casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

757 items

   

Ringel-S: Belgische belofte opent BIM-festival 2006
Get that party started!
01/10/2006
 Bookmark and Share

New wave hoeft niet noodzakelijk een sombere bedoening te zijn waarbij duisternis en de dood onmisbare ingrediënten zijn. Het bewijs daarvoor levert het duo ringel-S: hun Duitstalige electroclash is één en al jolijt en bulkt van de humor. Titels als “Alles klar, Superstar?’, “Herr Doktor” of “Sex auf DVD” spreken boekdelen. Zij verzamelen het beste van DAF, Kraftwerk, Front 242 en wij herkennen er ook een snuifje Electric Six en Vive La Fête in. Wees op tijd op 23 december, want dan openen zij BIM 2006! Sind sie fertig?

Kan je ringel-S even voorstellen aan onze lezers: hoe en wanneer is de band precies ontstaan, wie zijn de leden en wat is jullie afkomst, muzikale achtergrond, …?

Hans Liberti: Ringel-S is ontstaan halfweg 2005 in Foyer de Spiegel in Sint-Niklaas. Aan de toog, zoals elke band die wil rocken. Ewald en ik kenden elkaar al voorheen, we zaten in de nineties met verschillende bands bij hetzelfde platenlabel. Popsongs in een vuil rock-en-roll-jasje speelden we toen. Vervang de gitaren door synths en voeg een snuifje dance toe en je komt haast vanzelf bij de sound van ringel-S.

Wat is de taakverdeling binnen de groep?

Liberti: Songschrijven doen we samen. De synths en drums speel ik live in, en ik schrijf ook grotendeels de teksten. Van de uiteindelijke productie trek ik me dan weer geen bal aan. Let op, het interesseert me wel degelijk of het vet klinkt, maar ik vertrouw op Ewald. Live speelt Ewald bas en ik synth, de vocals en vocal effects doen we samen.

Hebben jullie bewust voor de duo-formule - en bovendien twee heren, vrij uitzonderlijk binnen het huidige muzieklandschap lijkt me - gekozen en waarom?

Liberti: Bwah, bewust is hier niet voor gekozen, maar nu we weten hoe vlot en efficiënt dat werkt willen we het graag zo houden. Ik zie ons in onze Caviar Studio niet met vijf man aan een Moog staan vijzen tot iedereen tevreden is. We hebben bovendien samen redelijk wat instrumenten onder de knie en een duidelijke visie hoe ze te gebruiken. Eigenlijk zijn we twee bastaardzonen van Modern Talking. Live wil ik er graag nog wel een drummer bij, maar een drummer die op een vierdelig setje het maximum aan energie kan neerzetten. Die zijn blijkbaar aan het uitsterven, maar geïnteresseerden mogen zich altijd melden. Voorlopig houden we het live dus bij onze altijd gehoorzame beatbox Saubermensch.

Met welk objectief werd ringel-S opgericht? Hebben jullie een bepaalde missie?

Liberti: Een zwembad tegen volgende zomer zou geweldig zijn.

Wie of wat zijn de voornaamste (muzikale) inspiratiebronnen?

Liberti: Liefde. Sinds Ewald tijdelijk bij mij is ingetrokken luisteren we trouwens enkel nog naar de soundtrack van “Bilitis”.

Beschouwen jullie de duidelijk aanwijsbare nostalgie naar stijlen als neue deutsche welle en 80’s wave als meer dan louter een gimmick, met andere woorden hoe ernstig is het bedoeld?

Liberti: Ringel-S is ernstig, maar nu ook weer niet zorgwekkend. Kijk, als je popsongs in een electrojasje steekt, dan zit je haast vanzelf met referenties naar de eighties. Al onze teksten hebben een eerder trieste ondertoon, maar we camoufleren die keer op keer met humor. Blijkbaar is de Duitse taal hiervoor het geschikte medium, en zo zit je dan weer snel in de poel van de NDW. We durven wel eens een vocoder gebruiken, maar daar houdt voor ons het gimmickgehalte op. Dit is gewoon de muziek die op dit moment uit ons komt, en we denken er niet te veel bij na in welk hokje hij zou moeten passen.

Klopt het dat de single ‘Alles klar, Superstar?’ reeds op Studio Brussel te horen was (nog voor hij officieel werd uitgebracht)?

Liberti: Toen ringel-S pas bestond, wou iemand “Sex auf DVD” uitbrengen op vinyl, maar die plaat is er nooit gekomen. “Alles klar, Superstar?” is ook nooit een officiële single geweest. Via Zounds, ons management, was een demootje bij Stubru terechtgekomen en vrij snel stond het nummer bij de lijst van de nieuwe singles. Maar het heeft weinig zin een nummer te pluggen dat niet in de handel verkrijgbaar is, om het dan later, als het wel officieel uit is, niet meer gedraaid te krijgen. Onze echte eerste single - in eigen beheer - heet “Spaceship”, en die wordt binnenkort geplugd op de radio’s.

Jullie hebben reeds enkele kleine optredens achter de rug, ook in het buitenland als ik het goed voor heb. Hoe was de respons en de algemene sfeer tot hier toe?

Liberti: We zijn begonnen met een paar caféoptredens in Sint-Niklaas, maar al vrij snel was het kot te klein. Op het Heaven and Hell-festival in Groningen speelden we het voorprogramma van Clan Of Xymox, en daar zagen we tijdens onze set voornamelijk blije gezichten en dansende mensen, maar uiteraard was er ook een enkeling voor wie het allemaal een beetje te happy was. Zelfde verhaal in Frankrijk op een festival met Trisomie 21. Op de Beverse Feesten hadden we songfestivalkandidate Afi in onze support en zagen we uiteraard veel verbaasde gezichten, gelukkig waren er ook wat fans die de klepel zagen hangen. Als beginnende groep zonder een plaat uit mogen we echt niet klagen. Ik ben trouwens bijzonder blij dat ringel-S op BIM staat.

Ik vernam dat jullie uitgerekend op 11 november wel erg bedrijvig zullen zijn. Die dag plannen jullie namelijk de opname van een exclusieve videoclip op België’s grootste eroticabeurs in Hasselt. Mijn nieuwsgierigheid is alvast geprikkeld?

Liberti: De locatie op zich maakt het voor ons exclusief. Wij treden op als randanimatie van de Erotiekbeurs, dus iedereen kan komen kijken. De Erotiekbeurs leek ons ideaal om wat footage te vergaren. We zijn nu volop bezig aan de uitwerking van scenario’s. Ik had er nog niet bij stilgestaan dat het die dag Wapenstilstand is, maar je brengt me op een idee. We spelen trouwens twee keer daar, zaterdag en zondag.

Kan je ons enkele doorslaggevende argumenten geven waarom we de eerste groep op het BIM-festival 2006 (ringel-S dus!) zeker niet mogen missen?

Liberti: Wij dromen ervan luidsprekers op te blazen. Dat die woofers er uitvallen en dan zo nog een tijdje blijven rondtollen als een wiel dat van een auto is gerold. Tot nu toe zijn we er alleen nog maar in geslaagd eentje op te blazen die we geleend hadden van een vriend, wat nogal duur is uitgevallen. Maar als het ons lukt in Hof ter Lo zijn we misschien ook meteen de laatste groep op BIM 2006, hoeveel meer reden om er vroeg bij te zijn wil je nog?

Jullie demo’s werden inmiddels besproken in de cd-sectie van dit webzine. Als ik me niet vergis werkten jullie de voorbije maanden ook aan een eerste full-cd, is daarover al meer bekend (titel, tracks, label, releasedatum)?

Liberti: We hebben een paar leuke voorstellen op tafel liggen, en zeer binnenkort hakken we de knoop door. 12 songs voor een eerste full-cd zijn al geschreven en voor 90 percent opgenomen. Een precieze releasedatum kan ik je nu nog niet geven, maar het zou plots wel eens heel snel kunnen gaan.

Wat zijn jullie toekomstplannen? Zie je ringel-S als een project op lange termijn, of is het toch eerder een tussendoortje?

Liberti: We hebben meegedaan aan de nationale selecties voor het Eurovisiesongfestival 2006 en ei zo na stonden we op de televisie met het liedje “Stephanie”. Onze remix van de Zwitserse band BAK XIII is, al zeg ik het zelf, top. We hebben ook een liedje gemaakt voor de Antwerpse zangeres Sofie Dykmans, dat gebruikt is in een theatervoorstelling. We merken dus dat onder de ringelvlag veel mogelijk is, en dat de ideeën nog lang niet uitgeput zijn. Een tussendoortje zou ik het dus zeker niet noemen.

Meer info:
http://www.myspace.com/ringels

Jan Vael

http://www.ringel-s.be/

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 06/07/2022 : Suikerrock

The Sisters of Mercy komen op vrijdag 29/07/2022 naar het Bietenplein in Tienen samen met White Lies, Therapy? en De Mens.

lees meer...
CD BESPREKING : Gert - Alles Is Nog Niet Verloren

Evenals het zeer onlangs besproken Donder, Hel & Hagel hebben we hier nog een act uit de Leuvense antifa scene die al lang geen onbekende meer is voor Dark Entries! Gert maakt al meer dan 18 jaar kritische uptempo Nederlandstalige DIY ‘kleinpunk’. In 2016 bespraken we voor Dark Entries het vijfde album “Ongepast Vrolijk”, ...

lees meer...
CD BESPREKING : L' Appel Du Vide - Abwärtsspirale

Altijd leuk een singel formaat met 4 nummers, aandoenlijk bijna anno 2022, zeker in zwart en grijze lay out en met de veelbelovende bandnaam L’ Appel Du vide en de al even veelbelovende titel “Abwärtsspirale”. Qua stijl en gemoed waan ik mezelf waar aan de vooravond van de jaren 80, een gevoel dat door de muziek van ...

lees meer...
NIEUWS 04/07/2022 : Leeds is gothic city!

U dacht natuurlijk aan Leipzig. Ook. Maar de stad Leeds kent een gothic rock verleden dat als historisch erfgoed moet gekoesterd (denk maar aan bands als The Sisters Of Mercy, The Rose Of Avalanche, March Violets, Salvation, Red Lorry Yellow Lorry,...) Mocht u tussen 7 en 10 juli nog vrij zijn en niks hebben gepland, ga dat horen en zien in ...

lees meer...
NIEUWS 03/07/2022 : Gothic magazine trekt er de stekker uit...

Tenminste grote bezieler en cult figuur bij onze Oosterburen Martin Sprissler besloot recent de stekker uit zijn geesteskind te trekken en biedt zijn titel aan voor overname. Een tweetal jaar geleden was er na een lange pauze sprake van een doorstart maar deze bleek niet helemaal te lopen zoals verwacht. Momenteel is Gothic Magazine 90 in ...

lees meer...
CD BESPREKING : Donder, Hel & Hagel - Kermis In De Hel

In 2019 bespraken we “Lang Genoeg Beleefd Geweest!!!”, het debuutalbum van het Leuvense zootje ongeregeld Donder, Hel & Hagel en heden stellen ze ons hun tweede album voor, “Kermis In De Hel” (11 songs, 43 minuten) met negen studio en twee live songs. Het langverwachte tweede album, uitgesteld door en aangevuld ...

lees meer...
NIEUWS 02/07/2022 : Enzo Kreft met eerste clip als voorbode van het nieuwe album 'Shelter'

De naam Enzo Kreft hoeft geen introductie meer, deze oude krijger werd met de albums “Control” (2019) en “Different World” (2021) weerom ‘wereldberoemd’ in onze scene en scoorde zelfs torenhoog in de eindejaarslijstjes van menig Dark Entries schrijver. Reden, aanstekelijk electro, zowat de overtreffende ...

lees meer...
NIEUWS 02/07/2022 : The Seven Whores Of The Apocalypse, eigentijdse dark electro

De Duitse Dark Dimensions labelgroep ging het trio Chris, Tom en Jason halen in Amerika om hier bij ons hun debuut de ep “Wicked Hands” bij Scanner uit te brengen. Het geluid van deze debuut ep ligt ergens tussen een actuele Placebo Effect en een minder technoïde versie van hun landgenoten Velvet Acid Christ in hun eerste ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Crime and the City Solution @ Can't Live in a Livingroom XIV, Haacht, 11 juni 2022 - ...omdat een cultband in de living nog altijd beter is dan gewoon een avondje TV kijken...

In tussentijd is de tournee van Crime and the City Solution achter de rug en zitten ze alweer in uitvalsbasis Berlijn te broeden op een nieuw studioalbum… Ook de heruitgave van hun backcatalogue door Mute geeft ons iets extra om naar uit te kijken. Voorlopig houden we uw nieuwsgierigheid alvast warm met dit concertverslag van hun huiskamerconcert ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Zondigen op zondag; Sinner’s Day zomert - Als loonslaaf kon ik van deze editie, na veel vijven en zessen, enkel de zondag mee pikken. Gelukkig de dag die mijn goth rockend hartje sneller deed slaan.

Over de vrijdag en zaterdag kan ik hier dus helaas niets kwijt, maar ik twijfel er niet aan dat anderen dat zeker even literair in mijn plaats zullen doen. Laat deze korte review dan ook veeleer een impressie zijn dan een festivalverslag of nog de beleving van één dag. Gelukkig heb ik voor de wintereditie, onder het aloude motto; ...

lees meer...
FOTO'S : Within Temptation - @ Graspop 17/06/2022 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Heilung - @ Graspop 17/06/2022 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Amenra - @ Graspop 17/06/2022 door Luc Luyten

lees meer...
CD BESPREKING : Centhron - Fylgja

Dansen. Niet mee niet minder. Al is het dan wel op het eigen graf. Centhron is geen onbekende in aggro tech en endzeit electro middens. De groep werd in 2011 geformeerd door Elmar Schmidt en is vandaag reeds aan zijn 10de album toe,”Fylgja”. Geweldenaars met synths en drummachines zeg maar, die tussen het hacken door even aan het ...

lees meer...
CD BESPREKING : Chainreactor - Techno body Device

Voor de liefhebbers van dark electro of beter nog aggro tech met cyber aspiraties zou de naam Chain Reactor geen onbekende (mogen) zijn. In de maalstorm van vandaag zouden we haast vergeten dat ook dit subgenre, nog altijd alive and kicking, voor het zweet in de underground clubs zorgt. Conclusie; Dark Entries heeft dringend nood aan een kenner ...