casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

736 items

   

Star Industry
Als je met een open geest in het leven staat, wordt alles veel mooier.
10/04/2011, Didier Becu
 Bookmark and Share

10/04/2011 : Star Industry - Als je met een open geest in het leven staat, wordt alles veel mooier.
10/04/2011 : Star Industry - Als je met een open geest in het leven staat, wordt alles veel mooier.
10/04/2011 : Star Industry - Als je met een open geest in het leven staat, wordt alles veel mooier.
10/04/2011 : Star Industry - Als je met een open geest in het leven staat, wordt alles veel mooier.
10/04/2011 : Star Industry - Als je met een open geest in het leven staat, wordt alles veel mooier.
Zijn er reden om naar Vlissingen te trekken? Neen, Dark Entries heeft niet besloten om te transformeren in een toeristisch magazine maar op zaterdag 14 mei maak je toch best eens de overstap naar onze Noorderburen en wel voor het Terra Gotha-festival.

Naast het Italiaans schoon van Spectra*Paris, het prachtig darkwavegeluid van Sophya en de Franse induswave-sound van Buzz kun je ook de vaandeldragers der Belgische gothrock bezig zien: Star Industry. Tijd dus om eens te gaan vragen hoe het is met hun…

Ik denk niet dat Star Industry zich nog moet voorstellen bij ons lezerspubliek, maar toch weet je nooit.

Dus wie of wat zijn Star Industry?

Stijn : Star Industry is een Belgische gothrockband die bestaat uit Peter Beckers(zang), Xavier Vranken (gitaar),Stijn Kuijpers (bas),Kurt Lantin (drums) en Peter Gerits (synths). We hebben 3 studio albums, 1 EP en een live album opgenomen in Madrid, op ons palmares staan. We toeren al 12 jaar doorheen heel Europa en hebben op alle topevenementen in het genre reeds opgetreden.

Dit jaar gaan we een nieuwe uitdaging aan, nl. een tour doorheen China.

Als je het mij vraagt zijn jullie nog één van de weinige gothrockbands in Vlaanderen. Ik hoop dat jullie zich niet als dinosaurussen gaan voelen.

Xavier : Neen, zo voelen we ons zeker niet.Het klopt wel dat we al een hele tijd meedraaien, en dat er maar weinig of geen jonge gothrock bands zijn.Tegenwoordig worden we zelfs als één van de vaandeldragers van het genre bestempeld. We spelen deze muziek heel erg graag, ons roots liggen in de New Wave van de jaren 80. Maar we staan zeker open voor nieuwe invloeden. Dat zal je op onze volgende CD wel horen.

De teloorgang van de traditionele gothrock merk je toch ook internationaal. Meer en meer wordt het dansgericht met nu de cybergoth als "nieuw mirakel".

Ik neem aan dat dit een evolutie is die je betreurt?

Peter B. : Dit is een vaststaand feit, maar betreuren is veel gezegd. Op de festivals waar we spelen, treden inderdaad steeds meer electronische acts op, dus daar worden we er wel mee geconfronteerd. Maar storen doet ons dat niet echt. Wij blijven wel bij ons genre en springen niet op de kar van wat op het moment hip is. We nemen wel elementen op uit nieuwere genres, maar de basis blijft gothrock. Dat is ons ding, en daar zijn we ook bekend voor.

Ik neem aan dat je die teloorgang ook vindt in het "gemak" van het vinden van een platendeal. Hoe zit het daarmee?

Stijn : Daar mogen we niet over klagen. We hebben onderdak bij Alfa Matrix. Ons label staat wel bekend voor electronische bands, maar ze wilden ons er heel graag bij. En wij zijn heel tevreden over hetgeen zij voor ons doen. Zo zie je maar dat ook zij open minded zijn, en het resultaat van de samenwerking is uitstekend voor beide partijen.

Blijkbaar is Star Industry wel het soort groep dat nooit opgeeft.

Xavier : Er is totaal geen reden om aan opgeven te denken. Het gaat heel goed met Star Industry, de optredens lopen vlot binnen, en het zijn stuk voor stuk zeer fijne concerten. We spelen ieder jaar weer op grote festivals en in heel Europa, dus er is totaal geen reden tot klagen.

En we amuseren ons als groep nog steeds erg goed, we kunnen doen wat we graag doen, en daar draait het uiteindelijk toch om. Enjoy your life !!!

Ik bedoel dit niet chagrijnig, maar blijkbaar heeft het in het buitenland steeds beter gelopen voor jullie dan in België,is daar een verklaring voor?

Peter B. : Dat klopt. In België speelden we al op Dour, Suikerrock,Eurorock (4 keer),Gothic Festival, en veel events binnen het genre.Maar het klopt dat het buitenland voor ons precies makkelijker gaat. Hoe dat komt, daar hebben we eigenlijk ook het raden naar. In het buitenland vragen ze ons ook overal terug. Zo speelden we reeds twee maal op M’era Luna, drie keer op WGT, zelfs Main Stage, in Leipzig, We waren twee keer co-headliner op het Gotham festival in Londen, we waren headliner op Whitby Gothic Weekend, en deze zomer gaan we voor een tweede keer terug naar het Lumous Gothic Festival in Finland.

In de Europese gothicscene zijn we een gevestigde waarde.

Maar het doet natuurlijk altijd deugd om ook in eigen land erkenning te krijgen en te mogen spelen. En helaas is dit niet altijd het geval.

De Belgische scene hier in België...als je het mij vraagt, zie ik veel beterschap. Er zijn massa's evenementen en is het niet zo dat door de groei van neopostpunkgroepen als White Lies de interssse in het zwarte genre terug aangewakkerd wordt?

Peter B. : Het is heel leuk dat via de huidige bands zoals White Lies, Interpol, Editors, BRMC,etc…. het jonge publiek ook de oudere new wave ontdekken. Zo leren ze Joy Division, Jesus and Mary Chain,The Cure en aanverwanten ontdekken. Dankzij deze nieuwe lichting bands wordt het genre inderdaad wel nieuw leven ingeblazen. Dat is dus een erg positieve evolutie. Meer van dat !

Waar ik me behoorlijk boos kan over maken is hoe "serieuze" muziekkenners zo neerkijken op het gothic genre.

Hoe reageer jij daar als muzikant op?

Stijn : Ik kan me voorstellen dat sommige mensen schrikken van de extremere bands in ons genre. Maar wij hebben daar zeker geen last van. We spelen regelmatig op mainstream events en daar kijkt niemand raar op van ons. Wij zijn dan ook geen extreme band. Er zijn ook veel normale rockliefhebbers die naar Star industry luisteren. Uiteindelijk is muziek subjectief, je hoort iets graag of niet. En helaas zijn sommige mensen te eng denkend. Of kijken ze een beetje minderwaardig naar de gothic scene. Onterecht natuurlijk want er zijn veel gothic bands die wel degelijk prachtige albums maken van hoogstaande kwaliteit. Je moet er wel voor open staan uiteraard.

Omdat jullie er al zo lang met bezig zijn: wat betekent gothic in jullie leven? Een deel van het leven of gewoon het leven?

Xavier : Het is een onderdeel van ons leven om in een gothrockband te spelen.We houden van het genre en voelen er ons erg goed bij. Maar naast dat, hebben we nog een hele hoop andere interesses, we staan open voor veel leuke dingen. Het zou maar saai zijn om je leven te laten bepalen door één enkel ding, terwijl er zoveel moois te beleven valt. Als je met een open geest in het leven staat, wordt alles veel mooier.

Jullie deden het ook met bijvoorbeeld "The Look" van Roxette, maar blijkbaar moet iedere gothrockband wel eens een fout nummer coveren, waarom?

Stijn : Draai of keer het gelijk je wil, The Look is een uitstekend popnummer.We wilden daarmee laten zien dat het niet altijd een voor de hand liggende songkeuze moet zijn. Zoals we al eerder zeiden, we zijn erg open minded en dan moet zo een song kunnen voor een gothrock band. Dat is toch wat wij ervan denken. Trouwens, op deze cover hebben we altijd goede reacties gekregen in ons milieu en ook daar buiten. Dus we vinden het zeker geen fout nummer.

Binnenkort staan jullie in Vlissingen, wat mogen we verwachten?

Peter B. : Het publiek mag een mix van oud en nieuwer materiaal verwachten. We spelen waarschijnlijk ook wel een paar nieuwe nummers. Ze mogen een powerfull set verwachten, Star Industry staat live garant voor een explosieve, stevige sound. We proberen er steeds een echt feest van te maken en we hopen dat de mensen in Vlissingen er zin in hebben.

Wat is je lievelingsplaat aller tijden en waarom?

Stijn : Dit is een moelijke vraag, want er zijn zoveel mooie platen gemaakt. Maar als ik er dan toch één moet kiezen, dan ga ik voor de eerste LP van Killing Joke. Reqiuem, Wardance,The Wait, stuk voor stuk nummers die me zeer beïnvloed hebben.

Xavier : Pretty Hate Machine van Nine Inch Nails. Supermix tussen electronica en stevige gitaren.Die sound blies me destijds omver. Zeker toen we hun eerste Belgisch concert zagen in de AB.

Peter B.: Ik kies voor Heroes van David Bowie. Deze plaat heeft mij aangezet om zelf muziek te maken en op een podium te staan.

Met wie zou jehet niet erg vinden om 8 uur in een lift te zitten en wat zou je dan doen?

Xavier: Geef mij maar de heren van Monty Python, 8 uur absurde lol verzekerd.

Stijn: Geef mij toch maar Kylie Minogue in plaats van Monty Python.Ik zou natuurlijk een zeer lang interessant gesprek met haar willen hebben over het vrouwelijk schoon in de wereld.Zeg ik dan maar....

En een speciale boodschap voor de lezer?

Lang leve de gothic rock !!! Kort en krachtig.

Informatie omtrent tickets voor Terra Gotha in Vlissingen vind je op deze site.

Foto's van Xavier Marquis.

HomeContactSitemap
lees meer...
CD BESPREKING : Fear Incorporated - Of Nightmares And Strychnine

Twee keer goed nieuws. Vooraleer dit album in de lente van dit jaar aan een gelimiteerde cd release toe is kunt u het deze maand reeds kosteloos (jawel) downloaden via de Sacred Realm Records website. Het andere goede nieuws, indien u voor komende Valentijn op zoek bent naar de passende horror soundtrack, aarzel niet, dit is hem. Fear ...

lees meer...
NIEUWS 13/01/2021 : Manifest van Mantus

In 1997 zag Mantus het levenslicht ergens in Keulen. Twee jaar geleden verscheen het dubbelalbum ‘“Katharsis” / “Pagan Folk Songs. Om dit jaar goed in te zetten heeft Martin Schindler een nieuw album in petto, dat binnen enkele weken verschijnt. ‘Manifest’ staat terug bol van donkere landschappen, gekaderd ...

lees meer...
NIEUWS 13/01/2021 : Sirenia al 20 jaar springlevend!

Het zit nog fris in mijn geheugen. Al een eeuwigheid geleden, verscheen het cultalbum ‘At Sixes and Sevens’ (2001) van Sirenia, de goth metalband rond Morten Veland. Dit nadat hij de band Tristania noodgedwongen diende te verlaten. Nu kondigt dit Frans-Noorse gezelschap hun tiende studioalbum, met de inspirerende titel ‘Riddles, ...

lees meer...
CD BESPREKING : Ikon - The Thirteenth Hour - the singels 2007 -2020

Een band die al mee gaat sedert 1991 en we niet meer hoeven voor te stellen. Vanuit Australië, hun heimat, veroverden ze ook Europa. In de jaren 90 en aanvang van de jaren 2000 zat een florissante labeldeal met het Duitse en al lang verdwenen Apollyon label daar voor veel tussen. Nadien was er nog sporadisch een uithaal waardoor de groep ...

Willekeurige selectie 'oudere' CD-besprekingen (zie ook op onze home-page onderaan):
$$$$$$$$$
lees meer...
CD BESPREKING : CUTS - Unreal

Een paar jaar geleden mocht ik kennismaken met CUTS, die met de twee Exist EP’s toch wel indruk wist te maken. Het daaropvolgende full album A Gradual Decline schoot echter helemaal aan me voorbij, en toen ik de bespreking hier las, was dat achteraf gezien een spijtige zaak. Tijd voor een herkansing, die ik krijg in de vorm van ...

lees meer...
NIEUWS 11/01/2021 : Gary Numan lost eerste single uit nieuwe plaat 'Intruder'

Hij gaat intussen al 42 jaar mee. In zijn begindagen was hij een pionier van de elektronische muziek met Tbeway Army en daarna solo. Hij scoorde hits met 'Cars', 'Are 'Friends Electric' en vele andere pientere popsongs. Halverwege de jaren 90 gaf hij zijn werk een nieuwe draai door de industrial-tour. Hij gaf op zijn oude ...

lees meer...
CD BESPREKING : Penterakt - Conquest Of The Moon

Dit is weer zo een uitgave waarbij je aan het artwork al direct kan zien wat voor muziek je te horen zal krijgen. En met een projectnaam als Penterakt en een albumtitel als “Conquest Of The Moon” kan het ook haast niet anders. Inderdaad klinkt dit als kosmische krautrock zoals we die al kennen van in de jaren 70 van acts als Tangerine ...

lees meer...
CD BESPREKING : Backworld - Sacred And Profane Songs

Ik weet het, voor neo folk en aanverwante activiteiten hebben we een erudiet redactielid. Vandaar dat het voor mij zowat een eeuwigheid geleden is dat ik nog iets uit dit subgenre heb besproken op deze geniale site. Het laatste moet iets van Death In Rome geweest zijn meen ik, maar nu dus deze Backworld die ik best even voor u introduceer. Backworld ...

lees meer...
NIEUWS 08/01/2021 : Death in Rome schrijft hymne bij bestorming van het Capitool

'Het is niet de job van een artiest om politieke statements te maken. Het beste wat we kunnen doen is een soundtrack aanbieden over historische gebeurtenissen.' Aan het woord is Death in Rome, en het historisch evenement dat ze in de verf willen zetten is uiteraard de bestorming van het Capitool twee dagen geleden. Dit doen ze met ...

lees meer...
NIEUWS 08/01/2021 : Hedera helix maakt het weer heel abstract

Wij zijn grote fans van Hedera helix, het gestoorde intellectroproject van Oscar Valerius Kandinsky en Maestro Virgule. We hebben al lang niets meer van hen gehoord, maar in 2016 maakten ze indruk met 'Pastiche', een plaat vol dolgedraaide Nederlandstalige elektronische brouwsels die je vooral in verwarring willen brengen. Nu brengen ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Goethes Erben - Online uitzending NCN Special in lockdown

Een online concert van Goethes Erben, en dat terwijl er in Duitsland een strenge lockdown aan de gang is? Neen, dat is het niet. Het concert dat op zaterdag 26 december werd uitgezonden, was eigenlijk al eerder opgenomen, met name op 4 september, toen Goethes Erben optrad op het NCN festival in de buurt van Leipzig. Het gaat om een concert ...