casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

736 items

   

Jah Wobble
Van onmogelijk drankorgel tot geniaal wereldmuziekmaker
17/10/2010, Didier Becu
 Bookmark and Share

17/10/2010 : Jah Wobble - Van onmogelijk drankorgel tot geniaal wereldmuziekmaker
17/10/2010 : Jah Wobble - Van onmogelijk drankorgel tot geniaal wereldmuziekmaker
17/10/2010 : Jah Wobble - Van onmogelijk drankorgel tot geniaal wereldmuziekmaker
17/10/2010 : Jah Wobble - Van onmogelijk drankorgel tot geniaal wereldmuziekmaker
Binnenkort kun je op Sinner’s Day Jah Wobble aan het werk zien en het is één van de namen die bij vele wel herinneringen zal oproepen aan zijn undergroundklassieker “How much are they?” of als bassist van PIL, maar waar weinig mensen hebben weet van wat hij tegenwoordig uitvreet.

Door omstandigheden was een interview niet mogelijk maar met de medewerking van Jah besloten we wel bij Dark Entries om eens te bekijken wat deze man deed en vooral waar hij nu met bezig is.

Niemand word geboren onder de naam Jah Wobble en dus kun je op diens mens paspoort John Wardle lezen.

De reden waarom hij verder als Jah Wobble onder het leven gaat is en zal altijd een mysterie blijven. Het mooiste uit de muziekgeschiedenis blijft de suggestie dat ooit Sid Vicious hem zo zou genoemd hebben in een dronkemansbui maar algemeen wordt aangenomen dat zijn naam gebaseerd is op diens fascinatie met de reggaemuziek (waar Jah dus voor God staat, een vorm van het Hebreeuwse YHWH).

Wobble was reeds lange tijd goede vriendjes met Johnny Rotten en ooit was er sprake van dat hij ooit Glenn Matlock bij The Sex Pistols zou vervangen hebben. Het zou duren tot de oprichting van P.I.L. tot Wobble zijn intrede maakte in het muzikale leven van Rotten die het vanaf dan op Johnny Lydon hield.

Jah mag er nu misschien een stoicijnse indruk op na laten maar dat was in de het begin van de jaren ’80 wel even anders.

De wereldberoemde bassist was er berucht voor dat hij omwille van een zwaar uit de hand gelopen drankprobleem een onmogelijk mens was. Het bekendste voorbeeld is zonder twijfel dat hij ooit Karl Burns, destijds sessiedrummer bij PIL (en later bij The Fall), in brand zou hebben willen steken.

Lydon en Wobble waren ook twee factoren voor vuurwerk want de legende zegt dat de twee tot op vandaag elkaar geen blik willen gunnen en dat heeft veel te maken met het tweede PIL-album “Metal Box”.

Iedere muziekkenner is er tot op vandaag rotsvast van overtuigd dat deze plaat één van de belangrijkste uit de muziekgeschiedenis was.

Een opportuniteit voor Lydon die eerder reeds als marionet van Malcolm McLaren moest doorgaan voor “Never mind the bollocks” maar omwille van het geniale basspel van Wobble was het wederom een andere mijnheer die met de pluimen mocht gaan lopen.

Na allerlei ruzies verliet Wobble in 1980 PIL definitief en op een paar geniale singles na, bleek Lydon zelfs niet in staat te zijn om een deftige lp in elkaar te knutselen.

Het zou Wobble een zorg wezen en enige tijd later bracht hij dan ook zijn debuutlp “The legend lives on, Jah Wobble in betrayal” uit om een paar maanden later samen met Dave Maltby en Jim Walker de groep Human Condition uit de grond te stampen.

Het bleef beperkt tot cassettereleases maar het bracht Wobble wel meteen in contact met enkele groten der aarde waaronder Holger Czukay van Can.

Toch bleven het moeilijke tijden voor Jah Wobble want naast een zware alcoholverslaving was hij verplicht allerlei jobs aan te nemen waaronder omroeper bij de metro van London.

De arme man werd op staande voet ontslagen toen hij met de moed der wanhoop in de micro’s walmde “I used to bee somebody, I repeat, I used to be somebody”.

De reizigers wisten het niet waar de omroeper het over had maar hij mocht wel onmiddellijk zijn C4 gaan afhalen.

Het was vooral zijn vriend Neville Murray die hem terug op het rechte pad bracht want van 1986 af besloot Jah de drank in de fles te laten en naar New York te reizen om zich weer volop in de muziekindustrie te storten.

Op het einde van de jaren ’80 verscheen Jah Wobble plots weer op het muziektoneel met Invaders From The Heart, een groep waar maar één constante in was : Jah Wobble.

Lp’s als “Rising above bedlam” en “Without judgement” scoorden aardig en “Visions of you” dat opgenomen werd met Sinead O’Connor werd zelfs een hit.

Toch wie goed luisterde, hoorde meteen dat Jah Wobble niet voor de hitlijsten geboren was en de opvolger “Take me to God” uit 1994 gaf meteen aan dat Jah Wobble’s liefde in de wereldmuziek lag.

Toen hij een jaar later met Brian Eno de studio indook voor “Spinner” wist de muziekwereld meteen ook dat ze van Jah Wobble nooit meer een “normaal” album moesten verwachten.

Wobble werd naast muzikant ook nog boekenrecensent voor de Britse The Independent en als je Jah Wobble als muzikant wou zien dan was het meestal op een wereldmuziekfestival als WOMAD waar Jah steeds zijn geniale bas met wereldmuziekinvloeden wist te combineren.

Geen label die nog geïnteresseerd was in Jah’s werk en daarom richtte hij maar zijn eigen label op, 30 Hertz Recordings, waar met een grote klok der regelmaat nieuwe releases worden uitgebracht.

De laatste fascinatie van Jah blijkt muziek uit Azië te zijn en daar zal het huwelijk met zijn vrouw, Za Lan Liao, een Chinese guzheng-speelster wel niet vreemd aan zijn.

Ondertussen kwam Lydon uit armoede aan Wobble’s deur kloppen om samen met hem de ultieme PIL-reformatie uit de grond te stampen maar Jah liet de deur steeds gesloten.

Wie Jah’s huidig werk hoort zal vooral gefascineerd zijn door het eigenzinnig karakter want dit is inderdaad het soort muziek dat alleen kan gemaakt worden door iemand met een heldere blik op de huidige muzikale evolutie.

Het zijn het soort releases die met moeite de pers halen (behalve wij weer natuurlijk) en dat zal misschien Jah een zorg wezen maar toch moet u bij Sinner’s Day halt houden aan diens podium : u zult niet staan swingen op new wave klassiekers maar u zult wel iets ongewoon geniaals zien…

HomeContactSitemap
lees meer...
CD BESPREKING : Fear Incorporated - Of Nightmares And Strychnine

Twee keer goed nieuws. Vooraleer dit album in de lente van dit jaar aan een gelimiteerde cd release toe is kunt u het deze maand reeds kosteloos (jawel) downloaden via de Sacred Realm Records website. Het andere goede nieuws, indien u voor komende Valentijn op zoek bent naar de passende horror soundtrack, aarzel niet, dit is hem. Fear ...

lees meer...
NIEUWS 13/01/2021 : Manifest van Mantus

In 1997 zag Mantus het levenslicht ergens in Keulen. Twee jaar geleden verscheen het dubbelalbum ‘“Katharsis” / “Pagan Folk Songs. Om dit jaar goed in te zetten heeft Martin Schindler een nieuw album in petto, dat binnen enkele weken verschijnt. ‘Manifest’ staat terug bol van donkere landschappen, gekaderd ...

lees meer...
NIEUWS 13/01/2021 : Sirenia al 20 jaar springlevend!

Het zit nog fris in mijn geheugen. Al een eeuwigheid geleden, verscheen het cultalbum ‘At Sixes and Sevens’ (2001) van Sirenia, de goth metalband rond Morten Veland. Dit nadat hij de band Tristania noodgedwongen diende te verlaten. Nu kondigt dit Frans-Noorse gezelschap hun tiende studioalbum, met de inspirerende titel ‘Riddles, ...

lees meer...
CD BESPREKING : Ikon - The Thirteenth Hour - the singels 2007 -2020

Een band die al mee gaat sedert 1991 en we niet meer hoeven voor te stellen. Vanuit Australië, hun heimat, veroverden ze ook Europa. In de jaren 90 en aanvang van de jaren 2000 zat een florissante labeldeal met het Duitse en al lang verdwenen Apollyon label daar voor veel tussen. Nadien was er nog sporadisch een uithaal waardoor de groep ...

Willekeurige selectie 'oudere' CD-besprekingen (zie ook op onze home-page onderaan):
$$$$$$$$$
lees meer...
CD BESPREKING : CUTS - Unreal

Een paar jaar geleden mocht ik kennismaken met CUTS, die met de twee Exist EP’s toch wel indruk wist te maken. Het daaropvolgende full album A Gradual Decline schoot echter helemaal aan me voorbij, en toen ik de bespreking hier las, was dat achteraf gezien een spijtige zaak. Tijd voor een herkansing, die ik krijg in de vorm van ...

lees meer...
NIEUWS 11/01/2021 : Gary Numan lost eerste single uit nieuwe plaat 'Intruder'

Hij gaat intussen al 42 jaar mee. In zijn begindagen was hij een pionier van de elektronische muziek met Tbeway Army en daarna solo. Hij scoorde hits met 'Cars', 'Are 'Friends Electric' en vele andere pientere popsongs. Halverwege de jaren 90 gaf hij zijn werk een nieuwe draai door de industrial-tour. Hij gaf op zijn oude ...

lees meer...
CD BESPREKING : Penterakt - Conquest Of The Moon

Dit is weer zo een uitgave waarbij je aan het artwork al direct kan zien wat voor muziek je te horen zal krijgen. En met een projectnaam als Penterakt en een albumtitel als “Conquest Of The Moon” kan het ook haast niet anders. Inderdaad klinkt dit als kosmische krautrock zoals we die al kennen van in de jaren 70 van acts als Tangerine ...

lees meer...
CD BESPREKING : Backworld - Sacred And Profane Songs

Ik weet het, voor neo folk en aanverwante activiteiten hebben we een erudiet redactielid. Vandaar dat het voor mij zowat een eeuwigheid geleden is dat ik nog iets uit dit subgenre heb besproken op deze geniale site. Het laatste moet iets van Death In Rome geweest zijn meen ik, maar nu dus deze Backworld die ik best even voor u introduceer. Backworld ...

lees meer...
NIEUWS 08/01/2021 : Death in Rome schrijft hymne bij bestorming van het Capitool

'Het is niet de job van een artiest om politieke statements te maken. Het beste wat we kunnen doen is een soundtrack aanbieden over historische gebeurtenissen.' Aan het woord is Death in Rome, en het historisch evenement dat ze in de verf willen zetten is uiteraard de bestorming van het Capitool twee dagen geleden. Dit doen ze met ...

lees meer...
NIEUWS 08/01/2021 : Hedera helix maakt het weer heel abstract

Wij zijn grote fans van Hedera helix, het gestoorde intellectroproject van Oscar Valerius Kandinsky en Maestro Virgule. We hebben al lang niets meer van hen gehoord, maar in 2016 maakten ze indruk met 'Pastiche', een plaat vol dolgedraaide Nederlandstalige elektronische brouwsels die je vooral in verwarring willen brengen. Nu brengen ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Goethes Erben - Online uitzending NCN Special in lockdown

Een online concert van Goethes Erben, en dat terwijl er in Duitsland een strenge lockdown aan de gang is? Neen, dat is het niet. Het concert dat op zaterdag 26 december werd uitgezonden, was eigenlijk al eerder opgenomen, met name op 4 september, toen Goethes Erben optrad op het NCN festival in de buurt van Leipzig. Het gaat om een concert ...