casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

757 items

   

Le Syndicat
De hoofdbedoeling is om individuele emoties los te kweken en die hangen steeds af van het individu die er naar luistert.
27/12/2010, Didier Becu
 Bookmark and Share

27/12/2010 : Le Syndicat - De hoofdbedoeling is om individuele emoties los te kweken en die hangen steeds af van het individu die er naar luistert.
27/12/2010 : Le Syndicat - De hoofdbedoeling is om individuele emoties los te kweken en die hangen steeds af van het individu die er naar luistert.
27/12/2010 : Le Syndicat - De hoofdbedoeling is om individuele emoties los te kweken en die hangen steeds af van het individu die er naar luistert.
27/12/2010 : Le Syndicat - De hoofdbedoeling is om individuele emoties los te kweken en die hangen steeds af van het individu die er naar luistert.
27/12/2010 : Le Syndicat - De hoofdbedoeling is om individuele emoties los te kweken en die hangen steeds af van het individu die er naar luistert.
Op vrijdag 18 februari viert Parade Ground op grootste wijze hun 30e verjaardag voor het Body Farm Festival. Naast grote namen als DJ Morpheus of enkele heren van Front 242 kan je ook een heleboel obscure namen aan het werk zien.

Het Franse Le Syndicat is er zo eentje van en voor een groep (vroeger ook label) dat ondertussen reeds bijna drie decennia lang aan het roer van het undergroundschip staat.

Dark Entries had een gesprek met één van de bezielers, Ruelgo.

Le Syndicat is zowel een label al seen groep. Waarom het zo moeilijk maken, ik bedoel het zou eenvoudiger geweest zijn moesten de twee een eigen naam hebben…

Le Syndicat was een label tussen 1982 en 1988. In het begin hadden we echt niet gedacht dat we tapes zouden gaan uitbrengen van andere groepen.

Dit was een kunstexperiment waar geen geld met gemoeid was en het was dus niet één of andere onderneming die er op uit was om winst te maken.

Via het ouderwets postsysteem begon ik de tapes op te sturen en tuurlijk kwamen er contacten binnen waarbij ik bevriend raakte met groepen als Merzbow, Controlled Bleeding, Dog As Master, Blackhouse of P231 en die vroegen mij of ik geïnteresseerd was om dingen van hun uit te gaan brengen.

Omdat de grafische vormgeving in mijn handen bleef, besloten we om de naam Le Syndicat te behouden.

De ouderwetse tapelabels…ze staan in schril contrast met de huidige technologie. Hoe zie jij vandaag de dag tapelabels?

Als je die zelfgemaakte dingen uit de 80’s nu bekijkt dan gaat dit natuurlijk gepaard met nostalgie en ja hoor, soms kunnen cassettes mooie geluidsobjecten zijn.

Er zijn mensen die reeds 30 jaar mooi hun tapes bijhouden net alsof het relikwieën zijn die aantonen dat dit vroeger de enige mogelijkheid was om dingen uit te brengen.

De casettelabels die vandaag nog bestaan, spelen daar mooi op in: het is zeldzaam, origineel en je kunt het vasthouden!

Plus, tapes zijn verschrikkelijk gemakkelijk om te gebruiken als je zelf iets wil uitbrengen en als men zijn best doet dan kun je er zelfs mooie verpakkingen met maken. Mij pleziert het in ieder geval toch dat er nog tapereleases bestaan!

Nu heb je alles op het net maar toch overvalt mij het gevoel dat je vroeger zonder het net de dingen makkelijker kon ontdekken…..

Niet zo makkelijk om daar een antwoord op te formuleren omdat ik zelf een muzikant ben en dat betekent dat ik niet echt op zoek ga naar muziek van anderen, ik bedoel: ik hou mij meer met het mijne bezig.

Ik kan ook niet gaan beweren dat ik zomaar een winkel moest binnenstappen om vernieuwende muziek te gaan vinden. Dat gebeurde via de pen en de brief, naar groepen schrijven en zelf muziek beginnen uitwisselen.

Aan de andere kant, is het nu wel makkelijker om iets terug te vinden via het net en het gaat ook veel vlugger. Het simpelste in deze wereld bezit tegenwoordig wel een eigen website.

Artiesten als Controlled Bleeding of Merzbow zijn niet niks. Zijn die tapereleases ooit heruitgebracht geweest op cd of vinyl?

Die livetape van Merzbow uit 1985 is volgens mij nooit heruitgebracht.

De tape van Controlled Bleeding wel op vinyl, dat werd “Knees & Bones”.

Dog As Master = Al Mac Gee besloot om al zijn releases gratis aan te bieden.

De laatste drie tapes van Le Syndicat (“Vorgine”, “Relapse” en “Delikatessen”) zijn later op driedubbel vinyl uitgebracht op het RRR-label. Later is dat nog eens heruitgebracht door Staal Plaat als dubbel cd en bijbehorend boek.

Dat is alles wat ik weet……

Nooit aan gedacht om een CD-R label te beginnen?

Toch wel, in 2000 besloten we om het met CD-R’s te gaan doen maar we gaven het vlug op. We zagen vrij vlug dat het geen zin had want die dingen vermenigvuldigen zichzelf zonder enige moeite dus waarom zouden we moeite moeten gaan doen om mensen daar geld voor te gaan vragen?

Pas op, het uiteindelijk resultaat is krak hetzelfde, maar een CD-R vind ik niet iets origineels.

Dus we besloten er maar om er met te stoppen tenzij als men het ons vriendelijk vroeg natuurlijk!

Eigenlijk was dat ook de reden waarom we in de jaren ’80 stopten met ons tapelabel. We wilden meer tijd spenderen aan het zoeken naar eigen vernieuwingen, eigen geluiden.

Een label runnen dat vraagt verschrikkelijk veel tijd en handen! Ik voelde zelf dat ik op die manier me niet meer kon bezig houden met mijn eigen ding.

Zelf iets uitbrengen is iets maar ik ben vooral begaan met het uitwisselen van ideeën die gepaard gaan met het uitbrengen van andermans muziek.

Over je groep dan….beschrijf eens het geluid….

Harsh, donker, vreemd, extreem, experimenteel, verrassend, angstaanjagend, grappig, bevrijdend…..

Voor mij was het zoals een beest, Pierre van Parade Ground zou zeggen dat het kots is!

De brutale electronische krachten die Le Syndicat kan je ook zo ervaren….

Hoe zie je zelf de evolutie binnenin Le Syndicat?

Eerst zou ik iets willen uitleggen wat een essentieel verschil uitmaakt.

Le Syndicat is nog steeds betrokken in het uitbrengen van werken die gemaakt zijn in een studio, dit jaar hadden we “Propagation” op BKO Media en “Festin d’Acier” op Rotorelief…dat is allemaal gecomponeerde muziek!

Daarnaast heb je ook Le Syndicat MMX en dat allemaal sessies die uit improvisatie bestaan.

Doorheen de evolutie binnenin de technologie gebruikt MMX heel wat meer geluidsbronnen dan wat Le Syndicat deed in de jaren ’80.

Wij maken geen minimalistische muziek of ambient dus hebben wij heel wat geluidsbronnen nodig. Wij veranderen, bouwen of verbouwen deze geluiden en proberen er door middel van reflex of toevalligheden iets nieuws van te maken.

Ik zou het omschrijven als een zekere vorm van gecontroleerde improvisatie want ook al is het aantal geluiden waarover we beschikken eindeloos, is toch het uiteindelijk doel om beeldhouwwerken van geluiden te gaan bouwen, primaire energie vol levenslust!

Muziek zoals de jouwe heeft veel te maken met verbeelding. Jij maakt die verbeelding of laat je dat over aan de luisteraar?

Het zijn geluiden, lawaai en muziek is sowieso een abstracte kunstvorm. De hoofdbedoeling is om individuele emoties los te kweken en die hangen steeds af van het individu die er naar luistert.

Wij proberen op zoek te gaan naar innerlijke emoties die steeds verschillend zijn.

Iedereen staat steeds vrij om kunst te ervaren zoals hij dat wil.

Laten we er geen doekjes omwinden. Muziek zoals deze van jullie zal nooit iets betekenen op grote schaal. Vind je dat nu erg of net goed?

De underground of het grote succes ons kan het niet schelen….

Ons plezier en plicht is te werken aan onze kunst. Het is een goede manier om steeds eerlijk tegenover jezelf te blijven en we hopen dat mensen zoiets appreciëren.

Binnenkort sta je op het BodyFarm Festival. Hoe ben je daar terecht gekomen?

Ik kwam Ripit van Solar Skeletons drie jaar geleden tegen en die vroeg mij om samen te werken aan één van zijn projecten: Fujako en sindsdien zijn we in contact gebleven.

Ik hou echt van het werk van Solar Skeletons, ik ben trouwens aan een remix voor hun bezig!

Omdat we nu weer terug bezig zijn met Le Syndicat MMX stelde Ripit ons het Body Farm Festival voor.

Ik denk dat Pierre van Parade Ground ook wel zo’n geluidsdinosaur als mij wou.

Wij begonnen aan onze missie om de wereld te ontwrichten ongeveer in dezelfde periode als Parade Ground, dus wij zijn echt blij dat wij deel mogen uitmaken van hun verjaardagsfuifje.

En dan is er natuurlijk dat favoriete album aller tijden…

Ik zou het houden op “Le Grand Macabre” van György Ligeti, een vinylplaat die nu onmogelijk te vinden is. Later kocht ik ook de dubbelcd maar ik verkies toch de analoge versie.

Het gaat over een dronken koning Nekrotzar die zijn volk verwittigde van een ramp.

De zangers zingen niet alleen, maar ze hangen ook de clown uit: ze lachen, roepen, boeren oen dit alles wordt in een monsterachtige majestueuze compositie gegoten. Je hoort daar ook jazz en andere vreemde geluiden in.

Ik luisterde steeds naar die plaat toen ik een kind was en daardoor stonden er veel krassen op de plaat maar het leuke was toen ik later naar Laibach luisterde dat ik ontdekte dat zij op hun eerste platen dit klassiek stuk hebben gebruikt.

Met wie jou zou jij het niet erg vinden om 8 uur in een lift vast te zitten, en wat zou je doen?

Goh, ik zou liever hebben dat er niemand bij mij zit gedurende 8 uur ook al haat ik de andere “gevangene”, het minst vervelende is volgens mij: gewoon alleen wachten…

De ultieme boodschap voor de Dark Entries-lezer is…

Do not forget yourself, stay Curious !


HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 06/07/2022 : Suikerrock

The Sisters of Mercy komen op vrijdag 29/07/2022 naar het Bietenplein in Tienen samen met White Lies, Therapy? en De Mens.

lees meer...
CD BESPREKING : Gert - Alles Is Nog Niet Verloren

Evenals het zeer onlangs besproken Donder, Hel & Hagel hebben we hier nog een act uit de Leuvense antifa scene die al lang geen onbekende meer is voor Dark Entries! Gert maakt al meer dan 18 jaar kritische uptempo Nederlandstalige DIY ‘kleinpunk’. In 2016 bespraken we voor Dark Entries het vijfde album “Ongepast Vrolijk”, ...

lees meer...
CD BESPREKING : L' Appel Du Vide - Abwärtsspirale

Altijd leuk een singel formaat met 4 nummers, aandoenlijk bijna anno 2022, zeker in zwart en grijze lay out en met de veelbelovende bandnaam L’ Appel Du vide en de al even veelbelovende titel “Abwärtsspirale”. Qua stijl en gemoed waan ik mezelf waar aan de vooravond van de jaren 80, een gevoel dat door de muziek van ...

lees meer...
NIEUWS 04/07/2022 : Leeds is gothic city!

U dacht natuurlijk aan Leipzig. Ook. Maar de stad Leeds kent een gothic rock verleden dat als historisch erfgoed moet gekoesterd (denk maar aan bands als The Sisters Of Mercy, The Rose Of Avalanche, March Violets, Salvation, Red Lorry Yellow Lorry,...) Mocht u tussen 7 en 10 juli nog vrij zijn en niks hebben gepland, ga dat horen en zien in ...

lees meer...
NIEUWS 03/07/2022 : Gothic magazine trekt er de stekker uit...

Tenminste grote bezieler en cult figuur bij onze Oosterburen Martin Sprissler besloot recent de stekker uit zijn geesteskind te trekken en biedt zijn titel aan voor overname. Een tweetal jaar geleden was er na een lange pauze sprake van een doorstart maar deze bleek niet helemaal te lopen zoals verwacht. Momenteel is Gothic Magazine 90 in ...

lees meer...
CD BESPREKING : Donder, Hel & Hagel - Kermis In De Hel

In 2019 bespraken we “Lang Genoeg Beleefd Geweest!!!”, het debuutalbum van het Leuvense zootje ongeregeld Donder, Hel & Hagel en heden stellen ze ons hun tweede album voor, “Kermis In De Hel” (11 songs, 43 minuten) met negen studio en twee live songs. Het langverwachte tweede album, uitgesteld door en aangevuld ...

lees meer...
NIEUWS 02/07/2022 : Enzo Kreft met eerste clip als voorbode van het nieuwe album 'Shelter'

De naam Enzo Kreft hoeft geen introductie meer, deze oude krijger werd met de albums “Control” (2019) en “Different World” (2021) weerom ‘wereldberoemd’ in onze scene en scoorde zelfs torenhoog in de eindejaarslijstjes van menig Dark Entries schrijver. Reden, aanstekelijk electro, zowat de overtreffende ...

lees meer...
NIEUWS 02/07/2022 : The Seven Whores Of The Apocalypse, eigentijdse dark electro

De Duitse Dark Dimensions labelgroep ging het trio Chris, Tom en Jason halen in Amerika om hier bij ons hun debuut de ep “Wicked Hands” bij Scanner uit te brengen. Het geluid van deze debuut ep ligt ergens tussen een actuele Placebo Effect en een minder technoïde versie van hun landgenoten Velvet Acid Christ in hun eerste ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Crime and the City Solution @ Can't Live in a Livingroom XIV, Haacht, 11 juni 2022 - ...omdat een cultband in de living nog altijd beter is dan gewoon een avondje TV kijken...

In tussentijd is de tournee van Crime and the City Solution achter de rug en zitten ze alweer in uitvalsbasis Berlijn te broeden op een nieuw studioalbum… Ook de heruitgave van hun backcatalogue door Mute geeft ons iets extra om naar uit te kijken. Voorlopig houden we uw nieuwsgierigheid alvast warm met dit concertverslag van hun huiskamerconcert ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Zondigen op zondag; Sinner’s Day zomert - Als loonslaaf kon ik van deze editie, na veel vijven en zessen, enkel de zondag mee pikken. Gelukkig de dag die mijn goth rockend hartje sneller deed slaan.

Over de vrijdag en zaterdag kan ik hier dus helaas niets kwijt, maar ik twijfel er niet aan dat anderen dat zeker even literair in mijn plaats zullen doen. Laat deze korte review dan ook veeleer een impressie zijn dan een festivalverslag of nog de beleving van één dag. Gelukkig heb ik voor de wintereditie, onder het aloude motto; ...

lees meer...
FOTO'S : Within Temptation - @ Graspop 17/06/2022 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Heilung - @ Graspop 17/06/2022 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Amenra - @ Graspop 17/06/2022 door Luc Luyten

lees meer...
CD BESPREKING : Centhron - Fylgja

Dansen. Niet mee niet minder. Al is het dan wel op het eigen graf. Centhron is geen onbekende in aggro tech en endzeit electro middens. De groep werd in 2011 geformeerd door Elmar Schmidt en is vandaag reeds aan zijn 10de album toe,”Fylgja”. Geweldenaars met synths en drummachines zeg maar, die tussen het hacken door even aan het ...

lees meer...
CD BESPREKING : Chainreactor - Techno body Device

Voor de liefhebbers van dark electro of beter nog aggro tech met cyber aspiraties zou de naam Chain Reactor geen onbekende (mogen) zijn. In de maalstorm van vandaag zouden we haast vergeten dat ook dit subgenre, nog altijd alive and kicking, voor het zweet in de underground clubs zorgt. Conclusie; Dark Entries heeft dringend nood aan een kenner ...