casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

736 items

   

Bulkrate (Peter De Weerd)
Met beats of zonder maakt ook niet echt veel uit denk ik, het is het gevoel, the darkness van de sound die ik uit wil dragen.
09/12/2010, Chris Konings
 Bookmark and Share

09/12/2010 : Bulkrate (Peter De Weerd) - Met beats of zonder maakt ook niet echt veel uit denk ik, het is het gevoel, the darkness van de sound die ik uit wil dragen.
Mits enige vertraging is hier een interview met Evert De Weerd, de man achter het breakcore/dark ambient project Bulkrate. Twee van zijn releases (Gloom en Convocations) zijn gratis beschikbaar en deze werden door zowel mij en Didier goed bevonden. Maar hoe zit dat nu met het waarom achter zulke muziek?

Kun je jezelf en je project Bulkrate eens voorstellen?

BR: Mijn naam is Evert De Weerd, geboren en getogen in Deventer in het oosten van Nederland. Bulkrate is een act gewijd aan de duistere kant van electronica met invloeden uit old style breakcore, 90ties industrial, dark ambient en thelema. Ik combineer dark soundscapes en synths met distorted beats en opereer in de Nederlandse underground clubscene.

Is dit je eerste groep of heb je nog al muziek gemaakt?

BR: Nee, Bulkrate is niet mijn eerste act waar voor ik muziek heb gemaakt. Ik heb hiervoor in doom en deathmetal en hardcorepunkbands gedrumd, basgitaar gespeeld en gezongen. Voor Bulkrate heb ik een electronica/alles wat geluid maakt, noise scape project gedaan genaamd. Bulkrate doe ik nu tien jaar.

Je eerste album Convocations was vooral drone en dark ambient en met je nieuwste Gloom heb je meer beats en breaks. Waarom? Drone is voor mij eerder structureel en breaks is meer chaos, heeft dat er iets mee te maken?

BR: Convocation was eigenlijk niet echt bedoelt als debuut plaat, en was ook niet mijn eerste release eerlijk gezegd. Ik heb voor Convocation op het Nederlandse Ketacore label (industrieel erfgoed) een track gereleased en een remix gemaakt voor het No room for talent label van een In Broken Key track (Ohio) en ik stond op de 13 jaar Zhark international compilatie en dat waren ook tracks met beats. Over het algemeen maak ik meer tracks met als zonder beats. Het is eigenlijk gewoon zo gelopen door dat mijn eerste release met alleen Bulkrate tracks door omstandigheden bij het platenlabel werd uitgesteld (Gloom was toen nog als een vinyl gepland) en ik de mogelijkheid aangeboden kreeg om een soundscape dark ambient release te maken voor het Darkwinter netlabel waardoor Convocation mijn eerste volledig eigen release is geworden op een label. Er zijn in de voorbije jaren vijf self released cd`s uitgebracht met beperkte oplagen die alleen bij optredens te koop zijn geweest omdat demo's die ik opstuurde naar labels eigenlijk weinig tot geen reactie opleverde.

Pas toen ik in 2007 op een feest speelde samen met breakcore/dark electronics pioneer Marty Frank (Abelcain) en hij verrast was dat ik nog geen label had, is het met labels tot stand gekomen. Hij heeft me voorgesteld aan het label waar hij werkte, maar ik liep hier in Nederland in de breakcore underground scene al jaren met redelijk succes mee.

Convocation was een creatieve uitdaging en ik hou wel van een uitdaging waar ik als producer hoop van te leren. Om een plaat te maken met bijna geen beats die interessant blijft (hopelijk ben ik daar in geslaagd, haha) smaakte achteraf zeker naar meer.

Ik jamde soms voor mezelf wel eens in mijn studio met soundscapes als ik stressed-out was en had er wel eens aan gedacht zo`n plaat te maken dus het was erg leuk dat ik die mogelijkheid kreeg dat ook eens te doen en zelfs uit te brengen.

Voor Convocation was het de uitdaging een plaat te maken zonder beats, omdat ik dark ambient ook cool vind. Met beats of zonder maakt ook niet echt veel uit denk ik, het is het gevoel, the darkness van de sound die ik uit wil dragen. Voor mij is het nauw verwant aan elkaar.

Ik hoor soms quotes in je muziek. Waar haal je je teksten en quotes?

BR: Horror films, Thelema rituals, soms spreek zelf dingen in en ik ken een meisje dat goed hard kan gillen.

Met welke instrumenten maak je je muziek? Of is het volledig software gebaseerd?

BR: Software en hardware, Convocantion is zelfs deels ontstaan door improvisatie sessies met beide, dus het is meestal een combi tussen software en hardware synts en modules die ik heb.

Hoe kom je tot je muziek? Komen de ritmes en geluiden de ganse dag in je hoofd op? Of is het meer uitproberen en experimenteren?

BR: Wisselt ook, vaak heb ik een idee op de fiets, of op de W.C.
Soms is het ook uitproberen en experimenteren maar het begint meestal met een inspiratie of een gevoel dat ik ergens krijg, vooral frustraties en situaties die ik tegenkom .

Ook ben ik zeer geïnteresseerd in wat een serial killer drijft tot zijn daden en de psyche daar achter.

Wat beluister je zoal van muziek?

B.R: Ik luister van alles eigenlijk, old style breakcore/dark ambient/oude gothic platen. Heel af en toe gooi ik er zelfs wel eens een oude blackmetal of grind plaat tussen door als ik in die mood ben.

Heb je een favoriet album?

Een favoriet album? Er zijn in die richtingen die ik net genoemd heb een paar super platen gemaakt. Ik vind de Zhark releases van Abelcain geniaal en de meeste van Hecate, Slutmachine kan me ook erg bekoren, Lustmord, maar ook Sisters Of Mercy (First Last And Always), Nick Cave (Murder Ballads), Carcass (Symfony Of Sickness) en Empaled Nazarene (Norz Norz Norz).

En wat brengt de toekomst? Ik heb gehoord dat je in Nederland toch al wat respons krijgt.

BR: Ik ben nu bezig met een CD te maken voor No Room For Talent Records en een opvolger op Convocation voor Darkwinter die beide gepland zijn voor winter 2011.

Hopelijk kan ik dan ook eens weer een toertje doen dat jaar, ben sowieso beschikbaar voor optredens als mensen een leuk idee hebben voor een leuke interessante avond. (boekingen: eweerd@home.nl)
Live optredens, daar geniet ik het meest van.

Hopelijk zie we je ooit eens live. Bedankt voor het interview.

http://www.myspace.com/bulkratemusic

http://www.darkentries.be/nl/cds/bulkrate-gloom/

http://www.darkentries.be/nl/cds/bulkrate-convocation/

HomeContactSitemap
lees meer...
CD BESPREKING : Twin Tribes - Shadows (repress)

Deze “Shadows” verscheen origineel begin 2018 en was voor het Amerikaanse duo Twin Tribes zowat wat “Seventeen Seconds” voor The Cure was. Ok, een lichte vorm van overdrijving is mij niet vreemd, ik weet het, maar dit debuut opende wel wereldwijd de deuren voor het duo Louis Navarro en Joel Niňo Jr. Zelfs in ...

lees meer...
CD BESPREKING : Tomoko Sauvage - Fischgeist

Alles voor de kunst: Tomoko Sauvage kroop in Berlin-Prenzlauer Berg in een voormalige watertank om het album Fischgeist op te nemen. Het 19de eeuwse gebouw bestaat uit vijf gelaagde cirkels, met een wenteltrap in het midden die leidt naar een uitgang die uitkomt op een heuveltop. Binnen is het vochtig en koud met een constante temperatuur ...

lees meer...
CD BESPREKING : Stalowa Wola - The Will Of Steel

Toen een drietal jaar geleden ons het titelloze debuut van het Poolse Stalowa Wola bereikte, viel ons toch wel enige blijdschap ten deel. We konden immers nog maar eens ons martiaal kloppende hart ophalen, iets wat de laatste jaren steeds minder en minder aan de orde was. In dit genre dat op sterven na dood is valt er dan ook weinig nieuws ...

lees meer...
NIEUWS 22/01/2021 : Vaselyne: Waiting to Exhale

Zegt de naam Frank Weyzig u iets? Niet erg als het geen belletje doet rinkelen, maar hij zat in de eerste opstelling van Clan of Xymox en richtte daarna Born For Bliss op, en dat zijn twee groepen waar u hopelijk wel al van gehoord hebt. Sinds jaren heeft hij ook een project met de Nederlandse zangeres Yvette Winkler, die u misschien ook kent ...

lees meer...
NIEUWS 22/01/2021 : Dark Entries zoekt... jou?

Inderdaad, wie weet kan jij ons een dienst bewijzen! Graag houden we ons webzine zo up to date mogelijk, het feit dat we vorig jaar onze 25ste verjaardag mochten vieren bewijst toch wel dat de vrijwilligers die onze redactie telt hiervoor stuk voor stuk telkens weer hun beste beentje voorzetten. Maandelijks worden we bedolven onder de ...

lees meer...
NIEUWS 22/01/2021 : 'All or Nothing', aldus Moonspell

Dark metal sensatie uit Portugal, Moonspell, draait al bijna 30 jaar mee in het vak. Op 26 februari 2021 doet ze opnieuw een gooi naar liefhebbers van donkere goth metalen met album ‘Hermitage’ en dit via metal gigant Napalm Records. Naar eigen zeggen staat dit album symbool voor een epische reis doorheen de donkere dagen van het ...

lees meer...
CD BESPREKING : Exponentia - Tränen des Leidens

Vergeef me! Om een of andere reden is deze Franse band Exponentia steeds onder mijn radar gebleven. Toen de perskit binnen viel bij de redactie van Dark Entries, trok de cover van ‘Tränen des Leidens’ meteen de aandacht! Ludovic Dhenry, de man achter dit donkere gothic neo classic project, verraste enkele maanden geleden met ...

lees meer...
CD BESPREKING : Miki Yui - Aperio!

Nee, Miki Yui heeft geen drankprobleem. Althans, voor zover we weten toch niet. De titel van haar zevende langspeler Aperio! is afgeleid van de Latijnse oorsprong van de maand april, “aperire” wat “openen” of “onthullen” betekent. Het is meteen in een notendop een hint naar de manier waarop haar muziek ...

lees meer...
NIEUWS 21/01/2021 : De link tussen Joe Biden en Ministry: Varicella.

Vandaag neemt nieuwbakken (gezien zijn leeftijd misschien niet de beste woordkeuze, maar kom) president Joe Biden zijn intrek in het Witte Huis. Laat ons dat voorzien van een passend nummertje, zo dacht de Amerikaanse industrial metal band Varicella. Speciaal ter gelegenheid van de inauguratie nam de band, voor de gelegenheid samen ...

Willekeurige selectie 'oudere' CD-besprekingen (zie ook op onze home-page onderaan):
$$$$$$$$$
lees meer...
NIEUWS 19/01/2021 : Ground Nero: In The Blood

Hij is er gekomen. De nieuwe single van Ground Nero werd gisteren voorgesteld op het radioprogramma De dag des oordeels en werd daarna promt ook op YouTube gedeeld. Het is even wennen aan de stem van de nieuwe zanger, want de single is ook het eerste nummer dat uitkomt sinds Gwijde Wampers de groep verlaten heeft en vervangen werd door een ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Goethes Erben - Online uitzending NCN Special in lockdown

Een online concert van Goethes Erben, en dat terwijl er in Duitsland een strenge lockdown aan de gang is? Neen, dat is het niet. Het concert dat op zaterdag 26 december werd uitgezonden, was eigenlijk al eerder opgenomen, met name op 4 september, toen Goethes Erben optrad op het NCN festival in de buurt van Leipzig. Het gaat om een concert ...