casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

736 items

   

Silver Riot
We groeiden op met The Cure en Joy Division, je kan dat moeilijk negeren. Uiteindelijk vraag ik me af of die periode niet de laatste grote muzikale innovatie was.
28/02/2011, Didier Becu
 Bookmark and Share

28/02/2011 : Silver Riot - We groeiden op met The Cure en Joy Division, je kan dat moeilijk negeren. Uiteindelijk vraag ik me af of die periode niet de laatste grote muzikale innovatie was.
28/02/2011 : Silver Riot - We groeiden op met The Cure en Joy Division, je kan dat moeilijk negeren. Uiteindelijk vraag ik me af of die periode niet de laatste grote muzikale innovatie was.
28/02/2011 : Silver Riot - We groeiden op met The Cure en Joy Division, je kan dat moeilijk negeren. Uiteindelijk vraag ik me af of die periode niet de laatste grote muzikale innovatie was.
Jawel Sire, in Wallonië wordt er wel goede muziek gemaakt. Alleen vertikken uw politieke gezanten de Vlaamse landgenoten ervan op de hoogte te houden. In plaats van al het cultureel moois te delen, piekeren jouw gezanten er liever over om te bekvechten in welke taal een document moet worden geschreven dat a priori toch voorbestemd is voor de prullenbak. Foei, foei Sire! Neem liever een voorbeeld aan Dark Entries want wij ontdekten bij onze Franstalige landsgenoten : Silver Riot, een duo dat het beste uit de begindagen van The Cure en New Order puurt en daarmee hun eigen dingen doet!

Hoe zou je nu de muziek van Silver Riot gaan omschrijven?

Silver Riot is zeker geen “side project” van twee muzikanten. Het is vooral een muzikale creatie van twee vrienden die sinds 15 jaar samen optreden. Inderdaad we kunnen moeilijk onze muziek beschrijven maar we willen zeggen dat het om een soort “post instrumentaal new wave” gaat. Maar ik weet niet of dat al dan niet bestaat.

Toen ik jullie naam hoorde, kon ik het niet laten om te denken aan Sonic Youth!

Ja, Sonic Youth heeft een belangrijke invloed op ons. De naam komt uit “Silver Rocket” en “Teenage Riot”, twee meesterwerken van Sonic Youth.

Muzikaal dacht ik aan een coldwave-geluid. Ik bedoel maar, die gitaren bleken zo uit het eerste album van The Cure te komen!

We groeiden met Cure en Joy Division, je kan dat moeilijk negeren. Uiteindelijk vraag ik me af of die periode niet de laatste grote muzikale innovatie was. Maar wijzijn ook dol opklassiekemuziek. Pascal is ook een klassieke gitarist, gespecialiseerd in de barok periode en ik speel af en toe cello.

Jullie spelen ook in Yel, een groep die zeer populair is in Wallonië, niet?

Ja, dat is waar. We stichtten de band 12 jaar geleden en we hebben 4 studio-albums geproduceerd. De laatste cd is nu pas uitgebracht. Sinds Silver Riot bestaat, verstaan de mensen ook beter de “new wave touch” van Yel!

Maar toch is Silver Riot meer dan een hobbybandje, niet?

De muziek (Silver Riot en YEL) houdt 80% van onze hersenen bezig, maar brengt slechts 20% van onze omzet. Dus muziek is zeker geen beroep noch een hobby maar liever een passie. Meeste Belgische kunstenaars moeten onder die omstandigheden werken en misschien is dat de reden waarom ze zo productief zijn.

Ik kan het niet laten, sorry. Ik ben Belg maar sinds decennia weet ik niks over de muziekscene in Wallonië!

Ik heb daar misschien een antwoord op. Laten we een voorbeeld nemen: hoeveel kost het optreden van drie groepen in een club van 200 plaatsen? Geluidsinstallatie: 1000€, Promotie 200 €, Catering 100€, betaling van de 3 groepen: 1200€. Totaal 2500€. Met een ingangsticket van 10€ voor een “ontdekkingoptreden" maken de organisatoren een omzet van 2000€, waarmee ze niet kunnen overleven.

Je moet weten dat het ministerie van Cultuur in Wallonië geld geeft (370€ per optreden en 30% per album productie) aan bepaalde kunstenaars die door een commissie geselecteerd worden. Om de kosten te verminderen zullen de organisatoren natuurlijk de groepen uit de gesubsidieerde catalogus verkiezen en zodoende minder diversiteit en ontdekking aan het publiek aanbieden. Natuurlijk is mijn uitleg een beetje simpel maar dat verklaart misschien het gebrek aan uitwisseling tussen beide gemeenschappen, des te meer als de Vlaamse gemeenschap op dezelfde manier werkt.

Een oplossing voor dit probleem?

In plaats van groepen te subsidiëren, geef maar geld aan de organisatoren, zodat ze een goede geluidsinstallatie kunnen kopen, die voor alle groepen zal kunnen worden gebruikt.

Hoe zijn de reacties op Silver Riot, gelet dat dit toch een echt DIY-project is?

We kregen een steun via “Rock à Gogo” (een programma op Pure FM) en een paar “airplays” op alternatieve radio’s, maar dat is niet genoeg om het album te ontwikkelen. Bovendien kregen de radio’s van onze openbare diensten moeilijke doelstellingen ten opzichte van hun marktandeel en richten zich dan ook tot huisvrouwen en tieners die gemakkelijke prooien zijn. Besluit: alle radio’s stellen altijd hetzelfde voor. Er wordt gezegd dat Myspace en Facebook een goed alternatief zouden zijn. Persoonlijk geloof ik van niet. Optreden, optreden en optreden: dat is de beste promotie.

Veel van jullie nummers zijn instrumentaal, niet?

Pascal en ik hebben tientallen muziektitels met een zanger gecomponeerd. We hebben opgemerkt dat we niet alle harmonieën in die context konden gebruiken. Daarentegen heeft de instrumentale muziek geen grenzen voor de creativiteit. Maar er is nog een andere reden: teksten schrijven we niet graag!

Zijn jullie het soort kerels die al die tijdschriften over instrumenten uitpluizen?

Pascal is een echte encyclopedie over gitaren, versterkers en effecten. Wat mij betreft, luister ik graag naar zijn raadgevingen.

Andere plannen voor de groep?

Wezouden graag naar Engeland teruggaan om daar op te treden. Onze eerste tour in Londen was een boeiende ervaring. Mijn droom zou de ondertekening van een Engels label te krijgen. Vanaf deze zomer, zullen we met het schrijven van nieuwe titels beginnen, waarschijnlijk met de zanger van Graceland (nee, het is Elvis niet!)

Uw favoriete plaat aller tijden…

Elke week heb ik een nieuwe lievelingscd maar “Hunky Dory” van David Bowie spreekt me het meest aan. Wat Pascal betreft, gaat het om “Seventeen Seconds” van “The Cure”.

En met wie zou je het niet erg vinden om 8 uur in een lift vast te zitten en wat zou je doen?

Met Peter Hook of met Robert Smith... twee gitaren en veel pintjes natuurlijk! Met welke gevolgen? Een nieuwe titel misschien, of een ethyl coma ...of beiden!

Een speciale boodschap misschien?

Ga naar http://silverriot.bandcamp.com/ : 7 tracks als gratis download!

Ons album is ook bij Bang! (Pias) te verkrijgen.

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 22/01/2021 : Vaselyne: Waiting to Exhale

Zegt de naam Frank Weyzig u iets? Niet erg als het geen belletje doet rinkelen, maar hij zat in de eerste opstelling van Clan of Xymox en richtte daarna Born For Bliss op, en dat zijn twee groepen waar u hopelijk wel al van gehoord hebt. Sinds jaren heeft hij ook een project met de Nederlandse zangeres Yvette Winkler, die u misschien ook kent ...

lees meer...
NIEUWS 22/01/2021 : Dark Entries zoekt... jou?

Inderdaad, wie weet kan jij ons een dienst bewijzen! Graag houden we ons webzine zo up to date mogelijk, het feit dat we vorig jaar onze 25ste verjaardag mochten vieren bewijst toch wel dat de vrijwilligers die onze redactie telt hiervoor stuk voor stuk telkens weer hun beste beentje voorzetten. Maandelijks worden we bedolven onder de ...

lees meer...
NIEUWS 22/01/2021 : 'All or Nothing', aldus Moonspell

Dark metal sensatie uit Portugal, Moonspell, draait al bijna 30 jaar mee in het vak. Op 26 februari 2021 doet ze opnieuw een gooi naar liefhebbers van donkere goth metalen met album ‘Hermitage’ en dit via metal gigant Napalm Records. Naar eigen zeggen staat dit album symbool voor een epische reis doorheen de donkere dagen van het ...

lees meer...
CD BESPREKING : Exponentia - Tränen des Leidens

Vergeef me! Om een of andere reden is deze Franse band Exponentia steeds onder mijn radar gebleven. Toen de perskit binnen viel bij de redactie van Dark Entries, trok de cover van ‘Tränen des Leidens’ meteen de aandacht! Ludovic Dhenry, de man achter dit donkere gothic neo classic project, verraste enkele maanden geleden met ...

lees meer...
CD BESPREKING : Miki Yui - Aperio!

Nee, Miki Yui heeft geen drankprobleem. Althans, voor zover we weten toch niet. De titel van haar zevende langspeler Aperio! is afgeleid van de Latijnse oorsprong van de maand april, “aperire” wat “openen” of “onthullen” betekent. Het is meteen in een notendop een hint naar de manier waarop haar muziek ...

lees meer...
NIEUWS 21/01/2021 : De link tussen Joe Biden en Ministry: Varicella.

Vandaag neemt nieuwbakken (gezien zijn leeftijd misschien niet de beste woordkeuze, maar kom) president Joe Biden zijn intrek in het Witte Huis. Laat ons dat voorzien van een passend nummertje, zo dacht de Amerikaanse industrial metal band Varicella. Speciaal ter gelegenheid van de inauguratie nam de band, voor de gelegenheid samen ...

lees meer...
CD BESPREKING : Labasheeda - Status Seeking

Voor mij werden de jaren 90 voornamelijk ingekleurd door gitaarrock. In een pre-internet tijdperk was het dan ook eerder een kwestie van wat je te pakken kon krijgen, en je hier eerder noodgedwongen verder in te verdiepen. Dit klinkt haast verontschuldigend, maar zo wil ik het geenszins bedoelen aangezien er toch heel wat van deze bands zijn ...

lees meer...
CD BESPREKING : Ulrich Troyer - NOK 2020

Onder de categorie: zot zijn doet geen zeer stellen we u Ulrich Troyer voor. Een lid van het tienkoppige Oostenrijkse Vegetable Orchestra. Een orkest dat muziek maakt met, inderdaad, groenten. Een stijloefening tussen de soep en de patatten, hier letterlijk te nemen: als er tijd over is tussen het koken en vrienden uitnodigen voor het ...

lees meer...
CD BESPREKING : Arurmukha - 14.11.90 -Ein Akustisches Psychogramm

Berlijn met zijn rijke geschiedenis is een stad die tot veler verbeelding spreekt. Indien ook tot de uwe, dan hebben we met deze 14.11.90 -Ein Akustisches Psychogramm van Arurmukha beslist iets wat je nieuwsgierigheid zal prikkelen. Dit is een heruitgave van het album dat Marc Weiser (Rechenzntrum, Zeitkratzer) en Jürgen Hendlmeier ...

lees meer...
NIEUWS 19/01/2021 : Ground Nero: In The Blood

Hij is er gekomen. De nieuwe single van Ground Nero werd gisteren voorgesteld op het radioprogramma De dag des oordeels en werd daarna promt ook op YouTube gedeeld. Het is even wennen aan de stem van de nieuwe zanger, want de single is ook het eerste nummer dat uitkomt sinds Gwijde Wampers de groep verlaten heeft en vervangen werd door een ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Goethes Erben - Online uitzending NCN Special in lockdown

Een online concert van Goethes Erben, en dat terwijl er in Duitsland een strenge lockdown aan de gang is? Neen, dat is het niet. Het concert dat op zaterdag 26 december werd uitgezonden, was eigenlijk al eerder opgenomen, met name op 4 september, toen Goethes Erben optrad op het NCN festival in de buurt van Leipzig. Het gaat om een concert ...