casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

736 items

   

JEWELS OF THE NILE
Decadentie en plezier!
25/04/2011, Didier Becu
 Bookmark and Share

25/04/2011 : JEWELS OF THE NILE - Decadentie en plezier!
25/04/2011 : JEWELS OF THE NILE - Decadentie en plezier!
25/04/2011 : JEWELS OF THE NILE - Decadentie en plezier!
25/04/2011 : JEWELS OF THE NILE - Decadentie en plezier!
Op 7 mei is er nog maar eens een Nuits Fantastique in Brussel. Deze keer werden naast Echo West en headliners Bakterielle Infektion ook nieuwkomelingen Jewels Of The Nile uitgenodigd. Deze Amerikanen maken iets wat te omschrijven valt als nu-psychedelica, deathrock en wat minimal. Reden genoeg dus voor een kennismakingsgesprek.

Laten we bij het begin beginnen en stel ons even voor aan Jewels Of The Nile...

Meghan Christine (keyboards) en Jessy Montaigne (stem). Jewels Of The Nile werden ergens begin 2010 opgericht,en terzelfdertijd speelden wij ook in Magick Daggers. Amithy Givens, de drumster kwam er ongeveer in het begin van dit jaar bij.

Toen ik jullie hoorde dacht ik aan minimal electro, wat deathrock en zelfs een beetje nu-psychedelica in de trend van Zola Jesus.

Jazeker. Electronica, deathrock en psychedelische muziek hebben ons sterk beïnvloed. Eigenlijk houden wij van alles wat een zware beat heeft en ook plezante dansmuziek zoals afro-beat, hip-hop of gewoon post-punk met dub-invloeden. Wij hebben Zola Jesus pas later ontdekt maar onze vrienden zijn wel gek van dingen als Religious to Damn of Tamaryn.

Over deathrock gesproken, jullie coverden zelfs “Deathwish” van Christian Death dus ik veronderstel dat jullie grote fans zijn.

Wij houden echt veel van Christian Death. Wij werden gevraagd om op een tribuut van Christian Death te spelen en we kozen “Deathwish” uit want dat is steeds ons favoriete nummer geweest. Jezz heeft zelfs het genoegen gehad om Rozz te ontmoeten wanneer ze nog een tiener was, hij vroeg haar backstage mee om wat te gaan drinken tijdens een show van Shadow Project in Pensacola, Florida.

Jullie groepsnaam vind ik wel schitterend maar ik moet wel altijd aan die film van Michael Douglas denken!

Onze groepsnaam heft zeker niks te maken met die film en we hebben ook niks te maken met katten die je in de jungle aantreft. Eigenlijk zijn wij als Jewels begonnen, en dat tweede deel “The Nile” kwam er tijdens een tweede optreden bij zonder dat we het zelf beseften. Nu goed, toen wij wisten dat wij in de toekomst wel wat meer gingen optreden werd het snel duidelijk dat we een echte naam nodig hadden en een vriend van ons, Nate Carson, kwam met het idee van Jewels Of The Nile opdraven dat zijn oorsprong vond in “Egyptian Eyes”, dit gaat over Cleopatra en de val van het Romeinse Rijk.

Zonder dat jullie echt veel materiaal uit hebben, wordt er veel over je gesproken. Ik veronderstel dat het internet zijn vruchten afwerpt...

Ja dat is zeker waar want je bent over heel de wereld verbonden met alle bands en eigenlijk is dat wel ongelooflijk. Het voelt net aan alsof we in één of andere gemeenschap zitten van mensen die zich op dezelfde golflengte bevinden. Het is een wereldje die elkaar steunt en we zijn echt blij dat we er deel mogen van uitmaken. Wij hebben al het geluk gehad om te spelen in San Francisco, Los Angeles en Mexico City wat bijzonder was voor ons want we hebben er veel fantastische mensen ontmoet.

Zelf zijn jullie van Portland. Is daar zoiets als een scene of zijn jullie daar op je eentje aangewezen?

Portland is een ongelooflijke creatieve plaats en ideaal om er muziek te maken. Er zijn vele andere bands in Portland die hard aan het werken zijn, nummers aan het schrijven zijn en op een podium terug te vinden zijn. Andere bevriende groepen waar we graag met spelen zijn Soft Metals, Arohan, Vice Device en Interiors X. Het label uit Portland die je in de bres ziet springen is ongetwijfeld Sweating Tapes. Wij zijn eigenlijk bezig naar Los Angeles aan het verhuizen waar je ook groepen als Violet Tremors, The Present Moment en Bestial Mouths ziet. Eigenlijk is er momenteel vrij veel opwindends aan het gebeuren!

Over Amerika gesproken. Zelf had ik het nooit gedacht maar de beste dingen blijken van daar te komen!

We zouden echt niet weten hoe je dit kunt verklaren maar vanuit ons zichtpunt lijkt het er toch wel op dat je goede muziek overal vindt. Websites als Soundcloud zijn daar een zeer mooi voorbeeld van. Toen we met Ritualz in Mexico City zaten dan zagen wij daar een gezelschap van artiesten die met de coolste dingen kwamen aandraven. Wij kijken dan ook echt uit naar Europa en hopen zo om onze familie uit te breiden. Labels zoals Desire die onze platen uitbrengen, maar ook Mannequin en Disaro.

Over Mannequin gesproken, dit moet zeker deuren voor je openen in Europa, niet?

Alessandro van Mannequin Booking is zeer behulpzaam geweest om de Europese toer te helpen plannen en we zijn dan ook echt opgewonden voor de shows die we in Italië zullen doen. We hopen echt dat eens we nadat we in Juni nieuwe opnames hebben gemaakt dat we wat meer kunnen toeren!

Inderdaad Italië, daar staan jullie zelfs op het podium met The Soft Moon. Zou je ooit in hun plaats willen zijn? Ik bedoel de last die op hun schouders ligt is loodzwaar…

Wie zal het zeggen? The Soft Moon krijgt veel persaandacht omdat ze zo goed zijn. Onze ethiek is steeds geweest dat we ons uiterste best zullen doen om goede muziek te brengen maar dat ieder mens daar anders zal op reageren. Dat is eigenlijk net het ongelooflijke aan muziek maken. Perslievelingetjes zijn is natuurlijk mooi meegenomen maar in een zaal staan spelen voor 100 man die uit hun dak gaan is nog opwindender!

Hier in België sta je op de affiche met Echo West en Bakterielle Infektion, ken jij die groepen een beetje?

Nu wel, maar daarvoor niet. Sinds we te weten zijn gekomen dat we met hun spelen, zijn we hun muziek beginnen uitpluizen en we kijken er echt naar uit om met hun samen te spelen?

Wat kunnen de mensen verwachten van dat optreden?

Decadentie en plezier!

Uw favoriete plaat aller tijden is…

Wij hebben besloten om platen uit te kiezen waar we naar luisterden toen we 14 waren en nu nog naar luisteren…

Meghan: De eerste plaat van Violent Femmes. Mijn beste vriend leefde in Florida en ik bleef daar met haar de hele zomer. We luisterden naar deze plaat tot in het holst van de nacht, we dronken rum en liepen rond op de golfterreinen…zo’n goed gevoel!

Amity: “Live in Tokyo” van PIL. Ik mocht dit exotisch concert in de kelder van het huis van mijn ouders meemaken. P.I.L. kwam zomaar uit het niets opdraven en ze waren behoorlijk experimenteel. Lydon heeft zeker zijn stempel op het punkgebeuren gedrukt met zijn Sex Pistols en nadien met P.I.L. waar ook nog eens die bas die erbij komt. Het was een ongelofelijke keuze die hij toen heeft gemaakt en zonder meer één van de pioniers van de I.D.G.F (I don’t give a fuck)-filosofie waar ik volledig achter sta.

Jessy: “Non-Stop Erotic Cabaret” van Soft Cell. Marc Almond is één van mijn favoriete mannelijke zangers en songschrijvers. Ik speel dat album nog steeds als ik dj ben.

En met wie zou je het niet erg vinden om 8 uur in een lift vast te zitten en wat zou je doen?

Meghan: Patti Smith ... Ik hou van haar, ze is echt ongelooflijk. Wat we zouden doen? Praten, poezie schrijven en zingen.

Jessy: Anais Nin, zonder twijfel, want moest ik in een lift vast komen te zitten dan zou ik zeker een paniekaanval krijgen en zij zou mij wel kalmeren. Ieder moment als ik mij vervreemd voel van de mensheid dan is zij het altijd die me terug met mijn voetjes terug op de grond brengt.

Amity: Benazir Bhutto ...wij zouden de heropvoeding van de kinderen plannen en ook wereldwijd die van de volwassenen.

Een speciale boodschap voor de lezer zou kunnen zijn…

Doe alles waar je maar over gepassioneerd bent, streef naar absoluut plezier, en denk nooit na over beslissingen wanneer mensen je de grond inboren…gewoon doen!HomeContactSitemap
lees meer...
CD BESPREKING : Fear Incorporated - Of Nightmares And Strychnine

Twee keer goed nieuws. Vooraleer dit album in de lente van dit jaar aan een gelimiteerde cd release toe is kunt u het deze maand reeds kosteloos (jawel) downloaden via de Sacred Realm Records website. Het andere goede nieuws, indien u voor komende Valentijn op zoek bent naar de passende horror soundtrack, aarzel niet, dit is hem. Fear ...

lees meer...
NIEUWS 13/01/2021 : Manifest van Mantus

In 1997 zag Mantus het levenslicht ergens in Keulen. Twee jaar geleden verscheen het dubbelalbum ‘“Katharsis” / “Pagan Folk Songs. Om dit jaar goed in te zetten heeft Martin Schindler een nieuw album in petto, dat binnen enkele weken verschijnt. ‘Manifest’ staat terug bol van donkere landschappen, gekaderd ...

lees meer...
NIEUWS 13/01/2021 : Sirenia al 20 jaar springlevend!

Het zit nog fris in mijn geheugen. Al een eeuwigheid geleden, verscheen het cultalbum ‘At Sixes and Sevens’ (2001) van Sirenia, de goth metalband rond Morten Veland. Dit nadat hij de band Tristania noodgedwongen diende te verlaten. Nu kondigt dit Frans-Noorse gezelschap hun tiende studioalbum, met de inspirerende titel ‘Riddles, ...

lees meer...
CD BESPREKING : Ikon - The Thirteenth Hour - the singels 2007 -2020

Een band die al mee gaat sedert 1991 en we niet meer hoeven voor te stellen. Vanuit Australië, hun heimat, veroverden ze ook Europa. In de jaren 90 en aanvang van de jaren 2000 zat een florissante labeldeal met het Duitse en al lang verdwenen Apollyon label daar voor veel tussen. Nadien was er nog sporadisch een uithaal waardoor de groep ...

Willekeurige selectie 'oudere' CD-besprekingen (zie ook op onze home-page onderaan):
$$$$$$$$$
lees meer...
CD BESPREKING : CUTS - Unreal

Een paar jaar geleden mocht ik kennismaken met CUTS, die met de twee Exist EP’s toch wel indruk wist te maken. Het daaropvolgende full album A Gradual Decline schoot echter helemaal aan me voorbij, en toen ik de bespreking hier las, was dat achteraf gezien een spijtige zaak. Tijd voor een herkansing, die ik krijg in de vorm van ...

lees meer...
NIEUWS 11/01/2021 : Gary Numan lost eerste single uit nieuwe plaat 'Intruder'

Hij gaat intussen al 42 jaar mee. In zijn begindagen was hij een pionier van de elektronische muziek met Tbeway Army en daarna solo. Hij scoorde hits met 'Cars', 'Are 'Friends Electric' en vele andere pientere popsongs. Halverwege de jaren 90 gaf hij zijn werk een nieuwe draai door de industrial-tour. Hij gaf op zijn oude ...

lees meer...
CD BESPREKING : Penterakt - Conquest Of The Moon

Dit is weer zo een uitgave waarbij je aan het artwork al direct kan zien wat voor muziek je te horen zal krijgen. En met een projectnaam als Penterakt en een albumtitel als “Conquest Of The Moon” kan het ook haast niet anders. Inderdaad klinkt dit als kosmische krautrock zoals we die al kennen van in de jaren 70 van acts als Tangerine ...

lees meer...
CD BESPREKING : Backworld - Sacred And Profane Songs

Ik weet het, voor neo folk en aanverwante activiteiten hebben we een erudiet redactielid. Vandaar dat het voor mij zowat een eeuwigheid geleden is dat ik nog iets uit dit subgenre heb besproken op deze geniale site. Het laatste moet iets van Death In Rome geweest zijn meen ik, maar nu dus deze Backworld die ik best even voor u introduceer. Backworld ...

lees meer...
NIEUWS 08/01/2021 : Death in Rome schrijft hymne bij bestorming van het Capitool

'Het is niet de job van een artiest om politieke statements te maken. Het beste wat we kunnen doen is een soundtrack aanbieden over historische gebeurtenissen.' Aan het woord is Death in Rome, en het historisch evenement dat ze in de verf willen zetten is uiteraard de bestorming van het Capitool twee dagen geleden. Dit doen ze met ...

lees meer...
NIEUWS 08/01/2021 : Hedera helix maakt het weer heel abstract

Wij zijn grote fans van Hedera helix, het gestoorde intellectroproject van Oscar Valerius Kandinsky en Maestro Virgule. We hebben al lang niets meer van hen gehoord, maar in 2016 maakten ze indruk met 'Pastiche', een plaat vol dolgedraaide Nederlandstalige elektronische brouwsels die je vooral in verwarring willen brengen. Nu brengen ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Goethes Erben - Online uitzending NCN Special in lockdown

Een online concert van Goethes Erben, en dat terwijl er in Duitsland een strenge lockdown aan de gang is? Neen, dat is het niet. Het concert dat op zaterdag 26 december werd uitgezonden, was eigenlijk al eerder opgenomen, met name op 4 september, toen Goethes Erben optrad op het NCN festival in de buurt van Leipzig. Het gaat om een concert ...