casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

757 items

   

Cruise Ctrl
Ik hoor meer menselijk gevoel in één seconde Pan Sonic of Throbbing Gristle dan in één uur David Guetta….
25/12/2010, Didier Becu
 Bookmark and Share

25/12/2010 : Cruise Ctrl - Ik hoor meer menselijk gevoel in één seconde Pan Sonic of Throbbing Gristle dan in één uur David Guetta….
25/12/2010 : Cruise Ctrl - Ik hoor meer menselijk gevoel in één seconde Pan Sonic of Throbbing Gristle dan in één uur David Guetta….
25/12/2010 : Cruise Ctrl - Ik hoor meer menselijk gevoel in één seconde Pan Sonic of Throbbing Gristle dan in één uur David Guetta….
25/12/2010 : Cruise Ctrl - Ik hoor meer menselijk gevoel in één seconde Pan Sonic of Throbbing Gristle dan in één uur David Guetta….
25/12/2010 : Cruise Ctrl - Ik hoor meer menselijk gevoel in één seconde Pan Sonic of Throbbing Gristle dan in één uur David Guetta….
Onlangs verscheen op Divine Comedy Records het nieuwste album van het Belgisch duo Cruise Ctrl. Een groep die nog niet echt een belletje doet rinkelen bij de meeste van onze lezers maar zeker een must voor wie van opdwepende electronica houdt met een zwart randje. Ideaal voer voor Dark Entries dus en wij stuurden meteen wat vragen op hun af!

Hallo, hoe zouden jullie nu zelf Cruise Ctrl gaan omschrijven?

John: Mijn vrouw zou iets zeggen in de trend van “Dom en dommer die rare geluiden maken en denken dat dit muziek is, ook al kunnen ze zelf geen enkel instrument bespelen.”. Ikzelf zou het eerder houden op een Belgisch electronica duo die probeert allerlei geluiden te ontdekken, te vergelijken met wat de architecten in de ruimte aan het uitvreten zijn.

Gore: Ik zou er nog aan toevoegen dat we een duo zijn die obsessief vasthangen aan ons eigen dogma: het moeten tracks zijn aan 120 bpm en het mogen enkel maar analoge geluiden zijn.

Iedereen die zich bezighoudt met de Belgisch underground weet dat DJ Gore de dj is van evenementen zoals Nuits Fantastique. Maar jij zat ook bij The Dawn Visitors…hoe ben jij bij Cruise Ctrl terecht gekomen?

John: Hey, ik zat ook bij The Dawn Visitors hoor. Ik was de man in het donker verscholen achter de keyboards, zoals Miss Kittin het zou zeggen!

Dat wist ik niet John…

Gore: Inderdaad, dus is het logisch dat we Cruise Ctrl opgestart hadden, gewoonweg omdat we dezelfde muzikale en artistieke doelen voor ogen hadden…het leek allemaal voorbestemd.

John: En natuurlijk is Gore een goeie dj!

Vind je het erg als ik denk dat jullie niet Belgisch klinken?

John: Echt? Ik vind het sowieso een rare vraag…

Gore: Maar goed, kan jij stellen dat er vandaag zo iets bestaat als een Belgisch geluid? Natuurlijk zijn wij beïnvloedt door de oude dingen uit de EBM of industrial dingen en dat is normaal want het is onze generatie! Maar wij luisteren ook naar hedendaagse electronica of techno en dat maakt Cruise Ctrl waarschijnlijk een mengeling van dit alles. Maar je hebt gelijk, wij klinken anders…

John: Over die invloeden misschien toch vermelden dat die echt wel breed zijn. Als je het aan mij vraagt dan zou ik stellen dat ik meer beïnvloed ben door Krautrock dan door EBM.

Als ik naar Cruise Ctrl luister, heb ik wel het gevoel dat de machines meesters van ons geworden zijn waarbij al het menselijke verdwenen is….

John: Ik ga daar niet met akkoord. Er zullen wel mensen zijn die denken dat wij koude of onmenselijke muziek maken maar ik beschouw ons geluid als organisch en met gevoel. Veel meer dan heel wat populaire techno en zelfs verschillende EBM-geluiden die gemaakt zijn met duur speelgoed. Om het met andere woorden te zeggen, ik hoor meer menselijk gevoel in één seconde Pan Sonic of Throbbing Gristle dan in één uur David Guetta….

Gore: Ook al staan de machines centraal in ons geluid, blijft het toch een middel en niet een doel. Wij zijn niet het soort nerds die alles met onze software willen uitproberen. Ongevalletjes of het instinct maken ook deel uit van ons compositieproces…

Ik geef ruiterlijk toe dat ik niet van Cruise Ctrl hield toen ik je aan het werk zag, en mijn mening is gewoon dat je voor Cruise Ctrl in een bepaalde sfeer moet zijn…

John: Je zult daar wel in gelijk hebben, en dat is ook waarschijnlijk de reden waarom we niet zo veel optredens hebben..maar als er een concertpromoter is die iets anders ziet zitten: je weet ons wonen!

Gore: De luisteraar moet er inderdaad ook deel van uitmaken, hij moet erin toegeven om zichzelf in de muziek te laten gaan, zoiets als hypnotizeren….

Is er een speciale betekenis achter jullie muziek of is het gewoon een kwestie van de juiste geluiden te vinden?

John: Ik hoop toch dat er een doel achter zit. Zowel voor als na de sessies spreken wij daar toch veel over. Over ieder nummer wordt er gesproken en gesproken waardoor het echt een passioneel iets wordt. Ook de keuze van een titel is belangrijk. Maar natuurlijk is dat onze interpretatie en ik hou er van dat iedere luisteraar zijn eigen beeld vormt.

Zei jij niet koud en onmenselijk? Voor mij is dat goed hoor want het betekent ook dat we iets hebben om over te discussiëren…zo zijn er bijvoorbeeld een paar recensenten die er heilig van overtuigd zijn dat wij gitaren gebruiken. Eigenlijk is dat krankzinnig, we hebben dat nu al verschillende keren gelezen maar toch hoor je in onze muziek geen enkele gitaar!

Gore: Ergens proberen wij een coherentie te scheppen tussen de vorm en de inhoud. Een goed nummer moet een goede atmosfeer bezitten…..

Er zullen steeds mensen zijn die zullen zeggen dat jullie muziek iedereen kan maken…

John: Zij die onze muziek appreciëren of degene die ook electronische muziek maken, zullen net het omgekeerde zeggen!

Gore: Als een jonge gast zijn eerste gitaar koopt zal hij ook altijd wel denken dat hij beter dan The Beatles zal zijn….

John: Ik vind eerlijk gezegd dat dit debat al lang uit de mode is…sinds de jaren ’80 is de mentaliteit wel wat verandert en zij die de evolutie gemist hebben, jammer voor u. En langs de andere kant hebben ze ook gelijk want ergens is onze muziek wel simpel en minimalistisch…..

Gore: En het is verre van makkelijk om iets simpels te doen!

Jullie zitten al lang in de underground, en het moet gezegd worden: het is veel werk voor vaak niks….

John: Dat hangt er van af …een passie delen met anderen die een passie hebben is echt wel iets groots…gewoonweg over belangrijke en onbelangrijke dingen praten is al iets. Op die manier heb ik al verschillende interessante personen ontmoet.

Gore: Je kan die vraag ook stellen aan een journalist die voor een fanzine schrijft, niet?

Je kan toch ook niet gaan beweren dat het makkelijk is om concertpromotoren te gaan overtuigen….

John: Waarschijnlijk heb je een punt. Ik kan me inbeelden dat die promotoren liever een rockband hebben met zang, gitaar en een drum dan twee gasten die in het donker staan en werken met abstracte videos. Ook het feit dat wij ook meer geassocieerd worden met de donkere scène, en niet de technoscene, maakt het er niet makkelijker op.

Alles is opgenomen met analoge instrumenten, dat is ook een doordachte keuze?

John: In de eerste plaats toch nog eens onderstrepen dat wij niet alleen instrumenten gebruiken maar ook toevalligheden, natuurgeluiden…dat analoge is geen verplichting voor ons.

Gore: Jawel!

John: Goed ja, maar er wordt algemeen aangenomen dat analoge geluiden een ziel bezitten, ook dat ze plezanter zijn vooral als je je niet laat vastpinnen.

Gore: Voilà, je moet experimenteren, het geluid volgen en de evolutie beleven…soms is dat zeer verrassend!

Op jullie cd zijn er remixes terug te vinden van No More en Rorschach Garden…ik veronderstel dat dit allemaal de vruchten zijn van het internet?

Gore: Door Facebook en My Space ben je nu eenmaal vlugger in contact met de artiesten, de barrières zijn weg….

John: Dat is juist. Zo heb ik bijvoorbeeld samengewerkt met drie gasten die ik nog nooit gezien heb: Knife + Eyes / Synthetic Madness, uitgebracht door MEKA Productions. Nog nooit ontmoet maar we hebben wel al samengewerkt!

Favoriete plaat aller tijden…

John: Maar dat is onmogelijk! Vandaag zou ik beweren dat dit “It’ll end in tears” van This Mortal Coil is omdat het pure magie is…en tja, het zit vol digitale geluiden!

Gore: Bij mij is dat “Tender Prey” van Nick Cave.

En met wie zou je graag 8 uur opgesloten zitten in een lift?

Gore: Ik gebruik nooit liften, altijd te voet want ik vertrouw die dingen niet!

John: Precies of ik met iemand 8 uur in een lift zou willen zitten! Behalve Gore, mijn vrouw en sommige vrienden zou er trouwens geen mens 8 uur met mij in een lift willen zitten!

Dan is het tijd voor de laatste boodschap…

John: Misschien iets over onze projecten… Binnenkort volgt een remixcompilatie met de medewerking van Belgische en Franse artiesten uit de electronica scène. Er komt een onuitgegeven track op een Amerikaanse compilatie en in diezelfde States wordt “How’s Annie?” uitgebracht via Signifier Records. We hebben bijna een derde album klaar en weldra enkele nieuwe afleveringen van Two.lone.snowmen sessions die we waarschijnlijk op onze website zullen aanbieden.

www.myspace.com/cruisectrl

Foto’s van Xavier Marquis.

HomeContactSitemap
lees meer...
CD BESPREKING : Gert - Alles Is Nog Niet Verloren

Evenals het zeer onlangs besproken Donder, Hel & Hagel hebben we hier nog een act uit de Leuvense antifa scene die al lang geen onbekende meer is voor Dark Entries! Gert maakt al meer dan 18 jaar kritische uptempo Nederlandstalige DIY ‘kleinpunk’. In 2016 bespraken we voor Dark Entries het vijfde album “Ongepast Vrolijk”, ...

lees meer...
CD BESPREKING : L' Appel Du Vide - Abwärtsspirale

Altijd leuk een singel formaat met 4 nummers, aandoenlijk bijna anno 2022, zeker in zwart en grijze lay out en met de veelbelovende bandnaam L’ Appel Du vide en de al even veelbelovende titel “Abwärtsspirale”. Qua stijl en gemoed waan ik mezelf waar aan de vooravond van de jaren 80, een gevoel dat door de muziek van ...

lees meer...
NIEUWS 04/07/2022 : Leeds is gothic city!

U dacht natuurlijk aan Leipzig. Ook. Maar de stad Leeds kent een gothic rock verleden dat als historisch erfgoed moet gekoesterd (denk maar aan bands als The Sisters Of Mercy, The Rose Of Avalanche, March Violets, Salvation, Red Lorry Yellow Lorry,...) Mocht u tussen 7 en 10 juli nog vrij zijn en niks hebben gepland, ga dat horen en zien in ...

lees meer...
NIEUWS 03/07/2022 : Gothic magazine trekt er de stekker uit...

Tenminste grote bezieler en cult figuur bij onze Oosterburen Martin Sprissler besloot recent de stekker uit zijn geesteskind te trekken en biedt zijn titel aan voor overname. Een tweetal jaar geleden was er na een lange pauze sprake van een doorstart maar deze bleek niet helemaal te lopen zoals verwacht. Momenteel is Gothic Magazine 90 in ...

lees meer...
CD BESPREKING : Donder, Hel & Hagel - Kermis In De Hel

In 2019 bespraken we “Lang Genoeg Beleefd Geweest!!!”, het debuutalbum van het Leuvense zootje ongeregeld Donder, Hel & Hagel en heden stellen ze ons hun tweede album voor, “Kermis In De Hel” (11 songs, 43 minuten) met negen studio en twee live songs. Het langverwachte tweede album, uitgesteld door en aangevuld ...

lees meer...
NIEUWS 02/07/2022 : Enzo Kreft met eerste clip als voorbode van het nieuwe album 'Shelter'

De naam Enzo Kreft hoeft geen introductie meer, deze oude krijger werd met de albums “Control” (2019) en “Different World” (2021) weerom ‘wereldberoemd’ in onze scene en scoorde zelfs torenhoog in de eindejaarslijstjes van menig Dark Entries schrijver. Reden, aanstekelijk electro, zowat de overtreffende ...

lees meer...
NIEUWS 02/07/2022 : The Seven Whores Of The Apocalypse, eigentijdse dark electro

De Duitse Dark Dimensions labelgroep ging het trio Chris, Tom en Jason halen in Amerika om hier bij ons hun debuut de ep “Wicked Hands” bij Scanner uit te brengen. Het geluid van deze debuut ep ligt ergens tussen een actuele Placebo Effect en een minder technoïde versie van hun landgenoten Velvet Acid Christ in hun eerste ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Crime and the City Solution @ Can't Live in a Livingroom XIV, Haacht, 11 juni 2022 - ...omdat een cultband in de living nog altijd beter is dan gewoon een avondje TV kijken...

In tussentijd is de tournee van Crime and the City Solution achter de rug en zitten ze alweer in uitvalsbasis Berlijn te broeden op een nieuw studioalbum… Ook de heruitgave van hun backcatalogue door Mute geeft ons iets extra om naar uit te kijken. Voorlopig houden we uw nieuwsgierigheid alvast warm met dit concertverslag van hun huiskamerconcert ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Zondigen op zondag; Sinner’s Day zomert - Als loonslaaf kon ik van deze editie, na veel vijven en zessen, enkel de zondag mee pikken. Gelukkig de dag die mijn goth rockend hartje sneller deed slaan.

Over de vrijdag en zaterdag kan ik hier dus helaas niets kwijt, maar ik twijfel er niet aan dat anderen dat zeker even literair in mijn plaats zullen doen. Laat deze korte review dan ook veeleer een impressie zijn dan een festivalverslag of nog de beleving van één dag. Gelukkig heb ik voor de wintereditie, onder het aloude motto; ...

lees meer...
NIEUWS 27/06/2022 : Sinner’s Day Summer 2023, de eerste namen!

Ja u leest dit goed, de 2022 editie is nog maar net afgelopen en de organisatie gooit nu al een reeks namen voor onze voeten voor volgend jaar en struikelen zult u. Op deze affiche heel wat exclusiviteiten voor 2023; Project Pitchfork, Modern English, When In Rome, Corpus Delicti, Tyske Ludder, Golden Apes, NNHMN, Dorsetshire, Solor Dolorosa, ...

lees meer...
FOTO'S : Within Temptation - @ Graspop 17/06/2022 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Heilung - @ Graspop 17/06/2022 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Amenra - @ Graspop 17/06/2022 door Luc Luyten

lees meer...
CD BESPREKING : Centhron - Fylgja

Dansen. Niet mee niet minder. Al is het dan wel op het eigen graf. Centhron is geen onbekende in aggro tech en endzeit electro middens. De groep werd in 2011 geformeerd door Elmar Schmidt en is vandaag reeds aan zijn 10de album toe,”Fylgja”. Geweldenaars met synths en drummachines zeg maar, die tussen het hacken door even aan het ...

lees meer...
CD BESPREKING : Chainreactor - Techno body Device

Voor de liefhebbers van dark electro of beter nog aggro tech met cyber aspiraties zou de naam Chain Reactor geen onbekende (mogen) zijn. In de maalstorm van vandaag zouden we haast vergeten dat ook dit subgenre, nog altijd alive and kicking, voor het zweet in de underground clubs zorgt. Conclusie; Dark Entries heeft dringend nood aan een kenner ...