casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

757 items

   

Bouw eens een feestje met ... VIVE LA FETE!
Dit jaar ook op het Wave Gotik Treffen
01/05/2006
 Bookmark and Share

Toen Danny Mommens en Els Pynoo in 1997 hun groep Vive La Fête begonnen, werd Danny’s voorliefde voor het geluid van de jaren tachtig meermaals op onbegrip en zelfs hoongelach onthaald. In een tijd waarin zoiets absoluut not done was, pakte het duo uit met naïef-optimistische, in het Frans gezongen eighties synthpop, melancholische cold wave en back-to-basics elektronica. Anno 2006 staan de hitlijsten vol met groepen die hun mosterd uit de jaren tachtig halen en headlinen de topgroepen uit die tijd de grote festivals. Een hoop nieuwe, jonge groepen van nu geven openlijk toe dat VLF één van hun grote voorbeelden was en is. Het kan verkeren…
Ondertussen brachten nachtraaf Danny en sekssymbool Els samen al vier full-cd’s uit, waarvan ‘Grand prix’ (2005) het meest recente wapenfeit is. Ze speelden zowat overal ter wereld in de hipste clubs van Vilnius tot Sao Paolo, op de grote festivals van Lowlands tot Roskilde, ze werden kind aan huis bij modegoeroe Karl Lagerfeld - Vive La Fête speelde voor de crème de la crème van de internationale modewereld op shows van Chanel in Tokyo en Las Vegas - en ze kregen zowel de nationale als internationale muziekpers op hun hand. Faut le faire!

Welk doel hadden jullie voor ogen bij de oprichting van de band? Is dat nu, anno 2006, nog altijd hetzelfde?

Wij zijn er zeer impulsief aan begonnen en hadden niet echt een doel voor ogen. We deden het omdat we graag muziek maken en dat is nu nog steeds dezelfde reden.
We doen waar we goesting in hebben.

Zelf zouden we VLF muzikaal willen typeren als dansbare electropop/new wave met (punk)rock invloeden. Akkoord of niet?

Ik zou het niet beter kunnen zeggen… alhoewel, het Franse chanson zit er ook nog steeds in.

De sensuele, Franstalige vocalen van Els zullen wellicht karakteristiek blijven voor de sound van VLF? Plannen jullie op termijn soms andere, muzikale koerswijzigingen?Waarom (niet)?

Sowieso verandert het altijd een beetje, maar de typische sound blijven we behouden... Ik hou er niet van om bij elk album een andere richting - en andere identiteit - in te slaan.
We zijn wie we zijn en ik vind het plezant om herkenbaar te zijn.

De vaste kern van de groep wordt overduidelijk gevormd door Danny en Els. De bijkomende muzikanten, die door de jaren heen al enkele malen veranderden, zijn blijkbaar niet echt vaste groepsleden?

Wij hebben samen de groep opgericht en deden concerten met ons twee gedurende een jaar en een half. Later vroegen we er muzikanten bij omdat we graag live spelen.
Zolang ze er zich goed bij voelen en als het klikt is het plezant, maar soms wil iemand zijn eigen weg inslaan en dan heb ik daar alle respect voor.

Humor is ontegensprekelijk één van jullie belangrijkste troeven, waardoor VLF zich onderscheidt van en misschien ook afzet tegen een zichzelf al te serieus nemende 'new wave' of zwarte scene? Of hoe zien jullie dat?

Ik kan niet tegen mensen die zichzelf serieus noemen. Ik bedoel daarmee het arty farty gedoe. Ze stralen altijd een soort van 'ik voel me beter dan u' gevoel uit. Wij willen alles relativeren; het volkse is bij ons van groot belang, lachen en zich goed voelen en zich amuseren, zonder dat het carnaval wordt.

Bij jullie toekomstige concerten valt er ons eentje in het bijzonder op: het Wave Gotik Treffen in Leipzig. Hoe zijn jullie op dat festival verzeild geraakt? Als ik me niet vergis speelden jullie in het verleden nog maar éénmaal op een dergelijk 'genre-festival'?

Ze hebben ons gewoon gevraagd en wij kijken er naar uit!

Door jullie muzikale aanpak en verfrissende attitude bekleden jullie naar mijn mening een unieke positie in het Belgische muzieklandschap. Zijn er desondanks Belgische groepen waarmee jullie je verwant voelen?

De eenvoud van Nacht Und Nebel voelt verwant aan…

Jullie grote doorbraak was mede te danken aan modepaus Karl Lagerfeld, die jullie in 2002 liet optreden op zijn shows in Parijs, Tokyo,Las Vegas en Berlijn en jullie carrière zo een internationale wending gaf. Hoe ligt de verhouding mode-VLF anno 2006 eigenlijk?

Af en toe treden we nog op op modefeestjes of krijgen we kleren of doen we fotoshoots, maar in mindere mate dan toen. Onze muziek wordt ook nog steeds gebruikt op catwalks, dus het leeft nog.

Wanneer precies en waarom besloot je er de brui aan te geven als bassist bij dEUS, Danny? Had je die beslissing ook genomen indien VLF niet zo populair was gebleken?

Net voor hun laatste cd uitkwam ben ik er mee gestopt. Ik heb nog aan zes nummers meegewerkt maar het was uiteindelijk niet meer te combineren met VLF, té druk. Het was sowieso op... het wees zichzelf uit dat het afgelopen was, tijd om te gaan dus.

Voor jullie uitverkochte show in de AB onlangs hadden jullie het prettig gestoorde duo Noblesse Oblige uitgenodigd als support. Een leuke ontdekking was dat moet ik zeggen. Hebben jullie soms nog een paar tips qua aanstormend muzikaal geweld?

Op dit moment weet ik het niet direct, de namen ontsnappen me steeds. Toch al interessante groepen gezien op tour, maar ik zou het moeten noteren…

De recentste cd ‘Grand prix’ werd geproduceerd door Dan Lacksman, de mede-oprichter van Telex. Wat vind je van hun nieuwe cd 'How do you dance'?

Zeer goed! Altijd al grote fan geweest.

VLF heeft reeds een aantal coverversies opgenomen. Welke nummers willen jullie in de toekomst nog wel eens onder handen nemen?

We zijn op dit moment aan een cover bezig, maar ik kan nog niet verklappen welke. Het komt er binnenkort aan!

Danny, jij draait af en toe plaatjes onder her pseudoniem DJ Frigidaire. Welke muziekjes mag het danslustige publiek zoal verwachten op zo'n avond?

Disco, electro, rock, new wave... alles waar ze kunnen op dansen!

Zijn er nog concrete plannen met je nevenprojecten zoals Sexmachines, Danny?

Sexmachines ligt even stil, maar zodra er tijd is steek ik nog wel het een en ander in mekaar. Ik heb wel al enkele nummers opgenomen voor nog een ander project: Andy Asshole... That's me!

Jan Vael
Foto's: (c) Wim Van De Genachte, Alex Salinas

http://www.vivelafete.be/

HomeContactSitemap
lees meer...
CD BESPREKING : Gert - Alles Is Nog Niet Verloren

Evenals het zeer onlangs besproken Donder, Hel & Hagel hebben we hier nog een act uit de Leuvense antifa scene die al lang geen onbekende meer is voor Dark Entries! Gert maakt al meer dan 18 jaar kritische uptempo Nederlandstalige DIY ‘kleinpunk’. In 2016 bespraken we voor Dark Entries het vijfde album “Ongepast Vrolijk”, ...

lees meer...
CD BESPREKING : L' Appel Du Vide - Abwärtsspirale

Altijd leuk een singel formaat met 4 nummers, aandoenlijk bijna anno 2022, zeker in zwart en grijze lay out en met de veelbelovende bandnaam L’ Appel Du vide en de al even veelbelovende titel “Abwärtsspirale”. Qua stijl en gemoed waan ik mezelf waar aan de vooravond van de jaren 80, een gevoel dat door de muziek van ...

lees meer...
NIEUWS 04/07/2022 : Leeds is gothic city!

U dacht natuurlijk aan Leipzig. Ook. Maar de stad Leeds kent een gothic rock verleden dat als historisch erfgoed moet gekoesterd (denk maar aan bands als The Sisters Of Mercy, The Rose Of Avalanche, March Violets, Salvation, Red Lorry Yellow Lorry,...) Mocht u tussen 7 en 10 juli nog vrij zijn en niks hebben gepland, ga dat horen en zien in ...

lees meer...
NIEUWS 03/07/2022 : Gothic magazine trekt er de stekker uit...

Tenminste grote bezieler en cult figuur bij onze Oosterburen Martin Sprissler besloot recent de stekker uit zijn geesteskind te trekken en biedt zijn titel aan voor overname. Een tweetal jaar geleden was er na een lange pauze sprake van een doorstart maar deze bleek niet helemaal te lopen zoals verwacht. Momenteel is Gothic Magazine 90 in ...

lees meer...
CD BESPREKING : Donder, Hel & Hagel - Kermis In De Hel

In 2019 bespraken we “Lang Genoeg Beleefd Geweest!!!”, het debuutalbum van het Leuvense zootje ongeregeld Donder, Hel & Hagel en heden stellen ze ons hun tweede album voor, “Kermis In De Hel” (11 songs, 43 minuten) met negen studio en twee live songs. Het langverwachte tweede album, uitgesteld door en aangevuld ...

lees meer...
NIEUWS 02/07/2022 : Enzo Kreft met eerste clip als voorbode van het nieuwe album 'Shelter'

De naam Enzo Kreft hoeft geen introductie meer, deze oude krijger werd met de albums “Control” (2019) en “Different World” (2021) weerom ‘wereldberoemd’ in onze scene en scoorde zelfs torenhoog in de eindejaarslijstjes van menig Dark Entries schrijver. Reden, aanstekelijk electro, zowat de overtreffende ...

lees meer...
NIEUWS 02/07/2022 : The Seven Whores Of The Apocalypse, eigentijdse dark electro

De Duitse Dark Dimensions labelgroep ging het trio Chris, Tom en Jason halen in Amerika om hier bij ons hun debuut de ep “Wicked Hands” bij Scanner uit te brengen. Het geluid van deze debuut ep ligt ergens tussen een actuele Placebo Effect en een minder technoïde versie van hun landgenoten Velvet Acid Christ in hun eerste ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Crime and the City Solution @ Can't Live in a Livingroom XIV, Haacht, 11 juni 2022 - ...omdat een cultband in de living nog altijd beter is dan gewoon een avondje TV kijken...

In tussentijd is de tournee van Crime and the City Solution achter de rug en zitten ze alweer in uitvalsbasis Berlijn te broeden op een nieuw studioalbum… Ook de heruitgave van hun backcatalogue door Mute geeft ons iets extra om naar uit te kijken. Voorlopig houden we uw nieuwsgierigheid alvast warm met dit concertverslag van hun huiskamerconcert ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Zondigen op zondag; Sinner’s Day zomert - Als loonslaaf kon ik van deze editie, na veel vijven en zessen, enkel de zondag mee pikken. Gelukkig de dag die mijn goth rockend hartje sneller deed slaan.

Over de vrijdag en zaterdag kan ik hier dus helaas niets kwijt, maar ik twijfel er niet aan dat anderen dat zeker even literair in mijn plaats zullen doen. Laat deze korte review dan ook veeleer een impressie zijn dan een festivalverslag of nog de beleving van één dag. Gelukkig heb ik voor de wintereditie, onder het aloude motto; ...

lees meer...
NIEUWS 27/06/2022 : Sinner’s Day Summer 2023, de eerste namen!

Ja u leest dit goed, de 2022 editie is nog maar net afgelopen en de organisatie gooit nu al een reeks namen voor onze voeten voor volgend jaar en struikelen zult u. Op deze affiche heel wat exclusiviteiten voor 2023; Project Pitchfork, Modern English, When In Rome, Corpus Delicti, Tyske Ludder, Golden Apes, NNHMN, Dorsetshire, Solor Dolorosa, ...

lees meer...
FOTO'S : Within Temptation - @ Graspop 17/06/2022 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Heilung - @ Graspop 17/06/2022 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Amenra - @ Graspop 17/06/2022 door Luc Luyten

lees meer...
CD BESPREKING : Centhron - Fylgja

Dansen. Niet mee niet minder. Al is het dan wel op het eigen graf. Centhron is geen onbekende in aggro tech en endzeit electro middens. De groep werd in 2011 geformeerd door Elmar Schmidt en is vandaag reeds aan zijn 10de album toe,”Fylgja”. Geweldenaars met synths en drummachines zeg maar, die tussen het hacken door even aan het ...

lees meer...
CD BESPREKING : Chainreactor - Techno body Device

Voor de liefhebbers van dark electro of beter nog aggro tech met cyber aspiraties zou de naam Chain Reactor geen onbekende (mogen) zijn. In de maalstorm van vandaag zouden we haast vergeten dat ook dit subgenre, nog altijd alive and kicking, voor het zweet in de underground clubs zorgt. Conclusie; Dark Entries heeft dringend nood aan een kenner ...