casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

736 items

   

Absolute Body Control
Dertig jaar geleden had ik nooit gedacht dat ik ooit nog een ABC-plaat ging maken!
25/10/2010, Didier Becu
 Bookmark and Share

25/10/2010 : Absolute Body Control - Dertig jaar geleden had ik nooit gedacht dat ik ooit nog een ABC-plaat ging maken!
25/10/2010 : Absolute Body Control - Dertig jaar geleden had ik nooit gedacht dat ik ooit nog een ABC-plaat ging maken!
25/10/2010 : Absolute Body Control - Dertig jaar geleden had ik nooit gedacht dat ik ooit nog een ABC-plaat ging maken!
25/10/2010 : Absolute Body Control - Dertig jaar geleden had ik nooit gedacht dat ik ooit nog een ABC-plaat ging maken!
25/10/2010 : Absolute Body Control - Dertig jaar geleden had ik nooit gedacht dat ik ooit nog een ABC-plaat ging maken!
Het jaar is inderdaad nog niet voorbij maar één ding is zeker : “Shattered Illusion” van Absolute Body Control zal bij enkele Dark Entries-medewerkers torenhoog in het eindejaarslijstje eindigen en dat is maar normaal ook want zelden werd het geluid van de 80’s zo geëvenaard is.

Wie tijdens het Necropolis Dirk en Eric bezig zag, wist meteen dat ze in goede doen zijn en het smaakt naar meer. Omdat een mijlpaal in de Belgische wavescene nu niet meteen elke dag gemaakt wordt was het tijd om eens te gaan spreken met de helft van het duo. Voor één keer niet Dirk Ivens, maar wel Eric Van Wonterghem.

Ik veronderstel dat deze cd jullie zeer trots maakt….

Jazeker, het is dan ook meer dan 20 jaar geleden dat we samen een totaal nieuwe ABC cd opgenomen hebben , we hadden al de oude nummers opnieuw ingespeeld en herwerkt op de comeback cd `Wind - Rewind` en later de “Never Seen”- EP uitgebracht maar dit is dan de eerste nieuwe cd.

Het is een ongelooflijk moment wanneer je na een lange tijd van ideeën uitwerken, opnamesessies, mixing, editing uiteindelijk tot die nieuwe cd komt, en weet dat het vanaf dat moment niet alleen meer voor jezelf was dat je de nummers maakte.

Bovendien konden we tegelijkertijd met de "Shattered Illusion" cd, ook de "Sorrow" ep voorstellen (gratis bij Sonic Seducer) en hebben ook de complete 81-89 tapes periode nog eens in een 5 cd box laten persen, daar dit alleen op tape en vinyl bestond.. dus uit op Sleepless Records Berlin - Daft Records.

Ik beluister stapels nieuwe releases maar Absolute Body Control is de enige groep die klinkt alsof het nog 1982 is, en blijkbaar is het enige wat jullie er moeten voor doen : gewoon jezelf zijn.

Ja misschien wel, maar het is ook een bewuste keuze om de ABC sound zo te houden want je kan nummers op verschillende manieren maken. De mogelijkheden die je nu ten opzichte van 30 jaar terug ter beschikking hebt zijn enorm, dus het zou goed mogelijk zijn om met een totaal nieuwe sound tevoorschijn te komen, maar wat goed is moet je niet steeds gaan veranderen toch ?

Vanaf de start aan een nieuwe plaat moet je weten wat je wil maken en waar je naar toe wil. We opteerden ervoor om geen 50 synth partijen over elkaar te gooien maar te genieten van de eenvoud van enkele mono-oscilatorsynths aangevuld met een analoge drumbox, en met de nieuwe technieken kunnen we dat alles beter mixen en editen uiteraard.

Beschouw jij jezelf als iemand die in het verleden leeft?

Zeker niet, ik hou van de goeie dingen uit het verleden en van het heden, ik ben ook niet van de mening dat vroeger alles beter was, je haalt uit elke tijd die dingen die goed zijn voor jezelf, ik zie ABC niet als een eighties band.

Absolute Body Control begon in 1980 als ik het goed heb. Ik veronderstel dat dit gewoon een paar gasten waren die zich wilden amuseren.

Zeker, iedereen wil dat toch, je amuseren, je goed voelen en iets nieuw proberen te doen in de muziekwereld. We hadden geen idee wat ons te wachten stond in die komende 30 jaren , in ieder geval had ik toen niet gedacht dat ik in 2010 nog eens een ABC plaat ging maken... maar ik was van het begin wel bewust dat electronica mijn ding was, het was meer dan een hobby, muziek, experimenteren met synths was mijn leven.

Omdat ik nu eenmaal nog zou oud niet ben (alhoewel) heb ik er geen idee van hoe ik ABC moet plaatsen in de 80’s. Hadden jullie succes of was het allemaal zeer kleinschalig?

We hebben in het begin vooral veel geëxperimenteerd en opnames gemaakt op onze 4 track bandrecorder, Daarna onze eerste concerten tezamen in Beveren en rondom Antwerpen gegeven.

Iedereen vond dat heel cool toen, geen gitarist of drummer op het podium? ..daar moeten we eens naar gaan kijken, dat kon niet :) Daar er in die tijd nog geen internet bestond was een interview op enige lokale radios toen een hoogtepunt.

We begonnen ondertussen met de opnames voor de "Sabotage" plaat voor The Klinik met Marc en Sandy en door een tapeuitwisseling project hadden we de kans om in Noorwegen op te treden , Amsterdam etc ..

ABC is vanaf dan op hold gezet .. niet uit de gedachten maar de aandacht ging vanaf dan naar The Klinik.

Nu staan jullie onder de noemer van minimal synth maar ooit vertelde een muzikant me dat dit larie was en dat de enige reden waarom ze minimal synth waren was omdat ze geen geld hadden.

Instrumenten waren duur ja, nu kan je alles met een laptop (ahoewel dat niet mijn optie is) , maar minimal betekent niet dat je geen geld hebt en maar 1 synth kan kopen maar dat je nummers maakt zoals een ´normale´ band maar dan met electronische instrumenten maar wel gebaseerd op een ritme , begeleiding(sequencer), solosynth en zang.

Je creëert dan een open minimal sound, en moet dan ook meer aandacht gaan besteden aan het nummer op zich, ....en in de 80’s zonder computer met 100 sporen, gebruikten we bandopnemers (2 track muziek en 2 track zang) en speelden de synths willen of niet in real time. Helaas hebben we maar 2 handen dus heeft het geen zin om 10 synths te hebben want je kon ze toch niet allemaal tegelijk bespelen :)

Als ik zelf zeg dat Absolute Body Control een legende is, voel jij dat ook zo aan?

Het is wel raar, achteraf gaat alles zo vreselijk snel en terwijl je steeds je ding deed behoor je plots tot een legende .. een hele eer wel ..fijn om te weten dat er wereldwijd mensen zijn die je muziek echt kunnen smaken en dat je iets speciaals kan betekent voor hen.

En natuurlijk is er de persoon van Dirk Ivens. Het heeft er misschien wel te maken dat dit één van mijn helden is maar als ik hem op een podium zie dan lijkt het of de leeftijd geen vat heeft op hem. Ik veronderstel dat jij het een hele eer vindt om met zo’n icoon te werken.

Hij heeft als frontman in ABC en met Klinik en Dive een onwaarschijnlijke stempel op de scene geplaatst toch? Fantastisch!

Ik ken hem meer als mijn vriend dan als een held omdat we alles samen doorgemaakt hebben, ik weet dat hij er voor me is ook buiten de muziekwereld, alleen daardoor werken we al zo lang tezamen, het klikte vanaf de eerste dag…

En terwijl jij verscholen staat achter de synths leeft Dirk zich uit alsof hij in een dancing staat anno 1985…….

Ik kan moeilijk voor de synth gaan staan he :) maar okee ik ben de "composer " en ben geconcentreerd op de muziek en de technische toestand op het podium, de moves van dirk mogen er zijn he, energie volop, hij hoort nu eenmaal op het podium, tijd blijkt dan inderdaad geen vat op hem te hebben gelukkig maar !

Ik hoor de geest van Frank Tovey ronken in “Shattered Illusions”……

Ik heb hem nog kort ontmoet een paar weken voor hij stierf, ik ben altijd grote fan geweest van zijn muziek en zijn performances, dus dat kan wel invloed hebben op onze muziek, hij was een meester!

Als ik ABC en het buitenland zeg, wat betekent dat dan? Ik heb de indruk dat er in Duitsland echt wel een successtory aan de gang is…

Duitsland is nu eenmaal altijd meer een elektro land geweest en er wonen ook acht maal meer mensen dan in België dacht ik, je kan er dan uiteraard meer optreden, meer gedraaid worden op party's en meer fans hebben .. en zo kan het er dan ook heviger aan toe gaan op festivals en clubshows.

De release van de nieuwe plaat heeft inderdaad vooral in Duitsland een ongelooflijke feedback voor ons .. Danke schön!

Ik zeg het niet graag maar ik moet….jullie brengen een cd uit die voor velen de cd van het jaar zal zijn maar door de “echte” Belgische pers worden jullie wel doodgezwegen.

Dat maakt me ook niet echt uit, België is een "scheet" groot en de Belgische fans kennen ons ook wel zonder die "echte" pers, ze hebben allemaal facebook :)…en gelukkig ook Dark Entries!

Ooit vroeg ik het aan Dirk en hij antwoorde Suicide.
Nu vraag ik het aan jou, Eric : wat is jouw favoriete lp aller tijden?

Wel ..dan ik moet twee namen geven ... “Metamatic” van John Foxx en "Burried Dreams" van Clock DVA, die albums geven voor mij de sfeer en kracht van electro muziek in zijn volle glorie weer.

Een speciale boodschap voor de Dark Entries-lezers?

Ja een vraagje naar de lezers heb ik, stuur maar eens een berichtje op facebook wat je favoriete track is van abc,
http://en-gb.facebook.com/abc.monolith.sonar
Ik ben benieuwd. Tot dan ...

Absolute body Control

HomeContactSitemap
lees meer...
CD BESPREKING : Twice A Man - On The Other Side Of The Mirror

Je eigen uitwendige zelf zie je dagelijks in de spiegel. Maar is er een groot verschil tussen dat wat je daadwerkelijk ziet en dat van je innerlijke ziel ? Twice A Man ziet deze vraag als uitgangspunt van het album On The Other Side Of The Mirror. Eerder dystopisch van aard dan psychologisch. En dat heeft alles met huidige tijden ...

lees meer...
CD BESPREKING : XTR Human - Interior

Het is geleden van 2014 dat er nog eens een nieuw album werd uitgebracht door XTR Human, enkele singles of EP’s niet meegerekend. Goed zes jaren dus om de moeilijke tweede te openbaren. Niet dat Johannes Stabel en de zijnen de hangmat der luiheid hebben opgezocht, neen, vooral omdat het hier gaat over een band die op regelmatige tijden ...

lees meer...
CD BESPREKING : Fotocrime - South Of Heaven

Op zijn paspoort staat nog steeds Ryan Patterson maar als het gaat om de identiteit waarvan hij met zijn band Fotocrime wil aangesproken worden doe je dat best gewoon als R. Er zal wel een reden zijn voor deze bewuste anonimiteit, en wel omdat hij zijn eigen verleden wil laten rusten. Een verleden dat vooral gekenmerkt werd door zijn metal-band ...

lees meer...
CD BESPREKING : Causenation - Promises Of Hope And Fear

Debuutalbum van deze Antwerpse electroband na een reeks demo’s en virtuele singles. Causenation is een duo bestaande uit Vain Sacrosanct en Van Der Goes. Een Dark Entries interview uit 2018 toen Causenation kwam optreden op onze Dark Entries Night in de Gentse Kinky Star, lees je hier. Vain Sacrosanct heeft een verleden als programmamaker ...

lees meer...
CD BESPREKING : Jonas Kasper Jensen - Plasma In DEX Garden

Jonas Kasper Jensen nodigt ons uit in zijn denkbeeldige tuin waarin hij onze oren onderdompelt in geluiden die dit oord tot iets werkelijks zouden omtoveren. Nice try, but close but no cigar. Plasma In DEX Garden schenkt ons 9 nummers die eigenlijk als 1 eentonige drone te aanhoren vallen. Contemplatief voor de ene, stierlijk vervelend ...

lees meer...
NIEUWS 24/01/2021 : Epica zwemt tegen de stroom van het leven in

Epica heeft een nieuwe plaat klaar voor jullie. Op 26 februari komt 'Omega' uit, en dat is de opvolger voor het onder lof bedolven 'The Holographic Principle' uit 2016. Na video's voor 'Abyss Of Time' en 'Freedom - The Wolves Within', is de derde single een mooie ballade op piano: 'Rivers'. '"Rivers" ...

Willekeurige selectie 'oudere' CD-besprekingen (zie ook op onze home-page onderaan):
$$$$$$
lees meer...
NIEUWS 22/01/2021 : Vaselyne: Waiting to Exhale

Zegt de naam Frank Weyzig u iets? Niet erg als het geen belletje doet rinkelen, maar hij zat in de eerste opstelling van Clan of Xymox en richtte daarna Born For Bliss op, en dat zijn twee groepen waar u hopelijk wel al van gehoord hebt. Sinds jaren heeft hij ook een project met de Nederlandse zangeres Yvette Winkler, die u misschien ook kent ...

lees meer...
NIEUWS 22/01/2021 : Dark Entries zoekt... jou?

Inderdaad, wie weet kan jij ons een dienst bewijzen! Graag houden we ons webzine zo up to date mogelijk, het feit dat we vorig jaar onze 25ste verjaardag mochten vieren bewijst toch wel dat de vrijwilligers die onze redactie telt hiervoor stuk voor stuk telkens weer hun beste beentje voorzetten. Maandelijks worden we bedolven onder de ...

lees meer...
NIEUWS 22/01/2021 : 'All or Nothing', aldus Moonspell

Dark metal sensatie uit Portugal, Moonspell, draait al bijna 30 jaar mee in het vak. Op 26 februari 2021 doet ze opnieuw een gooi naar liefhebbers van donkere goth metalen met album ‘Hermitage’ en dit via metal gigant Napalm Records. Naar eigen zeggen staat dit album symbool voor een epische reis doorheen de donkere dagen van het ...

lees meer...
NIEUWS 21/01/2021 : De link tussen Joe Biden en Ministry: Varicella.

Vandaag neemt nieuwbakken (gezien zijn leeftijd misschien niet de beste woordkeuze, maar kom) president Joe Biden zijn intrek in het Witte Huis. Laat ons dat voorzien van een passend nummertje, zo dacht de Amerikaanse industrial metal band Varicella. Speciaal ter gelegenheid van de inauguratie nam de band, voor de gelegenheid samen ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Goethes Erben - Online uitzending NCN Special in lockdown

Een online concert van Goethes Erben, en dat terwijl er in Duitsland een strenge lockdown aan de gang is? Neen, dat is het niet. Het concert dat op zaterdag 26 december werd uitgezonden, was eigenlijk al eerder opgenomen, met name op 4 september, toen Goethes Erben optrad op het NCN festival in de buurt van Leipzig. Het gaat om een concert ...