casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

757 items

   

ZEITGEITS ZERO
Gothic is een aantrekking tot de verborgen passies van het menselijke zijn, de broosheid van het leven die wordt gedefinieerd door verlies, verval en
01/04/2006
 Bookmark and Share

De UK daar komt deze Zeitgeist Zero vandaan. Net als de authentieke gotihic rock beweging. Maar sindsdien is er veel veranderd. Toch doen enkelingen moedig verder. Dark Entries sprak met Teresa, en ook een beetje met Kerry, twee leden van het Leedse Zeitgeist Zero die met een actueel geluid opnieuw wat goth sfeer in deze universiteitsstad proberen te blazen. De spirit hebben ze in elk geval. Nu nog een publiek!

Identitietskit:
Naam: Teresa Dead
Geslacht: Vrouw
Houdt van: Chocolade en wijn, bubbelbaden en winkelen
Haat: Kersttaart, koude douches en etalage kijken
Verliefd op: Mijn I-pod Nano, de soundtrack bij m’n leven in een klein doosje
Fetisj: zwarte pvc
Favoriete groep: Faith No More, Switchblade Symphony en Marc Almond

Naam: Corin
Geslacht: Mannelijk
Houdt van: High tech voor nerds
Haat: Gebrek aan high tech voor nerds
Verliefd op: Drank!
Fetisj: Vrouwen met retro look op hoge hakken en in nylons!
Favoriete groep: Sex Pistols, Public Enemy, Laibach, Hocico

Naam: Kerry
Geslacht: Mannelijk
Houdt van: Het leven zo interessant mogelijk houden
Haat: Misverstanden op het pad van het leven
Verliefd op: Vooral op mezelf eigenlijk
Fetisj: Een lekker kopje thee met een karamelkoekje
Favoriete groep: Massas; o.a. Front 242, Laibach en Ultraviolence, die drie hebben vooral een grote invloed op mij gehad.

Hoe zou je de muziek van Zeitgeist Zero in enkele woorden omschrijven?

Teresa: Met gitaar overgoten electro goth waarop je onmogelijk kan stil blijven zitten en getypeerd door een eerder atypische vrouwenstem die gepassioneerde teksten uitkraamt die eens gehoord eeuwig in je hoofd zullen blijven rondspoken.
Kerry: Emotionele industrial

Wat zijn de meest voorname invloeden voor Zeitgeist Zero, zowel muzikaal als niet muzikaal?

Teresa: Persoonlijk heb ik altijd mijn favoriete nummers een eigen waardering willen meegeven, al is het maar een lijntje uit een nummer of een gehele song. Het nummer “Ghost Town” van The Specials bijvoorbeeld heeft altijd veel voor ons betekend en dus hebben we daar onze eigen versie van gemaakt hoewel ons nummer muzikaal totaal niet als het origineel klinkt. Het is vooral met hetzelfde gevoel en dezelfde intentie geschreven. Maar voor ons is het wel onze “Ghost Town”. Het gaat over het uitsterven van de scene hier bij ons in Engeland, clubs die de deuren sluiten, de magere opkomst op concerten, onze scene die door de reguliere media totaal wordt genegeerd en daardoor ‘ontoegankelijk’ wordt voor jongelui. Het is een inkijk in het actuele leven van een gothic band in Leeds anno 2006… jaja, die stad waar de wieg van ‘goth’ heeft gestaan (nvdr. Teresa doelt hier op de goth machine The Sisters Of Mercy die in Leeds werden geformeerd).

Naast muziek vormen films ook een notoire inspiratiebron. Zo schreven we het nummer “Bride of Frankenstein” naar onze favoriete film. Ik ben dol op die oude Universal horror films en de animaties van Jan Svankmajer… Ik hoop ooit een video voor de groep in die stijl te kunnen draaien. Daar zijn we trouwens recent mee begonnen… het maken van onze eigen video’s vooral als achtergrondprojectie tijdens de optredens maar ook voor het experiment en het plezier. Op onze website kunt u trouwens die video van het nummer “Bride of Frankenstein” bekijken, ik ben er te bewonderen als de bruid… in de supermarkt!

Kerry: Muzikaal word ik vooral beïnvloed door de passie die in de muziek spreekt en dat kan muziek uit eender welk genre zijn… Expressie, creativiteit,… zijn voor mij voorname inspiraties want precies deze elementen lokken reactie bij de luisteraar uit. Verder ben ik ook een fan van al wat marginaal is, van al wat afwijkt van de trendy en door de overheersende cultuur gepredikte gangbare normen. Sideshows, vrolijke gekken, geschifte performers… Ik mag uren naar circus en andere magische performances kijken en ben ook een grote fan van worstelen, wat voor mij meer fysiek theater is, net als moderne dans bijvoorbeeld.

Gezien jullie staan geprogrammeerd op het Wave Gotik Treffen past jullie muziek perfect in het wave gothic plaatje, tenminste dat is wat wij veronderstellen?

Teresa: Ik ben akkoord. Ik heb ook wel heel veel namen van groepen gezien die op dit festival over de jaren heen hebben gespeeld en zichzelf minder makkelijk of niet met het gothic genre wensen te associëren. Nu, de goth scene is de enige scene die de groep altijd heeft ondersteund, dus ik zie of voel geen enkele reden om me er van te distantiëren, we zijn nu eenmaal ‘goth’.

Kerry: Tradities moeten worden gerespecteerd want zij vormen de basis voor gelijk welke scene. Maar dat betekent niet dat deze tradities beperkend mogen zijn, tradities moet ook kunnen evolueren, permanent groeien en beïnvloed worden. Dit betekent ook open staan voor nieuwe dingen, want zonder die openheid is elke scene gedoemd te sterven of te herleiden tot een oefening in nostalgie.

Wat betekent het magische woord ‘gothic’ voor jullie?

Teresa: Het Wave Gotik Treffen is de grootste meeting van gelijkgezinden over alle grenzen heen die er op één of ander manier een gothic levensstijl op nahouden. Voor mij is gothic een gezonde fascinatie voor de ‘donkere kantjes’ van het leven. Gothic houdt niet op bij muziek, het is ook literatuur, kunst, film, fotografie, architectuur,… dat ontspringt uit hetzelfde ondefinieerbare gevoel. Het is een aantrekking tot de verborgen passies van het menselijke zijn, de broosheid van het leven die wordt gedefinieerd door verlies, verval en uiteindelijk de dood.

De muziek alsdusdanig is een vrije expressievorm, kijk maar naar de diversiteit in stijlen tussen de groepen die op het Wave Gotik Treffen staan geprogrammeerd! Gothic is een soort bevrijding, het overspant vele stijlen van opera tot metal over folk en elektronica… het kan allemaal ‘gothic’ zijn, als het maar vanuit de juiste intentie, het juiste gevoel is ontstaan. Toen wij met het componeren van muziek begonnen deden we dat zonder beperkingen, ons debuutalbum is dan ook zowel typisch goth, maar ook metal, rock’n roll, bluesy enzovoort. En toch is het algemene gevoel, de sfeer van het album ‘gothic’.

Hoe kwam Zeitgeist Zero op het Wave Gotik Treffen terecht?

Teresa: Toen we kennis kregen van het bestaan dit festival wilden we er onmiddellijk spelen. Tot drie keer toe hebben we ons promopakketje opgestuurd. Toen het voor de derde keer de deur uitging was ons debuutalbum verschenen en dat had positieve en internationale persaandacht, niet in het minst in Duitsland (Zillo, Sonic Seducer), gekregen alsook wat airplay op radio’s en clubs wereldwijd. De derde keer werd dus de goede keer. Ik merk trouwens dat er dit jaar meerdere onbekende en nieuwe bands een kans krijgen en de combinatie electro en gitaren lijkt me in zekere zin vrij populair.

Wat is de ambitie van Zeitgeist Zero, waarom maken jullie muziek?

Kerry: We willen wat we doen zo goed mogelijk doen, we willen onszelf uitdrukken en hopen daarmee een stuk erkenning te krijgen. We verwachten niet dat iedereen onze muziek te gek vindt, maar we hopen wel dat iedereen die met onze muziek wordt geconfronteerd respecteert wat we doen.

Wat mogen we van Zeitgeist Zero op het komende Wave Gotik Treffen verwachten?

Teresa: Een 40 minuten durend intens optreden waarbij we ons 100% zullen geven. We hopen er de groep te kunnen introduceren bij een ruim publiek. Ik kijk er alvast naar uit want het wordt ons eerste optreden buiten de UK!

Kun je ons vertellen waar en wanneer Zeitgeist Zero zal spelen in Leipzig?

Teresa: Wij spelen op vrijdag 2juni om 21u00 in de Moritzbastei, samen met Schattenschlag, Culture Kulture en Sarah’s Shadow.

Waarmee associeer je het Wave Gotik Treffen?

Teresa: Het grootste gothic festival ter wereld en mijn groep speelt er… *valt flauw*

Een paar laatste, wijze woorden voor de Dark Entries lezers?

Teresa: Kom aub massaal naar ons optreden en steun ons bij onze eerste passage op het Europese vasteland en meteen ons eerste Wave Gotik Treffen!

Corin: Tot in Leipzig! Hopelijk maken we er enkele nieuwe vrienden!

Discografie:

Zeitgeist Zero “Zeitgeist Zero” cd, eigen beheer, 2005

Kurt Ingels

http://www.zeitgeistzero.co.uk

HomeContactSitemap
lees meer...
CD BESPREKING : Gert - Alles Is Nog Niet Verloren

Evenals het zeer onlangs besproken Donder, Hel & Hagel hebben we hier nog een act uit de Leuvense antifa scene die al lang geen onbekende meer is voor Dark Entries! Gert maakt al meer dan 18 jaar kritische uptempo Nederlandstalige DIY ‘kleinpunk’. In 2016 bespraken we voor Dark Entries het vijfde album “Ongepast Vrolijk”, ...

lees meer...
CD BESPREKING : L' Appel Du Vide - Abwärtsspirale

Altijd leuk een singel formaat met 4 nummers, aandoenlijk bijna anno 2022, zeker in zwart en grijze lay out en met de veelbelovende bandnaam L’ Appel Du vide en de al even veelbelovende titel “Abwärtsspirale”. Qua stijl en gemoed waan ik mezelf waar aan de vooravond van de jaren 80, een gevoel dat door de muziek van ...

lees meer...
NIEUWS 04/07/2022 : Leeds is gothic city!

U dacht natuurlijk aan Leipzig. Ook. Maar de stad Leeds kent een gothic rock verleden dat als historisch erfgoed moet gekoesterd (denk maar aan bands als The Sisters Of Mercy, The Rose Of Avalanche, March Violets, Salvation, Red Lorry Yellow Lorry,...) Mocht u tussen 7 en 10 juli nog vrij zijn en niks hebben gepland, ga dat horen en zien in ...

lees meer...
NIEUWS 03/07/2022 : Gothic magazine trekt er de stekker uit...

Tenminste grote bezieler en cult figuur bij onze Oosterburen Martin Sprissler besloot recent de stekker uit zijn geesteskind te trekken en biedt zijn titel aan voor overname. Een tweetal jaar geleden was er na een lange pauze sprake van een doorstart maar deze bleek niet helemaal te lopen zoals verwacht. Momenteel is Gothic Magazine 90 in ...

lees meer...
CD BESPREKING : Donder, Hel & Hagel - Kermis In De Hel

In 2019 bespraken we “Lang Genoeg Beleefd Geweest!!!”, het debuutalbum van het Leuvense zootje ongeregeld Donder, Hel & Hagel en heden stellen ze ons hun tweede album voor, “Kermis In De Hel” (11 songs, 43 minuten) met negen studio en twee live songs. Het langverwachte tweede album, uitgesteld door en aangevuld ...

lees meer...
NIEUWS 02/07/2022 : Enzo Kreft met eerste clip als voorbode van het nieuwe album 'Shelter'

De naam Enzo Kreft hoeft geen introductie meer, deze oude krijger werd met de albums “Control” (2019) en “Different World” (2021) weerom ‘wereldberoemd’ in onze scene en scoorde zelfs torenhoog in de eindejaarslijstjes van menig Dark Entries schrijver. Reden, aanstekelijk electro, zowat de overtreffende ...

lees meer...
NIEUWS 02/07/2022 : The Seven Whores Of The Apocalypse, eigentijdse dark electro

De Duitse Dark Dimensions labelgroep ging het trio Chris, Tom en Jason halen in Amerika om hier bij ons hun debuut de ep “Wicked Hands” bij Scanner uit te brengen. Het geluid van deze debuut ep ligt ergens tussen een actuele Placebo Effect en een minder technoïde versie van hun landgenoten Velvet Acid Christ in hun eerste ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Crime and the City Solution @ Can't Live in a Livingroom XIV, Haacht, 11 juni 2022 - ...omdat een cultband in de living nog altijd beter is dan gewoon een avondje TV kijken...

In tussentijd is de tournee van Crime and the City Solution achter de rug en zitten ze alweer in uitvalsbasis Berlijn te broeden op een nieuw studioalbum… Ook de heruitgave van hun backcatalogue door Mute geeft ons iets extra om naar uit te kijken. Voorlopig houden we uw nieuwsgierigheid alvast warm met dit concertverslag van hun huiskamerconcert ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Zondigen op zondag; Sinner’s Day zomert - Als loonslaaf kon ik van deze editie, na veel vijven en zessen, enkel de zondag mee pikken. Gelukkig de dag die mijn goth rockend hartje sneller deed slaan.

Over de vrijdag en zaterdag kan ik hier dus helaas niets kwijt, maar ik twijfel er niet aan dat anderen dat zeker even literair in mijn plaats zullen doen. Laat deze korte review dan ook veeleer een impressie zijn dan een festivalverslag of nog de beleving van één dag. Gelukkig heb ik voor de wintereditie, onder het aloude motto; ...

lees meer...
NIEUWS 27/06/2022 : Sinner’s Day Summer 2023, de eerste namen!

Ja u leest dit goed, de 2022 editie is nog maar net afgelopen en de organisatie gooit nu al een reeks namen voor onze voeten voor volgend jaar en struikelen zult u. Op deze affiche heel wat exclusiviteiten voor 2023; Project Pitchfork, Modern English, When In Rome, Corpus Delicti, Tyske Ludder, Golden Apes, NNHMN, Dorsetshire, Solor Dolorosa, ...

lees meer...
FOTO'S : Within Temptation - @ Graspop 17/06/2022 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Heilung - @ Graspop 17/06/2022 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Amenra - @ Graspop 17/06/2022 door Luc Luyten

lees meer...
CD BESPREKING : Centhron - Fylgja

Dansen. Niet mee niet minder. Al is het dan wel op het eigen graf. Centhron is geen onbekende in aggro tech en endzeit electro middens. De groep werd in 2011 geformeerd door Elmar Schmidt en is vandaag reeds aan zijn 10de album toe,”Fylgja”. Geweldenaars met synths en drummachines zeg maar, die tussen het hacken door even aan het ...

lees meer...
CD BESPREKING : Chainreactor - Techno body Device

Voor de liefhebbers van dark electro of beter nog aggro tech met cyber aspiraties zou de naam Chain Reactor geen onbekende (mogen) zijn. In de maalstorm van vandaag zouden we haast vergeten dat ook dit subgenre, nog altijd alive and kicking, voor het zweet in de underground clubs zorgt. Conclusie; Dark Entries heeft dringend nood aan een kenner ...