casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

757 items

   

Esplendor Geométrico
Als we onze muziek maken is het echt een natuurlijk fenomeen, we kunnen niet anders!
25/11/2010, Chris Konings
 Bookmark and Share

25/11/2010 : Esplendor Geométrico - Als we onze muziek maken is het echt een natuurlijk fenomeen, we kunnen niet anders!
25/11/2010 : Esplendor Geométrico - Als we onze muziek maken is het echt een natuurlijk fenomeen, we kunnen niet anders!
25/11/2010 : Esplendor Geométrico - Als we onze muziek maken is het echt een natuurlijk fenomeen, we kunnen niet anders!
25/11/2010 : Esplendor Geométrico - Als we onze muziek maken is het echt een natuurlijk fenomeen, we kunnen niet anders!
Esplendor Geométrico is een Spaanse industrial groep opgericht in 1980 door Arturo Lanz, Gabriel Riaza, and Juan Carlos Sastre. In 1990 kwam Saverio Evangelista erbij en samen met het enige overgebleven lid Arturo hebben ze een geluid gecreërd dat baanbrekend was in het ritmische industrial genre.

Arturo verhuisde naar China en daardoor werden optredens schaars maar sinds 2009 zijn ze volop terug met hun nieuw album "Pulsion". Drie jaar geleden deden ze een tour in Japan samen met DAF's Robert Görl die je trouwens een dag later kan zien op ons zwart BIM festival. Uw reporter maakte even een electronisch tripje naar Spanje en het verre oosten en hier is het resultaat.

Hoi Arturo en Saverio, kunnen jullie Esplendor Geometrico eens voorstellen?

Arturo: EG is een groep die intense muziek maakt, visceraal, hypnotisch en gebaseerd op industriële percussie en obsessieve ritmes.
Saverio: Esplendor Geométrico is geboren in Madrid 30 jaar geleden... en sindsdien is er veel gebeurd. Het eerste album was industrieel maar sindsdien is onze muziek constant geëvolueerd en vandaag is onze muziek niet meer zo simpel te definiëren. De beste manier is waarschijnlijk "electronisch tribalisme".

Wat waren jullie invloeden? Suicide? Throbbing Gristle?

Arturo: Mijn eerste invloeden waren toen ik bij El Aviador Dro (1979) zat en toen waren dat The Sex Pistols, Pere Ubu, Neu! en de eerste TG en Cabaret Voltaire. In 1981 ben ik gestopt naar electronische muziek te luisteren.
Saverio: Ja in begin was dat vooral TG en Cabaret Voltaire maar zoals we net zeiden gingen we al snel onze eigen persoonlijke manier volgen qua muziek maken.

Jullie zijn echt wel pioniers, ooit gedacht dat jullie carriére zo uitgebreid ging worden en dat jullie zo invloedrijk zouden worden?

Arturo: Nee eigenlijk niet, dat was ook nooit de bedoeling.
Saverio: We hebben er ook nooit over gedacht om te stoppen met muziek maken. Het geheim is waarschijnlijk dat het voor ons nooit een stresserende activiteit was. We hebben alle tijd van de wereld om beslissingen te nemen aangaande EG.

Ik heb enkele cd's van jullie, de 1980-1982 compilatie en Tarikat. Het valt me op dat jullie nieuwe "Pulsion" een warmer karakter heeft dan de machinale tonen van vroeger. Vind je dat zelf ook en hoe zou dat komen?

Arturo: In de jaren 80 was ons geluid misschien wel kouder en minimaler, behalve dan bij Mekano Turbo.

Pulsion doet wel denken aan pulseren of een pulsar, natuurlijke fenomenen dus dat is wel toepasselijk.

Saverio: Je gevoel is juist, we beschouwen onze laatste wel meer als iets organisch en minder mechanisch. De titel betekent eigenlijk onze natuurlijke drang om iets te doen. Als we onze muziek maken is het echt een natuurlijk fenomeen, we kunnen niet anders!

Waarom zijn er verschillende nummers op de cd en de lp te vinden?

Arturo: Ja het zijn twee verschillende formaten en tevens voor een ander publiek. Dat hebben we van in het begin zo opgevat.

De nummers met Japans klinkende titels (Japo en Mishi Mishi) zijn wel het zwaarst te verteren, toeval? Want de japanse noise is wel een categorie apart...

Arturo: Dat zal vooral toeval zijn!
Saverio: Waarschijnlijk is dat toeval. Maar we weten wel dat Japanse noise erg extreem is, veel meer dan EG!

Wat geeft jullie inspiratie?

Arturo: China geeft mij enorm veel inspiratie met hun rijke cultuur en traditionele muziek. Ik woon nu tien jaar in Beijing.
Saverio: De muziek zelf, het is niks uitgedacht of conceptueel, het wordt eigenlijk vooral spontaal geboren...

De economische crisis lijkt me wel iets om vreselijk harde muziek over te maken...

Arturo: Gelukkig valt dat allemaal wel mee hier in China, het is een land van constante verandering en groei.
Saverio: We hebben onze muziek niet veranderd nu er een crisis is. Maar muziek verlicht de zorgen en daarom spelen we de laatste twee jaar misschien ook meer live dan vroeger.

Jullie lijken me een beetje zoals SPK, neutraal de zaken tonen zoals ze zijn maar het standpunt overlaten aan de toeschouwer.

Arturo: Ja dat vind ik ook. We hebben Graeme in 1981 leren kennen en hebben hem onze eerste single (Necrosis en la Poya) en onze eerste tape toegestuurd. Hij vond het erg goed en vond dat we veel raakpunten hadden. Ik vond de eerste SPK platen trouwens geweldig!
Saverio: Ja zeker en vast! Dat is ook onze manier om de feiten weer te geven!

Ik heb al verhalen gehoord dat jullie live shows soms vrij extreem zijn, zoals in 1996 in België waar toen het publiek met tafels begon te smijten. Heb je nog van die anekdotes van jullie optredens?

Arturo: Oei daar herinner ik me niets van...
Saverio: Ben je zeker? Dat herinner ik me ook niet. Voor ons was het een erg leuk optreden! Maar als we op het podium staan gaan we er zo in op dat we vaak missen wat er zoals in het publiek gebeurd!

Dit gezegd zijnde, waar kunnen we ons aan verwachten op Bimfest?

Arturo: Een krachtige show met ons typische EG geluid. Ik hoop dat jullie je evengoed gaan amuseren als ik altijd doe tijdens een optreden!
Saverio: We houden echt van live te spelen en het publiek voelt dat ook. Het is altijd heel heftig en we geven echt alles tijdens een gig!

Bedankt voor het interview!

http://www.geometrikrecords.com/esplendor/

HomeContactSitemap
lees meer...
CD BESPREKING : Gert - Alles Is Nog Niet Verloren

Evenals het zeer onlangs besproken Donder, Hel & Hagel hebben we hier nog een act uit de Leuvense antifa scene die al lang geen onbekende meer is voor Dark Entries! Gert maakt al meer dan 18 jaar kritische uptempo Nederlandstalige DIY ‘kleinpunk’. In 2016 bespraken we voor Dark Entries het vijfde album “Ongepast Vrolijk”, ...

lees meer...
CD BESPREKING : L' Appel Du Vide - Abwärtsspirale

Altijd leuk een singel formaat met 4 nummers, aandoenlijk bijna anno 2022, zeker in zwart en grijze lay out en met de veelbelovende bandnaam L’ Appel Du vide en de al even veelbelovende titel “Abwärtsspirale”. Qua stijl en gemoed waan ik mezelf waar aan de vooravond van de jaren 80, een gevoel dat door de muziek van ...

lees meer...
NIEUWS 04/07/2022 : Leeds is gothic city!

U dacht natuurlijk aan Leipzig. Ook. Maar de stad Leeds kent een gothic rock verleden dat als historisch erfgoed moet gekoesterd (denk maar aan bands als The Sisters Of Mercy, The Rose Of Avalanche, March Violets, Salvation, Red Lorry Yellow Lorry,...) Mocht u tussen 7 en 10 juli nog vrij zijn en niks hebben gepland, ga dat horen en zien in ...

lees meer...
NIEUWS 03/07/2022 : Gothic magazine trekt er de stekker uit...

Tenminste grote bezieler en cult figuur bij onze Oosterburen Martin Sprissler besloot recent de stekker uit zijn geesteskind te trekken en biedt zijn titel aan voor overname. Een tweetal jaar geleden was er na een lange pauze sprake van een doorstart maar deze bleek niet helemaal te lopen zoals verwacht. Momenteel is Gothic Magazine 90 in ...

lees meer...
CD BESPREKING : Donder, Hel & Hagel - Kermis In De Hel

In 2019 bespraken we “Lang Genoeg Beleefd Geweest!!!”, het debuutalbum van het Leuvense zootje ongeregeld Donder, Hel & Hagel en heden stellen ze ons hun tweede album voor, “Kermis In De Hel” (11 songs, 43 minuten) met negen studio en twee live songs. Het langverwachte tweede album, uitgesteld door en aangevuld ...

lees meer...
NIEUWS 02/07/2022 : Enzo Kreft met eerste clip als voorbode van het nieuwe album 'Shelter'

De naam Enzo Kreft hoeft geen introductie meer, deze oude krijger werd met de albums “Control” (2019) en “Different World” (2021) weerom ‘wereldberoemd’ in onze scene en scoorde zelfs torenhoog in de eindejaarslijstjes van menig Dark Entries schrijver. Reden, aanstekelijk electro, zowat de overtreffende ...

lees meer...
NIEUWS 02/07/2022 : The Seven Whores Of The Apocalypse, eigentijdse dark electro

De Duitse Dark Dimensions labelgroep ging het trio Chris, Tom en Jason halen in Amerika om hier bij ons hun debuut de ep “Wicked Hands” bij Scanner uit te brengen. Het geluid van deze debuut ep ligt ergens tussen een actuele Placebo Effect en een minder technoïde versie van hun landgenoten Velvet Acid Christ in hun eerste ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Crime and the City Solution @ Can't Live in a Livingroom XIV, Haacht, 11 juni 2022 - ...omdat een cultband in de living nog altijd beter is dan gewoon een avondje TV kijken...

In tussentijd is de tournee van Crime and the City Solution achter de rug en zitten ze alweer in uitvalsbasis Berlijn te broeden op een nieuw studioalbum… Ook de heruitgave van hun backcatalogue door Mute geeft ons iets extra om naar uit te kijken. Voorlopig houden we uw nieuwsgierigheid alvast warm met dit concertverslag van hun huiskamerconcert ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Zondigen op zondag; Sinner’s Day zomert - Als loonslaaf kon ik van deze editie, na veel vijven en zessen, enkel de zondag mee pikken. Gelukkig de dag die mijn goth rockend hartje sneller deed slaan.

Over de vrijdag en zaterdag kan ik hier dus helaas niets kwijt, maar ik twijfel er niet aan dat anderen dat zeker even literair in mijn plaats zullen doen. Laat deze korte review dan ook veeleer een impressie zijn dan een festivalverslag of nog de beleving van één dag. Gelukkig heb ik voor de wintereditie, onder het aloude motto; ...

lees meer...
NIEUWS 27/06/2022 : Sinner’s Day Summer 2023, de eerste namen!

Ja u leest dit goed, de 2022 editie is nog maar net afgelopen en de organisatie gooit nu al een reeks namen voor onze voeten voor volgend jaar en struikelen zult u. Op deze affiche heel wat exclusiviteiten voor 2023; Project Pitchfork, Modern English, When In Rome, Corpus Delicti, Tyske Ludder, Golden Apes, NNHMN, Dorsetshire, Solor Dolorosa, ...

lees meer...
FOTO'S : Within Temptation - @ Graspop 17/06/2022 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Heilung - @ Graspop 17/06/2022 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Amenra - @ Graspop 17/06/2022 door Luc Luyten

lees meer...
CD BESPREKING : Centhron - Fylgja

Dansen. Niet mee niet minder. Al is het dan wel op het eigen graf. Centhron is geen onbekende in aggro tech en endzeit electro middens. De groep werd in 2011 geformeerd door Elmar Schmidt en is vandaag reeds aan zijn 10de album toe,”Fylgja”. Geweldenaars met synths en drummachines zeg maar, die tussen het hacken door even aan het ...

lees meer...
CD BESPREKING : Chainreactor - Techno body Device

Voor de liefhebbers van dark electro of beter nog aggro tech met cyber aspiraties zou de naam Chain Reactor geen onbekende (mogen) zijn. In de maalstorm van vandaag zouden we haast vergeten dat ook dit subgenre, nog altijd alive and kicking, voor het zweet in de underground clubs zorgt. Conclusie; Dark Entries heeft dringend nood aan een kenner ...