casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

757 items

   

Raison D'Être
Voor zelfrealisatie heb je heel je leven nodig, dus misschien zal dat zijn wanneer ik 80 ben.
02/01/2011, Didier Becu
 Bookmark and Share

02/01/2011 : Raison D'Être - Voor zelfrealisatie heb je heel je leven nodig, dus misschien zal dat zijn wanneer ik 80 ben.
02/01/2011 : Raison D'Être - Voor zelfrealisatie heb je heel je leven nodig, dus misschien zal dat zijn wanneer ik 80 ben.
02/01/2011 : Raison D'Être - Voor zelfrealisatie heb je heel je leven nodig, dus misschien zal dat zijn wanneer ik 80 ben.
02/01/2011 : Raison D'Être - Voor zelfrealisatie heb je heel je leven nodig, dus misschien zal dat zijn wanneer ik 80 ben.
Het label Cold Meat Industry is in verval maar de groepen staan er nog steeds. Raison D’Etre bijvoorbeeld en volgens Peter Andersson is het anno 2011 bijzonder moeilijk om nog eens alle Cold Meat Industry-groepen op één podium verenigd te zien. Maar gelukkig is er zoiets als het Porta Nigra Festival dat hier in België doorgaat op 19 maart 2011 met o.a. In Slaughter Natives, Ordo Rosarius Equilibrio en Spiritual Front op de affiche. Dark Entries had een gesprek met Peter Andersson aka Raison D’Etre.

Raison D’Etre is een fantastische naam en ondertussen weet iedereen dat dit zijn oorsprong vindt bij Jung, hoe belangrijk is echter deze naam nog voor jou?

Deze naam neem ik steeds mee met mij want ik geloof nog steeds in de Jungiaanse betekenis en context hiervan. Niet dat ik vandaag nog Jung lees maar toen ik begon met Raison D’Etre waren zijn theorieën echt een inspiratie voor mij. Ik hoef er ook niks meer over te lezen gewoonweg omdat zijn bevindingen mijn leven reeds in een bepaalde richting hebben geduwd. Daar ik vandaag mij middenin mijn Raison D’Être-proces bevind zou ik het zelfs als iets van vitaal belang willen zien.

Jung is één van de psychologen die God een plaats toedeelt binnenin de psychologie. Hij drijft het zelfs zover te stellen dat God een rol speelt in ons psychologisch denken. Ga jij daar allemaal mee akkoord?

Ik geloof niet in God maar het betekent niet dat je er niet over kan praten als je er niet in gelooft. Je kan ook wetenschapper zijn en geloven in God. Het gaat er hem allemaal om hoe je God gaat definiëren. Jung refereert naar God als een archetype, het beeld van God. Jung is er in geslaagd om een psychologische verklaring te geven aan God en de hoofdtheoriën van God zijn net gebaseerd op de afwezigheid van God en religie binnenin een moderne samenleving. Je zou de werken van Jung kunnen zien als een vervangmiddel, bij Jung draait alles rondom de psyche en het ik.

Ooit beweerde jij ooit dat jouw project een onderdeel was van je eigen zelfrealisatie, ben je daar tot nu toe in geslaagd?

Neen, want voor zelfrealisatie heb je heel je leven nodig, dus misschien zal dat zijn wanneer ik 80 ben.

Soms durf ik denken dat zelfrealisatie met de dood komt…

Wel, de dood is wel het meest universele voor alles wat leeft want het is onvermijdbaar. Zelf denk ik dat je een zeer pessimistische levensvisie moet hebben als je de dood als enige vorm van zelfrealisatie ziet. Zelfrealisatie vind ik zelf eerder het omgekeerde, want zelfrealisatie is in de eerste plaats al een subjectief iets. Iedere mens bezit principieel over het potentieel tot een zeer uniek individualiseringsproces en dus meteen ook een unieke weg om zichzelf te realiseren.

Raison D’Être zal wel eeuwig verbonden blijven met Cold Meat Industry. Hoe eenvoudig was het voor u om op dit label te geraken?

Eigenlijk, zeer simpel. Ik herinner mij nog zeer goed toen ik de tape “Après Nous le Déluge” opstuurde naar Cold Meat Industry. Enkele dagen later kreeg ik van Roger Karmanik een brief in de bus waarbij hij mij vertelde : “Dit is één van de zwaarste geluiden die ik ooit heb gehoord, hoe hebben jullie dit klaargespeeld? Alsjeblief schrijf terug.”. Wat later werd deze tape uitgebracht op Sound Source, het cassette-sublabel van Cold Meat.

Cold Meat Industry lijkt wel een prettige familie te zijn…

Ik zou zeggen dat het een gelukkige familie was zo’n 10 à 15 jaar geleden want Cold Meat Industry is echt een label in verval. Roger Karmanik heeft zware persoonlijke problemen en hij is niet meer in staat om een label te runnen. Nu gaat Tesco Organisation zich de distributie en productie aantrekken. In de jaren ’90 en ook daarna was het een zeer aangename tijd waarbij een groot deel van de CMI-groepen kleine toertjes door Europa deden met een bus. Nu is dat niet meer mogelijk, niet alleen willen ze allemaal met de vlieger maar het gebeurt ook uiterst zelden dat we samen nog op een podium staan.

Luister jij ook naar andere artiesten?

Natuurlijk, want anders zou dat knap vervelend zijn. Jammer genoeg heb ik veel te weinig tijd om mij echt met muziek bezig te houden zoals ik zou willen, maar ik luister naar veel verschillende groepen in verschillende genres…ik ben echt niet engdenkend hoor!

Ik ben er nooit in geslaagd om een etiket op Raison D’Être te kunnen plakken maar ik heb wel al veel kopiën van jou gehoord. Hoe ga jij daar met om?

Ik volg dat niet en het kan mij ook geen barst schelen. Je hebt goede en slechte kopiën, maar je hebt maar één origineel…

Luisteren naar Raison D’Être is als zweven tussen angst en hoop. Zie jij je materiaal als donker?

Soms is het donker, maar toch niet altijd. Ik veronderstel dat er meerdere nuances en vormen van donkerheid in de muziek bestaan.

Jij bent een man van vele projecten. Je hebt meer dan twee handen nodig om ze bij te houden.

Eigenlijk kom je met twee handen toe want het zijn er net geteld tien, maar eigenlijk zijn maar de helft hiervan nog actief van want de rest heb ik begraven. Dat betekent dat je nu met één hand toekomt tenminste als je nog al je vingers hebt, ook al weet ik dat er freaks rondlopen met 6 vingers aan een hand!

Jij bent natuurlijk ook bekend van Stratvm Terror. Als jij nu een nummer schrijft, is dat zo van “En nu ga ik eens een Stratvm Terror-nummer schrijven in plaats van een Raison D¨Être song”?

En toch werkt dat bijna zo. Ik werk steeds maar aan één project per keer en ik wil dat al mijn materiaal voor een album afgewerkt is alvorens ik aan iets nieuws begin, dus ik zie dat ook niet echt in als iets verwarrends.

Nooit aan gedacht om alles onder Raison D’Etre te doen?

Zeg mij eens waarom ik dat zou moeten doen? Bocksholm, Stratvm terror en Cataclyst waren of zijn sowieso projecten die uit twee mensen bestaan dus voor die reden alleen kan het geen Raison D’Être zijn. En ook zijn er wat mij betreft al grote geluidsverschillen tussen de verschillende projecten, en het enige wat we ons verbindt is dat ik erbij zit. Alle groepen hebben een verschillende aanpak en ze stimuleren elk op zich verschillende delen van mijn geest.

Binnenkort staan jullie in België, wat mogen de fans verwachten?

Je mag je verwachten aan een grootse tijd vol fijne muziek met veel dynamische donkerte.

Iedereen moet het beantwoorden, jij ook…favoriete plaat aller tijden?

Zeer moeilijk om één uit de honderd te kiezen, maar ik zou zeggen “Man Machine” van Kraftwerk. Voor de mensheid een kleine stap, voor mij waarschijnlijk de reden waarom ik met muziek begon.

De speciale boodschap voor de Dark Entries-lezer?

Wees voorbereid op ons festival in maart. In dat weekend ga ik ook mijn verjaardag vieren en het zou kunnen dat ik met wat taarten ga gooien naar het publiek. En tuurlijk zou het leuk zijn moesten de mensen mij achteraf cadeautjes komen brengen!

Raison D'Être

HomeContactSitemap
lees meer...
CD BESPREKING : Gert - Alles Is Nog Niet Verloren

Evenals het zeer onlangs besproken Donder, Hel & Hagel hebben we hier nog een act uit de Leuvense antifa scene die al lang geen onbekende meer is voor Dark Entries! Gert maakt al meer dan 18 jaar kritische uptempo Nederlandstalige DIY ‘kleinpunk’. In 2016 bespraken we voor Dark Entries het vijfde album “Ongepast Vrolijk”, ...

lees meer...
CD BESPREKING : L' Appel Du Vide - Abwärtsspirale

Altijd leuk een singel formaat met 4 nummers, aandoenlijk bijna anno 2022, zeker in zwart en grijze lay out en met de veelbelovende bandnaam L’ Appel Du vide en de al even veelbelovende titel “Abwärtsspirale”. Qua stijl en gemoed waan ik mezelf waar aan de vooravond van de jaren 80, een gevoel dat door de muziek van ...

lees meer...
NIEUWS 04/07/2022 : Leeds is gothic city!

U dacht natuurlijk aan Leipzig. Ook. Maar de stad Leeds kent een gothic rock verleden dat als historisch erfgoed moet gekoesterd (denk maar aan bands als The Sisters Of Mercy, The Rose Of Avalanche, March Violets, Salvation, Red Lorry Yellow Lorry,...) Mocht u tussen 7 en 10 juli nog vrij zijn en niks hebben gepland, ga dat horen en zien in ...

lees meer...
NIEUWS 03/07/2022 : Gothic magazine trekt er de stekker uit...

Tenminste grote bezieler en cult figuur bij onze Oosterburen Martin Sprissler besloot recent de stekker uit zijn geesteskind te trekken en biedt zijn titel aan voor overname. Een tweetal jaar geleden was er na een lange pauze sprake van een doorstart maar deze bleek niet helemaal te lopen zoals verwacht. Momenteel is Gothic Magazine 90 in ...

Willekeurige selectie 'oudere' CD-besprekingen (zie ook op onze home-page onderaan):
$$$$$$
lees meer...
CD BESPREKING : Donder, Hel & Hagel - Kermis In De Hel

In 2019 bespraken we “Lang Genoeg Beleefd Geweest!!!”, het debuutalbum van het Leuvense zootje ongeregeld Donder, Hel & Hagel en heden stellen ze ons hun tweede album voor, “Kermis In De Hel” (11 songs, 43 minuten) met negen studio en twee live songs. Het langverwachte tweede album, uitgesteld door en aangevuld ...

lees meer...
NIEUWS 02/07/2022 : Enzo Kreft met eerste clip als voorbode van het nieuwe album 'Shelter'

De naam Enzo Kreft hoeft geen introductie meer, deze oude krijger werd met de albums “Control” (2019) en “Different World” (2021) weerom ‘wereldberoemd’ in onze scene en scoorde zelfs torenhoog in de eindejaarslijstjes van menig Dark Entries schrijver. Reden, aanstekelijk electro, zowat de overtreffende ...

lees meer...
NIEUWS 02/07/2022 : The Seven Whores Of The Apocalypse, eigentijdse dark electro

De Duitse Dark Dimensions labelgroep ging het trio Chris, Tom en Jason halen in Amerika om hier bij ons hun debuut de ep “Wicked Hands” bij Scanner uit te brengen. Het geluid van deze debuut ep ligt ergens tussen een actuele Placebo Effect en een minder technoïde versie van hun landgenoten Velvet Acid Christ in hun eerste ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Crime and the City Solution @ Can't Live in a Livingroom XIV, Haacht, 11 juni 2022 - ...omdat een cultband in de living nog altijd beter is dan gewoon een avondje TV kijken...

In tussentijd is de tournee van Crime and the City Solution achter de rug en zitten ze alweer in uitvalsbasis Berlijn te broeden op een nieuw studioalbum… Ook de heruitgave van hun backcatalogue door Mute geeft ons iets extra om naar uit te kijken. Voorlopig houden we uw nieuwsgierigheid alvast warm met dit concertverslag van hun huiskamerconcert ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Zondigen op zondag; Sinner’s Day zomert - Als loonslaaf kon ik van deze editie, na veel vijven en zessen, enkel de zondag mee pikken. Gelukkig de dag die mijn goth rockend hartje sneller deed slaan.

Over de vrijdag en zaterdag kan ik hier dus helaas niets kwijt, maar ik twijfel er niet aan dat anderen dat zeker even literair in mijn plaats zullen doen. Laat deze korte review dan ook veeleer een impressie zijn dan een festivalverslag of nog de beleving van één dag. Gelukkig heb ik voor de wintereditie, onder het aloude motto; ...

lees meer...
NIEUWS 27/06/2022 : Sinner’s Day Summer 2023, de eerste namen!

Ja u leest dit goed, de 2022 editie is nog maar net afgelopen en de organisatie gooit nu al een reeks namen voor onze voeten voor volgend jaar en struikelen zult u. Op deze affiche heel wat exclusiviteiten voor 2023; Project Pitchfork, Modern English, When In Rome, Corpus Delicti, Tyske Ludder, Golden Apes, NNHMN, Dorsetshire, Solor Dolorosa, ...

lees meer...
FOTO'S : Within Temptation - @ Graspop 17/06/2022 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Heilung - @ Graspop 17/06/2022 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Amenra - @ Graspop 17/06/2022 door Luc Luyten

lees meer...
CD BESPREKING : Centhron - Fylgja

Dansen. Niet mee niet minder. Al is het dan wel op het eigen graf. Centhron is geen onbekende in aggro tech en endzeit electro middens. De groep werd in 2011 geformeerd door Elmar Schmidt en is vandaag reeds aan zijn 10de album toe,”Fylgja”. Geweldenaars met synths en drummachines zeg maar, die tussen het hacken door even aan het ...

lees meer...
CD BESPREKING : Chainreactor - Techno body Device

Voor de liefhebbers van dark electro of beter nog aggro tech met cyber aspiraties zou de naam Chain Reactor geen onbekende (mogen) zijn. In de maalstorm van vandaag zouden we haast vergeten dat ook dit subgenre, nog altijd alive and kicking, voor het zweet in de underground clubs zorgt. Conclusie; Dark Entries heeft dringend nood aan een kenner ...