casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

736 items

   

The Fall
Portret van een eigenzinnig genie
24/10/2010, Didier Becu
 Bookmark and Share

24/10/2010 : The Fall - Portret van een eigenzinnig genie
24/10/2010 : The Fall - Portret van een eigenzinnig genie
24/10/2010 : The Fall - Portret van een eigenzinnig genie
24/10/2010 : The Fall - Portret van een eigenzinnig genie
24/10/2010 : The Fall - Portret van een eigenzinnig genie
Een paar maanden geleden liep ik een boekwinkel binnen op Oxford Street en daar mijn benen mij automatisch naar de muziekafdeling leidden, werd mijn gezichtsveld naar een dun boekje getrokken dat slechts één onderwerp had : de verschillende personeelsbezettingen die The Fall gekend had sinds Mark E. Smith deze invloedrijke band in het leven riep!

De ondertussen 53-jarige Mark (die er weliswaar 73 uitziet) richtte in 1976 The Fall op.

The Fall mag dan wel synoniem staan met Mark E. Smith, het was echter Tony Friel die met het idee op de proppen kwam om de groep zo te noemen, en behalve dat het zijn inspiratie vond in een gelijknamige boek van Albert Camus moet je er ook niet meer achter zoeken.

De originele line-up van The Fall veranderde al vlug na enkele weken en eigenlijk kan niemand zich zelfs herinneren wie de eerste drummer van de groep was, maar algemeen wordt aangenomen dat Karl Burns de eerste belangrijke drummer is.

Niemand die het deze zuiplap eerste klas zou toegeven maar Smith was (en wellicht is hij dat nog steeds) een erudiet persoon die steeds met literatuur dweepte en wiens liefde zover ging dat de verschillende leden van de band hun ideeën schriftelijk aan elkaar moesten doorgeven.

Ook al werd The Fall opgericht in 1976 kun je niet echt gaan beweren dat deze groep uit Prestwich, Manchester de eerste punkgroep ooit zou zijn want daardoor waren hun eerste opnames teveel geïnspireerd op Krautrockgroepen en Captain Beefheart.

De eerste plaatopnames van The Fall waren terug te vinden op de legendarische lp “Short Circuit : Live at the Electric Circus” waar natuurlijk ook Joy Division op te vinden was.

De Electric Venue was een klein zaaltje in Manchester waar beginnende groepjes optraden waaronder ook The Buzzcocks, het was trouwens hun manager (Richard Boon) die verantwoordelijk was voor deze compilatie.

In die tijd begon Smith zich ook al meer en meer totalitair op te stellen waardoor verschillende mensen kwamen en gingen, maar één mens maakte zijn belangrijke intrede : bassist Marc Riley die ontegensprekelijk zijn stempel zou drukken op het definitieve geluid van The Fall.

Een jaartje later, in 1978, zou The Fall twee personen ontmoeten die ook van essentieel belang zouden zijn : Tony Wilson en John Peel.

De latere Factory-baas Wilson was in die tijd nog volop betrokken bij Granada TV waarbij hij drie nummers filmde die later in zijn “So it goes”-show werden gestoken.

Na het uitbrengen van hun debuut EP “Bingo Masters Break Out” raakte ook John Peel in de ban van The Fall en inviteerde hun in Mei 1978 voor hun eerste Peel Sessies, het zouden er 24 in totaal worden!

John Peel heeft het nooit onder stoelen of banken gestoken dat The Fall zijn absolute favorieten waren, en …hij heeft meer dan gelijk want als er één groep in de muziekgeschiedenis was die nooit voor één compromis te vinden was dan moest het The Fall wel zijn!

De eerste Fall-lp “Live at the witch trails” verscheen in 1979 maar het was meteen na het uitbrengen hiervan ook tijd voor een totaal nieuwe line-up met de toevoeging van Craig Scanlon en Steve Hanley.

Hanley’s bassgitaar zou het geluid van The Fall als geen ander vorm geven en zelfs de immer arrogante Smith gaf toe in een interview dat hij nooit iets moest zeggen aan Hanley, gewoonweg omdat diens geluid dat van The Fall was.

Het begin van de jaren ’80 werden vooral gekenmerkt door drie grote platen “Dragnet”, “Grotesque” en “Hex enduction hour” die alle drie van grote waarde zijn, maar in 1982 hield Riley het voor bekeken om een jaar later vervangen te worden door…Laura Elise Salenger, ook wel bekend als Brix Smith!

Het was bizar om deze Amerikaanse met blond geverfd haar te zien bij The Fall maar ze had niet alleen Mark’s hart veroverd waardoor zij in 1983 huwde met de frontman, maar haar poppy touch maakte ook van The Fall een groep die radiovriendelijker werd en waarbij “LA” zowaar een culthit werd.

De 80’s betekenden voor The Fall vooral steengoede lp’s waaronder : ‘The wonderful and frightening world’, “This nation’s saving grace”, “Bend Sinister” en “The Frenz experiment”.

Op het einde van de jaren ’80 dacht Mark E. Smith dat The Fall en ballet wel zouden samen gaan wat resulteerde in “I am a kurious oranj”, een groots opgezet multimediaspektakel dat vooral een goede lp opleverde, maar ook het vertrek van Brix Smith die ondertussen reeds vervangen werd door Marcia Schofield.

Door de invloed van MTV werd Mark E. Smith ook meer en meer een icoon die bekend werd omwille van zijn excentriek gedrag.

Ieder interview stond bol van arrogantie, ook al konden kijkers zien hoe de Britse ster zich te pletter zoop en verslaafd raakte aan allerlei drugs.

Toen de jaren ’90 hun intrede maakten, mocht The Fall meteen ook een contract tekenen bij Phonogram waarvan “Extricate!” de eerste werd en waarbij “Telephone thing” in de indie-hoogdagen zowaar Top Of The Pops haalde.

Het was een geluid die vooral gedomineerd werd door Dave Bush die The Fall in combinatie bracht met een electronisch geluid, het resultaat werden tijdsloze klassiekers als “Shiftwork”, “The infotainment scan”, “Cerebral Caustic” en “The light user syndrome”.

Stuk voor stuk voor prachtcd’s om te eindigen in een fiasco want een paar minuten voor hun optreden tijdens het prestigieuze Phoenix Festival besloot de chagrijnige Smith om alle leden de laan uit te sturen en het kon nog erger…een jaar later belandde Smith achter de tralies omdat hij één van zijn groepsleden (een vrouwelijke dan nog) Julia Nagle een pak rammel verkocht had.

Ondergetekende zag in die dagen hoe een straalbezopen Smith het evenwicht verloor terwijl de rest van de bandsleden rustig verder speelden, het kon hun geen bal schelen dat hun frontman uitgeteld op de vloer lag… Dit voorval gebeurde in Tilburg.

Toen Smith op de vuist ging met Hanley die reeds 19 jaar in de band zat, dacht iedereen dat het afgelopen was.

Eerlijkheidshalve was het dat muzikaal ook wel een beetje want ook al was er om de zes maanden een nieuwe line-up (waaronder Smith’s derde vrouw Elena Poulou) vertaalde dat zich niet echt in nieuwe meesterwerkjes, het werd meer wat aanmodderen.

De cd-markt werd overspoeld met maandelijkse releases van sessies en allerhande live-opnames, om van compilaties maar niet te spreken!

Met de regelmaat van de klok, werd er een nieuw Fall-plaat uitgebracht waar vooral de punkattitude en het experimentele in de kijker stond en vooral ook een Mark E. Smith die met de dag grimmiger werd, maar ook ouder.

Mark E. Smith is echter Mark E. Smith en dat werd dit jaar bewezen met „Your future, our clutter“ één van de sterktste Fall-albums sinds jaren.

Het heeft eeuwen geduurd maar het Belgisch publiek kan deze man nog eens aan het werk zien op een Belgisch podium en dit op Sinner’s Day, blijf wel uit zijn buurt want onlangs kreeg de zanger van Mumford & Sons een fles naar zijn kop gekegeld, gewoonweg omdat Smith het op zijn heupen kreeg van hun Ierse folk.

Smith’s echtgenote Elena gaf het nog aan in Q-magazine : The Fall is één van de groepen die je moet zien voor je sterft, ze heeft gelijk zegt een die-hard fan.

HomeContactSitemap
lees meer...
CD BESPREKING : Fear Incorporated - Of Nightmares And Strychnine

Twee keer goed nieuws. Vooraleer dit album in de lente van dit jaar aan een gelimiteerde cd release toe is kunt u het deze maand reeds kosteloos (jawel) downloaden via de Sacred Realm Records website. Het andere goede nieuws, indien u voor komende Valentijn op zoek bent naar de passende horror soundtrack, aarzel niet, dit is hem. Fear ...

lees meer...
NIEUWS 13/01/2021 : Manifest van Mantus

In 1997 zag Mantus het levenslicht ergens in Keulen. Twee jaar geleden verscheen het dubbelalbum ‘“Katharsis” / “Pagan Folk Songs. Om dit jaar goed in te zetten heeft Martin Schindler een nieuw album in petto, dat binnen enkele weken verschijnt. ‘Manifest’ staat terug bol van donkere landschappen, gekaderd ...

lees meer...
NIEUWS 13/01/2021 : Sirenia al 20 jaar springlevend!

Het zit nog fris in mijn geheugen. Al een eeuwigheid geleden, verscheen het cultalbum ‘At Sixes and Sevens’ (2001) van Sirenia, de goth metalband rond Morten Veland. Dit nadat hij de band Tristania noodgedwongen diende te verlaten. Nu kondigt dit Frans-Noorse gezelschap hun tiende studioalbum, met de inspirerende titel ‘Riddles, ...

lees meer...
CD BESPREKING : Ikon - The Thirteenth Hour - the singels 2007 -2020

Een band die al mee gaat sedert 1991 en we niet meer hoeven voor te stellen. Vanuit Australië, hun heimat, veroverden ze ook Europa. In de jaren 90 en aanvang van de jaren 2000 zat een florissante labeldeal met het Duitse en al lang verdwenen Apollyon label daar voor veel tussen. Nadien was er nog sporadisch een uithaal waardoor de groep ...

Willekeurige selectie 'oudere' CD-besprekingen (zie ook op onze home-page onderaan):
$$$$$$$$$
lees meer...
CD BESPREKING : CUTS - Unreal

Een paar jaar geleden mocht ik kennismaken met CUTS, die met de twee Exist EP’s toch wel indruk wist te maken. Het daaropvolgende full album A Gradual Decline schoot echter helemaal aan me voorbij, en toen ik de bespreking hier las, was dat achteraf gezien een spijtige zaak. Tijd voor een herkansing, die ik krijg in de vorm van ...

lees meer...
NIEUWS 11/01/2021 : Gary Numan lost eerste single uit nieuwe plaat 'Intruder'

Hij gaat intussen al 42 jaar mee. In zijn begindagen was hij een pionier van de elektronische muziek met Tbeway Army en daarna solo. Hij scoorde hits met 'Cars', 'Are 'Friends Electric' en vele andere pientere popsongs. Halverwege de jaren 90 gaf hij zijn werk een nieuwe draai door de industrial-tour. Hij gaf op zijn oude ...

lees meer...
CD BESPREKING : Penterakt - Conquest Of The Moon

Dit is weer zo een uitgave waarbij je aan het artwork al direct kan zien wat voor muziek je te horen zal krijgen. En met een projectnaam als Penterakt en een albumtitel als “Conquest Of The Moon” kan het ook haast niet anders. Inderdaad klinkt dit als kosmische krautrock zoals we die al kennen van in de jaren 70 van acts als Tangerine ...

lees meer...
CD BESPREKING : Backworld - Sacred And Profane Songs

Ik weet het, voor neo folk en aanverwante activiteiten hebben we een erudiet redactielid. Vandaar dat het voor mij zowat een eeuwigheid geleden is dat ik nog iets uit dit subgenre heb besproken op deze geniale site. Het laatste moet iets van Death In Rome geweest zijn meen ik, maar nu dus deze Backworld die ik best even voor u introduceer. Backworld ...

lees meer...
NIEUWS 08/01/2021 : Death in Rome schrijft hymne bij bestorming van het Capitool

'Het is niet de job van een artiest om politieke statements te maken. Het beste wat we kunnen doen is een soundtrack aanbieden over historische gebeurtenissen.' Aan het woord is Death in Rome, en het historisch evenement dat ze in de verf willen zetten is uiteraard de bestorming van het Capitool twee dagen geleden. Dit doen ze met ...

lees meer...
NIEUWS 08/01/2021 : Hedera helix maakt het weer heel abstract

Wij zijn grote fans van Hedera helix, het gestoorde intellectroproject van Oscar Valerius Kandinsky en Maestro Virgule. We hebben al lang niets meer van hen gehoord, maar in 2016 maakten ze indruk met 'Pastiche', een plaat vol dolgedraaide Nederlandstalige elektronische brouwsels die je vooral in verwarring willen brengen. Nu brengen ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Goethes Erben - Online uitzending NCN Special in lockdown

Een online concert van Goethes Erben, en dat terwijl er in Duitsland een strenge lockdown aan de gang is? Neen, dat is het niet. Het concert dat op zaterdag 26 december werd uitgezonden, was eigenlijk al eerder opgenomen, met name op 4 september, toen Goethes Erben optrad op het NCN festival in de buurt van Leipzig. Het gaat om een concert ...