casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

757 items

   

Absolute Body Control
Dertig jaar geleden had ik nooit gedacht dat ik ooit nog een ABC-plaat ging maken!
25/10/2010, Didier Becu
 Bookmark and Share

25/10/2010 : Absolute Body Control - Dertig jaar geleden had ik nooit gedacht dat ik ooit nog een ABC-plaat ging maken!
25/10/2010 : Absolute Body Control - Dertig jaar geleden had ik nooit gedacht dat ik ooit nog een ABC-plaat ging maken!
25/10/2010 : Absolute Body Control - Dertig jaar geleden had ik nooit gedacht dat ik ooit nog een ABC-plaat ging maken!
25/10/2010 : Absolute Body Control - Dertig jaar geleden had ik nooit gedacht dat ik ooit nog een ABC-plaat ging maken!
25/10/2010 : Absolute Body Control - Dertig jaar geleden had ik nooit gedacht dat ik ooit nog een ABC-plaat ging maken!
Het jaar is inderdaad nog niet voorbij maar één ding is zeker : “Shattered Illusion” van Absolute Body Control zal bij enkele Dark Entries-medewerkers torenhoog in het eindejaarslijstje eindigen en dat is maar normaal ook want zelden werd het geluid van de 80’s zo geëvenaard is.

Wie tijdens het Necropolis Dirk en Eric bezig zag, wist meteen dat ze in goede doen zijn en het smaakt naar meer. Omdat een mijlpaal in de Belgische wavescene nu niet meteen elke dag gemaakt wordt was het tijd om eens te gaan spreken met de helft van het duo. Voor één keer niet Dirk Ivens, maar wel Eric Van Wonterghem.

Ik veronderstel dat deze cd jullie zeer trots maakt….

Jazeker, het is dan ook meer dan 20 jaar geleden dat we samen een totaal nieuwe ABC cd opgenomen hebben , we hadden al de oude nummers opnieuw ingespeeld en herwerkt op de comeback cd `Wind - Rewind` en later de “Never Seen”- EP uitgebracht maar dit is dan de eerste nieuwe cd.

Het is een ongelooflijk moment wanneer je na een lange tijd van ideeën uitwerken, opnamesessies, mixing, editing uiteindelijk tot die nieuwe cd komt, en weet dat het vanaf dat moment niet alleen meer voor jezelf was dat je de nummers maakte.

Bovendien konden we tegelijkertijd met de "Shattered Illusion" cd, ook de "Sorrow" ep voorstellen (gratis bij Sonic Seducer) en hebben ook de complete 81-89 tapes periode nog eens in een 5 cd box laten persen, daar dit alleen op tape en vinyl bestond.. dus uit op Sleepless Records Berlin - Daft Records.

Ik beluister stapels nieuwe releases maar Absolute Body Control is de enige groep die klinkt alsof het nog 1982 is, en blijkbaar is het enige wat jullie er moeten voor doen : gewoon jezelf zijn.

Ja misschien wel, maar het is ook een bewuste keuze om de ABC sound zo te houden want je kan nummers op verschillende manieren maken. De mogelijkheden die je nu ten opzichte van 30 jaar terug ter beschikking hebt zijn enorm, dus het zou goed mogelijk zijn om met een totaal nieuwe sound tevoorschijn te komen, maar wat goed is moet je niet steeds gaan veranderen toch ?

Vanaf de start aan een nieuwe plaat moet je weten wat je wil maken en waar je naar toe wil. We opteerden ervoor om geen 50 synth partijen over elkaar te gooien maar te genieten van de eenvoud van enkele mono-oscilatorsynths aangevuld met een analoge drumbox, en met de nieuwe technieken kunnen we dat alles beter mixen en editen uiteraard.

Beschouw jij jezelf als iemand die in het verleden leeft?

Zeker niet, ik hou van de goeie dingen uit het verleden en van het heden, ik ben ook niet van de mening dat vroeger alles beter was, je haalt uit elke tijd die dingen die goed zijn voor jezelf, ik zie ABC niet als een eighties band.

Absolute Body Control begon in 1980 als ik het goed heb. Ik veronderstel dat dit gewoon een paar gasten waren die zich wilden amuseren.

Zeker, iedereen wil dat toch, je amuseren, je goed voelen en iets nieuw proberen te doen in de muziekwereld. We hadden geen idee wat ons te wachten stond in die komende 30 jaren , in ieder geval had ik toen niet gedacht dat ik in 2010 nog eens een ABC plaat ging maken... maar ik was van het begin wel bewust dat electronica mijn ding was, het was meer dan een hobby, muziek, experimenteren met synths was mijn leven.

Omdat ik nu eenmaal nog zou oud niet ben (alhoewel) heb ik er geen idee van hoe ik ABC moet plaatsen in de 80’s. Hadden jullie succes of was het allemaal zeer kleinschalig?

We hebben in het begin vooral veel geëxperimenteerd en opnames gemaakt op onze 4 track bandrecorder, Daarna onze eerste concerten tezamen in Beveren en rondom Antwerpen gegeven.

Iedereen vond dat heel cool toen, geen gitarist of drummer op het podium? ..daar moeten we eens naar gaan kijken, dat kon niet :) Daar er in die tijd nog geen internet bestond was een interview op enige lokale radios toen een hoogtepunt.

We begonnen ondertussen met de opnames voor de "Sabotage" plaat voor The Klinik met Marc en Sandy en door een tapeuitwisseling project hadden we de kans om in Noorwegen op te treden , Amsterdam etc ..

ABC is vanaf dan op hold gezet .. niet uit de gedachten maar de aandacht ging vanaf dan naar The Klinik.

Nu staan jullie onder de noemer van minimal synth maar ooit vertelde een muzikant me dat dit larie was en dat de enige reden waarom ze minimal synth waren was omdat ze geen geld hadden.

Instrumenten waren duur ja, nu kan je alles met een laptop (ahoewel dat niet mijn optie is) , maar minimal betekent niet dat je geen geld hebt en maar 1 synth kan kopen maar dat je nummers maakt zoals een ´normale´ band maar dan met electronische instrumenten maar wel gebaseerd op een ritme , begeleiding(sequencer), solosynth en zang.

Je creëert dan een open minimal sound, en moet dan ook meer aandacht gaan besteden aan het nummer op zich, ....en in de 80’s zonder computer met 100 sporen, gebruikten we bandopnemers (2 track muziek en 2 track zang) en speelden de synths willen of niet in real time. Helaas hebben we maar 2 handen dus heeft het geen zin om 10 synths te hebben want je kon ze toch niet allemaal tegelijk bespelen :)

Als ik zelf zeg dat Absolute Body Control een legende is, voel jij dat ook zo aan?

Het is wel raar, achteraf gaat alles zo vreselijk snel en terwijl je steeds je ding deed behoor je plots tot een legende .. een hele eer wel ..fijn om te weten dat er wereldwijd mensen zijn die je muziek echt kunnen smaken en dat je iets speciaals kan betekent voor hen.

En natuurlijk is er de persoon van Dirk Ivens. Het heeft er misschien wel te maken dat dit één van mijn helden is maar als ik hem op een podium zie dan lijkt het of de leeftijd geen vat heeft op hem. Ik veronderstel dat jij het een hele eer vindt om met zo’n icoon te werken.

Hij heeft als frontman in ABC en met Klinik en Dive een onwaarschijnlijke stempel op de scene geplaatst toch? Fantastisch!

Ik ken hem meer als mijn vriend dan als een held omdat we alles samen doorgemaakt hebben, ik weet dat hij er voor me is ook buiten de muziekwereld, alleen daardoor werken we al zo lang tezamen, het klikte vanaf de eerste dag…

En terwijl jij verscholen staat achter de synths leeft Dirk zich uit alsof hij in een dancing staat anno 1985…….

Ik kan moeilijk voor de synth gaan staan he :) maar okee ik ben de "composer " en ben geconcentreerd op de muziek en de technische toestand op het podium, de moves van dirk mogen er zijn he, energie volop, hij hoort nu eenmaal op het podium, tijd blijkt dan inderdaad geen vat op hem te hebben gelukkig maar !

Ik hoor de geest van Frank Tovey ronken in “Shattered Illusions”……

Ik heb hem nog kort ontmoet een paar weken voor hij stierf, ik ben altijd grote fan geweest van zijn muziek en zijn performances, dus dat kan wel invloed hebben op onze muziek, hij was een meester!

Als ik ABC en het buitenland zeg, wat betekent dat dan? Ik heb de indruk dat er in Duitsland echt wel een successtory aan de gang is…

Duitsland is nu eenmaal altijd meer een elektro land geweest en er wonen ook acht maal meer mensen dan in België dacht ik, je kan er dan uiteraard meer optreden, meer gedraaid worden op party's en meer fans hebben .. en zo kan het er dan ook heviger aan toe gaan op festivals en clubshows.

De release van de nieuwe plaat heeft inderdaad vooral in Duitsland een ongelooflijke feedback voor ons .. Danke schön!

Ik zeg het niet graag maar ik moet….jullie brengen een cd uit die voor velen de cd van het jaar zal zijn maar door de “echte” Belgische pers worden jullie wel doodgezwegen.

Dat maakt me ook niet echt uit, België is een "scheet" groot en de Belgische fans kennen ons ook wel zonder die "echte" pers, ze hebben allemaal facebook :)…en gelukkig ook Dark Entries!

Ooit vroeg ik het aan Dirk en hij antwoorde Suicide.
Nu vraag ik het aan jou, Eric : wat is jouw favoriete lp aller tijden?

Wel ..dan ik moet twee namen geven ... “Metamatic” van John Foxx en "Burried Dreams" van Clock DVA, die albums geven voor mij de sfeer en kracht van electro muziek in zijn volle glorie weer.

Een speciale boodschap voor de Dark Entries-lezers?

Ja een vraagje naar de lezers heb ik, stuur maar eens een berichtje op facebook wat je favoriete track is van abc,
http://en-gb.facebook.com/abc.monolith.sonar
Ik ben benieuwd. Tot dan ...

Absolute body Control

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 06/07/2022 : Suikerrock

The Sisters of Mercy komen op vrijdag 29/07/2022 naar het Bietenplein in Tienen samen met White Lies, Therapy? en De Mens.

lees meer...
CD BESPREKING : Gert - Alles Is Nog Niet Verloren

Evenals het zeer onlangs besproken Donder, Hel & Hagel hebben we hier nog een act uit de Leuvense antifa scene die al lang geen onbekende meer is voor Dark Entries! Gert maakt al meer dan 18 jaar kritische uptempo Nederlandstalige DIY ‘kleinpunk’. In 2016 bespraken we voor Dark Entries het vijfde album “Ongepast Vrolijk”, ...

lees meer...
CD BESPREKING : L' Appel Du Vide - Abwärtsspirale

Altijd leuk een singel formaat met 4 nummers, aandoenlijk bijna anno 2022, zeker in zwart en grijze lay out en met de veelbelovende bandnaam L’ Appel Du vide en de al even veelbelovende titel “Abwärtsspirale”. Qua stijl en gemoed waan ik mezelf waar aan de vooravond van de jaren 80, een gevoel dat door de muziek van ...

lees meer...
NIEUWS 04/07/2022 : Leeds is gothic city!

U dacht natuurlijk aan Leipzig. Ook. Maar de stad Leeds kent een gothic rock verleden dat als historisch erfgoed moet gekoesterd (denk maar aan bands als The Sisters Of Mercy, The Rose Of Avalanche, March Violets, Salvation, Red Lorry Yellow Lorry,...) Mocht u tussen 7 en 10 juli nog vrij zijn en niks hebben gepland, ga dat horen en zien in ...

lees meer...
NIEUWS 03/07/2022 : Gothic magazine trekt er de stekker uit...

Tenminste grote bezieler en cult figuur bij onze Oosterburen Martin Sprissler besloot recent de stekker uit zijn geesteskind te trekken en biedt zijn titel aan voor overname. Een tweetal jaar geleden was er na een lange pauze sprake van een doorstart maar deze bleek niet helemaal te lopen zoals verwacht. Momenteel is Gothic Magazine 90 in ...

lees meer...
CD BESPREKING : Donder, Hel & Hagel - Kermis In De Hel

In 2019 bespraken we “Lang Genoeg Beleefd Geweest!!!”, het debuutalbum van het Leuvense zootje ongeregeld Donder, Hel & Hagel en heden stellen ze ons hun tweede album voor, “Kermis In De Hel” (11 songs, 43 minuten) met negen studio en twee live songs. Het langverwachte tweede album, uitgesteld door en aangevuld ...

lees meer...
NIEUWS 02/07/2022 : Enzo Kreft met eerste clip als voorbode van het nieuwe album 'Shelter'

De naam Enzo Kreft hoeft geen introductie meer, deze oude krijger werd met de albums “Control” (2019) en “Different World” (2021) weerom ‘wereldberoemd’ in onze scene en scoorde zelfs torenhoog in de eindejaarslijstjes van menig Dark Entries schrijver. Reden, aanstekelijk electro, zowat de overtreffende ...

lees meer...
NIEUWS 02/07/2022 : The Seven Whores Of The Apocalypse, eigentijdse dark electro

De Duitse Dark Dimensions labelgroep ging het trio Chris, Tom en Jason halen in Amerika om hier bij ons hun debuut de ep “Wicked Hands” bij Scanner uit te brengen. Het geluid van deze debuut ep ligt ergens tussen een actuele Placebo Effect en een minder technoïde versie van hun landgenoten Velvet Acid Christ in hun eerste ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Crime and the City Solution @ Can't Live in a Livingroom XIV, Haacht, 11 juni 2022 - ...omdat een cultband in de living nog altijd beter is dan gewoon een avondje TV kijken...

In tussentijd is de tournee van Crime and the City Solution achter de rug en zitten ze alweer in uitvalsbasis Berlijn te broeden op een nieuw studioalbum… Ook de heruitgave van hun backcatalogue door Mute geeft ons iets extra om naar uit te kijken. Voorlopig houden we uw nieuwsgierigheid alvast warm met dit concertverslag van hun huiskamerconcert ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Zondigen op zondag; Sinner’s Day zomert - Als loonslaaf kon ik van deze editie, na veel vijven en zessen, enkel de zondag mee pikken. Gelukkig de dag die mijn goth rockend hartje sneller deed slaan.

Over de vrijdag en zaterdag kan ik hier dus helaas niets kwijt, maar ik twijfel er niet aan dat anderen dat zeker even literair in mijn plaats zullen doen. Laat deze korte review dan ook veeleer een impressie zijn dan een festivalverslag of nog de beleving van één dag. Gelukkig heb ik voor de wintereditie, onder het aloude motto; ...

lees meer...
FOTO'S : Within Temptation - @ Graspop 17/06/2022 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Heilung - @ Graspop 17/06/2022 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Amenra - @ Graspop 17/06/2022 door Luc Luyten

lees meer...
CD BESPREKING : Centhron - Fylgja

Dansen. Niet mee niet minder. Al is het dan wel op het eigen graf. Centhron is geen onbekende in aggro tech en endzeit electro middens. De groep werd in 2011 geformeerd door Elmar Schmidt en is vandaag reeds aan zijn 10de album toe,”Fylgja”. Geweldenaars met synths en drummachines zeg maar, die tussen het hacken door even aan het ...

lees meer...
CD BESPREKING : Chainreactor - Techno body Device

Voor de liefhebbers van dark electro of beter nog aggro tech met cyber aspiraties zou de naam Chain Reactor geen onbekende (mogen) zijn. In de maalstorm van vandaag zouden we haast vergeten dat ook dit subgenre, nog altijd alive and kicking, voor het zweet in de underground clubs zorgt. Conclusie; Dark Entries heeft dringend nood aan een kenner ...