarbij je aan het artwork al direct kan zien wat voor muziek je te horen zal krijgen. En met een projectnaam als Penterakt en een albumtitel als “Conquest Of The Moon” kan het ook haast niet anders. Inderdaad klinkt dit als kosmische krautrock zoals we die al kennen van in de jaren 70 van acts als Tangerine ...

lees meer...
CD BESPREKING : Backworld - Sacred And Profane Songs

Ik weet het, voor neo folk en aanverwante activiteiten hebben we een erudiet redactielid. Vandaar dat het voor mij zowat een eeuwigheid geleden is dat ik nog iets uit dit subgenre heb besproken op deze geniale site. Het laatste moet iets van Death In Rome geweest zijn meen ik, maar nu dus deze Backworld die ik best even voor u introduceer. Backworld ...

lees meer...
NIEUWS 08/01/2021 : Death in Rome schrijft hymne bij bestorming van het Capitool

'Het is niet de job van een artiest om politieke statements te maken. Het beste wat we kunnen doen is een soundtrack aanbieden over historische gebeurtenissen.' Aan het woord is Death in Rome, en het historisch evenement dat ze in de verf willen zetten is uiteraard de bestorming van het Capitool twee dagen geleden. Dit doen ze met ...

lees meer...
NIEUWS 08/01/2021 : Hedera helix maakt het weer heel abstract

Wij zijn grote fans van Hedera helix, het gestoorde intellectroproject van Oscar Valerius Kandinsky en Maestro Virgule. We hebben al lang niets meer van hen gehoord, maar in 2016 maakten ze indruk met 'Pastiche', een plaat vol dolgedraaide Nederlandstalige elektronische brouwsels die je vooral in verwarring willen brengen. Nu brengen ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Goethes Erben - Online uitzending NCN Special in lockdown

Een online concert van Goethes Erben, en dat terwijl er in Duitsland een strenge lockdown aan de gang is? Neen, dat is het niet. Het concert dat op zaterdag 26 december werd uitgezonden, was eigenlijk al eerder opgenomen, met name op 4 september, toen Goethes Erben optrad op het NCN festival in de buurt van Leipzig. Het gaat om een concert ...