casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

736 items

   

Raison D'Être
Voor zelfrealisatie heb je heel je leven nodig, dus misschien zal dat zijn wanneer ik 80 ben.
02/01/2011, Didier Becu
 Bookmark and Share

02/01/2011 : Raison D'Être - Voor zelfrealisatie heb je heel je leven nodig, dus misschien zal dat zijn wanneer ik 80 ben.
02/01/2011 : Raison D'Être - Voor zelfrealisatie heb je heel je leven nodig, dus misschien zal dat zijn wanneer ik 80 ben.
02/01/2011 : Raison D'Être - Voor zelfrealisatie heb je heel je leven nodig, dus misschien zal dat zijn wanneer ik 80 ben.
02/01/2011 : Raison D'Être - Voor zelfrealisatie heb je heel je leven nodig, dus misschien zal dat zijn wanneer ik 80 ben.
Het label Cold Meat Industry is in verval maar de groepen staan er nog steeds. Raison D’Etre bijvoorbeeld en volgens Peter Andersson is het anno 2011 bijzonder moeilijk om nog eens alle Cold Meat Industry-groepen op één podium verenigd te zien. Maar gelukkig is er zoiets als het Porta Nigra Festival dat hier in België doorgaat op 19 maart 2011 met o.a. In Slaughter Natives, Ordo Rosarius Equilibrio en Spiritual Front op de affiche. Dark Entries had een gesprek met Peter Andersson aka Raison D’Etre.

Raison D’Etre is een fantastische naam en ondertussen weet iedereen dat dit zijn oorsprong vindt bij Jung, hoe belangrijk is echter deze naam nog voor jou?

Deze naam neem ik steeds mee met mij want ik geloof nog steeds in de Jungiaanse betekenis en context hiervan. Niet dat ik vandaag nog Jung lees maar toen ik begon met Raison D’Etre waren zijn theorieën echt een inspiratie voor mij. Ik hoef er ook niks meer over te lezen gewoonweg omdat zijn bevindingen mijn leven reeds in een bepaalde richting hebben geduwd. Daar ik vandaag mij middenin mijn Raison D’Être-proces bevind zou ik het zelfs als iets van vitaal belang willen zien.

Jung is één van de psychologen die God een plaats toedeelt binnenin de psychologie. Hij drijft het zelfs zover te stellen dat God een rol speelt in ons psychologisch denken. Ga jij daar allemaal mee akkoord?

Ik geloof niet in God maar het betekent niet dat je er niet over kan praten als je er niet in gelooft. Je kan ook wetenschapper zijn en geloven in God. Het gaat er hem allemaal om hoe je God gaat definiëren. Jung refereert naar God als een archetype, het beeld van God. Jung is er in geslaagd om een psychologische verklaring te geven aan God en de hoofdtheoriën van God zijn net gebaseerd op de afwezigheid van God en religie binnenin een moderne samenleving. Je zou de werken van Jung kunnen zien als een vervangmiddel, bij Jung draait alles rondom de psyche en het ik.

Ooit beweerde jij ooit dat jouw project een onderdeel was van je eigen zelfrealisatie, ben je daar tot nu toe in geslaagd?

Neen, want voor zelfrealisatie heb je heel je leven nodig, dus misschien zal dat zijn wanneer ik 80 ben.

Soms durf ik denken dat zelfrealisatie met de dood komt…

Wel, de dood is wel het meest universele voor alles wat leeft want het is onvermijdbaar. Zelf denk ik dat je een zeer pessimistische levensvisie moet hebben als je de dood als enige vorm van zelfrealisatie ziet. Zelfrealisatie vind ik zelf eerder het omgekeerde, want zelfrealisatie is in de eerste plaats al een subjectief iets. Iedere mens bezit principieel over het potentieel tot een zeer uniek individualiseringsproces en dus meteen ook een unieke weg om zichzelf te realiseren.

Raison D’Être zal wel eeuwig verbonden blijven met Cold Meat Industry. Hoe eenvoudig was het voor u om op dit label te geraken?

Eigenlijk, zeer simpel. Ik herinner mij nog zeer goed toen ik de tape “Après Nous le Déluge” opstuurde naar Cold Meat Industry. Enkele dagen later kreeg ik van Roger Karmanik een brief in de bus waarbij hij mij vertelde : “Dit is één van de zwaarste geluiden die ik ooit heb gehoord, hoe hebben jullie dit klaargespeeld? Alsjeblief schrijf terug.”. Wat later werd deze tape uitgebracht op Sound Source, het cassette-sublabel van Cold Meat.

Cold Meat Industry lijkt wel een prettige familie te zijn…

Ik zou zeggen dat het een gelukkige familie was zo’n 10 à 15 jaar geleden want Cold Meat Industry is echt een label in verval. Roger Karmanik heeft zware persoonlijke problemen en hij is niet meer in staat om een label te runnen. Nu gaat Tesco Organisation zich de distributie en productie aantrekken. In de jaren ’90 en ook daarna was het een zeer aangename tijd waarbij een groot deel van de CMI-groepen kleine toertjes door Europa deden met een bus. Nu is dat niet meer mogelijk, niet alleen willen ze allemaal met de vlieger maar het gebeurt ook uiterst zelden dat we samen nog op een podium staan.

Luister jij ook naar andere artiesten?

Natuurlijk, want anders zou dat knap vervelend zijn. Jammer genoeg heb ik veel te weinig tijd om mij echt met muziek bezig te houden zoals ik zou willen, maar ik luister naar veel verschillende groepen in verschillende genres…ik ben echt niet engdenkend hoor!

Ik ben er nooit in geslaagd om een etiket op Raison D’Être te kunnen plakken maar ik heb wel al veel kopiën van jou gehoord. Hoe ga jij daar met om?

Ik volg dat niet en het kan mij ook geen barst schelen. Je hebt goede en slechte kopiën, maar je hebt maar één origineel…

Luisteren naar Raison D’Être is als zweven tussen angst en hoop. Zie jij je materiaal als donker?

Soms is het donker, maar toch niet altijd. Ik veronderstel dat er meerdere nuances en vormen van donkerheid in de muziek bestaan.

Jij bent een man van vele projecten. Je hebt meer dan twee handen nodig om ze bij te houden.

Eigenlijk kom je met twee handen toe want het zijn er net geteld tien, maar eigenlijk zijn maar de helft hiervan nog actief van want de rest heb ik begraven. Dat betekent dat je nu met één hand toekomt tenminste als je nog al je vingers hebt, ook al weet ik dat er freaks rondlopen met 6 vingers aan een hand!

Jij bent natuurlijk ook bekend van Stratvm Terror. Als jij nu een nummer schrijft, is dat zo van “En nu ga ik eens een Stratvm Terror-nummer schrijven in plaats van een Raison D¨Être song”?

En toch werkt dat bijna zo. Ik werk steeds maar aan één project per keer en ik wil dat al mijn materiaal voor een album afgewerkt is alvorens ik aan iets nieuws begin, dus ik zie dat ook niet echt in als iets verwarrends.

Nooit aan gedacht om alles onder Raison D’Etre te doen?

Zeg mij eens waarom ik dat zou moeten doen? Bocksholm, Stratvm terror en Cataclyst waren of zijn sowieso projecten die uit twee mensen bestaan dus voor die reden alleen kan het geen Raison D’Être zijn. En ook zijn er wat mij betreft al grote geluidsverschillen tussen de verschillende projecten, en het enige wat we ons verbindt is dat ik erbij zit. Alle groepen hebben een verschillende aanpak en ze stimuleren elk op zich verschillende delen van mijn geest.

Binnenkort staan jullie in België, wat mogen de fans verwachten?

Je mag je verwachten aan een grootse tijd vol fijne muziek met veel dynamische donkerte.

Iedereen moet het beantwoorden, jij ook…favoriete plaat aller tijden?

Zeer moeilijk om één uit de honderd te kiezen, maar ik zou zeggen “Man Machine” van Kraftwerk. Voor de mensheid een kleine stap, voor mij waarschijnlijk de reden waarom ik met muziek begon.

De speciale boodschap voor de Dark Entries-lezer?

Wees voorbereid op ons festival in maart. In dat weekend ga ik ook mijn verjaardag vieren en het zou kunnen dat ik met wat taarten ga gooien naar het publiek. En tuurlijk zou het leuk zijn moesten de mensen mij achteraf cadeautjes komen brengen!

Raison D'Être

HomeContactSitemap
lees meer...
CD BESPREKING : Jonas Kasper Jensen - Plasma In DEX Garden

Jonas Kasper Jensen nodigt ons uit in zijn denkbeeldige tuin waarin hij onze oren onderdompelt in geluiden die dit oord tot iets werkelijks zouden omtoveren. Nice try, but close but no cigar. Plasma In DEX Garden schenkt ons 9 nummers die eigenlijk als 1 eentonige drone te aanhoren vallen. Contemplatief voor de ene, stierlijk vervelend ...

lees meer...
CD BESPREKING : Erik Griswold - Wallpaper Music IV

Altijd in voor een grap en een grol, die Erik Griswold. We mochten een tijdje geleden met de man kennismaken middels het album All's Grist That Comes To The Mill waarop hij samen met een vijftiental pianisten zijn intrek zocht in een toren in een bos om via openende en sluitende jaloezieën geluiden naar buiten te orkestreren. Ook ...

lees meer...
CD BESPREKING : Geneva Skeen - Double Bind

Mogen we even uw aandacht voor de Amerikaanse Geneva Skeen? Een tweetal jaar geleden liet ze zich opmerken door middel van het ijzersterke debuut A Parallel Array Of Horses. Het album liet een artieste horen met een al even uitgebreid en gelaagd gamma aan geluiden als dat er inspiratiebronnen en referenties waren waaraan haar klanken deden ...

lees meer...
NIEUWS 24/01/2021 : Epica zwemt tegen de stroom van het leven in

Epica heeft een nieuwe plaat klaar voor jullie. Op 26 februari komt 'Omega' uit, en dat is de opvolger voor het onder lof bedolven 'The Holographic Principle' uit 2016. Na video's voor 'Abyss Of Time' en 'Freedom - The Wolves Within', is de derde single een mooie ballade op piano: 'Rivers'. '"Rivers" ...

lees meer...
CD BESPREKING : Gianmaria Aprile - Rain, Ghosts, One Dog And Empty Woodland

Achter tal van albums gaat er een heel verhaal schuil. Het is zeker het geval binnen de wereld van de experimentele muziek en geldt zowat voor de alle abstracte kunstvormen. De uitleg is vaak al het halve werk, of u gaat tenminste in het beste geval toch met andere ogen naar een reeks klodders op doek of op het eerste gehoor lukraak samengeraapte ...

lees meer...
CD BESPREKING : Twin Tribes - Shadows (repress)

Deze “Shadows” verscheen origineel begin 2018 en was voor het Amerikaanse duo Twin Tribes zowat wat “Seventeen Seconds” voor The Cure was. Ok, een lichte vorm van overdrijving is mij niet vreemd, ik weet het, maar dit debuut opende wel wereldwijd de deuren voor het duo Louis Navarro en Joel Niňo Jr. Zelfs in ...

lees meer...
NIEUWS 22/01/2021 : Vaselyne: Waiting to Exhale

Zegt de naam Frank Weyzig u iets? Niet erg als het geen belletje doet rinkelen, maar hij zat in de eerste opstelling van Clan of Xymox en richtte daarna Born For Bliss op, en dat zijn twee groepen waar u hopelijk wel al van gehoord hebt. Sinds jaren heeft hij ook een project met de Nederlandse zangeres Yvette Winkler, die u misschien ook kent ...

lees meer...
NIEUWS 22/01/2021 : Dark Entries zoekt... jou?

Inderdaad, wie weet kan jij ons een dienst bewijzen! Graag houden we ons webzine zo up to date mogelijk, het feit dat we vorig jaar onze 25ste verjaardag mochten vieren bewijst toch wel dat de vrijwilligers die onze redactie telt hiervoor stuk voor stuk telkens weer hun beste beentje voorzetten. Maandelijks worden we bedolven onder de ...

lees meer...
NIEUWS 22/01/2021 : 'All or Nothing', aldus Moonspell

Dark metal sensatie uit Portugal, Moonspell, draait al bijna 30 jaar mee in het vak. Op 26 februari 2021 doet ze opnieuw een gooi naar liefhebbers van donkere goth metalen met album ‘Hermitage’ en dit via metal gigant Napalm Records. Naar eigen zeggen staat dit album symbool voor een epische reis doorheen de donkere dagen van het ...

Willekeurige selectie 'oudere' CD-besprekingen (zie ook op onze home-page onderaan):
$$$$$$$$$
lees meer...
NIEUWS 21/01/2021 : De link tussen Joe Biden en Ministry: Varicella.

Vandaag neemt nieuwbakken (gezien zijn leeftijd misschien niet de beste woordkeuze, maar kom) president Joe Biden zijn intrek in het Witte Huis. Laat ons dat voorzien van een passend nummertje, zo dacht de Amerikaanse industrial metal band Varicella. Speciaal ter gelegenheid van de inauguratie nam de band, voor de gelegenheid samen ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Goethes Erben - Online uitzending NCN Special in lockdown

Een online concert van Goethes Erben, en dat terwijl er in Duitsland een strenge lockdown aan de gang is? Neen, dat is het niet. Het concert dat op zaterdag 26 december werd uitgezonden, was eigenlijk al eerder opgenomen, met name op 4 september, toen Goethes Erben optrad op het NCN festival in de buurt van Leipzig. Het gaat om een concert ...