casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

757 items

   

Merciful Nuns
Merciful Nuns maken geen rock, zelfs geen goth voor al die opgedirkte neon meiden, staalarbeider kopieën of ongelooflijk ‘unholy’ Unheilig fans.
26/10/2010, Kurt Ingels
 Bookmark and Share

26/10/2010 : Merciful Nuns - Merciful Nuns maken geen rock, zelfs geen goth voor al die opgedirkte neon meiden, staalarbeider kopieën of ongelooflijk ‘unholy’ Unheilig fans.
26/10/2010 : Merciful Nuns - Merciful Nuns maken geen rock, zelfs geen goth voor al die opgedirkte neon meiden, staalarbeider kopieën of ongelooflijk ‘unholy’ Unheilig fans.
26/10/2010 : Merciful Nuns - Merciful Nuns maken geen rock, zelfs geen goth voor al die opgedirkte neon meiden, staalarbeider kopieën of ongelooflijk ‘unholy’ Unheilig fans.
26/10/2010 : Merciful Nuns - Merciful Nuns maken geen rock, zelfs geen goth voor al die opgedirkte neon meiden, staalarbeider kopieën of ongelooflijk ‘unholy’ Unheilig fans.
26/10/2010 : Merciful Nuns - Merciful Nuns maken geen rock, zelfs geen goth voor al die opgedirkte neon meiden, staalarbeider kopieën of ongelooflijk ‘unholy’ Unheilig fans.
Artaud Seth. Een naam die onlosmakelijk is verbonden met een flink stuk Duitse gothic rock geschiedenis. De bezieler van Garden Of Delight is via Choas God en Lutherion terug gekeerd naar zijn oude liefde. 'RealGoth' noemt hij hetzelf. Dark Entries was zwaar onder de indruk van ’s mans nieuwe project Merciful Nuns waardoor een interview met de door goth gepassioneerde Artaud Seth niet kon uitblijven.

Goth lijkt een stuk van je leven. Tenminste wij benoemen het ‘goth’, maar hoe zou jijzelf de interesse van Artaud Seth omschrijven in het leven, de magische en occulte zijde ervan en natuurlijk ook de muzikale vertaling. Veel vragen in één vraag misschien maar iets overtuigt me dat jij daar een sterke en persoonlijke mening op na houdt.

Wat een vraag om een interview mee te beginnen… Persoonlijk meen ik dat alles zowat wordt ingegeven door een ‘hogere instantie’ welke ik niet zonder meer in duidelijke en klare taal kan benoemen noch omschrijven. Dit betekent dat ik het alleen maar kan aanvoelen en me door dat gevoel in het leven laat leiden. Deze ‘hogere instantie’ heeft niets van doen met bestaande aardse religie of geloofsleer van welke aard dan ook. Het is meer zoiets als de warmte die je krijgt van een zonnestraal. Ik word dus ‘verwarmd’ en ‘verlicht’ door iets van een hogere orde uit de onmetelijke en koude ruimte.

Naast muziek koester ik ook een interesse in reizen en oude geschriften, al zijn dit dan ook weer inspiraties voor mijn grootste en eerste passie, muziek. Wat is mijn taak hier op aarde? Fantastische songs schrijven is het voor de hand liggende antwoord, wat anders. Maar zoals ik al zei wat een vraag om een interview mee te starten…

We weten allemaal dat het bij Garden of Delight begon, lang geleden in de vroege jaren 90. Garden Of Delight was evenzeer een project met een duidelijke visie en een duidelijk doel doorheen mystieke en obscure mistgordijnen. Later was het dan de beurt aan projecten als Chaos God, recenter Lutherion en nu dus Merciful Nuns. Dienden al deze projecten om weg te breken van het Garden Of Delight concept dat sowieso ging ophouden te bestaan en om een nieuwe ‘drive’ te vinden om toch met muziek door te gaan onder een andere, passende gedaante?

Het is niet belangrijk onder welke vlag of in welke vorm ik nummers uitbreng. Achter al deze incarnaties staat dezelfde persoon. Maar het is wel duidelijk meen ik dat zowel in Chaos God als in Lutherion wordt geopteerd voor een hardere benadering en instrumentatie dan ooit het geval was in Garden Of Delight. Gezien het hier een totaal ander geluid betrof werd voor een andere naam gekozen. Je hebt wel een punt als je Merciful Nuns op dezelfde lijn zet als Garden Of Delight, de intentie en de boodschap is dezelfde. Zoals ik eerder zei, achter al deze projecten schuilt dezelfde persoon.

Merciful Nuns kregen vorm omdat ik op zoek was naar een manier om terug de keren naar de tijd waarin ik gepassioneerd raakte voor muziek, exact dezelfde reden als in de beginjaren van Garden Of Delight. De wortels zijn met andere woorden dezelfde, in die liggen in die donkere geluiden van de oude Sisters Of Mercy, Joy Division enzovoort.

Nu jezelf de naam hebt vermeld… ik dacht dat het eerder met ‘zwarte humor’ of cynisme te maken had maar er is een overduidelijke link of beter knipoog naar The Sisters Of Mercy / Merciful Release / Sisterhood …

Inderdaad. Ik hield ontzettend van The Sisters of Mercy tot het moment waarop meneer Eldritch meende te moeten kiezen voor een goedkope pop en rockbenadering. Onze debuutalbum “LIB. 1” is zonder twijfel een herinnering aan de oude Sisters Of Mercy al is dat niet het enige. Iets wat je zal merken op ons tweede album dat in janauri 2011 is gepland.

Zelf beschouw je Merciful Nuns als het enige echte en legitieme vervolg op Garden Of Delight, wil dit meteen zeggen dat de andere projecten hun einde hebben bereikt?

De focus ligt momenteel bij Merciful Nuns. Maar stel dat ik opnieuw nood krijg om m’n metal roots te botvieren dan zal Lutherion hier ongetwijfeld de katalysator zijn.

Misschien eventjes dieper ingaan op The Nunhood, meteen een aanmoediging voor onze lezers om de ‘nonnen” te vergezellen want “Nunhood” is niet alleen een nummer maar ook de titel voor de echte die hard fans. Een beetje te vergelijken met wat The Eskimos voor The Mission waren. Er is zelfs een Benelux afdeling van The Nunhood!

Ja, inderdaad. Momenteel zijn er 12 ‘loges’ in Europa en eentje in de Verenigde Staten. Het doel van The Nunhood is om alle fans samen te brengen en daartoe willen we meer en meer ‘loges’ gaan oprichten in zowat alle landen met een goth scene.

Ikzelf zal persoonlijk zeer nauw betrokken zijn bij deze ‘loges’ en regelmatig in de betrokken landen iets bijzonder op het getouw zetten. Dat kan, zoals nu, een interview zijn of een ontmoeting. Als ik de tijd vind plan ik evenzeer een virtuele bibliotheek onder www.grandlogde.de. Daar wil ik verder inzicht verschaffen omtrent de inhoud van de teksten.Alleen als Nunhood lid kun je tot deze virtuele bibliotheek in wording worden uitgenodigd, je wordt dan als het ware een ingewijde.

Het debuut “Lib. 1” werd door onze reveiwer (een goth rock die hard met regenjas, hoed, zonnebril en cowboy botten) als het enige ware vervolg op “First And Last And Always” op smaak gebracht met wat oude Fields Of The Nephilim, geprezen. Het kreeg een 9 op 10… Wat is jouw mening over “First And Last And Always” door velen beschouwd als de ultieme gothic rock plaat, ondanks Eldritch z’n minachting voor z’n oude fans.

Wel, ik had beloofd een kleine som geld naar de bankrekening van de reviewer te transfereren. Maar wacht, slechts 9 op 10… vergeet het maar dan (lol). Maar zoals ik al eerder zei, ik ben een ontzettende fan van de oude Sisters Of Mercy en wat mij betreft is “First And Last And Always” één van de beste albums aller tijden.

Ik ga je nog meer vertellen. “Lib. 1” wordt door diezelfde persoon beschouwd als het beste album van Artaud Seth. Hij hanteerde het label Old School Gothic Rock (met hoofdletters!) Ben je hiermee eens?

Ik ga op alle punten akkoord. Maar er waren toch ook wel een aantal Garden Of Delight albums die niet zo slecht waren toch?

Ben je tevreden met de interesse voor Merciful Nuns, of lig je daar niet echt van wakker gezien Merciful Nuns vooral iets is wat jezelf moet doen om te kunnen overleven... Met andere woorden interesse en succes is een leuke bijkomstigheid?

Wel, ik doe het omdat het mijn passie is. Niet dagelijks, maar het speelt wel een zeer belangrijke rol in mijn leven. The Nuns doen het op die paar maanden tijd meer dan goed. Bij Europa’s grootste mailorder, Infrarot, stonden we op nummer 1 zowel met het album “Lib. 1” als de ep “Body Of Light”. Het feit dat zoveel mensen me op dit pad vergezellen om het allemaal te herbeleven of pas te ontdekken is iets wat met grote trots vervult.

Thematisch lijken mystiek en occultisme nog altijd de grootste inspiratiebronnen voor jou. In hoeverre zijn deze thema’s een tegengewicht voor het dagelijkse materialistische leven in een op consumptie aansturende samenleving? Zoiets iets als voedsel voor de geest… met de wijsheid van het verleden een eerder beangstigende toekomst het hoofd bieden en belangrijker nog zelf geestelijk gezond blijven tussen de alledaagse beslommeringen.

Ik hou echt wel van dit ‘voedsel voor de geest’ idee. En ik ben het ook eens met het “Civilization One” concept dat ons wijsheid bracht. Is het mogelijke dat er één intelligente en hoog ontwikkelde groep was die alle civilisatie bij wijze van spreken in gang heeft gezet? Met andere woorden, de aarde, de maan, de zon en de lichtsnelheid evenals de cirkelende aarde moeten dan met arbitraire waarden gemeten vooraleer het mogelijk wordt om met diezelfde waarden op een even intelligente en integere manier te scheppen. Als dit zo is dan moet deze “Civilzation One” minstens zo geavanceerd zijn geweest als onze moderne wereld, maar dan wel immens ver terug in het verleden. Een verleden waarnaar wij refereren als prehistorisch.

Hoe sta jij tegenover georganiseerde religie en de nood om magie te vangen in machtige instituten als de katholieke kerk of de islam die hun visie en waarden als enige echte ware uitdragen?

In mijn ogen zijn alle vormen van geloof en religie illusies. En dat bedoel ik zeker niet ‘satanisch’. Als je in satan gelooft geloof je ook in christenen. Het is immers hetzelfde verhaal en het is een verhaal gemaakt door mensen. De mensheid heeft duidelijk behoefte aan antwoorden op vragen als waarom zijn we hier en waar komen we terecht als we dood zijn en op de vraag aller vragen, wie creëerde dit alles? Onze bekrompen geesten antwoorden dan in de zien van, dit is allemaal gemaakt door de ene ware god of door een reeks goden of godinnen. Zo simplistisch.

Terug naar de muziek. Kort na “Lib. 1” verscheen de ep “Body Of Light”… het lijkt er alvast op dat Merciful Nuns even productief zullen zijn als Garden Of Delight waren. Jouw creativiteit lijkt onuitputtelijk.

Tja, wat kan ik hier op antwoorden. Het lijkt er inderdaad op dat ik creatief onuitputtelijk ben.

Deze “Body Of Light” ep scoorde evenzeer een 9 op 10. Het titelnummer heeft volgens mij alvast veel clubpotentieel. Was dit de reden om het naast “Lib. 1” uit te brengen?

We schreven dit nummer samen met “The Eclipse” in eerste instantie als exclusief materiaal voor een 7” bij een lp box versie van “Lib. 1”. Later besloten we het, aangevuld met twee nieuwe nummers, ook als aparte ep op cd uit te brengen.

In mijn review van deze ep concludeerde ik dat dit de ideale samenvatting is van ongeveer 30 jaar gothic rock. Ik hoor echo’s van groepen als Red Lorry Yellow Lorry, The Sisters Of Mercy, Fields Of The Nephilim, Play Dead, The Wake,… Ben je het hiermee eens…

Ja, ik kan hiermee akkoord gaan maar ik mis toch wel m’n vroegere band, Garden Of Delight, in dit lijstje.

Eerder haalde je het al aan er staat binnenkort nieuwe materaal aan te komen...

Momenteel werken we zeer hard aan ons tweede album. De werktitel is “Hypogeum II” en het nieuwe werk verschijnt hopelijk in januari 2011. Je kan de ontwikkelingen dagelijks mee volgen op www.mercifulnuns.com of www.grandlogde.de

En hoe zit het met optredens in België en in Nederland in de nabije toekomst?

We beperken onszelf tot 12 live optredens op jaarbasis. Momenteel liggen er al 10 vast. Dus, er is nog eentje vrij voor het Gothic Festival in Waregem!

Om dit interview af te sluiten. Als één van de actueel meer voorname protagonisten binnen de gothic rock scene, hoe zou je het begrip gothic rock zelf omschrijven?

Ik verkies om het 'RealGOTH' te noemen daar ik het niet meteen heb voor de term ‘rock’. Merciful Nuns maken geen rock, zelfs geen goth voor al die opgedirkte neon meiden, staalarbeider kopieën of ongelooflijk ‘unholy’ Unheilig fans. Wij maken het puur, donker en vol van duistere energie!

Bedankt voor het interview!

Merciful Nuns / Grandlodge / The Nunhood (Benelux Chapter)

Review “Lib. 1” / Review “Body Of Light”

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 06/07/2022 : Suikerrock

The Sisters of Mercy komen op vrijdag 29/07/2022 naar het Bietenplein in Tienen samen met White Lies, Therapy? en De Mens.

lees meer...
CD BESPREKING : Gert - Alles Is Nog Niet Verloren

Evenals het zeer onlangs besproken Donder, Hel & Hagel hebben we hier nog een act uit de Leuvense antifa scene die al lang geen onbekende meer is voor Dark Entries! Gert maakt al meer dan 18 jaar kritische uptempo Nederlandstalige DIY ‘kleinpunk’. In 2016 bespraken we voor Dark Entries het vijfde album “Ongepast Vrolijk”, ...

lees meer...
CD BESPREKING : L' Appel Du Vide - Abwärtsspirale

Altijd leuk een singel formaat met 4 nummers, aandoenlijk bijna anno 2022, zeker in zwart en grijze lay out en met de veelbelovende bandnaam L’ Appel Du vide en de al even veelbelovende titel “Abwärtsspirale”. Qua stijl en gemoed waan ik mezelf waar aan de vooravond van de jaren 80, een gevoel dat door de muziek van ...

lees meer...
NIEUWS 04/07/2022 : Leeds is gothic city!

U dacht natuurlijk aan Leipzig. Ook. Maar de stad Leeds kent een gothic rock verleden dat als historisch erfgoed moet gekoesterd (denk maar aan bands als The Sisters Of Mercy, The Rose Of Avalanche, March Violets, Salvation, Red Lorry Yellow Lorry,...) Mocht u tussen 7 en 10 juli nog vrij zijn en niks hebben gepland, ga dat horen en zien in ...

lees meer...
NIEUWS 03/07/2022 : Gothic magazine trekt er de stekker uit...

Tenminste grote bezieler en cult figuur bij onze Oosterburen Martin Sprissler besloot recent de stekker uit zijn geesteskind te trekken en biedt zijn titel aan voor overname. Een tweetal jaar geleden was er na een lange pauze sprake van een doorstart maar deze bleek niet helemaal te lopen zoals verwacht. Momenteel is Gothic Magazine 90 in ...

lees meer...
CD BESPREKING : Donder, Hel & Hagel - Kermis In De Hel

In 2019 bespraken we “Lang Genoeg Beleefd Geweest!!!”, het debuutalbum van het Leuvense zootje ongeregeld Donder, Hel & Hagel en heden stellen ze ons hun tweede album voor, “Kermis In De Hel” (11 songs, 43 minuten) met negen studio en twee live songs. Het langverwachte tweede album, uitgesteld door en aangevuld ...

lees meer...
NIEUWS 02/07/2022 : Enzo Kreft met eerste clip als voorbode van het nieuwe album 'Shelter'

De naam Enzo Kreft hoeft geen introductie meer, deze oude krijger werd met de albums “Control” (2019) en “Different World” (2021) weerom ‘wereldberoemd’ in onze scene en scoorde zelfs torenhoog in de eindejaarslijstjes van menig Dark Entries schrijver. Reden, aanstekelijk electro, zowat de overtreffende ...

lees meer...
NIEUWS 02/07/2022 : The Seven Whores Of The Apocalypse, eigentijdse dark electro

De Duitse Dark Dimensions labelgroep ging het trio Chris, Tom en Jason halen in Amerika om hier bij ons hun debuut de ep “Wicked Hands” bij Scanner uit te brengen. Het geluid van deze debuut ep ligt ergens tussen een actuele Placebo Effect en een minder technoïde versie van hun landgenoten Velvet Acid Christ in hun eerste ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Crime and the City Solution @ Can't Live in a Livingroom XIV, Haacht, 11 juni 2022 - ...omdat een cultband in de living nog altijd beter is dan gewoon een avondje TV kijken...

In tussentijd is de tournee van Crime and the City Solution achter de rug en zitten ze alweer in uitvalsbasis Berlijn te broeden op een nieuw studioalbum… Ook de heruitgave van hun backcatalogue door Mute geeft ons iets extra om naar uit te kijken. Voorlopig houden we uw nieuwsgierigheid alvast warm met dit concertverslag van hun huiskamerconcert ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Zondigen op zondag; Sinner’s Day zomert - Als loonslaaf kon ik van deze editie, na veel vijven en zessen, enkel de zondag mee pikken. Gelukkig de dag die mijn goth rockend hartje sneller deed slaan.

Over de vrijdag en zaterdag kan ik hier dus helaas niets kwijt, maar ik twijfel er niet aan dat anderen dat zeker even literair in mijn plaats zullen doen. Laat deze korte review dan ook veeleer een impressie zijn dan een festivalverslag of nog de beleving van één dag. Gelukkig heb ik voor de wintereditie, onder het aloude motto; ...

lees meer...
FOTO'S : Within Temptation - @ Graspop 17/06/2022 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Heilung - @ Graspop 17/06/2022 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Amenra - @ Graspop 17/06/2022 door Luc Luyten

lees meer...
CD BESPREKING : Centhron - Fylgja

Dansen. Niet mee niet minder. Al is het dan wel op het eigen graf. Centhron is geen onbekende in aggro tech en endzeit electro middens. De groep werd in 2011 geformeerd door Elmar Schmidt en is vandaag reeds aan zijn 10de album toe,”Fylgja”. Geweldenaars met synths en drummachines zeg maar, die tussen het hacken door even aan het ...

lees meer...
CD BESPREKING : Chainreactor - Techno body Device

Voor de liefhebbers van dark electro of beter nog aggro tech met cyber aspiraties zou de naam Chain Reactor geen onbekende (mogen) zijn. In de maalstorm van vandaag zouden we haast vergeten dat ook dit subgenre, nog altijd alive and kicking, voor het zweet in de underground clubs zorgt. Conclusie; Dark Entries heeft dringend nood aan een kenner ...