casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

736 items

   

Markus Reuter
Mijn muziekleraars hebben me steeds de raad gegeven om een echte job uit te oefenen. Hun redenering was dat indien ik een echte muzikant was dat ik er wel zou geraken.
26/03/2011, Didier Becu
 Bookmark and Share

26/03/2011 : Markus Reuter - Mijn muziekleraars hebben me steeds de raad gegeven om een echte job uit te oefenen. Hun redenering was dat indien ik een echte muzikant was dat ik er wel zou geraken.
26/03/2011 : Markus Reuter - Mijn muziekleraars hebben me steeds de raad gegeven om een echte job uit te oefenen. Hun redenering was dat indien ik een echte muzikant was dat ik er wel zou geraken.
26/03/2011 : Markus Reuter - Mijn muziekleraars hebben me steeds de raad gegeven om een echte job uit te oefenen. Hun redenering was dat indien ik een echte muzikant was dat ik er wel zou geraken.
26/03/2011 : Markus Reuter - Mijn muziekleraars hebben me steeds de raad gegeven om een echte job uit te oefenen. Hun redenering was dat indien ik een echte muzikant was dat ik er wel zou geraken.
Ambient? Experimenteel? Experimentele ambient? Of zouden we het niet gewoon op mooi houden? De laatste cd van Markus Reuter, “Todmorden 513” is er een eentje die aan je broek blijft plakken en van een mens die zijn stiel geleerd heeft bij Robert Fripp is zoiets normaal, daarom gingen wij eens naar Tirol voor een praatje met de heer Reuter.

Dag Markus, kun jij jezelf eventjes voorstellen?

Ik ben een componist, muzikant, platenproducer en vooral een gekke mens. Ik ben geboren in Duitsland maar tegenwoordig woon ik in Tirol, Oostenrijk.

Jij bent de maker van experimentele muziek. De term alleen is genoeg om bepaalde mensen te doen weglopen!

Ik heb toch heel wat problemen met de term “experimentele muziek”. In ieder geval past het niet voor wat ik doe. Ik ben meer de man die gaat voor het verkennen van dingen.

Ik experimenteer nooit want ik denk dat de tijden voor zij die experimenteren voorbij zijn. Steeds werk ik vanuit een bepaald concept en daar kunnen de experimentele ingeven wel deel van dat concept zijn, maar vandaag hoor je dat bij mij nog maar weinig terug.

Jij bent een grote bewonderaar van Robert Fripp en diens loops. Kwam die fascinatie vroeg in je leven en was die ontdekking het punt waarop je besloot om muzikant te gaan worden?

Eigenlijk wou ik al muzikant worden vanaf mijn tiende, maar de muziek van Robert Fripp heb ik ontdekt toen ik 18 was.

Robert was de beste meester die je maar bedenken kan. Ik heb met hem gestudeerd in de periode 1991 en 1998 en wat hij mij bijgedragen heeft, dat zijn de dingen waar ik nog steeds met werk!

Jij speelde zelfs met Tuner, een groep die je oprichtte met Pat Mastelotto van King Crimson.


Jamaar, Tuner bestaat nog hoor.

In 2011 gaan we zelfs een nieuwe cd uitbrengen: “Face”, we zouden het graag uitbrengen op 11/11/11. Ik ben ook betrokken bij een trio Tony Levin's Stick Men en daar speelt Pat op drums. Het is wel niet hetzelfde als Tuner maar het heeft me wel de mogelijkheid om vaker te gaan toeren met gedreven muzikanten.

Jij bent ook een psycholoog. Hoe besluit een psycholoog nu dat hij muzikant wil worden?

Ik was al muzikant voordat ik psycholoog werd. Mijn muziekleraars hebben me steeds de raad gegeven om een echte job uit te oefenen. Hun redenering was dat indien ik een echte muzikant was dat ik er wel zou geraken.

Tegenwoordig doe ik weinig of niks meer met mijn job als psycholoog, maar ik gebruik vooral mijn muzikale kennis in allerlei producerswerk. Ik word ook vaak gevraagd als coach voor andere muzikanten.

Jouw laatste cd noemt Todmorden 513. We kwamen erachter dat dit eigenlijk een dorpje in de buurt van Manchester was, waarom noemde jij je cd zo?

Het is gewoon de kick die ik kreeg toen ik die naam hoorde, van het moment dat die naam viel, begon ik te componeren.

Geen mens die weet dat Todmorden een dorp in England is, maar het is wel een angstaanjagende namen, niet?

Ja, en het grappige is dat sommige mensen schreven dat het de poort naar de hel is. Dat deed me echt schaterlachen!

Ik heb echt van jouw plaat genoten, maar laat me eerlijk en wel wezen: van de technische beschrijving begreep ik dus niks, maar dan ook niks! Is dat belangrijk?

Neen, ik denk zeker niet dat je al die technische dingen moet begrijpen om van de muziek te kunnen genieten. Het was niet meer om uit te leggen waarom een bepaald geluid nu net zo klinkt, maar ik weet ook wel dat het begrijpen van dit alles te maken heeft met hoe iemand getraind is in de technische kant van de muziek.

Het mooiste van Todmorden 513 is dat het een plaat is die voor zichzelf spreekt. Zowel harmonisch als structureel is het de vreemdste plaat die ik tot dusver gemaakt heb.

Ergens is het ook de meest ontoegankelijke die ik tot nu toe gedaan heb maar door bepaalde reden zijn de reacties zeer positief en tot nu toe is deze cd de best verkopende uit mijn carriere.

Ik schreef in mijn review dat het een prachtig experimenteel werk is voor mensen die het net niet te experimenteel willen….

Ja, daar heb je gelijk in. Het stuk is zo mooi dat het heel wat mensen aangesproken heeft. Ik kan zeker met zo’n beschrijving leven…

Jouw favoriete plaat….

Heb ik niet echt. Er zijn er veel te veel en meestal deel ik die niet met andere mensen. Reden is dat dit tot veel te veel misverstanden kan leiden, muziek is één van die dingen in het leven die belangrijk zijn zolang ze maar op de juiste manier ontdekt worden.


Met wie zou je het niet erg vinden om 8 uur in een lift te zitten?

Met niemand. Ik zou gewoon wachten. Ik heb in mijn leven al langer gewacht dan 8 uur en noch die tijd noch het alleen zijn heeft mij afgeschrikt.

Een speciale boodschap?

Ja, bedankt voor jullie interesse en mijn cd kunnen jullie hier checken!

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 22/01/2021 : Vaselyne: Waiting to Exhale

Zegt de naam Frank Weyzig u iets? Niet erg als het geen belletje doet rinkelen, maar hij zat in de eerste opstelling van Clan of Xymox en richtte daarna Born For Bliss op, en dat zijn twee groepen waar u hopelijk wel al van gehoord hebt. Sinds jaren heeft hij ook een project met de Nederlandse zangeres Yvette Winkler, die u misschien ook kent ...

lees meer...
NIEUWS 22/01/2021 : Dark Entries zoekt... jou?

Inderdaad, wie weet kan jij ons een dienst bewijzen! Graag houden we ons webzine zo up to date mogelijk, het feit dat we vorig jaar onze 25ste verjaardag mochten vieren bewijst toch wel dat de vrijwilligers die onze redactie telt hiervoor stuk voor stuk telkens weer hun beste beentje voorzetten. Maandelijks worden we bedolven onder de ...

lees meer...
NIEUWS 22/01/2021 : 'All or Nothing', aldus Moonspell

Dark metal sensatie uit Portugal, Moonspell, draait al bijna 30 jaar mee in het vak. Op 26 februari 2021 doet ze opnieuw een gooi naar liefhebbers van donkere goth metalen met album ‘Hermitage’ en dit via metal gigant Napalm Records. Naar eigen zeggen staat dit album symbool voor een epische reis doorheen de donkere dagen van het ...

lees meer...
CD BESPREKING : Exponentia - Tränen des Leidens

Vergeef me! Om een of andere reden is deze Franse band Exponentia steeds onder mijn radar gebleven. Toen de perskit binnen viel bij de redactie van Dark Entries, trok de cover van ‘Tränen des Leidens’ meteen de aandacht! Ludovic Dhenry, de man achter dit donkere gothic neo classic project, verraste enkele maanden geleden met ...

lees meer...
CD BESPREKING : Miki Yui - Aperio!

Nee, Miki Yui heeft geen drankprobleem. Althans, voor zover we weten toch niet. De titel van haar zevende langspeler Aperio! is afgeleid van de Latijnse oorsprong van de maand april, “aperire” wat “openen” of “onthullen” betekent. Het is meteen in een notendop een hint naar de manier waarop haar muziek ...

lees meer...
NIEUWS 21/01/2021 : De link tussen Joe Biden en Ministry: Varicella.

Vandaag neemt nieuwbakken (gezien zijn leeftijd misschien niet de beste woordkeuze, maar kom) president Joe Biden zijn intrek in het Witte Huis. Laat ons dat voorzien van een passend nummertje, zo dacht de Amerikaanse industrial metal band Varicella. Speciaal ter gelegenheid van de inauguratie nam de band, voor de gelegenheid samen ...

lees meer...
CD BESPREKING : Labasheeda - Status Seeking

Voor mij werden de jaren 90 voornamelijk ingekleurd door gitaarrock. In een pre-internet tijdperk was het dan ook eerder een kwestie van wat je te pakken kon krijgen, en je hier eerder noodgedwongen verder in te verdiepen. Dit klinkt haast verontschuldigend, maar zo wil ik het geenszins bedoelen aangezien er toch heel wat van deze bands zijn ...

lees meer...
CD BESPREKING : Ulrich Troyer - NOK 2020

Onder de categorie: zot zijn doet geen zeer stellen we u Ulrich Troyer voor. Een lid van het tienkoppige Oostenrijkse Vegetable Orchestra. Een orkest dat muziek maakt met, inderdaad, groenten. Een stijloefening tussen de soep en de patatten, hier letterlijk te nemen: als er tijd over is tussen het koken en vrienden uitnodigen voor het ...

lees meer...
CD BESPREKING : Arurmukha - 14.11.90 -Ein Akustisches Psychogramm

Berlijn met zijn rijke geschiedenis is een stad die tot veler verbeelding spreekt. Indien ook tot de uwe, dan hebben we met deze 14.11.90 -Ein Akustisches Psychogramm van Arurmukha beslist iets wat je nieuwsgierigheid zal prikkelen. Dit is een heruitgave van het album dat Marc Weiser (Rechenzntrum, Zeitkratzer) en Jürgen Hendlmeier ...

lees meer...
NIEUWS 19/01/2021 : Ground Nero: In The Blood

Hij is er gekomen. De nieuwe single van Ground Nero werd gisteren voorgesteld op het radioprogramma De dag des oordeels en werd daarna promt ook op YouTube gedeeld. Het is even wennen aan de stem van de nieuwe zanger, want de single is ook het eerste nummer dat uitkomt sinds Gwijde Wampers de groep verlaten heeft en vervangen werd door een ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Goethes Erben - Online uitzending NCN Special in lockdown

Een online concert van Goethes Erben, en dat terwijl er in Duitsland een strenge lockdown aan de gang is? Neen, dat is het niet. Het concert dat op zaterdag 26 december werd uitgezonden, was eigenlijk al eerder opgenomen, met name op 4 september, toen Goethes Erben optrad op het NCN festival in de buurt van Leipzig. Het gaat om een concert ...