casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

757 items

   

The Fall
Portret van een eigenzinnig genie
24/10/2010, Didier Becu
 Bookmark and Share

24/10/2010 : The Fall - Portret van een eigenzinnig genie
24/10/2010 : The Fall - Portret van een eigenzinnig genie
24/10/2010 : The Fall - Portret van een eigenzinnig genie
24/10/2010 : The Fall - Portret van een eigenzinnig genie
24/10/2010 : The Fall - Portret van een eigenzinnig genie
Een paar maanden geleden liep ik een boekwinkel binnen op Oxford Street en daar mijn benen mij automatisch naar de muziekafdeling leidden, werd mijn gezichtsveld naar een dun boekje getrokken dat slechts één onderwerp had : de verschillende personeelsbezettingen die The Fall gekend had sinds Mark E. Smith deze invloedrijke band in het leven riep!

De ondertussen 53-jarige Mark (die er weliswaar 73 uitziet) richtte in 1976 The Fall op.

The Fall mag dan wel synoniem staan met Mark E. Smith, het was echter Tony Friel die met het idee op de proppen kwam om de groep zo te noemen, en behalve dat het zijn inspiratie vond in een gelijknamige boek van Albert Camus moet je er ook niet meer achter zoeken.

De originele line-up van The Fall veranderde al vlug na enkele weken en eigenlijk kan niemand zich zelfs herinneren wie de eerste drummer van de groep was, maar algemeen wordt aangenomen dat Karl Burns de eerste belangrijke drummer is.

Niemand die het deze zuiplap eerste klas zou toegeven maar Smith was (en wellicht is hij dat nog steeds) een erudiet persoon die steeds met literatuur dweepte en wiens liefde zover ging dat de verschillende leden van de band hun ideeën schriftelijk aan elkaar moesten doorgeven.

Ook al werd The Fall opgericht in 1976 kun je niet echt gaan beweren dat deze groep uit Prestwich, Manchester de eerste punkgroep ooit zou zijn want daardoor waren hun eerste opnames teveel geïnspireerd op Krautrockgroepen en Captain Beefheart.

De eerste plaatopnames van The Fall waren terug te vinden op de legendarische lp “Short Circuit : Live at the Electric Circus” waar natuurlijk ook Joy Division op te vinden was.

De Electric Venue was een klein zaaltje in Manchester waar beginnende groepjes optraden waaronder ook The Buzzcocks, het was trouwens hun manager (Richard Boon) die verantwoordelijk was voor deze compilatie.

In die tijd begon Smith zich ook al meer en meer totalitair op te stellen waardoor verschillende mensen kwamen en gingen, maar één mens maakte zijn belangrijke intrede : bassist Marc Riley die ontegensprekelijk zijn stempel zou drukken op het definitieve geluid van The Fall.

Een jaartje later, in 1978, zou The Fall twee personen ontmoeten die ook van essentieel belang zouden zijn : Tony Wilson en John Peel.

De latere Factory-baas Wilson was in die tijd nog volop betrokken bij Granada TV waarbij hij drie nummers filmde die later in zijn “So it goes”-show werden gestoken.

Na het uitbrengen van hun debuut EP “Bingo Masters Break Out” raakte ook John Peel in de ban van The Fall en inviteerde hun in Mei 1978 voor hun eerste Peel Sessies, het zouden er 24 in totaal worden!

John Peel heeft het nooit onder stoelen of banken gestoken dat The Fall zijn absolute favorieten waren, en …hij heeft meer dan gelijk want als er één groep in de muziekgeschiedenis was die nooit voor één compromis te vinden was dan moest het The Fall wel zijn!

De eerste Fall-lp “Live at the witch trails” verscheen in 1979 maar het was meteen na het uitbrengen hiervan ook tijd voor een totaal nieuwe line-up met de toevoeging van Craig Scanlon en Steve Hanley.

Hanley’s bassgitaar zou het geluid van The Fall als geen ander vorm geven en zelfs de immer arrogante Smith gaf toe in een interview dat hij nooit iets moest zeggen aan Hanley, gewoonweg omdat diens geluid dat van The Fall was.

Het begin van de jaren ’80 werden vooral gekenmerkt door drie grote platen “Dragnet”, “Grotesque” en “Hex enduction hour” die alle drie van grote waarde zijn, maar in 1982 hield Riley het voor bekeken om een jaar later vervangen te worden door…Laura Elise Salenger, ook wel bekend als Brix Smith!

Het was bizar om deze Amerikaanse met blond geverfd haar te zien bij The Fall maar ze had niet alleen Mark’s hart veroverd waardoor zij in 1983 huwde met de frontman, maar haar poppy touch maakte ook van The Fall een groep die radiovriendelijker werd en waarbij “LA” zowaar een culthit werd.

De 80’s betekenden voor The Fall vooral steengoede lp’s waaronder : ‘The wonderful and frightening world’, “This nation’s saving grace”, “Bend Sinister” en “The Frenz experiment”.

Op het einde van de jaren ’80 dacht Mark E. Smith dat The Fall en ballet wel zouden samen gaan wat resulteerde in “I am a kurious oranj”, een groots opgezet multimediaspektakel dat vooral een goede lp opleverde, maar ook het vertrek van Brix Smith die ondertussen reeds vervangen werd door Marcia Schofield.

Door de invloed van MTV werd Mark E. Smith ook meer en meer een icoon die bekend werd omwille van zijn excentriek gedrag.

Ieder interview stond bol van arrogantie, ook al konden kijkers zien hoe de Britse ster zich te pletter zoop en verslaafd raakte aan allerlei drugs.

Toen de jaren ’90 hun intrede maakten, mocht The Fall meteen ook een contract tekenen bij Phonogram waarvan “Extricate!” de eerste werd en waarbij “Telephone thing” in de indie-hoogdagen zowaar Top Of The Pops haalde.

Het was een geluid die vooral gedomineerd werd door Dave Bush die The Fall in combinatie bracht met een electronisch geluid, het resultaat werden tijdsloze klassiekers als “Shiftwork”, “The infotainment scan”, “Cerebral Caustic” en “The light user syndrome”.

Stuk voor stuk voor prachtcd’s om te eindigen in een fiasco want een paar minuten voor hun optreden tijdens het prestigieuze Phoenix Festival besloot de chagrijnige Smith om alle leden de laan uit te sturen en het kon nog erger…een jaar later belandde Smith achter de tralies omdat hij één van zijn groepsleden (een vrouwelijke dan nog) Julia Nagle een pak rammel verkocht had.

Ondergetekende zag in die dagen hoe een straalbezopen Smith het evenwicht verloor terwijl de rest van de bandsleden rustig verder speelden, het kon hun geen bal schelen dat hun frontman uitgeteld op de vloer lag… Dit voorval gebeurde in Tilburg.

Toen Smith op de vuist ging met Hanley die reeds 19 jaar in de band zat, dacht iedereen dat het afgelopen was.

Eerlijkheidshalve was het dat muzikaal ook wel een beetje want ook al was er om de zes maanden een nieuwe line-up (waaronder Smith’s derde vrouw Elena Poulou) vertaalde dat zich niet echt in nieuwe meesterwerkjes, het werd meer wat aanmodderen.

De cd-markt werd overspoeld met maandelijkse releases van sessies en allerhande live-opnames, om van compilaties maar niet te spreken!

Met de regelmaat van de klok, werd er een nieuw Fall-plaat uitgebracht waar vooral de punkattitude en het experimentele in de kijker stond en vooral ook een Mark E. Smith die met de dag grimmiger werd, maar ook ouder.

Mark E. Smith is echter Mark E. Smith en dat werd dit jaar bewezen met „Your future, our clutter“ één van de sterktste Fall-albums sinds jaren.

Het heeft eeuwen geduurd maar het Belgisch publiek kan deze man nog eens aan het werk zien op een Belgisch podium en dit op Sinner’s Day, blijf wel uit zijn buurt want onlangs kreeg de zanger van Mumford & Sons een fles naar zijn kop gekegeld, gewoonweg omdat Smith het op zijn heupen kreeg van hun Ierse folk.

Smith’s echtgenote Elena gaf het nog aan in Q-magazine : The Fall is één van de groepen die je moet zien voor je sterft, ze heeft gelijk zegt een die-hard fan.

HomeContactSitemap
lees meer...
CD BESPREKING : Gert - Alles Is Nog Niet Verloren

Evenals het zeer onlangs besproken Donder, Hel & Hagel hebben we hier nog een act uit de Leuvense antifa scene die al lang geen onbekende meer is voor Dark Entries! Gert maakt al meer dan 18 jaar kritische uptempo Nederlandstalige DIY ‘kleinpunk’. In 2016 bespraken we voor Dark Entries het vijfde album “Ongepast Vrolijk”, ...

lees meer...
CD BESPREKING : L' Appel Du Vide - Abwärtsspirale

Altijd leuk een singel formaat met 4 nummers, aandoenlijk bijna anno 2022, zeker in zwart en grijze lay out en met de veelbelovende bandnaam L’ Appel Du vide en de al even veelbelovende titel “Abwärtsspirale”. Qua stijl en gemoed waan ik mezelf waar aan de vooravond van de jaren 80, een gevoel dat door de muziek van ...

lees meer...
NIEUWS 04/07/2022 : Leeds is gothic city!

U dacht natuurlijk aan Leipzig. Ook. Maar de stad Leeds kent een gothic rock verleden dat als historisch erfgoed moet gekoesterd (denk maar aan bands als The Sisters Of Mercy, The Rose Of Avalanche, March Violets, Salvation, Red Lorry Yellow Lorry,...) Mocht u tussen 7 en 10 juli nog vrij zijn en niks hebben gepland, ga dat horen en zien in ...

lees meer...
NIEUWS 03/07/2022 : Gothic magazine trekt er de stekker uit...

Tenminste grote bezieler en cult figuur bij onze Oosterburen Martin Sprissler besloot recent de stekker uit zijn geesteskind te trekken en biedt zijn titel aan voor overname. Een tweetal jaar geleden was er na een lange pauze sprake van een doorstart maar deze bleek niet helemaal te lopen zoals verwacht. Momenteel is Gothic Magazine 90 in ...

lees meer...
CD BESPREKING : Donder, Hel & Hagel - Kermis In De Hel

In 2019 bespraken we “Lang Genoeg Beleefd Geweest!!!”, het debuutalbum van het Leuvense zootje ongeregeld Donder, Hel & Hagel en heden stellen ze ons hun tweede album voor, “Kermis In De Hel” (11 songs, 43 minuten) met negen studio en twee live songs. Het langverwachte tweede album, uitgesteld door en aangevuld ...

lees meer...
NIEUWS 02/07/2022 : Enzo Kreft met eerste clip als voorbode van het nieuwe album 'Shelter'

De naam Enzo Kreft hoeft geen introductie meer, deze oude krijger werd met de albums “Control” (2019) en “Different World” (2021) weerom ‘wereldberoemd’ in onze scene en scoorde zelfs torenhoog in de eindejaarslijstjes van menig Dark Entries schrijver. Reden, aanstekelijk electro, zowat de overtreffende ...

lees meer...
NIEUWS 02/07/2022 : The Seven Whores Of The Apocalypse, eigentijdse dark electro

De Duitse Dark Dimensions labelgroep ging het trio Chris, Tom en Jason halen in Amerika om hier bij ons hun debuut de ep “Wicked Hands” bij Scanner uit te brengen. Het geluid van deze debuut ep ligt ergens tussen een actuele Placebo Effect en een minder technoïde versie van hun landgenoten Velvet Acid Christ in hun eerste ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Crime and the City Solution @ Can't Live in a Livingroom XIV, Haacht, 11 juni 2022 - ...omdat een cultband in de living nog altijd beter is dan gewoon een avondje TV kijken...

In tussentijd is de tournee van Crime and the City Solution achter de rug en zitten ze alweer in uitvalsbasis Berlijn te broeden op een nieuw studioalbum… Ook de heruitgave van hun backcatalogue door Mute geeft ons iets extra om naar uit te kijken. Voorlopig houden we uw nieuwsgierigheid alvast warm met dit concertverslag van hun huiskamerconcert ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Zondigen op zondag; Sinner’s Day zomert - Als loonslaaf kon ik van deze editie, na veel vijven en zessen, enkel de zondag mee pikken. Gelukkig de dag die mijn goth rockend hartje sneller deed slaan.

Over de vrijdag en zaterdag kan ik hier dus helaas niets kwijt, maar ik twijfel er niet aan dat anderen dat zeker even literair in mijn plaats zullen doen. Laat deze korte review dan ook veeleer een impressie zijn dan een festivalverslag of nog de beleving van één dag. Gelukkig heb ik voor de wintereditie, onder het aloude motto; ...

lees meer...
NIEUWS 27/06/2022 : Sinner’s Day Summer 2023, de eerste namen!

Ja u leest dit goed, de 2022 editie is nog maar net afgelopen en de organisatie gooit nu al een reeks namen voor onze voeten voor volgend jaar en struikelen zult u. Op deze affiche heel wat exclusiviteiten voor 2023; Project Pitchfork, Modern English, When In Rome, Corpus Delicti, Tyske Ludder, Golden Apes, NNHMN, Dorsetshire, Solor Dolorosa, ...

lees meer...
FOTO'S : Within Temptation - @ Graspop 17/06/2022 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Heilung - @ Graspop 17/06/2022 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Amenra - @ Graspop 17/06/2022 door Luc Luyten

lees meer...
CD BESPREKING : Centhron - Fylgja

Dansen. Niet mee niet minder. Al is het dan wel op het eigen graf. Centhron is geen onbekende in aggro tech en endzeit electro middens. De groep werd in 2011 geformeerd door Elmar Schmidt en is vandaag reeds aan zijn 10de album toe,”Fylgja”. Geweldenaars met synths en drummachines zeg maar, die tussen het hacken door even aan het ...

lees meer...
CD BESPREKING : Chainreactor - Techno body Device

Voor de liefhebbers van dark electro of beter nog aggro tech met cyber aspiraties zou de naam Chain Reactor geen onbekende (mogen) zijn. In de maalstorm van vandaag zouden we haast vergeten dat ook dit subgenre, nog altijd alive and kicking, voor het zweet in de underground clubs zorgt. Conclusie; Dark Entries heeft dringend nood aan een kenner ...