casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

736 items

   

Ondine
Als we al shoegazekinderen zouden zijn dan is het toch uit een mega gang-bang met allerlei andere genres.
18/01/2011, Didier Becu
 Bookmark and Share

18/01/2011 : Ondine - Als we al shoegazekinderen zouden zijn dan is het toch uit een mega gang-bang met allerlei andere genres.
18/01/2011 : Ondine - Als we al shoegazekinderen zouden zijn dan is het toch uit een mega gang-bang met allerlei andere genres.
18/01/2011 : Ondine - Als we al shoegazekinderen zouden zijn dan is het toch uit een mega gang-bang met allerlei andere genres.
Er is nog veel hoop in België en ook al vind je die groepen niet in De Afrekening of worden ze ook niet gelauwerd op één of andere Rock Rally hebben ze recht op gehoor.

Ondine bijvoorbeeld. Toen Dark Entries op een gezellige avond in de Gentse Kinky Star binnenwandelde waren wij getuige van een shoegazegroep die bovendien een eigen geluid heeft, iets wat in dit genre jammer genoeg niet steeds het geval is. En zoiets verdient alle reden om deze band eens in de Dark Entries-kijker te zetten!

Kun jij ons nu even vertellen wie Ondine is?

We zijn een band uit de Denderstreek. Vorig jaar brachten we onze debuutEP uit, getiteld “Cloud”.

Ondine is een personage uit Boon's "De Kapellekensbaan". Is daar een speciale reden voor?

Ons repetitiehok is een vervallen fabriekspand aan de Kapellekensbaan waar het boek zich afspeelt. Je kon er vroeger nog oude weefgetouwen zien staan en de geschiedenis die Boon beschrijft spookt er als het ware rond. Het is een fantastische en inspirerende plek.

Ergens vond ik het wel leuk die link met Boon. Hij liep nooit in de lijntjes en jullie blijkbaar ook niet

want jullie sound is bij momenten lekker vettig.

Dankjewel

Jullie worden gelinkt aan de shoegaze, vinden jullie dat zelf ook?

Ik kan moeilijk ontkennen dat de jaren negentig niet weerklinken in wat we doen, maar daar zit toch wel wat meer tussen dan enkel shoegazebands. Uiteindelijk hou ik van extreme noise zowel als pure popsongs. Een combinatie van beide maakt me blij, en dat is dan ook wat we trachten te brengen. Die schoenenstaarders konden ook wel heel saai zijn, iets waar ik ons dan weer liever niet mee associeer.

Wie maakt er nu in België shoegaze, zeg!

Meestal moeten we daarvoor naar Amerika of Japan!

Met zo een beschrijving denk ik aan een bepaalde sfeer die je echt doet voelen alsof je in een stofzuiger zit en het daar megagezellig vindt. Maar er zijn in België zeker nog bands die in die platenbak zouden kunnen zitten: check Deadsets eens bvb.

Is die stijl ingegeven door de nieuwe revival of zijn jullie oude shoegazekinderen?

Old-skool! Ondine bestond echt al van voor dat de hele revival de kop opstak. We kregen daardoor plots wel wat aandacht. Ik kan gerust zeggen dat we kinderen zijn van de jaren negentig. Maar als we al shoegazekinderen zijn dan is het toch uit een mega gang-bang met allerlei andere genres.

Shoegazebands waren ooit opgehemeld door de pers om al snel de grond ingeduwd te worden, nochtans is het jaren na datum een baanbrekend genre. Zegt ook veel over de pers, niet?

Gebeurt nog steeds met allerlei genres veronderstel ik. Maar ik denk niet dat de pers daar alleen verantwoordelijk voor is. Een band die iets vernieuwends doet wordt opgemerkt en gelauwerd, waardoor er plots door allerlei andere bands en platenfirmas flauwe doordrukjes ontstaan, en er een promomachine in gang wordt gestoken en veel flauwe kul wordt uitgebracht, waardoor een genre dan weer tenondergaat. Het klassieke verhaal. Maar de goeie bands worden na de modderstroom terug opgemerkt.

Hoe gaat de pers met Odine om?

We kregen alvast zeer lovende reacties op onze EP “Cloud”. We mogen zeker niet klagen. We hebben zelf weinig promo gemaakt, dus de pers waar we mee te maken hebben gehad waren telkens mensen die oprecht interesse toonden, wat wel fijn is.

Ik heb ook begrepen dat jullie niet echt nieuw zijn in de muziekscene. Leg eens uit.

Ik ben actief als mixer van een aantal bands, en produceer ook plaatjes voor bevriende groepen zoals bvb Penguins Know Why en meer recent Motek.

Kwinten’s alter ego is “80000”, hij maakt nogal dronerige scapes, die je af en toe wel eens in documentaires en films hoort opduiken.

We maakten vroeger samen deel uit van Steamer Cry Wolf. We organiseerden ook feestjes en optredens onder de noemer aLOSTaSOULS.

Tom Wolf heeft reeds een aantal platen uitgebracht. Check maar eens op http://tomwolf.bandcamp.com/.

Onze drummer Stef speelt bij heel wat groepen, o.a. Zender.

Gaat de Belgische underground goed om met de muziekcrisis, denk je?

Persoonlijk kan ik nogal genieten van kleine optredens waar lawaaierige bands spelen die niets te winnen of verliezen hebben. Daar zie je de leukste dingen. Zolang dat bestaat, hoeven we ons weinig zorgen te maken. En als je wat zoekt vind je in België wel steeds zo een plekjes.

Hoe zien jullie jezelf in die Belgische underground?

We hebben als band, en dat geldt trouwens voor alle voorbije dingen waar we mee te maken hadden, nooit getracht deel uit te maken van een grotere groepering of zo. Als dat dreigde te gebeuren liepen we meestal zelfs weg. Nu ook met de shoegaze associatie: het zal wel een invloed zijn, maar dat zet ons nog niet in het zelfde schuitje als alle andere bands die die term in hun beschrijving hanteren.

Vroeger moest een muzikant alleen musiceren. Nu moet hij My Spacen en Facebooken wil hij niet achterop geraken. Zoiets brengt toch enorme druk mee?

Inderdaad, en veel jonge bands maar ook promotors staren zich wat blind op de “af te leggen weg” denk ik.

Soms wil ik tegen mensen zeggen dat het ook nog ok is om gewoon muziek te maken voor de lol. Nu spreek ik vooral van het wedstrijd en rock-rally klimaat hier in België.

Veel organisatoren gaan zich daar volledig op focussen wat jammer is, want zo verdwijnt de verscheidenheid.

De sociale media zijn wat ze zijn, ze spelen hun rol en hebben hun nut. Maar kijk nu naar Myspace: dat wordt bijna uitsluitend nog gebruikt door bands als spam-platform, op zich heeft niemand daar nog iets te zoeken, en wordt het dus stilaan irrelevant.

Favoriete plaat aller tijden en waarom....

Wat een smeerlap van een vraag (lacht)

Ik ga een brave kiezen: Harvest van Neil Young. Klinkt prachtig, opgenomen in een schuur, authentiek, mooi uitgewerkt met strijkers, tijdloze nummers. Maar binnen een uur zeg ik iets kompleet anders als “Koksofen” van Caspar Brötzmann of zo.

Met wie zou je het niet erg vinden om 8 uur in een lift vast te zitten en wat zou je doen?

Mijn lief; da’s prive.

Wat mogen we in de toekomst verwachten van Ondine?

Alvast een nieuwe cd, waar we nu aan werken. We shoppen nog wat naar een labeltje om die uit te brengen dus ik kan er nog geen datum op plakken.

Een speciale boodschap voor de lezer?

You rule!!!!

HomeContactSitemap
lees meer...
CD BESPREKING : Twin Tribes - Shadows (repress)

Deze “Shadows” verscheen origineel begin 2018 en was voor het Amerikaanse duo Twin Tribes zowat wat “Seventeen Seconds” voor The Cure was. Ok, een lichte vorm van overdrijving is mij niet vreemd, ik weet het, maar dit debuut opende wel wereldwijd de deuren voor het duo Louis Navarro en Joel Niňo Jr. Zelfs in ...

lees meer...
CD BESPREKING : Tomoko Sauvage - Fischgeist

Alles voor de kunst: Tomoko Sauvage kroop in Berlin-Prenzlauer Berg in een voormalige watertank om het album Fischgeist op te nemen. Het 19de eeuwse gebouw bestaat uit vijf gelaagde cirkels, met een wenteltrap in het midden die leidt naar een uitgang die uitkomt op een heuveltop. Binnen is het vochtig en koud met een constante temperatuur ...

lees meer...
CD BESPREKING : Stalowa Wola - The Will Of Steel

Toen een drietal jaar geleden ons het titelloze debuut van het Poolse Stalowa Wola bereikte, viel ons toch wel enige blijdschap ten deel. We konden immers nog maar eens ons martiaal kloppende hart ophalen, iets wat de laatste jaren steeds minder en minder aan de orde was. In dit genre dat op sterven na dood is valt er dan ook weinig nieuws ...

lees meer...
NIEUWS 22/01/2021 : Vaselyne: Waiting to Exhale

Zegt de naam Frank Weyzig u iets? Niet erg als het geen belletje doet rinkelen, maar hij zat in de eerste opstelling van Clan of Xymox en richtte daarna Born For Bliss op, en dat zijn twee groepen waar u hopelijk wel al van gehoord hebt. Sinds jaren heeft hij ook een project met de Nederlandse zangeres Yvette Winkler, die u misschien ook kent ...

lees meer...
NIEUWS 22/01/2021 : Dark Entries zoekt... jou?

Inderdaad, wie weet kan jij ons een dienst bewijzen! Graag houden we ons webzine zo up to date mogelijk, het feit dat we vorig jaar onze 25ste verjaardag mochten vieren bewijst toch wel dat de vrijwilligers die onze redactie telt hiervoor stuk voor stuk telkens weer hun beste beentje voorzetten. Maandelijks worden we bedolven onder de ...

lees meer...
NIEUWS 22/01/2021 : 'All or Nothing', aldus Moonspell

Dark metal sensatie uit Portugal, Moonspell, draait al bijna 30 jaar mee in het vak. Op 26 februari 2021 doet ze opnieuw een gooi naar liefhebbers van donkere goth metalen met album ‘Hermitage’ en dit via metal gigant Napalm Records. Naar eigen zeggen staat dit album symbool voor een epische reis doorheen de donkere dagen van het ...

lees meer...
CD BESPREKING : Exponentia - Tränen des Leidens

Vergeef me! Om een of andere reden is deze Franse band Exponentia steeds onder mijn radar gebleven. Toen de perskit binnen viel bij de redactie van Dark Entries, trok de cover van ‘Tränen des Leidens’ meteen de aandacht! Ludovic Dhenry, de man achter dit donkere gothic neo classic project, verraste enkele maanden geleden met ...

lees meer...
CD BESPREKING : Miki Yui - Aperio!

Nee, Miki Yui heeft geen drankprobleem. Althans, voor zover we weten toch niet. De titel van haar zevende langspeler Aperio! is afgeleid van de Latijnse oorsprong van de maand april, “aperire” wat “openen” of “onthullen” betekent. Het is meteen in een notendop een hint naar de manier waarop haar muziek ...

lees meer...
NIEUWS 21/01/2021 : De link tussen Joe Biden en Ministry: Varicella.

Vandaag neemt nieuwbakken (gezien zijn leeftijd misschien niet de beste woordkeuze, maar kom) president Joe Biden zijn intrek in het Witte Huis. Laat ons dat voorzien van een passend nummertje, zo dacht de Amerikaanse industrial metal band Varicella. Speciaal ter gelegenheid van de inauguratie nam de band, voor de gelegenheid samen ...

Willekeurige selectie 'oudere' CD-besprekingen (zie ook op onze home-page onderaan):
$$$$$$$$$
lees meer...
NIEUWS 19/01/2021 : Ground Nero: In The Blood

Hij is er gekomen. De nieuwe single van Ground Nero werd gisteren voorgesteld op het radioprogramma De dag des oordeels en werd daarna promt ook op YouTube gedeeld. Het is even wennen aan de stem van de nieuwe zanger, want de single is ook het eerste nummer dat uitkomt sinds Gwijde Wampers de groep verlaten heeft en vervangen werd door een ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Goethes Erben - Online uitzending NCN Special in lockdown

Een online concert van Goethes Erben, en dat terwijl er in Duitsland een strenge lockdown aan de gang is? Neen, dat is het niet. Het concert dat op zaterdag 26 december werd uitgezonden, was eigenlijk al eerder opgenomen, met name op 4 september, toen Goethes Erben optrad op het NCN festival in de buurt van Leipzig. Het gaat om een concert ...