casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

736 items

   

Sudeten Creche
We staan waar we staan en dat komt door de keuzes die we gemaakt hebben, en we zijn blij met waar we nu staan dus….
27/03/2011, Didier Becu
 Bookmark and Share

27/03/2011 : Sudeten Creche - We staan waar we staan en dat komt door de keuzes die we gemaakt hebben, en we zijn blij met waar we nu staan dus….
27/03/2011 : Sudeten Creche - We staan waar we staan en dat komt door de keuzes die we gemaakt hebben, en we zijn blij met waar we nu staan dus….
27/03/2011 : Sudeten Creche - We staan waar we staan en dat komt door de keuzes die we gemaakt hebben, en we zijn blij met waar we nu staan dus….
27/03/2011 : Sudeten Creche - We staan waar we staan en dat komt door de keuzes die we gemaakt hebben, en we zijn blij met waar we nu staan dus….
In het minimal-milieu is Sudeten Creche één van de klinkende naam en op algemene aanvraag besloten Mark en Paul om terug op toernee te gaan. Dit zal hun op zaterdag 16 april ook naar Antwerpen brengen (samen met Somnambulist) en voor Dark Entries meteen een gepaste reden om een babbel te maken met deze minimallegende.

Zou je ons eens kunnen vertellen wie Sudeten Creche zijn?

Paul Carlin (zang, synth, gitaar), Mark Warner (stem, synth, gitaar, programmering) en in het verleden ook Baz Voce (gitaar, synth) en Tim Wharton (bass).

Nu is jullie muziek omschreven als minimal synth. Vele groepen vertelden mij dat deze term vroeger niet eens bestond en dat zij minimaal klonken, gewoonweg omdat zij geen geld hadden…

Bij ons weten bestond die term ook niet en het soort muziek dat wij maakten werd gewoon aangeduid als zijnde alternatief. Nu ja, een genre als alternatief omschrijven is wel zeer breed en het omvat zo veel sublabels.

Gebrek aan geld zou best eens een goede reden kunnen zijn waarom zoveel groepen in die tijd minimaal klonken. In ieder geval hadden wij niet genoeg geld om het materiaal aan te kopen voor de nummers die we wilden maken. Toen we in de studio’s zaten, konden we niet anders dan het zo simpel mogelijk te houden.

Wij kwamen allemaal uit een achtergrond van mensen die beïnvloedt werden door simpele en krachtige muziek, en dat zie je ook in onze smaak als het op kunst aankomt.

Het is nu eenmaal zo dat iets krachtigs kan zijn door gewoon simpel te zijn.

Hoe populair was Sudeten Creche?

Ik denk dat het fair is als we stellen dat wij steeds voorzichtig waren met populariteit. Zowel vroeger als nu maakten wij gewoon muziek waar we van hielden. Voor ons was het steeds belangrijker dat wij hielden van hetgeen wij deden. Natuurlijk als anderen dat ook leuk vinden is dat zeer mooi meegenomen!

Begrijp jijzelf waarom zoveel mensen terug keren naar dat geluid van vroeger en wat vind je nu zelf van die revelatie?

Vele dingen in deze wereld verlopen cyclisch en de muzikale smaak is daar één van. Er is nu een nieuwe generatie van muziekliefhebbers voor wie de geluiden uit de jaren ’80 iets nieuws zijn.

Misschien speelt het internet daar een rol bij doordat mensen nu veel vlugger nieuwe muziek kunnen ontdekken dan dit vroeger het geval is. Het maakt ook mensen makkelijker om aan opnames te geraken die vroeger slechts voor een korte tijd op de markt beschikbaar waren.

Om het maar op de man af te vragen: was vroeger beter?

Het verleden is een ander land. We deden de dingen anders. Was het simpelder? Neen, het was gewoon een simpelere tijd in ons leven. Waren er meer mogelijkheden? Neen, het was toen net zoals nu: je maakt je eigen mogelijkheden.

Was vroeger beter? Neen, het was gewoon anders.

En jij zelf, luister jij nog naar dit soort muziek?

Ja hoor, wij hebben een zeer ruime variatie in onze muzikale invloeden. Sommige vind je terug in de “minimal”-sfeer, sommige in de “electronic”. Dit gezegd zijnde, onze invloeden waren steeds simpel en elegant.

Mensen die gek zijn van minimal, zijn vaak ook platenverzamzelaars. Ben jij dat ook?

We bezitten een collectie van platen, tapes, cd’s en mp3’s…maar om nu te zeggen dat we verzamelaars zijn, neen.

Wat we graag horen, willen we kopen maar we hebben geen behoefte om van een bepaalde groep nu alles te gaan kopen.

Hebben wij zeldzaam materiaal in onze collectie? Natuurlijk…

Wij kopen nu al muziek gedurende 40 jaar. Doorheen onze connecties en bevriende platenmaatschappijen en artiesten hebben wij het voordeel gehad dat we destijds heel wat dingen kregen die nu echte collectors zijn.

Nu is het niet de zeldzaamheid van een plaat die dit speciaal maakt, maar wel de verbondenheid met mensen, waarvan er ondertussen al heel wat bij zijn die niet meer op deze wereld rondlopen.

Toen jullie je ding deden in de jaren ’80 had je Sounds, NME en Melody Maker.

Vandaag de dag is dat een herinnering en nu heb je niks meer, vind je dat goed of niet?

Wij denken zeker dat er in de jaren ’80 een waardevolle pers was. Er was een duidelijk onderscheid tussen de “serieuze” muziekpers en die van de glamboekjes die zich eerder op een jong publiek focusten.

Wij missen wel het doorzicht dat Sounds, NME of Melody Maker had.

Natuurlijk is het zo dat de snelheid van het internet de pers in geschreven vorm zo goed als nutteloos heeft gemaakt.

Je hebt nog wel muziekbladen als Skug, Mojo, Rolling Stone of The Wire.

De versplintering binnenin het alternatief genre heeft er natuurlijk ook voor gezorgd dat er veel submagazines ontstaan zijn.

Zelf vind ik het een goede zaak dat de specifieke interesses van ieder individu aan bod kan komen en natuurlijk ook dat de industrie minder vat heeft op de media.

Ik vind gewoon dat wij vandaag de dag meer interessante dingen te lezen krijgen.

Waarom besloot jij om er terug weer aan te beginnen?

We besloten gewoon om daar op te pikken waar we gestopt waren.

De tijd dat we er met ophielden had gewoon te maken dat we gedurende de jaren ’90 verspreid zaten over de gehele wereld.

Het duurde tot 2005 tot we terug in England waren en in 2006 begonnen we er meteen weer aan.

We kwamen er vrij vlug achter dat heel wat mensen ons gerief uit de jaren ’80 hadden ontdekt. We hadden nog heel wat nummers liggen die onafgewerkt waren en ook nummers die echt opnieuw moesten worden opgenomen omdat zij enkel op tapes bestonden, meestal met een verschrikkelijke geluidskwaliteit.

Het heeft eigenlijk altijd in ons hoofd gezeten om een album te maken en terug op het podium te gaan. Met de Europese toer van 2011 komt deze droom meteen in vervulling en daarna gaan we meteen aan de slag om dat album af te maken.

En moest je nu die carriere kunnen overdoen, zou je het op dezelfde manier doen?

Dat is een zeer moeilijke vraag om te beantwoorden. Moesten we “neen” antwoorden dan zou dat betekenen dat bepaalde dingen in ons leven niet zouden gebeurd zijn.

Natuurlijk zouden we misschien bepaalde beslissingen niet genomen hebben, maar het is uiteraard niet mogelijk om dit ongedaan te maken.

We staan waar we staan en dat komt door de keuzes die we gemaakt hebben, en we zijn blij met waar we nu staan dus….

Het is misschien een vervelende vraag, maar denk je nu zelf dat je dat geluid van vroeger kan terug toveren?

Als je het in termen van liveoptredens hebt dan is het antwoord zeker ja. Wij hebben ons een hele tijd met onze instrumenten bezig gehouden om zo dat geluid van vroeger zo goed als mogelijk terug naar boven te halen.

Wat nu ook weer niet betekent dat wij slaven zijn van dit geluid, want sommige nummers hebben we opgepoetst. Ons nieuwste werk is de natuurlijke progressie van ons vroeger werk.

Wat is je favoriete plaat aller tijden…

Mark: Dat is een moeilijke want het verandert voortdurend. “Elegant chaos” van Julian Cope, “Burning down the house” van Talking Heads of “Planet Claire” van B52’s. Maar in vijf minuten kan dat “Verschwende Deine Jugend“ van DAF zijn. Er zijn zo veel goede dingen om uit te kiezen.

Paul: Atmosphere van Joy Division.

Met wie zou je het niet erg vinden om 8 uur in een lift vast te zitten en wat zou je doen?

Mark: Van de week zou het Christopher Isherwood zijn. Na 8 uur zou ik wel honger hebben, dus ik zou op zoek gaan naar een goed restaurant en ik zou natuurlijk ook wel eens het toilet willen opzoeken.

Paul: Gewoon iemand die zo’n lift kan repareren, want het lijkt mij wat claustrofobisch….vluchten dus!

Binnenkort komen jullie naar Antwerpen. Wat mogen we verwachten?

Sudeten Creche, oud en nieuw. Sommige nummers zullen de mensen kennen en weer andere zullen voor het eerst gespeeld worden. Een paar verrassingen zullen er natuurlijk ook tussen zitten.

Een speciale boodschap voor de lezer?

België heeft wel een speciale betekenis voor Sudeten Creche. Een van onze eerste nummers vond zijn inspiratie tijdens een bezoek dat wij aan jullie brachten in 1983/4. De naam die we het toen gaven kun je ergens vertalen als “plotse dood”.

De eerste lezer die weet waarover we het hebben mag bij ons in Antwerpen komen en het ons zeggen en hij krijgt een gesigneerde kopie van onze gelimiteerde EP “Kiss from the creche”.

Dat optreden vindt plaats op 16 april in Antwerpen. Dark Entries houdt jullie nog op de hoogte van de juiste locatie.

Sudeten Creche

HomeContactSitemap
lees meer...
CD BESPREKING : Twice A Man - On The Other Side Of The Mirror

Je eigen uitwendige zelf zie je dagelijks in de spiegel. Maar is er een groot verschil tussen dat wat je daadwerkelijk ziet en dat van je innerlijke ziel ? Twice A Man ziet deze vraag als uitgangspunt van het album On The Other Side Of The Mirror. Eerder dystopisch van aard dan psychologisch. En dat heeft alles met huidige tijden ...

lees meer...
CD BESPREKING : XTR Human - Interior

Het is geleden van 2014 dat er nog eens een nieuw album werd uitgebracht door XTR Human, enkele singles of EP’s niet meegerekend. Goed zes jaren dus om de moeilijke tweede te openbaren. Niet dat Johannes Stabel en de zijnen de hangmat der luiheid hebben opgezocht, neen, vooral omdat het hier gaat over een band die op regelmatige tijden ...

lees meer...
CD BESPREKING : Fotocrime - South Of Heaven

Op zijn paspoort staat nog steeds Ryan Patterson maar als het gaat om de identiteit waarvan hij met zijn band Fotocrime wil aangesproken worden doe je dat best gewoon als R. Er zal wel een reden zijn voor deze bewuste anonimiteit, en wel omdat hij zijn eigen verleden wil laten rusten. Een verleden dat vooral gekenmerkt werd door zijn metal-band ...

lees meer...
CD BESPREKING : Causenation - Promises Of Hope And Fear

Debuutalbum van deze Antwerpse electroband na een reeks demo’s en virtuele singles. Causenation is een duo bestaande uit Vain Sacrosanct en Van Der Goes. Een Dark Entries interview uit 2018 toen Causenation kwam optreden op onze Dark Entries Night in de Gentse Kinky Star, lees je hier. Vain Sacrosanct heeft een verleden als programmamaker ...

lees meer...
CD BESPREKING : Jonas Kasper Jensen - Plasma In DEX Garden

Jonas Kasper Jensen nodigt ons uit in zijn denkbeeldige tuin waarin hij onze oren onderdompelt in geluiden die dit oord tot iets werkelijks zouden omtoveren. Nice try, but close but no cigar. Plasma In DEX Garden schenkt ons 9 nummers die eigenlijk als 1 eentonige drone te aanhoren vallen. Contemplatief voor de ene, stierlijk vervelend ...

lees meer...
NIEUWS 24/01/2021 : Epica zwemt tegen de stroom van het leven in

Epica heeft een nieuwe plaat klaar voor jullie. Op 26 februari komt 'Omega' uit, en dat is de opvolger voor het onder lof bedolven 'The Holographic Principle' uit 2016. Na video's voor 'Abyss Of Time' en 'Freedom - The Wolves Within', is de derde single een mooie ballade op piano: 'Rivers'. '"Rivers" ...

Willekeurige selectie 'oudere' CD-besprekingen (zie ook op onze home-page onderaan):
$$$$$$
lees meer...
NIEUWS 22/01/2021 : Vaselyne: Waiting to Exhale

Zegt de naam Frank Weyzig u iets? Niet erg als het geen belletje doet rinkelen, maar hij zat in de eerste opstelling van Clan of Xymox en richtte daarna Born For Bliss op, en dat zijn twee groepen waar u hopelijk wel al van gehoord hebt. Sinds jaren heeft hij ook een project met de Nederlandse zangeres Yvette Winkler, die u misschien ook kent ...

lees meer...
NIEUWS 22/01/2021 : Dark Entries zoekt... jou?

Inderdaad, wie weet kan jij ons een dienst bewijzen! Graag houden we ons webzine zo up to date mogelijk, het feit dat we vorig jaar onze 25ste verjaardag mochten vieren bewijst toch wel dat de vrijwilligers die onze redactie telt hiervoor stuk voor stuk telkens weer hun beste beentje voorzetten. Maandelijks worden we bedolven onder de ...

lees meer...
NIEUWS 22/01/2021 : 'All or Nothing', aldus Moonspell

Dark metal sensatie uit Portugal, Moonspell, draait al bijna 30 jaar mee in het vak. Op 26 februari 2021 doet ze opnieuw een gooi naar liefhebbers van donkere goth metalen met album ‘Hermitage’ en dit via metal gigant Napalm Records. Naar eigen zeggen staat dit album symbool voor een epische reis doorheen de donkere dagen van het ...

lees meer...
NIEUWS 21/01/2021 : De link tussen Joe Biden en Ministry: Varicella.

Vandaag neemt nieuwbakken (gezien zijn leeftijd misschien niet de beste woordkeuze, maar kom) president Joe Biden zijn intrek in het Witte Huis. Laat ons dat voorzien van een passend nummertje, zo dacht de Amerikaanse industrial metal band Varicella. Speciaal ter gelegenheid van de inauguratie nam de band, voor de gelegenheid samen ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Goethes Erben - Online uitzending NCN Special in lockdown

Een online concert van Goethes Erben, en dat terwijl er in Duitsland een strenge lockdown aan de gang is? Neen, dat is het niet. Het concert dat op zaterdag 26 december werd uitgezonden, was eigenlijk al eerder opgenomen, met name op 4 september, toen Goethes Erben optrad op het NCN festival in de buurt van Leipzig. Het gaat om een concert ...