casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

725 items

   

INTENS
Wil het volk het niet horen? Tant pis, ik blijf mijn muziek maken zoals ik het altijd gemaakt heb.
18/05/2011, Didier Becu
 Bookmark and Share

18/05/2011 : INTENS - Wil het volk het niet horen? Tant pis, ik blijf mijn muziek maken zoals ik het altijd gemaakt heb.
18/05/2011 : INTENS - Wil het volk het niet horen? Tant pis, ik blijf mijn muziek maken zoals ik het altijd gemaakt heb.
18/05/2011 : INTENS - Wil het volk het niet horen? Tant pis, ik blijf mijn muziek maken zoals ik het altijd gemaakt heb.
18/05/2011 : INTENS - Wil het volk het niet horen? Tant pis, ik blijf mijn muziek maken zoals ik het altijd gemaakt heb.

Zaterdag 4 juni komt in Beveren Ikon naar België en wie daar ook nij zal zijn is intens.

Voor ons nog een nobele onbekende dus meer dan tijd voor die vraagbank!

Stel ons een intens voor?

Peter:

intens (met kleine letter) is een muzikaal project dat feitelijk al bijna tien jaar actief is. Mijn engagement in andere projecten zoals Crossvaults, Hedera helix, TraumaSutra en Hybryds zorgde ervoor dat er onvoldoende tijd was om het grondig uit te werken. Dankzij de input van een bende toffe livemuzikanten, kan ik mijn ideeën meer vorm geven en krijgt het project een nieuwe adem.

Muzikaal praten we over een vorm van dark elektro. Ik ben opgegroeid in de zwarte scene van de jaren ’90 waar in onze scene het purisme nog niet zo’n hoogtij vierde en stijlen lustig door elkaar werden gezwierd. Ik zal me dan ook nooit inhouden om ‘platte’ beats te combineren met rare samplingexperimenten. Minimale dubstep- en breakcore-invloeden kunnen hand in hand staan met typische donkere darkwavegeluiden. De muziek kabbelt voort op een melancholische ondertoon die gevoed wordt door een mix van ouderwetse en hedendaagse elektronica. Het interesseert me niet om retro te klinken.

Tekstueel grijp ik terug naar het surrealisme van elke dag. Ik schrijf observaties, dromen en gevoelens uit. Ook de actualiteit en de manier waarop de mens de wereld platwalst houdt me bezig.

Ik praat nog vaak in de ik-vorm omdat de muziek vooral uit mijn brein ontspruit, maar er is steeds meer ruimte voor de andere muzikanten. Recente nummers genieten van een mooie muzikale samenwerking. Zo geeft de bas er een meer wavy geluid aan. De ene gitarist stuwt de muziek, de andere geeft de melancholische toets. De livetoetsen moeten een organischere indruk maken dan een backingtape.

Het is een simpele naam, maar iets zegt mij dat hij niet beter kon gekozen zijn!

Het gaat over het gevoel. We hopen ons publiek een intens gevoel mee te geven.

Velen vinden de muziek ook vaak gelaagd. Zelf heb ik daar nooit zo over nagedacht. Ik heb altijd zo gewerkt, ook voor bv. TraumaSutra.

De band is nieuw maar de leden hebben allemaal een muzikaal verleden, kun je dat even toelichten?

Ikzelf speel nu nog bij Hedera helix, TraumaSutra, Hybryds en een technometalband die vooralsnog zonder naam door het leven gaat. Ik deed ook toetsen en een deel van de programmering bij Crossvaults. Daarnaast heb ik kleine bijrolletjes tot mij genomen en samen nummers gecomponeerd met bands als For Greater Good, Liquid G., 20 miles as the wolf runs en Cyboresis. Ik heb ook al een (toch wel donkere) kindermusical en een kinderkoor op mijn actief staan. Ik heb ook nog jazzimpro’s gespeeld tijdens poëzievoorstellingen. Momenteel maak ik zelfs core met een oude resident van discotheek Cherry Moon. Het is dus al alle richtingen uitgegaan.

Zal wellicht aan mijn wispelturige persoonlijkheid liggen, vrees ik.

Bart De Poorter is bekend als brein en frontman van Hedera helix en het legendarische Gestalt. Hij speelde ook ooit toetsen in een metalband.

Joris Casneuf speelde in enkele punkbands en was voor lange tijd de gitarist van Crossvaults.

Dirk en Bart speelden beiden in bandjes in hun jeugd maar zijn momenteel vooral bekend als DJ. Het toffe is dat ze elk een zijde van deze scene voor hun rekening nemen. Dirk draait op moderne elektrofuiven, Bart houdt het bij wave. Deze tweeledige invloed is ook interessant voor de band. Samen hebben ze recent een rockband opgericht.

Wie vandaag de dag nog een band opricht, doet dit omdat hij in de eerste plaats in muziek gelooft. Ik bedoel hoe ziet een band er tegen op dat hij voor een dode muziekindustrie staat?

De industrie is dood, maar muziek krijg je niet uitgeroeid. Ik heb steeds muziek gemaakt om mezelf te kunnen uiten. Het is dat of ten onder gaan aan frustratie. Ik MOET het doen om te overleven. Geld verdienen interesseert me niet. Ik zal ook nooit de minste moeite doen om te conformeren naar de standaarden van hedendaags succes. Wil het volk het niet horen? Tant pis, ik blijf mijn muziek maken zoals ik het altijd gemaakt heb. Als je mijn muziek hoort, kun je meer dan een glimp nemen in mijn persoonlijkheid nemen. Die kan ik ook niet veranderen.

Als muzikant moet je toch terug met weemoed kijken hoe het vroeger allemaal was?

Toch niet. Dingen veranderen. Ik kijk wel met weemoed terug op de donkere scene uit de jaren ’80 en ’90. Ik heb het gevoel dat het allemaal nogal verengd is tot boenke boenk, of batcave. Twee extremen die er steeds waren, maar die mooi in balans waren met andere subgenres.

In andere muzikale milieus wordt er echter nog steeds lustig geëxperimenteerd. Ik ben gek van heel wat hedendaagse breakcore en dubstep. De elektronische scene biedt een ongelooflijke waaier en dankzij internet wordt dat ook allemaal toegankelijk en raken zelfs de meest obscure subgenres hun weg tot een publiek. Zelfs uit commerciële hoek komen soms onverwachte parels zoals bv. Amatorski.

Laten we niet te negatief doen. Vandaag bestaan er dingen als My Space of You Tube, denk je dat groepen in jullie niche daar kunnen van profiteren?

Myspace lijkt ons momenteel vrij dood. TraumaSutra heeft nog enkele cd’s verkocht via die weg. Het hielp me ook om contact te leggen met andere kunstenaars. Crossvaults kreeg via die weg heel wat optredens, maar jammer genoeg vooral overzee, en dat was voor ons niet mogelijk. Voor intens is het medium wellicht minder interessant.

Ik gok vooral op Youtube, maar hoop vooral live te kunnen overtuigen. Dat is uiteindelijk waar het om draait.

Eigenlijk als jullie een nummer componeren, wat doe je dan? Experimenteren of een soort van sfeer die je om wil zetten in muziek of....?

Dat is feitelijk steeds anders. Ik vertrek meestal van een indruk. De meeste muziek komt tot stand omdat dat voor mij de beste manier om het leven te verwerken.

Maar soms is het ook muziek om de muziek. Ik vind muziek nl. een taal op zich. Ik speel piano sinds mijn vijfde. Ik spreek via het instrument.

Jullie zijn nog bezig aan het opnameproces van jullie songs. Als ik het goed begrepen heb, zal het nog een tijsdje duren vooraleer we het eerste intens-werk in onze cdspeler kunnen gooien?

We weten zelfs nog niet eens of we wel naar een cd werken. Al hou ik persoonlijk nog steeds enorm van de minutieuze opbouw van zo’n ding. De hedendaagse luisteraar luistert echter steeds vaker naar een collectie tracks. En zelf maak ik me daar ook schuldig aan. We plannen onze muziek in eerste instantie via internet te verspreiden. Nummer per nummer. Tijdens een optreden besteden we dan weer veel aandacht aan variatie en opbouw.

De reden dat het traag gaat, is vooral dat er vrij veel live-instrumenten zijn. De elektronische basis van ons huidig repertoire is al een hele tijd af. Maar we hebben momenteel geen geld om een deftige studio te huren.

En binnenkort voor het eerst op een podium. Wat mogen we verwachten?

Muziek. We doen niet aan een megashow, geen projecties. De muziek is de taal.

Mijn debuut als zanger ook, want normaal doe ik toetsen en percussie.

Wat is je lievelingsplaat aller tijden en waarom?

Moeilijke…

Ik ga voor Zeitenlicht van Endraum : Dat album heeft mijn jeugd gestalte gegeven en me gemaakt tot wie ik ben. Ik kan het nu niet meer zo goed beluisteren en hoor dat het geen perfecte muziek is. De teksten vind ik vaak zelfs gewoon slecht. Maar het heeft me getroost op momenten dat ik het nodig had.

Ik ben echter net zo onafscheidelijk met bepaalde albums van This Mortal Coil, yelworC, Xingu Hill, Virgin Prunes, Venetian Snares, Enduser, Beefcake, Hybryds, The Sound, Leather Strip, Acroamates De Tristitia, Dead Can Dance, Kissing the pink, Oude Delerium, Klinik, In Slaughter Natives, Fad Gadget, SPK,..

En dan hebben we het nog niet over jazz, klassiek of balkanmuziek gehad .

Met wie zou je het niet erg vinden om 8 uur in een lift te zitten en wat zou je dan doen?

Met Alejandro Jodorowsky. Ik zou zijn visuele ideeën stelen en omzetten in muziek.

En een speciale boodschap voor de lezer?

Geniet van het vreemde. Elke dag opnieuw.

HomeContactSitemap
lees meer...
CD BESPREKING : We Are Not Brothers - Fuck Work ep (vinyl)

Sedert 2006 zijn deze broers (die geen broers zijn) een begrip in en rond Valencia, geworteld in de punk / industrial anarcho scene doen Francho, Demian, Rafeta, Juaniq, Junaca en Oscar eigenzinnig hun ding. Eigenzinnigheid die mee aan de basis van deze “Fuck Work” ligt, een op slechts 200 exemplaren, licht groen gekleurde vinyl ...

lees meer...
NIEUWS 26/05/2020 : Gothic Pogo Festival zorgt online voor vermaak!

Zoals het Wave Gotik Treffen gaat ook het Gothic Pogo Festival dat naar traditie simultaan in Leipzig plaatsvindt dit jaar niet door. De reden is genoegzaam gekend; corona inderdaad. Maar geen nood. Men wil nu het festival tot bij ons brengen door vanaf vrijdag 29 mei, 19u00 een live stream op te zetten en dit tot en met zondagnacht 31 mei, ...

lees meer...
NIEUWS 26/05/2020 : 'Alles in Allem' komt uit voor 40 jaar Einstürzende Neubauten

Einstürzende Neubauten heeft een nieuwe plaat uit: 'Alles in Allem'. De plaat komt uit bij de veertigste verjaardag van de groep, die in de donkere kelders van West-Berlijn ontstond in 1980. De tournee voor de plaat is evenwel verzet naar 2021 omwille van redenen die u zelf wel kunt raden. De plaat is opnieuw gebaseerd op het ...

lees meer...
NIEUWS 26/05/2020 : 'Obsidian' van Paradise Lost is nu reeds succesplaat

'Obsidian', de zonet verschenen nieuwe plaat van Paradise Lost, is nu reeds een succes. De plaat zit in de hitlijsten in zowel Duitsland als het Verenigd Koninkrijk en is dan ook een mooie staaltje metal vermengd met gothic rock invloeden. De nieuwe single, die samen met de nieuwe plaat uitgegeven is, is 'Darker Thoughts'. ...

lees meer...
NIEUWS 26/05/2020 : Psy'Aviah covert 'Insomnia' van Faithless

Yves Schelpe van Psy'Aviah staat nooit stil. Zonet heeft hij een voorproefje van de binnenkort - 5 juni - te verschijnen ep 'Train Of Thought' uitgebracht. 'Train Of Thought' is natuurlijk afkomstig uit de verleden jaar verschenen plaat 'Soul Searching'. Een aanvullend nummer op die ep is niets minder dan een cover ...

lees meer...
CD BESPREKING : Pyrior - Fusion

Het Berlijnse Pyrior werd opgericht in 2008 als een instrumentale jamband zonder vaste bezetting. Deze jamsessies resulteerden uiteindelijk in de formatie van een ‘klassiek’ rocktrio (gitarist, bassist, drummer). Na de EP “Pulsar” (2009) en het debuutalbum “Oceanus Procellarum” (2010) bracht de band nog ...

lees meer...
CD BESPREKING : Chorea Minor - Black White Moon

Op zijn paspoort staat Mario Braun, nationaliteit Duits, en wat er verder nog op staat valt onder de privacywetgeving. Braun heet in culture kringen Chorea Minor en dat is wellicht een naam die wel een belletje doet rinkelen. Het is onder dat pseudoniem dat Chorea Minor al eerder EP’s uitbracht als Endless Life en de 10” Picture ...

lees meer...
CD BESPREKING : Maman Küsters - L’Extase et La Terreur ep (vinyl)

Vreemde naam, vreemde muziek? Welaan in Brest staat een huisje en daar woont deze Maman Küsters, het duo Cyril Pansal (stem) en Gaël Loison (analoge synths) situeren zich tussen DAF en wijlen Alain Bashung. Alain wie? Wel, een populaire Franse ‘chansonier’ die vaak in één adem wordt genoemd met Serge ...

lees meer...
CD BESPREKING : Dark Union - Hollywound

Dark Union is een project ontsproten uit de koortsachtige verbeelding van Glenn Michael Wallis (Whitehouse, Konstruktivists, The Murray Fontana Orchestra, Conspiracy International) in Engeland en Mark Reynolds in Amerika. Samen toveren ze Hollywood om tot Hollywound en richten ze zich op thema’s die de donkere kant van een steeds ...

lees meer...
NIEUWS 21/05/2020 : Nieuw album op komst voor Twice A Man

Ze zijn nooit voor 1 gat te vangen geweest, die Zweden van Twice A Man. Al sedert 1981 opgericht uit de assen van Cosmic Overdose en daarbij zowat pioniers van de elektronische pop/rock-bands uit eigen streek. Volgend jaar vieren ze dus hun 40-jarig bestaan, een tijdspanne van 4 decennia waarin ze ondertussen reeds 20 albums opnamen en composities ...