casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

757 items

   

Dark Poem
Wij geloven in de magische kracht van muziek.
09/10/2010, Chris Konings
 Bookmark and Share

09/10/2010 : Dark Poem - Wij geloven in de magische kracht van muziek.
09/10/2010 : Dark Poem - Wij geloven in de magische kracht van muziek.
Een nieuwe groep aan het firmament van de Belgische gothic scene is het Antwerpse Dark Poem. Een half jaar geleden maakten ze hun debuut in Sint-Niklaas en daar bleken ze een verrassend originele act te zijn. Dark Entries en Bodybeats kon uiteraard niet achterblijven en we zijn dan ook in onze nopjes dat ze het startschot komen geven van het Pre Bimfest komende december. Een nieuwe groep dus hoog tijd om eens polshoogte te gaan nemen in 't stád. We spraken met Schaduwjaagster, één van de twee frontvrouwen.

Dag Schaduwjaagster, wat doen jullie met Dark Poem? Of wat wil je bereiken?

In de eerste plaats willen we muziek maken die we zelf graag horen, en plezier beleven aan het creatieve proces. Daarnaast is het natuurlijk prachtig als we kunnen doordringen tot andere mensen en hen in dat plezier kunnen laten delen. Wij geloven in de magische kracht van muziek. Onze muziek is een ode aan het escapisme, een reflectie van het onderbewustzijn, het wonderbaarlijke rijk van dromen, schaduwen en verlangens.

Dark Poem wil een verhaal vertellen, de realiteit achter de realiteit ontdekken, meer schoonheid brengen in deze soms lelijke en miserabele wereld. We hopen dat onze liedjes een sleutel kunnen zijn waarmee de luisteraar de poort naar zijn eigen innerlijke toverwereld kan openen.

Vanwaar komen jullie? Ik bedoel daarmee jullie muzikale achtergrond.

Sophie Drakenvleugels was eerder al frontvrouw van 360 degrees en Looplizard. Zelf maak ik al heel mijn leven liedjes, maar ik was vroeger te verlegen om ermee naar buiten te komen. Ik heb dus geen muzikale geschiedenis.

Jullie hebben wel een uniek geluid, ik kan alvast geen Belgische groep opnoemen die lijken op jullie. Is dat bewust gekomen?

Bij mij is muziek maken een intuïtief proces. Ik ga op zoek naar geluiden die ik mooi vind, en dat zijn vooral metaalachtige geluiden, trommels, bellen, organische instrumenten zoals contrabas en lekker diepe duistere soundscapes. Ik ben gek op monster- en zombiegeluiden, maar ook op lieflijke pianootjes en elfengezang. Het evenwicht tussen duisternis en licht is belangrijk.

Hoewel ik steeds vanuit een ander idee vertrek, heeft alles wat ik maak vanzelf de Dark Poem sound. Zelfs als ik denk: ‘Nu ga ik eens iets maken in de stijl van Nine Inch Nails’, dan klinkt het nog steeds als Dark Poem.

Wat voor muziek beluister je zelf? Doordat jullie muziek zo intuïtief aanvoelt lijkt het alsof jullie je niet door andermans muziek laat beïnvloeden. Heel goed trouwens want tegenwoordig lijkt alles zoveel op mekaar, een frisse wind is zeker nodig.

Wave, electro, industrial, techno, rock, funk, pop, klassiek, etnisch, jazz, blues, exotica,... Soms zelfs kleinkunst, hiphop, reggae of punk. Vanalles dus. Eigenlijk ken ik heel weinig van muziek, omdat ik een slecht geheugen heb voor groepsnamen en titels van nummers. Bij het luisteren naar muziek primeert de zintuiglijke ervaring, wie of wat vind ik minder interessant, tenzij ik de cd wil kopen, dan moet ik natuurlijk wel weten van wie het is :-)

Van slechte muziek word ik slecht gezind, dan moet die radio echt uit!
Van goede muziek kan ik dan weer extatisch worden, echt waar, dan krijg ik een soort orgastische explosie in mijn hoofd, een 'godsgevoel', ik weet niet hoe ik het anders moet omschrijven, het is heel intens.
Ik hou veel van lekkere dansmuziek, zo van die ingewikkelde, beetje tegenwringende ritmes, diepe bassen. Als ik op een feestje binnenkom en er is een goed nummer bezig, dan ren ik meteen naar de dansvloer, zonder eerst de mensen die ik ken te begroeten... Asociaal, hè? Maar het is sterker dan mezelf. Goeie muziek heeft echt een soort toverkracht.

Ik hoor er allerlei invloeden in maar het leuke eraan vind ik dat jullie muziek genreoverschrijdend is. Het lijkt me vooral rond sfeer te draaien.

Grenzen overschrijden en andere werelden exploreren is inderdaad waar het om gaat, zowel in onze muziek als in het leven.

Ben je bezig met pagan en wicca? In "Keep your eye on the path" hoor ik je steeds het woord "avatar" herhalen en het heeft ook een rituele sfeer...

De lyrics van ‘Keep Eye on the Path’ zijn:
Keep your eye on the path
Be real, be true, don’t let fear guide you

Het woord ‘avatar’ komt er niet in voor, maar er staat heel veel echo op de stemmen, dus ik kan me voorstellen dat je er allerlei andere woorden in hoort. Dat mag ook. Iedereen mag er zijn eigen verhaal van maken. Voor mij gaat dat liedje vooral over het feit dat je je eigen weg moet volgen, al vergt dat soms veel moed, maar als je trouw blijft aan je ziel, dan kom je uiteindelijk wel waar je moet zijn.

Het idee voor de tekst komt trouwens van Transdimensieman en ik heb zijn stem ook gebruikt in het nummer. Ik ben geen wicca, maar ik geloof wel in de natuur, in rituelen en in magie. Je mag mij een heks noemen, of een urban pagan al je er persé een label op wil plakken.

Je leest boeken van Vivianne Crowley. Ik ben er niet echt in thuis maar heeft ze iets te maken met Aleister Crowley?

Ik heb Vivianne Crowley maar 1 boek gelezen: ‘Je schaduwkant belicht’ (Oorspronkelijke Engelse titel : Your dark side: how to turn inner negativity into positive energy) en dat vond ik heel interessant. Het gaat verder op de ideeën van Jung over de Schaduw. Of ze familie is van Aleister Crowley weet ik niet, er staat in elk geval niets over op haar wikipediapagina. Ik lees trouwens enorm veel, maar voornamelijk fictie.

Wat voor fictieboeken lees je dan? Als ik je hoor praten over dromen en de realiteit achter de realiteit denk ik vooral aan fantasy en science fiction.

Ik heb afwisseling nodig, anders raak ik snel verveeld, dus ik lees allerlei genres. Het meest houd ik van romantische literatuur, niet van die flauwe shit, maar the real stuff: Wuthering Heights, Jane Eyre, Pride and Prejudice, … échte passie. Fantasy uiteraard ook: The Vampire Chronicles van Anne Rice, De Nevelen van Avalon, Stormgebieder, Harry Potter, Twilight, de boeken van Walter Moers,... Originaliteit is belangrijk. Als er op de achterflap staat dat het gaat over 'de strijd tussen goed en kwaad' dan begin ik er niet aan, dat is zo afgezaagd! Veel zogenaamde 'fantasy'-schrijvers geven blijk van een enorm gebrek aan fantasie.

Ik hou ook heel veel van historische verhalen. Sarah Waters, Floortje Zwigtman en Aline Sax bijvoorbeeld. Het klinkt misschien tegenstrijdig, maar voor mij hebben historische verhalen een grote gelijkenis met fantasy. De auteur van een historisch verhaal moet zich houden aan 'hoe het echt was' terwijl de fantasyschrijver volledig vrij spel heeft, maar voor mij als lezer, zijn 'het verleden' en 'de fantasie van iemand anders' allebei onbekende werelden die me kunnen verrassen.
Science fiction lees ik niet zo vaak. Ik ben totaal geen wetenschapfreak, misschien daarom. Maar als het een goed verhaal is, met interessante personages, dan maakt het niet uit of het zich afspeelt in het verleden, in het heden, in de toekomst of in een parallel universum. De robotverhalen van Isaac Asimov vond ik wel grappig.
Ik lees zowel 'serieuze' literatuur als ontspannende dingen. Humor, chicklit, thrillers, strips, alles is goed, zolang het boeiend of gewoon leuk is. Als er maar geen ellenlange beschrijvingen in staan, zoals bij Tolkien, die schrijfstijl is echt niets voor mij, dan zie ik liever de films :-)

Lees je je boeken ook in het Engels? Als ik kan doe ik dat zo veel mogelijk omdat ik de Engelse taal toch wat rijker vind dan de Nederlandse... en ik droom ook makkelijker weg in die fictieve wereld door de andere taal.

Soms wel, maar alleen als het origineel in het Engels geschreven is natuurlijk. Over het algemeen ben ik een luie lezer, dus het moet geen moeilijk Engels zijn. Alhoewel, nog niet zo lang geleden las ik Jane Eyre en daar stonden echt massa's woorden in die ik niet kende. Dan probeer ik uit de context af te leiden wat die betekenen, ik haal daar geen woordenboek bij of zo. Als het echt een mooi boek is, dan maakt het niet uit dat de taal wat moeilijker is.

Maar mijn Engels is niet zo waanzinnig goed dat ik ook alle woordgrapjes begrijp. Harry Potter heb ik bijvoorbeeld eerst in het Nederlands en daarna in het Engels gelezen en de Nederlandse versie leek veel grappiger, ik vermoed doordat een deel van de taalhumor mij volledig ontgaat.

Ik vind jullie naam wel goed gekozen. Het zet mensen een beetje op het verkeerde been. Dark Poem doet vooral denken aan poëzie maar eigenlijk zit er niet zo veel tekst in.

Daar ben ik het niet mee eens. Onze teksten zijn juist heel belangrijk. Ik wil geen onzin staan zingen, het moet ergens over gaan. Zelfs in de nummers waar weinig tekst in komt, hebben die enkele woorden wel degelijk iets te betekenen. En met de muziek, de show en de visuals proberen we het op een non-verbale manier ook over de poëtische kant van het leven te hebben.

Ik bedoelde niet dat jullie teksten onbelangrijk waren hoor. Dark Poem lijkt me vooral een totaalconcept te zijn. Jammen jullie vooral samen of werken jullie individueel om dan op mekaars werk verder te bouwen? En wie doet wat dan?

We werken bijna altijd individueel. Meestal maak ik een nummer en als ik de vocals niet zelf doe, dan werkt Sophie het verder af. Soms maak ik een nummer voor Sophie en zing ik een voorlopige versie van de vocals in zodat zij die achteraf beter en mooier kan inzingen.
Violet Fire is volledig door Sophie gemaakt, maar van de meeste nummers maak ik de muziek. Sophie voegt dan nog hier en daar wat geluiden toe en mixt alles af. Zij heeft daar een goed oor voor. Dat onze demo zo'n mooi geluid heeft is voornamelijk haar verdienste. Ik ben meer de chaoot met de wilde ideeën, en zij is de perfectionist, die kan blijven werken aan een liedje tot het klinkt zoals ze wil. We vullen elkaar goed aan.

Om sfeer of dromen weer te geven zijn woorden niet echt het ideale middel...

Woorden zijn inderdaad vaak ontoereikend om precies over te brengen wat je bedoelt. Toch geloof ik ergens wel in de kracht van taal. De combinatie van poëzie, muziek en beelden is natuurlijk krachtiger dan woorden alleen.

Ik merk toch dat er redelijk wat over jullie gesproken wordt, merk je daar iets van? Contacten met labels of zo? Fanmail? Een boel groupies...?

Dat is leuk om te horen dat er over ons gesproken wordt! We krijgen inderdaad veel positieve reacties, maar we hebben nog geen contacten met labels.

Groupies hebben we ook nog niet, en ik verwacht ook niet dat die er zullen komen. Ik denk dat we redelijk volwassen muziek maken, voor een volwassen publiek, en zo’n hysterische toestanden en verafgoding, dat is toch meer iets voor boysbands met tienerfans.

Hoe ziet de toekomst van Dark Poem eruit? Zijn er al nieuwe nummers in de maak?

Ja, we zijn bezig aan enkele nieuwe nummers. Ik hoop dat ze op tijd klaar geraken voor BIMFEST, dan kunnen we ze daar brengen.

Je zei in een eerder interview dat de jongens van For Greater Good vrienden zijn, ooit al aan gedacht aan een samenwerking?

Sam Devos heeft al enorm veel gedaan voor Dark Poem. Ons les gegeven over geluid bijvoorbeeld. En hij heeft ook geholpen met het afmixen van de nummers, en onze P.A. gedaan tijdens de optredens.

Ik heb 2 nummers bij For Greater Good meegezongen in het Kompas, maar toen waren er problemen met het geluid doordat er niet genoeg tijd was om te soundchecken. Ik hoop dat we binnenkort nog eens de kans krijgen om het opnieuw te doen, dit keer met beter geluid. Dat gaat waarschijnlijk in Lier gebeuren, maar de datum weet ik nog niet.

Sophie en Sam hebben trouwens een duet gezongen op 'Small Distortions' van La Femme Verte, een project van Jean-Marc Lederman. Het is een cover van 'Where the wild roses grow'. Heb je dat al gehoord?

Nee, dat moet ik eens opzoeken. En als afsluiter de klassieke vraag (van Didier eigenlijk) Wat is je favoriet album?

Voor iemand die niet goed kan kiezen is dat een heel moeilijke vraag, Chris! Ik denk 'Year Zero' van Nine Inch Nails, dat zet ik nog steeds heel vaak op, en het blijft me raken.

Bedankt voor het interview en veel plezier op Bim!

http://www.bimfest.be/

http://www.myspace.com/thegardenofdreams

HomeContactSitemap
lees meer...
CD BESPREKING : Gert - Alles Is Nog Niet Verloren

Evenals het zeer onlangs besproken Donder, Hel & Hagel hebben we hier nog een act uit de Leuvense antifa scene die al lang geen onbekende meer is voor Dark Entries! Gert maakt al meer dan 18 jaar kritische uptempo Nederlandstalige DIY ‘kleinpunk’. In 2016 bespraken we voor Dark Entries het vijfde album “Ongepast Vrolijk”, ...

lees meer...
CD BESPREKING : L' Appel Du Vide - Abwärtsspirale

Altijd leuk een singel formaat met 4 nummers, aandoenlijk bijna anno 2022, zeker in zwart en grijze lay out en met de veelbelovende bandnaam L’ Appel Du vide en de al even veelbelovende titel “Abwärtsspirale”. Qua stijl en gemoed waan ik mezelf waar aan de vooravond van de jaren 80, een gevoel dat door de muziek van ...

lees meer...
NIEUWS 04/07/2022 : Leeds is gothic city!

U dacht natuurlijk aan Leipzig. Ook. Maar de stad Leeds kent een gothic rock verleden dat als historisch erfgoed moet gekoesterd (denk maar aan bands als The Sisters Of Mercy, The Rose Of Avalanche, March Violets, Salvation, Red Lorry Yellow Lorry,...) Mocht u tussen 7 en 10 juli nog vrij zijn en niks hebben gepland, ga dat horen en zien in ...

lees meer...
NIEUWS 03/07/2022 : Gothic magazine trekt er de stekker uit...

Tenminste grote bezieler en cult figuur bij onze Oosterburen Martin Sprissler besloot recent de stekker uit zijn geesteskind te trekken en biedt zijn titel aan voor overname. Een tweetal jaar geleden was er na een lange pauze sprake van een doorstart maar deze bleek niet helemaal te lopen zoals verwacht. Momenteel is Gothic Magazine 90 in ...

lees meer...
CD BESPREKING : Donder, Hel & Hagel - Kermis In De Hel

In 2019 bespraken we “Lang Genoeg Beleefd Geweest!!!”, het debuutalbum van het Leuvense zootje ongeregeld Donder, Hel & Hagel en heden stellen ze ons hun tweede album voor, “Kermis In De Hel” (11 songs, 43 minuten) met negen studio en twee live songs. Het langverwachte tweede album, uitgesteld door en aangevuld ...

lees meer...
NIEUWS 02/07/2022 : Enzo Kreft met eerste clip als voorbode van het nieuwe album 'Shelter'

De naam Enzo Kreft hoeft geen introductie meer, deze oude krijger werd met de albums “Control” (2019) en “Different World” (2021) weerom ‘wereldberoemd’ in onze scene en scoorde zelfs torenhoog in de eindejaarslijstjes van menig Dark Entries schrijver. Reden, aanstekelijk electro, zowat de overtreffende ...

lees meer...
NIEUWS 02/07/2022 : The Seven Whores Of The Apocalypse, eigentijdse dark electro

De Duitse Dark Dimensions labelgroep ging het trio Chris, Tom en Jason halen in Amerika om hier bij ons hun debuut de ep “Wicked Hands” bij Scanner uit te brengen. Het geluid van deze debuut ep ligt ergens tussen een actuele Placebo Effect en een minder technoïde versie van hun landgenoten Velvet Acid Christ in hun eerste ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Crime and the City Solution @ Can't Live in a Livingroom XIV, Haacht, 11 juni 2022 - ...omdat een cultband in de living nog altijd beter is dan gewoon een avondje TV kijken...

In tussentijd is de tournee van Crime and the City Solution achter de rug en zitten ze alweer in uitvalsbasis Berlijn te broeden op een nieuw studioalbum… Ook de heruitgave van hun backcatalogue door Mute geeft ons iets extra om naar uit te kijken. Voorlopig houden we uw nieuwsgierigheid alvast warm met dit concertverslag van hun huiskamerconcert ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Zondigen op zondag; Sinner’s Day zomert - Als loonslaaf kon ik van deze editie, na veel vijven en zessen, enkel de zondag mee pikken. Gelukkig de dag die mijn goth rockend hartje sneller deed slaan.

Over de vrijdag en zaterdag kan ik hier dus helaas niets kwijt, maar ik twijfel er niet aan dat anderen dat zeker even literair in mijn plaats zullen doen. Laat deze korte review dan ook veeleer een impressie zijn dan een festivalverslag of nog de beleving van één dag. Gelukkig heb ik voor de wintereditie, onder het aloude motto; ...

lees meer...
NIEUWS 27/06/2022 : Sinner’s Day Summer 2023, de eerste namen!

Ja u leest dit goed, de 2022 editie is nog maar net afgelopen en de organisatie gooit nu al een reeks namen voor onze voeten voor volgend jaar en struikelen zult u. Op deze affiche heel wat exclusiviteiten voor 2023; Project Pitchfork, Modern English, When In Rome, Corpus Delicti, Tyske Ludder, Golden Apes, NNHMN, Dorsetshire, Solor Dolorosa, ...

lees meer...
FOTO'S : Within Temptation - @ Graspop 17/06/2022 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Heilung - @ Graspop 17/06/2022 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Amenra - @ Graspop 17/06/2022 door Luc Luyten

lees meer...
CD BESPREKING : Centhron - Fylgja

Dansen. Niet mee niet minder. Al is het dan wel op het eigen graf. Centhron is geen onbekende in aggro tech en endzeit electro middens. De groep werd in 2011 geformeerd door Elmar Schmidt en is vandaag reeds aan zijn 10de album toe,”Fylgja”. Geweldenaars met synths en drummachines zeg maar, die tussen het hacken door even aan het ...

lees meer...
CD BESPREKING : Chainreactor - Techno body Device

Voor de liefhebbers van dark electro of beter nog aggro tech met cyber aspiraties zou de naam Chain Reactor geen onbekende (mogen) zijn. In de maalstorm van vandaag zouden we haast vergeten dat ook dit subgenre, nog altijd alive and kicking, voor het zweet in de underground clubs zorgt. Conclusie; Dark Entries heeft dringend nood aan een kenner ...