casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

736 items

   

Merciful Nuns
Merciful Nuns maken geen rock, zelfs geen goth voor al die opgedirkte neon meiden, staalarbeider kopieën of ongelooflijk ‘unholy’ Unheilig fans.
26/10/2010, Kurt Ingels
 Bookmark and Share

26/10/2010 : Merciful Nuns - Merciful Nuns maken geen rock, zelfs geen goth voor al die opgedirkte neon meiden, staalarbeider kopieën of ongelooflijk ‘unholy’ Unheilig fans.
26/10/2010 : Merciful Nuns - Merciful Nuns maken geen rock, zelfs geen goth voor al die opgedirkte neon meiden, staalarbeider kopieën of ongelooflijk ‘unholy’ Unheilig fans.
26/10/2010 : Merciful Nuns - Merciful Nuns maken geen rock, zelfs geen goth voor al die opgedirkte neon meiden, staalarbeider kopieën of ongelooflijk ‘unholy’ Unheilig fans.
26/10/2010 : Merciful Nuns - Merciful Nuns maken geen rock, zelfs geen goth voor al die opgedirkte neon meiden, staalarbeider kopieën of ongelooflijk ‘unholy’ Unheilig fans.
26/10/2010 : Merciful Nuns - Merciful Nuns maken geen rock, zelfs geen goth voor al die opgedirkte neon meiden, staalarbeider kopieën of ongelooflijk ‘unholy’ Unheilig fans.
Artaud Seth. Een naam die onlosmakelijk is verbonden met een flink stuk Duitse gothic rock geschiedenis. De bezieler van Garden Of Delight is via Choas God en Lutherion terug gekeerd naar zijn oude liefde. 'RealGoth' noemt hij hetzelf. Dark Entries was zwaar onder de indruk van ’s mans nieuwe project Merciful Nuns waardoor een interview met de door goth gepassioneerde Artaud Seth niet kon uitblijven.

Goth lijkt een stuk van je leven. Tenminste wij benoemen het ‘goth’, maar hoe zou jijzelf de interesse van Artaud Seth omschrijven in het leven, de magische en occulte zijde ervan en natuurlijk ook de muzikale vertaling. Veel vragen in één vraag misschien maar iets overtuigt me dat jij daar een sterke en persoonlijke mening op na houdt.

Wat een vraag om een interview mee te beginnen… Persoonlijk meen ik dat alles zowat wordt ingegeven door een ‘hogere instantie’ welke ik niet zonder meer in duidelijke en klare taal kan benoemen noch omschrijven. Dit betekent dat ik het alleen maar kan aanvoelen en me door dat gevoel in het leven laat leiden. Deze ‘hogere instantie’ heeft niets van doen met bestaande aardse religie of geloofsleer van welke aard dan ook. Het is meer zoiets als de warmte die je krijgt van een zonnestraal. Ik word dus ‘verwarmd’ en ‘verlicht’ door iets van een hogere orde uit de onmetelijke en koude ruimte.

Naast muziek koester ik ook een interesse in reizen en oude geschriften, al zijn dit dan ook weer inspiraties voor mijn grootste en eerste passie, muziek. Wat is mijn taak hier op aarde? Fantastische songs schrijven is het voor de hand liggende antwoord, wat anders. Maar zoals ik al zei wat een vraag om een interview mee te starten…

We weten allemaal dat het bij Garden of Delight begon, lang geleden in de vroege jaren 90. Garden Of Delight was evenzeer een project met een duidelijke visie en een duidelijk doel doorheen mystieke en obscure mistgordijnen. Later was het dan de beurt aan projecten als Chaos God, recenter Lutherion en nu dus Merciful Nuns. Dienden al deze projecten om weg te breken van het Garden Of Delight concept dat sowieso ging ophouden te bestaan en om een nieuwe ‘drive’ te vinden om toch met muziek door te gaan onder een andere, passende gedaante?

Het is niet belangrijk onder welke vlag of in welke vorm ik nummers uitbreng. Achter al deze incarnaties staat dezelfde persoon. Maar het is wel duidelijk meen ik dat zowel in Chaos God als in Lutherion wordt geopteerd voor een hardere benadering en instrumentatie dan ooit het geval was in Garden Of Delight. Gezien het hier een totaal ander geluid betrof werd voor een andere naam gekozen. Je hebt wel een punt als je Merciful Nuns op dezelfde lijn zet als Garden Of Delight, de intentie en de boodschap is dezelfde. Zoals ik eerder zei, achter al deze projecten schuilt dezelfde persoon.

Merciful Nuns kregen vorm omdat ik op zoek was naar een manier om terug de keren naar de tijd waarin ik gepassioneerd raakte voor muziek, exact dezelfde reden als in de beginjaren van Garden Of Delight. De wortels zijn met andere woorden dezelfde, in die liggen in die donkere geluiden van de oude Sisters Of Mercy, Joy Division enzovoort.

Nu jezelf de naam hebt vermeld… ik dacht dat het eerder met ‘zwarte humor’ of cynisme te maken had maar er is een overduidelijke link of beter knipoog naar The Sisters Of Mercy / Merciful Release / Sisterhood …

Inderdaad. Ik hield ontzettend van The Sisters of Mercy tot het moment waarop meneer Eldritch meende te moeten kiezen voor een goedkope pop en rockbenadering. Onze debuutalbum “LIB. 1” is zonder twijfel een herinnering aan de oude Sisters Of Mercy al is dat niet het enige. Iets wat je zal merken op ons tweede album dat in janauri 2011 is gepland.

Zelf beschouw je Merciful Nuns als het enige echte en legitieme vervolg op Garden Of Delight, wil dit meteen zeggen dat de andere projecten hun einde hebben bereikt?

De focus ligt momenteel bij Merciful Nuns. Maar stel dat ik opnieuw nood krijg om m’n metal roots te botvieren dan zal Lutherion hier ongetwijfeld de katalysator zijn.

Misschien eventjes dieper ingaan op The Nunhood, meteen een aanmoediging voor onze lezers om de ‘nonnen” te vergezellen want “Nunhood” is niet alleen een nummer maar ook de titel voor de echte die hard fans. Een beetje te vergelijken met wat The Eskimos voor The Mission waren. Er is zelfs een Benelux afdeling van The Nunhood!

Ja, inderdaad. Momenteel zijn er 12 ‘loges’ in Europa en eentje in de Verenigde Staten. Het doel van The Nunhood is om alle fans samen te brengen en daartoe willen we meer en meer ‘loges’ gaan oprichten in zowat alle landen met een goth scene.

Ikzelf zal persoonlijk zeer nauw betrokken zijn bij deze ‘loges’ en regelmatig in de betrokken landen iets bijzonder op het getouw zetten. Dat kan, zoals nu, een interview zijn of een ontmoeting. Als ik de tijd vind plan ik evenzeer een virtuele bibliotheek onder www.grandlogde.de. Daar wil ik verder inzicht verschaffen omtrent de inhoud van de teksten.Alleen als Nunhood lid kun je tot deze virtuele bibliotheek in wording worden uitgenodigd, je wordt dan als het ware een ingewijde.

Het debuut “Lib. 1” werd door onze reveiwer (een goth rock die hard met regenjas, hoed, zonnebril en cowboy botten) als het enige ware vervolg op “First And Last And Always” op smaak gebracht met wat oude Fields Of The Nephilim, geprezen. Het kreeg een 9 op 10… Wat is jouw mening over “First And Last And Always” door velen beschouwd als de ultieme gothic rock plaat, ondanks Eldritch z’n minachting voor z’n oude fans.

Wel, ik had beloofd een kleine som geld naar de bankrekening van de reviewer te transfereren. Maar wacht, slechts 9 op 10… vergeet het maar dan (lol). Maar zoals ik al eerder zei, ik ben een ontzettende fan van de oude Sisters Of Mercy en wat mij betreft is “First And Last And Always” één van de beste albums aller tijden.

Ik ga je nog meer vertellen. “Lib. 1” wordt door diezelfde persoon beschouwd als het beste album van Artaud Seth. Hij hanteerde het label Old School Gothic Rock (met hoofdletters!) Ben je hiermee eens?

Ik ga op alle punten akkoord. Maar er waren toch ook wel een aantal Garden Of Delight albums die niet zo slecht waren toch?

Ben je tevreden met de interesse voor Merciful Nuns, of lig je daar niet echt van wakker gezien Merciful Nuns vooral iets is wat jezelf moet doen om te kunnen overleven... Met andere woorden interesse en succes is een leuke bijkomstigheid?

Wel, ik doe het omdat het mijn passie is. Niet dagelijks, maar het speelt wel een zeer belangrijke rol in mijn leven. The Nuns doen het op die paar maanden tijd meer dan goed. Bij Europa’s grootste mailorder, Infrarot, stonden we op nummer 1 zowel met het album “Lib. 1” als de ep “Body Of Light”. Het feit dat zoveel mensen me op dit pad vergezellen om het allemaal te herbeleven of pas te ontdekken is iets wat met grote trots vervult.

Thematisch lijken mystiek en occultisme nog altijd de grootste inspiratiebronnen voor jou. In hoeverre zijn deze thema’s een tegengewicht voor het dagelijkse materialistische leven in een op consumptie aansturende samenleving? Zoiets iets als voedsel voor de geest… met de wijsheid van het verleden een eerder beangstigende toekomst het hoofd bieden en belangrijker nog zelf geestelijk gezond blijven tussen de alledaagse beslommeringen.

Ik hou echt wel van dit ‘voedsel voor de geest’ idee. En ik ben het ook eens met het “Civilization One” concept dat ons wijsheid bracht. Is het mogelijke dat er één intelligente en hoog ontwikkelde groep was die alle civilisatie bij wijze van spreken in gang heeft gezet? Met andere woorden, de aarde, de maan, de zon en de lichtsnelheid evenals de cirkelende aarde moeten dan met arbitraire waarden gemeten vooraleer het mogelijk wordt om met diezelfde waarden op een even intelligente en integere manier te scheppen. Als dit zo is dan moet deze “Civilzation One” minstens zo geavanceerd zijn geweest als onze moderne wereld, maar dan wel immens ver terug in het verleden. Een verleden waarnaar wij refereren als prehistorisch.

Hoe sta jij tegenover georganiseerde religie en de nood om magie te vangen in machtige instituten als de katholieke kerk of de islam die hun visie en waarden als enige echte ware uitdragen?

In mijn ogen zijn alle vormen van geloof en religie illusies. En dat bedoel ik zeker niet ‘satanisch’. Als je in satan gelooft geloof je ook in christenen. Het is immers hetzelfde verhaal en het is een verhaal gemaakt door mensen. De mensheid heeft duidelijk behoefte aan antwoorden op vragen als waarom zijn we hier en waar komen we terecht als we dood zijn en op de vraag aller vragen, wie creëerde dit alles? Onze bekrompen geesten antwoorden dan in de zien van, dit is allemaal gemaakt door de ene ware god of door een reeks goden of godinnen. Zo simplistisch.

Terug naar de muziek. Kort na “Lib. 1” verscheen de ep “Body Of Light”… het lijkt er alvast op dat Merciful Nuns even productief zullen zijn als Garden Of Delight waren. Jouw creativiteit lijkt onuitputtelijk.

Tja, wat kan ik hier op antwoorden. Het lijkt er inderdaad op dat ik creatief onuitputtelijk ben.

Deze “Body Of Light” ep scoorde evenzeer een 9 op 10. Het titelnummer heeft volgens mij alvast veel clubpotentieel. Was dit de reden om het naast “Lib. 1” uit te brengen?

We schreven dit nummer samen met “The Eclipse” in eerste instantie als exclusief materiaal voor een 7” bij een lp box versie van “Lib. 1”. Later besloten we het, aangevuld met twee nieuwe nummers, ook als aparte ep op cd uit te brengen.

In mijn review van deze ep concludeerde ik dat dit de ideale samenvatting is van ongeveer 30 jaar gothic rock. Ik hoor echo’s van groepen als Red Lorry Yellow Lorry, The Sisters Of Mercy, Fields Of The Nephilim, Play Dead, The Wake,… Ben je het hiermee eens…

Ja, ik kan hiermee akkoord gaan maar ik mis toch wel m’n vroegere band, Garden Of Delight, in dit lijstje.

Eerder haalde je het al aan er staat binnenkort nieuwe materaal aan te komen...

Momenteel werken we zeer hard aan ons tweede album. De werktitel is “Hypogeum II” en het nieuwe werk verschijnt hopelijk in januari 2011. Je kan de ontwikkelingen dagelijks mee volgen op www.mercifulnuns.com of www.grandlogde.de

En hoe zit het met optredens in België en in Nederland in de nabije toekomst?

We beperken onszelf tot 12 live optredens op jaarbasis. Momenteel liggen er al 10 vast. Dus, er is nog eentje vrij voor het Gothic Festival in Waregem!

Om dit interview af te sluiten. Als één van de actueel meer voorname protagonisten binnen de gothic rock scene, hoe zou je het begrip gothic rock zelf omschrijven?

Ik verkies om het 'RealGOTH' te noemen daar ik het niet meteen heb voor de term ‘rock’. Merciful Nuns maken geen rock, zelfs geen goth voor al die opgedirkte neon meiden, staalarbeider kopieën of ongelooflijk ‘unholy’ Unheilig fans. Wij maken het puur, donker en vol van duistere energie!

Bedankt voor het interview!

Merciful Nuns / Grandlodge / The Nunhood (Benelux Chapter)

Review “Lib. 1” / Review “Body Of Light”

HomeContactSitemap
lees meer...
CD BESPREKING : Fear Incorporated - Of Nightmares And Strychnine

Twee keer goed nieuws. Vooraleer dit album in de lente van dit jaar aan een gelimiteerde cd release toe is kunt u het deze maand reeds kosteloos (jawel) downloaden via de Sacred Realm Records website. Het andere goede nieuws, indien u voor komende Valentijn op zoek bent naar de passende horror soundtrack, aarzel niet, dit is hem. Fear ...

lees meer...
NIEUWS 13/01/2021 : Manifest van Mantus

In 1997 zag Mantus het levenslicht ergens in Keulen. Twee jaar geleden verscheen het dubbelalbum ‘“Katharsis” / “Pagan Folk Songs. Om dit jaar goed in te zetten heeft Martin Schindler een nieuw album in petto, dat binnen enkele weken verschijnt. ‘Manifest’ staat terug bol van donkere landschappen, gekaderd ...

lees meer...
NIEUWS 13/01/2021 : Sirenia al 20 jaar springlevend!

Het zit nog fris in mijn geheugen. Al een eeuwigheid geleden, verscheen het cultalbum ‘At Sixes and Sevens’ (2001) van Sirenia, de goth metalband rond Morten Veland. Dit nadat hij de band Tristania noodgedwongen diende te verlaten. Nu kondigt dit Frans-Noorse gezelschap hun tiende studioalbum, met de inspirerende titel ‘Riddles, ...

lees meer...
CD BESPREKING : Ikon - The Thirteenth Hour - the singels 2007 -2020

Een band die al mee gaat sedert 1991 en we niet meer hoeven voor te stellen. Vanuit Australië, hun heimat, veroverden ze ook Europa. In de jaren 90 en aanvang van de jaren 2000 zat een florissante labeldeal met het Duitse en al lang verdwenen Apollyon label daar voor veel tussen. Nadien was er nog sporadisch een uithaal waardoor de groep ...

lees meer...
CD BESPREKING : CUTS - Unreal

Een paar jaar geleden mocht ik kennismaken met CUTS, die met de twee Exist EP’s toch wel indruk wist te maken. Het daaropvolgende full album A Gradual Decline schoot echter helemaal aan me voorbij, en toen ik de bespreking hier las, was dat achteraf gezien een spijtige zaak. Tijd voor een herkansing, die ik krijg in de vorm van ...

lees meer...
NIEUWS 11/01/2021 : Gary Numan lost eerste single uit nieuwe plaat 'Intruder'

Hij gaat intussen al 42 jaar mee. In zijn begindagen was hij een pionier van de elektronische muziek met Tbeway Army en daarna solo. Hij scoorde hits met 'Cars', 'Are 'Friends Electric' en vele andere pientere popsongs. Halverwege de jaren 90 gaf hij zijn werk een nieuwe draai door de industrial-tour. Hij gaf op zijn oude ...

lees meer...
CD BESPREKING : Penterakt - Conquest Of The Moon

Dit is weer zo een uitgave waarbij je aan het artwork al direct kan zien wat voor muziek je te horen zal krijgen. En met een projectnaam als Penterakt en een albumtitel als “Conquest Of The Moon” kan het ook haast niet anders. Inderdaad klinkt dit als kosmische krautrock zoals we die al kennen van in de jaren 70 van acts als Tangerine ...

lees meer...
CD BESPREKING : Backworld - Sacred And Profane Songs

Ik weet het, voor neo folk en aanverwante activiteiten hebben we een erudiet redactielid. Vandaar dat het voor mij zowat een eeuwigheid geleden is dat ik nog iets uit dit subgenre heb besproken op deze geniale site. Het laatste moet iets van Death In Rome geweest zijn meen ik, maar nu dus deze Backworld die ik best even voor u introduceer. Backworld ...

lees meer...
NIEUWS 08/01/2021 : Death in Rome schrijft hymne bij bestorming van het Capitool

'Het is niet de job van een artiest om politieke statements te maken. Het beste wat we kunnen doen is een soundtrack aanbieden over historische gebeurtenissen.' Aan het woord is Death in Rome, en het historisch evenement dat ze in de verf willen zetten is uiteraard de bestorming van het Capitool twee dagen geleden. Dit doen ze met ...

lees meer...
NIEUWS 08/01/2021 : Hedera helix maakt het weer heel abstract

Wij zijn grote fans van Hedera helix, het gestoorde intellectroproject van Oscar Valerius Kandinsky en Maestro Virgule. We hebben al lang niets meer van hen gehoord, maar in 2016 maakten ze indruk met 'Pastiche', een plaat vol dolgedraaide Nederlandstalige elektronische brouwsels die je vooral in verwarring willen brengen. Nu brengen ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Goethes Erben - Online uitzending NCN Special in lockdown

Een online concert van Goethes Erben, en dat terwijl er in Duitsland een strenge lockdown aan de gang is? Neen, dat is het niet. Het concert dat op zaterdag 26 december werd uitgezonden, was eigenlijk al eerder opgenomen, met name op 4 september, toen Goethes Erben optrad op het NCN festival in de buurt van Leipzig. Het gaat om een concert ...