Toen Danny Mommens en Els Pynoo in 1997 hun groep Vive La Fête begonnen, werd Danny’s voorliefde voor het geluid van de jaren tachtig meermaals op onbegrip en zelfs hoongelach onthaald. In een tijd waarin zoiets absoluut not done was, pakte het duo uit met naïef-optimistische, in het Frans gezongen eighties synthpop, melancholische cold wave en back-to-basics elektronica. Anno 2006 staan de hitlijsten vol met groepen die hun mosterd uit de jaren tachtig halen en headlinen de topgroepen uit die tijd de grote festivals. Een hoop nieuwe, jonge groepen van nu geven openlijk toe dat VLF één van hun grote voorbeelden was en is. Het kan verkeren…
Ondertussen brachten nachtraaf Danny en sekssymbool Els samen al vier full-cd’s uit, waarvan ‘Grand prix’ (2005) het meest recente wapenfeit is. Ze speelden zowat overal ter wereld in de hipste clubs van Vilnius tot Sao Paolo, op de grote festivals van Lowlands tot Roskilde, ze werden kind aan huis bij modegoeroe Karl Lagerfeld - Vive La Fête speelde voor de crème de la crème van de internationale modewereld op shows van Chanel in Tokyo en Las Vegas - en ze kregen zowel de nationale als internationale muziekpers op hun hand. Faut le faire!
Welk doel hadden jullie voor ogen bij de oprichting van de band? Is dat nu, anno 2006, nog altijd hetzelfde?
Wij zijn er zeer impulsief aan begonnen en hadden niet echt een doel voor ogen. We deden het omdat we graag muziek maken en dat is nu nog steeds dezelfde reden.
We doen waar we goesting in hebben.
Zelf zouden we VLF muzikaal willen typeren als dansbare electropop/new wave met (punk)rock invloeden. Akkoord of niet?
Ik zou het niet beter kunnen zeggen… alhoewel, het Franse chanson zit er ook nog steeds in.
De sensuele, Franstalige vocalen van Els zullen wellicht karakteristiek blijven voor de sound van VLF? Plannen jullie op termijn soms andere, muzikale koerswijzigingen?Waarom (niet)?
Sowieso verandert het altijd een beetje, maar de typische sound blijven we behouden... Ik hou er niet van om bij elk album een andere richting - en andere identiteit - in te slaan.
We zijn wie we zijn en ik vind het plezant om herkenbaar te zijn.
De vaste kern van de groep wordt overduidelijk gevormd door Danny en Els. De bijkomende muzikanten, die door de jaren heen al enkele malen veranderden, zijn blijkbaar niet echt vaste groepsleden?
Wij hebben samen de groep opgericht en deden concerten met ons twee gedurende een jaar en een half. Later vroegen we er muzikanten bij omdat we graag live spelen.
Zolang ze er zich goed bij voelen en als het klikt is het plezant, maar soms wil iemand zijn eigen weg inslaan en dan heb ik daar alle respect voor.
Humor is ontegensprekelijk één van jullie belangrijkste troeven, waardoor VLF zich onderscheidt van en misschien ook afzet tegen een zichzelf al te serieus nemende 'new wave' of zwarte scene? Of hoe zien jullie dat?
Ik kan niet tegen mensen die zichzelf serieus noemen. Ik bedoel daarmee het arty farty gedoe. Ze stralen altijd een soort van 'ik voel me beter dan u' gevoel uit. Wij willen alles relativeren; het volkse is bij ons van groot belang, lachen en zich goed voelen en zich amuseren, zonder dat het carnaval wordt.
Bij jullie toekomstige concerten valt er ons eentje in het bijzonder op: het Wave Gotik Treffen in Leipzig. Hoe zijn jullie op dat festival verzeild geraakt? Als ik me niet vergis speelden jullie in het verleden nog maar éénmaal op een dergelijk 'genre-festival'?
Ze hebben ons gewoon gevraagd en wij kijken er naar uit!
Door jullie muzikale aanpak en verfrissende attitude bekleden jullie naar mijn mening een unieke positie in het Belgische muzieklandschap. Zijn er desondanks Belgische groepen waarmee jullie je verwant voelen?
De eenvoud van Nacht Und Nebel voelt verwant aan…
Jullie grote doorbraak was mede te danken aan modepaus Karl Lagerfeld, die jullie in 2002 liet optreden op zijn shows in Parijs, Tokyo,Las Vegas en Berlijn en jullie carrière zo een internationale wending gaf. Hoe ligt de verhouding mode-VLF anno 2006 eigenlijk?
Af en toe treden we nog op op modefeestjes of krijgen we kleren of doen we fotoshoots, maar in mindere mate dan toen. Onze muziek wordt ook nog steeds gebruikt op catwalks, dus het leeft nog.
Wanneer precies en waarom besloot je er de brui aan te geven als bassist bij dEUS, Danny? Had je die beslissing ook genomen indien VLF niet zo populair was gebleken?
Net voor hun laatste cd uitkwam ben ik er mee gestopt. Ik heb nog aan zes nummers meegewerkt maar het was uiteindelijk niet meer te combineren met VLF, té druk. Het was sowieso op... het wees zichzelf uit dat het afgelopen was, tijd om te gaan dus.
Voor jullie uitverkochte show in de AB onlangs hadden jullie het prettig gestoorde duo Noblesse Oblige uitgenodigd als support. Een leuke ontdekking was dat moet ik zeggen. Hebben jullie soms nog een paar tips qua aanstormend muzikaal geweld?
Op dit moment weet ik het niet direct, de namen ontsnappen me steeds. Toch al interessante groepen gezien op tour, maar ik zou het moeten noteren…
De recentste cd ‘Grand prix’ werd geproduceerd door Dan Lacksman, de mede-oprichter van Telex. Wat vind je van hun nieuwe cd 'How do you dance'?
Zeer goed! Altijd al grote fan geweest.
VLF heeft reeds een aantal coverversies opgenomen. Welke nummers willen jullie in de toekomst nog wel eens onder handen nemen?
We zijn op dit moment aan een cover bezig, maar ik kan nog niet verklappen welke. Het komt er binnenkort aan!
Danny, jij draait af en toe plaatjes onder her pseudoniem DJ Frigidaire. Welke muziekjes mag het danslustige publiek zoal verwachten op zo'n avond?
Disco, electro, rock, new wave... alles waar ze kunnen op dansen!
Zijn er nog concrete plannen met je nevenprojecten zoals Sexmachines, Danny?
Sexmachines ligt even stil, maar zodra er tijd is steek ik nog wel het een en ander in mekaar. Ik heb wel al enkele nummers opgenomen voor nog een ander project: Andy Asshole... That's me!
Jan Vael
Foto's: (c) Wim Van De Genachte, Alex Salinas
http://www.vivelafete.be/ |