casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

740 items

   

Walhalla Records (Lieven De Ridder)
Ik vind dat een plaat waard is wat iemand er voor wil geven.
06/01/2011, Didier Becu
 Bookmark and Share

06/01/2011 : Walhalla Records (Lieven De Ridder) - Ik vind dat een plaat waard is wat iemand er voor wil geven.
06/01/2011 : Walhalla Records (Lieven De Ridder) - Ik vind dat een plaat waard is wat iemand er voor wil geven.
06/01/2011 : Walhalla Records (Lieven De Ridder) - Ik vind dat een plaat waard is wat iemand er voor wil geven.
06/01/2011 : Walhalla Records (Lieven De Ridder) - Ik vind dat een plaat waard is wat iemand er voor wil geven.
06/01/2011 : Walhalla Records (Lieven De Ridder) - Ik vind dat een plaat waard is wat iemand er voor wil geven.
Deze week hadden we het op onze nieuwspagina over het eventueel verdwijnen van de cdwinkel in de toekomst maar misschien is er wel een oplossing. Geen ketens, maar gepassioneerde mensen zoals Lieven De Ridder bijvoorbeeld. Een man, die naast zijn eigen platenzaak Walhalla Records ook nog eens een platenlabel heeft waarbij hij op zoek gaat naar Belgische post-punk en andere coldwavebeesten uit de vroege jaren ’80.

Hoog tijd om eens te horen wat er allemaal in Lieven’s hoofd schuilt.

Beste Lieven, ik zal wel de enige niet zijn die het zich afvraagt. Waar komt de naam Walhalla Records vandaan?

De naam is ontstaan in Bar Tabac tijdens één van de Liaisons Dangereuses avonden. De harde kern onder leiding van Trouby stelde voor om mijn winkel "De Grot van Walhalla" te noemen. Ik heb de grot eraf gelaten en zo is Walhalla Records ontstaan, met verwijzing naar "paradijs" voor dj's en verzamelaars.

Moest ik je vader zijn, dan zou ik zeggen dat je zot bent dat je anno 2010 een platenwinkel start!

Inderdaad, je moet goed zot zijn om nu nog een platenwinkel te beginnen, daarom dat ik mij specialiseer in tweedehands vinyl en in bepaalde genres. Desondanks is het niet gemakkelijk om van een tweedehands platenwinkel te leven.

Ondanks het feit dat de muziekindustrie op zijn gat zit, lijkt er weer een groei van de vinylmarkt. Toch wil ik weer de pessimist uithangen en me afvragen of het niet een zeer tijdelijke heropleving is.

Daar merk ik niet veel van eerlijk gezegd, het zijn volgens mij dezelfde mensen die vinyl blijven kopen, vooral dan verzamelaars, dj's kopen bijna geen platen meer.

Iedere muziekliefhebber is op zich wel een verzamelaar. Voor platen krijg je je centen, maar cd’s raak je aan de straatstenen niet meer kwijt.

Dat is ook niet waar, cd's verkopen veel beter dan platen omdat daar een groter publiek voor is, daarom dat ik aan het overwegen ben om tweedehands cd's in de winkel aan te bieden.

Als je al die prijzen van tegenwoordig ziet, dan moet je toch beginnen nadenken…. De prijzen springen echt de pan uit. Wat vind jij daar zelf van?

Voor sommige verzamelstukken wordt veel geld gegeven, dat is altijd al zo geweest. Ik vind dat een plaat waard is wat iemand er voor wil geven. Zelf heb ik ook veel geld uitgegeven voor bepaalde platen, maar dat is nu al wat geminderd.

Vind jij dat een plaat 300 Euro kan waard zijn?

Op internet wordt veel meer gevraagd voor een plaat dan in de winkel, dat komt door bepaalde veilingsites zoals Ebay. Of die plaat werkelijk 300 euro waard is daar kan ik mij moeilijk over uit spreken, voor mij niet maar voor iemand anders dan weer wel.

Is het zo dat er bij jou in de winkel regelmatig een karrenvracht excellente releases binnenkomen of is het mondjesmaat?

Er komen regelmatig nieuwe releases binnen, maar dan meer in het "minimal synth" en "cold wave" genre. Ik verkoop alle nieuwe releases van Onderstroom, EE Tapes, Genetic, Anna Logue, Wierd Records, Hommage Records, Dark Entries, enz.

Van de winkel naar het label…. Moest ik jouw vader zijn zou ik zeggen: wie richt er nu in 2010 een platenlabel op!

Voor mij persoonlijk is dat veel interessanter dan een platenwinkel te beginnen. Mijn eerste 2 releases waren een groot succes en ik ben van plan om nog veel meer uit te brengen. De volgende release zal "The Withered Land" van Somnambulist zijn, origineel uitgebracht op cassette en een mijlpaal in de Belgische new wave.

Het lijkt erop dat het enkel vinylreleases zijn.

Ja, enkel op vinyl, moest iets een groot succes blijken te zijn dan ook op cd.

Jij blijkt de archivaris te zijn van de Belgische minimal wave. Ik neem aan dat jij een encyclopedische kennis bezit.

Dat valt best mee, ik ben daar al lang mee bezig en heb een serieuze collectie opgebouwd. Van Belgisch heb ik heel veel en dan vooral de meer obscure wave, bijvoorbeeld Enzo Kreft die op volume 2 staat, die cassette heb ik al lang in mijn bezit. Ik heb ook bepaalde platen "gelanceerd" bij het minimal synth publiek, zoals Tipical Me, Solid State, Karman, Sic, Graffiti, Van Lukas, de eerste cassette van A Blaze Colour, de climax verzamelcassette en nu ook misschien Tangible Joy?

Hoe gaan jij dan te werk? De rommelmarkten afschuimen, Facebook gebruiken en op zoek gaan naar één of andere bassist?

Ik heb al mijn contacten al van vroeger toen ik daar veel mee bezig was. Op rommelmarkten ga je dit niet vinden. Nu met Facebook kan je gemakkelijker iemand terugvinden. Zo heb ik bijvoorbeeld Van Kaye & Ignit teruggevonden via Facebook.

Jij zal het wel weten…ik veronderstel dat er op tape een heleboel schatten aan onbeluisterde muziek bestaat?

Inderdaad, heel veel schatten die de moeite zijn om uit te brengen op vinyl. Neem nu Secret Life die op volume 2 staan, een heel goeie cold wave groep uit Antwerpen die dankzij mijn lp mss terug wat bekendheid zullen verwerven. Of Emotional Violence die op volume 1 staan, die na 20 jaar terug opgetreden hebben op Bim-fest.

Er zal ook wel belangstelling zijn vanuit het buitenland of zijn dat al bij al maar wat individuen?

De interesse uit het buitenland is enorm en veel groter dan uit het binnenland, waaronder Rough Trade (UK), Clogsontronics (Nl), Neds (Japan), Born Bad (Fr), Blind Spot (Fr), La Forme Lente (Fr), Bimbo Tower (Fr), Vulcanoid (Fr), Lostracks (Sp), Atmosfera Abrupta (Sp), Mannequin (It), Genetic (D), Kernkrach (D), Das Drehmoment (D), Anna Logue (D), Vinyl on Demand (D), Hoersturz (D), Dark Entries (USA), enz.

Op de nieuwste compilatie staat er bijvoorbeeld een solonummer van Marcel Vanthilt. Ik kan me inbeelden dat die de mens dat bij God niet meer weet….

Ja, hij kon zich niet veel meer herinneren van dit nummer maar hij was bijzonder blij met dit initiatief. Hij is ook naar de officiële release in de winkel geweest en dat was heel aangenaam. Ik heb ook een exemplaar naar Gust De Coster gestuurd, die ook heel blij was met dit initiatief, ook omdat Bernthöler erop staat, waarvan hij "My Suitor" heeft grijsgedraaid op Vrijaf.

Ik veronderstel dat jij al druk bezig bent met een nieuwe volume?

Inderdaad, de volgende release zal dus "The Withered Land" van Somnambulist zijn, en daana waarschijnlijk een verzamelelpee met nummers die enkel op 7" zijn verschenen. Mijn bedoeling is om enkel Belgische singels erop te zetten die heel moeilijk te vinden zijn (zie hierboven).

Normaal vraag ik steeds: noem eens je favoriete plaat aller tijden.

Jij mag dit ook beantwoorden maar omdat jij het bent, Lieven, mag je er meteen ook de Belgische bijvoegen?

Waarschijnlijk "Flesh" van Jeff & Jane Hudson, de ultieme minimal synth plaat aller tijden, en voor de Belgische "Rituals" van Twilight Ritual, ook een mijlpaal in de Belgische wave.

Een speciale boodschap voor de Dark Entries-lezer?

Kijk uit naar mijn volgende releases, ik heb nog een paar verrassingen in petto.

http://www.walhallarecords.be

HomeContactSitemap
lees meer...
CD BESPREKING : Ohe Nomen - Night Flower

Uit de asse van de Italiaanse dark wave band Marlat ontstond deze Ohne Nomen, het project van Fra ‘AngeNoir’ Marlat en Filip Marlat (Iamnoone) die zich tekstueel laten inspireren door de schrijfsels van StephaneSeth (die andere helft van Iamnoone). Muzikaal wordt licht onderkoelde edoch sensuele synth wave uit de muziekkamer geperst ...

lees meer...
CD BESPREKING : Verzamelaar - The Rough Guide To Avant-Garde Japan

Een mens moet prioriteiten stellen in het leven. Toen Jan Denolet besloot om niet alleen de pijp maar ook de pen aan Maarten te geven en bijgevolg zijn schrijfwerkzaamheden bij Dark Entries te stoppen konden we, hoe jammer we het ook vonden, daar alleen maar begrip voor opbrengen. Vooral voor ondergetekende een jammere zaak, want naast ...

lees meer...
CD BESPREKING : S.E.T.I. - The Sphere Of Density

Andrew Lagowski heet de man achter dit project. S.E.T.I. staat voor Search for Evidence of Terrestrial Intelligence. En zoals je al kan raden is de man nogal begeesterd door science fiction. Hij stelt ons met “The Sphere Of Density” een dubbelalbum voor met een studio schijfje en een live schijfje. Andrew Lagowski bracht in ...

lees meer...
CD BESPREKING : Ashtoreth / Grey Malkin - Heretic

Aan alles komt een einde. Of dit ook het geval is voor de vruchtbare samenwerking tussen Ashtoreth en Grey Malkin daar hebben we het raden naar (al vermoeden en hopen we in ieder geval van niet!). Wat wel zeker is, is dat met Heretic het sluitstuk voor de trilogie die voorafgegaan werd door de ijzersterke albums Pilgrim en Hermit (waar ...

lees meer...
CD BESPREKING : Aquario - Innsmouth/ Home 7'

Mario Hartwig studeerde af als master in de muziekwetenschap, is bekend als zanger en songschrijver van de symfonische metal band Glass God maar mag solo ook graag meer intieme dark pop songs schrijven die hij onder de moniker Aquario wat naambekendheid wil geven. Het Danse Macabre label viel voor de intimistische dark pop kunstjes van deze ...

lees meer...
NIEUWS 06/04/2021 : La Merde lost eerste teaser voor nieuwe album La Vie en Noir.

In Gent worden terug de degens gekruist... wie een beetje op de hoogte is van groepen en de symbolen die ze gebruiken weet dat we het dan hebben over La Merde, het duo dat er aardig in slaagt om de neofolk-vlam in eigen land brandende te houden. Dit resulteerde reeds in 3 zeer goed ontvangen cassettes die ze in eigen beheer uitbrachten. ...

lees meer...
NIEUWS 01/04/2021 : Corona treft Leichtmatrose ...

Andreas Stitz, de anders zo energierijke zanger van het Duitse folk/chanson gezelschap Leichtmatrose heeft zijn gevecht met corona goed doorstaan. Dat het een diepe indruk op hem heeft nagelaten, bewijst deze videoboodschap . Hier bij Dark Entries wensen we hem alvast een verder spoedig herstel toe. Leichtmatrose

lees meer...
NIEUWS 29/03/2021 : Digitale rereleases voor cult act Ghosting

Bij Dark Dimensions verschijnen twee cult albums opnieuw: “Romantic Death”(1993) en “Lips Like Red”(1995) van de Duitse gothic cult formatie Ghosting. Ghosting was een groep rond frontman Sascha Tayefeh die in 1989 te Koblenz werd opgericht. Ook bij ons surfte de groep mee op de hernieuwde belangstelling in het gothic ...

lees meer...
NIEUWS 29/03/2021 : Nieuwe digitale ep voor You Life On Hold

Your Life On Hold verwacht een hete zomer maar wil tot het zover is het vuur brandende houden. Dat doen John Wolf en de zijnen met een nieuwe digitale ep "Imprisoned" die komende vrijdag, 2 april, op alle gangbare digitale platformen staat te verschijnen. 1 April was een beetje lullig geweest, vandaar. Op de ep “Imprisoned” ...

lees meer...
NIEUWS 25/03/2021 : Gönül Yarası: Liana met pijn in het hart.

Liana, oftewel de samensmelting tussen de zussen Lia en Lena wisten met hun vorige singles het hart van Dark Entries reeds te beroeren. Met hun Turks/Armeense roots die ze niet schromen om in hun elektronische, dromerige muziek te verwerken, mikken ze met hun nieuwste single weer, en deze keer ook vrij letterlijk, richting de hartstreek. ‘Gönül ...