casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

736 items

   

Kirlian Camera
Eigenlijk is Kirlian Camera als echte groep pas geboren in Januari 2000,
17/10/2010, Didier Becu
 Bookmark and Share

17/10/2010 : Kirlian Camera - Eigenlijk is Kirlian Camera als echte groep pas geboren in Januari 2000,
17/10/2010 : Kirlian Camera - Eigenlijk is Kirlian Camera als echte groep pas geboren in Januari 2000,
17/10/2010 : Kirlian Camera - Eigenlijk is Kirlian Camera als echte groep pas geboren in Januari 2000,
17/10/2010 : Kirlian Camera - Eigenlijk is Kirlian Camera als echte groep pas geboren in Januari 2000,
17/10/2010 : Kirlian Camera - Eigenlijk is Kirlian Camera als echte groep pas geboren in Januari 2000,
Een paar maanden geleden zorgden een Ijslandse vulkaanuitbarsting ervoor dat Kirlian Camera niet tot in Leuven kon geraken maar wie geduld heeft in het leven wordt meestal beloond.

Op 27 november kan je in Het Depot in Leuven de tiende verjaardag vieren van Bunkerleute. Op het programma staat De Volanges (binnenkort meer van Yvan op onze pagina’s), Sonar (voor wie het nog niet wist, Dirk Ivens’ noiseproject) en Kirlian Camera.

Dark Entries had het ware genoegen om een extralange babbel te mogen hebben met bezieler Angelo.

Dag Angelo, je staat reeds 30 jaar op een podium. Lang hee?

Ja, inderdaad als je dat hoort dan klinkt dat ongelofelijk. Eigenlijk beschouw ik alles in die jaren als iets ongelooflijks, vooral wat de laatste jaren betreft.

Mijn eerste opname heb ik gemaakt in 1971. Al die jaren heb ik leren vechten als een titaan maar ondanks die gevechten weet ik ondertussen ook reeds lang dat je niks kan verhelpen aan idioten. In ieder geval ik zie die oorlog nog niet als voorbij hoor.

Hoe zie jij die 30 jaar?

Eerlijk? Als ik er het woord “nachtmerrie” niet aan toevoeg dan zou ik zitten liegen….

Zie je het zitten om met mij die 30 jaar te overlopen?Oorspronkelijk was het de bedoeling dat jullie Suicide Commando gingen heten, uiteindelijk koos je voor Kirlian Camera en het werd één van de mooiste groepsnamen ooit…

Bedankt. Maar toch, de enige waarheid waarom wij gewoon Kirlian Camera werden was omdat we zagen dat er in Amerika al een groep bestond die Suicide Commando heette. En ik blijf er bij dat die groepsnaam toch met onze muziekstijl overeen kwam.

Wij hebben destijds één keer opgetreden onder Suicide Commando en ons geluid was er één van electro-industriële noise, psychedelische post-punk en andere experimenten!

Na al die jaren is er nog geen verschil tussen Angelo Bergamini en Kirlian Camera?

Eigenlijk is Kirlian Camera als echte groep pas geboren in Januari 2000, daarvoor was dat eigenlijk een eenmansproject met verschillende zangers, muzikanten, vrienden en aartsvijanden….

Sinds “Still Air” (Aria Immobile) is Kirlian Camera niet langer meer Angelo Bergamini en dat beschouw ik als een grote ommezwaai in onze carriere. Op dat moment kwam ik een ongelofelijke artieste tegen, ze noemt Elena Alice Fossi…iemand met inspiratie, elegantie, intelligentie en volle overgave.

Je hebt al ontelbare releases op je naam staan, welke betekent het meest voor jou?

Alles wat we sinds 1997 uitgebracht hebben, ook al geloof ik er sterk in dat we ons beste album nog moeten uitbrengen. We zijn er trouwens volop aan bezig …..

Ik hoop dat je dit niet erg vindt maar zoals je weet ben ik een die-hard Kirlian Camera-fan, ik volg tamelijk de Italiaanse scene maar Kirlian Camera klinkt echt niet Italiaans……

Ah, ah, ah!!! Geen problem. Trouwens het heeft niks met arrogantie te maken of zo maar ik vind dat er weinig of geen groepen zijn die klinken als Kirlian Camera.

Sommige zullen het wel niet graag horen dat ik dat zeg maar door de tijd heen hebben we een eigen geluid ontwikkeld. Misschien omdat we niet echt de groep zijn die melodietjes willen neerpennen zullen sommige misschien wel zeggen dat we onze half-Italiaanse roots verloochenen, maar dan is dat maar zo….

Als het op inspiratie aankomt dan trekt heel die Italiaanse scene toch op niks. Jaren geleden viel dat nog mee maar nu zijn we vooral bekend voor onze schitterend voedsel en wijnen, dus….

Is er daar eigenlijk nog een scene, Angelo?

Oh mamma mia!!! Je zou er me beter niks over vragen, vrees ik. Maar ik wil er op antwoorden hoor : neen, er is er geen echte electro/dark/futurepopscene in Italië.

Er is wel nog een goede magazine dat “Ritual” heet en dat wordt gemaakt door een interessante criticus/regisseur. Ondanks de bikkelharde concurrentie van het net verkoopt dit nog tamelijk vlotjes.

Ok, er zijn wel een paar groepen die niet slecht klinken en op één of andere manier toch proberen gehoord te worden, maar dat zijn niet echt dingen waar ik zelf van wakker lig.

Zelf luister ik naar volledig andere muziek, die zelfs eerder naar het klassieke of neoklassieke neigt, ook veel soundtracks van films of “retro”-zangers.

Ik zal je een voorbeeld geven : Dope Stars Inc. Dat zijn goede muzikanten en je kan het zelden zeggen, ze klinken geïnspireerd.

Nu zijn er veel mensen die naar die groep niet willen luisteren omdat ze niet in de lijntjes van de scene willen lopen….zij spelen geen muziek zoals zij dat uitgestippeld hebben.

Eerlijk gezegd ben ik het beu om met zulke mensen om te gaan, zij weigeren te luisteren naar een groep gewoonweg omdat ze niet aan hun onbelangrijke waarden of tradities vasthangen.

Een nieuwe wereld is gemaakt uit nieuwe tradities, nieuwe uitwisseling tussen culturen en mensen met een open geest, ook al vind ik het zeer belangrijk dat je trouw blijft aan je eigen voorkeur.

Er is echt een nood aan een nieuwe wereld want de oude is mislukt.

De laatste pophelden zijn Rihanna, Kesha, Eminem, Eros Ramazotti, Linkin’ Park en Kate Perry….we gaan het zelfs niet hebben over de electro scene.

Geef toe, dat zijn één voor één meelijwekkende clowns. Komaan mensen, jullie maken mij neerslachtig!

Jij bent ook van dingen beschuldigd geweest die je helemaal niet was…..

Tja, we hebben een zeer harde prijs betaald voor dingen waarvan men dacht dat we het waren. Geruchten waren blijkbaar genoeg om ons als de grote vijand te zien.

Vandaag is de situatie verandert omdat mensen die ons kennen weten dat de hele politieke wereld ons gestolen kan worden. Gelukkig hebben we dat ook kunnen bewijzen…

Ze hebben mij beschuldigd populist te zijn terwijl ik leef als een kluizenaar en helemaal geen vertrouwen heb in mensen.

Ze hebben overal verkondigd dat ik een communist of zelfs een fascist zou zijn. De raarste onzin want ik hou niet van die wolven….ik haat ze zelfs.

Als je toch een etiket wil kleven op mij, zeg dan dat ik een anarchist ben of zo.

Ik wil dat ze stoppen met mij te kwetsen door mij te verbinden aan idealen die ik verafschuw en waar ik nooit of te nimmer enige verbintenis mee heb gehad.

Ik hoop dat ik hier meer dan duidelijk ben geweest.

Ik heb zeer weinig vrienden in deze wereld en dat zal wel te wijten zijn aan mijn lelijke smoel maar ik vind dat niet erg want ik heb het toch altijd moeilijk gehad om vriendelijk te zijn. Geef me maar de emmers zodat ik ze vol kan blijten….

Ik luister bijna nooit naar teksten, Angelo, vind jij die belangrijk?

De laatste jaren probeer ik daar toch aandacht aan te besteden hoor. We doen het misschien wel een beetje ons zelf aan want wij zijn niet meer de groep die hun teksten in de boekjes laat drukken want we zijn verlegen mensen he…. Maar we gaan daar op letten bij de volgende cd….het werk waar we nu aan bezig zijn, daar ben ik nu eens trots op.

In het begin van de jaren ’90 creëerde jij het Kirlian Camera-geluid en het was een geluid die eigenlijk ijskoud te noemen was. Een ijskoud geluid dat tegelijkertijd veel emoties bevat, heb ik daarmee een beschrijving van jezelf gegeven?

Dat geluid kwam er in zijn embryovorm toen ik “Todesengel, The Fall Of Life” in 1989-1990 opnam. Maar zoals ik het eerder zei, kwam het echte Kirlian Camera-geluid er met “Still air”.

Al die jaren daarvoor aanzie ik eigenlijk niet meer als een poging, er waren misschien wel verschillende verdiensten maar ik zie ze zelf als tamelijk simpel.

Dat zal ons geluid in de toekomst ook een meer episch karakter geven, hoop ik. Misschien is het vreemd dat we Wagneriaanse drama’s in een ijskoud pakket aanbieden en mensen met een eng denkende geest kunnen daar dan niet weg mee.

Zelf hebben ze er geen idee van wat de term “zelfopoffering” betekent en dan gaan ze onze muziek maar als onbekend en zelfs gevaarlijk bestempelen. Zo simpel is het. Onze muziek klinkt bij momenten zelfs als pop maar natuurlijk niet bij iedereen….

Luister jij naar je eigen muziek?

Ik moet eerlijk toegeven dat Kirlian Camera vandaag mijn favoriete groep is.

Het is eigenlijk ook de enige muziek waar ik naar luister behalve Pink Floyd, Spectra*Paris, Muse en nog een paar andere groepen.

Dus ja hoor, ik hou van wat wij doen en ik luisteren vooral naar belangrijke dingen, niet zo van die dingen op de achtergrond blijven.

Jij zat vroeger ook in veel zijprojecten, nu nog altijd?

Neen. Ik hou er van om Elena bezig te zien met de evolutie van Spectra*Paris. Dat is gewoonweg een prachtige mix van glam, ballades, electronica en soundtracks. Ik noem dat ongecontamineerde klasse pop! Groots!

Hoe ga je daar met om met zo’n superster als Elena????

Ik voel mij goed, neen supergoed….

Elena betekent een hart, intelligentie, inspiratie, elegantie, ziel en de volle betekenis van overgave.

Zij is de meest fantastische performer die ik in jaren gezien heb en ik zeg dat zonder te zeveren.

Ik weet het ook wel, Elena is een sexy en superknappe vrouw en ondertussen heeft iedereen dat wel al eens gezegd, maar mag ik er iets aan toevoegen dat niemand weet?

Zij is een ongelofelijke kok! Zij kan tegelijkertijd vernieuwend met traditionele recepten omgaan.

Moet ik iets slechts aanhalen over Elena? Sorry, maar ook al ben ik op dat vlak een echte hyaena zou ik niet één slecht ding over haar weten.

Zij is een fantastische vriend en briljante muzikante en het is iemand die jou nooit in een slechte mood kan brengen.Zij is een tijgerin van een andere planeet, een ET in ’t echt! Ze is anders dan alle mensen die ik ken en soms ben ik echt bang dat ze alleen in deze wereld zal overblijven.

Ik voel ook dat zij omringd wordt door een heleboel mensen die zich haar vriend noemen maar niks kunnen doen aan haar eenzaamheid. Ik zit er echt met in.

We moeten afronden, Angelo…. Favoriete plaat misschien?

Ik kan dat doen maar ik ga u de favoriete plaat voor me zelf geven, niet zo één uit het standpunt van muzikale vondsten.

“Meddle” van Pink Floyd en dan vooral het nummer “Echoes”. Het is geen meesterwerk maar het deed mij inzien dat ik muziek moest gaan maken in mijn leven….

Binnenkort sta je in Leuven, wat kunnen we verwachten?

Inspiratie en zuiverheid……

Uw laatste woorden Angelo…

“Oh Lord, save me from killing them all!”

Kirlian Camera

HomeContactSitemap
lees meer...
CD BESPREKING : Fear Incorporated - Of Nightmares And Strychnine

Twee keer goed nieuws. Vooraleer dit album in de lente van dit jaar aan een gelimiteerde cd release toe is kunt u het deze maand reeds kosteloos (jawel) downloaden via de Sacred Realm Records website. Het andere goede nieuws, indien u voor komende Valentijn op zoek bent naar de passende horror soundtrack, aarzel niet, dit is hem. Fear ...

lees meer...
NIEUWS 13/01/2021 : Manifest van Mantus

In 1997 zag Mantus het levenslicht ergens in Keulen. Twee jaar geleden verscheen het dubbelalbum ‘“Katharsis” / “Pagan Folk Songs. Om dit jaar goed in te zetten heeft Martin Schindler een nieuw album in petto, dat binnen enkele weken verschijnt. ‘Manifest’ staat terug bol van donkere landschappen, gekaderd ...

lees meer...
NIEUWS 13/01/2021 : Sirenia al 20 jaar springlevend!

Het zit nog fris in mijn geheugen. Al een eeuwigheid geleden, verscheen het cultalbum ‘At Sixes and Sevens’ (2001) van Sirenia, de goth metalband rond Morten Veland. Dit nadat hij de band Tristania noodgedwongen diende te verlaten. Nu kondigt dit Frans-Noorse gezelschap hun tiende studioalbum, met de inspirerende titel ‘Riddles, ...

lees meer...
CD BESPREKING : Ikon - The Thirteenth Hour - the singels 2007 -2020

Een band die al mee gaat sedert 1991 en we niet meer hoeven voor te stellen. Vanuit Australië, hun heimat, veroverden ze ook Europa. In de jaren 90 en aanvang van de jaren 2000 zat een florissante labeldeal met het Duitse en al lang verdwenen Apollyon label daar voor veel tussen. Nadien was er nog sporadisch een uithaal waardoor de groep ...

Willekeurige selectie 'oudere' CD-besprekingen (zie ook op onze home-page onderaan):
$$$$$$$$$
lees meer...
CD BESPREKING : CUTS - Unreal

Een paar jaar geleden mocht ik kennismaken met CUTS, die met de twee Exist EP’s toch wel indruk wist te maken. Het daaropvolgende full album A Gradual Decline schoot echter helemaal aan me voorbij, en toen ik de bespreking hier las, was dat achteraf gezien een spijtige zaak. Tijd voor een herkansing, die ik krijg in de vorm van ...

lees meer...
NIEUWS 11/01/2021 : Gary Numan lost eerste single uit nieuwe plaat 'Intruder'

Hij gaat intussen al 42 jaar mee. In zijn begindagen was hij een pionier van de elektronische muziek met Tbeway Army en daarna solo. Hij scoorde hits met 'Cars', 'Are 'Friends Electric' en vele andere pientere popsongs. Halverwege de jaren 90 gaf hij zijn werk een nieuwe draai door de industrial-tour. Hij gaf op zijn oude ...

lees meer...
CD BESPREKING : Penterakt - Conquest Of The Moon

Dit is weer zo een uitgave waarbij je aan het artwork al direct kan zien wat voor muziek je te horen zal krijgen. En met een projectnaam als Penterakt en een albumtitel als “Conquest Of The Moon” kan het ook haast niet anders. Inderdaad klinkt dit als kosmische krautrock zoals we die al kennen van in de jaren 70 van acts als Tangerine ...

lees meer...
CD BESPREKING : Backworld - Sacred And Profane Songs

Ik weet het, voor neo folk en aanverwante activiteiten hebben we een erudiet redactielid. Vandaar dat het voor mij zowat een eeuwigheid geleden is dat ik nog iets uit dit subgenre heb besproken op deze geniale site. Het laatste moet iets van Death In Rome geweest zijn meen ik, maar nu dus deze Backworld die ik best even voor u introduceer. Backworld ...

lees meer...
NIEUWS 08/01/2021 : Death in Rome schrijft hymne bij bestorming van het Capitool

'Het is niet de job van een artiest om politieke statements te maken. Het beste wat we kunnen doen is een soundtrack aanbieden over historische gebeurtenissen.' Aan het woord is Death in Rome, en het historisch evenement dat ze in de verf willen zetten is uiteraard de bestorming van het Capitool twee dagen geleden. Dit doen ze met ...

lees meer...
NIEUWS 08/01/2021 : Hedera helix maakt het weer heel abstract

Wij zijn grote fans van Hedera helix, het gestoorde intellectroproject van Oscar Valerius Kandinsky en Maestro Virgule. We hebben al lang niets meer van hen gehoord, maar in 2016 maakten ze indruk met 'Pastiche', een plaat vol dolgedraaide Nederlandstalige elektronische brouwsels die je vooral in verwarring willen brengen. Nu brengen ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Goethes Erben - Online uitzending NCN Special in lockdown

Een online concert van Goethes Erben, en dat terwijl er in Duitsland een strenge lockdown aan de gang is? Neen, dat is het niet. Het concert dat op zaterdag 26 december werd uitgezonden, was eigenlijk al eerder opgenomen, met name op 4 september, toen Goethes Erben optrad op het NCN festival in de buurt van Leipzig. Het gaat om een concert ...