casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

736 items

   

Ringel-S: Belgische belofte opent BIM-festival 2006
Get that party started!
01/10/2006
 Bookmark and Share

New wave hoeft niet noodzakelijk een sombere bedoening te zijn waarbij duisternis en de dood onmisbare ingrediënten zijn. Het bewijs daarvoor levert het duo ringel-S: hun Duitstalige electroclash is één en al jolijt en bulkt van de humor. Titels als “Alles klar, Superstar?’, “Herr Doktor” of “Sex auf DVD” spreken boekdelen. Zij verzamelen het beste van DAF, Kraftwerk, Front 242 en wij herkennen er ook een snuifje Electric Six en Vive La Fête in. Wees op tijd op 23 december, want dan openen zij BIM 2006! Sind sie fertig?

Kan je ringel-S even voorstellen aan onze lezers: hoe en wanneer is de band precies ontstaan, wie zijn de leden en wat is jullie afkomst, muzikale achtergrond, …?

Hans Liberti: Ringel-S is ontstaan halfweg 2005 in Foyer de Spiegel in Sint-Niklaas. Aan de toog, zoals elke band die wil rocken. Ewald en ik kenden elkaar al voorheen, we zaten in de nineties met verschillende bands bij hetzelfde platenlabel. Popsongs in een vuil rock-en-roll-jasje speelden we toen. Vervang de gitaren door synths en voeg een snuifje dance toe en je komt haast vanzelf bij de sound van ringel-S.

Wat is de taakverdeling binnen de groep?

Liberti: Songschrijven doen we samen. De synths en drums speel ik live in, en ik schrijf ook grotendeels de teksten. Van de uiteindelijke productie trek ik me dan weer geen bal aan. Let op, het interesseert me wel degelijk of het vet klinkt, maar ik vertrouw op Ewald. Live speelt Ewald bas en ik synth, de vocals en vocal effects doen we samen.

Hebben jullie bewust voor de duo-formule - en bovendien twee heren, vrij uitzonderlijk binnen het huidige muzieklandschap lijkt me - gekozen en waarom?

Liberti: Bwah, bewust is hier niet voor gekozen, maar nu we weten hoe vlot en efficiënt dat werkt willen we het graag zo houden. Ik zie ons in onze Caviar Studio niet met vijf man aan een Moog staan vijzen tot iedereen tevreden is. We hebben bovendien samen redelijk wat instrumenten onder de knie en een duidelijke visie hoe ze te gebruiken. Eigenlijk zijn we twee bastaardzonen van Modern Talking. Live wil ik er graag nog wel een drummer bij, maar een drummer die op een vierdelig setje het maximum aan energie kan neerzetten. Die zijn blijkbaar aan het uitsterven, maar geïnteresseerden mogen zich altijd melden. Voorlopig houden we het live dus bij onze altijd gehoorzame beatbox Saubermensch.

Met welk objectief werd ringel-S opgericht? Hebben jullie een bepaalde missie?

Liberti: Een zwembad tegen volgende zomer zou geweldig zijn.

Wie of wat zijn de voornaamste (muzikale) inspiratiebronnen?

Liberti: Liefde. Sinds Ewald tijdelijk bij mij is ingetrokken luisteren we trouwens enkel nog naar de soundtrack van “Bilitis”.

Beschouwen jullie de duidelijk aanwijsbare nostalgie naar stijlen als neue deutsche welle en 80’s wave als meer dan louter een gimmick, met andere woorden hoe ernstig is het bedoeld?

Liberti: Ringel-S is ernstig, maar nu ook weer niet zorgwekkend. Kijk, als je popsongs in een electrojasje steekt, dan zit je haast vanzelf met referenties naar de eighties. Al onze teksten hebben een eerder trieste ondertoon, maar we camoufleren die keer op keer met humor. Blijkbaar is de Duitse taal hiervoor het geschikte medium, en zo zit je dan weer snel in de poel van de NDW. We durven wel eens een vocoder gebruiken, maar daar houdt voor ons het gimmickgehalte op. Dit is gewoon de muziek die op dit moment uit ons komt, en we denken er niet te veel bij na in welk hokje hij zou moeten passen.

Klopt het dat de single ‘Alles klar, Superstar?’ reeds op Studio Brussel te horen was (nog voor hij officieel werd uitgebracht)?

Liberti: Toen ringel-S pas bestond, wou iemand “Sex auf DVD” uitbrengen op vinyl, maar die plaat is er nooit gekomen. “Alles klar, Superstar?” is ook nooit een officiële single geweest. Via Zounds, ons management, was een demootje bij Stubru terechtgekomen en vrij snel stond het nummer bij de lijst van de nieuwe singles. Maar het heeft weinig zin een nummer te pluggen dat niet in de handel verkrijgbaar is, om het dan later, als het wel officieel uit is, niet meer gedraaid te krijgen. Onze echte eerste single - in eigen beheer - heet “Spaceship”, en die wordt binnenkort geplugd op de radio’s.

Jullie hebben reeds enkele kleine optredens achter de rug, ook in het buitenland als ik het goed voor heb. Hoe was de respons en de algemene sfeer tot hier toe?

Liberti: We zijn begonnen met een paar caféoptredens in Sint-Niklaas, maar al vrij snel was het kot te klein. Op het Heaven and Hell-festival in Groningen speelden we het voorprogramma van Clan Of Xymox, en daar zagen we tijdens onze set voornamelijk blije gezichten en dansende mensen, maar uiteraard was er ook een enkeling voor wie het allemaal een beetje te happy was. Zelfde verhaal in Frankrijk op een festival met Trisomie 21. Op de Beverse Feesten hadden we songfestivalkandidate Afi in onze support en zagen we uiteraard veel verbaasde gezichten, gelukkig waren er ook wat fans die de klepel zagen hangen. Als beginnende groep zonder een plaat uit mogen we echt niet klagen. Ik ben trouwens bijzonder blij dat ringel-S op BIM staat.

Ik vernam dat jullie uitgerekend op 11 november wel erg bedrijvig zullen zijn. Die dag plannen jullie namelijk de opname van een exclusieve videoclip op België’s grootste eroticabeurs in Hasselt. Mijn nieuwsgierigheid is alvast geprikkeld?

Liberti: De locatie op zich maakt het voor ons exclusief. Wij treden op als randanimatie van de Erotiekbeurs, dus iedereen kan komen kijken. De Erotiekbeurs leek ons ideaal om wat footage te vergaren. We zijn nu volop bezig aan de uitwerking van scenario’s. Ik had er nog niet bij stilgestaan dat het die dag Wapenstilstand is, maar je brengt me op een idee. We spelen trouwens twee keer daar, zaterdag en zondag.

Kan je ons enkele doorslaggevende argumenten geven waarom we de eerste groep op het BIM-festival 2006 (ringel-S dus!) zeker niet mogen missen?

Liberti: Wij dromen ervan luidsprekers op te blazen. Dat die woofers er uitvallen en dan zo nog een tijdje blijven rondtollen als een wiel dat van een auto is gerold. Tot nu toe zijn we er alleen nog maar in geslaagd eentje op te blazen die we geleend hadden van een vriend, wat nogal duur is uitgevallen. Maar als het ons lukt in Hof ter Lo zijn we misschien ook meteen de laatste groep op BIM 2006, hoeveel meer reden om er vroeg bij te zijn wil je nog?

Jullie demo’s werden inmiddels besproken in de cd-sectie van dit webzine. Als ik me niet vergis werkten jullie de voorbije maanden ook aan een eerste full-cd, is daarover al meer bekend (titel, tracks, label, releasedatum)?

Liberti: We hebben een paar leuke voorstellen op tafel liggen, en zeer binnenkort hakken we de knoop door. 12 songs voor een eerste full-cd zijn al geschreven en voor 90 percent opgenomen. Een precieze releasedatum kan ik je nu nog niet geven, maar het zou plots wel eens heel snel kunnen gaan.

Wat zijn jullie toekomstplannen? Zie je ringel-S als een project op lange termijn, of is het toch eerder een tussendoortje?

Liberti: We hebben meegedaan aan de nationale selecties voor het Eurovisiesongfestival 2006 en ei zo na stonden we op de televisie met het liedje “Stephanie”. Onze remix van de Zwitserse band BAK XIII is, al zeg ik het zelf, top. We hebben ook een liedje gemaakt voor de Antwerpse zangeres Sofie Dykmans, dat gebruikt is in een theatervoorstelling. We merken dus dat onder de ringelvlag veel mogelijk is, en dat de ideeën nog lang niet uitgeput zijn. Een tussendoortje zou ik het dus zeker niet noemen.

Meer info:
http://www.myspace.com/ringels

Jan Vael

http://www.ringel-s.be/

HomeContactSitemap
lees meer...
CD BESPREKING : Twin Tribes - Shadows (repress)

Deze “Shadows” verscheen origineel begin 2018 en was voor het Amerikaanse duo Twin Tribes zowat wat “Seventeen Seconds” voor The Cure was. Ok, een lichte vorm van overdrijving is mij niet vreemd, ik weet het, maar dit debuut opende wel wereldwijd de deuren voor het duo Louis Navarro en Joel Niňo Jr. Zelfs in ...

lees meer...
CD BESPREKING : Tomoko Sauvage - Fischgeist

Alles voor de kunst: Tomoko Sauvage kroop in Berlin-Prenzlauer Berg in een voormalige watertank om het album Fischgeist op te nemen. Het 19de eeuwse gebouw bestaat uit vijf gelaagde cirkels, met een wenteltrap in het midden die leidt naar een uitgang die uitkomt op een heuveltop. Binnen is het vochtig en koud met een constante temperatuur ...

lees meer...
CD BESPREKING : Stalowa Wola - The Will Of Steel

Toen een drietal jaar geleden ons het titelloze debuut van het Poolse Stalowa Wola bereikte, viel ons toch wel enige blijdschap ten deel. We konden immers nog maar eens ons martiaal kloppende hart ophalen, iets wat de laatste jaren steeds minder en minder aan de orde was. In dit genre dat op sterven na dood is valt er dan ook weinig nieuws ...

lees meer...
NIEUWS 22/01/2021 : Vaselyne: Waiting to Exhale

Zegt de naam Frank Weyzig u iets? Niet erg als het geen belletje doet rinkelen, maar hij zat in de eerste opstelling van Clan of Xymox en richtte daarna Born For Bliss op, en dat zijn twee groepen waar u hopelijk wel al van gehoord hebt. Sinds jaren heeft hij ook een project met de Nederlandse zangeres Yvette Winkler, die u misschien ook kent ...

lees meer...
NIEUWS 22/01/2021 : Dark Entries zoekt... jou?

Inderdaad, wie weet kan jij ons een dienst bewijzen! Graag houden we ons webzine zo up to date mogelijk, het feit dat we vorig jaar onze 25ste verjaardag mochten vieren bewijst toch wel dat de vrijwilligers die onze redactie telt hiervoor stuk voor stuk telkens weer hun beste beentje voorzetten. Maandelijks worden we bedolven onder de ...

lees meer...
NIEUWS 22/01/2021 : 'All or Nothing', aldus Moonspell

Dark metal sensatie uit Portugal, Moonspell, draait al bijna 30 jaar mee in het vak. Op 26 februari 2021 doet ze opnieuw een gooi naar liefhebbers van donkere goth metalen met album ‘Hermitage’ en dit via metal gigant Napalm Records. Naar eigen zeggen staat dit album symbool voor een epische reis doorheen de donkere dagen van het ...

lees meer...
CD BESPREKING : Exponentia - Tränen des Leidens

Vergeef me! Om een of andere reden is deze Franse band Exponentia steeds onder mijn radar gebleven. Toen de perskit binnen viel bij de redactie van Dark Entries, trok de cover van ‘Tränen des Leidens’ meteen de aandacht! Ludovic Dhenry, de man achter dit donkere gothic neo classic project, verraste enkele maanden geleden met ...

lees meer...
CD BESPREKING : Miki Yui - Aperio!

Nee, Miki Yui heeft geen drankprobleem. Althans, voor zover we weten toch niet. De titel van haar zevende langspeler Aperio! is afgeleid van de Latijnse oorsprong van de maand april, “aperire” wat “openen” of “onthullen” betekent. Het is meteen in een notendop een hint naar de manier waarop haar muziek ...

lees meer...
NIEUWS 21/01/2021 : De link tussen Joe Biden en Ministry: Varicella.

Vandaag neemt nieuwbakken (gezien zijn leeftijd misschien niet de beste woordkeuze, maar kom) president Joe Biden zijn intrek in het Witte Huis. Laat ons dat voorzien van een passend nummertje, zo dacht de Amerikaanse industrial metal band Varicella. Speciaal ter gelegenheid van de inauguratie nam de band, voor de gelegenheid samen ...

Willekeurige selectie 'oudere' CD-besprekingen (zie ook op onze home-page onderaan):
$$$$$$$$$
lees meer...
NIEUWS 19/01/2021 : Ground Nero: In The Blood

Hij is er gekomen. De nieuwe single van Ground Nero werd gisteren voorgesteld op het radioprogramma De dag des oordeels en werd daarna promt ook op YouTube gedeeld. Het is even wennen aan de stem van de nieuwe zanger, want de single is ook het eerste nummer dat uitkomt sinds Gwijde Wampers de groep verlaten heeft en vervangen werd door een ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Goethes Erben - Online uitzending NCN Special in lockdown

Een online concert van Goethes Erben, en dat terwijl er in Duitsland een strenge lockdown aan de gang is? Neen, dat is het niet. Het concert dat op zaterdag 26 december werd uitgezonden, was eigenlijk al eerder opgenomen, met name op 4 september, toen Goethes Erben optrad op het NCN festival in de buurt van Leipzig. Het gaat om een concert ...