casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

757 items

   

Walhalla Records (Lieven De Ridder)
Ik vind dat een plaat waard is wat iemand er voor wil geven.
06/01/2011, Didier Becu
 Bookmark and Share

06/01/2011 : Walhalla Records (Lieven De Ridder) - Ik vind dat een plaat waard is wat iemand er voor wil geven.
06/01/2011 : Walhalla Records (Lieven De Ridder) - Ik vind dat een plaat waard is wat iemand er voor wil geven.
06/01/2011 : Walhalla Records (Lieven De Ridder) - Ik vind dat een plaat waard is wat iemand er voor wil geven.
06/01/2011 : Walhalla Records (Lieven De Ridder) - Ik vind dat een plaat waard is wat iemand er voor wil geven.
06/01/2011 : Walhalla Records (Lieven De Ridder) - Ik vind dat een plaat waard is wat iemand er voor wil geven.
Deze week hadden we het op onze nieuwspagina over het eventueel verdwijnen van de cdwinkel in de toekomst maar misschien is er wel een oplossing. Geen ketens, maar gepassioneerde mensen zoals Lieven De Ridder bijvoorbeeld. Een man, die naast zijn eigen platenzaak Walhalla Records ook nog eens een platenlabel heeft waarbij hij op zoek gaat naar Belgische post-punk en andere coldwavebeesten uit de vroege jaren ’80.

Hoog tijd om eens te horen wat er allemaal in Lieven’s hoofd schuilt.

Beste Lieven, ik zal wel de enige niet zijn die het zich afvraagt. Waar komt de naam Walhalla Records vandaan?

De naam is ontstaan in Bar Tabac tijdens één van de Liaisons Dangereuses avonden. De harde kern onder leiding van Trouby stelde voor om mijn winkel "De Grot van Walhalla" te noemen. Ik heb de grot eraf gelaten en zo is Walhalla Records ontstaan, met verwijzing naar "paradijs" voor dj's en verzamelaars.

Moest ik je vader zijn, dan zou ik zeggen dat je zot bent dat je anno 2010 een platenwinkel start!

Inderdaad, je moet goed zot zijn om nu nog een platenwinkel te beginnen, daarom dat ik mij specialiseer in tweedehands vinyl en in bepaalde genres. Desondanks is het niet gemakkelijk om van een tweedehands platenwinkel te leven.

Ondanks het feit dat de muziekindustrie op zijn gat zit, lijkt er weer een groei van de vinylmarkt. Toch wil ik weer de pessimist uithangen en me afvragen of het niet een zeer tijdelijke heropleving is.

Daar merk ik niet veel van eerlijk gezegd, het zijn volgens mij dezelfde mensen die vinyl blijven kopen, vooral dan verzamelaars, dj's kopen bijna geen platen meer.

Iedere muziekliefhebber is op zich wel een verzamelaar. Voor platen krijg je je centen, maar cd’s raak je aan de straatstenen niet meer kwijt.

Dat is ook niet waar, cd's verkopen veel beter dan platen omdat daar een groter publiek voor is, daarom dat ik aan het overwegen ben om tweedehands cd's in de winkel aan te bieden.

Als je al die prijzen van tegenwoordig ziet, dan moet je toch beginnen nadenken…. De prijzen springen echt de pan uit. Wat vind jij daar zelf van?

Voor sommige verzamelstukken wordt veel geld gegeven, dat is altijd al zo geweest. Ik vind dat een plaat waard is wat iemand er voor wil geven. Zelf heb ik ook veel geld uitgegeven voor bepaalde platen, maar dat is nu al wat geminderd.

Vind jij dat een plaat 300 Euro kan waard zijn?

Op internet wordt veel meer gevraagd voor een plaat dan in de winkel, dat komt door bepaalde veilingsites zoals Ebay. Of die plaat werkelijk 300 euro waard is daar kan ik mij moeilijk over uit spreken, voor mij niet maar voor iemand anders dan weer wel.

Is het zo dat er bij jou in de winkel regelmatig een karrenvracht excellente releases binnenkomen of is het mondjesmaat?

Er komen regelmatig nieuwe releases binnen, maar dan meer in het "minimal synth" en "cold wave" genre. Ik verkoop alle nieuwe releases van Onderstroom, EE Tapes, Genetic, Anna Logue, Wierd Records, Hommage Records, Dark Entries, enz.

Van de winkel naar het label…. Moest ik jouw vader zijn zou ik zeggen: wie richt er nu in 2010 een platenlabel op!

Voor mij persoonlijk is dat veel interessanter dan een platenwinkel te beginnen. Mijn eerste 2 releases waren een groot succes en ik ben van plan om nog veel meer uit te brengen. De volgende release zal "The Withered Land" van Somnambulist zijn, origineel uitgebracht op cassette en een mijlpaal in de Belgische new wave.

Het lijkt erop dat het enkel vinylreleases zijn.

Ja, enkel op vinyl, moest iets een groot succes blijken te zijn dan ook op cd.

Jij blijkt de archivaris te zijn van de Belgische minimal wave. Ik neem aan dat jij een encyclopedische kennis bezit.

Dat valt best mee, ik ben daar al lang mee bezig en heb een serieuze collectie opgebouwd. Van Belgisch heb ik heel veel en dan vooral de meer obscure wave, bijvoorbeeld Enzo Kreft die op volume 2 staat, die cassette heb ik al lang in mijn bezit. Ik heb ook bepaalde platen "gelanceerd" bij het minimal synth publiek, zoals Tipical Me, Solid State, Karman, Sic, Graffiti, Van Lukas, de eerste cassette van A Blaze Colour, de climax verzamelcassette en nu ook misschien Tangible Joy?

Hoe gaan jij dan te werk? De rommelmarkten afschuimen, Facebook gebruiken en op zoek gaan naar één of andere bassist?

Ik heb al mijn contacten al van vroeger toen ik daar veel mee bezig was. Op rommelmarkten ga je dit niet vinden. Nu met Facebook kan je gemakkelijker iemand terugvinden. Zo heb ik bijvoorbeeld Van Kaye & Ignit teruggevonden via Facebook.

Jij zal het wel weten…ik veronderstel dat er op tape een heleboel schatten aan onbeluisterde muziek bestaat?

Inderdaad, heel veel schatten die de moeite zijn om uit te brengen op vinyl. Neem nu Secret Life die op volume 2 staan, een heel goeie cold wave groep uit Antwerpen die dankzij mijn lp mss terug wat bekendheid zullen verwerven. Of Emotional Violence die op volume 1 staan, die na 20 jaar terug opgetreden hebben op Bim-fest.

Er zal ook wel belangstelling zijn vanuit het buitenland of zijn dat al bij al maar wat individuen?

De interesse uit het buitenland is enorm en veel groter dan uit het binnenland, waaronder Rough Trade (UK), Clogsontronics (Nl), Neds (Japan), Born Bad (Fr), Blind Spot (Fr), La Forme Lente (Fr), Bimbo Tower (Fr), Vulcanoid (Fr), Lostracks (Sp), Atmosfera Abrupta (Sp), Mannequin (It), Genetic (D), Kernkrach (D), Das Drehmoment (D), Anna Logue (D), Vinyl on Demand (D), Hoersturz (D), Dark Entries (USA), enz.

Op de nieuwste compilatie staat er bijvoorbeeld een solonummer van Marcel Vanthilt. Ik kan me inbeelden dat die de mens dat bij God niet meer weet….

Ja, hij kon zich niet veel meer herinneren van dit nummer maar hij was bijzonder blij met dit initiatief. Hij is ook naar de officiële release in de winkel geweest en dat was heel aangenaam. Ik heb ook een exemplaar naar Gust De Coster gestuurd, die ook heel blij was met dit initiatief, ook omdat Bernthöler erop staat, waarvan hij "My Suitor" heeft grijsgedraaid op Vrijaf.

Ik veronderstel dat jij al druk bezig bent met een nieuwe volume?

Inderdaad, de volgende release zal dus "The Withered Land" van Somnambulist zijn, en daana waarschijnlijk een verzamelelpee met nummers die enkel op 7" zijn verschenen. Mijn bedoeling is om enkel Belgische singels erop te zetten die heel moeilijk te vinden zijn (zie hierboven).

Normaal vraag ik steeds: noem eens je favoriete plaat aller tijden.

Jij mag dit ook beantwoorden maar omdat jij het bent, Lieven, mag je er meteen ook de Belgische bijvoegen?

Waarschijnlijk "Flesh" van Jeff & Jane Hudson, de ultieme minimal synth plaat aller tijden, en voor de Belgische "Rituals" van Twilight Ritual, ook een mijlpaal in de Belgische wave.

Een speciale boodschap voor de Dark Entries-lezer?

Kijk uit naar mijn volgende releases, ik heb nog een paar verrassingen in petto.

http://www.walhallarecords.be

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 06/07/2022 : Suikerrock

The Sisters of Mercy komen op vrijdag 29/07/2022 naar het Bietenplein in Tienen samen met White Lies, Therapy? en De Mens.

lees meer...
CD BESPREKING : Gert - Alles Is Nog Niet Verloren

Evenals het zeer onlangs besproken Donder, Hel & Hagel hebben we hier nog een act uit de Leuvense antifa scene die al lang geen onbekende meer is voor Dark Entries! Gert maakt al meer dan 18 jaar kritische uptempo Nederlandstalige DIY ‘kleinpunk’. In 2016 bespraken we voor Dark Entries het vijfde album “Ongepast Vrolijk”, ...

lees meer...
CD BESPREKING : L' Appel Du Vide - Abwärtsspirale

Altijd leuk een singel formaat met 4 nummers, aandoenlijk bijna anno 2022, zeker in zwart en grijze lay out en met de veelbelovende bandnaam L’ Appel Du vide en de al even veelbelovende titel “Abwärtsspirale”. Qua stijl en gemoed waan ik mezelf waar aan de vooravond van de jaren 80, een gevoel dat door de muziek van ...

lees meer...
NIEUWS 04/07/2022 : Leeds is gothic city!

U dacht natuurlijk aan Leipzig. Ook. Maar de stad Leeds kent een gothic rock verleden dat als historisch erfgoed moet gekoesterd (denk maar aan bands als The Sisters Of Mercy, The Rose Of Avalanche, March Violets, Salvation, Red Lorry Yellow Lorry,...) Mocht u tussen 7 en 10 juli nog vrij zijn en niks hebben gepland, ga dat horen en zien in ...

lees meer...
NIEUWS 03/07/2022 : Gothic magazine trekt er de stekker uit...

Tenminste grote bezieler en cult figuur bij onze Oosterburen Martin Sprissler besloot recent de stekker uit zijn geesteskind te trekken en biedt zijn titel aan voor overname. Een tweetal jaar geleden was er na een lange pauze sprake van een doorstart maar deze bleek niet helemaal te lopen zoals verwacht. Momenteel is Gothic Magazine 90 in ...

lees meer...
CD BESPREKING : Donder, Hel & Hagel - Kermis In De Hel

In 2019 bespraken we “Lang Genoeg Beleefd Geweest!!!”, het debuutalbum van het Leuvense zootje ongeregeld Donder, Hel & Hagel en heden stellen ze ons hun tweede album voor, “Kermis In De Hel” (11 songs, 43 minuten) met negen studio en twee live songs. Het langverwachte tweede album, uitgesteld door en aangevuld ...

lees meer...
NIEUWS 02/07/2022 : Enzo Kreft met eerste clip als voorbode van het nieuwe album 'Shelter'

De naam Enzo Kreft hoeft geen introductie meer, deze oude krijger werd met de albums “Control” (2019) en “Different World” (2021) weerom ‘wereldberoemd’ in onze scene en scoorde zelfs torenhoog in de eindejaarslijstjes van menig Dark Entries schrijver. Reden, aanstekelijk electro, zowat de overtreffende ...

lees meer...
NIEUWS 02/07/2022 : The Seven Whores Of The Apocalypse, eigentijdse dark electro

De Duitse Dark Dimensions labelgroep ging het trio Chris, Tom en Jason halen in Amerika om hier bij ons hun debuut de ep “Wicked Hands” bij Scanner uit te brengen. Het geluid van deze debuut ep ligt ergens tussen een actuele Placebo Effect en een minder technoïde versie van hun landgenoten Velvet Acid Christ in hun eerste ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Crime and the City Solution @ Can't Live in a Livingroom XIV, Haacht, 11 juni 2022 - ...omdat een cultband in de living nog altijd beter is dan gewoon een avondje TV kijken...

In tussentijd is de tournee van Crime and the City Solution achter de rug en zitten ze alweer in uitvalsbasis Berlijn te broeden op een nieuw studioalbum… Ook de heruitgave van hun backcatalogue door Mute geeft ons iets extra om naar uit te kijken. Voorlopig houden we uw nieuwsgierigheid alvast warm met dit concertverslag van hun huiskamerconcert ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Zondigen op zondag; Sinner’s Day zomert - Als loonslaaf kon ik van deze editie, na veel vijven en zessen, enkel de zondag mee pikken. Gelukkig de dag die mijn goth rockend hartje sneller deed slaan.

Over de vrijdag en zaterdag kan ik hier dus helaas niets kwijt, maar ik twijfel er niet aan dat anderen dat zeker even literair in mijn plaats zullen doen. Laat deze korte review dan ook veeleer een impressie zijn dan een festivalverslag of nog de beleving van één dag. Gelukkig heb ik voor de wintereditie, onder het aloude motto; ...

lees meer...
FOTO'S : Within Temptation - @ Graspop 17/06/2022 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Heilung - @ Graspop 17/06/2022 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Amenra - @ Graspop 17/06/2022 door Luc Luyten

lees meer...
CD BESPREKING : Centhron - Fylgja

Dansen. Niet mee niet minder. Al is het dan wel op het eigen graf. Centhron is geen onbekende in aggro tech en endzeit electro middens. De groep werd in 2011 geformeerd door Elmar Schmidt en is vandaag reeds aan zijn 10de album toe,”Fylgja”. Geweldenaars met synths en drummachines zeg maar, die tussen het hacken door even aan het ...

lees meer...
CD BESPREKING : Chainreactor - Techno body Device

Voor de liefhebbers van dark electro of beter nog aggro tech met cyber aspiraties zou de naam Chain Reactor geen onbekende (mogen) zijn. In de maalstorm van vandaag zouden we haast vergeten dat ook dit subgenre, nog altijd alive and kicking, voor het zweet in de underground clubs zorgt. Conclusie; Dark Entries heeft dringend nood aan een kenner ...