casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

757 items

   

Clan Of Xymox
Ik hoor van fans verschillende albums die worden vermeld als het gaat om hun beste Clan Of Xymox album, er is er niet echt eentje die eruit springt en da’s goed volgens mij
31/05/2011, Didier Becu
 Bookmark and Share

De groep rond Ronny Moorings is terug met het nieuwe album “The Darkest Hour” en dat is en was al reden genoeg om de groep een stek aan te bieden op het komende Shadowplay Festival deze zomer in Kortrijk. Tijd voor een interview met Ronny Moorings, de bezieler van dit in oorsprong Nederlandse project dat in z’n begindagen z’n platen uitbracht op het prestigieuze 4AD label en tegenwoordig onderdak is bij het Duitse Trisol.

De eerste vraag die ik vaak aan groepen stel is of ze hun eigen geluid kunnen beschrijven, maar bij Clan Of Xymox voel ik daar geen nood aan. Ik meen dat Clan of Xymox altijd hard werken is geweest, is het niet?

Ik zie het meer als werken met liefde. Op het nieuwe album “The Darkest Hour” staat de synth weer terug centraal, niet dat het minder sfeervol is, neen, er is niet iets minder gitaar.

Mocht ik je hebben kunnen interviewen bij de release van “A Day”, zowat dertig jaar geleden en je hebben voorspeld dat je in 2011 op zowat alle belangrijke gothic festivals zou spelen, zou je me toen hebben geloofd?

Mja, eigenlijk wel en ik zal u vertellen waarom. Je streeft er als muzikant sowieso naar om zoveel mogelijk te spelen, op alle festivals en indien mogelijk zelfs als headliner. Dat en niets minder zou het doel moeten zijn van elke zichzelf respecterende artiest. Ik heb altijd geloofd in Clan Of Xymox en nooit opgegeven om deze band altijd een niveau hoger en een stap verder te brengen.

Wat mij opvalt Ronny, is dat mettertijd alles donkerder is geworden. Alleen al de titel van het laatste album “The Darkest Hour” is nu niet meteen vrolijk. Beschouw jij jezelf als een ‘donker” persoon.

De meesten die mij kennen veronderstellen ongetwijfeld dat ik behoorlijk tevreden ben met en over mijn leven en ze hebben gelijk. Die paar mensen die me meer van dichtbij kennen weten evenwel dat ik een nogal zwartgallig persoon ben die vaak met sombere en donkere gedachten kampt. Maar, ook al ben ik dan van nature niet meteen een optimist, ik probeer deze gedachten zorgvuldig te negeren en dat lukt meestal aardig.

Kun je ons iets meer vertellen over het nieuwe album?

Met dit album bereikte ik een evenwicht tussen dansbaarheid enerzijds en anderzijds ingetogen 'slaapkamernummers'. Al wat tussen die twee schijnbare uitersten ligt komt aan bod. Het is een zeer emotioneel en persoonlijk album geworden. Natuurlijk is er een herkenbaar Clan of Xymox geluid maar op elk album wil je als muzikant toch ook iets nieuw proberen.

Componeer jij nummer per nummer of zie jij het album eerder als één compositie in die zin dat je vooral nummer componeert die bij het totaalgeluid van het album aansluiten en als het ware één geheel moeten vormen?

Op beide vragen een ja. Ik liet bewust bepaalde nummers achterwege omdat ze niet in het album pasten qua sound. De rest van de composities probeer ik accuraat in de voor mij juiste volgorde op het album te zetten. Ik ging een beetje ‘retro’ met de synth benadering op nummers als “My Reality”, “My Chicane”, “She Did Not Anwser” of “Delete” die ik persoonlijk als de meer club gerichte nummers beschouw. Tegelijkertijd heb je wel andere composities met een klankkleur voor de slaapkamer zoals “Darkest Hour” en “Deep Down I Died”. Maar ik vind alle nummers wel bij elkaar passen op het album en binnen het concept van “The Darkest Hour” horen.

Ik weet eigenlijk al wat je gaat antwoorden maar geef je me gelijk als ik sel dat “In Love We Trust” het beste Clan of Xymox album was sinds het comeback album “Hidden Faces”?

Ik ben de laatste persoon aan wie je deze vraag moet stellen. Het hangt uiteraard af van de smaak van de luisteraar en zijn of haar perceptie van het album (bij Dark Entries werd dit album bejubeld met een 9/10 nvdr, klik hier voor de review). Ik hoor van fans verschillende albums die worden vermeld als het gaat om hun beste Clan Of Xymox album, er is er niet echt eentje die eruit springt en da’s goed volgens mij. De meest opwindende en relevante plaat is voor mij als muzikant altijd de laatste en da's in dit geval “The Darkest Hour”.

Ik herinner me je fascinatie voor gothic en new wave iconen (het verhaal over Brendan Perry bijvoorbeeld). Nu een paar tientallen jaar later ben je zelf zo’n icoon, hoe voelt dat aan vraag ik me af?

Brendan en ik waren helemaal geen iconen toen we startten. We ontwikkelden onszelf en gingen hierbij elk in een andere muzikale richting. Toen we elkaar weer ontmoetten vorig jaar waren we alweer 12 jaar verder. Maar het is leuk dat we, indien onze tijd en persoonlijke planning dit toelaat, er toch alles aan doen om elkaar te ontmoeten. Dat we iconen zijn? Wel het feit dat we al jaren aanwezig zijn op de podia en met het maken van muziek zal allicht een zekere indruk maken op sommige mensen.

Je zult het wel met me eens zijn als ik stel dat je mee de alternatieve jaren’ 80 bepaalde? Als je nu om je heen kijkt mag je gewag maken van een heuse ’80 revival (al die groepen die opnieuw beginnen bijboorbeeld). Wat denk jij dan als muzikant die nooit echt van het toneel is verdwenen?

Ik vind het ‘cool’ dat mensen die alternatieve stijl blijven ontdekken en er van houden. Ik vind het ook een zinvolle en waardevolle muzikale stijl. Ik hoorde recent ook heel goede groepen uit Amerika, zoals Veil Veil Vanish, die er prat op gaan deze oudere muzikale stijl te spelen om dat er actueel een duidelijk tekort is aan ‘stijl’ in de muziek. Andere goede groepen zijn O.Children (album van het jaar in 2010 met hun titelloze debuut hier bij Dark Entries, nvdr.) en Light Asylum. Tegenwoordig voel ik me ook weer meer aangetrokken tot die typische ’80 stijl. Ik zit zowaar in een cyclische beweging, maar ik vind het in elk geval de meest interessante, ‘nieuwe’ benadering van muziek vandaag. Heel wat indie bands die vandaag de dag de kop op steken hebben een onmiskenbaar ’80 geluid.

Binnenkort sta je in België op het Shadowplay Festival. Wat kan het publiek verwachten?

We zullen zeker interessante, nieuwe songs spelen uit ons actuele album. Ik denk er momenteel aan om ook visuals aan de performance toe te voegen. In elk geval we gaan ons weer amuseren in België.

Wat is je favoriete plaat aller tijden en waarom?

Da’s een moeilijke, spontaan denk ik aan The Chameleons met “Script Under The Bridge” omdat ik me bij het beluisteren altijd terug dat jochie waag vol verwondering en zwaar onder de indruk van wat ik toen voor het eerst hoorde. Nu nog, als ik naar dit album luister, komt dat gevoel nog altijd terug, voor mij is het dé klassieker.

Met wie zou je eens graag 8 uur alleen opgesloten zitten in een lift en vooral wat zouden julie dan doen.

Een psychiater lijkt me in die omstandigheden ideaal om me mijn claustrofobie af te praten.

Heb je nog een boodschap voor onze lezers.

Koop ons nieuwe album!

Het Ronny Moorings paswoord:

Favoriete man; Adam

Favoriete vrouw; Eva

Favoriete film; The Pianist

Favoriete boek; The Idiot

Favoriete kleur; geel

Favoriete bestemming, start

Favoriete cartoon karakter: Gaston

Interview; Didier Becu, Engelstalige versie op Peek A Boo via deze link!

Bewerking en vertaling: Kurt Ingels

Foto’s; Marquis(pi)X

Clan of Xymox

HomeContactSitemap
lees meer...
CD BESPREKING : Gert - Alles Is Nog Niet Verloren

Evenals het zeer onlangs besproken Donder, Hel & Hagel hebben we hier nog een act uit de Leuvense antifa scene die al lang geen onbekende meer is voor Dark Entries! Gert maakt al meer dan 18 jaar kritische uptempo Nederlandstalige DIY ‘kleinpunk’. In 2016 bespraken we voor Dark Entries het vijfde album “Ongepast Vrolijk”, ...

lees meer...
CD BESPREKING : L' Appel Du Vide - Abwärtsspirale

Altijd leuk een singel formaat met 4 nummers, aandoenlijk bijna anno 2022, zeker in zwart en grijze lay out en met de veelbelovende bandnaam L’ Appel Du vide en de al even veelbelovende titel “Abwärtsspirale”. Qua stijl en gemoed waan ik mezelf waar aan de vooravond van de jaren 80, een gevoel dat door de muziek van ...

lees meer...
NIEUWS 04/07/2022 : Leeds is gothic city!

U dacht natuurlijk aan Leipzig. Ook. Maar de stad Leeds kent een gothic rock verleden dat als historisch erfgoed moet gekoesterd (denk maar aan bands als The Sisters Of Mercy, The Rose Of Avalanche, March Violets, Salvation, Red Lorry Yellow Lorry,...) Mocht u tussen 7 en 10 juli nog vrij zijn en niks hebben gepland, ga dat horen en zien in ...

lees meer...
NIEUWS 03/07/2022 : Gothic magazine trekt er de stekker uit...

Tenminste grote bezieler en cult figuur bij onze Oosterburen Martin Sprissler besloot recent de stekker uit zijn geesteskind te trekken en biedt zijn titel aan voor overname. Een tweetal jaar geleden was er na een lange pauze sprake van een doorstart maar deze bleek niet helemaal te lopen zoals verwacht. Momenteel is Gothic Magazine 90 in ...

Willekeurige selectie 'oudere' CD-besprekingen (zie ook op onze home-page onderaan):
$$$$$$
lees meer...
CD BESPREKING : Donder, Hel & Hagel - Kermis In De Hel

In 2019 bespraken we “Lang Genoeg Beleefd Geweest!!!”, het debuutalbum van het Leuvense zootje ongeregeld Donder, Hel & Hagel en heden stellen ze ons hun tweede album voor, “Kermis In De Hel” (11 songs, 43 minuten) met negen studio en twee live songs. Het langverwachte tweede album, uitgesteld door en aangevuld ...

lees meer...
NIEUWS 02/07/2022 : Enzo Kreft met eerste clip als voorbode van het nieuwe album 'Shelter'

De naam Enzo Kreft hoeft geen introductie meer, deze oude krijger werd met de albums “Control” (2019) en “Different World” (2021) weerom ‘wereldberoemd’ in onze scene en scoorde zelfs torenhoog in de eindejaarslijstjes van menig Dark Entries schrijver. Reden, aanstekelijk electro, zowat de overtreffende ...

lees meer...
NIEUWS 02/07/2022 : The Seven Whores Of The Apocalypse, eigentijdse dark electro

De Duitse Dark Dimensions labelgroep ging het trio Chris, Tom en Jason halen in Amerika om hier bij ons hun debuut de ep “Wicked Hands” bij Scanner uit te brengen. Het geluid van deze debuut ep ligt ergens tussen een actuele Placebo Effect en een minder technoïde versie van hun landgenoten Velvet Acid Christ in hun eerste ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Crime and the City Solution @ Can't Live in a Livingroom XIV, Haacht, 11 juni 2022 - ...omdat een cultband in de living nog altijd beter is dan gewoon een avondje TV kijken...

In tussentijd is de tournee van Crime and the City Solution achter de rug en zitten ze alweer in uitvalsbasis Berlijn te broeden op een nieuw studioalbum… Ook de heruitgave van hun backcatalogue door Mute geeft ons iets extra om naar uit te kijken. Voorlopig houden we uw nieuwsgierigheid alvast warm met dit concertverslag van hun huiskamerconcert ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Zondigen op zondag; Sinner’s Day zomert - Als loonslaaf kon ik van deze editie, na veel vijven en zessen, enkel de zondag mee pikken. Gelukkig de dag die mijn goth rockend hartje sneller deed slaan.

Over de vrijdag en zaterdag kan ik hier dus helaas niets kwijt, maar ik twijfel er niet aan dat anderen dat zeker even literair in mijn plaats zullen doen. Laat deze korte review dan ook veeleer een impressie zijn dan een festivalverslag of nog de beleving van één dag. Gelukkig heb ik voor de wintereditie, onder het aloude motto; ...

lees meer...
NIEUWS 27/06/2022 : Sinner’s Day Summer 2023, de eerste namen!

Ja u leest dit goed, de 2022 editie is nog maar net afgelopen en de organisatie gooit nu al een reeks namen voor onze voeten voor volgend jaar en struikelen zult u. Op deze affiche heel wat exclusiviteiten voor 2023; Project Pitchfork, Modern English, When In Rome, Corpus Delicti, Tyske Ludder, Golden Apes, NNHMN, Dorsetshire, Solor Dolorosa, ...

lees meer...
FOTO'S : Within Temptation - @ Graspop 17/06/2022 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Heilung - @ Graspop 17/06/2022 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Amenra - @ Graspop 17/06/2022 door Luc Luyten

lees meer...
CD BESPREKING : Centhron - Fylgja

Dansen. Niet mee niet minder. Al is het dan wel op het eigen graf. Centhron is geen onbekende in aggro tech en endzeit electro middens. De groep werd in 2011 geformeerd door Elmar Schmidt en is vandaag reeds aan zijn 10de album toe,”Fylgja”. Geweldenaars met synths en drummachines zeg maar, die tussen het hacken door even aan het ...

lees meer...
CD BESPREKING : Chainreactor - Techno body Device

Voor de liefhebbers van dark electro of beter nog aggro tech met cyber aspiraties zou de naam Chain Reactor geen onbekende (mogen) zijn. In de maalstorm van vandaag zouden we haast vergeten dat ook dit subgenre, nog altijd alive and kicking, voor het zweet in de underground clubs zorgt. Conclusie; Dark Entries heeft dringend nood aan een kenner ...