casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

736 items

   

Walhalla Records (Lieven De Ridder)
Ik vind dat een plaat waard is wat iemand er voor wil geven.
06/01/2011, Didier Becu
 Bookmark and Share

06/01/2011 : Walhalla Records (Lieven De Ridder) - Ik vind dat een plaat waard is wat iemand er voor wil geven.
06/01/2011 : Walhalla Records (Lieven De Ridder) - Ik vind dat een plaat waard is wat iemand er voor wil geven.
06/01/2011 : Walhalla Records (Lieven De Ridder) - Ik vind dat een plaat waard is wat iemand er voor wil geven.
06/01/2011 : Walhalla Records (Lieven De Ridder) - Ik vind dat een plaat waard is wat iemand er voor wil geven.
06/01/2011 : Walhalla Records (Lieven De Ridder) - Ik vind dat een plaat waard is wat iemand er voor wil geven.
Deze week hadden we het op onze nieuwspagina over het eventueel verdwijnen van de cdwinkel in de toekomst maar misschien is er wel een oplossing. Geen ketens, maar gepassioneerde mensen zoals Lieven De Ridder bijvoorbeeld. Een man, die naast zijn eigen platenzaak Walhalla Records ook nog eens een platenlabel heeft waarbij hij op zoek gaat naar Belgische post-punk en andere coldwavebeesten uit de vroege jaren ’80.

Hoog tijd om eens te horen wat er allemaal in Lieven’s hoofd schuilt.

Beste Lieven, ik zal wel de enige niet zijn die het zich afvraagt. Waar komt de naam Walhalla Records vandaan?

De naam is ontstaan in Bar Tabac tijdens één van de Liaisons Dangereuses avonden. De harde kern onder leiding van Trouby stelde voor om mijn winkel "De Grot van Walhalla" te noemen. Ik heb de grot eraf gelaten en zo is Walhalla Records ontstaan, met verwijzing naar "paradijs" voor dj's en verzamelaars.

Moest ik je vader zijn, dan zou ik zeggen dat je zot bent dat je anno 2010 een platenwinkel start!

Inderdaad, je moet goed zot zijn om nu nog een platenwinkel te beginnen, daarom dat ik mij specialiseer in tweedehands vinyl en in bepaalde genres. Desondanks is het niet gemakkelijk om van een tweedehands platenwinkel te leven.

Ondanks het feit dat de muziekindustrie op zijn gat zit, lijkt er weer een groei van de vinylmarkt. Toch wil ik weer de pessimist uithangen en me afvragen of het niet een zeer tijdelijke heropleving is.

Daar merk ik niet veel van eerlijk gezegd, het zijn volgens mij dezelfde mensen die vinyl blijven kopen, vooral dan verzamelaars, dj's kopen bijna geen platen meer.

Iedere muziekliefhebber is op zich wel een verzamelaar. Voor platen krijg je je centen, maar cd’s raak je aan de straatstenen niet meer kwijt.

Dat is ook niet waar, cd's verkopen veel beter dan platen omdat daar een groter publiek voor is, daarom dat ik aan het overwegen ben om tweedehands cd's in de winkel aan te bieden.

Als je al die prijzen van tegenwoordig ziet, dan moet je toch beginnen nadenken…. De prijzen springen echt de pan uit. Wat vind jij daar zelf van?

Voor sommige verzamelstukken wordt veel geld gegeven, dat is altijd al zo geweest. Ik vind dat een plaat waard is wat iemand er voor wil geven. Zelf heb ik ook veel geld uitgegeven voor bepaalde platen, maar dat is nu al wat geminderd.

Vind jij dat een plaat 300 Euro kan waard zijn?

Op internet wordt veel meer gevraagd voor een plaat dan in de winkel, dat komt door bepaalde veilingsites zoals Ebay. Of die plaat werkelijk 300 euro waard is daar kan ik mij moeilijk over uit spreken, voor mij niet maar voor iemand anders dan weer wel.

Is het zo dat er bij jou in de winkel regelmatig een karrenvracht excellente releases binnenkomen of is het mondjesmaat?

Er komen regelmatig nieuwe releases binnen, maar dan meer in het "minimal synth" en "cold wave" genre. Ik verkoop alle nieuwe releases van Onderstroom, EE Tapes, Genetic, Anna Logue, Wierd Records, Hommage Records, Dark Entries, enz.

Van de winkel naar het label…. Moest ik jouw vader zijn zou ik zeggen: wie richt er nu in 2010 een platenlabel op!

Voor mij persoonlijk is dat veel interessanter dan een platenwinkel te beginnen. Mijn eerste 2 releases waren een groot succes en ik ben van plan om nog veel meer uit te brengen. De volgende release zal "The Withered Land" van Somnambulist zijn, origineel uitgebracht op cassette en een mijlpaal in de Belgische new wave.

Het lijkt erop dat het enkel vinylreleases zijn.

Ja, enkel op vinyl, moest iets een groot succes blijken te zijn dan ook op cd.

Jij blijkt de archivaris te zijn van de Belgische minimal wave. Ik neem aan dat jij een encyclopedische kennis bezit.

Dat valt best mee, ik ben daar al lang mee bezig en heb een serieuze collectie opgebouwd. Van Belgisch heb ik heel veel en dan vooral de meer obscure wave, bijvoorbeeld Enzo Kreft die op volume 2 staat, die cassette heb ik al lang in mijn bezit. Ik heb ook bepaalde platen "gelanceerd" bij het minimal synth publiek, zoals Tipical Me, Solid State, Karman, Sic, Graffiti, Van Lukas, de eerste cassette van A Blaze Colour, de climax verzamelcassette en nu ook misschien Tangible Joy?

Hoe gaan jij dan te werk? De rommelmarkten afschuimen, Facebook gebruiken en op zoek gaan naar één of andere bassist?

Ik heb al mijn contacten al van vroeger toen ik daar veel mee bezig was. Op rommelmarkten ga je dit niet vinden. Nu met Facebook kan je gemakkelijker iemand terugvinden. Zo heb ik bijvoorbeeld Van Kaye & Ignit teruggevonden via Facebook.

Jij zal het wel weten…ik veronderstel dat er op tape een heleboel schatten aan onbeluisterde muziek bestaat?

Inderdaad, heel veel schatten die de moeite zijn om uit te brengen op vinyl. Neem nu Secret Life die op volume 2 staan, een heel goeie cold wave groep uit Antwerpen die dankzij mijn lp mss terug wat bekendheid zullen verwerven. Of Emotional Violence die op volume 1 staan, die na 20 jaar terug opgetreden hebben op Bim-fest.

Er zal ook wel belangstelling zijn vanuit het buitenland of zijn dat al bij al maar wat individuen?

De interesse uit het buitenland is enorm en veel groter dan uit het binnenland, waaronder Rough Trade (UK), Clogsontronics (Nl), Neds (Japan), Born Bad (Fr), Blind Spot (Fr), La Forme Lente (Fr), Bimbo Tower (Fr), Vulcanoid (Fr), Lostracks (Sp), Atmosfera Abrupta (Sp), Mannequin (It), Genetic (D), Kernkrach (D), Das Drehmoment (D), Anna Logue (D), Vinyl on Demand (D), Hoersturz (D), Dark Entries (USA), enz.

Op de nieuwste compilatie staat er bijvoorbeeld een solonummer van Marcel Vanthilt. Ik kan me inbeelden dat die de mens dat bij God niet meer weet….

Ja, hij kon zich niet veel meer herinneren van dit nummer maar hij was bijzonder blij met dit initiatief. Hij is ook naar de officiële release in de winkel geweest en dat was heel aangenaam. Ik heb ook een exemplaar naar Gust De Coster gestuurd, die ook heel blij was met dit initiatief, ook omdat Bernthöler erop staat, waarvan hij "My Suitor" heeft grijsgedraaid op Vrijaf.

Ik veronderstel dat jij al druk bezig bent met een nieuwe volume?

Inderdaad, de volgende release zal dus "The Withered Land" van Somnambulist zijn, en daana waarschijnlijk een verzamelelpee met nummers die enkel op 7" zijn verschenen. Mijn bedoeling is om enkel Belgische singels erop te zetten die heel moeilijk te vinden zijn (zie hierboven).

Normaal vraag ik steeds: noem eens je favoriete plaat aller tijden.

Jij mag dit ook beantwoorden maar omdat jij het bent, Lieven, mag je er meteen ook de Belgische bijvoegen?

Waarschijnlijk "Flesh" van Jeff & Jane Hudson, de ultieme minimal synth plaat aller tijden, en voor de Belgische "Rituals" van Twilight Ritual, ook een mijlpaal in de Belgische wave.

Een speciale boodschap voor de Dark Entries-lezer?

Kijk uit naar mijn volgende releases, ik heb nog een paar verrassingen in petto.

http://www.walhallarecords.be

HomeContactSitemap
lees meer...
CD BESPREKING : Erik Griswold - Wallpaper Music IV

Altijd in voor een grap en een grol, die Erik Griswold. We mochten een tijdje geleden met de man kennismaken middels het album All's Grist That Comes To The Mill waarop hij samen met een vijftiental pianisten zijn intrek zocht in een toren in een bos om via openende en sluitende jaloezieën geluiden naar buiten te orkestreren. Ook ...

lees meer...
CD BESPREKING : Geneva Skeen - Double Bind

Mogen we even uw aandacht voor de Amerikaanse Geneva Skeen? Een tweetal jaar geleden liet ze zich opmerken door middel van het ijzersterke debuut A Parallel Array Of Horses. Het album liet een artieste horen met een al even uitgebreid en gelaagd gamma aan geluiden als dat er inspiratiebronnen en referenties waren waaraan haar klanken deden ...

lees meer...
NIEUWS 24/01/2021 : Epica zwemt tegen de stroom van het leven in

Epica heeft een nieuwe plaat klaar voor jullie. Op 26 februari komt 'Omega' uit, en dat is de opvolger voor het onder lof bedolven 'The Holographic Principle' uit 2016. Na video's voor 'Abyss Of Time' en 'Freedom - The Wolves Within', is de derde single een mooie ballade op piano: 'Rivers'. '"Rivers" ...

lees meer...
CD BESPREKING : Gianmaria Aprile - Rain, Ghosts, One Dog And Empty Woodland

Achter tal van albums gaat er een heel verhaal schuil. Het is zeker het geval binnen de wereld van de experimentele muziek en geldt zowat voor de alle abstracte kunstvormen. De uitleg is vaak al het halve werk, of u gaat tenminste in het beste geval toch met andere ogen naar een reeks klodders op doek of op het eerste gehoor lukraak samengeraapte ...

lees meer...
CD BESPREKING : Twin Tribes - Shadows (repress)

Deze “Shadows” verscheen origineel begin 2018 en was voor het Amerikaanse duo Twin Tribes zowat wat “Seventeen Seconds” voor The Cure was. Ok, een lichte vorm van overdrijving is mij niet vreemd, ik weet het, maar dit debuut opende wel wereldwijd de deuren voor het duo Louis Navarro en Joel Niňo Jr. Zelfs in ...

lees meer...
CD BESPREKING : Tomoko Sauvage - Fischgeist

Alles voor de kunst: Tomoko Sauvage kroop in Berlin-Prenzlauer Berg in een voormalige watertank om het album Fischgeist op te nemen. Het 19de eeuwse gebouw bestaat uit vijf gelaagde cirkels, met een wenteltrap in het midden die leidt naar een uitgang die uitkomt op een heuveltop. Binnen is het vochtig en koud met een constante temperatuur ...

lees meer...
NIEUWS 22/01/2021 : Vaselyne: Waiting to Exhale

Zegt de naam Frank Weyzig u iets? Niet erg als het geen belletje doet rinkelen, maar hij zat in de eerste opstelling van Clan of Xymox en richtte daarna Born For Bliss op, en dat zijn twee groepen waar u hopelijk wel al van gehoord hebt. Sinds jaren heeft hij ook een project met de Nederlandse zangeres Yvette Winkler, die u misschien ook kent ...

lees meer...
NIEUWS 22/01/2021 : Dark Entries zoekt... jou?

Inderdaad, wie weet kan jij ons een dienst bewijzen! Graag houden we ons webzine zo up to date mogelijk, het feit dat we vorig jaar onze 25ste verjaardag mochten vieren bewijst toch wel dat de vrijwilligers die onze redactie telt hiervoor stuk voor stuk telkens weer hun beste beentje voorzetten. Maandelijks worden we bedolven onder de ...

lees meer...
NIEUWS 22/01/2021 : 'All or Nothing', aldus Moonspell

Dark metal sensatie uit Portugal, Moonspell, draait al bijna 30 jaar mee in het vak. Op 26 februari 2021 doet ze opnieuw een gooi naar liefhebbers van donkere goth metalen met album ‘Hermitage’ en dit via metal gigant Napalm Records. Naar eigen zeggen staat dit album symbool voor een epische reis doorheen de donkere dagen van het ...

lees meer...
NIEUWS 21/01/2021 : De link tussen Joe Biden en Ministry: Varicella.

Vandaag neemt nieuwbakken (gezien zijn leeftijd misschien niet de beste woordkeuze, maar kom) president Joe Biden zijn intrek in het Witte Huis. Laat ons dat voorzien van een passend nummertje, zo dacht de Amerikaanse industrial metal band Varicella. Speciaal ter gelegenheid van de inauguratie nam de band, voor de gelegenheid samen ...

Willekeurige selectie 'oudere' CD-besprekingen (zie ook op onze home-page onderaan):
$$$$$$$$$
lees meer...
CONCERT BESPREKING : Goethes Erben - Online uitzending NCN Special in lockdown

Een online concert van Goethes Erben, en dat terwijl er in Duitsland een strenge lockdown aan de gang is? Neen, dat is het niet. Het concert dat op zaterdag 26 december werd uitgezonden, was eigenlijk al eerder opgenomen, met name op 4 september, toen Goethes Erben optrad op het NCN festival in de buurt van Leipzig. Het gaat om een concert ...