casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

757 items

   

Lizard Smile
We zijn ons goed bewust van de traditie waarin we muziek maken, maar in het schrijfproces proberen we te streven naar een aparte identiteit voor elk nummer.
20/06/2011, Didier Becu
 Bookmark and Share

20/06/2011 : Lizard Smile - We zijn ons goed bewust van de traditie waarin we muziek maken, maar in het schrijfproces proberen we te streven naar een aparte identiteit voor elk nummer.
20/06/2011 : Lizard Smile - We zijn ons goed bewust van de traditie waarin we muziek maken, maar in het schrijfproces proberen we te streven naar een aparte identiteit voor elk nummer.
20/06/2011 : Lizard Smile - We zijn ons goed bewust van de traditie waarin we muziek maken, maar in het schrijfproces proberen we te streven naar een aparte identiteit voor elk nummer.
20/06/2011 : Lizard Smile - We zijn ons goed bewust van de traditie waarin we muziek maken, maar in het schrijfproces proberen we te streven naar een aparte identiteit voor elk nummer.
20/06/2011 : Lizard Smile - We zijn ons goed bewust van de traditie waarin we muziek maken, maar in het schrijfproces proberen we te streven naar een aparte identiteit voor elk nummer.
Deze Antwerpse reptielen worden al sinds jaar en dag onderschat, niet in het minst door het Belgische publiek. De groep werkt ondertussen al zowat 15 jaar aan hun carrière en dat leverde hen terecht een stek op op het komende Shadowplay Festival. Lizard Smile dat is eigentijdse gothic rock en batcave. Dark Entries sprak met openhartig met dit bezielde trio.

Lizard Smile, vijftien jaar of zoiets. Vertel ons, hoe zien jullie dat?

Strobo: Ik sta er totaal niet bij stil dat het al vijftien jaar of langer is. We zijn nu bezig sinds eind jaren negentig (onze eerste plaat kwam uit in 2000), en ik vind het nog steeds vanzelfsprekend dat de groep er is. We hebben een jaartje stilgelegen, in 2005, maar afgezien van die periode blijven we continu samenkomen om aan nieuwe nummers te werken. Dat is wat ons gaande houdt, elke keer opnieuw experimenteren met nieuwe nummers. En ze loslaten op een nietsvermoedend publiek. En met een grote grijns het podium afkomen.

BN: Naar mijn gevoel zijn we in de loop van de voorbije 15 jaar sterk geëvolueerd in onze sound. Onze sound is duidelijker gedefinieerd, meer ‘eigen’. We hebben ook een natuurlijke manier van samenwerken ontwikkeld.

Ik herinner mij toen ik me bezig hield met fanzines, u zult zich misschien herinneren dat ik jullie ooit reviewde voor mijn eigen zine The Original Sin, herinnerde ik mij dat Lizard Smile een groep was die vooral in de DIY-cultuur geloofde. Ik veronderstel dat dit niet echt veranderd is na al die jaren.

Strobo: Nee, da’s nog niks veranderd. Bepaalde delen van onze laatste plaat, en de nieuwe mini-LP die er zit aan te komen, zijn wel in een professionele studio opgenomen, waardoor een deel van de opnames en vooral mixing in handen zijn van iemand buiten de groep. De eerste plaat hebben we nog volledig zelf opgenomen en gemixt, maar eerlijk gezegd, dat hoor je ook, een “eerlijk onbeholpen plaat”. Grijns. Voor de rest hebben we het hele proces nog steeds volledig zelf in handen. We bepalen samen met de technieker in de studio het geluid van elk nummer, en Beatnick is nog steeds de drijvende kracht achter alle visuele aspecten van Lizard Smile.

BN: De laatste ‘finishing touch’ om je songs op het niveau van een commerciële release te brengen is echt nodig. Je kan dat gewoon niet achterwege laten. Het is ook belangrijk dat het in handen van een buitenstaander ligt, want zelf hoor je bepaalde dingen in je nummers niet meer.

Jullie hebben een goth geluid, zoveel is zeker, maar wel een eigen goth geluid vind ik.

Strobo: Dank je. We zijn ons goed bewust van de traditie waarin we muziek maken, maar in het schrijfproces proberen we te streven naar een aparte identiteit voor elk nummer. En dat brengt mee dat qua sound en structuur alles mogelijk is. Als het goed klinkt, als het werkt, blijft het er in. Als er dan iets refereert naar een andere groep uit het goth genre is dat zo, maar da’s zeker geen must.

BN We hebben wel degelijk onze inspiraties en ik vindt dat je ook citaten in onze nummers, maar dat zijn eerder ‘knipogen’ en zeker geen bewuste keuze. We werken overigens zeker niet bewust aan een goth geluid. Het komt natuurlijk.

Albi: Merci! Meestal worden we vergelijken met bepaalde namen die allen wel bekend zijn voor het referentiekader. Ik ga niet ontkennen dat onze “roots” in de muziek zitten. Zeker weten!

Hoe belangrijk is dat hokjes denken voor jullie?

BN Lizard Smile heeft uiteraard haar roots, maar we houden ons er niet op zo’n manier mee bezig.

Albi: Doet er me aan denken dat de belastingsbrief weer ingevuld moet worden. Ik denk door niet in hokjes te denken en uit andere genres (hoe zijn die er!?) hier en daar leuke dingen mee te pikken dat dit net is wat Lizard Smile, Lizard Smile maakt.Het komt er eigenlijk op neer dat niemand zit te wachten op de nieuwe Christian Death, VNV, Suicide Commando of Sisters.

Laten we een kat een kat noemen, maar wie zich bezig houdt in België met muziek moet het in de eerste plaats voor het plezier doen, want geld valt er niet met te rapen...niet dat dit hoeft!

Strobo: Da’s juist. We hebben het geluk gehad de voorbije vijftien jaar al fantastische optredens te kunnen doen. We speelden het voorprogramma van The Mission en Red Lorry Yellow Lorry, speelden voor het eerst buiten België in de Paradiso in Amsterdam, traden verschillende keren op in London, … ’t Zijn de plaatsen waar we komen en de mensen die we er ontmoeten, zowel organisatoren als publiek, die maken dat muziek spelen zo’n plezier kan opleveren. Als we iemand kunnen raken met onze muziek, en je kan dat delen, da’s onbeschrijflijk. Voor wat geld betreft: zie de vorige vraag over DIY-cultuur – door alles zelf onder controle te houden kunnen we perfect blijven investeren in de groep.

BN Het zal ondertussen wel duidelijk zijn dat we dit doen omdat we het leuk vinden. Geld verdienen aan muziek lijkt bijna utopisch. We hebben gemerkt dat we met de inkomsten van onze cd en optredens de aankoop van materiaal en studiotijd kunnen garanderen, en dat is het belangrijkste.

Als je zelf de evolutie binnen de Belgische underground ziet, merk jij dan een negatieve of positieve evolutie?

Strobo: Ik merk dat de goth scene op een bepaald moment heel in zichzelf beginnen evolueren is. Op zich is dat geen slechte zaak, ik ben altijd benieuwd naar het resultaat, maar ik wordt minder verrast dan vroeger. De thema’s, de gevoelens en klanken die altijd thuis zijn geweest in de underground scene vind ik wel regelmatig terug in groepen die niet onder het label “gothic” passen. Een groep die ik enorm kan aanraden zijn WARPAINT. Ook RAVEONETTES en YEAH YEAH YEAHS zijn groepen die me iedere keer opnieuw bij mijn nekvel grijpen, net zoals dat is als ik BAUHAUS, SISTERS OF MERCY, ALIEN SEX FIEND hoor…

Albi: Strobo heeft hier een punt. Het verrassingseffect is weg van wat bijvoorbeeld 20 jaar geleden de Virgin Prunes, Nitzer Ebb zelfs Das Ich (voor 5 minuten) op ons hadden. We worden ouder zeker??

Er zijn inderdaad zeer goede bands buiten de noemer “goth” die de sfeer van weleer dragen.De Belgische scène is altijd meer electro gericht geweest. Er zijn voor de moment wel een hoop leuke dingen te zien, te horen en te ontdekken.

Jullie stonden ook met grote namen op een podium...denk je nooit..dedjuu: moest ik dat nu eens kunnen zijn!

BN Niet echt..Als ik een goed optreden zie, kriebelt het soms. Maar dat kan evengoed bij de lokale band in het café om de hoek zijn.

Strobo: Niet echt, nee. Ik ben al heel aangenaam verrast door een paar grote namen, de manier waarop ze zich backstage gedragen. Langs de andere kant blijkt ook vaak dat die groepen vooral een job doen, en een zware job.

Albi: We mogen allemaal eens dromen he. Eerlijk? Niet echt want gelijk Strobo zegt voor die groepen is het soms een job. Voor ons blijft muziek maken nog steeds een passie naast onze deskjockey dagtaak van 9 tot 5.

Ik dacht dat er ook steeds een buitenlandse interesse was voor Lizard Smile. Hoe is dat anno 2011?

Strobo: Wel, we waren onlang nog geboekt voor een festival dat in april in Sheffield (UK) zou doorgaan, dat dan verplaatst werd naar Whitby, en nu integraal afgelast is. Er is zeker interesse vanuit het buitenland, dat merken we aan reacties op onze myspacesite (www.myspace.com/lizardsmile), en we worden wereldwijd verdeeld door Resurrection Records in London. Well, as the saying goes: have instruments, will travel.

Binnenkort op Shadowplayfestival, ik neem aan dat je dit ziet als één van de hoogtepunten uit jullie carrière, niet?

Strobo: Ik kijk altijd uit naar een nieuw hoogtepunt, en het leuke is dat je nooit op voorhand kan weten wanneer dat er komt. Op dit moment zijn we heel gretig om onze nieuwe nummers te spelen. Ze werden opgenomen eind 2010, worden momenteel gemixed, en ik kijk enorm uit naar de reactie.

BN: Yep. Een optreden waarvan je niet veel verwacht kan geweldig goed uitdraaien en omgekeerd. Het valt echt niet te voorspellen en het haalt niet veel uit je er druk om te maken.

Albi : Ik kijk er alvast naar uit om er een stevige lap op te geven.

Twee vragen die ik steeds stel;

Wat is jullie favoriete plaat aller tijden en waarom?

Albi: Dat is een heel moeilijke vraag daar dat constant veranderd. Voor de moment steekt de nieuwe van The Raveonettes al 2 weken continu in de cd- speler. Als ik dan toch moet kiezen ga ik voor de plaat die me totaal van mijn sokken blies toen ik ze de eerste keer oplag en dat was “Earth Inferno” van Fields Of The Nephilm.

BN: Inderdaad. Je speelt een plaat een bepaalde periode en daarna komen er andere in de plaats. Als ik er een moet uitkiezen, dan maar “First and Last and Always”. Ze heeft me door een lastige periode geholpen.

Met wie zou je het niet erg vinden om 8 uur in een lift vast te zitten en wat zou je doen?

Strobo: Selma Hayek en een boa constrictor. Say more … ?

Albi: Met die rosse vampirella Jessica uit True Blood en Shirley Manson van Garbage. Doen? Tja laat uw verbeelding eens gaan.

BN: Een paar jaar geleden had ik Brittany Murphy gekozen. Ik spendeer echter liever niet 8 uur met haar in een lift in haar huidige conditie…

Een boodschap voor de lezer is…..

Strobo: Sport regelmatig.

BN: Het is waarschijnlijk niet zo erg als het lijkt.

Albi : Drink met mate(n).

(c) foto's Marquis(pi)X

Lizard Smile

HomeContactSitemap
lees meer...
CD BESPREKING : Gert - Alles Is Nog Niet Verloren

Evenals het zeer onlangs besproken Donder, Hel & Hagel hebben we hier nog een act uit de Leuvense antifa scene die al lang geen onbekende meer is voor Dark Entries! Gert maakt al meer dan 18 jaar kritische uptempo Nederlandstalige DIY ‘kleinpunk’. In 2016 bespraken we voor Dark Entries het vijfde album “Ongepast Vrolijk”, ...

lees meer...
CD BESPREKING : L' Appel Du Vide - Abwärtsspirale

Altijd leuk een singel formaat met 4 nummers, aandoenlijk bijna anno 2022, zeker in zwart en grijze lay out en met de veelbelovende bandnaam L’ Appel Du vide en de al even veelbelovende titel “Abwärtsspirale”. Qua stijl en gemoed waan ik mezelf waar aan de vooravond van de jaren 80, een gevoel dat door de muziek van ...

lees meer...
NIEUWS 04/07/2022 : Leeds is gothic city!

U dacht natuurlijk aan Leipzig. Ook. Maar de stad Leeds kent een gothic rock verleden dat als historisch erfgoed moet gekoesterd (denk maar aan bands als The Sisters Of Mercy, The Rose Of Avalanche, March Violets, Salvation, Red Lorry Yellow Lorry,...) Mocht u tussen 7 en 10 juli nog vrij zijn en niks hebben gepland, ga dat horen en zien in ...

lees meer...
NIEUWS 03/07/2022 : Gothic magazine trekt er de stekker uit...

Tenminste grote bezieler en cult figuur bij onze Oosterburen Martin Sprissler besloot recent de stekker uit zijn geesteskind te trekken en biedt zijn titel aan voor overname. Een tweetal jaar geleden was er na een lange pauze sprake van een doorstart maar deze bleek niet helemaal te lopen zoals verwacht. Momenteel is Gothic Magazine 90 in ...

Willekeurige selectie 'oudere' CD-besprekingen (zie ook op onze home-page onderaan):
$$$$$$
lees meer...
CD BESPREKING : Donder, Hel & Hagel - Kermis In De Hel

In 2019 bespraken we “Lang Genoeg Beleefd Geweest!!!”, het debuutalbum van het Leuvense zootje ongeregeld Donder, Hel & Hagel en heden stellen ze ons hun tweede album voor, “Kermis In De Hel” (11 songs, 43 minuten) met negen studio en twee live songs. Het langverwachte tweede album, uitgesteld door en aangevuld ...

lees meer...
NIEUWS 02/07/2022 : Enzo Kreft met eerste clip als voorbode van het nieuwe album 'Shelter'

De naam Enzo Kreft hoeft geen introductie meer, deze oude krijger werd met de albums “Control” (2019) en “Different World” (2021) weerom ‘wereldberoemd’ in onze scene en scoorde zelfs torenhoog in de eindejaarslijstjes van menig Dark Entries schrijver. Reden, aanstekelijk electro, zowat de overtreffende ...

lees meer...
NIEUWS 02/07/2022 : The Seven Whores Of The Apocalypse, eigentijdse dark electro

De Duitse Dark Dimensions labelgroep ging het trio Chris, Tom en Jason halen in Amerika om hier bij ons hun debuut de ep “Wicked Hands” bij Scanner uit te brengen. Het geluid van deze debuut ep ligt ergens tussen een actuele Placebo Effect en een minder technoïde versie van hun landgenoten Velvet Acid Christ in hun eerste ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Crime and the City Solution @ Can't Live in a Livingroom XIV, Haacht, 11 juni 2022 - ...omdat een cultband in de living nog altijd beter is dan gewoon een avondje TV kijken...

In tussentijd is de tournee van Crime and the City Solution achter de rug en zitten ze alweer in uitvalsbasis Berlijn te broeden op een nieuw studioalbum… Ook de heruitgave van hun backcatalogue door Mute geeft ons iets extra om naar uit te kijken. Voorlopig houden we uw nieuwsgierigheid alvast warm met dit concertverslag van hun huiskamerconcert ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Zondigen op zondag; Sinner’s Day zomert - Als loonslaaf kon ik van deze editie, na veel vijven en zessen, enkel de zondag mee pikken. Gelukkig de dag die mijn goth rockend hartje sneller deed slaan.

Over de vrijdag en zaterdag kan ik hier dus helaas niets kwijt, maar ik twijfel er niet aan dat anderen dat zeker even literair in mijn plaats zullen doen. Laat deze korte review dan ook veeleer een impressie zijn dan een festivalverslag of nog de beleving van één dag. Gelukkig heb ik voor de wintereditie, onder het aloude motto; ...

lees meer...
NIEUWS 27/06/2022 : Sinner’s Day Summer 2023, de eerste namen!

Ja u leest dit goed, de 2022 editie is nog maar net afgelopen en de organisatie gooit nu al een reeks namen voor onze voeten voor volgend jaar en struikelen zult u. Op deze affiche heel wat exclusiviteiten voor 2023; Project Pitchfork, Modern English, When In Rome, Corpus Delicti, Tyske Ludder, Golden Apes, NNHMN, Dorsetshire, Solor Dolorosa, ...

lees meer...
FOTO'S : Within Temptation - @ Graspop 17/06/2022 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Heilung - @ Graspop 17/06/2022 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Amenra - @ Graspop 17/06/2022 door Luc Luyten

lees meer...
CD BESPREKING : Centhron - Fylgja

Dansen. Niet mee niet minder. Al is het dan wel op het eigen graf. Centhron is geen onbekende in aggro tech en endzeit electro middens. De groep werd in 2011 geformeerd door Elmar Schmidt en is vandaag reeds aan zijn 10de album toe,”Fylgja”. Geweldenaars met synths en drummachines zeg maar, die tussen het hacken door even aan het ...

lees meer...
CD BESPREKING : Chainreactor - Techno body Device

Voor de liefhebbers van dark electro of beter nog aggro tech met cyber aspiraties zou de naam Chain Reactor geen onbekende (mogen) zijn. In de maalstorm van vandaag zouden we haast vergeten dat ook dit subgenre, nog altijd alive and kicking, voor het zweet in de underground clubs zorgt. Conclusie; Dark Entries heeft dringend nood aan een kenner ...