casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

736 items

   

Bouw eens een feestje met ... VIVE LA FETE!
Dit jaar ook op het Wave Gotik Treffen
01/05/2006
 Bookmark and Share

Toen Danny Mommens en Els Pynoo in 1997 hun groep Vive La Fête begonnen, werd Danny’s voorliefde voor het geluid van de jaren tachtig meermaals op onbegrip en zelfs hoongelach onthaald. In een tijd waarin zoiets absoluut not done was, pakte het duo uit met naïef-optimistische, in het Frans gezongen eighties synthpop, melancholische cold wave en back-to-basics elektronica. Anno 2006 staan de hitlijsten vol met groepen die hun mosterd uit de jaren tachtig halen en headlinen de topgroepen uit die tijd de grote festivals. Een hoop nieuwe, jonge groepen van nu geven openlijk toe dat VLF één van hun grote voorbeelden was en is. Het kan verkeren…
Ondertussen brachten nachtraaf Danny en sekssymbool Els samen al vier full-cd’s uit, waarvan ‘Grand prix’ (2005) het meest recente wapenfeit is. Ze speelden zowat overal ter wereld in de hipste clubs van Vilnius tot Sao Paolo, op de grote festivals van Lowlands tot Roskilde, ze werden kind aan huis bij modegoeroe Karl Lagerfeld - Vive La Fête speelde voor de crème de la crème van de internationale modewereld op shows van Chanel in Tokyo en Las Vegas - en ze kregen zowel de nationale als internationale muziekpers op hun hand. Faut le faire!

Welk doel hadden jullie voor ogen bij de oprichting van de band? Is dat nu, anno 2006, nog altijd hetzelfde?

Wij zijn er zeer impulsief aan begonnen en hadden niet echt een doel voor ogen. We deden het omdat we graag muziek maken en dat is nu nog steeds dezelfde reden.
We doen waar we goesting in hebben.

Zelf zouden we VLF muzikaal willen typeren als dansbare electropop/new wave met (punk)rock invloeden. Akkoord of niet?

Ik zou het niet beter kunnen zeggen… alhoewel, het Franse chanson zit er ook nog steeds in.

De sensuele, Franstalige vocalen van Els zullen wellicht karakteristiek blijven voor de sound van VLF? Plannen jullie op termijn soms andere, muzikale koerswijzigingen?Waarom (niet)?

Sowieso verandert het altijd een beetje, maar de typische sound blijven we behouden... Ik hou er niet van om bij elk album een andere richting - en andere identiteit - in te slaan.
We zijn wie we zijn en ik vind het plezant om herkenbaar te zijn.

De vaste kern van de groep wordt overduidelijk gevormd door Danny en Els. De bijkomende muzikanten, die door de jaren heen al enkele malen veranderden, zijn blijkbaar niet echt vaste groepsleden?

Wij hebben samen de groep opgericht en deden concerten met ons twee gedurende een jaar en een half. Later vroegen we er muzikanten bij omdat we graag live spelen.
Zolang ze er zich goed bij voelen en als het klikt is het plezant, maar soms wil iemand zijn eigen weg inslaan en dan heb ik daar alle respect voor.

Humor is ontegensprekelijk één van jullie belangrijkste troeven, waardoor VLF zich onderscheidt van en misschien ook afzet tegen een zichzelf al te serieus nemende 'new wave' of zwarte scene? Of hoe zien jullie dat?

Ik kan niet tegen mensen die zichzelf serieus noemen. Ik bedoel daarmee het arty farty gedoe. Ze stralen altijd een soort van 'ik voel me beter dan u' gevoel uit. Wij willen alles relativeren; het volkse is bij ons van groot belang, lachen en zich goed voelen en zich amuseren, zonder dat het carnaval wordt.

Bij jullie toekomstige concerten valt er ons eentje in het bijzonder op: het Wave Gotik Treffen in Leipzig. Hoe zijn jullie op dat festival verzeild geraakt? Als ik me niet vergis speelden jullie in het verleden nog maar éénmaal op een dergelijk 'genre-festival'?

Ze hebben ons gewoon gevraagd en wij kijken er naar uit!

Door jullie muzikale aanpak en verfrissende attitude bekleden jullie naar mijn mening een unieke positie in het Belgische muzieklandschap. Zijn er desondanks Belgische groepen waarmee jullie je verwant voelen?

De eenvoud van Nacht Und Nebel voelt verwant aan…

Jullie grote doorbraak was mede te danken aan modepaus Karl Lagerfeld, die jullie in 2002 liet optreden op zijn shows in Parijs, Tokyo,Las Vegas en Berlijn en jullie carrière zo een internationale wending gaf. Hoe ligt de verhouding mode-VLF anno 2006 eigenlijk?

Af en toe treden we nog op op modefeestjes of krijgen we kleren of doen we fotoshoots, maar in mindere mate dan toen. Onze muziek wordt ook nog steeds gebruikt op catwalks, dus het leeft nog.

Wanneer precies en waarom besloot je er de brui aan te geven als bassist bij dEUS, Danny? Had je die beslissing ook genomen indien VLF niet zo populair was gebleken?

Net voor hun laatste cd uitkwam ben ik er mee gestopt. Ik heb nog aan zes nummers meegewerkt maar het was uiteindelijk niet meer te combineren met VLF, té druk. Het was sowieso op... het wees zichzelf uit dat het afgelopen was, tijd om te gaan dus.

Voor jullie uitverkochte show in de AB onlangs hadden jullie het prettig gestoorde duo Noblesse Oblige uitgenodigd als support. Een leuke ontdekking was dat moet ik zeggen. Hebben jullie soms nog een paar tips qua aanstormend muzikaal geweld?

Op dit moment weet ik het niet direct, de namen ontsnappen me steeds. Toch al interessante groepen gezien op tour, maar ik zou het moeten noteren…

De recentste cd ‘Grand prix’ werd geproduceerd door Dan Lacksman, de mede-oprichter van Telex. Wat vind je van hun nieuwe cd 'How do you dance'?

Zeer goed! Altijd al grote fan geweest.

VLF heeft reeds een aantal coverversies opgenomen. Welke nummers willen jullie in de toekomst nog wel eens onder handen nemen?

We zijn op dit moment aan een cover bezig, maar ik kan nog niet verklappen welke. Het komt er binnenkort aan!

Danny, jij draait af en toe plaatjes onder her pseudoniem DJ Frigidaire. Welke muziekjes mag het danslustige publiek zoal verwachten op zo'n avond?

Disco, electro, rock, new wave... alles waar ze kunnen op dansen!

Zijn er nog concrete plannen met je nevenprojecten zoals Sexmachines, Danny?

Sexmachines ligt even stil, maar zodra er tijd is steek ik nog wel het een en ander in mekaar. Ik heb wel al enkele nummers opgenomen voor nog een ander project: Andy Asshole... That's me!

Jan Vael
Foto's: (c) Wim Van De Genachte, Alex Salinas

http://www.vivelafete.be/

HomeContactSitemap
lees meer...
CD BESPREKING : Fear Incorporated - Of Nightmares And Strychnine

Twee keer goed nieuws. Vooraleer dit album in de lente van dit jaar aan een gelimiteerde cd release toe is kunt u het deze maand reeds kosteloos (jawel) downloaden via de Sacred Realm Records website. Het andere goede nieuws, indien u voor komende Valentijn op zoek bent naar de passende horror soundtrack, aarzel niet, dit is hem. Fear ...

lees meer...
NIEUWS 13/01/2021 : Manifest van Mantus

In 1997 zag Mantus het levenslicht ergens in Keulen. Twee jaar geleden verscheen het dubbelalbum ‘“Katharsis” / “Pagan Folk Songs. Om dit jaar goed in te zetten heeft Martin Schindler een nieuw album in petto, dat binnen enkele weken verschijnt. ‘Manifest’ staat terug bol van donkere landschappen, gekaderd ...

lees meer...
NIEUWS 13/01/2021 : Sirenia al 20 jaar springlevend!

Het zit nog fris in mijn geheugen. Al een eeuwigheid geleden, verscheen het cultalbum ‘At Sixes and Sevens’ (2001) van Sirenia, de goth metalband rond Morten Veland. Dit nadat hij de band Tristania noodgedwongen diende te verlaten. Nu kondigt dit Frans-Noorse gezelschap hun tiende studioalbum, met de inspirerende titel ‘Riddles, ...

lees meer...
CD BESPREKING : Ikon - The Thirteenth Hour - the singels 2007 -2020

Een band die al mee gaat sedert 1991 en we niet meer hoeven voor te stellen. Vanuit Australië, hun heimat, veroverden ze ook Europa. In de jaren 90 en aanvang van de jaren 2000 zat een florissante labeldeal met het Duitse en al lang verdwenen Apollyon label daar voor veel tussen. Nadien was er nog sporadisch een uithaal waardoor de groep ...

lees meer...
CD BESPREKING : CUTS - Unreal

Een paar jaar geleden mocht ik kennismaken met CUTS, die met de twee Exist EP’s toch wel indruk wist te maken. Het daaropvolgende full album A Gradual Decline schoot echter helemaal aan me voorbij, en toen ik de bespreking hier las, was dat achteraf gezien een spijtige zaak. Tijd voor een herkansing, die ik krijg in de vorm van ...

lees meer...
NIEUWS 11/01/2021 : Gary Numan lost eerste single uit nieuwe plaat 'Intruder'

Hij gaat intussen al 42 jaar mee. In zijn begindagen was hij een pionier van de elektronische muziek met Tbeway Army en daarna solo. Hij scoorde hits met 'Cars', 'Are 'Friends Electric' en vele andere pientere popsongs. Halverwege de jaren 90 gaf hij zijn werk een nieuwe draai door de industrial-tour. Hij gaf op zijn oude ...

lees meer...
CD BESPREKING : Penterakt - Conquest Of The Moon

Dit is weer zo een uitgave waarbij je aan het artwork al direct kan zien wat voor muziek je te horen zal krijgen. En met een projectnaam als Penterakt en een albumtitel als “Conquest Of The Moon” kan het ook haast niet anders. Inderdaad klinkt dit als kosmische krautrock zoals we die al kennen van in de jaren 70 van acts als Tangerine ...

lees meer...
CD BESPREKING : Backworld - Sacred And Profane Songs

Ik weet het, voor neo folk en aanverwante activiteiten hebben we een erudiet redactielid. Vandaar dat het voor mij zowat een eeuwigheid geleden is dat ik nog iets uit dit subgenre heb besproken op deze geniale site. Het laatste moet iets van Death In Rome geweest zijn meen ik, maar nu dus deze Backworld die ik best even voor u introduceer. Backworld ...

lees meer...
NIEUWS 08/01/2021 : Death in Rome schrijft hymne bij bestorming van het Capitool

'Het is niet de job van een artiest om politieke statements te maken. Het beste wat we kunnen doen is een soundtrack aanbieden over historische gebeurtenissen.' Aan het woord is Death in Rome, en het historisch evenement dat ze in de verf willen zetten is uiteraard de bestorming van het Capitool twee dagen geleden. Dit doen ze met ...

lees meer...
NIEUWS 08/01/2021 : Hedera helix maakt het weer heel abstract

Wij zijn grote fans van Hedera helix, het gestoorde intellectroproject van Oscar Valerius Kandinsky en Maestro Virgule. We hebben al lang niets meer van hen gehoord, maar in 2016 maakten ze indruk met 'Pastiche', een plaat vol dolgedraaide Nederlandstalige elektronische brouwsels die je vooral in verwarring willen brengen. Nu brengen ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Goethes Erben - Online uitzending NCN Special in lockdown

Een online concert van Goethes Erben, en dat terwijl er in Duitsland een strenge lockdown aan de gang is? Neen, dat is het niet. Het concert dat op zaterdag 26 december werd uitgezonden, was eigenlijk al eerder opgenomen, met name op 4 september, toen Goethes Erben optrad op het NCN festival in de buurt van Leipzig. Het gaat om een concert ...