casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

721 items

   

DAF
Platenlabels schreven ons terug : ‘Wij houden ons niet met dit soort muziek bezig.”.
05/11/2010, Didier Becu
 Bookmark and Share

05/11/2010 : DAF - Platenlabels schreven ons terug : ‘Wij houden ons niet met dit soort muziek bezig.”.
05/11/2010 : DAF - Platenlabels schreven ons terug : ‘Wij houden ons niet met dit soort muziek bezig.”.
05/11/2010 : DAF - Platenlabels schreven ons terug : ‘Wij houden ons niet met dit soort muziek bezig.”.
05/11/2010 : DAF - Platenlabels schreven ons terug : ‘Wij houden ons niet met dit soort muziek bezig.”.
05/11/2010 : DAF - Platenlabels schreven ons terug : ‘Wij houden ons niet met dit soort muziek bezig.”.
Goede wijn behoeft geen krans, dat geldt zowel voor BIMfest als voor DAF en kijk het toeval wil dat dit legendarisch duo de hoofdact vormt van ons jaarlijks feestje.Alvorens u kan uitfreaken op “Der Mussolini” hadden wij het eer en genoegen om met Robert Görl rond de legendarische Dark Entries tafel te zitten.

Beste Robert, DAF is een instituut zoveel is zeker, maar voel je dat zelf ook zo aan?

In zekere zin natuurlijk wel, maar niet op een bindende manier. Wij willen de mensen altijd ideeën geven, maar we laten het aan hun over wat ze er met aanvangen.Gabi en ik zijn twee vrije geesten en het is op die manier dat we geëvolueerd zijn.

Historisch gezien maken jullie deel uit van de Neue Deutsche Welle. Voelen jullie tot deze 'strekking' verbonden of heeft men die naam gewoon verzonnen om er poen met te scheppen?

Wij hebben ons nooit deel van iets gevonden, binnenin de Neue Deutsche Welle deden wij gewoon ons eigen ding. En zelfs dat concept pastte ons niet, eigenlijk maken wij niet graag deel uit van iets….

Dat vind ik tegelijkertijd het mooie aan DAF Jullie zijn een groep die iedereen kent maar eigenlijk hebben jullie weinig toegevingen moeten doen…

Ja, maar meteen is het ook daardoor dat je ons niet heel de dagen op de radio kan horen. Wij vonden een nieuwe manier uit van songs schrijven, gewoonweg omdat we niet echt wild waren van de oude manier van werken…

Met zo’n ingesteldheid echter kom je niet op de radio maar dat kon ons maar weinig schelen. Liever dat dan heel je leven vervelende nummers te moeten maken, om van je vrijheid maar niet te spreken!

Volgens de geschiedenisboeken is DAF de uitvinder van de EBM. Ik laat het aan jullie over om dat toe te lichten…

Dat komt omdat onze muziek 30 jaar geleden gemaakt werd en als je naar vele EBM-bands luistert dan hoor je inderdaad ons geluid, maar ik zie dat als een compliment. En tuurlijk zijn ze ook verzot op onze kleren! Welke kleren? Zwart natuurlijk!

Hoe kwamen jullie op dit geluid?

Aah, de vraag die we al zo veel keren hebben moeten beantwoorden! Het doel was eigenlijk om zo origineel mogelijk te klinken en we hebben daar zeer hard moeten voor werken.

Wij hielden nogal van de fusie tussen vuile geprogrammeerde electronische muziek en echte akoestische drums, zoiets als een Man Machine maar dan in’t echt!

Mensen zijn niet perfect en soms ademen ze twee keer per seconde in plaats van één keer.

Toen jullie in Wuppertal jullie ding begonnen, hoe reageerde men daar op?

Eigenlijk zijn wij in Düsseldorf begonnen, maar goed op dat moment leefde Gabi in Wuppertal maar de ontmoeting tussen mij en Gabi vond dus wel plaats in Düsseldorf en daar is alles begonnen.

Je zal het misschien niet geloven maar de mensen waren van in het begin zot van ons geluid en al onze liveshows waren uitverkocht, het waren enkel de platenlabels die het lieten afweten. We kregen brieven waarin stond : ‘Wij houden ons niet met dit soort muziek bezig.”.

Anderzijds toch raar dat enthousiasme want wat jullie deden was iets volslagen nieuw….

Maar toch mag je niet vergeten dat de punk er ook nog was. Door de punk waren mensen best bereid om naar iets nieuw te luisteren want de mensen waren al die oude vertrouwde schema’s beu.

Dit was natuurlijk voor ons een kans maar ik ben er me ten volste van bewust dat zulke kansen zich maar zelden voordoen.

Nu is er ook een gevecht aan de gang, het gevecht tegen de muziekindustrie en de drang dat alles gratis moet zijn, en zo zal het worden!

Jij en Gabi zijn al 30 jaar bezig, jullie moeten goede maatjes zijn, toch?

Vergeet het maar, er zijn momenten bij dat alles klikt maar op andere momenten moeten we niks van mekaar hebben.

Jullie worden wel eens de peetvaders van de electronische muziek genoemd. Is dat een scene die je zelf op de voet volgt?

Eigenlijk hebben wij volgelingen in verschillende scenes hoor. Er zijn mensen die beweren dat wij de eerste houseplaat aller tijden gemaakt hebben. Dan verwijzen ze naar onze elpee “First step to heaven” die uitkwam in het midden van de jaren ’80.

Er zijn er zelfs die beweren dat wij de techno uitgevonden hebben, in ieder geval heb ik onder mijn eigen naam in de jaren ’90 vier technoplaten uitgebracht.

Wat betekenen de jaren ’80 voor u?

Muzikaal gezien een enorm grote verandering want de electronische muziek maakte zijn intrede en veroverde meteen de top. Alles voelde fantastisch aan omwille van de atmosfeer die toen in de lucht ging. Voor ons was het de DAF-tijd en zelf maakte ik mijn soloplaat met Annie Lennox.

En plots in 2008 beslisten jullie om de draad weer op te pikken, waarom?

In de eerste plaats omdat Gabi en ik het echt zagen zitten maar het was ook een mooi moment vond ik : ons dertigjarig jubileum! En om eerlijk met u te blijven, we hadden ook de kans om wat geld te rapen.

Uw favoriete plaat en waarom?

“Hey Jude” van The Beatles en “Sexmachine” van James Brown. Waarom? Iedereen heeft van die vroege favorieten, toch?

Wat mogen we op BIMfest verwachten?

We gaan al onze grootste hits spelen, en ook een paar die niet zo bekend zijn!

De laatste woorden waren…

Hopelijk zien we jullie op BIMfest, we kijken er echt naar uit!

Wij ook!

DAF / Bimfest

HomeContactSitemap
lees meer...
CD BESPREKING : Wake Island Rail - WIR

Op het Finse label Actcom Music verscheen zopas “WIR” (7 tracks, 24 minuten) de debuut EP op cd’r van Wake Island Rail. Hierop staan songs over het menselijk ras, het dierenrijk en de planeet Aarde op lyrics die al een paar jaar geleden werden geschreven en muziek met een atmosferische en experimentele ondertoon. De bezetting ...

lees meer...
NIEUWS 27/02/2020 : Zachery Allan Starky (ZAS) verzoent postpunk en techno!

Kan dat dan? Wel deze Amerikaan is al jaren actief in de ondergrond van New York, ondermeer als dj. Hij analyseert de scene zeer scherp en na heel wat productiewerk pakt hij binnenkort uit met zijn debuutplaat “Fear City”die een hedendaags muzikaal beeld moet geven van de grootstad New York anno 2020. De eerste singel “No ...

lees meer...
NIEUWS 27/02/2020 : Last call voor Porta Nigra... en meer festival plezier!

In onze scene bestaat er niet zoiets als een festivalseizoen. Gans het jaar vieren we feest. Zo kunt u straks, op vrijdag 6 en zaterdag 7 maart voor twee dagen in Aartschot terecht voor Porta Nigra. Twee dagen, waarbij Dark Entries onder andere uitkijkt naar de passages van Rosa Crux, Ordo Rosarius Equilibrio, Siglo XX en een herrezen The ...

lees meer...
NIEUWS 27/02/2020 : Dark Entries geeft 5 vrijkaarten weg voor de New Wave Club Class-X Party in Aarschot

Het is een jaarlijkse traditie, de New Wave Club Class-X in de stadsfeestzaal van Aarschot. Dj Wildhoney zal je er trakteren op de beste plaatjes in meer dan 40 jaar new wave. Het feestje gaat door op zaterdag 7 maart. En Dark Entries mag 5 vrijkaarten weggeven. Niet zomaar, hé, je moet een vraag beantwoorden. Welk instrument speelde ...

lees meer...
NIEUWS 26/02/2020 : 'Het lijkt wel vrede'-tour van Gert Kleinpunk

Gert Kleinpunk - de tegendraadse troubadour uit Leuven - heeft een nieuwe ep afgewerkt, en die heet net zoals de optredens die hij al meer dan 30 jaar organiseert: 'Het lijkt wel vrede'. Daarop staan alweer 8 scherpe en rake liederen over de toestand van de maatschappij, over de achteruitgang van het milieu, over de corruptie van de ...

lees meer...
CD BESPREKING : Unimother 27 - Chrysalis

Unimother 27 is het project van multi-instrumentalist Piero Ranalli uit het Italiaanse Pescara (Abruzzen). Het begon allemaal in 1989 met de garage psych-rock band City Sewer System. Sinds 1991 is hij ook actief in het spacedoom powertrio Insider (6 albums) en tevens speelt hij bas in de dark progrock formatie Areknamés (3 albums). ...

Willekeurige selectie 'oudere' CD-besprekingen (zie ook op onze home-page onderaan):
$$$$$$$$$
lees meer...
CD BESPREKING : Snakeskin - Medusa's Spell

In 2004 stichtte frontman van Lacrimosa, Tilo Wolff een elektronisch zijproject onder de naam Snakeskin. Dat jaar verscheen het donkere ‘Music for the Lost’, gekenmerkt door een haast onverstaanbare, bij wijlen kruisende zang van Tilo (denk maar aan ‘Melissa’!). Twee jaar later volgde ‘Canta’tronic’, ...

lees meer...
CD BESPREKING : Zone Six - Kozmik Koon

‘Acid rock sinds 1997’ of ‘een van de eerste impro-bands van de Krautrock revival’, zo afficheren Zone Six zich op hun bandcamp pagina. De band werd opgericht in de zomer van het genoemde jaar door Dave Schmidt (aka Sula Bassana) die ook in tal van andere bands en projecten actief was en is. Zone Six is zijn psychedelische ...

lees meer...
CD BESPREKING : Art Of Empathy - End Of I

Ik neem u even mee terug in de tijd, zo een slordige 25 jaar maar liefst. Het was een tijd dat ondergetekende actief met muziek bezig was. Het is te zeggen: veel meer dan het verplicht meebrullen met nationalistische hymnes (de Vlaamse Leeuw, De Blauwvoet,...) bij de KSA moet u zich hierbij niet voorstellen. In die tijd kraaide daar nog ...

lees meer...
NIEUWS 19/02/2020 : The Epic Apocalypse Tour

EPICA en Apocalyptica bundelen de krachten voor een tournee die alle monden zal doen open vallen. De twee groepen kondigen 'The Epic Apocalypse Tour' aan, die tot groot jolijt van de Belgische fans ook langskomt in de Ancienne Belgique, en dat op vrijdag 4 december. De Nederlanders van EPICA staan al bijna twee decennia aan de ...