casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

757 items

   

Somnambulist
Entertainment mag best maatschappijkritisch zijn.
25/03/2011, Didier Becu
 Bookmark and Share

25/03/2011 : Somnambulist - Entertainment mag best maatschappijkritisch zijn.
25/03/2011 : Somnambulist - Entertainment mag best maatschappijkritisch zijn.
25/03/2011 : Somnambulist - Entertainment mag best maatschappijkritisch zijn.
25/03/2011 : Somnambulist - Entertainment mag best maatschappijkritisch zijn.
25/03/2011 : Somnambulist - Entertainment mag best maatschappijkritisch zijn.
De naam Mark Burghgraeve is misschien niet één dat u een aha-erlebnis zal bezorgen maar het is wel een muzikant die van onschatbare waarde is binnenin de elektronische muziekwereld. Nog voor Dirk Ivens The Klinik wereldbekend maakte was deze band de creatie van Mark.

Mark was echter Mark en verkoos de achtergrond en verdiepte zich met Somnambulist en M. Bryo in diepe (vaak donkere) minimale electrogeluiden.

Het was Walhalla Records die deze pracht herontdekte en waarbij bezieler Lieven besloot om op termijn alles van deze man te gaan heruitbrengen.

Somnambulist staat ook geafficheerd op het minimal wavefestival dat op zaterdag 16 april samen met Sudeten Creche plaats vindt in Antwerpen.

Beste Mark, kun je jezelf eens voorstellen?

Mark Burghgraeve: multi-media artist, grafisch vormgever, electro-pionier, alleenstaande vader van een prachtige zoon, (over)levende legende (lacht)

Je speelde ongetwijfeld jouw rol in de Belgische muziekwereld, maar het was er wel één op de achtergrond. Is dat een doelbewuste keuze geweest?

Voor een groot gedeelte wel, ik hou er meer van dingen te beïnvloeden vanuit een minder opvallende plaats, Brian Eno is hierin mijn grote voorbeeld. Ik ben ook geen podiumbeest zoals bvb Dirk Ivens van Klinik, Gin Devo van Vomito Negro of Mario Vaerewijck van Insekt. Het was voor mij ontspannender niet in de spotlight te staan, maar erachter.

Het ontwikkelen van een concept is voor mij interessanter dan de uitvoering ervan.

Ik was mijn tijd een beetje vooruit hier in België: toen we de eerste optredens van M.BRYO & D.M.T. deden, kregen we veel tegenwind, een volledig elektronische band was toen nog een absoluut buitenbeentje.

Eigen lof mag dan wel stinken, maar hoe schat jij zelf je rol in de Belgische alternatieve muziekwereld in?

Misschien hebben onze optredens van toen mensen geïnspireerd, met The Klinik hebben we zeker een duistere stempel gezet op de internationale markt, hoewel het echte succes pas kwam toen ik de groep tijdelijk verliet en vervolgens Sandy Nys (Hybryds) en Dirk Ivens (Absolute Body Control) erbij kwamen.

Ik heb er vooral voor gezorgd dat de groepen die ik toen mixte, zo goed mogelijk hun ding konden brengen, zowel technisch als politiek.

Jij staat ook bekend als één van de originele oprichters van The Klinik. Waarom heb je die groep verlaten? En nooit spijt van gehad?

De duistere kant van THe Klinik trok een publiek aan dat ik toen mentaal niet aankon, ik was ook met andere projecten bezig (M.Bryo, Somnambulist, theater ...) en werkte liever alleen met computers dan met mensen en hun ego’s. De leukste tijd met The Klinik had ik toen ik mee op tournee ging als light & soundengineer, op de achtergrond, verwonderd door het grote succes, Op een veilige afstand als underdog en toch dichter bij het publiek.

Het gaf me ook de controle over de live-klank en het uiterlijk voor een tijdje, twee dingen die me meer voldoening gaven dan in de schijnwerpers te staan.

Ik heb nooit echt spijt gehad, tenzij dan van de financiële opportuniteit. Ik zag dat mijn concept werkte, geïnspireerd op mijn theaterervaringen met Guy Cassiers. Dit was voor mij voldoende. De niche waarin The Klinik zich plaatste, werd uiteindelijk te smal en de artistieke vrijheid te beperkt. Ik doe nogal graag tegendraads om nieuwe horizonten te ontdekken en dat was niet meer mogelijk in een gevestigde waarde. Optreden in jeans was uit den boze voor een leer en latex publiek (lacht)

Dan heb je Somnambulist en M Bryo. Het lijken wel alter ego’s, zijn ze dat ook?

Het alter ego geeft me de mogelijkheid aspecten van mezelf uit te vergroten, meerdere alter ego’s: meer aspecten. Voor een publiek is dit ook makkelijker, denk ik. Als je iets goed vindt, verwacht je hetzelfde bij de volgende uitgave. De meeste mensen houden nu eenmaal van vakjes waarin ze iets kunnen plaatsen, op deze manier maak ik een voorselectie.

M.BRYO is pure electro van klank, enkel synthetische klanken, geen samples of akoestische instrumenten, meer zoiets als Der Plan of The Residents.

Somnambulist is breder van pallet, sommige nummers zijn akoestisch, met etnische instrumenten, van klassieke composities tot duistere ambient.

Onlangs heb jij al je muziek zomaar gratis op het net te grabbel gegooid, ik veronderstel dat jij net echt wakker ligt van de gigantische prijzen die jouw releases op de platenmarkt halen?

Ik doe dat nog steeds. Ikzelf gebruik ook het internet als een bron van gratis downloads, op deze manier geef ik iets terug. De cyberpunk-visie van 'information must be free' ligt me nauw aan het hart.

Ik ervaar de hoge prijzen vooral als egostrelend, het is leuk te weten dat men er veel voor over heeft werk van mij te bezitten.

Aan de andere kant lig ik wel wakker van mijn huidige financiële situatie. Ik moet rondkomen met een part-time job, zonder bijpassing, wat niet eenvoudig is als alleenstaande ouder.

Wat vind jij eigenlijk van heel die minimal-revival?

Ik zie dit als een kans om terug naar buiten te komen. Het is fijn te zien dat er na 30 jaar interesse is in mijn oude dingen. Ik zie nu ook pas dat ik niet alleen was en ontdek nu dingen die ik toen niet kende. Het is leuk te weten dat er in Moskou mensen op mijn muziek dansen, er in New York nieuwe releases worden uitgebracht, waar ik een beetje geld aan verdien en ik hier bij Walhalla records eindelijk mijn werk wordt heruitgebracht op vinyl.

Het label Minimal Wave wordt dikwijls verbonden aan het gebruik van analoge synths, een visie die ik niet deel. Voor mij is het gebruik van de computer een logische stap en ben ik niet zo fanatiek hierin, mede door financiële redenen. Er is geen hoorbaar verschil, tenzij misschien dat de computer meer mogelijkheden heeft dan een batterij aan analoge synths.

Jij frequenteert ook in het kunstenaarsmilieu dus ben jij de ideale man om een vraag te beantwoorden die me jaren wakker houdt….

Moet muziek kunst zijn?

Muziek is een kunstvorm. Je werkt eraan en krijgt de directe voldoening als je het af maakt. Een afgewerkt nummer is als een schilderij waar je iets van jezelf hebt ingelegd en je af en toe terug kan bekijken, als een notablok met geordende herinneringen aan gevoelens.

Kunst is enkel entertainment voor kunstliefhebbers. Muziek is dat voor muziekliefhebbers.

Ikzelf hou ervan grenzen voor mezelf te verleggen, net zoals elke goede kunstenaar en ik hou niet van dingen die moeten

Entertainment mag best maatschappijkritisch zijn.

De taak van de kunstenaar is een spiegel te zijn van wat er rond hem/haar gebeurt.

In primitieve culturen bestaat kunst gewoon als een deel van het dagelijkse leven, religieus of decoratief... entertainment.

Kan jij genieten van wegwerppop?

Genieten is een groot woord, ik geniet zelden van muziek in de echte zin van het woord.

Ik kan genieten van iets dat me innerlijke rust brengt.

Gelukkig heb ik een zeer brede smaak en daar past sommige 'wegwerppop' ook in, afhankelijk van de stemming. Zo heeft “Wonderful Life” van Black me jaren een aangenaam gevoel bezorgd.

Binnenkort brengt Walhalla records één van je werken opnieuw op vinyl uit. Had jij ooit gedacht dat die tijd ooit zou komen?

Het plan is dat Walhalla alles gaat uitbrengen, Somnambulist, M.BRYO en KOYT!

Ik had eerlijk gezegd de hoop wat opgegeven. Maar het is nu pas dat ik er echt wat aan verdien, zij het niet veel, maar eerlijk, simpel en zonder veel fuzz.

Twee vragen die ik steeds stel….

Wat is je favoriete album aller tijden en graag waarom….

Ik twijfel tussen “Chairs missing” en “154” van Wire. Maar sowieso Wire.

Geweldige klank, geweldige teksten, geweldige atmosfeer.

Een soort ijskoude Pink Floyd.

Maar zoals ik al zei, ik hou van veel muziek.

“Metamatic” van John Foxx is ook een behoorlijke mijlpaal in mijn leven.

Met wie zou je het niet erg vinden om 8 uur in een lift vast te zitten en wat zou je doen?

Liefst met een mooi en vriendelijk meisje dat verliefd op mij is en me over geven aan haar lusten, 8 uur aan een stuk

Binnenkort sta jij op het podium met Sudeten Creche. Wat mogen we verwachten?

Een mix van M.BRYO en Somnambulist-nummers van mijn kant. Ongeveer hetzelfde als ik in Rotterdam deed met Nullzeit.

Sudeten Creche is een grote naam in de minimal wave, het zal een eer zijn met Mark Warner de backstage te kunnen delen.

De locatie is echt iets dat aandacht verdiend: een door pacifistische anarchisten gekraakt klooster, een plaats waar ik me thuis zal voelen.

Het zal een new-wave avond worden met dj’s die op de hoogte zijn van het genre met drank aan democratische prijzen.

Een speciale boodschap voor de Dark Entries-lezer?

Ga naar http://somnambulist-mbryo.bandcamp.com en download mijn muziek. Je kan geven wat je wil, als je geen geld wil besteden, vul dan gewoon (0 euro) in bij de prijs. Het enige dat ik dan verlang is jouw email. Sharen en liken op facebook die handel!

Je kan Somnambulist samen met Sudeten Creche live zien op zaterdag 16 april 2011 in Het Klooster. Info bij Walhalla Records.

Walhalla Records

Volgende interviews:
No Tears - Wij zijn een groep zonder pretenties, nooit de bedoeling gehad om winst te gaan maken…gewoon een kwestie van passie!
Sophya - Het lijkt erop dat mensen betere dingen willen horen. Maar los daarvan blijft het een nachtmerrie om wat cd’s te verkopen of zelfs om gewoon een concertje vast te krijgen.
La Lune Noire - Ik moet er niet aan denken dat iemand me zou zeggen wat wel kan en wat niet.
Ping Pong Tactics - We willen gewoon onze muziek kunnen maken, verspreiden en optreden. We geven niet graag dingen uit handen.
Cable 35 - Slapen in een bestelwagen is wel rock ’n roll op zijn grofst, maar na een tijdje went dat hoor!
Echo West - Echo West zou je best kunnen omschrijven als een compilatie van verschillende groepen, maar wel met dezelfde stijl, zodanig dat al die geluidsverschillen het moeilijk maken om een sluitend geheel te vinden.
Baby Fire - Ik kan het me echt niet inbeelden om in de mainstream te zitten. Ik voel mij daar veel te rebels voor, ik kan mijn mond niet houden!
In Broken English - Hoe kan vandaag nu iemand post-punk klinken? Ik bedoel het kan zo klinken maar het kan geen post-punk zijn want we zijn vandaag niet 1979.
Die Krupps - Je moet de realiteit onder ogen zien, de cd heeft er voor gezorgd dat 90% van de verkoop is gedaald, dat betekent dat er maar 10% meer overblijft en dat treft iedereen.
Nitzer Ebb - Het is zeker geen vooruitgang om te zien dat enkel de commercieelste en meest oppervlakkige muziek de kans krijgt, maar wat doe je er aan?

HomeContactSitemap
lees meer...
CD BESPREKING : Gert - Alles Is Nog Niet Verloren

Evenals het zeer onlangs besproken Donder, Hel & Hagel hebben we hier nog een act uit de Leuvense antifa scene die al lang geen onbekende meer is voor Dark Entries! Gert maakt al meer dan 18 jaar kritische uptempo Nederlandstalige DIY ‘kleinpunk’. In 2016 bespraken we voor Dark Entries het vijfde album “Ongepast Vrolijk”, ...

lees meer...
CD BESPREKING : L' Appel Du Vide - Abwärtsspirale

Altijd leuk een singel formaat met 4 nummers, aandoenlijk bijna anno 2022, zeker in zwart en grijze lay out en met de veelbelovende bandnaam L’ Appel Du vide en de al even veelbelovende titel “Abwärtsspirale”. Qua stijl en gemoed waan ik mezelf waar aan de vooravond van de jaren 80, een gevoel dat door de muziek van ...

lees meer...
NIEUWS 04/07/2022 : Leeds is gothic city!

U dacht natuurlijk aan Leipzig. Ook. Maar de stad Leeds kent een gothic rock verleden dat als historisch erfgoed moet gekoesterd (denk maar aan bands als The Sisters Of Mercy, The Rose Of Avalanche, March Violets, Salvation, Red Lorry Yellow Lorry,...) Mocht u tussen 7 en 10 juli nog vrij zijn en niks hebben gepland, ga dat horen en zien in ...

lees meer...
NIEUWS 03/07/2022 : Gothic magazine trekt er de stekker uit...

Tenminste grote bezieler en cult figuur bij onze Oosterburen Martin Sprissler besloot recent de stekker uit zijn geesteskind te trekken en biedt zijn titel aan voor overname. Een tweetal jaar geleden was er na een lange pauze sprake van een doorstart maar deze bleek niet helemaal te lopen zoals verwacht. Momenteel is Gothic Magazine 90 in ...

lees meer...
CD BESPREKING : Donder, Hel & Hagel - Kermis In De Hel

In 2019 bespraken we “Lang Genoeg Beleefd Geweest!!!”, het debuutalbum van het Leuvense zootje ongeregeld Donder, Hel & Hagel en heden stellen ze ons hun tweede album voor, “Kermis In De Hel” (11 songs, 43 minuten) met negen studio en twee live songs. Het langverwachte tweede album, uitgesteld door en aangevuld ...

lees meer...
NIEUWS 02/07/2022 : Enzo Kreft met eerste clip als voorbode van het nieuwe album 'Shelter'

De naam Enzo Kreft hoeft geen introductie meer, deze oude krijger werd met de albums “Control” (2019) en “Different World” (2021) weerom ‘wereldberoemd’ in onze scene en scoorde zelfs torenhoog in de eindejaarslijstjes van menig Dark Entries schrijver. Reden, aanstekelijk electro, zowat de overtreffende ...

lees meer...
NIEUWS 02/07/2022 : The Seven Whores Of The Apocalypse, eigentijdse dark electro

De Duitse Dark Dimensions labelgroep ging het trio Chris, Tom en Jason halen in Amerika om hier bij ons hun debuut de ep “Wicked Hands” bij Scanner uit te brengen. Het geluid van deze debuut ep ligt ergens tussen een actuele Placebo Effect en een minder technoïde versie van hun landgenoten Velvet Acid Christ in hun eerste ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Crime and the City Solution @ Can't Live in a Livingroom XIV, Haacht, 11 juni 2022 - ...omdat een cultband in de living nog altijd beter is dan gewoon een avondje TV kijken...

In tussentijd is de tournee van Crime and the City Solution achter de rug en zitten ze alweer in uitvalsbasis Berlijn te broeden op een nieuw studioalbum… Ook de heruitgave van hun backcatalogue door Mute geeft ons iets extra om naar uit te kijken. Voorlopig houden we uw nieuwsgierigheid alvast warm met dit concertverslag van hun huiskamerconcert ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Zondigen op zondag; Sinner’s Day zomert - Als loonslaaf kon ik van deze editie, na veel vijven en zessen, enkel de zondag mee pikken. Gelukkig de dag die mijn goth rockend hartje sneller deed slaan.

Over de vrijdag en zaterdag kan ik hier dus helaas niets kwijt, maar ik twijfel er niet aan dat anderen dat zeker even literair in mijn plaats zullen doen. Laat deze korte review dan ook veeleer een impressie zijn dan een festivalverslag of nog de beleving van één dag. Gelukkig heb ik voor de wintereditie, onder het aloude motto; ...

lees meer...
NIEUWS 27/06/2022 : Sinner’s Day Summer 2023, de eerste namen!

Ja u leest dit goed, de 2022 editie is nog maar net afgelopen en de organisatie gooit nu al een reeks namen voor onze voeten voor volgend jaar en struikelen zult u. Op deze affiche heel wat exclusiviteiten voor 2023; Project Pitchfork, Modern English, When In Rome, Corpus Delicti, Tyske Ludder, Golden Apes, NNHMN, Dorsetshire, Solor Dolorosa, ...

lees meer...
FOTO'S : Within Temptation - @ Graspop 17/06/2022 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Heilung - @ Graspop 17/06/2022 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Amenra - @ Graspop 17/06/2022 door Luc Luyten

lees meer...
CD BESPREKING : Centhron - Fylgja

Dansen. Niet mee niet minder. Al is het dan wel op het eigen graf. Centhron is geen onbekende in aggro tech en endzeit electro middens. De groep werd in 2011 geformeerd door Elmar Schmidt en is vandaag reeds aan zijn 10de album toe,”Fylgja”. Geweldenaars met synths en drummachines zeg maar, die tussen het hacken door even aan het ...

lees meer...
CD BESPREKING : Chainreactor - Techno body Device

Voor de liefhebbers van dark electro of beter nog aggro tech met cyber aspiraties zou de naam Chain Reactor geen onbekende (mogen) zijn. In de maalstorm van vandaag zouden we haast vergeten dat ook dit subgenre, nog altijd alive and kicking, voor het zweet in de underground clubs zorgt. Conclusie; Dark Entries heeft dringend nood aan een kenner ...