casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

736 items

   

ZEITGEITS ZERO
Gothic is een aantrekking tot de verborgen passies van het menselijke zijn, de broosheid van het leven die wordt gedefinieerd door verlies, verval en
01/04/2006
 Bookmark and Share

De UK daar komt deze Zeitgeist Zero vandaan. Net als de authentieke gotihic rock beweging. Maar sindsdien is er veel veranderd. Toch doen enkelingen moedig verder. Dark Entries sprak met Teresa, en ook een beetje met Kerry, twee leden van het Leedse Zeitgeist Zero die met een actueel geluid opnieuw wat goth sfeer in deze universiteitsstad proberen te blazen. De spirit hebben ze in elk geval. Nu nog een publiek!

Identitietskit:
Naam: Teresa Dead
Geslacht: Vrouw
Houdt van: Chocolade en wijn, bubbelbaden en winkelen
Haat: Kersttaart, koude douches en etalage kijken
Verliefd op: Mijn I-pod Nano, de soundtrack bij m’n leven in een klein doosje
Fetisj: zwarte pvc
Favoriete groep: Faith No More, Switchblade Symphony en Marc Almond

Naam: Corin
Geslacht: Mannelijk
Houdt van: High tech voor nerds
Haat: Gebrek aan high tech voor nerds
Verliefd op: Drank!
Fetisj: Vrouwen met retro look op hoge hakken en in nylons!
Favoriete groep: Sex Pistols, Public Enemy, Laibach, Hocico

Naam: Kerry
Geslacht: Mannelijk
Houdt van: Het leven zo interessant mogelijk houden
Haat: Misverstanden op het pad van het leven
Verliefd op: Vooral op mezelf eigenlijk
Fetisj: Een lekker kopje thee met een karamelkoekje
Favoriete groep: Massas; o.a. Front 242, Laibach en Ultraviolence, die drie hebben vooral een grote invloed op mij gehad.

Hoe zou je de muziek van Zeitgeist Zero in enkele woorden omschrijven?

Teresa: Met gitaar overgoten electro goth waarop je onmogelijk kan stil blijven zitten en getypeerd door een eerder atypische vrouwenstem die gepassioneerde teksten uitkraamt die eens gehoord eeuwig in je hoofd zullen blijven rondspoken.
Kerry: Emotionele industrial

Wat zijn de meest voorname invloeden voor Zeitgeist Zero, zowel muzikaal als niet muzikaal?

Teresa: Persoonlijk heb ik altijd mijn favoriete nummers een eigen waardering willen meegeven, al is het maar een lijntje uit een nummer of een gehele song. Het nummer “Ghost Town” van The Specials bijvoorbeeld heeft altijd veel voor ons betekend en dus hebben we daar onze eigen versie van gemaakt hoewel ons nummer muzikaal totaal niet als het origineel klinkt. Het is vooral met hetzelfde gevoel en dezelfde intentie geschreven. Maar voor ons is het wel onze “Ghost Town”. Het gaat over het uitsterven van de scene hier bij ons in Engeland, clubs die de deuren sluiten, de magere opkomst op concerten, onze scene die door de reguliere media totaal wordt genegeerd en daardoor ‘ontoegankelijk’ wordt voor jongelui. Het is een inkijk in het actuele leven van een gothic band in Leeds anno 2006… jaja, die stad waar de wieg van ‘goth’ heeft gestaan (nvdr. Teresa doelt hier op de goth machine The Sisters Of Mercy die in Leeds werden geformeerd).

Naast muziek vormen films ook een notoire inspiratiebron. Zo schreven we het nummer “Bride of Frankenstein” naar onze favoriete film. Ik ben dol op die oude Universal horror films en de animaties van Jan Svankmajer… Ik hoop ooit een video voor de groep in die stijl te kunnen draaien. Daar zijn we trouwens recent mee begonnen… het maken van onze eigen video’s vooral als achtergrondprojectie tijdens de optredens maar ook voor het experiment en het plezier. Op onze website kunt u trouwens die video van het nummer “Bride of Frankenstein” bekijken, ik ben er te bewonderen als de bruid… in de supermarkt!

Kerry: Muzikaal word ik vooral beïnvloed door de passie die in de muziek spreekt en dat kan muziek uit eender welk genre zijn… Expressie, creativiteit,… zijn voor mij voorname inspiraties want precies deze elementen lokken reactie bij de luisteraar uit. Verder ben ik ook een fan van al wat marginaal is, van al wat afwijkt van de trendy en door de overheersende cultuur gepredikte gangbare normen. Sideshows, vrolijke gekken, geschifte performers… Ik mag uren naar circus en andere magische performances kijken en ben ook een grote fan van worstelen, wat voor mij meer fysiek theater is, net als moderne dans bijvoorbeeld.

Gezien jullie staan geprogrammeerd op het Wave Gotik Treffen past jullie muziek perfect in het wave gothic plaatje, tenminste dat is wat wij veronderstellen?

Teresa: Ik ben akkoord. Ik heb ook wel heel veel namen van groepen gezien die op dit festival over de jaren heen hebben gespeeld en zichzelf minder makkelijk of niet met het gothic genre wensen te associëren. Nu, de goth scene is de enige scene die de groep altijd heeft ondersteund, dus ik zie of voel geen enkele reden om me er van te distantiëren, we zijn nu eenmaal ‘goth’.

Kerry: Tradities moeten worden gerespecteerd want zij vormen de basis voor gelijk welke scene. Maar dat betekent niet dat deze tradities beperkend mogen zijn, tradities moet ook kunnen evolueren, permanent groeien en beïnvloed worden. Dit betekent ook open staan voor nieuwe dingen, want zonder die openheid is elke scene gedoemd te sterven of te herleiden tot een oefening in nostalgie.

Wat betekent het magische woord ‘gothic’ voor jullie?

Teresa: Het Wave Gotik Treffen is de grootste meeting van gelijkgezinden over alle grenzen heen die er op één of ander manier een gothic levensstijl op nahouden. Voor mij is gothic een gezonde fascinatie voor de ‘donkere kantjes’ van het leven. Gothic houdt niet op bij muziek, het is ook literatuur, kunst, film, fotografie, architectuur,… dat ontspringt uit hetzelfde ondefinieerbare gevoel. Het is een aantrekking tot de verborgen passies van het menselijke zijn, de broosheid van het leven die wordt gedefinieerd door verlies, verval en uiteindelijk de dood.

De muziek alsdusdanig is een vrije expressievorm, kijk maar naar de diversiteit in stijlen tussen de groepen die op het Wave Gotik Treffen staan geprogrammeerd! Gothic is een soort bevrijding, het overspant vele stijlen van opera tot metal over folk en elektronica… het kan allemaal ‘gothic’ zijn, als het maar vanuit de juiste intentie, het juiste gevoel is ontstaan. Toen wij met het componeren van muziek begonnen deden we dat zonder beperkingen, ons debuutalbum is dan ook zowel typisch goth, maar ook metal, rock’n roll, bluesy enzovoort. En toch is het algemene gevoel, de sfeer van het album ‘gothic’.

Hoe kwam Zeitgeist Zero op het Wave Gotik Treffen terecht?

Teresa: Toen we kennis kregen van het bestaan dit festival wilden we er onmiddellijk spelen. Tot drie keer toe hebben we ons promopakketje opgestuurd. Toen het voor de derde keer de deur uitging was ons debuutalbum verschenen en dat had positieve en internationale persaandacht, niet in het minst in Duitsland (Zillo, Sonic Seducer), gekregen alsook wat airplay op radio’s en clubs wereldwijd. De derde keer werd dus de goede keer. Ik merk trouwens dat er dit jaar meerdere onbekende en nieuwe bands een kans krijgen en de combinatie electro en gitaren lijkt me in zekere zin vrij populair.

Wat is de ambitie van Zeitgeist Zero, waarom maken jullie muziek?

Kerry: We willen wat we doen zo goed mogelijk doen, we willen onszelf uitdrukken en hopen daarmee een stuk erkenning te krijgen. We verwachten niet dat iedereen onze muziek te gek vindt, maar we hopen wel dat iedereen die met onze muziek wordt geconfronteerd respecteert wat we doen.

Wat mogen we van Zeitgeist Zero op het komende Wave Gotik Treffen verwachten?

Teresa: Een 40 minuten durend intens optreden waarbij we ons 100% zullen geven. We hopen er de groep te kunnen introduceren bij een ruim publiek. Ik kijk er alvast naar uit want het wordt ons eerste optreden buiten de UK!

Kun je ons vertellen waar en wanneer Zeitgeist Zero zal spelen in Leipzig?

Teresa: Wij spelen op vrijdag 2juni om 21u00 in de Moritzbastei, samen met Schattenschlag, Culture Kulture en Sarah’s Shadow.

Waarmee associeer je het Wave Gotik Treffen?

Teresa: Het grootste gothic festival ter wereld en mijn groep speelt er… *valt flauw*

Een paar laatste, wijze woorden voor de Dark Entries lezers?

Teresa: Kom aub massaal naar ons optreden en steun ons bij onze eerste passage op het Europese vasteland en meteen ons eerste Wave Gotik Treffen!

Corin: Tot in Leipzig! Hopelijk maken we er enkele nieuwe vrienden!

Discografie:

Zeitgeist Zero “Zeitgeist Zero” cd, eigen beheer, 2005

Kurt Ingels

http://www.zeitgeistzero.co.uk

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 22/01/2021 : Vaselyne: Waiting to Exhale

Zegt de naam Frank Weyzig u iets? Niet erg als het geen belletje doet rinkelen, maar hij zat in de eerste opstelling van Clan of Xymox en richtte daarna Born For Bliss op, en dat zijn twee groepen waar u hopelijk wel al van gehoord hebt. Sinds jaren heeft hij ook een project met de Nederlandse zangeres Yvette Winkler, die u misschien ook kent ...

lees meer...
NIEUWS 22/01/2021 : Dark Entries zoekt... jou?

Inderdaad, wie weet kan jij ons een dienst bewijzen! Graag houden we ons webzine zo up to date mogelijk, het feit dat we vorig jaar onze 25ste verjaardag mochten vieren bewijst toch wel dat de vrijwilligers die onze redactie telt hiervoor stuk voor stuk telkens weer hun beste beentje voorzetten. Maandelijks worden we bedolven onder de ...

lees meer...
NIEUWS 22/01/2021 : 'All or Nothing', aldus Moonspell

Dark metal sensatie uit Portugal, Moonspell, draait al bijna 30 jaar mee in het vak. Op 26 februari 2021 doet ze opnieuw een gooi naar liefhebbers van donkere goth metalen met album ‘Hermitage’ en dit via metal gigant Napalm Records. Naar eigen zeggen staat dit album symbool voor een epische reis doorheen de donkere dagen van het ...

lees meer...
CD BESPREKING : Exponentia - Tränen des Leidens

Vergeef me! Om een of andere reden is deze Franse band Exponentia steeds onder mijn radar gebleven. Toen de perskit binnen viel bij de redactie van Dark Entries, trok de cover van ‘Tränen des Leidens’ meteen de aandacht! Ludovic Dhenry, de man achter dit donkere gothic neo classic project, verraste enkele maanden geleden met ...

lees meer...
CD BESPREKING : Miki Yui - Aperio!

Nee, Miki Yui heeft geen drankprobleem. Althans, voor zover we weten toch niet. De titel van haar zevende langspeler Aperio! is afgeleid van de Latijnse oorsprong van de maand april, “aperire” wat “openen” of “onthullen” betekent. Het is meteen in een notendop een hint naar de manier waarop haar muziek ...

lees meer...
NIEUWS 21/01/2021 : De link tussen Joe Biden en Ministry: Varicella.

Vandaag neemt nieuwbakken (gezien zijn leeftijd misschien niet de beste woordkeuze, maar kom) president Joe Biden zijn intrek in het Witte Huis. Laat ons dat voorzien van een passend nummertje, zo dacht de Amerikaanse industrial metal band Varicella. Speciaal ter gelegenheid van de inauguratie nam de band, voor de gelegenheid samen ...

lees meer...
CD BESPREKING : Labasheeda - Status Seeking

Voor mij werden de jaren 90 voornamelijk ingekleurd door gitaarrock. In een pre-internet tijdperk was het dan ook eerder een kwestie van wat je te pakken kon krijgen, en je hier eerder noodgedwongen verder in te verdiepen. Dit klinkt haast verontschuldigend, maar zo wil ik het geenszins bedoelen aangezien er toch heel wat van deze bands zijn ...

lees meer...
CD BESPREKING : Ulrich Troyer - NOK 2020

Onder de categorie: zot zijn doet geen zeer stellen we u Ulrich Troyer voor. Een lid van het tienkoppige Oostenrijkse Vegetable Orchestra. Een orkest dat muziek maakt met, inderdaad, groenten. Een stijloefening tussen de soep en de patatten, hier letterlijk te nemen: als er tijd over is tussen het koken en vrienden uitnodigen voor het ...

lees meer...
CD BESPREKING : Arurmukha - 14.11.90 -Ein Akustisches Psychogramm

Berlijn met zijn rijke geschiedenis is een stad die tot veler verbeelding spreekt. Indien ook tot de uwe, dan hebben we met deze 14.11.90 -Ein Akustisches Psychogramm van Arurmukha beslist iets wat je nieuwsgierigheid zal prikkelen. Dit is een heruitgave van het album dat Marc Weiser (Rechenzntrum, Zeitkratzer) en Jürgen Hendlmeier ...

lees meer...
NIEUWS 19/01/2021 : Ground Nero: In The Blood

Hij is er gekomen. De nieuwe single van Ground Nero werd gisteren voorgesteld op het radioprogramma De dag des oordeels en werd daarna promt ook op YouTube gedeeld. Het is even wennen aan de stem van de nieuwe zanger, want de single is ook het eerste nummer dat uitkomt sinds Gwijde Wampers de groep verlaten heeft en vervangen werd door een ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Goethes Erben - Online uitzending NCN Special in lockdown

Een online concert van Goethes Erben, en dat terwijl er in Duitsland een strenge lockdown aan de gang is? Neen, dat is het niet. Het concert dat op zaterdag 26 december werd uitgezonden, was eigenlijk al eerder opgenomen, met name op 4 september, toen Goethes Erben optrad op het NCN festival in de buurt van Leipzig. Het gaat om een concert ...