casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

736 items

   

Esplendor Geométrico
Als we onze muziek maken is het echt een natuurlijk fenomeen, we kunnen niet anders!
25/11/2010, Chris Konings
 Bookmark and Share

25/11/2010 : Esplendor Geométrico - Als we onze muziek maken is het echt een natuurlijk fenomeen, we kunnen niet anders!
25/11/2010 : Esplendor Geométrico - Als we onze muziek maken is het echt een natuurlijk fenomeen, we kunnen niet anders!
25/11/2010 : Esplendor Geométrico - Als we onze muziek maken is het echt een natuurlijk fenomeen, we kunnen niet anders!
25/11/2010 : Esplendor Geométrico - Als we onze muziek maken is het echt een natuurlijk fenomeen, we kunnen niet anders!
Esplendor Geométrico is een Spaanse industrial groep opgericht in 1980 door Arturo Lanz, Gabriel Riaza, and Juan Carlos Sastre. In 1990 kwam Saverio Evangelista erbij en samen met het enige overgebleven lid Arturo hebben ze een geluid gecreërd dat baanbrekend was in het ritmische industrial genre.

Arturo verhuisde naar China en daardoor werden optredens schaars maar sinds 2009 zijn ze volop terug met hun nieuw album "Pulsion". Drie jaar geleden deden ze een tour in Japan samen met DAF's Robert Görl die je trouwens een dag later kan zien op ons zwart BIM festival. Uw reporter maakte even een electronisch tripje naar Spanje en het verre oosten en hier is het resultaat.

Hoi Arturo en Saverio, kunnen jullie Esplendor Geometrico eens voorstellen?

Arturo: EG is een groep die intense muziek maakt, visceraal, hypnotisch en gebaseerd op industriële percussie en obsessieve ritmes.
Saverio: Esplendor Geométrico is geboren in Madrid 30 jaar geleden... en sindsdien is er veel gebeurd. Het eerste album was industrieel maar sindsdien is onze muziek constant geëvolueerd en vandaag is onze muziek niet meer zo simpel te definiëren. De beste manier is waarschijnlijk "electronisch tribalisme".

Wat waren jullie invloeden? Suicide? Throbbing Gristle?

Arturo: Mijn eerste invloeden waren toen ik bij El Aviador Dro (1979) zat en toen waren dat The Sex Pistols, Pere Ubu, Neu! en de eerste TG en Cabaret Voltaire. In 1981 ben ik gestopt naar electronische muziek te luisteren.
Saverio: Ja in begin was dat vooral TG en Cabaret Voltaire maar zoals we net zeiden gingen we al snel onze eigen persoonlijke manier volgen qua muziek maken.

Jullie zijn echt wel pioniers, ooit gedacht dat jullie carriére zo uitgebreid ging worden en dat jullie zo invloedrijk zouden worden?

Arturo: Nee eigenlijk niet, dat was ook nooit de bedoeling.
Saverio: We hebben er ook nooit over gedacht om te stoppen met muziek maken. Het geheim is waarschijnlijk dat het voor ons nooit een stresserende activiteit was. We hebben alle tijd van de wereld om beslissingen te nemen aangaande EG.

Ik heb enkele cd's van jullie, de 1980-1982 compilatie en Tarikat. Het valt me op dat jullie nieuwe "Pulsion" een warmer karakter heeft dan de machinale tonen van vroeger. Vind je dat zelf ook en hoe zou dat komen?

Arturo: In de jaren 80 was ons geluid misschien wel kouder en minimaler, behalve dan bij Mekano Turbo.

Pulsion doet wel denken aan pulseren of een pulsar, natuurlijke fenomenen dus dat is wel toepasselijk.

Saverio: Je gevoel is juist, we beschouwen onze laatste wel meer als iets organisch en minder mechanisch. De titel betekent eigenlijk onze natuurlijke drang om iets te doen. Als we onze muziek maken is het echt een natuurlijk fenomeen, we kunnen niet anders!

Waarom zijn er verschillende nummers op de cd en de lp te vinden?

Arturo: Ja het zijn twee verschillende formaten en tevens voor een ander publiek. Dat hebben we van in het begin zo opgevat.

De nummers met Japans klinkende titels (Japo en Mishi Mishi) zijn wel het zwaarst te verteren, toeval? Want de japanse noise is wel een categorie apart...

Arturo: Dat zal vooral toeval zijn!
Saverio: Waarschijnlijk is dat toeval. Maar we weten wel dat Japanse noise erg extreem is, veel meer dan EG!

Wat geeft jullie inspiratie?

Arturo: China geeft mij enorm veel inspiratie met hun rijke cultuur en traditionele muziek. Ik woon nu tien jaar in Beijing.
Saverio: De muziek zelf, het is niks uitgedacht of conceptueel, het wordt eigenlijk vooral spontaal geboren...

De economische crisis lijkt me wel iets om vreselijk harde muziek over te maken...

Arturo: Gelukkig valt dat allemaal wel mee hier in China, het is een land van constante verandering en groei.
Saverio: We hebben onze muziek niet veranderd nu er een crisis is. Maar muziek verlicht de zorgen en daarom spelen we de laatste twee jaar misschien ook meer live dan vroeger.

Jullie lijken me een beetje zoals SPK, neutraal de zaken tonen zoals ze zijn maar het standpunt overlaten aan de toeschouwer.

Arturo: Ja dat vind ik ook. We hebben Graeme in 1981 leren kennen en hebben hem onze eerste single (Necrosis en la Poya) en onze eerste tape toegestuurd. Hij vond het erg goed en vond dat we veel raakpunten hadden. Ik vond de eerste SPK platen trouwens geweldig!
Saverio: Ja zeker en vast! Dat is ook onze manier om de feiten weer te geven!

Ik heb al verhalen gehoord dat jullie live shows soms vrij extreem zijn, zoals in 1996 in België waar toen het publiek met tafels begon te smijten. Heb je nog van die anekdotes van jullie optredens?

Arturo: Oei daar herinner ik me niets van...
Saverio: Ben je zeker? Dat herinner ik me ook niet. Voor ons was het een erg leuk optreden! Maar als we op het podium staan gaan we er zo in op dat we vaak missen wat er zoals in het publiek gebeurd!

Dit gezegd zijnde, waar kunnen we ons aan verwachten op Bimfest?

Arturo: Een krachtige show met ons typische EG geluid. Ik hoop dat jullie je evengoed gaan amuseren als ik altijd doe tijdens een optreden!
Saverio: We houden echt van live te spelen en het publiek voelt dat ook. Het is altijd heel heftig en we geven echt alles tijdens een gig!

Bedankt voor het interview!

http://www.geometrikrecords.com/esplendor/

HomeContactSitemap
lees meer...
CD BESPREKING : Fear Incorporated - Of Nightmares And Strychnine

Twee keer goed nieuws. Vooraleer dit album in de lente van dit jaar aan een gelimiteerde cd release toe is kunt u het deze maand reeds kosteloos (jawel) downloaden via de Sacred Realm Records website. Het andere goede nieuws, indien u voor komende Valentijn op zoek bent naar de passende horror soundtrack, aarzel niet, dit is hem. Fear ...

lees meer...
NIEUWS 13/01/2021 : Manifest van Mantus

In 1997 zag Mantus het levenslicht ergens in Keulen. Twee jaar geleden verscheen het dubbelalbum ‘“Katharsis” / “Pagan Folk Songs. Om dit jaar goed in te zetten heeft Martin Schindler een nieuw album in petto, dat binnen enkele weken verschijnt. ‘Manifest’ staat terug bol van donkere landschappen, gekaderd ...

lees meer...
NIEUWS 13/01/2021 : Sirenia al 20 jaar springlevend!

Het zit nog fris in mijn geheugen. Al een eeuwigheid geleden, verscheen het cultalbum ‘At Sixes and Sevens’ (2001) van Sirenia, de goth metalband rond Morten Veland. Dit nadat hij de band Tristania noodgedwongen diende te verlaten. Nu kondigt dit Frans-Noorse gezelschap hun tiende studioalbum, met de inspirerende titel ‘Riddles, ...

lees meer...
CD BESPREKING : Ikon - The Thirteenth Hour - the singels 2007 -2020

Een band die al mee gaat sedert 1991 en we niet meer hoeven voor te stellen. Vanuit Australië, hun heimat, veroverden ze ook Europa. In de jaren 90 en aanvang van de jaren 2000 zat een florissante labeldeal met het Duitse en al lang verdwenen Apollyon label daar voor veel tussen. Nadien was er nog sporadisch een uithaal waardoor de groep ...

lees meer...
CD BESPREKING : CUTS - Unreal

Een paar jaar geleden mocht ik kennismaken met CUTS, die met de twee Exist EP’s toch wel indruk wist te maken. Het daaropvolgende full album A Gradual Decline schoot echter helemaal aan me voorbij, en toen ik de bespreking hier las, was dat achteraf gezien een spijtige zaak. Tijd voor een herkansing, die ik krijg in de vorm van ...

lees meer...
NIEUWS 11/01/2021 : Gary Numan lost eerste single uit nieuwe plaat 'Intruder'

Hij gaat intussen al 42 jaar mee. In zijn begindagen was hij een pionier van de elektronische muziek met Tbeway Army en daarna solo. Hij scoorde hits met 'Cars', 'Are 'Friends Electric' en vele andere pientere popsongs. Halverwege de jaren 90 gaf hij zijn werk een nieuwe draai door de industrial-tour. Hij gaf op zijn oude ...

lees meer...
CD BESPREKING : Penterakt - Conquest Of The Moon

Dit is weer zo een uitgave waarbij je aan het artwork al direct kan zien wat voor muziek je te horen zal krijgen. En met een projectnaam als Penterakt en een albumtitel als “Conquest Of The Moon” kan het ook haast niet anders. Inderdaad klinkt dit als kosmische krautrock zoals we die al kennen van in de jaren 70 van acts als Tangerine ...

lees meer...
CD BESPREKING : Backworld - Sacred And Profane Songs

Ik weet het, voor neo folk en aanverwante activiteiten hebben we een erudiet redactielid. Vandaar dat het voor mij zowat een eeuwigheid geleden is dat ik nog iets uit dit subgenre heb besproken op deze geniale site. Het laatste moet iets van Death In Rome geweest zijn meen ik, maar nu dus deze Backworld die ik best even voor u introduceer. Backworld ...

lees meer...
NIEUWS 08/01/2021 : Death in Rome schrijft hymne bij bestorming van het Capitool

'Het is niet de job van een artiest om politieke statements te maken. Het beste wat we kunnen doen is een soundtrack aanbieden over historische gebeurtenissen.' Aan het woord is Death in Rome, en het historisch evenement dat ze in de verf willen zetten is uiteraard de bestorming van het Capitool twee dagen geleden. Dit doen ze met ...

lees meer...
NIEUWS 08/01/2021 : Hedera helix maakt het weer heel abstract

Wij zijn grote fans van Hedera helix, het gestoorde intellectroproject van Oscar Valerius Kandinsky en Maestro Virgule. We hebben al lang niets meer van hen gehoord, maar in 2016 maakten ze indruk met 'Pastiche', een plaat vol dolgedraaide Nederlandstalige elektronische brouwsels die je vooral in verwarring willen brengen. Nu brengen ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Goethes Erben - Online uitzending NCN Special in lockdown

Een online concert van Goethes Erben, en dat terwijl er in Duitsland een strenge lockdown aan de gang is? Neen, dat is het niet. Het concert dat op zaterdag 26 december werd uitgezonden, was eigenlijk al eerder opgenomen, met name op 4 september, toen Goethes Erben optrad op het NCN festival in de buurt van Leipzig. Het gaat om een concert ...