casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

757 items

   

DAF
Platenlabels schreven ons terug : ‘Wij houden ons niet met dit soort muziek bezig.”.
05/11/2010, Didier Becu
 Bookmark and Share

05/11/2010 : DAF - Platenlabels schreven ons terug : ‘Wij houden ons niet met dit soort muziek bezig.”.
05/11/2010 : DAF - Platenlabels schreven ons terug : ‘Wij houden ons niet met dit soort muziek bezig.”.
05/11/2010 : DAF - Platenlabels schreven ons terug : ‘Wij houden ons niet met dit soort muziek bezig.”.
05/11/2010 : DAF - Platenlabels schreven ons terug : ‘Wij houden ons niet met dit soort muziek bezig.”.
05/11/2010 : DAF - Platenlabels schreven ons terug : ‘Wij houden ons niet met dit soort muziek bezig.”.
Goede wijn behoeft geen krans, dat geldt zowel voor BIMfest als voor DAF en kijk het toeval wil dat dit legendarisch duo de hoofdact vormt van ons jaarlijks feestje.Alvorens u kan uitfreaken op “Der Mussolini” hadden wij het eer en genoegen om met Robert Görl rond de legendarische Dark Entries tafel te zitten.

Beste Robert, DAF is een instituut zoveel is zeker, maar voel je dat zelf ook zo aan?

In zekere zin natuurlijk wel, maar niet op een bindende manier. Wij willen de mensen altijd ideeën geven, maar we laten het aan hun over wat ze er met aanvangen.Gabi en ik zijn twee vrije geesten en het is op die manier dat we geëvolueerd zijn.

Historisch gezien maken jullie deel uit van de Neue Deutsche Welle. Voelen jullie tot deze 'strekking' verbonden of heeft men die naam gewoon verzonnen om er poen met te scheppen?

Wij hebben ons nooit deel van iets gevonden, binnenin de Neue Deutsche Welle deden wij gewoon ons eigen ding. En zelfs dat concept pastte ons niet, eigenlijk maken wij niet graag deel uit van iets….

Dat vind ik tegelijkertijd het mooie aan DAF Jullie zijn een groep die iedereen kent maar eigenlijk hebben jullie weinig toegevingen moeten doen…

Ja, maar meteen is het ook daardoor dat je ons niet heel de dagen op de radio kan horen. Wij vonden een nieuwe manier uit van songs schrijven, gewoonweg omdat we niet echt wild waren van de oude manier van werken…

Met zo’n ingesteldheid echter kom je niet op de radio maar dat kon ons maar weinig schelen. Liever dat dan heel je leven vervelende nummers te moeten maken, om van je vrijheid maar niet te spreken!

Volgens de geschiedenisboeken is DAF de uitvinder van de EBM. Ik laat het aan jullie over om dat toe te lichten…

Dat komt omdat onze muziek 30 jaar geleden gemaakt werd en als je naar vele EBM-bands luistert dan hoor je inderdaad ons geluid, maar ik zie dat als een compliment. En tuurlijk zijn ze ook verzot op onze kleren! Welke kleren? Zwart natuurlijk!

Hoe kwamen jullie op dit geluid?

Aah, de vraag die we al zo veel keren hebben moeten beantwoorden! Het doel was eigenlijk om zo origineel mogelijk te klinken en we hebben daar zeer hard moeten voor werken.

Wij hielden nogal van de fusie tussen vuile geprogrammeerde electronische muziek en echte akoestische drums, zoiets als een Man Machine maar dan in’t echt!

Mensen zijn niet perfect en soms ademen ze twee keer per seconde in plaats van één keer.

Toen jullie in Wuppertal jullie ding begonnen, hoe reageerde men daar op?

Eigenlijk zijn wij in Düsseldorf begonnen, maar goed op dat moment leefde Gabi in Wuppertal maar de ontmoeting tussen mij en Gabi vond dus wel plaats in Düsseldorf en daar is alles begonnen.

Je zal het misschien niet geloven maar de mensen waren van in het begin zot van ons geluid en al onze liveshows waren uitverkocht, het waren enkel de platenlabels die het lieten afweten. We kregen brieven waarin stond : ‘Wij houden ons niet met dit soort muziek bezig.”.

Anderzijds toch raar dat enthousiasme want wat jullie deden was iets volslagen nieuw….

Maar toch mag je niet vergeten dat de punk er ook nog was. Door de punk waren mensen best bereid om naar iets nieuw te luisteren want de mensen waren al die oude vertrouwde schema’s beu.

Dit was natuurlijk voor ons een kans maar ik ben er me ten volste van bewust dat zulke kansen zich maar zelden voordoen.

Nu is er ook een gevecht aan de gang, het gevecht tegen de muziekindustrie en de drang dat alles gratis moet zijn, en zo zal het worden!

Jij en Gabi zijn al 30 jaar bezig, jullie moeten goede maatjes zijn, toch?

Vergeet het maar, er zijn momenten bij dat alles klikt maar op andere momenten moeten we niks van mekaar hebben.

Jullie worden wel eens de peetvaders van de electronische muziek genoemd. Is dat een scene die je zelf op de voet volgt?

Eigenlijk hebben wij volgelingen in verschillende scenes hoor. Er zijn mensen die beweren dat wij de eerste houseplaat aller tijden gemaakt hebben. Dan verwijzen ze naar onze elpee “First step to heaven” die uitkwam in het midden van de jaren ’80.

Er zijn er zelfs die beweren dat wij de techno uitgevonden hebben, in ieder geval heb ik onder mijn eigen naam in de jaren ’90 vier technoplaten uitgebracht.

Wat betekenen de jaren ’80 voor u?

Muzikaal gezien een enorm grote verandering want de electronische muziek maakte zijn intrede en veroverde meteen de top. Alles voelde fantastisch aan omwille van de atmosfeer die toen in de lucht ging. Voor ons was het de DAF-tijd en zelf maakte ik mijn soloplaat met Annie Lennox.

En plots in 2008 beslisten jullie om de draad weer op te pikken, waarom?

In de eerste plaats omdat Gabi en ik het echt zagen zitten maar het was ook een mooi moment vond ik : ons dertigjarig jubileum! En om eerlijk met u te blijven, we hadden ook de kans om wat geld te rapen.

Uw favoriete plaat en waarom?

“Hey Jude” van The Beatles en “Sexmachine” van James Brown. Waarom? Iedereen heeft van die vroege favorieten, toch?

Wat mogen we op BIMfest verwachten?

We gaan al onze grootste hits spelen, en ook een paar die niet zo bekend zijn!

De laatste woorden waren…

Hopelijk zien we jullie op BIMfest, we kijken er echt naar uit!

Wij ook!

DAF / Bimfest

HomeContactSitemap
lees meer...
CD BESPREKING : Gert - Alles Is Nog Niet Verloren

Evenals het zeer onlangs besproken Donder, Hel & Hagel hebben we hier nog een act uit de Leuvense antifa scene die al lang geen onbekende meer is voor Dark Entries! Gert maakt al meer dan 18 jaar kritische uptempo Nederlandstalige DIY ‘kleinpunk’. In 2016 bespraken we voor Dark Entries het vijfde album “Ongepast Vrolijk”, ...

lees meer...
CD BESPREKING : L' Appel Du Vide - Abwärtsspirale

Altijd leuk een singel formaat met 4 nummers, aandoenlijk bijna anno 2022, zeker in zwart en grijze lay out en met de veelbelovende bandnaam L’ Appel Du vide en de al even veelbelovende titel “Abwärtsspirale”. Qua stijl en gemoed waan ik mezelf waar aan de vooravond van de jaren 80, een gevoel dat door de muziek van ...

lees meer...
NIEUWS 04/07/2022 : Leeds is gothic city!

U dacht natuurlijk aan Leipzig. Ook. Maar de stad Leeds kent een gothic rock verleden dat als historisch erfgoed moet gekoesterd (denk maar aan bands als The Sisters Of Mercy, The Rose Of Avalanche, March Violets, Salvation, Red Lorry Yellow Lorry,...) Mocht u tussen 7 en 10 juli nog vrij zijn en niks hebben gepland, ga dat horen en zien in ...

lees meer...
NIEUWS 03/07/2022 : Gothic magazine trekt er de stekker uit...

Tenminste grote bezieler en cult figuur bij onze Oosterburen Martin Sprissler besloot recent de stekker uit zijn geesteskind te trekken en biedt zijn titel aan voor overname. Een tweetal jaar geleden was er na een lange pauze sprake van een doorstart maar deze bleek niet helemaal te lopen zoals verwacht. Momenteel is Gothic Magazine 90 in ...

lees meer...
CD BESPREKING : Donder, Hel & Hagel - Kermis In De Hel

In 2019 bespraken we “Lang Genoeg Beleefd Geweest!!!”, het debuutalbum van het Leuvense zootje ongeregeld Donder, Hel & Hagel en heden stellen ze ons hun tweede album voor, “Kermis In De Hel” (11 songs, 43 minuten) met negen studio en twee live songs. Het langverwachte tweede album, uitgesteld door en aangevuld ...

lees meer...
NIEUWS 02/07/2022 : Enzo Kreft met eerste clip als voorbode van het nieuwe album 'Shelter'

De naam Enzo Kreft hoeft geen introductie meer, deze oude krijger werd met de albums “Control” (2019) en “Different World” (2021) weerom ‘wereldberoemd’ in onze scene en scoorde zelfs torenhoog in de eindejaarslijstjes van menig Dark Entries schrijver. Reden, aanstekelijk electro, zowat de overtreffende ...

lees meer...
NIEUWS 02/07/2022 : The Seven Whores Of The Apocalypse, eigentijdse dark electro

De Duitse Dark Dimensions labelgroep ging het trio Chris, Tom en Jason halen in Amerika om hier bij ons hun debuut de ep “Wicked Hands” bij Scanner uit te brengen. Het geluid van deze debuut ep ligt ergens tussen een actuele Placebo Effect en een minder technoïde versie van hun landgenoten Velvet Acid Christ in hun eerste ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Crime and the City Solution @ Can't Live in a Livingroom XIV, Haacht, 11 juni 2022 - ...omdat een cultband in de living nog altijd beter is dan gewoon een avondje TV kijken...

In tussentijd is de tournee van Crime and the City Solution achter de rug en zitten ze alweer in uitvalsbasis Berlijn te broeden op een nieuw studioalbum… Ook de heruitgave van hun backcatalogue door Mute geeft ons iets extra om naar uit te kijken. Voorlopig houden we uw nieuwsgierigheid alvast warm met dit concertverslag van hun huiskamerconcert ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Zondigen op zondag; Sinner’s Day zomert - Als loonslaaf kon ik van deze editie, na veel vijven en zessen, enkel de zondag mee pikken. Gelukkig de dag die mijn goth rockend hartje sneller deed slaan.

Over de vrijdag en zaterdag kan ik hier dus helaas niets kwijt, maar ik twijfel er niet aan dat anderen dat zeker even literair in mijn plaats zullen doen. Laat deze korte review dan ook veeleer een impressie zijn dan een festivalverslag of nog de beleving van één dag. Gelukkig heb ik voor de wintereditie, onder het aloude motto; ...

lees meer...
NIEUWS 27/06/2022 : Sinner’s Day Summer 2023, de eerste namen!

Ja u leest dit goed, de 2022 editie is nog maar net afgelopen en de organisatie gooit nu al een reeks namen voor onze voeten voor volgend jaar en struikelen zult u. Op deze affiche heel wat exclusiviteiten voor 2023; Project Pitchfork, Modern English, When In Rome, Corpus Delicti, Tyske Ludder, Golden Apes, NNHMN, Dorsetshire, Solor Dolorosa, ...

lees meer...
FOTO'S : Within Temptation - @ Graspop 17/06/2022 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Heilung - @ Graspop 17/06/2022 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Amenra - @ Graspop 17/06/2022 door Luc Luyten

lees meer...
CD BESPREKING : Centhron - Fylgja

Dansen. Niet mee niet minder. Al is het dan wel op het eigen graf. Centhron is geen onbekende in aggro tech en endzeit electro middens. De groep werd in 2011 geformeerd door Elmar Schmidt en is vandaag reeds aan zijn 10de album toe,”Fylgja”. Geweldenaars met synths en drummachines zeg maar, die tussen het hacken door even aan het ...

lees meer...
CD BESPREKING : Chainreactor - Techno body Device

Voor de liefhebbers van dark electro of beter nog aggro tech met cyber aspiraties zou de naam Chain Reactor geen onbekende (mogen) zijn. In de maalstorm van vandaag zouden we haast vergeten dat ook dit subgenre, nog altijd alive and kicking, voor het zweet in de underground clubs zorgt. Conclusie; Dark Entries heeft dringend nood aan een kenner ...