casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

757 items

   

Kirlian Camera
Eigenlijk is Kirlian Camera als echte groep pas geboren in Januari 2000,
17/10/2010, Didier Becu
 Bookmark and Share

17/10/2010 : Kirlian Camera - Eigenlijk is Kirlian Camera als echte groep pas geboren in Januari 2000,
17/10/2010 : Kirlian Camera - Eigenlijk is Kirlian Camera als echte groep pas geboren in Januari 2000,
17/10/2010 : Kirlian Camera - Eigenlijk is Kirlian Camera als echte groep pas geboren in Januari 2000,
17/10/2010 : Kirlian Camera - Eigenlijk is Kirlian Camera als echte groep pas geboren in Januari 2000,
17/10/2010 : Kirlian Camera - Eigenlijk is Kirlian Camera als echte groep pas geboren in Januari 2000,
Een paar maanden geleden zorgden een Ijslandse vulkaanuitbarsting ervoor dat Kirlian Camera niet tot in Leuven kon geraken maar wie geduld heeft in het leven wordt meestal beloond.

Op 27 november kan je in Het Depot in Leuven de tiende verjaardag vieren van Bunkerleute. Op het programma staat De Volanges (binnenkort meer van Yvan op onze pagina’s), Sonar (voor wie het nog niet wist, Dirk Ivens’ noiseproject) en Kirlian Camera.

Dark Entries had het ware genoegen om een extralange babbel te mogen hebben met bezieler Angelo.

Dag Angelo, je staat reeds 30 jaar op een podium. Lang hee?

Ja, inderdaad als je dat hoort dan klinkt dat ongelofelijk. Eigenlijk beschouw ik alles in die jaren als iets ongelooflijks, vooral wat de laatste jaren betreft.

Mijn eerste opname heb ik gemaakt in 1971. Al die jaren heb ik leren vechten als een titaan maar ondanks die gevechten weet ik ondertussen ook reeds lang dat je niks kan verhelpen aan idioten. In ieder geval ik zie die oorlog nog niet als voorbij hoor.

Hoe zie jij die 30 jaar?

Eerlijk? Als ik er het woord “nachtmerrie” niet aan toevoeg dan zou ik zitten liegen….

Zie je het zitten om met mij die 30 jaar te overlopen?Oorspronkelijk was het de bedoeling dat jullie Suicide Commando gingen heten, uiteindelijk koos je voor Kirlian Camera en het werd één van de mooiste groepsnamen ooit…

Bedankt. Maar toch, de enige waarheid waarom wij gewoon Kirlian Camera werden was omdat we zagen dat er in Amerika al een groep bestond die Suicide Commando heette. En ik blijf er bij dat die groepsnaam toch met onze muziekstijl overeen kwam.

Wij hebben destijds één keer opgetreden onder Suicide Commando en ons geluid was er één van electro-industriële noise, psychedelische post-punk en andere experimenten!

Na al die jaren is er nog geen verschil tussen Angelo Bergamini en Kirlian Camera?

Eigenlijk is Kirlian Camera als echte groep pas geboren in Januari 2000, daarvoor was dat eigenlijk een eenmansproject met verschillende zangers, muzikanten, vrienden en aartsvijanden….

Sinds “Still Air” (Aria Immobile) is Kirlian Camera niet langer meer Angelo Bergamini en dat beschouw ik als een grote ommezwaai in onze carriere. Op dat moment kwam ik een ongelofelijke artieste tegen, ze noemt Elena Alice Fossi…iemand met inspiratie, elegantie, intelligentie en volle overgave.

Je hebt al ontelbare releases op je naam staan, welke betekent het meest voor jou?

Alles wat we sinds 1997 uitgebracht hebben, ook al geloof ik er sterk in dat we ons beste album nog moeten uitbrengen. We zijn er trouwens volop aan bezig …..

Ik hoop dat je dit niet erg vindt maar zoals je weet ben ik een die-hard Kirlian Camera-fan, ik volg tamelijk de Italiaanse scene maar Kirlian Camera klinkt echt niet Italiaans……

Ah, ah, ah!!! Geen problem. Trouwens het heeft niks met arrogantie te maken of zo maar ik vind dat er weinig of geen groepen zijn die klinken als Kirlian Camera.

Sommige zullen het wel niet graag horen dat ik dat zeg maar door de tijd heen hebben we een eigen geluid ontwikkeld. Misschien omdat we niet echt de groep zijn die melodietjes willen neerpennen zullen sommige misschien wel zeggen dat we onze half-Italiaanse roots verloochenen, maar dan is dat maar zo….

Als het op inspiratie aankomt dan trekt heel die Italiaanse scene toch op niks. Jaren geleden viel dat nog mee maar nu zijn we vooral bekend voor onze schitterend voedsel en wijnen, dus….

Is er daar eigenlijk nog een scene, Angelo?

Oh mamma mia!!! Je zou er me beter niks over vragen, vrees ik. Maar ik wil er op antwoorden hoor : neen, er is er geen echte electro/dark/futurepopscene in Italië.

Er is wel nog een goede magazine dat “Ritual” heet en dat wordt gemaakt door een interessante criticus/regisseur. Ondanks de bikkelharde concurrentie van het net verkoopt dit nog tamelijk vlotjes.

Ok, er zijn wel een paar groepen die niet slecht klinken en op één of andere manier toch proberen gehoord te worden, maar dat zijn niet echt dingen waar ik zelf van wakker lig.

Zelf luister ik naar volledig andere muziek, die zelfs eerder naar het klassieke of neoklassieke neigt, ook veel soundtracks van films of “retro”-zangers.

Ik zal je een voorbeeld geven : Dope Stars Inc. Dat zijn goede muzikanten en je kan het zelden zeggen, ze klinken geïnspireerd.

Nu zijn er veel mensen die naar die groep niet willen luisteren omdat ze niet in de lijntjes van de scene willen lopen….zij spelen geen muziek zoals zij dat uitgestippeld hebben.

Eerlijk gezegd ben ik het beu om met zulke mensen om te gaan, zij weigeren te luisteren naar een groep gewoonweg omdat ze niet aan hun onbelangrijke waarden of tradities vasthangen.

Een nieuwe wereld is gemaakt uit nieuwe tradities, nieuwe uitwisseling tussen culturen en mensen met een open geest, ook al vind ik het zeer belangrijk dat je trouw blijft aan je eigen voorkeur.

Er is echt een nood aan een nieuwe wereld want de oude is mislukt.

De laatste pophelden zijn Rihanna, Kesha, Eminem, Eros Ramazotti, Linkin’ Park en Kate Perry….we gaan het zelfs niet hebben over de electro scene.

Geef toe, dat zijn één voor één meelijwekkende clowns. Komaan mensen, jullie maken mij neerslachtig!

Jij bent ook van dingen beschuldigd geweest die je helemaal niet was…..

Tja, we hebben een zeer harde prijs betaald voor dingen waarvan men dacht dat we het waren. Geruchten waren blijkbaar genoeg om ons als de grote vijand te zien.

Vandaag is de situatie verandert omdat mensen die ons kennen weten dat de hele politieke wereld ons gestolen kan worden. Gelukkig hebben we dat ook kunnen bewijzen…

Ze hebben mij beschuldigd populist te zijn terwijl ik leef als een kluizenaar en helemaal geen vertrouwen heb in mensen.

Ze hebben overal verkondigd dat ik een communist of zelfs een fascist zou zijn. De raarste onzin want ik hou niet van die wolven….ik haat ze zelfs.

Als je toch een etiket wil kleven op mij, zeg dan dat ik een anarchist ben of zo.

Ik wil dat ze stoppen met mij te kwetsen door mij te verbinden aan idealen die ik verafschuw en waar ik nooit of te nimmer enige verbintenis mee heb gehad.

Ik hoop dat ik hier meer dan duidelijk ben geweest.

Ik heb zeer weinig vrienden in deze wereld en dat zal wel te wijten zijn aan mijn lelijke smoel maar ik vind dat niet erg want ik heb het toch altijd moeilijk gehad om vriendelijk te zijn. Geef me maar de emmers zodat ik ze vol kan blijten….

Ik luister bijna nooit naar teksten, Angelo, vind jij die belangrijk?

De laatste jaren probeer ik daar toch aandacht aan te besteden hoor. We doen het misschien wel een beetje ons zelf aan want wij zijn niet meer de groep die hun teksten in de boekjes laat drukken want we zijn verlegen mensen he…. Maar we gaan daar op letten bij de volgende cd….het werk waar we nu aan bezig zijn, daar ben ik nu eens trots op.

In het begin van de jaren ’90 creëerde jij het Kirlian Camera-geluid en het was een geluid die eigenlijk ijskoud te noemen was. Een ijskoud geluid dat tegelijkertijd veel emoties bevat, heb ik daarmee een beschrijving van jezelf gegeven?

Dat geluid kwam er in zijn embryovorm toen ik “Todesengel, The Fall Of Life” in 1989-1990 opnam. Maar zoals ik het eerder zei, kwam het echte Kirlian Camera-geluid er met “Still air”.

Al die jaren daarvoor aanzie ik eigenlijk niet meer als een poging, er waren misschien wel verschillende verdiensten maar ik zie ze zelf als tamelijk simpel.

Dat zal ons geluid in de toekomst ook een meer episch karakter geven, hoop ik. Misschien is het vreemd dat we Wagneriaanse drama’s in een ijskoud pakket aanbieden en mensen met een eng denkende geest kunnen daar dan niet weg mee.

Zelf hebben ze er geen idee van wat de term “zelfopoffering” betekent en dan gaan ze onze muziek maar als onbekend en zelfs gevaarlijk bestempelen. Zo simpel is het. Onze muziek klinkt bij momenten zelfs als pop maar natuurlijk niet bij iedereen….

Luister jij naar je eigen muziek?

Ik moet eerlijk toegeven dat Kirlian Camera vandaag mijn favoriete groep is.

Het is eigenlijk ook de enige muziek waar ik naar luister behalve Pink Floyd, Spectra*Paris, Muse en nog een paar andere groepen.

Dus ja hoor, ik hou van wat wij doen en ik luisteren vooral naar belangrijke dingen, niet zo van die dingen op de achtergrond blijven.

Jij zat vroeger ook in veel zijprojecten, nu nog altijd?

Neen. Ik hou er van om Elena bezig te zien met de evolutie van Spectra*Paris. Dat is gewoonweg een prachtige mix van glam, ballades, electronica en soundtracks. Ik noem dat ongecontamineerde klasse pop! Groots!

Hoe ga je daar met om met zo’n superster als Elena????

Ik voel mij goed, neen supergoed….

Elena betekent een hart, intelligentie, inspiratie, elegantie, ziel en de volle betekenis van overgave.

Zij is de meest fantastische performer die ik in jaren gezien heb en ik zeg dat zonder te zeveren.

Ik weet het ook wel, Elena is een sexy en superknappe vrouw en ondertussen heeft iedereen dat wel al eens gezegd, maar mag ik er iets aan toevoegen dat niemand weet?

Zij is een ongelofelijke kok! Zij kan tegelijkertijd vernieuwend met traditionele recepten omgaan.

Moet ik iets slechts aanhalen over Elena? Sorry, maar ook al ben ik op dat vlak een echte hyaena zou ik niet één slecht ding over haar weten.

Zij is een fantastische vriend en briljante muzikante en het is iemand die jou nooit in een slechte mood kan brengen.Zij is een tijgerin van een andere planeet, een ET in ’t echt! Ze is anders dan alle mensen die ik ken en soms ben ik echt bang dat ze alleen in deze wereld zal overblijven.

Ik voel ook dat zij omringd wordt door een heleboel mensen die zich haar vriend noemen maar niks kunnen doen aan haar eenzaamheid. Ik zit er echt met in.

We moeten afronden, Angelo…. Favoriete plaat misschien?

Ik kan dat doen maar ik ga u de favoriete plaat voor me zelf geven, niet zo één uit het standpunt van muzikale vondsten.

“Meddle” van Pink Floyd en dan vooral het nummer “Echoes”. Het is geen meesterwerk maar het deed mij inzien dat ik muziek moest gaan maken in mijn leven….

Binnenkort sta je in Leuven, wat kunnen we verwachten?

Inspiratie en zuiverheid……

Uw laatste woorden Angelo…

“Oh Lord, save me from killing them all!”

Kirlian Camera

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 06/07/2022 : Suikerrock

The Sisters of Mercy komen op vrijdag 29/07/2022 naar het Bietenplein in Tienen samen met White Lies, Therapy? en De Mens.

lees meer...
CD BESPREKING : Gert - Alles Is Nog Niet Verloren

Evenals het zeer onlangs besproken Donder, Hel & Hagel hebben we hier nog een act uit de Leuvense antifa scene die al lang geen onbekende meer is voor Dark Entries! Gert maakt al meer dan 18 jaar kritische uptempo Nederlandstalige DIY ‘kleinpunk’. In 2016 bespraken we voor Dark Entries het vijfde album “Ongepast Vrolijk”, ...

lees meer...
CD BESPREKING : L' Appel Du Vide - Abwärtsspirale

Altijd leuk een singel formaat met 4 nummers, aandoenlijk bijna anno 2022, zeker in zwart en grijze lay out en met de veelbelovende bandnaam L’ Appel Du vide en de al even veelbelovende titel “Abwärtsspirale”. Qua stijl en gemoed waan ik mezelf waar aan de vooravond van de jaren 80, een gevoel dat door de muziek van ...

lees meer...
NIEUWS 04/07/2022 : Leeds is gothic city!

U dacht natuurlijk aan Leipzig. Ook. Maar de stad Leeds kent een gothic rock verleden dat als historisch erfgoed moet gekoesterd (denk maar aan bands als The Sisters Of Mercy, The Rose Of Avalanche, March Violets, Salvation, Red Lorry Yellow Lorry,...) Mocht u tussen 7 en 10 juli nog vrij zijn en niks hebben gepland, ga dat horen en zien in ...

lees meer...
NIEUWS 03/07/2022 : Gothic magazine trekt er de stekker uit...

Tenminste grote bezieler en cult figuur bij onze Oosterburen Martin Sprissler besloot recent de stekker uit zijn geesteskind te trekken en biedt zijn titel aan voor overname. Een tweetal jaar geleden was er na een lange pauze sprake van een doorstart maar deze bleek niet helemaal te lopen zoals verwacht. Momenteel is Gothic Magazine 90 in ...

lees meer...
CD BESPREKING : Donder, Hel & Hagel - Kermis In De Hel

In 2019 bespraken we “Lang Genoeg Beleefd Geweest!!!”, het debuutalbum van het Leuvense zootje ongeregeld Donder, Hel & Hagel en heden stellen ze ons hun tweede album voor, “Kermis In De Hel” (11 songs, 43 minuten) met negen studio en twee live songs. Het langverwachte tweede album, uitgesteld door en aangevuld ...

lees meer...
NIEUWS 02/07/2022 : Enzo Kreft met eerste clip als voorbode van het nieuwe album 'Shelter'

De naam Enzo Kreft hoeft geen introductie meer, deze oude krijger werd met de albums “Control” (2019) en “Different World” (2021) weerom ‘wereldberoemd’ in onze scene en scoorde zelfs torenhoog in de eindejaarslijstjes van menig Dark Entries schrijver. Reden, aanstekelijk electro, zowat de overtreffende ...

lees meer...
NIEUWS 02/07/2022 : The Seven Whores Of The Apocalypse, eigentijdse dark electro

De Duitse Dark Dimensions labelgroep ging het trio Chris, Tom en Jason halen in Amerika om hier bij ons hun debuut de ep “Wicked Hands” bij Scanner uit te brengen. Het geluid van deze debuut ep ligt ergens tussen een actuele Placebo Effect en een minder technoïde versie van hun landgenoten Velvet Acid Christ in hun eerste ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Crime and the City Solution @ Can't Live in a Livingroom XIV, Haacht, 11 juni 2022 - ...omdat een cultband in de living nog altijd beter is dan gewoon een avondje TV kijken...

In tussentijd is de tournee van Crime and the City Solution achter de rug en zitten ze alweer in uitvalsbasis Berlijn te broeden op een nieuw studioalbum… Ook de heruitgave van hun backcatalogue door Mute geeft ons iets extra om naar uit te kijken. Voorlopig houden we uw nieuwsgierigheid alvast warm met dit concertverslag van hun huiskamerconcert ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Zondigen op zondag; Sinner’s Day zomert - Als loonslaaf kon ik van deze editie, na veel vijven en zessen, enkel de zondag mee pikken. Gelukkig de dag die mijn goth rockend hartje sneller deed slaan.

Over de vrijdag en zaterdag kan ik hier dus helaas niets kwijt, maar ik twijfel er niet aan dat anderen dat zeker even literair in mijn plaats zullen doen. Laat deze korte review dan ook veeleer een impressie zijn dan een festivalverslag of nog de beleving van één dag. Gelukkig heb ik voor de wintereditie, onder het aloude motto; ...

lees meer...
FOTO'S : Within Temptation - @ Graspop 17/06/2022 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Heilung - @ Graspop 17/06/2022 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Amenra - @ Graspop 17/06/2022 door Luc Luyten

lees meer...
CD BESPREKING : Centhron - Fylgja

Dansen. Niet mee niet minder. Al is het dan wel op het eigen graf. Centhron is geen onbekende in aggro tech en endzeit electro middens. De groep werd in 2011 geformeerd door Elmar Schmidt en is vandaag reeds aan zijn 10de album toe,”Fylgja”. Geweldenaars met synths en drummachines zeg maar, die tussen het hacken door even aan het ...

lees meer...
CD BESPREKING : Chainreactor - Techno body Device

Voor de liefhebbers van dark electro of beter nog aggro tech met cyber aspiraties zou de naam Chain Reactor geen onbekende (mogen) zijn. In de maalstorm van vandaag zouden we haast vergeten dat ook dit subgenre, nog altijd alive and kicking, voor het zweet in de underground clubs zorgt. Conclusie; Dark Entries heeft dringend nood aan een kenner ...