casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

757 items

   

ERATO
Zoals Sinatra zingt : regrets, we had a few but then again too few to mention! We did it our way : En ik denk dat we dat ook altijd zullen blijven doen.
18/05/2011, Didier Becu
 Bookmark and Share

18/05/2011 : ERATO - Zoals Sinatra zingt : regrets, we had a few but then again too few to mention! We did it our way : En ik denk dat we dat ook altijd zullen blijven doen.
18/05/2011 : ERATO - Zoals Sinatra zingt : regrets, we had a few but then again too few to mention! We did it our way : En ik denk dat we dat ook altijd zullen blijven doen.
18/05/2011 : ERATO - Zoals Sinatra zingt : regrets, we had a few but then again too few to mention! We did it our way : En ik denk dat we dat ook altijd zullen blijven doen.
18/05/2011 : ERATO - Zoals Sinatra zingt : regrets, we had a few but then again too few to mention! We did it our way : En ik denk dat we dat ook altijd zullen blijven doen.
18/05/2011 : ERATO - Zoals Sinatra zingt : regrets, we had a few but then again too few to mention! We did it our way : En ik denk dat we dat ook altijd zullen blijven doen.

Omdat we van interviews houden hier bij dark Entries besloten we ook maar eens om te gaan aankloppen bij Erato.

Waarom? Omdat ze net als intens en Ikon op zaterdag 4 juni in Beveren staan en omdat ’t keitoffe gasten zijn....

Hallo, stel Erato even voor.....

Euh….hallo

Meer dan 15 jaar nu dragen wij de naam ERATO.

Al deze tijd maken wij plezier.

En somtijds hebben we wat deining veroorzaakt.

Maar meestal maken wij gewoon muziek.

We schrijven songs. We spelen. We rocken!

Ja, schrijf dat maar op : Erato rocks! (lacht)

Jullie zijn 17 jaar bezig, da's de leeftijd van een tiener. Hoe zie jij die jaren?

Fuck gast, da’s wel al heel lang hé?! Maar soit, op optredens of feestjes ontmoeten we vaak andere bands of fans die zelfs nog veel langer meedraaien! (lacht) dus het voelt helemaal niet als 17 jaar. Tja, wat ooit begon als een paar gasten die samen muziek wilden maken is door de jaren uitgegroeid tot iets veel meer….euh,

Weet je, hoe melig dit ook mag klinken, maar Erato is een groot en belangrijk deel van mijn leven geworden. Iedereen die bij de band betrokken is, en dan bedoel ik niet alleen de bandleden maar ook hun vrouwen en vriendinnen, hun kinderen, sommige trouwe fans en de meest loyale en trouwe roadies die er bestaan Jan en Coutte, zijn een beetje famillie geworden.

We komen ook vaak samen buiten de muziek om.

We gaan naar elkaars feestjes en vieringen, we komen bij elkaar over de vloer, we helpen elkaar bij verbouwingen in ons huis….

We kunnen altijd op elkaar rekenen op het podium maar ook ernaast. Erato dat is iets unieks, dat leeft. Het bracht ons samen, het houdt ons samen… Ik weet niet of het zo is maar ik geloof echt dat je dat ook hoort in de muziek die we samen maken.

Hoe ervaren jullie de zogezegde scene. Is er in die jaren veel veranderd?

Door de jaren heen hebben we veel meegemaakt. We hebben geweldige momenten gekend, we hebben zware momenten gekend. We werden gerespecteerd door velen, uitgespuwd door anderen. We hebben in deze scene heel veel gezien en meegemaakt…

En naar mijn mening is niets nog hetzelfde en tegelijkertijd is er ook niks echt veranderd. Ik weet eigenlijk niet of dit nu goed of slecht is.

Feit is dat wij ons daar doorgaans niet veel van hebben aangetrokken.

We hebben altijd gewoon ons ding gedaan, hebben de songs geschreven die we wilden schrijven. We hebben onze keuzes gemaakt en leefden daar altijd naar.

Zoals Sinatra zingt : regrets, we had a few but then again too few to mention! We did it our way : En ik denk dat we dat ook altijd zullen blijven doen.

Jullie hebben wat men noemt een gothic rockgeluid, maar ik hoor toch een groep die er zijn eigen ding met gedaan heeft, niet?

Blij je dit te horen zeggen! Ik geloof niet dat je onze muziek in één hokje kan plaatsen. En ook al vinden we het een compliment, toch zijn we het een beetje beu steeds te moeten lezen dat onze muziek wordt vergeleken met The Sisters of Mercy.

Versta me niet verkeerd : The Sisters zijn/waren dé grootste groep in zijn genre en ik blijf een zware fan.

Het spreekt vanzelf dat we beïnvloed zijn door hun geweldige sound. ( ik luister met momenten naar niks anders!)

En ja, we hebben zeker en vast nummers geschreven die geïnspireerd zijn op hun typische geluid.

Maar als je ons daarom steevast vergelijkt met The Sisters of Mercy ken je of geen reet van muziek of heb je nooit de moeite genomen om echt naar onze muziek te luisteren.

Ik bedoel maar : er zijn groepen wiens geluid doorheen al hun nummers veel meer lijkt op The Sisters of Mercy maar toch nooit in reviews worden vergeleken met de vaders van de gothrock…

Of wacht, misschien betekent dit net dat wij het toch maar gewoon als een enorm compliment moeten nemen! (lacht)

Dit gezegd zijnde (voor de laatste keer!) wij proberen het geluid dat ons in onze jeugd heeft beïnvloed ( Sisters, Bauhaus, Joy Division, Virgin Prunes, Fields of the Nephilim, Killing Joke, The Cure….) te vertalen naar goeie hedendaagse rocksongs.

Wij maken alternatieve rocksongs die, omwille van die spontane invloed die nu éénmaal in ons lijf zit, bij vlagen doet denken aan het nostalgische new-wave, gothic rock en postpunk-geluid van de jaren ’80.

Voor groepen uit de gothrockniche hier in België is het vrij duidelijk geworden...de kans op een platencontract is nihil. Vind je dat een uitdaging of gewoon een zeer triestige zaak?

Laat me daarover het volgende zeggen :

Ten eerste : Erato’s core-business is niet het versieren van een platendeal. Dat is het ook nooit geweest. De reden waarom wij zijn wie we zijn en doen wat we doen is de muziek.

Wij willen muziek maken man!

Die muziek willen we ook live op een podium kunnen brengen. En om dat te doen hebben we nog nooit een platenfirma nodig gehad. En we zullen er ook nooit één voor nodig hebben.

Ten tweede : door naar de radio te luisteren, concerten te bezoeken en cd’s te kopen ben ik ervan overtuigd geraakt dat een platendeal in de wacht slepen ook helemaal niet wil zeggen dat je goeie, eerlijke muziek maakt. Een platencontract is géén kwaliteitslabel. Veel spijtiger is dat veel mensen en programmatoren nog steeds denken dat het dat wel is.

Tegen die mensen zeg ik : wel dat is niet zo! (zwijgt)

Niet dat ze zullen luisteren, ze hebben immers al lang bewezen dat ze dat nu juist niet kunnen! (glimlacht)

Ten derde : natuurlijk is het jammer dat het met dit soort muziek quasi onmogelijk is om nog aan een platencontract te raken. Niet zozeer omdat we dan niet tot het clubje horen van groepen mét platencontract maar vooral omdat je zonder hulp van een platenfirma wel een hoop promotie misloopt natuurlijk.

Dat is mogelijk een reden waarom we tot op vandaag nog steeds niet op het podium van pakweg WGT-Leipzig of Mera Luna hebben gestaan… Dat voelt wel aan als een gemis ja.

Het belangrijkste voor ons blijft wel de waardering van het publiek. Maar als dat publiek ons na onze doortocht op bv. Gothic Festival Waregem vorig jaar bijna unaniem komt vertellen dat we ook op deze eerder genoemde festivals niet zouden misstaan begin je zelf ook wel eens te denken van : “ ja, hoe komt het eigenlijk dat we daar maar niet binnenraken?”

Om een kat een kat te noemen, kunnen jullie de dag van vandaag nog cd's verkopen?

Wel om het nog eens te herhalen : om muziek te maken, op te treden en cd’s te verkopen heb je geen platencontract nodig hoor. Van ons laatste album “NAiVe” hebben we in eigen beheer 500 exemplaren laten persen. Vorige week nog hebben we de doos met de laatste honderd exemplaren aangesneden! (glimlacht) Ok, ik geef toe da’s nu niet meteen platinum, maar toch ….

Dankzij Wool-e-shop en Wouter van Dead By Dawn raakt onze cd ook op de internationale markt verkocht. En op dit lokale niveau loopt dat toch aardig. Ook via I-tunes wordt er toch aardig wat verspreid. Zo krijgen we regelmatig mails met complimenten over onze muziek uit pakweg Brazilië, Rusland, Polen of Argentinë godbetert! Da’s toch fantastisch!?

Maar het meest fier ben ik toch op de cd’s die we verkopen na een optreden. Dat zijn cd’s waar je voor gewerkt hebt.

Die mensen heb je overtuigd vanop het podium. Daar heb je iets bij geraakt dat hen de stap doet zetten naar onze merchandising-stand om geld op tafel te leggen voor jouw plaatje… dat is toch nog altijd een fijn gevoel hoor. Ook al verkoop je dan misschien maar 10 cd’s op zo’n avond.

We klinken echt wel verbitterd. Dus vertel eens iets positiefs : plannen voor een nieuwe plaat bijvoorbeeld....

Wel, de laatste tijd hebben we vooral gespendeerd aan het inwerken van Tim (drums) en Johan (Keyboards). We hebben een nieuwe set samengesteld en het was toch even aanpassen aan de nieuwe bezetting. Veel nummers hebben een nieuw jasje gekregen en we hebben veel tijd gestoken in ons samenspel. Sinds kort zijn we echter weer aan het schrijven. Ondertussen hebben we een drietal nieuwe nummers klaar. Dit jaar zal onze focus wel nog blijven liggen op live-optreden maar ondertussen werken we op het gemak aan nieuw materiaal. Ik ga geen datum plakken op de release van een nieuw album maar beloof dat jullie deze keer geen zeven jaar zullen moeten wachten! (lacht)

Je houdt ervan om met de zwarte dingen van het leven te spelen, is zwart dan zoveel mooier?

Zwart slankt af, en in mijn geval is dat gewoon erg handig! (glimlacht)

Nee, ik ben eigenlijk tegen beter weten in een verdomde optimist en levensgenieter. Maar in mijn kunst, literatuur of muziek grijp ik altijd naar de aardedonkere stuff. Ik weet eigenlijk niet precies waarom. Die donkere kant van het leven, de pijn van het zijn, angst en onzekerheden, het is gewoon veel boeiender denk ik. De nacht, en hoe alles er dan helemaal anders uitziet. Die berusting, dat fatalistische ook… goed en kwaad…als je genoeg kan relativeren en af en toe eens goed je kloten kan schuren aan de dingen dan kan je juist daardoor genieten van het leven. Dan is het leven mooi. Want laten we wel wezen : er bestaat niet iets zoals de zin van het leven. Het leven is onzinnig. En op het einde verliezen we allemaal. Maar af en toe eens een klein overwinninkje op het leven halen makes it all worth the while!

Ik ving geruchten op dat jullie samentroepen met Peter Slabbynck van Red zebra. Wat is daar waar van?

Samentroepen is hier een verkeerde woordkeuze. Erato heeft niks vandoen met Peter Slabbynck of Red Zebra. Het is wel zo dat Peter Slabbynck nadat hij en de muzikanten van de groep uit elkaar zijn gegaan besloten heeft om verder te gaan met Red Zebra. Om zijn groep verder te kunnen zetten was hij dus op zoek naar goeie muzikanten die voeling hadden met new-wave en (post)-punk.

Zo is hij uitgekomen bij Jacques (gitaar bij Erato) en Tim (drums bij Erato).

Hij heeft hen gevraagd of ze het zagen zitten om met hem Red Zebra verder te zetten. Tim en Jacques hebben deze uitdaging aanvaard en zijn nu dus ook huurling in de nieuwe groep van Peter Slabbynck.

Erato staat hier verder volledig los van en blijft gewoon zijn ding doen, mét Tim en Jacques, dat spreekt. Verder zijn we best wel trots op onze twee muzikanten. Het is voor ons toch een teken van waardering voor hetgeen ze met Erato al hebben bewezen. Het zijn ook gewoon twee topmuzikanten die nu hopelijk de kans krijgen om ook aan een groter publiek te laten zien wat ze eigenlijk waard zijn.

Maar hun eerste prioriteit blijft ERATO. Dat hebben ze ondertussen al bewezen door een gepland optreden met Red Zebra te cancelen omdat anders een repetitie met Erato niet kon doorgaan! Daar ben ik ook wel best trots op! (lacht)

Wat is de beste plaat aller tijden en waarom?

euh… da’s een moeilijke… een onmogelijke zelfs….

NAiVe dan maar. Een schitterende plaat van een groepje dat zichzelf Erato noemt. Te koop bij Dead Dawn of Wool-e-Shop, of ook na optredens van deze al te vaak ondergewaardeerde band. (lacht)Maar haast je want binnenkort is het niet meer de beste plaat aller tijden…

Hun volgende zal immers nòg beter zijn! (glimlacht)

Met wie zou je het niet erg vinden om 8 uur in een lift te zitten en wat zou je doen?

Euhm, djeezes… moet ik hier nu zo spontaan een antwoord uit mijn mouw schudden?

Euh ja.

Ok dan : met één of andere big shot van één of ander platenlabel. En we laten die klootzak pas terug uit de lift als hij ons miljoenencontract heeft getekend! (buldert)

Binnenkort sta je met Ikon op een podium, wat mogen we verwachten?

Aah. Yes.

We staan twee keer met Ikon op het podium. Op 3 juni spelen we hun voorprogramma in De Nieuwe Nor in Heerlen, Nederland. En de dag erna staan we met hen in ’t Ogenblik in Beveren-Waas in België. Met een beetje geluk hadden we ook nog hun voorprogramma kunnen doen in Zweibrücken Duitsland maar dat is omwille van organisatorische redenen niet kunnen doorgaan. Zeer jammer. Ikon had het graag gewild en wij ook.

Toffe gasten trouwens die mannen van Ikon. De vorige keer dat ze ons landje aandeden speelden we eigenlijk een beetje per ongeluk in hun voorprogramma.

In de backstage klikte het wel en blijkbaar waren de Australiërs ook onder de indruk van onze muziek. Nu ze terug aan een Europese tour zijn begonnen werden we dus gevraagd om opnieuw hun voorprogramma te doen. Niet alleen in België maar ook dus Nederland en Duitsland. Bovendien zijn er plannen om samen een split-single op te nemen. Maar daar is nog niks concreet over beslist. Soit, ik hoop voor de organisatoren dat er deze keer een pak meer volk komt opdagen want het wordt een zwaar feestje. Erato heeft er in ieder geval zin in én er staat een vernieuwde set klaar met enkele verrassingen! En Ikon zelf staat natuurlijk ook garant voor kwaliteitsvolle gothic rock.

Een speciale boodschap voor de lezer zou kunnen zijn?

Euhm… (denkt na)

Kijk, een zebra heeft witte en zwarte strepen omdat een leeuw daarvan in de war geraakt. Een leeuw jaagt immers door een dier uit de kudde te isoleren en dan aan te vallen. De strepen van de zebra zorgen ervoor dat een individueel dier dat in de kudde loopt moeilijker te onderscheiden valt van de andere dieren in de kudde. De leeuw ziet de kudde als één geheel van witte en zwarte strepen… Dit wil dus zeggen dat gewoon een paar witte en zwarte strepen er voor zorgen dat een leeuw moeilijkheden krijgt om het individu te onderscheiden van de kudde. En dat noemt zich dan koning der dieren! Know what i mean?...

Ik weet begot niet waarom ik dit nu vertel maar geef toe : het is wel een speciale boodschap voor jullie lezers hé! En bovendien ook kei-interessant!

Euh, kei-interessant was het zeker! Bedankt voor dit interview.

Anytime Didier ! (glimlacht)

HomeContactSitemap
lees meer...
CD BESPREKING : Gert - Alles Is Nog Niet Verloren

Evenals het zeer onlangs besproken Donder, Hel & Hagel hebben we hier nog een act uit de Leuvense antifa scene die al lang geen onbekende meer is voor Dark Entries! Gert maakt al meer dan 18 jaar kritische uptempo Nederlandstalige DIY ‘kleinpunk’. In 2016 bespraken we voor Dark Entries het vijfde album “Ongepast Vrolijk”, ...

lees meer...
CD BESPREKING : L' Appel Du Vide - Abwärtsspirale

Altijd leuk een singel formaat met 4 nummers, aandoenlijk bijna anno 2022, zeker in zwart en grijze lay out en met de veelbelovende bandnaam L’ Appel Du vide en de al even veelbelovende titel “Abwärtsspirale”. Qua stijl en gemoed waan ik mezelf waar aan de vooravond van de jaren 80, een gevoel dat door de muziek van ...

lees meer...
NIEUWS 04/07/2022 : Leeds is gothic city!

U dacht natuurlijk aan Leipzig. Ook. Maar de stad Leeds kent een gothic rock verleden dat als historisch erfgoed moet gekoesterd (denk maar aan bands als The Sisters Of Mercy, The Rose Of Avalanche, March Violets, Salvation, Red Lorry Yellow Lorry,...) Mocht u tussen 7 en 10 juli nog vrij zijn en niks hebben gepland, ga dat horen en zien in ...

lees meer...
NIEUWS 03/07/2022 : Gothic magazine trekt er de stekker uit...

Tenminste grote bezieler en cult figuur bij onze Oosterburen Martin Sprissler besloot recent de stekker uit zijn geesteskind te trekken en biedt zijn titel aan voor overname. Een tweetal jaar geleden was er na een lange pauze sprake van een doorstart maar deze bleek niet helemaal te lopen zoals verwacht. Momenteel is Gothic Magazine 90 in ...

Willekeurige selectie 'oudere' CD-besprekingen (zie ook op onze home-page onderaan):
$$$$$$
lees meer...
CD BESPREKING : Donder, Hel & Hagel - Kermis In De Hel

In 2019 bespraken we “Lang Genoeg Beleefd Geweest!!!”, het debuutalbum van het Leuvense zootje ongeregeld Donder, Hel & Hagel en heden stellen ze ons hun tweede album voor, “Kermis In De Hel” (11 songs, 43 minuten) met negen studio en twee live songs. Het langverwachte tweede album, uitgesteld door en aangevuld ...

lees meer...
NIEUWS 02/07/2022 : Enzo Kreft met eerste clip als voorbode van het nieuwe album 'Shelter'

De naam Enzo Kreft hoeft geen introductie meer, deze oude krijger werd met de albums “Control” (2019) en “Different World” (2021) weerom ‘wereldberoemd’ in onze scene en scoorde zelfs torenhoog in de eindejaarslijstjes van menig Dark Entries schrijver. Reden, aanstekelijk electro, zowat de overtreffende ...

lees meer...
NIEUWS 02/07/2022 : The Seven Whores Of The Apocalypse, eigentijdse dark electro

De Duitse Dark Dimensions labelgroep ging het trio Chris, Tom en Jason halen in Amerika om hier bij ons hun debuut de ep “Wicked Hands” bij Scanner uit te brengen. Het geluid van deze debuut ep ligt ergens tussen een actuele Placebo Effect en een minder technoïde versie van hun landgenoten Velvet Acid Christ in hun eerste ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Crime and the City Solution @ Can't Live in a Livingroom XIV, Haacht, 11 juni 2022 - ...omdat een cultband in de living nog altijd beter is dan gewoon een avondje TV kijken...

In tussentijd is de tournee van Crime and the City Solution achter de rug en zitten ze alweer in uitvalsbasis Berlijn te broeden op een nieuw studioalbum… Ook de heruitgave van hun backcatalogue door Mute geeft ons iets extra om naar uit te kijken. Voorlopig houden we uw nieuwsgierigheid alvast warm met dit concertverslag van hun huiskamerconcert ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Zondigen op zondag; Sinner’s Day zomert - Als loonslaaf kon ik van deze editie, na veel vijven en zessen, enkel de zondag mee pikken. Gelukkig de dag die mijn goth rockend hartje sneller deed slaan.

Over de vrijdag en zaterdag kan ik hier dus helaas niets kwijt, maar ik twijfel er niet aan dat anderen dat zeker even literair in mijn plaats zullen doen. Laat deze korte review dan ook veeleer een impressie zijn dan een festivalverslag of nog de beleving van één dag. Gelukkig heb ik voor de wintereditie, onder het aloude motto; ...

lees meer...
NIEUWS 27/06/2022 : Sinner’s Day Summer 2023, de eerste namen!

Ja u leest dit goed, de 2022 editie is nog maar net afgelopen en de organisatie gooit nu al een reeks namen voor onze voeten voor volgend jaar en struikelen zult u. Op deze affiche heel wat exclusiviteiten voor 2023; Project Pitchfork, Modern English, When In Rome, Corpus Delicti, Tyske Ludder, Golden Apes, NNHMN, Dorsetshire, Solor Dolorosa, ...

lees meer...
FOTO'S : Within Temptation - @ Graspop 17/06/2022 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Heilung - @ Graspop 17/06/2022 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Amenra - @ Graspop 17/06/2022 door Luc Luyten

lees meer...
CD BESPREKING : Centhron - Fylgja

Dansen. Niet mee niet minder. Al is het dan wel op het eigen graf. Centhron is geen onbekende in aggro tech en endzeit electro middens. De groep werd in 2011 geformeerd door Elmar Schmidt en is vandaag reeds aan zijn 10de album toe,”Fylgja”. Geweldenaars met synths en drummachines zeg maar, die tussen het hacken door even aan het ...

lees meer...
CD BESPREKING : Chainreactor - Techno body Device

Voor de liefhebbers van dark electro of beter nog aggro tech met cyber aspiraties zou de naam Chain Reactor geen onbekende (mogen) zijn. In de maalstorm van vandaag zouden we haast vergeten dat ook dit subgenre, nog altijd alive and kicking, voor het zweet in de underground clubs zorgt. Conclusie; Dark Entries heeft dringend nood aan een kenner ...