casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

673 items

   

Arbeid Adelt! (Marcel Vanthilt en Luc Van Acker)
In het Engels zou Arbeid Adelt! potsierlijk klinken...
01/10/2010, Didier Becu
 Bookmark and Share

01/10/2010 : Arbeid Adelt! (Marcel Vanthilt en Luc Van Acker) - In het Engels zou Arbeid Adelt! potsierlijk klinken...
01/10/2010 : Arbeid Adelt! (Marcel Vanthilt en Luc Van Acker) - In het Engels zou Arbeid Adelt! potsierlijk klinken...
01/10/2010 : Arbeid Adelt! (Marcel Vanthilt en Luc Van Acker) - In het Engels zou Arbeid Adelt! potsierlijk klinken...
01/10/2010 : Arbeid Adelt! (Marcel Vanthilt en Luc Van Acker) - In het Engels zou Arbeid Adelt! potsierlijk klinken...
01/10/2010 : Arbeid Adelt! (Marcel Vanthilt en Luc Van Acker) - In het Engels zou Arbeid Adelt! potsierlijk klinken...
Nog enkele weken slapen en Arbeid Adelt staat op het podium van Sinner's Day. In dagen dat de jaren ’80 weer helemaal in zijn is dat niet meer dan normaal. Niet alleen was Arbeid Adelt één van de trouwe geluiden die elke Vlaamse alternatieveling door en door kende, maar Marcel Vanthilt was ook de eerste Belg die richting MTV trok.

De eerste Belgische VJ werd meteen ook één van de grootste aller tijden want op John Peel-achtige wijze presenteerde Marcel videoclips die Europa toen nooit eerder had gezien.

Dark Entries had het ware genoegen om met een interview te kunnen uitpakken met zowel Luc Van Acker als Marcel Vanthilt om over de toekomst maar vooral, over hoe kan het anders, het verleden te praten.

Het lijkt misschien een clichévraag om mee te beginnen, maar hadden jullie ooit gedacht dat Arbeid Adelt terug op het podium zou kruipen en dan nog met het allereerste materiaal?

Luc: We krijgen al jaren aanbiedingen voor Arbeid Adelt! In originele bezetting. Maar de agendas van de 3 jonge helden bleken niet overeen te komen… en nu dus opeens wel. De goesting was er wel altijd maar wel met de nodige zelf kritiek en nostalgie … maar daar zijn we ook al over.

Marcel: Ja, vooral zelfkritiek: moet dit nu ècht? Doch met de nodige mouwvegerij van Sinners Day & AB (“AA!?, Jullie zijn ècht top!) ging het vanzelf. Meer zelfs: ik vind die eerste mini-elpee, “Jonge Helden”, best wel een klassieker!

Jullie gingen de geschiedenis in als de band wiens optreden slechts 7 minuten duurde. Ik kan mij inbeelden dat men jullie hiervoor bloemen toewierp.

Luc: Hahaha nee er was gewoon niet meer songmateriaal ;)

Marcel: Het was ons eerste optreden. Alleen nog Jan en ik. Op een festival in Alsemberg, in een tent. Speelden er ook: Fad Gadget! En Department S! … Die laatste spelen nu ook op Sinners Day, de cirkel is dus rond! Het vierkant daarentegen is rechthoekig …

Ik heb Arbeid Adelt! steeds fantastisch gevonden, maar nooit geen bal van de teksten gesnapt. Snapten jullie ze zelf?

Luc: De teksten zijn echt héél goed vinden we zelf ! Met de nodige inspanning begrijp je er toch iets van…hopen we?

Marcel: Ogenschijnlijk gaat het nergens over. Is het gewoon een collage van woorden, flarden tekst en slogans. Het is heel erg dada, anti-kunst uit de jaren ’20. Music-hall, café-chantant, les souvenirs sont là pour s’en servir … Het betekent allemaal wel iets, zelfs als het helemaal niets betekent. Deze wereld is niets en dat mag.

Net zoals bv Pas De Deux, heb ik soms het gevoel gehad dat de Vlaamse taalkeuze desastreus was voor buitenlands succes want jullie deden revolutionaire dingen. Nooit over nagedacht om het toch in het Engels te doen?

Luc: Nooit … de naam van de groep was ook al … Maar wel het Zuid- Afrikaans! Absoluut!

Marcel: Neeneenee, in het Engels zou het potsierlijk klinken. Trouwens, ‘potsierlijk’, zo’n woord hebben ze in het Engels niet eens! Evenmin als beschuit, kletsmajoor of doorkijkspiegel. Het is in het Nederlands allemaal zoveel scherper. Wat niet mag beletten om er af en toe wat Frans, Duits of –inderdaad- Zuid-Afrikaans tussen te kletsen.

Jullie zijn monumenten van de Belpop en eigenlijk vind ik dat we chauvinistisch moeten zijn in dit klein landje want wat dit kleine landje muzikaal al niet teweeg gebracht heeft. Ik denk dat ik jullie daar niet moet van overtuigen. Zijn we soms niet te weinig chauvinistisch?

Luc: Als je uit zo een klein landje komt is chauvinisme moedig en grappig … toch ? maar geen must.

Marcel: Chauvinisme is letterlijk ‘blinde, overdreven vaderlandsliefde’ … Ik ben daar absoluut niet mee bezig, maar historici en de mensen die tegels uitdelen die aan de ingang van de AB liggen mogen dat zeker en vast wèl! Dankuwel, AB!

Als ik jullie muziek hoor denk ik soms : verdomme, toen was alles mogelijk…. Ik bedoel moest er nu een band afkomen met hetgene jullie destijds deden, het zou niet lukken vrees ik.

Luc: Ik denk dat je daar van zou opkijken Alles kan opeens weer! Alleen wel binnen het veilige omkaderde vakje waar men de artiest nu heeft geplaatst…

Marcel: Ja, daarom is het misschien goed dat de oude knarren van AA! in zee gaan met de jonge parkieten van Vermin Twins of zo. Dat zou opmerkelijke resultaten opleveren. Een nieuwe electronique-flamande! Ik doe mee!

Deze vraag is meer bedoeld voor Marcel als televisiemaker. Vroeger had je iets als Hitring waar Kurt Van Eeghem netjes Danny Fabry draaide om daarna Arbeid Adelt of Twee Belgen te draaien….ondanks de technologie heb ik het gevoel dat er vroeger meer mogelijk was.

Marcel: Misschien wel. En ook weer niet. Er waren in elk geval veel minder media: minder radio, minder tv. Nu heb je méér radio & méér tv, maar iedereen houdt zich aan een vaste vorm.

Studio Brussel is veruit de beste nieuwe-muziek-zender, maar is ook heel bekrompen in wat ze draaien. En hun fixatie met de 90’s (wie vernietigt eindelijk ’s alle platen Nirvana?) werkt me danig op de zenuwen. De geformateerde radio is inderdaad zeer beperkend. Er zijn echt weinig dj’s die heel hun playlist zelf samenstellen. Zou toch terug meer moeten kunnen. En dan vooral veel meer surfen tussen genres.

En qua televisie telt dat ook. Er is TMF en JIM (die ik over het algemeen wreed tof vind), maar de VRT heeft eigenlijk niets.

Ik zou doodgraag (met Ray Cokes) op vrijdagavond op Canvas elke week een twee uur durend programma met muziek maken. Kan zo! Maar wilt men het? Ik denk het niet. Omdat er te weinig kijkers voor zijn, zegt men. Misschien moet men het eerst nog ’s proberen en dan de rekening maken? …

U was de eerste (enige) VJ van MTV en je bracht alles van KMFDM tot Laibach. Wat denk jij als je nu MTV ziet?

Marcel: Bestaat MTV nog? Ik volg het absoluut niet, maar JIM en TMF dus wel. Ik vind hun programmatie behoorlijk. Ik zie elke dag wel wat. Ze steunen, naast het bulkaanbod van r&b-marina’s uit de VSA, zowat alle Belgische bands. Dus: toppie!

Als outsider ziet het er fantastisch uit, zo’n VJ-jobken maar was dat eigenlijk geen vervelende en eenzame job?

Marcel: Op den duur was het saai, ja. Elke dag een vijftigtal presentaties doen, drie à vier groepen interviewen, eindeloos clips kijken … Het werd sleur. Maar gelukkig zat ik wel in Londen, een geweldige stad om in te wonen èn ècht één van de muzikale topcentra van de wereld.

Je stond bij wijze van spreken de ene dag te biljarten met een nono en plots bleek die de volgende week een superster te worden. Heel boeiend. En anderzijds ook heel eng: de Engelsen kennen alleen maar zichzelf.

Europa dat is goed om te toeren, maar muzikaal oninteressant. Amerika is goed om poen te scheppen. En de rest van de wereld bestaat niet. Het is een erg gesloten samenleving.

Later hebben jullie een comeback geprobeerd maar dat is nooit echt gelukt. Verkeerde beslissing of gewoon het slechte moment?

Marcel: Het verkeerde ogenblik, ja. En, wij waren toen ook een beetje verkeerd bezig, denk ik. In die zin dat we per sé Nederlandstalige pop wilden maken. Het anarchistische kantje was er af. Maar dat is er nu weer helemaal terug, hoop ik!

Over momenten gesproken, de eighties zijn terug in. Wat betekenen de eighties voor u?

Marcel: De 80’s zijn de jaren dat de punks vervangen werden door opgedirkte fashionista’s à la Spandau Ballet en The Style Council. Opeens had men het over design en Filofax en kostuums van Comme Des Garçons.

Van straatrebellen naar mode-iconen. Een hele overgang. Ook de clip werden plots heel surrealistisch en vol van mauve make-up. Iedereen David Bowie, quoi!

Wat vinden jullie zelf van een evenement als Sinner’s Day? Ergens lijkt het toch een beetje op een 60’s fuif met 80’s muziek?

Marcel: Ik vind het onvoorstelbaar dat de vibe rond die periode zou enthousiast is. Dat men er een heel festival aan kan besteden is onverwacht fantastisch. Ik denk dat de sfeer opperbest gaat zijn. Ik kijk er vooral naar uit om Nina Hagen, The Psychedelic Furs en de laatste Ramone in hun levende en verrimpelde lijve te zien.

Is het de bedoeling dat Arbeid Adelt beperkt blijft tot twee optredens (AB en Sinner’s Day) of zit je ook werkelijk met nieuw materiaal in het hoofd?

Marcel: Na de AB gaan we ’s zien of we nog leven. En in mijn hoofd zit vanalles. Ook nieuw AA!-materiaal. En pudding!

Een van de meest gestelde vragen zal wel zijn : wanneer gaan jullie nu eens je materiaal terug uitbrengen?

Marcel: Hier en daar vind je in de winkel nog wel ‘s ‘Essential’, de laatste compilatie-cd. ’t Is een kwestie van zoeken. En op iTunes vind je ook alles. Al krijgen wij daar, eigenaardig genoeg, nooit royalties voor. Het zijn schurken en gangsters, de platenfirma’s.

Iedere groep heeft op zolder, of waar dan ook, onuitgebracht materiaal rondslingeren. Is dat bij Arbeid Adelt ook het geval?

Marcel: Er slingert op mijn zolder nog wel een cassette-bandje of zes, ja. Maar die blijken, door de ouderdomsslijtage, niet meer afspeelbaar! Dus: nieuw materiaal is verplicht …

Ik vraag het aan iedereen, dus ook aan Arbeid Adelt!, wat is jullie favoriete lp aller tijden en waarom?

Luc: PIL

Marcel: Wire – "Chairs Missing"

Jan: Roxy Music – "Editions of you"

Wat mogen we op Sinner’s Day van jullie verwachten?

Marcel: Een stevige set met 14 nummers. Alle bekende zitten er tussen. We beginnen met “Ik sta scherp” en eindigen met “Death Disco”. En … er is ook één nieuw nummer, plus enkele onverwachte liedjes èn een raar arrangement of twee. Plus een uitgekiende beeldmontage als decor!

Ik vroeg het me gisteren nog af, adelt arbeid?

Marcel (filosofisch): Toch wel, toch wel, mijn vriend. Een mens zou zich anders doodvervelen en dat wens ik zelf mijzelf niet toe.

In naam van het gehele Dark Entries willen wij Marcel en Luk bedanken voor dit fantastisch gesprek.

Arbeid Adelt!

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 18/01/2019 : Draconian in Antwerpen!

Zo’n kans krijg je niet dikwijls. Allicht de beste gothic doom metal act uit Zweden zal op 27 januari 2019 optreden te Antwerpen (Kavka). Voor onze vrienden uit Nederland: helaas, de dag ervoor, op 26 januari doen ze ook Rotterdam (Baroeg) aan maar dat is al uitverkocht! Als opwarmer kan je ook het optreden van Sojourner meepikken. Dat ...

lees meer...
CD BESPREKING : The Weathermen - The Weathermen’s Long Lost Live Instrumental Backing Tapes + Live cd concert!

Dans Les Profondeurs is een nieuw sublabel van het mij en u vertrouwde Wool-E Discs. Niet zomaar sub, neen, een label met het doel om rariteiten op te graven, verloren gewaande parels op te rakelen en dan past deze The Weathermen, de groep van wijlen Bruce Geduldig en Jean-Marc Lederman, perfect in dit plaatje. The Weathermen hield er ...

lees meer...
CD BESPREKING : Die Klute - Planet Fear

Wat verwacht je van een industrial supergroep rond Jürgen Engler (Die Krupps), Claus Larsen (Leæther Strip) en Dino Cazares (Fear Factory)? Repetitieve, dansbare industrial, drijvend op stevige sythlijnen, verrijkt met blazende metalgitaren, toch? Dat is dan ook exact wat Die Klute aflevert in hun debuut: Planet Fear. En je verwacht ...

lees meer...
NIEUWS 16/01/2019 : Downhill XIII New Years Edition

Het is die periode van het jaar dat je hier en daar wordt uitgenodigd voor een nieuwjaarsreceptie. Doorgaans staan we daar niet zo voor te springen. Gelukkig zijn er uitzonderingen, want eentje waar we echt naar uit kijken is de New Years Edition van Downhill. Alwaar je de benaming receptie mag vervangen door een feest waarin je jezelf ...

lees meer...
CD BESPREKING : Verzamelaar - Under Starch Clouds (vinyl)

Aalst. Priester Daens. Carnaval en ‘Voal Zanetten’. ‘Aijeun’. ‘Aoolst’, aan de Dender, wat is er van jou geworden. Er waren roemrijkere tijden. Tijden van ontwaken, van het zelf doen en beter doen.Tijd van actie. Tijden van underground en alternatief. Aalst wat is er van jou geworden?... Dj Attila De ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Modern Bön III: Phurpa / The Nent / Skrei, (15/01/2019, Magasin4, Brussel) - Hopend op genezing in Magasin4, een veilige haven voor ons zwijnen op zoek naar parels.

Mijn vrouw en ik hebben klaarblijkelijk iets met rituelen. Getuige ons huwelijk dat bestond uit een openlucht ritueel, met live optreden van Kinderen Van Moeder Aarde. Dezelfde band die optrad exact 4 jaar geleden op onze eigenste Dark Entries Night alwaar de vonk tussen ons ontstaan is. Ook voor de viering van ons vierjarig samenzijn konden ...

lees meer...
CD BESPREKING : Borghesia - Proti Kapitulaciji

Een naam die u zou moeten kennen, Slovaaks en Kroatisch, maar bij oprichting gewoon Yougouslavisch deze avant-garde act (na Laibach allicht de best gekende uit de regio), die in de jaren 80 met electro / ebm uitpakte en zelfs tot bij ons een aantal hitjes wist te scoren. Niet meteen verwonderlijk daar ze door het Belgische PIAS werden getekend, ...

lees meer...
NIEUWS 15/01/2019 : Achtste single op rij voor The Arch: 'Tangled Stones'

The Arch volhardt in de boosheid. 12 singles op rij ging de groep uitgeven, die dan na afloop een nieuwe plaat moeten vormen. Het concept dwingt de groep om steeds weer te scoren, want met deze werkmethode kunnen de heren zich geen zwak nummer veroorloven. Uiterst ambitieus dus, misschien zelfs te ambitieus. Het oorspronkelijke doel om maandelijks ...

lees meer...
NIEUWS 15/01/2019 : Concerttip: Dear Deer in Kinky Star

Sabatel is een bezig bijtje in de Franse deathrockgemeenschap. Vorige week kon u haar nog aan het werk zien in het voorprogramma van het sublieme Fangs On Fur in Brussel, met haar minimalistische batcaveband Cheshire Cat (The Bouncing). Enkel bas, tribale drums en gestoorde zang. Met haar partner Frederico Lovino – en dat is dan weer ...

lees meer...
CD BESPREKING : Militia - Ambiorix

Hebben we niet allemaal op school geleerd dat de Belgen ‘de dappersten aller Galliërs’ waren? Het citaat komt van Julius Caesar. Dat Caesar eraan toevoegde dat de Belgen ‘het verst verwijderd zijn van de cultuur en de beschaving’ en dat ze in permanente ontbering en oorlog leefden, wordt er meestal niet bij gezegd, ...

lees meer...
NIEUWS 14/01/2019 : Darkest Night 2019 in Retie

Energiebesparende maatregelen in Retie. Of toch niet. Feit is wel dat de organisatie van Dark Balloon helemaal klaar is voor de Darkest Night 2019. Het licht zal dan wel uit gaan, het stroomverbruik zal stijgen. Omdat het ondertussen een jaarlijks wederkerend gegeven is dat Dark Balloon er in slaagt om een affiche samen te stellen met ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : The Hu - Nieuwe Mongoolse internet sensatie combineert metal met traditionele folk en keelzang

De nieuwe muzikale internet sensatie heet The Hu, ze komen uit Mongolië en ze spelen heavy metal met traditionele folk instrumenten en keelzang. 'Hu' is een Mongools woord dat evenveel betekent als mens. The Hu zijn dus eigenlijk zo een beetje de Mongoolse versie van De Mens. The Hu creëerden hun eigen unieke genre dat ...

lees meer...
FOTO'S : La Muerte - @ AB Brussel 12-01-2019 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Star Industry - @ EGW-Rock Gent, 23-12-2008 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : DaGeist - @ EGW-Rock Gent, 23-12-2008 door Luc Luyten