casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

711 items

   

DAF
Platenlabels schreven ons terug : ‘Wij houden ons niet met dit soort muziek bezig.”.
05/11/2010, Didier Becu
 Bookmark and Share

05/11/2010 : DAF - Platenlabels schreven ons terug : ‘Wij houden ons niet met dit soort muziek bezig.”.
05/11/2010 : DAF - Platenlabels schreven ons terug : ‘Wij houden ons niet met dit soort muziek bezig.”.
05/11/2010 : DAF - Platenlabels schreven ons terug : ‘Wij houden ons niet met dit soort muziek bezig.”.
05/11/2010 : DAF - Platenlabels schreven ons terug : ‘Wij houden ons niet met dit soort muziek bezig.”.
05/11/2010 : DAF - Platenlabels schreven ons terug : ‘Wij houden ons niet met dit soort muziek bezig.”.
Goede wijn behoeft geen krans, dat geldt zowel voor BIMfest als voor DAF en kijk het toeval wil dat dit legendarisch duo de hoofdact vormt van ons jaarlijks feestje.Alvorens u kan uitfreaken op “Der Mussolini” hadden wij het eer en genoegen om met Robert Görl rond de legendarische Dark Entries tafel te zitten.

Beste Robert, DAF is een instituut zoveel is zeker, maar voel je dat zelf ook zo aan?

In zekere zin natuurlijk wel, maar niet op een bindende manier. Wij willen de mensen altijd ideeën geven, maar we laten het aan hun over wat ze er met aanvangen.Gabi en ik zijn twee vrije geesten en het is op die manier dat we geëvolueerd zijn.

Historisch gezien maken jullie deel uit van de Neue Deutsche Welle. Voelen jullie tot deze 'strekking' verbonden of heeft men die naam gewoon verzonnen om er poen met te scheppen?

Wij hebben ons nooit deel van iets gevonden, binnenin de Neue Deutsche Welle deden wij gewoon ons eigen ding. En zelfs dat concept pastte ons niet, eigenlijk maken wij niet graag deel uit van iets….

Dat vind ik tegelijkertijd het mooie aan DAF Jullie zijn een groep die iedereen kent maar eigenlijk hebben jullie weinig toegevingen moeten doen…

Ja, maar meteen is het ook daardoor dat je ons niet heel de dagen op de radio kan horen. Wij vonden een nieuwe manier uit van songs schrijven, gewoonweg omdat we niet echt wild waren van de oude manier van werken…

Met zo’n ingesteldheid echter kom je niet op de radio maar dat kon ons maar weinig schelen. Liever dat dan heel je leven vervelende nummers te moeten maken, om van je vrijheid maar niet te spreken!

Volgens de geschiedenisboeken is DAF de uitvinder van de EBM. Ik laat het aan jullie over om dat toe te lichten…

Dat komt omdat onze muziek 30 jaar geleden gemaakt werd en als je naar vele EBM-bands luistert dan hoor je inderdaad ons geluid, maar ik zie dat als een compliment. En tuurlijk zijn ze ook verzot op onze kleren! Welke kleren? Zwart natuurlijk!

Hoe kwamen jullie op dit geluid?

Aah, de vraag die we al zo veel keren hebben moeten beantwoorden! Het doel was eigenlijk om zo origineel mogelijk te klinken en we hebben daar zeer hard moeten voor werken.

Wij hielden nogal van de fusie tussen vuile geprogrammeerde electronische muziek en echte akoestische drums, zoiets als een Man Machine maar dan in’t echt!

Mensen zijn niet perfect en soms ademen ze twee keer per seconde in plaats van één keer.

Toen jullie in Wuppertal jullie ding begonnen, hoe reageerde men daar op?

Eigenlijk zijn wij in Düsseldorf begonnen, maar goed op dat moment leefde Gabi in Wuppertal maar de ontmoeting tussen mij en Gabi vond dus wel plaats in Düsseldorf en daar is alles begonnen.

Je zal het misschien niet geloven maar de mensen waren van in het begin zot van ons geluid en al onze liveshows waren uitverkocht, het waren enkel de platenlabels die het lieten afweten. We kregen brieven waarin stond : ‘Wij houden ons niet met dit soort muziek bezig.”.

Anderzijds toch raar dat enthousiasme want wat jullie deden was iets volslagen nieuw….

Maar toch mag je niet vergeten dat de punk er ook nog was. Door de punk waren mensen best bereid om naar iets nieuw te luisteren want de mensen waren al die oude vertrouwde schema’s beu.

Dit was natuurlijk voor ons een kans maar ik ben er me ten volste van bewust dat zulke kansen zich maar zelden voordoen.

Nu is er ook een gevecht aan de gang, het gevecht tegen de muziekindustrie en de drang dat alles gratis moet zijn, en zo zal het worden!

Jij en Gabi zijn al 30 jaar bezig, jullie moeten goede maatjes zijn, toch?

Vergeet het maar, er zijn momenten bij dat alles klikt maar op andere momenten moeten we niks van mekaar hebben.

Jullie worden wel eens de peetvaders van de electronische muziek genoemd. Is dat een scene die je zelf op de voet volgt?

Eigenlijk hebben wij volgelingen in verschillende scenes hoor. Er zijn mensen die beweren dat wij de eerste houseplaat aller tijden gemaakt hebben. Dan verwijzen ze naar onze elpee “First step to heaven” die uitkwam in het midden van de jaren ’80.

Er zijn er zelfs die beweren dat wij de techno uitgevonden hebben, in ieder geval heb ik onder mijn eigen naam in de jaren ’90 vier technoplaten uitgebracht.

Wat betekenen de jaren ’80 voor u?

Muzikaal gezien een enorm grote verandering want de electronische muziek maakte zijn intrede en veroverde meteen de top. Alles voelde fantastisch aan omwille van de atmosfeer die toen in de lucht ging. Voor ons was het de DAF-tijd en zelf maakte ik mijn soloplaat met Annie Lennox.

En plots in 2008 beslisten jullie om de draad weer op te pikken, waarom?

In de eerste plaats omdat Gabi en ik het echt zagen zitten maar het was ook een mooi moment vond ik : ons dertigjarig jubileum! En om eerlijk met u te blijven, we hadden ook de kans om wat geld te rapen.

Uw favoriete plaat en waarom?

“Hey Jude” van The Beatles en “Sexmachine” van James Brown. Waarom? Iedereen heeft van die vroege favorieten, toch?

Wat mogen we op BIMfest verwachten?

We gaan al onze grootste hits spelen, en ook een paar die niet zo bekend zijn!

De laatste woorden waren…

Hopelijk zien we jullie op BIMfest, we kijken er echt naar uit!

Wij ook!

DAF / Bimfest

HomeContactSitemap
lees meer...
CD BESPREKING : Physical Wash - Physical Death

Nooit van gehoord? Het is u vergeven ik tot voor kort ook niet, maar ik ben er na beluistering van deze “Physical Death” wel zeker van dat dit een schijf is die heel wat lezers van deze geniale webstek (juist, Dark Entries) zal kunnen bekoren. Vooral zij die een gemeenschappelijk verleden in de jaren 80 delen, want hoewel actueel ...

lees meer...
CD BESPREKING : Frust - StoneI ep (vinyl)

Onbekend is onbemind, zo ook deze Frust, een project uit de Blind Delon stal. Blind Delon? Welaan, een beetje een obscuur maar toch net iets beter bekend EBM post punk project uit het Franse Toulouse. Eigenlijk is het gewoon Blind Delon in een Frust jasje en “Stone I” is meteen het eerste en strak gelimiteerde techo / ebm / minimal ...

lees meer...
CD BESPREKING : Josy & Pony - Eponyme

Uit het troosteloze Charleroi, ooit verkozen tot ‘lelijkste stad ter wereld’, komt Josy & Pony. In 2017 verscheen van dit gezelschap het debuutalbum “Hippodrone Club” en hier is dan de opvolger “Eponyme” (9 tracks, 38 minuten) met een leuk woordspel in de titel. Een flinke scheut humor vind je doorheen ...

lees meer...
CD BESPREKING : Étant Donnés - L'Opposition Et Les Causes Conjuguées Sont Réconciliées

We zijn heel blij dat Klanggalerie de nobele taak op zich heeft genomen om oud werk van de Franse industrial grootmacht Etant Donnés heruit te brengen. Enkele maanden kon u al onze bevindingen omtrent hun debuut La Vue (oorspronkelijk uit 1981) nalezen, nu is het tijd aan het tweede album, eveneens afkomstig uit ‘81: L’Opposition ...

lees meer...
CD BESPREKING : Cyanbaal - Madame Degradation / Living Tunnel

Nog niet zo lang geleden besprak ik het album 'Life Without Exit' van het Duits electro/darkwave-project Cyanbaal. Georg Kasperski was zo blij met mijn recensie dat hij voorstelde om ook zijn 2 vorige releases 'Madame Degradation' en 'Living Tunnel' te bezorgen. Eerstgenoemde is zijn debuut-EP uit 2015, terwijl laatstgenoemde ...

lees meer...
NIEUWS 11/10/2019 : Floor, de beste zangeres?

Het zijn drukke tijden voor Nightwish. Terwijl zangeres Floor Jansen de afgelopen twee maanden in eigen land een landelijke bekendheid werd door haar deelname aan de TV-show 'Beste Zangers', werkt de Finse metalband aan een nieuw studio-album voor 2020 en wordt op vrijdag 6 december het monumentale document 'Decades: Live In ...

Willekeurige selectie 'oudere' CD-besprekingen (zie ook op onze home-page onderaan):
$$$$$$
lees meer...
NIEUWS 10/10/2019 : Zaterdag So What-punkfestival in Aarschot

Sham 69, Ramonas, Unite Against Society, Capital Scum en Nope, ze staan allemaal op de affiche van het derde So What-festival dat deze zaterdag in De Klinker in Aarschot. Wie nog eens een stevige portie punk wil zoals dat in gouden tijden gemaakt werd, weet waar hij moet zijn. De Klinker: Demervalei 14, 3200 Aarschot Deuren: 17u Facebook ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : October Ritus (Rome, Awen, By The Spirits, La Merde), 04/10/2019, De Wommel, Wommelgem - Kali Yuga Über Alles!

FolkWorld, een Duits label dat ook al eens graag een concert organiseert luidde oktober in met een dubbele affiche. Op donderdag (de nationale Duitse feestdag) sloegen ze hun kampen onder de noemer October Chorus op in Mühltal (nabij Darmstadt) met behalve een andere headliner (Changes) dezelfde line-up. 's Anderdaags verhuisde het ...

lees meer...
FOTO'S : Ground Nero - @ De Klinker Aarschot, 05/10/2019 door Luc Luyten

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Ground Nero – Divergence CD Release Show - 5 oktober 2019 – De Klinker Aarschot

‘Beyond Scales there is Divergence’. Heden ten dage is het zowat de sleutelzin in het leven van Ground Nero. Een trilogie zonder echt een trilogie te zijn, maar na 2 EP’s (Beyond en Scales) is er nu het eerste full-album Divergence. Een album waarmee ze met glans laten horen dat de band sedert hun oprichting enkel maar ...

lees meer...
NIEUWS 02/10/2019 : Walhalla pakt uit met exclusieve rerelease van Ton Lebbink's cult plaat “Luchtkastelen”

Ton Lebbink (1943-2017) was de voormalige drummer van de Nederlandse new wave band en kunstcollectief Mecano en tevens portier bij het wereldberoemde poppodium Paradiso in Amsterdam. In de vroege jaren tachtig van de vorige eeuw was hij één van de allereerste Nederlandse popdichters, samen met anderen zoals Diana Ozon en Bart ...

lees meer...
NIEUWS 30/09/2019 : Soft Riot en Kezdown treden donderdag op in Brussel

De Fantomatic.Nights zijn het kleine broertje van de Fantastique.Nights, en om de haverklap bieden ze je gratis concerten aan in het centrum van Brussel. Deze gaan door in Café Central, op wandelafstand van de AB, en er komen deze keer opnieuw twee heel aanbevelenswaardige groepen af. Soft Riot komt helemaal uit Canada en maakt ...

lees meer...
NIEUWS 30/09/2019 : Enzo Kreft: Biometrics

Enzo Kreft heeft een plaat uitgebracht - 'Control' - over de keerzijde van de technologie die ons omringt en steeds meer ons leven beheerst. Een boodschap die hij wil uitdragen, ook met een nieuwe clip. 'Biometrics' is een goed voorbeeld van wat de nieuwe plaat inhoudt. 'Bij biometrie worden technieken toegepast waarbij ...

lees meer...
FOTO'S : Kollaps - @ Tour à Plomb Brussel 26/09/2019 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Nytt Land - @ Tour à Plomb Brussel, 26/09/2019 door Luc Luyten