casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

757 items

   

Silver Riot
We groeiden op met The Cure en Joy Division, je kan dat moeilijk negeren. Uiteindelijk vraag ik me af of die periode niet de laatste grote muzikale innovatie was.
28/02/2011, Didier Becu
 Bookmark and Share

28/02/2011 : Silver Riot - We groeiden op met The Cure en Joy Division, je kan dat moeilijk negeren. Uiteindelijk vraag ik me af of die periode niet de laatste grote muzikale innovatie was.
28/02/2011 : Silver Riot - We groeiden op met The Cure en Joy Division, je kan dat moeilijk negeren. Uiteindelijk vraag ik me af of die periode niet de laatste grote muzikale innovatie was.
28/02/2011 : Silver Riot - We groeiden op met The Cure en Joy Division, je kan dat moeilijk negeren. Uiteindelijk vraag ik me af of die periode niet de laatste grote muzikale innovatie was.
Jawel Sire, in Wallonië wordt er wel goede muziek gemaakt. Alleen vertikken uw politieke gezanten de Vlaamse landgenoten ervan op de hoogte te houden. In plaats van al het cultureel moois te delen, piekeren jouw gezanten er liever over om te bekvechten in welke taal een document moet worden geschreven dat a priori toch voorbestemd is voor de prullenbak. Foei, foei Sire! Neem liever een voorbeeld aan Dark Entries want wij ontdekten bij onze Franstalige landsgenoten : Silver Riot, een duo dat het beste uit de begindagen van The Cure en New Order puurt en daarmee hun eigen dingen doet!

Hoe zou je nu de muziek van Silver Riot gaan omschrijven?

Silver Riot is zeker geen “side project” van twee muzikanten. Het is vooral een muzikale creatie van twee vrienden die sinds 15 jaar samen optreden. Inderdaad we kunnen moeilijk onze muziek beschrijven maar we willen zeggen dat het om een soort “post instrumentaal new wave” gaat. Maar ik weet niet of dat al dan niet bestaat.

Toen ik jullie naam hoorde, kon ik het niet laten om te denken aan Sonic Youth!

Ja, Sonic Youth heeft een belangrijke invloed op ons. De naam komt uit “Silver Rocket” en “Teenage Riot”, twee meesterwerken van Sonic Youth.

Muzikaal dacht ik aan een coldwave-geluid. Ik bedoel maar, die gitaren bleken zo uit het eerste album van The Cure te komen!

We groeiden met Cure en Joy Division, je kan dat moeilijk negeren. Uiteindelijk vraag ik me af of die periode niet de laatste grote muzikale innovatie was. Maar wijzijn ook dol opklassiekemuziek. Pascal is ook een klassieke gitarist, gespecialiseerd in de barok periode en ik speel af en toe cello.

Jullie spelen ook in Yel, een groep die zeer populair is in Wallonië, niet?

Ja, dat is waar. We stichtten de band 12 jaar geleden en we hebben 4 studio-albums geproduceerd. De laatste cd is nu pas uitgebracht. Sinds Silver Riot bestaat, verstaan de mensen ook beter de “new wave touch” van Yel!

Maar toch is Silver Riot meer dan een hobbybandje, niet?

De muziek (Silver Riot en YEL) houdt 80% van onze hersenen bezig, maar brengt slechts 20% van onze omzet. Dus muziek is zeker geen beroep noch een hobby maar liever een passie. Meeste Belgische kunstenaars moeten onder die omstandigheden werken en misschien is dat de reden waarom ze zo productief zijn.

Ik kan het niet laten, sorry. Ik ben Belg maar sinds decennia weet ik niks over de muziekscene in Wallonië!

Ik heb daar misschien een antwoord op. Laten we een voorbeeld nemen: hoeveel kost het optreden van drie groepen in een club van 200 plaatsen? Geluidsinstallatie: 1000€, Promotie 200 €, Catering 100€, betaling van de 3 groepen: 1200€. Totaal 2500€. Met een ingangsticket van 10€ voor een “ontdekkingoptreden" maken de organisatoren een omzet van 2000€, waarmee ze niet kunnen overleven.

Je moet weten dat het ministerie van Cultuur in Wallonië geld geeft (370€ per optreden en 30% per album productie) aan bepaalde kunstenaars die door een commissie geselecteerd worden. Om de kosten te verminderen zullen de organisatoren natuurlijk de groepen uit de gesubsidieerde catalogus verkiezen en zodoende minder diversiteit en ontdekking aan het publiek aanbieden. Natuurlijk is mijn uitleg een beetje simpel maar dat verklaart misschien het gebrek aan uitwisseling tussen beide gemeenschappen, des te meer als de Vlaamse gemeenschap op dezelfde manier werkt.

Een oplossing voor dit probleem?

In plaats van groepen te subsidiëren, geef maar geld aan de organisatoren, zodat ze een goede geluidsinstallatie kunnen kopen, die voor alle groepen zal kunnen worden gebruikt.

Hoe zijn de reacties op Silver Riot, gelet dat dit toch een echt DIY-project is?

We kregen een steun via “Rock à Gogo” (een programma op Pure FM) en een paar “airplays” op alternatieve radio’s, maar dat is niet genoeg om het album te ontwikkelen. Bovendien kregen de radio’s van onze openbare diensten moeilijke doelstellingen ten opzichte van hun marktandeel en richten zich dan ook tot huisvrouwen en tieners die gemakkelijke prooien zijn. Besluit: alle radio’s stellen altijd hetzelfde voor. Er wordt gezegd dat Myspace en Facebook een goed alternatief zouden zijn. Persoonlijk geloof ik van niet. Optreden, optreden en optreden: dat is de beste promotie.

Veel van jullie nummers zijn instrumentaal, niet?

Pascal en ik hebben tientallen muziektitels met een zanger gecomponeerd. We hebben opgemerkt dat we niet alle harmonieën in die context konden gebruiken. Daarentegen heeft de instrumentale muziek geen grenzen voor de creativiteit. Maar er is nog een andere reden: teksten schrijven we niet graag!

Zijn jullie het soort kerels die al die tijdschriften over instrumenten uitpluizen?

Pascal is een echte encyclopedie over gitaren, versterkers en effecten. Wat mij betreft, luister ik graag naar zijn raadgevingen.

Andere plannen voor de groep?

Wezouden graag naar Engeland teruggaan om daar op te treden. Onze eerste tour in Londen was een boeiende ervaring. Mijn droom zou de ondertekening van een Engels label te krijgen. Vanaf deze zomer, zullen we met het schrijven van nieuwe titels beginnen, waarschijnlijk met de zanger van Graceland (nee, het is Elvis niet!)

Uw favoriete plaat aller tijden…

Elke week heb ik een nieuwe lievelingscd maar “Hunky Dory” van David Bowie spreekt me het meest aan. Wat Pascal betreft, gaat het om “Seventeen Seconds” van “The Cure”.

En met wie zou je het niet erg vinden om 8 uur in een lift vast te zitten en wat zou je doen?

Met Peter Hook of met Robert Smith... twee gitaren en veel pintjes natuurlijk! Met welke gevolgen? Een nieuwe titel misschien, of een ethyl coma ...of beiden!

Een speciale boodschap misschien?

Ga naar http://silverriot.bandcamp.com/ : 7 tracks als gratis download!

Ons album is ook bij Bang! (Pias) te verkrijgen.

HomeContactSitemap
lees meer...
CD BESPREKING : Gert - Alles Is Nog Niet Verloren

Evenals het zeer onlangs besproken Donder, Hel & Hagel hebben we hier nog een act uit de Leuvense antifa scene die al lang geen onbekende meer is voor Dark Entries! Gert maakt al meer dan 18 jaar kritische uptempo Nederlandstalige DIY ‘kleinpunk’. In 2016 bespraken we voor Dark Entries het vijfde album “Ongepast Vrolijk”, ...

lees meer...
CD BESPREKING : L' Appel Du Vide - Abwärtsspirale

Altijd leuk een singel formaat met 4 nummers, aandoenlijk bijna anno 2022, zeker in zwart en grijze lay out en met de veelbelovende bandnaam L’ Appel Du vide en de al even veelbelovende titel “Abwärtsspirale”. Qua stijl en gemoed waan ik mezelf waar aan de vooravond van de jaren 80, een gevoel dat door de muziek van ...

lees meer...
NIEUWS 04/07/2022 : Leeds is gothic city!

U dacht natuurlijk aan Leipzig. Ook. Maar de stad Leeds kent een gothic rock verleden dat als historisch erfgoed moet gekoesterd (denk maar aan bands als The Sisters Of Mercy, The Rose Of Avalanche, March Violets, Salvation, Red Lorry Yellow Lorry,...) Mocht u tussen 7 en 10 juli nog vrij zijn en niks hebben gepland, ga dat horen en zien in ...

lees meer...
NIEUWS 03/07/2022 : Gothic magazine trekt er de stekker uit...

Tenminste grote bezieler en cult figuur bij onze Oosterburen Martin Sprissler besloot recent de stekker uit zijn geesteskind te trekken en biedt zijn titel aan voor overname. Een tweetal jaar geleden was er na een lange pauze sprake van een doorstart maar deze bleek niet helemaal te lopen zoals verwacht. Momenteel is Gothic Magazine 90 in ...

Willekeurige selectie 'oudere' CD-besprekingen (zie ook op onze home-page onderaan):
$$$$$$
lees meer...
CD BESPREKING : Donder, Hel & Hagel - Kermis In De Hel

In 2019 bespraken we “Lang Genoeg Beleefd Geweest!!!”, het debuutalbum van het Leuvense zootje ongeregeld Donder, Hel & Hagel en heden stellen ze ons hun tweede album voor, “Kermis In De Hel” (11 songs, 43 minuten) met negen studio en twee live songs. Het langverwachte tweede album, uitgesteld door en aangevuld ...

lees meer...
NIEUWS 02/07/2022 : Enzo Kreft met eerste clip als voorbode van het nieuwe album 'Shelter'

De naam Enzo Kreft hoeft geen introductie meer, deze oude krijger werd met de albums “Control” (2019) en “Different World” (2021) weerom ‘wereldberoemd’ in onze scene en scoorde zelfs torenhoog in de eindejaarslijstjes van menig Dark Entries schrijver. Reden, aanstekelijk electro, zowat de overtreffende ...

lees meer...
NIEUWS 02/07/2022 : The Seven Whores Of The Apocalypse, eigentijdse dark electro

De Duitse Dark Dimensions labelgroep ging het trio Chris, Tom en Jason halen in Amerika om hier bij ons hun debuut de ep “Wicked Hands” bij Scanner uit te brengen. Het geluid van deze debuut ep ligt ergens tussen een actuele Placebo Effect en een minder technoïde versie van hun landgenoten Velvet Acid Christ in hun eerste ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Crime and the City Solution @ Can't Live in a Livingroom XIV, Haacht, 11 juni 2022 - ...omdat een cultband in de living nog altijd beter is dan gewoon een avondje TV kijken...

In tussentijd is de tournee van Crime and the City Solution achter de rug en zitten ze alweer in uitvalsbasis Berlijn te broeden op een nieuw studioalbum… Ook de heruitgave van hun backcatalogue door Mute geeft ons iets extra om naar uit te kijken. Voorlopig houden we uw nieuwsgierigheid alvast warm met dit concertverslag van hun huiskamerconcert ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Zondigen op zondag; Sinner’s Day zomert - Als loonslaaf kon ik van deze editie, na veel vijven en zessen, enkel de zondag mee pikken. Gelukkig de dag die mijn goth rockend hartje sneller deed slaan.

Over de vrijdag en zaterdag kan ik hier dus helaas niets kwijt, maar ik twijfel er niet aan dat anderen dat zeker even literair in mijn plaats zullen doen. Laat deze korte review dan ook veeleer een impressie zijn dan een festivalverslag of nog de beleving van één dag. Gelukkig heb ik voor de wintereditie, onder het aloude motto; ...

lees meer...
NIEUWS 27/06/2022 : Sinner’s Day Summer 2023, de eerste namen!

Ja u leest dit goed, de 2022 editie is nog maar net afgelopen en de organisatie gooit nu al een reeks namen voor onze voeten voor volgend jaar en struikelen zult u. Op deze affiche heel wat exclusiviteiten voor 2023; Project Pitchfork, Modern English, When In Rome, Corpus Delicti, Tyske Ludder, Golden Apes, NNHMN, Dorsetshire, Solor Dolorosa, ...

lees meer...
FOTO'S : Within Temptation - @ Graspop 17/06/2022 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Heilung - @ Graspop 17/06/2022 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Amenra - @ Graspop 17/06/2022 door Luc Luyten

lees meer...
CD BESPREKING : Centhron - Fylgja

Dansen. Niet mee niet minder. Al is het dan wel op het eigen graf. Centhron is geen onbekende in aggro tech en endzeit electro middens. De groep werd in 2011 geformeerd door Elmar Schmidt en is vandaag reeds aan zijn 10de album toe,”Fylgja”. Geweldenaars met synths en drummachines zeg maar, die tussen het hacken door even aan het ...

lees meer...
CD BESPREKING : Chainreactor - Techno body Device

Voor de liefhebbers van dark electro of beter nog aggro tech met cyber aspiraties zou de naam Chain Reactor geen onbekende (mogen) zijn. In de maalstorm van vandaag zouden we haast vergeten dat ook dit subgenre, nog altijd alive and kicking, voor het zweet in de underground clubs zorgt. Conclusie; Dark Entries heeft dringend nood aan een kenner ...