casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

736 items

   

ARTESIA
Oden aan de natuur verpakt in diepdroeve dark wave songs
01/05/2006, Henk Vereecken
 Bookmark and Share

Agathe M. (toetsen, zang) en Gaëlle D. (viool) vormen samen Artesia. Zopas bracht dit Franse duo het wondermooie debuut 'Hilvern' uit, de allereerste release op Nové, het nieuwe sublabel van Prikosnovénie. Een review van 'Hilvern' vindt u elders op deze site.

Vertel ons eens over het ontstaan van Artesia. Hoe leerden jullie elkaar kennen?

Agathe M.: Ik ben begonnen songs te schrijven voor Artesia in september 2001 en Gaëlle is er twee jaar later bijgekomen nadat een eerste demo die nooit verspreid is geweest, het levenslicht had gezien. Ik zocht iemand om me te begeleiden op viool en nadat ik haar al meermaals was tegengekomen, heb ik Gaëlle gevraagd of ze zin had om in Artesia te spelen. Dat zag ze wel zitten en we hebben dan samen aan onze eerste echte demo gewerkt, “l’Aube Morne”, die uitkwam in september 2004. Omdat deze erg goed ontvangen werd, hebben we onze samenwerking voortgezet voor de realisatie van ons debuutalbum “Hilvern”, dat dit jaar uitkwam.

Waarom koos je de naam Artesia?

Agathe M.: De naam houdt verband met een historisch personage dat me erg interesseert. Ik had die idee al vroeg en ik ben er aan vast blijven houden omdat het een naam is die me erg bevalt en waar ik na al die tijd helemaal aan gewoon was geworden.

Hoe zou je de muziek van Artesia omschrijven? Ben je tevreden met de term dark wave?

Agathe M.: Het is erg moeilijk om je eigen muziek te omschrijven omdat je niet zozeer een muziekstijl ziet, maar een veelvoud aan elementen die uit je hoofd komen en die een geheel vormen. De term dark wave brengt me zeker niet in verlegenheid in zoverre dat die de mensen kan helpen om ons te situeren in het muzikale universum. Daarenboven is het nogal een vage term waarmee je nog alle kanten opkan. Wat ik kan zeggen over onze muziek als ik die dien te omschrijven, is dat het heel rustige muziek is en vrij simpel zonder simplistisch te zijn. De melodieën zijn vrij zacht, maar blijven wel altijd somber, voor een deel omdat de viool aan het geheel een ‘Keltische’ touch geeft. En dan zijn er nog de stemmen om de luisteraar te bekoren en een verhaal te vertellen. Ik lees vaak dat we melancholische dark ambient zouden maken. Dat vind ik een vrij goede omschrijving.

Door welke artiesten zijn jullie beïnvloed? Ben ik juist als ik zeg dat ik echo’s herken van Dead Can Dance.

Agathe M.: Er zijn veel bands die we appreciëren en waarvan je de invloeden misschien in onze muziek kan terugvinden. Ik zou als voorbeelden Arcana, Dark Sanctuary en Dargaard kunnen aanhalen. Deze groepen zijn zelf beïnvloed door Dead Can Dance en wij zijn het dus indirect. Ik van mijn kant kan Dead Can Dance ten zeerste appreciëren. Maar het is eigenlijk nog niet zo lang dat ik ze goed heb leren kennen, zodus kunnen ze me niet rechtstreeks beïnvloed hebben.

Waarom zijn de Artesia lyrics zo door en door droef?

Agathe M.: Ik denk dat toen ik bezig was met het componeren van het album, ik zin had om een verhaal te vertellen dat vrij triest is, maar evenals in de muziek, zitten er toch ook lichtere momenten in. Het verhaal van “Hilvern” is heel geleidelijk ontstaan. Ik ben niet echt op mijn gemak als tekstschrijfster en ik heb echt mijn best gedaan om de teksten interessant te maken. Het zijn de frasen die in me opkwamen toen ik de toen nog puur muzikale stukken beluisterde. Ik weet nog niet hoe het met de nieuwe songs gesteld zal zijn, misschien worden ze wel een stuk minder triest.

Waar vind je de inspiratie voor je teksten? Ik zie twee thema’s steeds weer opduiken: enerzijds een paganistisch thema en anderzijds verwijs je ook steeds weer naar de vergankelijkheid van het leven.

Agathe M.: We zijn in hoofdzaak geïnspireerd door de Natuur op een zeer simpele manier: we willen een hommage brengen aan haar schoonheid, aan haar mysteries. We zien ze misschien door de ogen van een kind. Wanneer ik in Brocéliande wandel, verwacht ik steeds van elk moment een of ander sprookjeswezen te zien opduiken! We houden er ook van te verwijzen naar verhalen en legendes die op ons een indruk hebben nagelaten, al is het lang niet altijd evident om die in de songteksten te duiden. Wanneer ik aan het componeren ben, heb ik eigenlijk altijd mysterieuze en feeërieke beelden in mijn hoofd en voor mij is onze muziek daarvan doordrongen. Het is ook daarom dat je op onze site een reeks foto’s kan vinden van plaatsen waar we ons hart verloren hebben, zodat de mensen met ons naar de plaatsen kunnen reizen die ons geïnspireerd hebben. Het leven is vergankelijk. Dat is waar. En dat vergeet ik nooit. Het is voor mij een manier om de eeuwigheid te bereiken, door het te hebben over eeuwige zaken zoals de natuur en magie.

Wat betekent religie voor je?

Agathe M.: Ik denk dat religies gunstig of schadelijk kunnen zijn, naargelang de manier waarmee mensen ermee omgaan. Het zijn de mensen die de religie naar eigen goeddunken interpreteren en het zijn de mensen die men met de vinger moet wijzen als ze de religie weer eens naar hun hand zetten om bepaalde doelen te bereiken. Ik houd er mij graag mee bezig de verschillende religies te bestuderen, al ben ik ver van een expert. Er valt dan ook ongelooflijk veel kennis te verwerven. Ik denk dat men er sleutels kan vinden die men goed kan gebruiken in het leven. Ik vind ook dat men steeds een afstand moet houden. Dan kan men zeer mooie en interessante dingen vinden. Men kan hier evenzeer aan voorbijgaan, maar ik vind niet dat men het geheel der religies moet verwerpen, want zij liggen aan de basis van zeer veel dingen. Ik denk dan in de eerste plaats aan de kunst. Ik ben niet speciaal praktiserend in welke religie dan ook. Maar ik denk dat, als we een geest hebben, een ziel, die kan denken, hopen en spijt hebben, dat dat geen toeval is. Ik heb er geen welomlijnd idee over, maar ik geloof in bepaalde krachten.

De teksten van Artesia doen me ook denken aan Charles Baudelaire.

Agathe M.: Dat is een heel mooi compliment, maar ik voel me wel een beetje gegeneerd want ik beschouw mezelf als een heel middelmatig tekstschrijfster. Ik heb Baudelaire natuurlijk wel gelezen, maar ik heb nooit de bedoeling gehad me door hem te laten inspireren. Ik heb teveel schrik dat het resultaat een bedenkelijk plagiaat zou zijn.

Hoe komt een Artesia song tot stand?

Agathe M.: Ik componeer altijd eerst de melodie. Ik wacht zelfs tot het ganse stuk af is, alsook het arrangement, vooraleer ik aan de lyrics begin te denken. Meestal heb ik een vage idee over het thema, maar ik doe er erg lang over om dat in woorden te vertalen. Dat kan maanden duren en dan ineens komen alle ideeën voor de lyrics op me af.

Naar wat voor muziek luister je zelf het liefst?

Agathe M.: Ik luister naar verschillende muziekstijlen, die ik allemaal even hard kan appreciëren. Ik luister veel naar groepen uit het atmosferische, ambiente genre, maar evenzeer naar black en death metal. Meer dan muziekstijlen, zijn het bepaalde groepen die me aanspreken.

Waarom koos je de titel “Hilvern” voor jullie debuutalbum? Waar komt die vandaan?

Agathe M.: Het is de naam van een rivier in Bretagne in een niet zo bekende streek, waar ik vaak passeer en ik hou van de klank van dat woord. Ik vond het een perfect passende naam voor het fictieve bos op het album. Het klinkt mysterieus en het is eens wat anders dan de titels die men meestal tegenkomt in deze muziekstijl.

Treden jullie eigenlijk ook live op?

Agathe M.: Spijtig genoeg niet, toch niet op dit moment. Omdat Gaëlle en ik ver van elkaar vandaan wonen, schept dat grote problemen om te kunnen repeteren. Bovendien zou het erg moeilijk zijn om onze muziek live op een podium te brengen. We zouden beroep moeten doen op meerdere bijkomende muzikanten. Momenteel is dat te ingewikkeld om te organiseren, maar dat zou in de toekomst misschien kunnen veranderen.

Zijn er al plannen voor een volgend album?

Agathe M.: Momenteel is de basis voor het volgende album klaar. Deze maand (mei) ben ik volop aan het werken aan de arrangementen en de teksten. “Hilvern” werd opgenomen in september 2005, dus we hebben sindsdien al heel wat tijd gehad. Het wordt een esoterisch getint en feeëriek album. Ik vermoed dat het begin 2007 zal verschijnen, maar zo ver zijn we nog lang niet.

Henk Vereecken


http://www.artesia-music.com/

HomeContactSitemap
lees meer...
CD BESPREKING : Twice A Man - On The Other Side Of The Mirror

Je eigen uitwendige zelf zie je dagelijks in de spiegel. Maar is er een groot verschil tussen dat wat je daadwerkelijk ziet en dat van je innerlijke ziel ? Twice A Man ziet deze vraag als uitgangspunt van het album On The Other Side Of The Mirror. Eerder dystopisch van aard dan psychologisch. En dat heeft alles met huidige tijden ...

lees meer...
CD BESPREKING : XTR Human - Interior

Het is geleden van 2014 dat er nog eens een nieuw album werd uitgebracht door XTR Human, enkele singles of EP’s niet meegerekend. Goed zes jaren dus om de moeilijke tweede te openbaren. Niet dat Johannes Stabel en de zijnen de hangmat der luiheid hebben opgezocht, neen, vooral omdat het hier gaat over een band die op regelmatige tijden ...

lees meer...
CD BESPREKING : Fotocrime - South Of Heaven

Op zijn paspoort staat nog steeds Ryan Patterson maar als het gaat om de identiteit waarvan hij met zijn band Fotocrime wil aangesproken worden doe je dat best gewoon als R. Er zal wel een reden zijn voor deze bewuste anonimiteit, en wel omdat hij zijn eigen verleden wil laten rusten. Een verleden dat vooral gekenmerkt werd door zijn metal-band ...

lees meer...
CD BESPREKING : Causenation - Promises Of Hope And Fear

Debuutalbum van deze Antwerpse electroband na een reeks demo’s en virtuele singles. Causenation is een duo bestaande uit Vain Sacrosanct en Van Der Goes. Een Dark Entries interview uit 2018 toen Causenation kwam optreden op onze Dark Entries Night in de Gentse Kinky Star, lees je hier. Vain Sacrosanct heeft een verleden als programmamaker ...

lees meer...
CD BESPREKING : Jonas Kasper Jensen - Plasma In DEX Garden

Jonas Kasper Jensen nodigt ons uit in zijn denkbeeldige tuin waarin hij onze oren onderdompelt in geluiden die dit oord tot iets werkelijks zouden omtoveren. Nice try, but close but no cigar. Plasma In DEX Garden schenkt ons 9 nummers die eigenlijk als 1 eentonige drone te aanhoren vallen. Contemplatief voor de ene, stierlijk vervelend ...

lees meer...
NIEUWS 24/01/2021 : Epica zwemt tegen de stroom van het leven in

Epica heeft een nieuwe plaat klaar voor jullie. Op 26 februari komt 'Omega' uit, en dat is de opvolger voor het onder lof bedolven 'The Holographic Principle' uit 2016. Na video's voor 'Abyss Of Time' en 'Freedom - The Wolves Within', is de derde single een mooie ballade op piano: 'Rivers'. '"Rivers" ...

Willekeurige selectie 'oudere' CD-besprekingen (zie ook op onze home-page onderaan):
$$$$$$
lees meer...
NIEUWS 22/01/2021 : Vaselyne: Waiting to Exhale

Zegt de naam Frank Weyzig u iets? Niet erg als het geen belletje doet rinkelen, maar hij zat in de eerste opstelling van Clan of Xymox en richtte daarna Born For Bliss op, en dat zijn twee groepen waar u hopelijk wel al van gehoord hebt. Sinds jaren heeft hij ook een project met de Nederlandse zangeres Yvette Winkler, die u misschien ook kent ...

lees meer...
NIEUWS 22/01/2021 : Dark Entries zoekt... jou?

Inderdaad, wie weet kan jij ons een dienst bewijzen! Graag houden we ons webzine zo up to date mogelijk, het feit dat we vorig jaar onze 25ste verjaardag mochten vieren bewijst toch wel dat de vrijwilligers die onze redactie telt hiervoor stuk voor stuk telkens weer hun beste beentje voorzetten. Maandelijks worden we bedolven onder de ...

lees meer...
NIEUWS 22/01/2021 : 'All or Nothing', aldus Moonspell

Dark metal sensatie uit Portugal, Moonspell, draait al bijna 30 jaar mee in het vak. Op 26 februari 2021 doet ze opnieuw een gooi naar liefhebbers van donkere goth metalen met album ‘Hermitage’ en dit via metal gigant Napalm Records. Naar eigen zeggen staat dit album symbool voor een epische reis doorheen de donkere dagen van het ...

lees meer...
NIEUWS 21/01/2021 : De link tussen Joe Biden en Ministry: Varicella.

Vandaag neemt nieuwbakken (gezien zijn leeftijd misschien niet de beste woordkeuze, maar kom) president Joe Biden zijn intrek in het Witte Huis. Laat ons dat voorzien van een passend nummertje, zo dacht de Amerikaanse industrial metal band Varicella. Speciaal ter gelegenheid van de inauguratie nam de band, voor de gelegenheid samen ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Goethes Erben - Online uitzending NCN Special in lockdown

Een online concert van Goethes Erben, en dat terwijl er in Duitsland een strenge lockdown aan de gang is? Neen, dat is het niet. Het concert dat op zaterdag 26 december werd uitgezonden, was eigenlijk al eerder opgenomen, met name op 4 september, toen Goethes Erben optrad op het NCN festival in de buurt van Leipzig. Het gaat om een concert ...