casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

757 items

   

Tenek
Wij graven in het verleden maar ook in het heden.
19/10/2010, Didier Becu
 Bookmark and Share

19/10/2010 : Tenek - Wij graven in het verleden maar ook in het heden.
19/10/2010 : Tenek - Wij graven in het verleden maar ook in het heden.
19/10/2010 : Tenek - Wij graven in het verleden maar ook in het heden.
19/10/2010 : Tenek - Wij graven in het verleden maar ook in het heden.
19/10/2010 : Tenek - Wij graven in het verleden maar ook in het heden.
Hier is Tenek nog een vrij onbekende groep maar in Duitsland mogen ze al op een trouwe fanbasis rekenen en dat is niet moeilijk want de Britse Tenek weten op hun laatste cd “On the wire” perfect hoe ze traditionele synthpop met de betere futurepop moeten mengen.

Daarom gingen wij eens langs bij Pete om te weten wat er gaande was met die Tenek…

Doe me eens een plezier en omschrijf de muziek van Tenek eens…

Ik denk dat ik onze muziek zou omschrijven als synthanthems uit de 21e eeuw. Het werd eerder omschreven als muziek met 80’s invloeden dat in een nieuw jasje werd gestoken, en ik vind dat best ok.

Ik zei dat het synthpop met ballen was…

Ook iets dat we cool vinden, en ik kan je verzekeren dat ik ballen heb!

Zolang zitten jullie niet in de scene, zou je voor ons even die jaren kunnen schetsen?

Geoff zat al in de scene van 1997 met de groep The Nine. Omstreeks 2002 besloot hij iets anders te doen waaronder een solo-cd. Rond 2004 begonnen we samen te werken als Alien 6, ook al was het de bedoeling om enkel samen songs te schrijven. In 2007 echter besloten we om terug naar onze roots te gaan en ons toe te leggen op electronica en synthmuziek en voor we het wisten was Tenek geboren.

Wij zaten ook nog eerder, in het midden van de 90’s was dat, samen in Glasshouse en we kunnen toch zeggen dat we in het voorprogramma van Gary Numan hebben gespeeld!

Die Gary Numan-invloeden hoor je duidelijk of zelfs OMD. Dat zijn allemaal Britse groepen en het rare is dat het land die ze voortbracht ze nu ook probeert te verstoppen…

Die groepen die jij aanhaalt zijn zeker een invloed, ook al moet je daar John Foxx, Ultravox, Thomas Dolby of Talk Talk bijrekenen. Maar eigenlijk zijn wij evenzeer beïnvloedt door electronica uit de jaren ’90 zoals Leftfield, The Crystal Method, Fluke of Underworld om er maar een paar te noemen.

Raar genoeg wordt dat nooit aangehaald…ik bedoel het is zeer simpel om ons te linken met de 80’s, ik noem dat gewoon journalisten die er gemakkelijk van af willen zijn… En we zijn er zeer trots op dat we Britten zijn want wij waren in die tijd de baanbrekers en het was een tijd die vol inspiratie zat. Muzikaal was het een opwindende muzikale tijd en ik kan op niks komen dat het ooit geëvenaard heeft.

Hier was synthpop steeds populair en dan had je al vlug toestanden als VNV Nation : hier enorm bekend maar in eigen land niks….

Ook juist, Engeland heeft geen moer meer om synthpop, dat is al jaren zo. Je kan het die groepen niet kwalijk nemen dat zij zich op de markt richten waar ze het meest succes hebben. Toch zie ik dat hier in de UK de situatie stilletjes aan beter wordt, en dat maakt me blij!

Ik zie het wel te bekritizeren, maar wat betekent de Britse synthpopscene anno 2010?

Vele van die invloedrijke bands zijn terug aan het toeren en maken terug platen, de ene met al wat meer succes dan de andere, natuurlijk…. Er zitten toch ook goede tussen, kijk maar eens naar Hurts die volledig naar het mainstreampubliek gegroeid zijn. La Roux en Little Boots zijn ook zeer goed, ook al vinden sommige van niet.

Op jullie nieuwe plaat “On the wire” wilden jullie nieuwe horizonten verkennen, ik hoorde een beetje futurepop….

Toch moet je niet denken dat er een agenda of zo was hoor, niks ingerekend of zo…we lieten het komen zoals het kwam. Wij begonnen gewoon met schrijven en het was net alsof we het nummer in spe volgden, zonder dat we ons ook maar enige beperking wilden opleggen.

Dit was echt een prettig album om te maken en alles verliep zeer vlot. Dus ja, op “On the wire” zijn wij zeer trots en we hopen dat het de tand des tijds kan doorstaan.

Als je het niet erg vindt zal ik Tenek onder de noemer “elektronische muziek” plaatsen. Het is een genre dat bekend staat voor zijn innovaties, ook al zullen andere er aan toevoegen dat het triestig is als je je in het verleden verdiept…

Iedereen heeft recht op een mening, dus daar ga ik me niet over uitspreken. Maar als het over ons gaat, zou ik er toch willen aan toevoegen dat wij weliswaar in het verleden graven maar ook in het heden.

De nummertjes zijn dansbaar maar jullie teksten lijken te zwemmen in een rivier van tranen…

Tja, het is toch wel zo dat het nu eenmaal makkelijker is om over de triestige en emotionele aspecten van het leven te schrijven.

Op dit album waren we op zoek naar een band met de luisteraar, ik veronderstel dat in feite iedere schrijver dit wil….maar toch had ik dat gevoel meer dan dat het op ons debuutalbum “Stateless” het geval was.Het voelde echt aan alsof er echt sprake was van progressie.

Je cd is uitgebracht op Toffeetones….een label dat hetzelfde wil als Factory of 4-AD…leg me dat eens uit!

Gewoonweg omdat Toffeetones geïnspireerd is op de labels die je aanhaalde, ook al mag je daar ook Mute bijrekenen. Bij Toffeetones staat kwaliteit centraal en dat merk je vanaf de artwork tot de productie. Maar eigenlijk zou je die vraag beter aan Shaun Brooks vragen want hij is de eigenaar van het label…

Ik was vroeger een echte Factory en 4-AD verzamelaar maar door de downloads heeft dat al zijn charme verloren, vind ik….

Het heeft zeker zijn charme verloren, mij hoor je dat niet zeggen… Maar toch zullen er altijd mensen zijn die de cd met het hoesje willen, iets dat ze kunnen vasthouden. Er zijn nog steeds cd’s beschikbaar hoor!

Jij was onlangs op toer in Duitsland. Viel dat mee?

Dit jaar hebben we al twee keer in Duitsland getoerd en het was echt de max. Het ziet ernaar uit dat we daar een serieuze fanbase aan het opbouwen zijn en we zijn daar steeds goed behandeld geweest.

De scene ginder is natuurlijk veel groter dan die van de UK. Het is ook een voordeel dat we van kaas, koffie en koude gerechten houden! Plus het Duits bier…

Hoe kan je van Duits bier houden? Vertel me liever over je lievelingsplaat…

Pete : Mijn favoriete plaat aller tijden is zonder twijfel “Cars” van Gary Numan, de impact die dat op mijn leven heeft gemaakt kan ik niet omschrijven.

Op dat moment had ik nog nooit zoiets gehoord en ik was meteen verkocht. Het deed me beseffen dat ik een muzikant wilde zijn en dat ik dat op een bepaald moment daadwerkelijk zou doen….

Geoff : Ik vind dat een zeer moeilijke vraag. Ik luister naar zo veel dingen en het kan zo vlug veranderen dat het voor mij moeilijk is om hier zomaar met iets naar voren te komen.

Het is ook afhankelijk van hoe ik het bekijk. Een periode uit mijn leven of gewoonweg vanuit het perspectief van muzikant? Wat Pete zei over “Cars” kan ik zeggen over “Are friends electric?” of over Jeff Wayne’s “War of the worlds”.

Ik kan nog steeds met hetzelfde enthousiasme luisteren naar “Windpower” van Thomas Dolby, ik krijg nog steeds de rillingen als ik “Hide and Seek” van Howard Jones hoor…hetzelfde voor “Just Fascination” van Cabaret Voltaire of “Love Song” van Simple Minds.

Het kan ook zijn dat mijn favoriete plaat nog niet gemaakt is….ik kan gewoon uw vraag niet beantwoorden!

Waarom moeten onze luisteraars naar Tenek luisteren?

Als ze het niet proberen, weten ze het niet!

www.myspace.com/tenekuk

HomeContactSitemap
lees meer...
CD BESPREKING : Gert - Alles Is Nog Niet Verloren

Evenals het zeer onlangs besproken Donder, Hel & Hagel hebben we hier nog een act uit de Leuvense antifa scene die al lang geen onbekende meer is voor Dark Entries! Gert maakt al meer dan 18 jaar kritische uptempo Nederlandstalige DIY ‘kleinpunk’. In 2016 bespraken we voor Dark Entries het vijfde album “Ongepast Vrolijk”, ...

lees meer...
CD BESPREKING : L' Appel Du Vide - Abwärtsspirale

Altijd leuk een singel formaat met 4 nummers, aandoenlijk bijna anno 2022, zeker in zwart en grijze lay out en met de veelbelovende bandnaam L’ Appel Du vide en de al even veelbelovende titel “Abwärtsspirale”. Qua stijl en gemoed waan ik mezelf waar aan de vooravond van de jaren 80, een gevoel dat door de muziek van ...

lees meer...
NIEUWS 04/07/2022 : Leeds is gothic city!

U dacht natuurlijk aan Leipzig. Ook. Maar de stad Leeds kent een gothic rock verleden dat als historisch erfgoed moet gekoesterd (denk maar aan bands als The Sisters Of Mercy, The Rose Of Avalanche, March Violets, Salvation, Red Lorry Yellow Lorry,...) Mocht u tussen 7 en 10 juli nog vrij zijn en niks hebben gepland, ga dat horen en zien in ...

lees meer...
NIEUWS 03/07/2022 : Gothic magazine trekt er de stekker uit...

Tenminste grote bezieler en cult figuur bij onze Oosterburen Martin Sprissler besloot recent de stekker uit zijn geesteskind te trekken en biedt zijn titel aan voor overname. Een tweetal jaar geleden was er na een lange pauze sprake van een doorstart maar deze bleek niet helemaal te lopen zoals verwacht. Momenteel is Gothic Magazine 90 in ...

Willekeurige selectie 'oudere' CD-besprekingen (zie ook op onze home-page onderaan):
$$$$$$
lees meer...
CD BESPREKING : Donder, Hel & Hagel - Kermis In De Hel

In 2019 bespraken we “Lang Genoeg Beleefd Geweest!!!”, het debuutalbum van het Leuvense zootje ongeregeld Donder, Hel & Hagel en heden stellen ze ons hun tweede album voor, “Kermis In De Hel” (11 songs, 43 minuten) met negen studio en twee live songs. Het langverwachte tweede album, uitgesteld door en aangevuld ...

lees meer...
NIEUWS 02/07/2022 : Enzo Kreft met eerste clip als voorbode van het nieuwe album 'Shelter'

De naam Enzo Kreft hoeft geen introductie meer, deze oude krijger werd met de albums “Control” (2019) en “Different World” (2021) weerom ‘wereldberoemd’ in onze scene en scoorde zelfs torenhoog in de eindejaarslijstjes van menig Dark Entries schrijver. Reden, aanstekelijk electro, zowat de overtreffende ...

lees meer...
NIEUWS 02/07/2022 : The Seven Whores Of The Apocalypse, eigentijdse dark electro

De Duitse Dark Dimensions labelgroep ging het trio Chris, Tom en Jason halen in Amerika om hier bij ons hun debuut de ep “Wicked Hands” bij Scanner uit te brengen. Het geluid van deze debuut ep ligt ergens tussen een actuele Placebo Effect en een minder technoïde versie van hun landgenoten Velvet Acid Christ in hun eerste ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Crime and the City Solution @ Can't Live in a Livingroom XIV, Haacht, 11 juni 2022 - ...omdat een cultband in de living nog altijd beter is dan gewoon een avondje TV kijken...

In tussentijd is de tournee van Crime and the City Solution achter de rug en zitten ze alweer in uitvalsbasis Berlijn te broeden op een nieuw studioalbum… Ook de heruitgave van hun backcatalogue door Mute geeft ons iets extra om naar uit te kijken. Voorlopig houden we uw nieuwsgierigheid alvast warm met dit concertverslag van hun huiskamerconcert ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Zondigen op zondag; Sinner’s Day zomert - Als loonslaaf kon ik van deze editie, na veel vijven en zessen, enkel de zondag mee pikken. Gelukkig de dag die mijn goth rockend hartje sneller deed slaan.

Over de vrijdag en zaterdag kan ik hier dus helaas niets kwijt, maar ik twijfel er niet aan dat anderen dat zeker even literair in mijn plaats zullen doen. Laat deze korte review dan ook veeleer een impressie zijn dan een festivalverslag of nog de beleving van één dag. Gelukkig heb ik voor de wintereditie, onder het aloude motto; ...

lees meer...
NIEUWS 27/06/2022 : Sinner’s Day Summer 2023, de eerste namen!

Ja u leest dit goed, de 2022 editie is nog maar net afgelopen en de organisatie gooit nu al een reeks namen voor onze voeten voor volgend jaar en struikelen zult u. Op deze affiche heel wat exclusiviteiten voor 2023; Project Pitchfork, Modern English, When In Rome, Corpus Delicti, Tyske Ludder, Golden Apes, NNHMN, Dorsetshire, Solor Dolorosa, ...

lees meer...
FOTO'S : Within Temptation - @ Graspop 17/06/2022 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Heilung - @ Graspop 17/06/2022 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Amenra - @ Graspop 17/06/2022 door Luc Luyten

lees meer...
CD BESPREKING : Centhron - Fylgja

Dansen. Niet mee niet minder. Al is het dan wel op het eigen graf. Centhron is geen onbekende in aggro tech en endzeit electro middens. De groep werd in 2011 geformeerd door Elmar Schmidt en is vandaag reeds aan zijn 10de album toe,”Fylgja”. Geweldenaars met synths en drummachines zeg maar, die tussen het hacken door even aan het ...

lees meer...
CD BESPREKING : Chainreactor - Techno body Device

Voor de liefhebbers van dark electro of beter nog aggro tech met cyber aspiraties zou de naam Chain Reactor geen onbekende (mogen) zijn. In de maalstorm van vandaag zouden we haast vergeten dat ook dit subgenre, nog altijd alive and kicking, voor het zweet in de underground clubs zorgt. Conclusie; Dark Entries heeft dringend nood aan een kenner ...