casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

740 items

   

Raison D'Être
Voor zelfrealisatie heb je heel je leven nodig, dus misschien zal dat zijn wanneer ik 80 ben.
02/01/2011, Didier Becu
 Bookmark and Share

02/01/2011 : Raison D'Être - Voor zelfrealisatie heb je heel je leven nodig, dus misschien zal dat zijn wanneer ik 80 ben.
02/01/2011 : Raison D'Être - Voor zelfrealisatie heb je heel je leven nodig, dus misschien zal dat zijn wanneer ik 80 ben.
02/01/2011 : Raison D'Être - Voor zelfrealisatie heb je heel je leven nodig, dus misschien zal dat zijn wanneer ik 80 ben.
02/01/2011 : Raison D'Être - Voor zelfrealisatie heb je heel je leven nodig, dus misschien zal dat zijn wanneer ik 80 ben.
Het label Cold Meat Industry is in verval maar de groepen staan er nog steeds. Raison D’Etre bijvoorbeeld en volgens Peter Andersson is het anno 2011 bijzonder moeilijk om nog eens alle Cold Meat Industry-groepen op één podium verenigd te zien. Maar gelukkig is er zoiets als het Porta Nigra Festival dat hier in België doorgaat op 19 maart 2011 met o.a. In Slaughter Natives, Ordo Rosarius Equilibrio en Spiritual Front op de affiche. Dark Entries had een gesprek met Peter Andersson aka Raison D’Etre.

Raison D’Etre is een fantastische naam en ondertussen weet iedereen dat dit zijn oorsprong vindt bij Jung, hoe belangrijk is echter deze naam nog voor jou?

Deze naam neem ik steeds mee met mij want ik geloof nog steeds in de Jungiaanse betekenis en context hiervan. Niet dat ik vandaag nog Jung lees maar toen ik begon met Raison D’Etre waren zijn theorieën echt een inspiratie voor mij. Ik hoef er ook niks meer over te lezen gewoonweg omdat zijn bevindingen mijn leven reeds in een bepaalde richting hebben geduwd. Daar ik vandaag mij middenin mijn Raison D’Être-proces bevind zou ik het zelfs als iets van vitaal belang willen zien.

Jung is één van de psychologen die God een plaats toedeelt binnenin de psychologie. Hij drijft het zelfs zover te stellen dat God een rol speelt in ons psychologisch denken. Ga jij daar allemaal mee akkoord?

Ik geloof niet in God maar het betekent niet dat je er niet over kan praten als je er niet in gelooft. Je kan ook wetenschapper zijn en geloven in God. Het gaat er hem allemaal om hoe je God gaat definiëren. Jung refereert naar God als een archetype, het beeld van God. Jung is er in geslaagd om een psychologische verklaring te geven aan God en de hoofdtheoriën van God zijn net gebaseerd op de afwezigheid van God en religie binnenin een moderne samenleving. Je zou de werken van Jung kunnen zien als een vervangmiddel, bij Jung draait alles rondom de psyche en het ik.

Ooit beweerde jij ooit dat jouw project een onderdeel was van je eigen zelfrealisatie, ben je daar tot nu toe in geslaagd?

Neen, want voor zelfrealisatie heb je heel je leven nodig, dus misschien zal dat zijn wanneer ik 80 ben.

Soms durf ik denken dat zelfrealisatie met de dood komt…

Wel, de dood is wel het meest universele voor alles wat leeft want het is onvermijdbaar. Zelf denk ik dat je een zeer pessimistische levensvisie moet hebben als je de dood als enige vorm van zelfrealisatie ziet. Zelfrealisatie vind ik zelf eerder het omgekeerde, want zelfrealisatie is in de eerste plaats al een subjectief iets. Iedere mens bezit principieel over het potentieel tot een zeer uniek individualiseringsproces en dus meteen ook een unieke weg om zichzelf te realiseren.

Raison D’Être zal wel eeuwig verbonden blijven met Cold Meat Industry. Hoe eenvoudig was het voor u om op dit label te geraken?

Eigenlijk, zeer simpel. Ik herinner mij nog zeer goed toen ik de tape “Après Nous le Déluge” opstuurde naar Cold Meat Industry. Enkele dagen later kreeg ik van Roger Karmanik een brief in de bus waarbij hij mij vertelde : “Dit is één van de zwaarste geluiden die ik ooit heb gehoord, hoe hebben jullie dit klaargespeeld? Alsjeblief schrijf terug.”. Wat later werd deze tape uitgebracht op Sound Source, het cassette-sublabel van Cold Meat.

Cold Meat Industry lijkt wel een prettige familie te zijn…

Ik zou zeggen dat het een gelukkige familie was zo’n 10 à 15 jaar geleden want Cold Meat Industry is echt een label in verval. Roger Karmanik heeft zware persoonlijke problemen en hij is niet meer in staat om een label te runnen. Nu gaat Tesco Organisation zich de distributie en productie aantrekken. In de jaren ’90 en ook daarna was het een zeer aangename tijd waarbij een groot deel van de CMI-groepen kleine toertjes door Europa deden met een bus. Nu is dat niet meer mogelijk, niet alleen willen ze allemaal met de vlieger maar het gebeurt ook uiterst zelden dat we samen nog op een podium staan.

Luister jij ook naar andere artiesten?

Natuurlijk, want anders zou dat knap vervelend zijn. Jammer genoeg heb ik veel te weinig tijd om mij echt met muziek bezig te houden zoals ik zou willen, maar ik luister naar veel verschillende groepen in verschillende genres…ik ben echt niet engdenkend hoor!

Ik ben er nooit in geslaagd om een etiket op Raison D’Être te kunnen plakken maar ik heb wel al veel kopiën van jou gehoord. Hoe ga jij daar met om?

Ik volg dat niet en het kan mij ook geen barst schelen. Je hebt goede en slechte kopiën, maar je hebt maar één origineel…

Luisteren naar Raison D’Être is als zweven tussen angst en hoop. Zie jij je materiaal als donker?

Soms is het donker, maar toch niet altijd. Ik veronderstel dat er meerdere nuances en vormen van donkerheid in de muziek bestaan.

Jij bent een man van vele projecten. Je hebt meer dan twee handen nodig om ze bij te houden.

Eigenlijk kom je met twee handen toe want het zijn er net geteld tien, maar eigenlijk zijn maar de helft hiervan nog actief van want de rest heb ik begraven. Dat betekent dat je nu met één hand toekomt tenminste als je nog al je vingers hebt, ook al weet ik dat er freaks rondlopen met 6 vingers aan een hand!

Jij bent natuurlijk ook bekend van Stratvm Terror. Als jij nu een nummer schrijft, is dat zo van “En nu ga ik eens een Stratvm Terror-nummer schrijven in plaats van een Raison D¨Être song”?

En toch werkt dat bijna zo. Ik werk steeds maar aan één project per keer en ik wil dat al mijn materiaal voor een album afgewerkt is alvorens ik aan iets nieuws begin, dus ik zie dat ook niet echt in als iets verwarrends.

Nooit aan gedacht om alles onder Raison D’Etre te doen?

Zeg mij eens waarom ik dat zou moeten doen? Bocksholm, Stratvm terror en Cataclyst waren of zijn sowieso projecten die uit twee mensen bestaan dus voor die reden alleen kan het geen Raison D’Être zijn. En ook zijn er wat mij betreft al grote geluidsverschillen tussen de verschillende projecten, en het enige wat we ons verbindt is dat ik erbij zit. Alle groepen hebben een verschillende aanpak en ze stimuleren elk op zich verschillende delen van mijn geest.

Binnenkort staan jullie in België, wat mogen de fans verwachten?

Je mag je verwachten aan een grootse tijd vol fijne muziek met veel dynamische donkerte.

Iedereen moet het beantwoorden, jij ook…favoriete plaat aller tijden?

Zeer moeilijk om één uit de honderd te kiezen, maar ik zou zeggen “Man Machine” van Kraftwerk. Voor de mensheid een kleine stap, voor mij waarschijnlijk de reden waarom ik met muziek begon.

De speciale boodschap voor de Dark Entries-lezer?

Wees voorbereid op ons festival in maart. In dat weekend ga ik ook mijn verjaardag vieren en het zou kunnen dat ik met wat taarten ga gooien naar het publiek. En tuurlijk zou het leuk zijn moesten de mensen mij achteraf cadeautjes komen brengen!

Raison D'Être

HomeContactSitemap
lees meer...
CD BESPREKING : Ohe Nomen - Night Flower

Uit de asse van de Italiaanse dark wave band Marlat ontstond deze Ohne Nomen, het project van Fra ‘AngeNoir’ Marlat en Filip Marlat (Iamnoone) die zich tekstueel laten inspireren door de schrijfsels van StephaneSeth (die andere helft van Iamnoone). Muzikaal wordt licht onderkoelde edoch sensuele synth wave uit de muziekkamer geperst ...

lees meer...
CD BESPREKING : Verzamelaar - The Rough Guide To Avant-Garde Japan

Een mens moet prioriteiten stellen in het leven. Toen Jan Denolet besloot om niet alleen de pijp maar ook de pen aan Maarten te geven en bijgevolg zijn schrijfwerkzaamheden bij Dark Entries te stoppen konden we, hoe jammer we het ook vonden, daar alleen maar begrip voor opbrengen. Vooral voor ondergetekende een jammere zaak, want naast ...

lees meer...
CD BESPREKING : S.E.T.I. - The Sphere Of Density

Andrew Lagowski heet de man achter dit project. S.E.T.I. staat voor Search for Evidence of Terrestrial Intelligence. En zoals je al kan raden is de man nogal begeesterd door science fiction. Hij stelt ons met “The Sphere Of Density” een dubbelalbum voor met een studio schijfje en een live schijfje. Andrew Lagowski bracht in ...

lees meer...
CD BESPREKING : Ashtoreth / Grey Malkin - Heretic

Aan alles komt een einde. Of dit ook het geval is voor de vruchtbare samenwerking tussen Ashtoreth en Grey Malkin daar hebben we het raden naar (al vermoeden en hopen we in ieder geval van niet!). Wat wel zeker is, is dat met Heretic het sluitstuk voor de trilogie die voorafgegaan werd door de ijzersterke albums Pilgrim en Hermit (waar ...

lees meer...
CD BESPREKING : Aquario - Innsmouth/ Home 7'

Mario Hartwig studeerde af als master in de muziekwetenschap, is bekend als zanger en songschrijver van de symfonische metal band Glass God maar mag solo ook graag meer intieme dark pop songs schrijven die hij onder de moniker Aquario wat naambekendheid wil geven. Het Danse Macabre label viel voor de intimistische dark pop kunstjes van deze ...

lees meer...
NIEUWS 06/04/2021 : La Merde lost eerste teaser voor nieuwe album La Vie en Noir.

In Gent worden terug de degens gekruist... wie een beetje op de hoogte is van groepen en de symbolen die ze gebruiken weet dat we het dan hebben over La Merde, het duo dat er aardig in slaagt om de neofolk-vlam in eigen land brandende te houden. Dit resulteerde reeds in 3 zeer goed ontvangen cassettes die ze in eigen beheer uitbrachten. ...

lees meer...
NIEUWS 01/04/2021 : Corona treft Leichtmatrose ...

Andreas Stitz, de anders zo energierijke zanger van het Duitse folk/chanson gezelschap Leichtmatrose heeft zijn gevecht met corona goed doorstaan. Dat het een diepe indruk op hem heeft nagelaten, bewijst deze videoboodschap . Hier bij Dark Entries wensen we hem alvast een verder spoedig herstel toe. Leichtmatrose

lees meer...
NIEUWS 29/03/2021 : Digitale rereleases voor cult act Ghosting

Bij Dark Dimensions verschijnen twee cult albums opnieuw: “Romantic Death”(1993) en “Lips Like Red”(1995) van de Duitse gothic cult formatie Ghosting. Ghosting was een groep rond frontman Sascha Tayefeh die in 1989 te Koblenz werd opgericht. Ook bij ons surfte de groep mee op de hernieuwde belangstelling in het gothic ...

lees meer...
NIEUWS 29/03/2021 : Nieuwe digitale ep voor You Life On Hold

Your Life On Hold verwacht een hete zomer maar wil tot het zover is het vuur brandende houden. Dat doen John Wolf en de zijnen met een nieuwe digitale ep "Imprisoned" die komende vrijdag, 2 april, op alle gangbare digitale platformen staat te verschijnen. 1 April was een beetje lullig geweest, vandaar. Op de ep “Imprisoned” ...

lees meer...
NIEUWS 25/03/2021 : Gönül Yarası: Liana met pijn in het hart.

Liana, oftewel de samensmelting tussen de zussen Lia en Lena wisten met hun vorige singles het hart van Dark Entries reeds te beroeren. Met hun Turks/Armeense roots die ze niet schromen om in hun elektronische, dromerige muziek te verwerken, mikken ze met hun nieuwste single weer, en deze keer ook vrij letterlijk, richting de hartstreek. ‘Gönül ...