casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

757 items

   

Absolute Body Control
In de tachtiger jaren zijn vele van onze lievelingsplaten uitgekomen en dat absorbeer je natuurlijk als muzikant al vind ik wel dat we uiteindelijk onze eigen stijl gevonden hebben
06/06/2011, Didier Becu
 Bookmark and Share

Voorlopig is er nog altijd geen “Exit” wat het succes van Absolute Body Control betreft. Het begon allemaal in 1981 en nu 30 jaar later nota bene lijkt het duo Dirk Ivens en Eric Van Wonterghem de wind echt in de zeilen te hebben. En die wind, die blaast al een paar jaren gunstig voor het Belgische vlaggenschip van de minimal electro. Zonet werd de ep “Surrender No Resistance” gerealiseerd (lees hier onze review)en deze zomer staat het duo op de planken van het Shadowplay Festival. Nogmaals tijd voor een gesprek met Dirk Ivens dus…

Dag Dirk,“Shattered Illusion” was de eerste Absolute Body Control-plaat in twintig jaar tijd. Als je die plaat hoort, zou je zweren dat die in 1984 of zo is gemaakt. Hoe komen jullie tot zo’n authentiek geluid?


Omdat wij zelf die muziek gemaakt hebben in de jaren tachtig met soortgelijke ideeën en natuurlijk door het gebruik van oude synthesizers gecombineerd met de digitale mogelijkheden van vandaag. Ik denk dat het komt omdat het gewoon dezelfde personen zijn, ver moet je het niet zoeken.

Het was overduidelijk dat je Absolute Body Control niet in een nieuw jasje wilde steken. Was die beslissing om deze plaat zo te laten klinken, er één die onmiddellijk genomen werd?

Zelf waren wij meer dan tevreden met de herwerkte versies van oude nummers op het "WIND(RE)WIND" album zodanig dat wij gewoon in die richting zijn verder gegaan. Het nieuwe materiaal sluit perfect aan met het oude en dat voelen we ook in onze liveset waneer we probleemloos onderling de nummers kunnen verplaatsen. Zelf opteren we voor de pure synthesizer klanken en met Absolute Body Control maken we ook goed in het oor liggende nummers, meer synthpop eigenlijk.

Bij Dark Entries heb ik jullie cd plaat van het jaar gemaakt omdat ik hier de geest hoor van Fad Gadget. Kan je daar in komen?

Voor ons is het iets moeilijker om te oordelen omdat we natuurlijk een lange tijd aan de nummers schaven en de luisteraar ze ineens te horen krijgt. Als je het hebt over de feeling bij de plaat dan kunnen wij daar volledig inkomen. In de tachtiger jaren zijn vele van onze lievelingsplaten uitgekomen en dat absorbeer je natuurlijk als muzikant al vind ik wel dat we uiteindelijk onze eigen stijl gevonden hebben.

Wat ik me trouwens steeds afvroeg. Ik ken jou als gedreven muzikant, betekent dat dan ook dat je dagelijks bezig bent met de technische aspecten van je instrumenten?

Totaal niet, ik laat het gewoon op mij afkomen en alles hangt af van de inspiratie en het moment. Ik noteer constant zinnen die ik opvang in films, documentaires, magazines enzv ... , die zinnen beginnen dan eens ze uit hun oorspronkelijke context gehaald zijn een eigen leven te leiden en werk ik daar aan verder. Soms is dat zwoegen en soms gaat dat vanzelf. Bij Eric is dat net hetzelfde, die maakt ook veel muziek, heeft veel ideeën en daarna word het luisteren wat er bruikbaar is om verder aan te werken.

Ooit zei een muzikant mij dat de slechtste luisteraars muzikanten zijn omdat zij niet kunnen genieten van de muziek, maar zich enkel focussen op hoe iets wordt gespeeld. Wat vind je daarvan?

Dan ben ik een uitzondering vrees ik kan wel degelijk genieten van een plaat of concert zonder te denken van dit hebben ze zo gedaan en dat zit zo ineen, nee, dat zou voor mij een ramp zijn want dan is het echte genieten en ondergaan ook voorbij.

Er zullen wellicht mensen zijn die vinden dat jij je opsluit in het verleden met zo’n muziek te maken. Wat is dan jouw reactie hierop?

Dan sluiten er zich veel op he', ha, ha. Iedereen heeft gewoon zijn eigen stijl en manier van doen. Eigenlijk wel een interessante vraag want hoe zou mijn muziek vandaag dan wel klinken als ik mij louter op de toekomst richt.

Nu heeft iedereen zijn mond vol over minimal wave en zo, maar was het niet zo dat destijds door financiële reden die groepen nu eenmaal verplicht waren om minimaal te klinken?

De voornaamste reden was dat synthesizers zeer duur waren en men deze in het begin ook niet met elkaar kon koppelen. Het is ook de klankkleur want als men de taken van gitaar, ritmegitaar, bas en drum verdeelt onder vier electronische instrumenten dan heeft men een kaal klinisch geluid en dat is ook de voornaamste redenen waarom het zo minimaal klinkt.

Dat genre (en ook jouw platen) zitten in een markt waar men soms gigantische prijzen biedt voor zelfs een kassettje? Jij die de muziekwereld van binnen en buiten kent, wat vind je daar zelf van?

Verzamelaars he', ik denk dat je die in elke muzieksoort hebt en het is wel een feit dat in de jaren tachtig heel veel werd uitgebracht in kleine oplagen en daardoor nu ook moeilijk te vinden.

Moeilijke vraag. Jij hebt vier kindjes : ABC, The Klinik, Dive en Sonar. Welk kindje zie je het liefst van allemaal?

Voor mij zijn ze alle vier gelijk ook al hangt het af van periodes wanneer het met het ene project al drukker is dan het andere, nee kiezen is inderdaad moeilijk.

En binnenkort met ABC op Shadowplay. Waarom moeten we vooraan aan het podium staan?

Omdat we ons na al die jaren nog steeds voor 100% geven en we de interactie met het publiek ten zeerste waarderen :-)

Het Dirk Invens paspoort

Favoriete man: Dalai Lhama

Favoriete vrouw: Robyn

Favoriete film: Black Swan

Favoriete boek: Humo

Favoriete kleur: Rood

Favoriete bestemming: Cinema

Favoriet cartoon karakter: Woody Woodpecker

(c) Foto's Marquis(pi)X

Een Engelstalige versie van dit interview vindt u op de Peek A Boo website via deze link

Absolute Body Control

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 06/07/2022 : Suikerrock

The Sisters of Mercy komen op vrijdag 29/07/2022 naar het Bietenplein in Tienen samen met White Lies, Therapy? en De Mens.

lees meer...
CD BESPREKING : Gert - Alles Is Nog Niet Verloren

Evenals het zeer onlangs besproken Donder, Hel & Hagel hebben we hier nog een act uit de Leuvense antifa scene die al lang geen onbekende meer is voor Dark Entries! Gert maakt al meer dan 18 jaar kritische uptempo Nederlandstalige DIY ‘kleinpunk’. In 2016 bespraken we voor Dark Entries het vijfde album “Ongepast Vrolijk”, ...

lees meer...
CD BESPREKING : L' Appel Du Vide - Abwärtsspirale

Altijd leuk een singel formaat met 4 nummers, aandoenlijk bijna anno 2022, zeker in zwart en grijze lay out en met de veelbelovende bandnaam L’ Appel Du vide en de al even veelbelovende titel “Abwärtsspirale”. Qua stijl en gemoed waan ik mezelf waar aan de vooravond van de jaren 80, een gevoel dat door de muziek van ...

lees meer...
NIEUWS 04/07/2022 : Leeds is gothic city!

U dacht natuurlijk aan Leipzig. Ook. Maar de stad Leeds kent een gothic rock verleden dat als historisch erfgoed moet gekoesterd (denk maar aan bands als The Sisters Of Mercy, The Rose Of Avalanche, March Violets, Salvation, Red Lorry Yellow Lorry,...) Mocht u tussen 7 en 10 juli nog vrij zijn en niks hebben gepland, ga dat horen en zien in ...

lees meer...
NIEUWS 03/07/2022 : Gothic magazine trekt er de stekker uit...

Tenminste grote bezieler en cult figuur bij onze Oosterburen Martin Sprissler besloot recent de stekker uit zijn geesteskind te trekken en biedt zijn titel aan voor overname. Een tweetal jaar geleden was er na een lange pauze sprake van een doorstart maar deze bleek niet helemaal te lopen zoals verwacht. Momenteel is Gothic Magazine 90 in ...

lees meer...
CD BESPREKING : Donder, Hel & Hagel - Kermis In De Hel

In 2019 bespraken we “Lang Genoeg Beleefd Geweest!!!”, het debuutalbum van het Leuvense zootje ongeregeld Donder, Hel & Hagel en heden stellen ze ons hun tweede album voor, “Kermis In De Hel” (11 songs, 43 minuten) met negen studio en twee live songs. Het langverwachte tweede album, uitgesteld door en aangevuld ...

lees meer...
NIEUWS 02/07/2022 : Enzo Kreft met eerste clip als voorbode van het nieuwe album 'Shelter'

De naam Enzo Kreft hoeft geen introductie meer, deze oude krijger werd met de albums “Control” (2019) en “Different World” (2021) weerom ‘wereldberoemd’ in onze scene en scoorde zelfs torenhoog in de eindejaarslijstjes van menig Dark Entries schrijver. Reden, aanstekelijk electro, zowat de overtreffende ...

lees meer...
NIEUWS 02/07/2022 : The Seven Whores Of The Apocalypse, eigentijdse dark electro

De Duitse Dark Dimensions labelgroep ging het trio Chris, Tom en Jason halen in Amerika om hier bij ons hun debuut de ep “Wicked Hands” bij Scanner uit te brengen. Het geluid van deze debuut ep ligt ergens tussen een actuele Placebo Effect en een minder technoïde versie van hun landgenoten Velvet Acid Christ in hun eerste ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Crime and the City Solution @ Can't Live in a Livingroom XIV, Haacht, 11 juni 2022 - ...omdat een cultband in de living nog altijd beter is dan gewoon een avondje TV kijken...

In tussentijd is de tournee van Crime and the City Solution achter de rug en zitten ze alweer in uitvalsbasis Berlijn te broeden op een nieuw studioalbum… Ook de heruitgave van hun backcatalogue door Mute geeft ons iets extra om naar uit te kijken. Voorlopig houden we uw nieuwsgierigheid alvast warm met dit concertverslag van hun huiskamerconcert ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Zondigen op zondag; Sinner’s Day zomert - Als loonslaaf kon ik van deze editie, na veel vijven en zessen, enkel de zondag mee pikken. Gelukkig de dag die mijn goth rockend hartje sneller deed slaan.

Over de vrijdag en zaterdag kan ik hier dus helaas niets kwijt, maar ik twijfel er niet aan dat anderen dat zeker even literair in mijn plaats zullen doen. Laat deze korte review dan ook veeleer een impressie zijn dan een festivalverslag of nog de beleving van één dag. Gelukkig heb ik voor de wintereditie, onder het aloude motto; ...

lees meer...
FOTO'S : Within Temptation - @ Graspop 17/06/2022 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Heilung - @ Graspop 17/06/2022 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Amenra - @ Graspop 17/06/2022 door Luc Luyten

lees meer...
CD BESPREKING : Centhron - Fylgja

Dansen. Niet mee niet minder. Al is het dan wel op het eigen graf. Centhron is geen onbekende in aggro tech en endzeit electro middens. De groep werd in 2011 geformeerd door Elmar Schmidt en is vandaag reeds aan zijn 10de album toe,”Fylgja”. Geweldenaars met synths en drummachines zeg maar, die tussen het hacken door even aan het ...

lees meer...
CD BESPREKING : Chainreactor - Techno body Device

Voor de liefhebbers van dark electro of beter nog aggro tech met cyber aspiraties zou de naam Chain Reactor geen onbekende (mogen) zijn. In de maalstorm van vandaag zouden we haast vergeten dat ook dit subgenre, nog altijd alive and kicking, voor het zweet in de underground clubs zorgt. Conclusie; Dark Entries heeft dringend nood aan een kenner ...